Hoe kun je een goede eerste indruk achterlaten? In dit artikel ontdek je wat ervoor nodig is om altijd een goede eerste indruk achter te laten. We gaan het onder andere hebben over een goede indruk achterlaten op je werk, in sociale situaties, bij dating en coaching! Lees verder…
Gastbijdrage door Sander
Inhoud van deze pagina:
De eerste indruk is nogal belangrijk…
Het kost slechts enkele seconden… Zelfs als iemand een blik op je werpt gebeurt het al. Na drie tellen wordt een eerste indruk gemaakt. Gebaseerd op je uiterlijk, lichaamstaal, gedrag en hoe je bent gekleed.
Met elke nieuwe ontmoeting komt een nieuw oordeel tot stand. Iemand heeft een bepaalde indruk van je en zijn of haar mening wordt direct al gevormd. Het is vrij lastig om een eerste indruk ongedaan te maken. Ze zetten vaak de toon voor de verdere verstandhouding.
In dit artikel delen we een aantal tips om een goede eerste indruk achter te laten. Je leert hoe je goed overkomt, bijvoorbeeld tijdens het daten, solliciteren, sociale situaties en meer.
Tijdens een sollicitatiegesprek: Wees ontspannen
Wat is er spannender dan een sollicitatiegesprek? Voor velen roept dit flink wat zenuwen op. Vaak hangt er veel van af – namelijk een mogelijke nieuw baan – en dus brood op de plank. Net als bij daten is het belangrijk om een open houding aan te nemen. Hierdoor ben je toegankelijk en oog je zelfverzekerder.
Daarnaast kunnen de zenuwen je parten spelen. Neem daarom ook een ontspannen houding aan. Een simpele ademhalingsoefening – zoals zes keer wat dieper in- en uitademen voorafgaand aan het gesprek – kunnen al helpen om de stress te verminderen. Dit is een tip uit het boek Own the Day, own your life.
Als je vaak last hebt van stress in dergelijke situaties, dan kan het zinnig zijn om de emotie “ontspannen” te verankeren. Verderop in dit artikel gaan we dit uitleggen.
Tijdens het daten: Wees open en zelfverzekerd
Jij en je date kijken naar elkaar, voelen elkaar aan en vormen een oordeel over elkaar. Je wilt goed overkomen. Zelfverzekerd, maar niet arrogant. Grappig, maar ook weer niet als clown. Daten kan best spannend zijn. Je bent elkaar namelijk constant aan het beoordelen.
Een aantal bullets voor een goede eerste indruk:
- Een goede eerste indruk bij het daten maak je door je naar de gelegenheid te kleden.
- Tevens is het belangrijk om een open lichaamshouding aan te nemen. Dus leg niet je armen over elkaar en gekruiste benen kunnen ook het verkeerde signaal afgeven.
- Zorg er daarnaast voor dat je zelfverzekerd bent – niet arrogant – maar gewoon vertrouwen hebt in jezelf. Dit doe je door je hoofd omhoog te houden en je schouders lichtjes naar achteren te drukken. Of, zoals Jordan Peterson zegt, “Stand up straight with your shoulders back”.
Dit is voor veel mensen lastig. Want hoe kun je nou op afroep zelfverzekerd worden? Je gaat verderop in dit artikel lezen over het verankeren van een emotie. Zelfverzekerdheid is een state of mind die je via deze manier kunt creëren. Waar en wanneer je maar wilt.
Als verkoper: Praat makkelijk
Als verkoper wil je een goede indruk maken om de potentiële klant te landen. Mensen die sociaal en makkelijk in de omgang zijn, daar kunnen we rapport mee opbouwen. Je denkt nu misschien; “oké, maar ik ben introvert, ik praat niet makkelijk.” Dat is helemaal prima, ik ben van nature ook introvert. Je zult nooit een extreem extravert persoon worden, maar je kunt wel enkele trucjes gebruiken om een tikje extraverter over te komen.
Eén zo’n truc is: durf vragen te stellen. Toon interesse. Wil je op iemand afstappen, maar weet je niet wat je moet zeggen? Stel een vraag.
Als mensen over zichzelf praten, dan voelen ze zich gehoord, dan kun je waarschijnlijk blijven praten met die persoon, zonder dat het awkward wordt. Heeft de ander jouw vraag beantwoord en dreigt er een stilte te vallen? Vraag dan door op basis van het antwoord dat je kreeg. Al snel zul je zien; iedereen heeft wat interessants te vertellen, als je ze maar de ruimte geeft.
Als verkoper kun je slimme vragen stellen om erachter te komen wat mogelijke bezwaren zijn in het verkoopproces. Denk aan vragen als:
- Hoe ziet de ideale situatie eruit?
- Welke obstakels ervaar je om bij die situatie te komen?
- Welke hulpmiddelen heb je al benut om die situatie te creëren?
- Hoe zou het zijn als ik je ga helpen om die ideale situatie te behalen?
Zo ontdek je het droomresultaat van de klant, waar hij tegenaan loopt en wat hij zelf al heeft geprobeerd om het probleem op te lossen. Waardevolle input voor de rest van het salesgesprek!
Als coach: Wees beleefd en attent
Als coach kun je een goede eerste indruk maken door natuurlijk beleefd te zijn. Vriendelijk, en toch professioneel. Daarnaast wil je attent zijn; misschien heeft de coachee iets belangrijks verteld tijdens een eerdere sessie, vraag daarnaar.
Zelfs attent zijn kun je verankeren met de techniek die je straks gaat leren – test het zo meteen maar eens!
Net als in de tips over dating wil je als coach goed gekleed zijn en een open houding aannemen. Je wilt de coachee uitnodigen om over zichzelf te vertellen. Immers, bij een goed coachgesprek is de coachee voor ruim 80% van de tijd aan het woord.
Wat natuurlijk ook helpt is een professionele coachingsruimte. Heb je geen budget om een ruimte te kopen of maandelijks te huren? Er zijn diverse mogelijkheden om een flexibele coachingruimte te huren. Zo bespaar je kosten en kun je enkel een ruimte bezetten als je een coachee op bezoek hebt.
Als freelancer: Wees jezelf
Eigenlijk geldt dit advies in alle situaties. Doe je niet anders voor dan je bent. Het kost namelijk veel energie om een masker op te houden. Het is vermoeiend. Bovendien, mensen prikken er vroeg of laat een keer doorheen. En, het belangrijkste, mensen respecteren je authentieke zelf waarschijnlijk het meest. Wees jezelf.
Zeker als freelancer hoef je jezelf niet groter voor te doen dan je bent. Potentiële klanten snappen dat ze met een mens te maken hebben. Gebruik de kracht van verwachtingsmanagement door van te voren eerlijk te zijn over wat de ander allemaal niet kan verwachten.
Iedereen heeft zijn beperkingen en je hoeft die niet te verbloemen voor potentiële klanten – wees open, eerlijk en jezelf. Sterker nog, vaak waarderen mensen dit enorm en zo ontstaat een betere onderlinge band.
Een goede indruk achterlaten: NLP-basics
Zoals je net hebt gelezen, draait het bij een goede eerste indruk vaak om lichaamstaal en -houding. Als je niet lekker in je vel zit wordt het lastig om zelfverzekerd en sterk over te komen. Of niet dan?
Dat is dan ook exact de reden waarom we een beroep doen op NLP. We gaan gebruikmaken van ankers om ervoor te zorgen dat je een verpletterende indruk maakt.
Oefening: Een anker maken
Om ervoor te zorgen dat je in de juiste state of mind bent, gaan we een gewenst gevoel ankeren. Ben je bekend met deze techniek of heb je nog niet eerder een anker aangemaakt? In beide gevallen gaat dit heel interessant voor je worden!
- Kies een positieve emotie die je wilt ervaren – bijvoorbeeld zelfverzekerd voelen.
- Ga in een stoel zitten en leg je rechterhand op of om je linker pols.
- Haal een levendige herinnering uit het verleden voor de geest waarin je deze emotie (zelfverzekerd voelen) ervaarde. Zie wat je zag, hoor wat je hoorde, ruik wat je toen rook en voel wat je voelde.
- Als je helemaal terug bent in deze ervaring – volledig geassocieerd – knijp dan zachtjes in je pols. Doe dit een paar keer, terwijl je de ervaring beleeft.
- Laat je pols vervolgens los. Verander van positie, of loop bijvoorbeeld even een rondje. Ga dan weer zitten.
- Plaats je rechterhand op dezelfde manier op of om je linkerpols en druk weer zachtjes. Als de prikkel uit stap 3 goed is verankert, zal je onmiddellijk bewust worden van de bijbehorende herinnering en emotie. Zo niet, herhaal de eerste stappen dan net zo lang totdat het anker sterk genoeg is.
Als je voortaan de emotie (in het voorbeeld is dat zelfverzekerdheid) nodig hebt, plaats dan je rechterhand op of om je linkerpols en druk weer zachtjes. Overigens maakt het voor de effectiviteit niet uit welk lichaamsdeel als anker wordt gebruikt. Verliest het anker na verloop van tijd zijn effectiviteit? Dan kun je het gewoon op dezelfde manier opnieuw aanbrengen.
Hier vind je nog eens extra uitleg over ankeren. Voor nu kun je deze techniek lekker in de praktijk toepassen!
Dus… een goede indruk maken? Roep het gewenste gevoel bij je op
Door emoties te verankeren kun je makkelijk de gewenste emotie of state of mind oproepen. Dit is enorm handig om een verpletterende eerste indruk te maken. En je weet wat ze zeggen: “You never get a second chance for a first impression.” 😉
Neem een open houding aan. Straal zelfverzekerdheid uit. Ontspan je door middel van ademhalingsoefeningen. Gebruik je anker. Kleed je gepast en wees beleefd en attent. En bovenal, wees jezelf.
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: