Zelfvertrouwen vergroten? 34 supertips om nu te gebruiken (Lijst!)

Hoe kan ik meer zelfvertrouwen krijgen? Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid vergroten? In dit artikel vind je alle tips die je maar nodig hebt om meer zelfvertrouwen uit te stralen. Met de tips in dit artikel verbeter je je jezelf bij de wortel, waardoor je blijvende resultaten boekt.

Laten we direct beginnen met alle tips om zelfverzekerd over te komen en je zelfvertrouwen te laten groeien.

Zelfvertrouwentip 1. Jij bent genoeg: heb vertrouwen in je kunnen

De eerste tip om je zelfvertrouwen te vergroten? Heb de overtuiging dat jij bekwaam bent. Jij bezit de nodige vaardigheden om te doen wat je wil doen. Je bezit ze altijd op een voldoende niveau. Het woord ‘genoeg‘ is hier het toverwoord. Je vaardigheden zijn niet op expert-niveau, maar ze zijn genoeg. En met ‘genoeg’ lukt het ook gewoon. Geloof daarin.

Zelfvertrouwentip 2. Verander je overtuigingen

Wat je gelooft, is waar voor je of wordt waar voor je. Geloof dus bijvoorbeeld dat iedereen je wilt, of geloof dat praten met een onbekende normaal is, of geloof: ‘approaching is fun, people are friendly.’ Wat je de wereld in zendt, komt weer bij je terug. Vul in wat jij wil hebben, en ga dat geloven. Zeg: ‘Ik verdien het om x te hebben, en ik accepteer het nu.’ Waarom nu? Lees de volgende tip…

Zelfvertrouwentip 3. Laat het verleden los

zelfvertrouwen vergroten

Belemmeren verleden afwijzingen je voor je acties in het nu? Weet dan dat het verleden niet bestaat. Ieder moment is een nieuw begin. Je zit nooit vast. Beperkingen zijn veranderlijke, ‘fleeting conditions’, tijdelijke dingen. Ze zijn dus niet iets waar je altijd mee moet leven. Word niet misleid doordat je in een beperking hebt geïnvesteerd hebt en door te denken dat het je identiteit is. Dat is de valkuil van het ego. Wees daarentegen in het hier-en-nu! Lees de volgende tip!

Zelfvertrouwentip 4. Uit je hoofd, in het moment

Dit is een echte zelfvertrouwen-booster! Het lijkt alsof het piekerende verstand bang is voor echte relaties, echt contact. Vanuit de aarde komt je hoofd pas als laatste. Wees dus in je lichaam, want daar zit uiteindelijk intelligentie waar je alles mee voor elkaar moet krijgen, en raak verlost van je verstand. Dit kun je met meditatie bereiken.

Zelfvertrouwentip 5. Ga hard vooruit met zelfvertrouwen opbouwen

Go hard or go home. Je kunt een plan maken om eens per maand aan je zelfvertrouwen of je specifieke vaardigheid te werken, maar je kunt ook ervoor kiezen om er iedere dag een uur aan te werken, of een hele week full time. Get better fast.

Zelfvertrouwentip 6. Stap uit het spectatorisme en leef jouw eigen avontuur

zelfvertrouwen

Wat is spectatorisme? De gemiddelde tv+internettijd van Nederlanders is 6 uur per dag. We zijn een spectator-natie geworden. Kijken kijken kijken naar anderen. We leven onze eigen levens niet. We willen niet zelf de glorie hebben. Life begins out of your comfortzone. Mensen hebben geen spijt van de dingen die ze wel gedaan hebben: ze hebben altijd spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben.

Sterf liever met herinneringen in plaats van dromen.

Zelfvertrouwentip 7. Heb plezier: zelfamusement

Ook hiermee kun je snel zelfvertrouwen kweken: je kunt alles simplificeren door gewoon te denken: ‘have fun!’ Denk bijvoorbeeld alleen aan: “Ik ben hoi aan het zeggen”. Als het mislukt is, kun je denken: het was gewoon zelfamusement. Dan kun je later lachen. Je hebt je best gedaan.

Zelfvertrouwentip 8. Leef alsof vandaag de laatste dag van je leven is

Wat zou je doen als dit de laatste dag van je leven was?

Zelfvertrouwentip 9. Afwijzing en afkeuring doen je niks, sterker nog: ze zijn vereist

Zonder storm geen regenboog.

Zelfs de besten van de wereld krijgen een heleboel afwijzingen. Sterker nog: als je een bepaalde groep mensen voor je wil winnen, moet je bereid zijn door een grote andere groep afgewezen worden. Zie Donald Trump. Hij heeft het alleen zo ver weten te schoppen door afgewezen te worden door miljoenen anderen. Door niemand gehaat worden betekent dat je ook door niemand geliefd wordt. Je kunt niet alles hebben. Afwijzingen zijn dus vereist voor succes.

Aan inzicht komt altijd verwarring vooraf: clarity and understanding comes after confusion.

Heb dus de mindset: afwijzingen horen bij succes. Je kunt zelfs zover gaan door situaties te betreden met de gedachte: ‘you’re here to ruin shit’. Dat betekent dat je er helemaal oké mee bent als je een situatie voor jezelf ruïneert. Speel niet op safe. Het hoeft niet te werken. De lat mag heel laag zijn, dus je mag lekker fouten maken. Sterker nog: Ga juist voor de afwijzing. Dit is nodig voor succes. Zo verliest afwijzing de macht over je.

Everything worth doing well, is worth doing badly at first. Experimenteer en word beter.

Je moet hopen dat je je ongemakkelijk voelt. Verwarring, opoffering en loslaten betekent dat je leert. Daar kun je dankbaar voor zijn.

Zelfvertrouwentip 10. Er zullen altijd afwijzingen zijn, en alleen jij bepaalt hoe je ermee omgaat

meer zelfvertrouwen hebben

Dit is een zelfvertrouwen-booster als het gaat om flirten: zelfvertrouwen met mannen en zelfvertrouwen met vrouwen.

Je moet afwijzingen krijgen en ermee omgaan. Het liefst als volgt: een afkeuring doet je niks. ‘Er zijn er genoeg die me wel mogen’. Het 60/40 principe hoort hierbij: denk aan daten. 60% ligt aan de ander, haar wereld en haar karakter. Er zal altijd een gapend gat zijn, er zullen altijd afwijzingen zijn. Dat hoort erbij.

Er zijn 3 categorieën mensen die je kunt ontmoeten: ontvankelijk, neutraal en niet ontvankelijk. Tot welke categorie de ander behoort, daar kun jij niks aan doen. De eerste twee categorieën kun je mee werken. Die laatste categorie is serieus de moeite niet waard. Als het om dating gaat, en je probeert een vrouw uit de derde categorie alsnog voor je te ‘winnen’, zal slechts een op de honderd misschien van gedachten veranderen. Ga liever door! Via eerlijkheid kun je derde categorie eruit filteren. Zie het als een treasure hunt, dan wordt het zelfs leuk.

Laten we het even bij het daten houden. De meeste mannen nemen afwijzing echter persoonlijk. Er is maar een klein percentage van de vele vrouwen die geschikt voor je is. Je zal 95% van je schoten missen. Dat was altijd het geval al, maar toen je je nog niet kwetsbaar opstelde, schoot je bijna niet, om maar niet afgewezen te worden. Als je toestaat dat je meestal gaat missen, kun je zo vaak schieten als je wil.

Zelfvertrouwentip 11. Alleen jij kunt jezelf afwijzen, en alleen jij kunt jezelf liefde geven

Wees onafhankelijk van anderen. Alleen jij kunt jezelf afwijzen, en alleen jij kunt jezelf liefde geven. Anderen kunnen dat niet voor jou doen. Weet en affirmeer: ik doe ertoe. Ik houd van mezelf. Ik ben waardevol en al mijn aspecten mogen er zijn.

Zelfvertrouwentip 12. Doelen stellen zorgt voor zelfvertrouwen

Stel doelen. Dit geeft je van nature zóveel adrenaline en zelfvertrouwen! Je gaat dan doen wat je zegt dat je gaat doen. Doelen stellen zorgt ervoor dat je je gewenste eindresultaten alvast voor je ziet. Dankzij je RAS (selectieve perceptie) heb je het gewenste eindresultaat al gezien en weet je hoe het eruit ziet,  waardoor je het kunt herkennen. Als je iets voor het eerst moet spotten wat je nog niet eerder hebt gezien, wordt dat moeilijk. Dankzij de focus zie je direct ideeën en patronen die je anders niet had gezien. Hoe je doelen stelt, lees je hier.

Laten we de dating-context nemen: Je hebt het doel gesteld om óók de knapste vrouw te kunnen daten.Omdat je het daarvoor doet, zal het zelfvertrouwen vanzelf komen: je hebt een hoge missie, en de onderliggende logische niveaus, zoals het vermogen ‘zelfvertrouwen’, vallen dan vanzelf op hun plek.

Zelfvertrouwentip 13. Neem de juiste stappen: als je iedere dag een bouwsteen neerlegt, staat er vroeg of laat een huis

Focus: als je niet focust en de juiste stappen neemt, zal je een ‘blutte, kleine loser zijn’ (Tyler Durden zou dat zeggen). Er is geen excuus om geen resultaten te produceren.

Zelfvertrouwentip 14. Ga niet alles willen controleren

zelfvertrouwen

Dit is paradoxaal met de voorgaande tip waarin je proactief actie moet ondernemen om je doelen te bereiken, dus je moet ze beiden snappen en inzetten. Het leven is iets wat je overkomt terwijl je bezig bent met iets anders. Je moet het dus niet hard willen proberen. Laat gaan en laat het om de groep gaan: wees non-needy. Op het moment dat je minder geobsedeerd bent om je doel, komt er resultaat.

Zelfvertrouwentip 15. Do not react: sta aan de oorzaak-kant en heb een sterke intentie

Wees proactief! Hierdoor sta je aan de oorzaak-kant. De persoon die het minst reageert, is de winnende persoon. Laat niet zien dat je macht nodig hebt. Heeft een ander persoon de macht over wat jij voelt, heeft de ander de macht over of je blij of boos bent?

Reactief is trouwens niet hetzelfde als responsief. Responsief zijn is goed. Reactief zijn niet. Handel en antwoord bijvoorbeeld wél positief op positieve dingen (bijvoorbeeld wanneer een vrouw laat blijken dat ze je leuk vindt), maar niet reactief/afhankelijk, en reageer ook niet reactief op negatieve dingen. Uiteraard moet je positief gedrag belonen, maar dat is wat anders. Wanneer een vrouw je aan het testen is, of wanneer iemand je beledigt, zou de ander voor jou niet in je RAS (selectieve perceptie) moeten zitten, net als een zwerver die je niet kent.

Dus in plaats van te reageren, wat doe je dan wel? Heb een sterke intentie: sta aan de oorzaak-kant! Laat dit blijken uit alles wat je doet, zelfs via je tonaliteit. Stel dat je ‘Hey!’ zegt. Zeg het niet reactief (wankel, zacht en trillend), maar zeker! Dat hoeft niet altijd te betekenen dat je het met een harde stem zegt. Het kan ook met een zachte stem, maar dan met diezelfde power van een persoon die aan de oorzaak-kant staat. Een andere manier om aan de oorzaak-kant te staan, is door onverschillig te zijn voor hoe de ander reageert.

Nog meer manieren waaruit blijkt dat je niet reactief bent: laat het je niet dwarszitten als iemand je opeens negeert. Je bent te druk met je eigen geweldige leven om het op te merken. Als iemand je uitlacht of een vervelende opmerking maakt: het zit je niet dwars! Wie kan het wat schelen wat anderen denken? Een extreem metafoor om dit idee te schetsen: als je je kamer loopt en alle modellen van de Victoria Secret Fashion Show liggen op je bed, doe alsof er niks aan de hand is. Het is gewoon een van de vele geweldige dingen in je leven om een super knappe partner te hebben.

Zelfvertrouwentip 16. Ontwikkel charisma

Wat is charisma? Dat moment waarop iemand een ruimte binnenkomt, en sommige mensen fluisterend aan elkaar vragen: ‘Wow, wie is DAT?’ Hoe ontwikkel je charisma? We gaan hier misschien eens in een ander artikel op in, maar één ‘soort’ charisma kun je ontwikkelen door anderen zich fascinerend  te laten voelen, of de slimste van Nederland. Word hun grootste fan.

Zelfvertrouwentip 17. Zelfvertrouwen vergroten? Leer van kinderen en honden

meer zelfvertrouwen hebben

Hoe kan het toch dat wanneer je in een ruimte bent waar een hond of een kind is, alle ogen steeds maar weer automatisch naar de hond of het kind gaan? Daar zijn heel veel redenen voor: stuk voor stuk lessen die we van ze kunnen leren.

Kinderen zijn nog niet aangetast door (sociale) conditionering. Ze hebben een gigantisch zelfvertrouwen. Ze denken alleen goed over jezelf, en voelen zich altijd goed over zichzelf. Ze houden van hun hele lichaam. Doe jij dat ook? Dan kun je bijna alles bereiken. Zelfvertrouwen Is gewoon dat: wat je over jezelf denkt.

Je bent met extreem veel zelfvertrouwen geboren. Je kwam in deze wereld, wetende hoe mooi je was. Als kind was je al perfect. Je hoefde er niks voor te doen. Je was het centrum van het universum en dat wist je, je was niet bang om te vragen wat je wilde. De hele buurt wist het als je boos was. En als je blij was, verlichtte je de hele kamer met je lach. Je drukte je emoties vrij uit. Je was vol liefde en zelfvertrouwen. Babies houden van hun hele lichaam!

En ergens in je jeugd passten goedwillende ouderers hun eigen onzekere gevoelens aan je door, en leerden ze je gevoelens van ‘niet genoeg zijn’ en angst. Die gedachten waren nooit waar, en ze zijn nu al helemaal niet waar.

Kinderen en honden hebben zelf-erkenning en zelfwaardering: de hond of het kind gaat voor wat het wil. Het komt het gewoon halen! Bekijk de volgende video. Een klein meisje van 16 maanden loopt vrolijk naar mensen toe en geeft ze een knuffel. Ze verwacht dat mensen haar leuk vinden in plaats van prestatiedruk te voelen.

Wat doen kinderen nog meer, waar we van kunnen leren? Ze lachen om de kleine grappige dingen in het leven, zoals iemand die een boer laat. Ze begroeten je meerdere keren per dag, en dat doen ze heel hartelijk. Ze zeggen je naam erbij. Ze tonen zich kwetsbaar, door je zelfs te begroeten als je met je rug naar ze toestaat en met een andere groep mensen bezig bent, en ze zwaaien er enthousiast bij. Ook sommige volwassenen bezitten deze eigenschappen. Wat dat betreft is de film ‘Happy Go Lucky’ een aanrader! Serieusheid is een ziekte.

Wees als een baby die alles wil hebben: recht op zijn doel af! En niemand wordt boos. Niks heeft de kracht je pijn te doen. Je hoeft jezelf niet uit te leggen. Niks kan je wat schelen.

Het kind in de speeltuin heeft de sleutel naar het hier-en-nu. Het heeft niks meer nodig dan dat moment. Er is absoluut niks meer wat het wil of nodig heeft. De salto van het kind in de speeltuin is een expressie van liefde.

Bekijk ook onderstaande video. Deze man is zorgeloos als een kind, volledig in de vreugde van het nu!

Zelfvertrouwentip 18. Integriteit: ga recht op je doel af en draai er niet omheen (Purposefulness)

Dit is een van die eigenschappen die kinderen zo goed beheersen. In het Engels wordt dit zo mooi gezegd: acting through your own intensions. Is het je intentie om iets te vragen of vertellen aan iemand? Loop er in een rechte lijn meteen naartoe en praat meteen. Doe wat je wil doen. Eromheen draaien en proberen niet afgewezen te worden (bijvoorbeeld door van te voren te bedenken wat je wil zeggen) is een afknapper voor vrouwen. Vrouwen weten het altijd als je haar wil versieren. De waarheid schijnt altijd door. Dus doe het met kwetsbaar als een normaal mens.

Je bent in controle over je acties, over hoe je je kleed en over hoe je direct naar de ander toeloopt, ‘non-apogetically’ voor haar staat, een zekere stem en handdruk hebt, en vertelt wat je wil vertellen. Als de ander het niet wil horen, is dat helemaal prima. Je gaat gewoon door naar de volgende: ken je grenzen, laat ze weten, en ga naar de volgende. Eromheen draaien en proberen niet afgewezen te worden (met voorbedachte zinnetjes) is een grote afknapper. Vrouwen weten het altijd als je haar wil versieren en daar niet integer over bent.

Purposefulness hangt heel sterk samen met integriteit en eerlijkheid. Je bent niet integer naar jezelf en andere mensen als je ze met een omweg benadert. Je ziet een leuke vrouw, maar ben je bang en ga je daardoor geen actie ondernemen om om haar te ontmoeten? Dat is is oneerlijk zijn tegen jezelf: tegen je intenties en je seksualiteit. Je bent dan needy en het lukt je niet je kwetsbaarheid bloot te stellen. Je geeft dan meer om haar mening, haar mogelijkheden om ook nee te kunnen zeggen dan in het nastreven van je eigen verlangens.

Eerlijke actie leidt uiteindelijk tot een vrouw die bij je past en die blijft. Dit zal zelfs gebeuren als de man de communicatieskills niet heeft. Een eerlijke expressie van jezelf en je verlangens is altijd de meest effectieve manier om niet needyness te demonstreren en daarom om de blijvende oprechte aantrekkingskracht met vrouwen te creëeren die je het gelukkigst maken

Heb je zelfvertrouwen nodig om iemand te versieren? Ook hierin kun je ‘purposeful’ zijn: niet slap aanraken, slap knuffelen of jezelf slap introduceren. Wees niet verontschuldigend terwijl je dat doet. Laat blijken dat je de ander leuk vindt.

Zelfvertrouwentip 19. Doe wat correct is, niet wat correct lijkt

Laten we de dating-context er weer bijpakken. Wat is correct? Een persoon die je leuk vindt aanspreken. Wat lijkt correct voor anderen? Stil zitten, niet praten, niet aanspreken, geen actie ondernemen. Wees je bewust van de beperkende kracht van sociale conditionering die je vertelt wat ‘normaal’ is. Maar ja, hoe laag is die norm…

Zelfvertrouwentip 20. Angst liegt: je hebt niks te verliezen

meer zelfvertrouwen hebben

Er zijn twee soorten angst. De eerste vorm lijkt echt, maar er is helemaal geen logische reden voor. Dit is angst gecreëerd door gedachten, en gaat vaak over de toekomst. Daarnaast is er ook echte angst in het nu: angst is enkel terecht als het om fysieke angst gaat. Bijvoorbeeld als je aan het zwemmen bent, en je ziet een haai onder je. Onze voorouders werden trouwens wel bij niet-fysiek gevaar uit de stam gezet en gingen daardoor ook dood. Nu heb je niks te verliezen! Als je niet fysiek in gevaar bent, liegt de angst.

Angst zit tussen je oren.

Voel je alsnog angst, terwijl je in het hier-en-nu niks te vrezen zou moeten hebben? Voel de emotie volledig, geef er aandacht aan. Sta het toe er te zijn. Het vermoordt je niet. Wel als je je ermee identificeert, en als je erover gaat denken (‘Hoe kan ik ervan af, ik wil dit niet voelen…’). Daarnaast is dit soort angst een teken van needyness. Alle angst rondom je seksualiteit is bijvoorbeeld needyness.

Zie angst juist als kans om aan te pakken. Sterker nog: ontwikkel ‘angst’ voor het niet actie ondernemen. Draai het dus om.

Zelfvertrouwentip 21. Angst is ook normaal

Dit is misschien paradoxaal in vergelijking met de vorige tip, maar angst hoort er nog altijd bij, voor iedereen. Het is gezond. Laten we dating erbij pakken. Iedere keer dat je een vrouw aanspreekt, als je haar wil zoenen, bij je thuis uitnodigt, etc. Ook al heb je dat allemaal al 100 keer gedaan, angst gaat nooit weg, en dat zou ook niet moeten, want het is normaal en gezond. Je leert er alleen mee om te gaan. Het verschil zit hem in hoe needy je bent.

Het meervoud van lef is leven.
– Loesje

Zelfvertrouwentip 22. Je hebt niks nodig: wees niet afhankelijk van de uitkomst

zelfvertrouwen vergroten

Wanneer je niks nodig hebt, en dus onafhankelijk bent van de uitkomst, geloof je als het ware: ‘Ik ben God, ik heb niks nodig van niemand, ik ben compleet gelukkig, ik heb alles wat ik nodig heb.’ ‘My life is already epic, my night is already epic. I wanna see where this goes. Everything that happens is a bonus.’

Needyness is angst, waar we het in de vorige tip over hadden. Daarnaast is het: afhankelijk zijn van de uitkomst van je acties. Vervulling en leven zoeken in externe dingen, zoals dingen kopen en andere mensen. Dat moment van vervulling duurt heel kort.

Dit is een sterk paradoxaal punt: aan de ene kant wil je juist actie ondernemen om een uitkomst te bewerkstelligen, maar aan de andere kant moeten jouw woorden en daden een gevoel uitstralen dat het je niks kan schelen.

Zelfvertrouwentip 23. Elimineer zelfbeoordeling-vermoeidheid: wijs jezelf niet af

Zelfvertrouwen vergroten? Wijs jezelf niet af! Een man en een vrouw hadden regelmatig contact, en hij vond haar leuk. Toch durfde hij het nooit aan om zijn intenties te tonen. Jaren later kwam ze naar hem toe en zei ze: ‘Waarom vroeg je me al die tijd niet uit!’

Voortaan ga je ervoor, en wat de uitkomst ook zal zijn: weet dat je jezelf niet hebt afgewezen. De enige regels en grenzen zijn de regels en grenzen die we stellen we voor onszelf. Het niet afwijzen van jezelf leidt uiteindelijk tot levensvreugde.

Zelfvertrouwentip 24. Elimineer keuzevermoeidheid: approach alles

Ga niet bij jezelf na: zal ik deze kans pakken of niet, zal ik iets zeggen of niet. Dat kost zoveel energie! Als je dat overslaat, houd je meer energie over, en krijg je meer ervaringen.

Zelfvertrouwentip 25. Elimineer persona-vermoeidheid: wees jezelf

meer zelfvertrouwen hebben

Jezelf anders voordoen dan je dan je bent, is zo vermoeiend als een parasiet, alsof je een voet op de rem houdt. Incongruentie is het moeilijkste om te doen in het leven. Laat je die persona(s) los, dan verandert je leven. Het resultaat is bijvoorbeeld dat je je stem zonder rem laat gelden, waardoor iedereen je kan horen.

Owen Cook: ‘Self concern is heavy, it drives consumerism and vice versa.’  Ik heb mijn Nike schoenen nodig… Ikke!!! We moeten dit persona breken. Haal dat gewicht van je af. Niet er steeds steviger aan vasthouden, maar: ‘Fuck it!’

Laat je masker(s) dus snel vallen. En neem andere mensen daarin mee. Dat doe je door oprecht te zijn. Als je dat doet, wordt de ander ook oprecht als je de ander hierin meeneemt. Hierdoor geeft de ander ook geen ‘excuses’ meer. Knappe vrouwen hebben dat soort maskers tijdens het uitgaan constant paraat voor mannen die niet oprecht zijn en een masker ophebben.

Zelfvertrouwentip 26. Laat je ego los: verlegen zijn is egoïstisch en narcistisch

Hou niet vast aan je kleine image: “Ik ben cool! Ik ben cool! Ik ben cool!” Om het te verdedigen. Het is er zelfs niet, het is een grote illusie. Voor het ego ben jij het centrum van het universum. Buiten dat om, voor niemand. Loop eens naar buiten. Zie je alle gebouwen, en ramen? Daar wonen allemaal mensen met hun eigen problemen, en allemaal deken ze dat ze zelf het centrum van het universum zijn. Iedereen denkt constant hoe zij gezien worden: ze letten niet op jou, maar op hun eigen ego. Wat kun je met dat inzicht? Don’t be afraid of making an ass of yourself. You will go through life in anonimity.

Als je uitzonderlijk wil zijn, kun je niet ‘normaal’ zijn. Laat los van de gedachte: ‘Wat zouden anderen zeggen?’

Je zal vanzelf stoppen met zorgen maken over wat anderen van je denken, zodra je je realiseert hoe zelden ze dat doen. Over alles waar we ons voor schamen, alle gênante momenten die we hebben… Niemand geeft daar wat om. Er is daarom geen excuus om ten volle te leven. De wereld heeft op de eerste plaats zijn aandacht niet op jouw gevestigd, dus waarom maak je je zelf wel zorgen dat je zal falen of jezelf voor schut zal zetten? Dat is toch niet logisch!

Sterker nog: als je in de illusie trapt dat je denkt dat iedereen constant op jou aan het letten is, waardoor je je verlegen en beperkend gaat gedragen, ben je heel narcistisch bezig. Verlegenheid is inherent narcistisch en extreem egoïstisch, omdat het op een belachelijke overtuiging is gebaseerd dat iedereen aandacht voor jou heeft. Wat kun  je onder andere tegen deze illusie doen? Wanneer ik mezelf beperk omdat ik aan mijn eigen voorkomen denk: Geef! Laat het om anderen gaan, en niet om jezelf. De volgende tip gaat hierop door…

Zelfvertrouwentip 27. Laat het niet om ‘ikke’ (ego) draaien: handel vanuit het kader ‘iedereen wint!’

zelfvertrouwen vergroten

Laat het niet om jou gaan ‘Ik probeerde te…’ ‘Dat lag daaraan…’ Ook als je zachtjes praat, gaat het om jou, omdat de groep je niet kan horen. Geef daarentegen juist om de groep. Ik doe iets niet, tenzij iedereen wint! Hoe bied ik waarde aan deze groep/persoon? Geef wat om hen. Je hebt zelf niks nodig. Je hebt alles al in jezelf. Laat het om de groep gaan.

Denk dus niet: wat kan ik eruit halen? Dat is schaarste. Dat voedt van zichzelf en komt vervolgens uit. Je bent dan in je hoofd, omdat dit om jou gaat. Waar komt angst vandaan? Waar komt pijn om afwijzing vandaan? Een ingehouden stem, slecht oogcontact? ‘Ik maak geen oogcontact omdat ik het gevoel niet fijn vind’. Dan gaat het dus om jou: het is egoïstisch en narcistisch. Wanneer het om jou gaat, wanneer het om het individu en zijn behoeften gaat, boe’t het publiek. Waarom klappen mensen meer voor de een dan voor de ander? Omdat degene die geen applaus kreeg, denkt dat het om hemzelf gaat: hij wil dat het werkt. ‘Nu is het mijn beurt, ik moet slagen! Kan ik ervoor zorgen dat het publiek me gaat mogen?’ Je voelt de druk.

Vergeet wie je ‘bent’, en deel. Voeg toe aan de vibe! Denk aan collaboratie in plaats van competitie. Als je wil competeteren, word je juist zwakker. Als je wil collaboreren, word je direct sterker als de omgeving sterker wordt, want jij bent de omgeving! Je deelt gewoon. We zijn hier samen. Er is een gevoel van ‘samen’ in plaats van een competetief gevoel. Lees hier meer over in de volgende tip…

Zelfvertrouwentip 28. Stap uit het ego, in de eenheid (van de groep)

Ben je aanwezig, dan ben je gemengd met de groep, je bent onderdeel van de groep. Zet jezelf (je ego) uit en word de groep! Wees in hun hoofd. Wees hun. Zo neem je je egoïstische, geïsoleerde zelfbewustheid weg (self concern). Als jij op dat moment gelooft dat je leuk/een 10 bent bent, denken zij dat dan ook, omdat zij jou zijn. Dan kun je over de ander denken: ‘jij gaat lachen’, en dat zal dan ook gaan gebeuren. Je hoeft dus niet perfect te zijn, je hoeft het alleen te geloven, terwijl je met je aandacht bij de groep bent.

Sporters bereiken deze staat vaak, wat de reden is waarom ze topprestaties kunnen neerzetten: ze zijn. Ze stapten uit hun ego, uit ‘afzonderlijkheid’, en zijn één geworden met de sport. Zij zijn niet aan het spelen, maar ze zijn een met het proces, er is geen apart individu, dat er nog eens buten staat. En het is een genot om naar te kijken. Bekijk ook het artikel ‘De wereld is je spiegel.’

Zelfvertrouwentip 29. Stap volledig uit het ego

zelfvertrouwen vergroten

Dat ego, wat je tot een persoon met onprettig gedrag maakt, mag volledig opzij. Niet een beetje, maar alles! Tyler Durden uit Fight Club: ‘Only after youve lost everything, youre able to do anything.’ Er is dan niks meer te beschermen. ‘Fuck it!!’ Wees de idioot van de groep, deel! Spring en doe gek en zeg iets raars wat nergens op slaat, zoals ‘Dheeee’.

Als je dat doet, denken mensen: “Ik laat hem erin” Als daarentegen je ego half mee gaat doen en jou laat denken: “Mhee, denk je dat dit cool is, dat ik cool ben?”, dan gaan mensen denken: “Wtf is dit”. Deel je energie aan anderen. Als je dat zonder ego doet, gebeurt het bijvoorbeeld geheel automatisch dat je een vrouw gaat zoenen als je op stap bent. Bemoeit je ego zich er ook maar een klein beetje mee, waardoor je het probeert ‘goed te doen’ en niet af te gaan, word je afstotelijk, met een gevoel van: “Hier komt de kus… Ik moet de kus hebben… De kus… Hier komt ie…”

Een van de redenen waardoor je zonder ego veel eenvoudiger en automatisch successen behaalt, alsof het je overkomt, is doordat het uit je ego stappen je helpt in het hier-en-nu te komen, waardoor je makkelijker dingen kunt zeggen en improviseren.

Zelfvertrouwentip 30. Druk jezelf uit!

Laat gaan, deel je gedachten, wees daar vrij in, heb plezier en druk jezelf uit!

Zelfvertrouwentip 31. Ga op je bek – Geniet van het ongemakkelijke: dit wordt je nieuwe comfortzone

Omarm het ongemakkelijke. Start er zo snel mogelijk mee. Iets ongemakkelijks wat je hebt meegemaakt, maak je nooit nog eens precies mee: je hebt geleerd en je wordt beter. Begin je grootste fouten te maken en daardoor je vaardigheden te verbeteren. Iedere reference experience is een goede, omdat het als feedback dient om iets te leren. Voor je iets spannends gaat doen, kun je denken: dit wordt leuk! Én lach: dit is mijn comfort zone! Push yourself. Die as a hero. Je comfortzone is ín de arena.

Zelfvertrouwentip 32. Wees kwetsbaar

zelfvertrouwen ontwikkelen tips

Door je open te stellen naar andere mensen toe, door ze je volledige openheid, aandacht, oogcontact en aanwezigheid te geven, stel je je kwetsbaar op. Dan heb je het meeste te winnen. Lees hier alles over kwetsbaarheid. Hieronder vind je twee minder voor de hand liggende uitingen van kwetsbaarheid.

Wanneer man of vrouw seksueel geïnteresseerd is, plaagt hij of zij. Plagen is een teken van kwetsbaarheid omdat je rapport breekt: je geeft de ander een goed excuus dat ze weg gaat bij je. Dit demonstreert dat je niet needy bent. Dit is maar één van de vele voorbeelden van kwetsbaarheid, en meteen ook een lastig voorbeeld omdat het ook makkelijk in het tegenovergestelde van kwetsbaarheid kan overslaan. Plagen kan namelijk ook juist een schild voor connectie zijn. Je kunt daarnaast niet een vrouw een relatie in plagen. Uiteindelijk moet je overgaan op andere vormen van kwetsbaarheid, zoals een connectie op emotioneel niveau.

Ook leiden is een vorm van kwetsbaarheid, omdat je een risico neemt om iets te bereiken. Leiden is bijvoorbeeld: je hand uitsteken en jezelf op die manier kwetsbaar maken. Een man die leidt, pakt haar hand en leidt haar naar de volgende plek, brengt de interactie (seksueel) vooruit. bijvoorbeeld door het stellen van persoonlijke vragen, door haar op een date te vragen of door haar te zoenen. Naar buiten stappen, voor een vrouw staan, je echtheid uiten, kwetsbaar zijn en jezelf onderwerpen aan afwijzing.

Zelfvertrouwentip 33. Bemoedig jezelf, want taal is krachtig!

Taal, zelfs taal die je tegen jezelf spreekt, is krachtig! Hoe is de toon van jouw intern dialoog? Praat tegen jezelf alsof je tegen je beste vriend praat: lief. Anders is (zelf-)kritiek een bedreiging, wat zorgt dat je hersenen uitschakelen en je fysieke beschermingsmechanismen aan gaan: dus het zorgt er wel voor dat je harder gaat werken, maar gaat ten koste van charisma en je vermogen om te genieten. Geef dus vaker complimenten aan jezelf.

Droom Leef Geniet Aanbieding

‘Hoe zie jij eruit?’ Als een winnaar!
‘Waarom doen jullie dat?’ Omdat wij winnaars zijn!’
‘Ben je er klaar voor?’ ‘De echte kampioenen zijn altijd klaar!’
‘Dit is de party-tafel!’

Zelfvertrouwentip 34. Stel jezelf krachtvragen

zelfvertouren vergroten tips

Wat is het effect op jou als je jezelf deze vragen stelt? Je kunt ze ook aan het einde van de dag nogmaals in de verleden tijd stellen.

  • Hoe kan ik deze dag zo interessant mogelijk maken?
  • Hoe blij zal die persoon zijn als ik haar aanspreek?
  • Hoe kan ik deze avond nóg epischer maken?
  • Wie ben ik vandaag?
  • Wat maakt mij gelukkig?
  • Waar geniet ik het meeste van, op dit moment in mijn leven?
  • Van wie houd ik en wie houdt van mij?
  • Wat ga ik vandaag geven? Op welke manieren kan ik een gever zijn?
  • Wat kan ik leren?
  • Hoe kan vandaag bijdragen aan de kwaliteit van mijn leven?

Zelfvertrouwentip 35. Leef met keuzes en opties

Ontwikkel de vaardigheid om altijd opties te zien en te creëren. Zo kun je altijd de opties creëren voor hoe je je voelt en hoe je kunt reageren: je hebt dan keuze in hoe je je voelt en hoe je reageert. Zo kun je altijd ook kiezen voor zelfvertrouwen. Die opties creëer je bijvoorbeeld door NLP-technieken te doen waarmee je gemoedstoestanden kunt oproepen of emoties kunt verwerken. Daarvoor zit je op deze site goed! Deze technieken kun je hier namelijk allemaal vinden.

Waanzinnige tips, maar wat moet ik precies doen of zeggen om mijn zelfvertrouwen te vergroten?

In dit artikel zijn de kernovertuigingen behandeld die je moet hebben voor het opkrikken en opbouwen van je zelfvertrouwen. Daarnaast hebben we een artikel gepubliceerd die ingaat op het gedrag: ‘hoe.’ Op gedragsniveau kun je dit artikel over assertiviteit lezen.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!