Zelfvertrouwen vergroten? 51 supertips om nu te gebruiken (Lijst!)

Hoe kan ik meer zelfvertrouwen krijgen? Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten en zelfverzekerd overkomen? Hier vind je alle tips die je maar nodig hebt om meer zelfvertrouwen uit te stralen. Met de tips in dit artikel ga je bij de wortel aan je zelfvertrouwen werken, waardoor je blijvende resultaten boekt.

Ben je je aan het beperken? Bang om jezelf te uit te drukken? Niet genoeg zelfvertrouwen om een leuke potentiële partner aan te spreken? Laten we direct beginnen met alle tips om zelfverzekerd over te komen en je zelfvertrouwen te laten groeien.

Tip 1 – Geen zelfvertrouwen? Jij bent genoeg: heb vertrouwen in je kunnen

De eerste tip om je zelfvertrouwen te vergroten? Heb de overtuiging dat jij bekwaam en ‘genoeg’ bent. Jij bezit de nodige vaardigheden om te doen wat je wil doen. Je bezit ze altijd op een voldoende niveau. Het woord ‘genoeg‘ is hier het toverwoord. Je vaardigheden zijn niet op expert-niveau, maar ze zijn genoeg. En met ‘genoeg’ lukt het ook gewoon. Geloof daarin.

Draag zelfvertrouwen. Dat is uiterst modieus.
– Haemin Sunim

Tip 2 – Verander je overtuigingen!

Een overtuiging is niet gelijk aan de waarheid. Het is maar een overtuiging. Toch lijkt een overtuiging levensecht voor ons! Maak gebruik van deze kracht door positieve overtuigingen te hebben. Dit uit zich vervolgens in je capaciteiten (zelfvertrouwen) en gedrag.

Wat je gelooft, is waar voor je of wordt waar voor je. Geloof dus bijvoorbeeld dat iedereen je wil, of geloof dat praten met een onbekende normaal is, of geloof: ‘mensen aanspreken is leuk, mensen zijn vriendelijk.’

Hoe kan het dat overtuigingen zo krachtig zijn? Wat je de wereld in zendt, komt weer bij je terug: de wereld is je spiegel! Vul in wat jij wil hebben, en ga dat geloven. Zeg: ‘Ik verdien het om x te hebben, en ik accepteer het nu.’ Waarom nu? Lees de volgende tip…

Tip 3 – Zelfvertrouwen verbeteren? Laat het verleden los

zelfvertrouwen vergroten

Belemmeren afwijzingen uit het verleden je voor je acties in het nu? Weet dan dat het verleden niet bestaat. Ieder moment is een nieuw begin. Je zit nooit vast. Beperkingen zijn veranderlijke, ‘fleeting conditions’, tijdelijke dingen. Ze zijn dus niet iets waar je altijd mee moet leven.

Sterker nog: niet één persoon op de hele wereld denkt aan wat er in jouw verleden is gebeurd – en doet iemand dat toch, wat maakt het dan uit? Laten we als voorbeeld je middelbare schooltijd nemen. Er is niemand die op dit moment terug aan het denken is naar jouw middelbare schooltijd. De enige op hele wereld die dat doet, ben jijzelf (je ‘kleine ik’), en dan ook nog eens veel te vaak.

Stel je voor dat je de tijdlijn van je leven ziet en zoom eens helemaal uit. Hoe klein is dat ene moment waar je je druk om maakt, als je het vergelijkt met alle andere momenten in je leven die er zijn geweest en nog gaan komen? Het is totaal niet logisch om vast te houden aan een beperkende gebeurtenis of gevoel uit het verleden.

Hoe doe je hier concreet wat mee? Er zijn drie erg krachtige dingen die je kunt doen:

Tip 4 – Uit je hoofd, in je lichaam en daarmee in het moment

Dit is een echte zelfvertrouwen-booster! Het lijkt alsof het piekerende verstand bang is voor echte relaties, echt contact. Vanuit de aarde komt je hoofd pas als laatste. Wees dus in je lichaam, want daar zit uiteindelijk intelligentie waar je alles mee voor elkaar moet krijgen, en raak verlost van je verstand. Dit kun je met meditatie bereiken.

Maak die body-mind-connectie met meditatie-achtige oefeningen (mindfulness). Ga bijvoorbeeld gewoon eens zitten en voelen wat er nu in je lichaam gebeurt qua gevoelens. Zo kom je in het hier-en-nu, waar geen probleem is.

Je bent absoluut op je best als ‘jezelf’ (ego) weg is. Dat is in het hier-en-nu. Daar kom je met de body-mind-connectie.

Laten we het voorbeeld nemen van het hebben van zelfvertrouwen voor spreken in het openbaar. Je kunt geen angst voor spreken in het openbaar hebben als je echt in het huidige moment bent.

 • Daarvoor wil je niet in de toekomst zijn. Je hebt alleen angst voor spreken in het openbaar als je voorspelt dat je een fout maakt als je spreekt. Daarmee zit je in de toekomst.
 • Ook in het verleden wil je niet zijn. Ook als je in je verleden bent, zit je in de emotie van angst. Daar willen we dus ook niet zijn, in dat verleden. We willen niet in een gewoonte stappen. Als je in een gewoonte bent, ben je ook in het verleden. En als je jouw gedachten steeds herhaalt, ben je ook in je verleden. De meeste mensen voorspellen de toekomst op basis van hun verleden.
 • Keer dus steeds vaker terug naar het hier-en-nu met de mind-body-connectie. Iedere keer dat je naar het lichaam in het hier en nu keert, herconditioneer je je verstand. Je bent dan niet langer een slachtoffer. Het lichaam laat gaan en gelooft niet meer in de voorspelbare toekomst of het herkenbare verleden. Energie wordt vrijgemaakt!

Tip 5 – Maak de verbinding tussen hoofd en lijf

Maak de body-mind-connectie. Hoe doe je dat? Simpel: voel welke gevoelens je nu ervaart in je lichaam. Voel je je nerveus en onzeker? Verken deze emoties zonder de wens te hebben dat het anders is, dus zonder ze weg te drukken of te ontkennen. En sterker nog: maak deze emoties nu sterker. Pas daarna ontstaat er ruimte voor een gevoel van rust en zelfvertrouwen.

De extra lagen die we er zelf bovenop leggen, zijn het probleem, zoals het niet willen voelen van die sensaties of de boosheid die we erover hebben. Houd het bij die ene laag van lichamelijke sensaties, zonder het oordeel erbovenop.

Noem ook wat je in je lichaam voelt. Zeg wat je voelt. ‘Ik ben bang. En ik ben er oké mee.’ Het kost namelijk ongelooflijk veel energie om die angst te verbergen. De onzekerheid/angst zelf belemmert je niet. Het is het proberen te verbergen van de onzekerheid/angst wat je belemmert. Probeer het niet te stoppen, het ego wil dat.

Gebruik ook de extra tips over het verwerken van emoties die op kunnen komen.

Tip 6 – Voel je je onzeker? Adem naar het onzekere gevoel

Dit is zó eenvoudig… Er zitten helemaal geen moeilijke theorieën achter. Het enige wat je hoeft te doen, is ademen. Blijf gewoon ademhalen. Haal diep adem en houd je aandacht bij je ademhaling. Meer zit er niet bij!

Tip 7 – Stap uit het spectatorisme en leef jouw eigen avontuur

zelfvertrouwen

Wat is spectatorisme? De gemiddelde tv+internettijd van Nederlanders is 6 uur per dag. We zijn een spectator-natie geworden. Kijken kijken kijken naar anderen. We leven onze eigen levens niet. We willen niet zelf de glorie hebben.

Life begins out of your comfortzone.

Mensen hebben geen spijt van de dingen die ze wel gedaan hebben: ze hebben altijd spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben.

Zorg dat je in je leven zo min mogelijk spijt hebt. Sterf liever met herinneringen in plaats van dromen.

Zorg er niet voor dat je ooit op een oude leeftijd terug gaat kijken op je leven en gaat denken: ‘Waar was ik mee bezig, toen ik gevangen zat in de verhalen en roddels en mezelf verdedigde op een stomme Facebookdiscussie… Waar was ik mee bezig, dat ik naar de levens van al die nadere mensen keek, en zag hoe zij geweldig leefden terwijl ik niet zelf iets prachtigs groots neerzette?’

Jij kunt in je eentje hele dorpen van drinkwater voorzien. In plaats van op Facebook iedere dag te kijken hoe iemand anders dit soort heldhaftige en eervolle daden verricht…

Tip 8 – Leef alsof vandaag de laatste dag van je leven is

Wat zou je doen als dit de laatste dag van je leven was?

Heb ik geleefd? Deed ik ertoe? Heb ik liefde gegeven? Open, eerlijk en rijkelijk? Of heb ik alles terughouden door die ene keer dat ik gekwetst was?

Tip 9 – Werken aan je zelfvertrouwen? Heb plezier: zelfamusement

Ook hiermee kun je snel zelfvertrouwen kweken: je kunt alles simplificeren door gewoon te denken: ‘have fun!’ Denk bijvoorbeeld alleen aan: “Ik ben hoi aan het zeggen”. Als het mislukt is, kun je denken: het was gewoon zelfamusement. Dan kun je later lachen. Je hebt je best gedaan.

Tip 10 – Afwijzing en afkeuring doen je niks, sterker nog: ze zijn vereist

Verwarring is goed. Zonder storm geen regenboog.

Zelfs de besten van de wereld krijgen een heleboel afwijzingen. Sterker nog: als je een bepaalde groep mensen voor je wil winnen, moet je bereid zijn door een grote andere groep afgewezen worden. Zie Donald Trump. Hij heeft het alleen zo ver weten te schoppen door afgewezen te worden door miljoenen anderen. Door niemand gehaat worden betekent dat je ook door niemand geliefd wordt. Je kunt niet alles hebben. Afwijzingen zijn dus vereist voor succes.

Aan inzicht komt altijd verwarring vooraf: clarity and understanding comes after confusion.

Heb dus de mindset: afwijzingen horen bij succes. Je kunt zelfs zover gaan door situaties te betreden met de gedachte: ‘you’re here to ruin shit’. Dat betekent dat je er helemaal oké mee bent als je een situatie voor jezelf ruïneert. Speel niet op safe. Het hoeft niet te werken. De lat mag heel laag zijn, dus je mag lekker fouten maken.

Als je er zo in staat, zal je eenvoudiger en vaker actie ondernemen. Veel mensen doen veel te lang helemaal niks uit angst voor afwijzing, dus laat ik het je sterker vertellen: Ga juist voor de afwijzing. Dit is nodig voor succes. Zo verliest afwijzing de macht over je.

Everything worth doing well, is worth doing badly at first. Experimenteer en word beter.

Je moet hopen dat je je ongemakkelijk voelt. Verwarring, opoffering en loslaten betekent dat je leert. Daar kun je dankbaar voor zijn.

Je kunt niet iedereen pleasen: je moet mensen zelfs (bereid zijn te) afstoten. Laatst ontmoette ik een vrouw en ze deinsde enorm terug nadat ik haar probeerde te zoenen. ‘Wat doe je?’ Zei ze. Ik lach gewoon terug en zeg: ‘Had je dat niet door?’ ‘Jawel,’ antwoordt ze verbaasd, ‘maar je gaat veel te snel.’ (Hier had ze overigens wel een punt ik probeerde haar na 30 seconden te zoenen). Mijn reactie was als volgt: ‘Ik heb als filosofie dat ik alleen maar leef met mensen die van me haten of die van me houden. Aan mensen die twijfelen of erover na moeten denken heb ik geen behoefte. Dus kies maar.’ 10 seconden later zoent ze me.

Als je niemand jou laat haten, doe je iets fout.
– Steve Jobs

Tip 11 – Er zullen altijd afwijzingen zijn, en alleen jij bepaalt hoe je ermee omgaat

meer zelfvertrouwen hebben

Dit is een zelfvertrouwen-booster als het gaat om flirten: zelfvertrouwen met mannen en zelfvertrouwen met vrouwen.

Je moet afwijzingen krijgen en ermee omgaan. Het liefst als volgt: een afkeuring doet je niks. ‘Er zijn er genoeg die me wel mogen’. Het 60/40 principe hoort hierbij: denk aan daten. 60% ligt aan de ander, haar wereld en haar karakter. Er zal altijd een gapend gat zijn, er zullen altijd afwijzingen zijn. Dat hoort erbij.

Er zijn 3 categorieën mensen die je kunt ontmoeten: ontvankelijk, neutraal en niet ontvankelijk. Tot welke categorie de ander behoort, daar kun jij niks aan doen. De eerste twee categorieën kun je mee werken. Die laatste categorie is serieus de moeite niet waard. Als het om dating gaat, en je probeert een vrouw uit de derde categorie alsnog voor je te ‘winnen’, zal slechts een op de honderd misschien van gedachten veranderen. Ga liever door! Via eerlijkheid kun je derde categorie eruit filteren. Zie het als een treasure hunt, dan wordt het zelfs leuk.

Laten we het even bij het daten houden. De meeste mannen nemen afwijzing echter persoonlijk. Er is maar een klein percentage van de vele vrouwen die geschikt voor je is. Je zal 95% van je schoten missen. Dat was altijd het geval al, maar toen je je nog niet kwetsbaar opstelde, schoot je bijna niet, om maar niet afgewezen te worden. Als je toestaat dat je meestal gaat missen, kun je zo vaak schieten als je wil.

Tip 12 – Alleen jij kunt jezelf afwijzen, en alleen jij kunt jezelf liefde geven

Wees onafhankelijk van anderen. Alleen jij kunt jezelf afwijzen, en alleen jij kunt jezelf liefde geven. Anderen kunnen dat niet voor jou doen. Weet en affirmeer: ik doe ertoe. Ik houd van mezelf. Ik ben waardevol en al mijn aspecten mogen er zijn.

Als je je afgewezen voelt, is dat altijd een reflectie van je eigen afwijzing van jezelf. Wat van jezelf wijs je af?

De grootste artiesten worden uitgelachen. Ik zou te lomp en te stevig zijn. Ik blijf gewoon mezelf!
– Pink

Tip 13 – Zelfverzekerd overkomen? Doelen stellen zorgt voor zelfvertrouwen

Stel doelen. Dit geeft je van nature zóveel adrenaline en zelfvertrouwen! Je gaat dan doen wat je zegt dat je gaat doen. Doelen stellen zorgt ervoor dat je je gewenste eindresultaten alvast voor je ziet. Dankzij je RAS (selectieve perceptie) heb je het gewenste eindresultaat al gezien en weet je hoe het eruit ziet, waardoor je het kunt herkennen. Als je iets voor het eerst moet spotten wat je nog niet eerder hebt gezien, wordt dat moeilijk. Dankzij de focus zie je direct ideeën en patronen die je anders niet had gezien. Hoe je doelen stelt, lees je hier.

Laten we de dating-context nemen: Je hebt het doel gesteld om óók de knapste man/vrouw te kunnen(!) daten. Omdat je het daarvoor doet, zal het zelfvertrouwen vanzelf komen: je hebt een hoge missie, en de onderliggende logische niveaus, zoals het vermogen ‘zelfvertrouwen’, vallen dan vanzelf op hun plek.

Stel ook kleine, simpele doelen, bereik ze en waardeer jezelf dat je het bereikt hebt. Bijvoorbeeld: morgenochtend tandenpoetsen, een boek kopen etc. Vier al die succesjes.
Dit bevestigt voor je onderbewuste dat jij in controle bent, en het gaat dat snappen.

Tip 14 – Neem de juiste stappen: als je iedere dag een bouwsteen neerlegt, staat er vroeg of laat een huis

Focus! Dit betekent dat je daadwerkelijk iets gaat doen, en om precies te zijn: dat je dat vaak doet. Als je niet focust en de juiste stappen neemt, zal je een ‘blutte, kleine loser zijn’ (Tyler Durden zou dat zeggen). Er is geen excuus om geen resultaten te produceren.

Tip 15 – Zelfvertrouwen kweken? Ga niet alles willen controleren

zelfvertrouwen

Dit is paradoxaal met de voorgaande tip waarin je proactief actie moet ondernemen om je doelen te bereiken, dus je moet ze beiden snappen en inzetten. Het leven is iets wat je overkomt terwijl je bezig bent met iets anders. Je moet het dus niet hard willen proberen. Laat gaan en laat het om de groep gaan: wees non-needy. Op het moment dat je minder geobsedeerd bent om je doel, komt er resultaat.

Tip 16 – Do not react: sta aan de oorzaak-kant en heb een sterke intentie

Wees niet reactief maar proactief! Hierdoor sta je aan de oorzaak-kant. De persoon die het minst reageert, is de winnende persoon. Laat niet zien dat je macht nodig hebt. Heeft een ander persoon de macht over wat jij voelt, heeft de ander de macht over of je blij of boos bent?

Reactief is trouwens niet hetzelfde als responsief. Responsief zijn is goed. Reactief zijn niet. Handel en antwoord bijvoorbeeld wél positief op positieve dingen (bijvoorbeeld wanneer een vrouw laat blijken dat ze je leuk vindt), maar niet reactief/afhankelijk, en reageer ook niet reactief op negatieve dingen. Uiteraard moet je positief gedrag belonen, maar dat is wat anders. Wanneer een vrouw je aan het testen is, of wanneer iemand je beledigt, zou de ander voor jou niet in je RAS (selectieve perceptie) moeten zitten, net als een zwerver die je niet kent.

Dus in plaats van te reageren, wat doe je dan wel? Heb een sterke intentie: sta aan de oorzaak-kant! Laat dit blijken uit alles wat je doet, zelfs via je tonaliteit. Stel dat je ‘Hey!’ zegt. Zeg het niet reactief (wankel, zacht en trillend), maar zeker! Dat hoeft niet altijd te betekenen dat je het met een harde stem zegt. Het kan ook met een zachte stem vol liefde en rapport, maar dan met diezelfde power van een persoon die aan de oorzaak-kant staat. Een andere manier om aan de oorzaak-kant te staan, is door onverschillig te zijn voor hoe de ander reageert.

Nog meer manieren waaruit blijkt dat je niet reactief bent: laat het je niet dwarszitten als iemand je opeens negeert. Je bent te druk met je eigen geweldige leven om het op te merken. Als iemand je uitlacht of een vervelende opmerking maakt: het zit je niet dwars! Wie kan het wat schelen wat anderen denken? Een extreem metafoor om dit idee te schetsen: als je je kamer loopt en alle modellen van de Victoria Secret Fashion Show liggen op je bed, doe alsof er niks aan de hand is. Het is gewoon een van de vele geweldige dingen in je leven om een super knappe partner te hebben.

Aan de oorzaak kant staan: jij bent in controle. Jij bent onderdeel van het geheel, dus als jij iets verandert, zal de rest mee veranderen.

Tip 17 – Zelfvertrouwen vergroten? Leer van kinderen en honden

meer zelfvertrouwen hebben

Hoe kan het toch dat wanneer je in een ruimte bent waar een hond of een kind is, alle ogen steeds maar weer automatisch naar de hond of het kind gaan? Daar zijn heel veel redenen voor: stuk voor stuk lessen die we van ze kunnen leren.

Kinderen zijn nog niet aangetast door (sociale) conditionering. Ze hebben een gigantisch zelfvertrouwen. Ze denken alleen goed over jezelf, en voelen zich altijd goed over zichzelf. Ze houden van hun hele lichaam. Doe jij dat ook? Dan kun je bijna alles bereiken. Zelfvertrouwen Is gewoon dat: wat je over jezelf denkt.

Je bent met extreem veel zelfvertrouwen geboren. Je kwam in deze wereld, wetende hoe mooi je was. Als kind was je al perfect. Je hoefde er niks voor te doen. Je was het centrum van het universum en dat wist je, je was niet bang om te vragen wat je wilde. De hele buurt wist het als je boos was. En als je blij was, verlichtte je de hele kamer met je lach. Je drukte je emoties vrij uit. Je was vol liefde en zelfvertrouwen. Babies houden van hun hele lichaam!

En ergens in je jeugd passten goedwillende ouderers hun eigen onzekere gevoelens aan je door, en leerden ze je gevoelens van ‘niet genoeg zijn’ en angst. Die gedachten waren nooit waar, en ze zijn nu al helemaal niet waar.

Kinderen en honden hebben zelf-erkenning en zelfwaardering: de hond of het kind gaat voor wat het wil. Het komt het gewoon halen! Bekijk de volgende video. Een klein meisje van 16 maanden loopt vrolijk naar mensen toe en geeft ze een knuffel. Ze verwacht dat mensen haar leuk vinden in plaats van prestatiedruk te voelen.

Serieusheid is een ziekte.

Wat doen kinderen nog meer, waar we van kunnen leren? Ze lachen om de kleine grappige dingen in het leven, zoals iemand die een boer laat. Ze begroeten je meerdere keren per dag, en dat doen ze heel hartelijk. Ze zeggen je naam erbij. Ze tonen zich kwetsbaar, door je zelfs te begroeten als je met je rug naar ze toestaat en met een andere groep mensen bezig bent, en ze zwaaien er enthousiast bij. Ook sommige volwassenen bezitten deze eigenschappen. Wat dat betreft is de film ‘Happy Go Lucky’ een aanrader!

Wat is het verschil tussen gek en geniaal? Resultaten.

Wees als een baby die alles wil hebben: recht op zijn doel af! En niemand wordt boos. Niks heeft de kracht je pijn te doen. Je hoeft jezelf niet uit te leggen. Niks kan je wat schelen.

Het kind in de speeltuin heeft de sleutel naar het hier-en-nu. Het heeft niks meer nodig dan dat moment. Er is absoluut niks meer wat het wil of nodig heeft. De salto van het kind in de speeltuin is een expressie van liefde.

Bekijk ook onderstaande video. Deze man is zorgeloos als een kind, volledig in de vreugde van het nu!

Tip 18 – Integriteit: ga recht op je doel af en draai er niet omheen (Purposefulness)

Dit is een van die eigenschappen die kinderen zo goed beheersen. In het Engels wordt dit zo mooi gezegd: acting through your own intensions. Is het je intentie om iets te vragen of vertellen aan iemand? Loop er in een rechte lijn meteen naartoe en praat meteen. Doe wat je wil doen. Eromheen draaien en proberen niet afgewezen te worden (bijvoorbeeld door van te voren te bedenken wat je wil zeggen) is een afknapper voor vrouwen. Vrouwen weten het altijd als je haar wil versieren. De waarheid schijnt altijd door. Dus doe het met kwetsbaarheid als een normaal mens.

Je bent in controle over je acties, over hoe je je kleedt en over hoe je direct naar de ander toeloopt, ‘non-apogetically’ voor haar staat, een zekere stem en handdruk hebt, en vertelt wat je wil vertellen. Als de ander het niet wil horen, is dat helemaal prima. Je gaat gewoon door naar de volgende: ken je grenzen, laat ze weten, en ga naar de volgende.

Eromheen draaien en proberen niet afgewezen te worden (met voorbedachte zinnetjes) is een grote afknapper. Vrouwen weten het altijd als je haar wil versieren en daar niet integer over bent.

Purposefulness hangt heel sterk samen met integriteit en eerlijkheid. Je bent niet integer naar jezelf en andere mensen als je ze met een omweg benadert. Je ziet een leuke vrouw, maar ben je bang en ga je daardoor geen actie ondernemen om om haar te ontmoeten? Dat is is oneerlijk zijn tegen jezelf: tegen je intenties en je seksualiteit. Je bent dan needy en het lukt je niet je kwetsbaarheid bloot te stellen. Je geeft dan meer om haar mening, haar mogelijkheden om ook nee te kunnen zeggen dan in het nastreven van je eigen verlangens.

Eerlijke actie leidt uiteindelijk tot een vrouw die bij je past en die blijft. Dit zal zelfs gebeuren als de man de communicatieskills niet heeft. Een eerlijke expressie van jezelf en je verlangens is altijd de meest effectieve manier om niet needyness te demonstreren en daarom om de blijvende oprechte aantrekkingskracht met vrouwen te creëeren die je het gelukkigst maken

Heb je zelfvertrouwen nodig om iemand te versieren? Ook hierin kun je ‘purposeful’ zijn: niet slap aanraken, slap knuffelen of jezelf slap introduceren. Wees niet verontschuldigend terwijl je dat doet. Laat blijken dat je de ander leuk vindt.

Tip 19 – Doe wat correct is, niet wat correct lijkt

Laten we de dating-context er weer bijpakken. Wat is correct? Een persoon die je leuk vindt aanspreken. Wat lijkt correct voor anderen? Stil zitten, niet praten, niet aanspreken, geen actie ondernemen. Wees je bewust van de beperkende kracht van sociale conditionering die je vertelt wat ‘normaal’ is. Maar ja, hoe laag is die norm…

Tip 20 – Zelfvertrouwen ontwikkelen? Angst liegt: je hebt niks te verliezen

meer zelfvertrouwen hebben

Er zijn twee soorten angst. De eerste vorm lijkt echt, maar er is helemaal geen logische reden voor. Dit is angst gecreëerd door gedachten, en gaat vaak over de toekomst. Daarnaast is er ook echte angst in het nu: angst is enkel terecht als het om fysieke angst gaat. Bijvoorbeeld als je aan het zwemmen bent, en je ziet een haai onder je. Onze voorouders werden trouwens wel bij niet-fysiek gevaar uit de stam gezet en gingen daardoor ook dood. Nu heb je niks te verliezen! Als je niet fysiek in gevaar bent, liegt de angst.

Angst zit tussen je oren.

Voel je alsnog angst, terwijl je in het hier-en-nu niks te vrezen zou moeten hebben? Voel de emotie volledig, geef er aandacht aan. Sta het toe er te zijn. Het vermoordt je niet. Wel als je je ermee identificeert, en als je erover gaat denken (‘Hoe kan ik ervan af, ik wil dit niet voelen…’). Daarnaast is dit soort angst een teken van needyness. Alle angst rondom je seksualiteit is bijvoorbeeld needyness.

Zie angst juist als kans om aan te pakken. Sterker nog: ontwikkel ‘angst’ voor het niet actie ondernemen. Draai het dus om.

Angst en vertrouwen vragen beiden van jou dat je in iets gelooft wat je niet kunt zien. Degene die jouw focus ontvangt, is jouw keuze. Kies wijs.

Tip 21 – Zelfverzekerd overkomen? Angst is ook normaal en gezond: druk het niet weg

Dit is misschien paradoxaal in vergelijking met de vorige tip, maar angst hoort er nog altijd bij, voor iedereen. Het is gezond. Laten we dating erbij pakken. Iedere keer dat je een vrouw aanspreekt, als je haar wil zoenen, bij je thuis uitnodigt, etc. Ook al heb je dat allemaal al 100 keer gedaan, angst gaat nooit weg, en dat zou ook niet moeten, want het is normaal en gezond. Je leert er alleen mee om te gaan. Het verschil zit hem in hoe je slecht je relatie met die angst is (en in ‘needy’ je bent).

Verwelkom de angst dus en toon tegelijkertijd een beetje lef voor het avontuur van zelfvertrouwen!

Het meervoud van lef is leven.
– Loesje

Tip 22 – Je hebt niks nodig: wees niet afhankelijk van de uitkomst

zelfvertrouwen vergroten

Wanneer je niks nodig hebt, en dus onafhankelijk bent van de uitkomst, geloof je als het ware: ‘Ik ben God, ik heb niks nodig van niemand, ik ben compleet gelukkig, ik heb alles wat ik nodig heb.’ ‘My life is already epic, my night is already epic. I wanna see where this goes. Everything that happens is a bonus.’

Needyness is angst, waar we het in de vorige tip over hadden. Daarnaast is het: afhankelijk zijn van de uitkomst van je acties. Vervulling en leven zoeken in externe dingen, zoals dingen kopen en andere mensen. Dat moment van vervulling duurt heel kort.

Dit is een sterk paradoxaal punt: aan de ene kant wil je juist actie ondernemen om een uitkomst te bewerkstelligen, maar aan de andere kant moeten jouw woorden en daden een gevoel uitstralen dat het je niks kan schelen.

Tip 23 – Elimineer zelfbeoordeling-vermoeidheid: wijs jezelf niet af

Zelfvertrouwen vergroten? Wijs jezelf niet af! Een man en een vrouw hadden regelmatig contact, en hij vond haar leuk. Toch durfde hij het nooit aan om zijn intenties te tonen. Jaren later kwam ze naar hem toe en zei ze: ‘Waarom vroeg je me al die tijd niet uit!’

Voortaan ga je ervoor, en wat de uitkomst ook zal zijn: weet dat je jezelf niet hebt afgewezen. De enige regels en grenzen zijn de regels en grenzen die we stellen we voor onszelf. Het niet afwijzen van jezelf leidt uiteindelijk tot levensvreugde.

Tip 24 – Elimineer keuzevermoeidheid: test alles

Ga niet bij jezelf na: zal ik deze kans pakken of niet, zal ik iets zeggen of niet. Dat kost zoveel energie! Als je dat overslaat, houd je meer energie over, en krijg je meer ervaringen.

Tip 25 – Elimineer persona-vermoeidheid: wees jezelf en accepteer jezelf

meer zelfvertrouwen hebben

Jezelf anders voordoen dan je dan je bent, is zo vermoeiend als een parasiet, alsof je een voet op de rem houdt. Incongruentie is het moeilijkste om te doen in het leven. Laat je die persona(s) los, dan verandert je leven. Het resultaat is bijvoorbeeld dat je je stem zonder rem laat gelden, waardoor iedereen je kan horen.

Owen Cook: ‘Self concern is heavy, it drives consumerism and vice versa.’  Ik heb mijn Nike schoenen nodig… Ikke!!! We moeten dit persona breken. Haal dat gewicht van je af. Niet er steeds steviger aan vasthouden, maar: ‘Fuck it!’

Laat je masker(s) dus snel vallen en accepteer wat daarachter zit. En neem andere mensen daarin mee. Dat doe je door oprecht te zijn. Als je dat doet, wordt de ander ook oprecht als je de ander hierin meeneemt. Hierdoor geeft de ander ook geen ‘excuses’ meer. Knappe vrouwen hebben dat soort maskers tijdens het uitgaan constant paraat voor mannen die niet oprecht zijn en een masker ophebben.

Tip 26 – Laat je ego los om je zelfvertrouwen op te krikken: verlegen zijn is egoïstisch en narcistisch

Houd niet vast aan je kleine image: “Ik ben cool! Ik ben cool! Ik ben cool!” Om het te verdedigen. Het is er zelfs niet, het is een grote illusie. Voor het ego ben jij het centrum van het universum. Buiten dat om, voor niemand. Loop eens naar buiten. Zie je alle gebouwen en ramen van de flats? Daar wonen allemaal mensen met hun eigen problemen, en allemaal denken ze dat ze zelf het centrum van het universum zijn. Iedereen denkt constant hoe zij gezien worden: ze letten niet op jou, maar op hun eigen onzekerheden (ego’s).

Mensen die gemakkelijk anderen negeren, doen dat omdat ze bang zijn genegeerd te worden.
– Haemin Sunim

Wat kun je met dat inzicht? Hierdoor hoef je je niet meer druk te maken om hoe jij eruit ziet. Al je aandacht kan nu bij andere mensen zijn. En ondertussen zijn al die andere mensen zich druk aan het maken over hoe ze er zelf uitzien, maar jij hebt deze narcistische illusie van het ego door, wat iedereen wil laten geloven dat alle ogen op hem/haar gericht zijn. Ook kun je meer gaan durven. Don’t be afraid of making an ass of yourself. You will go through life in anonimity. 

Mensen letten niet op jou, alleen op zichzelf. Ik zat eens in de trein toen de twee passagiers voor mij opeens achterom keken. Ik dacht: ‘Vinden ze dat ik te dicht bij ze zit? Doe ik iets verkeerds? Staat mijn muziek te hard?’ In werkelijkheid wilden ze gewoon de reistijden checken. We denken veel te veel dat de wereld om ons draait. Hoe narcistisch…

Je zal vanzelf stoppen met zorgen maken over wat anderen van je denken, zodra je je realiseert hoe zelden ze dat doen. Over alles waar we ons voor schamen, alle gênante momenten die we hebben… Niemand geeft daar wat om. Er is daarom geen excuus om ten volle te leven. De wereld heeft op de eerste plaats zijn aandacht niet op jouw gevestigd, dus waarom maak je je zelf wel zorgen dat je zal falen of jezelf voor schut zal zetten? Dat is toch niet logisch!

Bijna iedereen is wel onzeker over een bepaald aspect van zichzelf, en zit daar constant mee. Terwijl alle andere mensen diezelfde persoon gigantisch aantrekkelijk, charismatisch, krachtig, etc. vinden. Ook de mooiste mensen die je tegenkomt, zitten constant met hun gedachten bij hun eigen onzekerheden. Zie dit als voorbeeld van hoe het niet moet en bevrijd jezelf hiervan!

Sterker nog: als je in de illusie trapt dat je denkt dat iedereen constant op jou aan het letten is, waardoor je je verlegen en beperkend gaat gedragen, ben je heel narcistisch bezig. Verlegenheid is inherent narcistisch en extreem egoïstisch, omdat het op een belachelijke overtuiging is gebaseerd dat iedereen aandacht voor jou heeft. Wat kun  je onder andere tegen deze illusie doen? Wanneer ik mezelf beperk omdat ik aan mijn eigen voorkomen denk: Geef! Laat het om anderen gaan, en niet om jezelf. De volgende tip gaat hierop door…

Als je uitzonderlijk wil zijn, kun je niet ‘normaal’ zijn. Laat los van de gedachte: ‘Wat zouden anderen zeggen?’

Tip 27 – Laat het niet om ‘ikke’ (ego) draaien: handel vanuit het kader ‘iedereen wint!’

zelfvertrouwen vergroten

Laat het niet om jou draainen: ‘Ik probeerde te…’ ‘Dat lag daaraan…’ Ook als je zachtjes praat, gaat het om jou, omdat de groep je niet kan horen. Geef daarentegen juist om de groep. Ik doe iets niet, tenzij iedereen wint! Hoe bied ik waarde aan deze groep/persoon? Geef wat om hen. Je hebt zelf niks nodig. Je hebt alles al in jezelf. Laat het om de groep gaan.

Denk dus niet: wat kan ik eruit halen? Dat is schaarste. Dat voedt van zichzelf en komt vervolgens uit. Je bent dan in je hoofd, omdat dit om jou gaat. Waar komt angst vandaan? Waar komt pijn om afwijzing vandaan? Een ingehouden stem, slecht oogcontact? ‘Ik maak geen oogcontact omdat ik het gevoel niet fijn vind’. Dan gaat het dus om jou: het is egoïstisch en narcistisch. Wanneer het om jou gaat, wanneer het om het individu en zijn behoeften gaat, boe’t het publiek. Waarom klappen mensen meer voor de een dan voor de ander? Omdat degene die geen applaus kreeg, denkt dat het om hemzelf gaat: hij wil dat het werkt. ‘Nu is het mijn beurt, ik moet slagen! Kan ik ervoor zorgen dat het publiek me gaat mogen?’ Je voelt de druk.

Vergeet wie je ‘bent’, en deel. Voeg toe aan de vibe! Denk aan collaboratie in plaats van competitie. Als je wil competeteren, word je juist zwakker. Als je wil collaboreren, word je direct sterker als de omgeving sterker wordt, want jij bent de omgeving! Je deelt gewoon. We zijn hier samen. Er is een gevoel van ‘samen’ in plaats van een competetief gevoel. Lees hier meer over in de volgende tip…

Tip 28 – Stap uit het ego, in de eenheid (van de groep)

Ben je aanwezig, dan ben je gemengd met de groep, je bent onderdeel van de groep. Zet jezelf (je ego) uit en word de groep! Wees in hun hoofd. Wees hun. Zo neem je je egoïstische, geïsoleerde zelfbewustheid weg (self concern). Als jij op dat moment gelooft dat je leuk/een 10 bent bent, denken zij dat dan ook, omdat zij jou zijn. Dan kun je over de ander denken: ‘jij gaat lachen’, en dat zal dan ook gaan gebeuren. Je hoeft dus niet perfect te zijn, je hoeft het alleen te geloven, terwijl je met je aandacht bij de groep bent.

Sporters bereiken deze staat vaak, wat de reden is waarom ze topprestaties kunnen neerzetten: ze zijn. Ze stapten uit hun ego, uit ‘afzonderlijkheid’, en zijn één geworden met de sport. Zij zijn niet aan het spelen, maar ze zijn een met het proces, er is geen apart individu, dat er nog eens buten staat. En het is een genot om naar te kijken. Bekijk ook het artikel ‘De wereld is je spiegel.’

Tip 29 – Stap volledig uit het ego

zelfvertrouwen vergroten

Dat ego, wat je tot een persoon met onprettig gedrag maakt, mag volledig opzij. Niet een beetje, maar alles! Tyler Durden uit Fight Club: ‘Only after youve lost everything, youre able to do anything.’ Er is dan niks meer te beschermen. ‘Fuck it!!’ Wees de idioot van de groep, deel! Spring en doe gek en zeg iets raars wat nergens op slaat, zoals ‘Dheeee’.

Zelfvertrouwen is geloven dat je een kracht bezit groter dan je angst (ego).

Als je dat doet, denken mensen: “Ik laat hem erin want hij verbergt niks, geeft zich volledig en hij houdt nergens aan vast.” Als daarentegen je ego half mee gaat doen en jou laat denken: “Mhee, denk je dat dit cool is, dat ik cool ben?”, dan gaan mensen denken: “Wtf is dit?”. Deel je energie aan anderen. Als je dat zonder ego doet, gebeurt het bijvoorbeeld geheel automatisch dat je iemand gaat zoenen als je op stap bent. Bemoeit je ego zich er ook maar een klein beetje mee, waardoor je het probeert ‘goed te doen’ en niet af te gaan, word je afstotelijk, met een gevoel van: “Hier komt de kus… Ik moet de kus hebben… De kus… Hier komt ie…”

Een van de redenen waardoor je zonder ego veel eenvoudiger en automatisch successen behaalt, alsof het je overkomt, is doordat het uit je ego stappen je helpt in het hier-en-nu te komen, waardoor je makkelijker dingen kunt zeggen en improviseren.

Tip 30 – Ga hard vooruit met zelfvertrouwen opbouwen

Je kunt een plan maken om eens per maand aan je zelfvertrouwen of je specifieke vaardigheid te werken, maar je kunt echt veel sneller vooruit! Je kunt er ook voor kiezen om er iedere dag een uur aan te werken, of een hele week full time. Get better fast.

Go hard or go home.

Tip 31 – Ontwikkel charisma

Wat is charisma? Dat moment waarop iemand een ruimte binnenkomt, en sommige mensen fluisterend aan elkaar vragen: ‘Wow, wie is DAT?’ Hoe ontwikkel je charisma? We gaan hier misschien eens in een ander artikel op in, maar één ‘soort’ charisma kun je ontwikkelen door anderen zich fascinerend of intelligent te laten voelen. Word hun grootste fan.

Tip 32 – Wees kwetsbaar: zonder risico geen kans op succes

zelfvertrouwen ontwikkelen tips

Door je open te stellen naar andere mensen toe, door ze je volledige openheid, aandacht, oogcontact en aanwezigheid te geven, stel je je kwetsbaar op. Dan heb je wat risico op afwijzing, maar daardoor heb je juist het meeste te winnen. Lees hier alles over kwetsbaarheid. Hieronder vind je twee minder voor de hand liggende uitingen van kwetsbaarheid.

Living on the edge: het uitzicht is fantastisch!

Wanneer man of vrouw seksueel geïnteresseerd is, plaagt hij of zij. Plagen is een teken van kwetsbaarheid omdat je rapport breekt: je geeft de ander een goed excuus dat ze weg gaat bij je. Dit demonstreert dat je niet needy bent. Dit is maar één van de vele voorbeelden van kwetsbaarheid, en meteen ook een lastig voorbeeld omdat het ook makkelijk in het tegenovergestelde van kwetsbaarheid kan overslaan. Plagen kan namelijk ook juist een schild voor connectie zijn. Je kunt daarnaast niet een vrouw een relatie in plagen. Uiteindelijk moet je overgaan op andere vormen van kwetsbaarheid, zoals een connectie op emotioneel niveau.

Ook leiden is een vorm van kwetsbaarheid, omdat je een risico neemt om iets te bereiken. Leiden is bijvoorbeeld: je hand uitsteken en jezelf op die manier kwetsbaar maken. Een man die leidt, pakt haar hand en leidt haar naar de volgende plek, brengt de interactie (seksueel) vooruit. bijvoorbeeld door het stellen van persoonlijke vragen, door haar op een date te vragen of door haar te zoenen. Naar buiten stappen, voor een vrouw staan, je echtheid uiten, kwetsbaar zijn en jezelf onderwerpen aan afwijzing.

Tip 33 – Bemoedig jezelf, want taal is krachtig!

Taal, zelfs taal die je tegen jezelf spreekt, is krachtig! Hoe is de toon van jouw intern dialoog? Praat tegen jezelf alsof je tegen je beste vriend praat: lief. Anders is (zelf-)kritiek een bedreiging, wat zorgt dat je hersenen uitschakelen en je fysieke beschermingsmechanismen aan gaan: dus het zorgt er wel voor dat je harder gaat werken, maar gaat ten koste van charisma en je vermogen om te genieten. Geef dus vaker complimenten aan jezelf.

‘Hoe zie jij eruit?’ Als een winnaar!
‘Waarom doen jullie dat?’ Omdat wij winnaars zijn!’
‘Ben je er klaar voor?’ ‘De echte kampioenen zijn altijd klaar!’
‘Dit is de party-tafel!’

Tip 34 – Stel jezelf krachtvragen

zelfvertouren vergroten tips

Wat is het effect op jou als je jezelf deze vragen stelt? Je kunt ze ook aan het einde van de dag nogmaals in de verleden tijd stellen.

 • Hoe kan ik deze dag zo interessant mogelijk maken?
 • Hoe blij zal die persoon zijn als ik haar aanspreek?
 • Hoe kan ik deze avond nóg epischer maken?
 • Wie ben ik vandaag?
 • Wat maakt mij gelukkig?
 • Waar geniet ik het meeste van, op dit moment in mijn leven?
 • Van wie houd ik en wie houdt van mij?
 • Wat ga ik vandaag geven? Op welke manieren kan ik een gever zijn?
 • Wat kan ik leren?
 • Hoe kan vandaag bijdragen aan de kwaliteit van mijn leven?

Tip 35 – Leef met keuzes en opties

Ontwikkel de vaardigheid om altijd opties te zien en te creëren. Zo kun je altijd de opties creëren voor hoe je je voelt en hoe je kunt reageren: je hebt dan keuze in hoe je je voelt en hoe je reageert. Zo kun je altijd ook kiezen voor zelfvertrouwen. Die opties creëer je bijvoorbeeld door NLP-technieken te doen waarmee je gemoedstoestanden kunt oproepen of emoties kunt verwerken. Daarvoor zit je op deze site goed! Deze technieken kun je hier namelijk allemaal vinden.

Tip 36 – Doe het gewoon! Zo ga je het hardst

Doe het gewoon! De timing is nooit perfect. De sterren zullen nooit op een lijn staan en alle lichten zullen nooit tegelijk op groen staan. Doe het en zeg pas sorry als het echt misgaat.

Zonder actie geen geluk.
– Tim Ferris

Tip 37 – Besef dat jij uniek bent

zelfvertrouwen tips

Je hebt zóveel redenen om je goed te voelen over jezelf, en dat komt omdat jij helemaal uniek bent! Lees het volgende inspirerende citaat maar eens.

Jij bent uniek. Jij bent jij. Er is geen ander persoon als jij in de wereld. Je zou goed na moeten denken over wat dat betekent. Er is geen ander persoon op de wereld als jij. Het betekent dat je je goed kunt voelen over jezelf én dat anderen zich goed kunnen voelen omdat ze jou kennen.
– Kid President

Tip 38 – Verwerk oude emoties

Als er één ding is wat jouw zelfvertrouwen stevig de kop in drukt, dan is het wel: oude emoties die niet verwerkt zijn… Gelukkig kun je hier wat aan gaan doen. Het is al heel simpel te doen door gewoon een potje te huilen.

Andere manieren om dit te doen, vind je in het artikel over het verwerken van emoties.

Tip 39 – Herprogrammeer je jeugd met het cadeau van zelfvertrouwen

Lees ook het artikel over waarom zelfvertrouwen zo belangrijk is in de jeugd. Heb je in je jeugd niet die bevestigende stem gehoord dat jij het waard bent? Voer dan innerlijk kind-werk uit om alsnog die bevestigende stem aan je jongere zelf te geven.

Een andere manier is door een regressie te doen naar je jeugd, de emoties te ervaren en jezelf het cadeau van zelfvertrouwen te geven. De stappen hiervoor staan in de techniek ‘Change Personal History’.

Tip 40 – Druk jezelf uit!

Laat gaan, deel je gedachten, wees daar vrij in, heb plezier en druk jezelf uit!

Tip 41 – Maak gebruik van de wet van aantrekking voor zelfvertrouwen

zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen kun je erg simpel maken als je gewoon verwacht en uitspreekt dat je zelfvertrouwen hebt. Dit is de wet van aantrekking. Als je bijvoorbeeld verwacht dat mensen je leuk gaan vinden, dan zal je ook zien dat dat gaat gebeuren.

Verwacht constant dat er goede dingen gebeuren.

Tip 42 – Mensen met echt hoog zelfvertrouwen erkennen en waarderen zichzelf als persoon

Dit is erg belangrijk voor zelfvertrouwen: heb diepe waardering voor de persoon die je bent. Hecht veel waarde aan jezelf en waardeer jezelf als persoon. Je kijkt naar jezelf en je vindt leuk wat je ziet. Je kijkt naar je prestaties en je waardeert ze… En je waardeert jezelf ongeacht je prestaties.

Wie je bent is de moeite waard, niet wat je doet en wat je bereikt. Daarmee voed je het ego, maar al die dingen vergaan, als een ballon die je opblaast en die ieder moment kan knallen of leeglopen. Dus vertrouw niet op je ego voor je zelfvertrouwen (die is gevoelig voor kritiek bijvoorbeeld), maar vertrouw op de persoon die je echt bent.

Tip 43 – Ga op je bek en geniet van het ongemakkelijke: dit wordt je nieuwe comfortzone

Omarm het ongemakkelijke. Start er zo snel mogelijk mee. Iets ongemakkelijks wat je hebt meegemaakt, maak je nooit nog eens precies mee: je hebt geleerd en je wordt beter. Begin je grootste fouten te maken en daardoor je vaardigheden te verbeteren. Iedere reference experience is een goede, omdat het als feedback dient om iets te leren. Voor je iets spannends gaat doen, kun je denken: dit wordt leuk! Én lach: dit is mijn comfort zone! Push yourself. Die as a hero. Je comfortzone is ín de arena.

Tip 44 – Jouw gedrag, inclusief falen, is volledig vrij, omdat het niks zegt over wie je bent

zelfvertrouwen tips

Je falen is niet wie je bent, leert het feedback-model ons. Als je dit weet, ben je bereid te experimenteren en daardoor word je beter: je gaat door het leerproces en je krijgt zo meer vaardigheden. Puur doordat je bereid bent te falen.

En dan is het zaak om al het mooie en nuttige in het ‘falen’ te zien: het zijn referentie-ervaringen waarop je terug kunt kijken en waarvan je kunt weten: dat is een daad van een goed mens die waardige, nuttige dingen gedaan heeft en het verhaal deelt met anderen.

Alleen de persoon met laag zelfvertrouwen kijkt naar de negatieve dingen in plaats van de positieve dingen, en wil het verhaal verbergen.

De persoon met zelfvertrouwen kan ook een mindere dag hebben, en daarover huilen, maar deze persoon hoort dan direct weer de ontwikkelde stem die zegt: je bent het waard, je bent het waard om geliefd te zijn.

Iemand met dit soort natuurlijk zelfvertrouwen bereikt eenvoudig successen. Zo’n persoon ontwikkelt genoeg verhalen en referentie-ervaringen, waarin hij/zij dingen heeft gedaan die de moeite waard zijn en waarmee hij/zij dingen bereikt, om op terug te kijken. Het zijn zelfs avonturen!  Dit soort mensen weten dat ze de lessen in zich hebben. Ze zijn een ‘force for good.’

Een wond kan genezen. Je kijkt er naar andere ogen naar. Je bent dankbaar voor de lessen. Je goed voelend, wetend dat je vooruit bent gegaan. Je kunt naar de onaangename gebeurtenissen lachen en doorgaan. Je kunt gebeurtenissen uit het verleden reviewen en trots en glorie voelen voor de onaangename gebeurtenis.

Een persoon met zelfvertrouwen kan doorgaan, en de volgende keer dat hij in zo’n situatie komt, is hij beter voorbereid en kan hij beter handelen.

Tip 45 – Zie alleen de positieve dingen

Mensen met natuurlijk zelfvertrouwen, die zichzelf waarderen, kijken standaard naar de positieve dingen. Als zo’n persoon bijvoorbeeld in de spiegel kijkt, dan denkt deze persoon: ‘Dat wat ik zie, mag ik wel!’

Iemand zonder zelfvertrouwen doet hetzelfde als iemand met veel zelfvertrouwen, maar focust zich op het tegenovergestelde: zijn/haar filter focust zich op het negatieve. Na een gebeurtenis denkt hij/zij: ‘Dat ging niet goed, dat is dus slecht… ‘  In de spiegel: ‘Dat wat ik zie, mag ik niet.’ Zo’n persoon vindt de fouten en alles wat het niet waard is om naar te kijken, en ziet niet eens alle goede dingen die hem of haar omringen. Deze mensen hebben een onrespectvolle innerlijke stem.

Tip 46 – Leef vanuit jouw waarden

zelfvertrouwen hebben

Zelfvertrouwen is gebouwd op waarden. Heb waarden. Bouw herinneringen die dingen bevatten die je waardeert

Heb een gewoonte om steeds de dingen te benoemen die bewonderenswaardig zijn, omdat ze van een waarde getuigen. Kijk dus altijd naar dingen die het waard zijn om er waarde aan te hechten en om te respecteren.

Maak nu een top 5 van jouw belangrijkste waarden en handel daarnaar.

De logische niveaus van Bateson leren ons dat waarden, die zich op een hoog niveau bevinden, invloed uitoefenen op het lager gelegen niveau van capaciteiten, waar zelfvertrouwen in thuishoort. Leef je dus naar jouw waarden, dan komt het vanzelf goed met je capaciteiten als zelfvertrouwen. Handel naar je waarden en doe bijvoorbeeld ook random acts of kindness om die waarden daadwerkelijk in actie te brengen en om hiervan herinneringen te creëren.

Tip 47 – Neem een coach die je huiswerk opgeeft

Zelfvertrouwen is iets wat je moet doen. En als je iets wilt doen, dan is een coach een perfect hulpmiddel. Neem een coach die jou ook daadwerkelijk huiswerk geeft om aan je zelfvertrouwen te werken. Houd ook de voortgang bij: is het aantal momenten waarop je weinig zelfvertrouwen voelde, afgenomen? Meten is weten!

Tip 48 – Kijk uit naar hoeveel plezier zelfvertrouwen jou oplevert

Er was een avond in de kroeg die me altijd bij zal blijven. Iedereen danste maar een beetje maar niemand genoot er echt van. Die avond maakte had ik met een bijzondere dame kennisgemaakt. Ze leek de enige te zijn die volledig plezier had. Ze leek volledig in het nu, ze had geen ego en haar volledige aandacht was bij jou. Ze was volledig beschikbaar voor plezier. Dit was de dame die het meeste plezier had in heel het gebouw en ze heeft met alle mannen gedanst.

Wil jij ook zoveel plezier hebben? Werk aan je zelfvertrouwen en je leven wordt stukken leuker!

Het ego kan zich niet overgeven aan vreugde. Het houdt zich altijd een stukje in. ‘Je mag niet volledig vrij en blij zijn, zelfs niet tijdens vreugdevolle activiteiten als dansen…’

Tip 49 – Leer de edele kunst van ‘not giving a f*ck’

Hoe wanhopiger je rijk wil worden, hoe minder waardig je je voelt. Hoe meer je wanhopig sexy en geliefd wil worden… Hoe meer je spiritueel verlicht wil zijn… Vul maar in!

Geef niks om afwijzing. Als je niks om de resultaten geeft, zal je de resultaten krijgen. Een complete samenvatting van De edele kunst van not giving a f*ck vind je hier.

Tip 50 – Wees er voor anderen: geef anderen jouw validatie, erkenning, goedkeuring en aandacht

zelfvertrouwen bouwen

Nu jij dankzij de voorgaande tips hebt geleerd om jezelf erkenning en goedkeuring te geven, kun jij er eindelijk zijn voor de anderen! Nu kun jij anderen ondersteunen die nog niet zo ver zijn als jij. Jij zoekt niet meer de goedkeuring van anderen, maar jij geeft anderen jouw validatie, erkenning, goedkeuring en aandacht!

Nu kun je echt om anderen geven en manieren zoeken om hen te laten slagen. Een onbaatzuchtige, attente daad vergroot je gevoel van eigenwaarde. Zelfs een klein gebaar helpt al.

Tip 51 – Gebruik deze tips voor zelfacceptatie en zelfliefde

Pas ook de tips toe voor zelfacceptatie en zelfliefde. Daardoor zal je zelfvertrouwen van nature groter worden.

Waanzinnige tips, maar wat moet ik precies doen of zeggen om mijn zelfvertrouwen te vergroten?

In dit artikel zijn de kernovertuigingen behandeld die je moet hebben voor het opkrikken en opbouwen van je zelfvertrouwen. Daarnaast hebben we een artikel gepubliceerd die ingaat op het gedrag: ‘hoe.’ Op gedragsniveau kun je dit artikel over assertiviteit lezen.

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!