Hoe kun je seksuele spanning creëren en vergroten zodat de vonken ervan af spatten? Misschien is dit wel een van de meest mooie gevoelens in het leven, dus lees verder voor de 14 beste tips om dit te bereiken.

Waarom is seksuele spanning zo belangrijk?

Seksuele spanning is nogal belangrijk. Het is een tool die iedere romantische relatie nodig heeft. In een relatie kunnen we namelijk drie heerlijke krachten ervaren:

 • Verliefdheid
 • Liefde
 • Seksuele polariteit/spanning

Raad eens welke van de drie vroeg of laat een beetje vervaagt? Juist: verliefdheid.

Daarentegen is liefde onvoorwaardelijk – dus die zal blijven als het er ooit al was. Als die verliefdheid, passie en opwinding uitdooft, is de liefde niet weg. Al die dingen doen géén afbreuk aan de liefde die je voor elkaar voelt. Die kan namelijk door-evalueren naar iets mooiers.

En dan hebben we nog de derde: seksuele polariteit. Ook dat kan niet uitdoven als je er actief moeite voor doet in je relatie.

Erken dus de ervaring van ‘verliefd zijn' voor wat het was – een tijdelijke emotionele ‘high' – en jaag nu samen de echte liefde en polariteit na met je partner. Dus de kunst is om je nog altijd op liefde en seksuele spanning/polariteit te richten. Laten we in de komende paragrafen kijken hoe je dat doet.

Maak ‘seksuele spanning' niet te belangrijk: seks is natuurlijk en normaal

seksuele spanning

Mag ik een paar opmerkingen maken voordat we beginnen met het ontdekken van seksuele spanning?

 • Ga niet te actief op zoek naar het opbouwen van seksuele spanning. Je bent al aantrekkelijk zoals je bent. Ben je een vrouw – of vice versa – dan moet je de overtuiging hebben: mannen houden van mij, gewoon omdat ik mezelf ben… meer niet.
 • Seks tussen – meestal – een man en vrouw is normaal – net zo normaal als een tosti opwarmen. Seks is een natuurlijk gevolg van ‘spanning'. Het is onvermijdelijk – tenzij je kuisheid, zelfdiscipline en geduld beoefent – wat óók erg nobel is.
 • Tot slot zeg ik nog iets wat nogal paradoxaal is: seks is een manier om het moment samen te laten smelten tot een fysieke uitstorting van energie. Het is schitterend, heilig en immersief. En tegelijk is het ook geen ‘big deal'. Seks is niet belangrijk. Het is een manier om stoom af te blazen. Er zijn veel belangrijkere dingen in het leven.
Hierna lezen:  Ongevraagde Mening & Advies (OMA) Wees Geen Betweter (Irritant!)

Seksuele spanning opbouwen: de beste tips

seksuele spanning opbouwen alle tips

Zullen we kijken naar een aantal krachtige elementen van seksuele spanning?

1. Zet mannelijke en vrouwelijke energie tegenover elkaar

 • Zet je een – op dat moment – mannelijke vrouw tegenover een – op dat moment – mannelijke man… dan ontstaat er geen seksuele spanning, maar wel vriendschap.
 • Zet je een – op dat moment – vrouwelijke vrouw tegenover een – op dat moment – mannelijke man... dan ontstaat er seksuele spanning.
 • Zet je een – op dat moment – vrouwelijke vrouw tegenover een – op dat moment – vrouwelijke man… dan ontstaat er geen seksuele spanning, maar wel vriendschap.
 • Zet je een – op dat moment – mannelijke vrouw tegenover een – op dat moment – vrouwelijke man… dan ontstaat er seksuele spanning.

Die mannelijke en vrouwelijke energie is niet gebonden aan geslacht, maar laten we voor het gemak even uitgaan van een vrouwelijke vrouw en een mannelijke man: vrouwen willen mannen die zich mannelijk gedragen. Dan kan er namelijk seksuele polariteit zijn.

Vrouwelijke, speelse, energieke vrouwen hebben sterke, rustige, stille mannen nodig. Ze willen dat contrast met zichzelf zien. Ze kunnen niks met een man die zich laat rondslingeren met alle winden, en die zich laat commanderen, speels toehapt en al giechelend moeite probeert te doen.

Ben je samen een dagje erop uit, dan hoef je als man er alleen maar te zijn. Dat is al genoeg. Mannelijkheid is leegte, rust en stilte. De vrouw kan nu die prachtige leegte vullen met haar levensvreugde of ze kan ontspannen in deze vredige energie van de man. Ondertussen is de man gewoon aanwezig en meer dan dat hoeft hij echt niet te doen. Soms eens een rustige opmerking hier… soms eens een reactie daar… en altijd maar weer die rustige en geruststellende kalme energie – die ondertussen wel gewoon het plan van de dag weet en uitvoert.

Haal geen rare stunts uit om haar te imponeren en wees gewoon ‘de stevige berg of boom' zodat zij de vrijheid krijgt om haar levensenergie te kunnen uiten. Hij is rustig en recht. Zij is hem al giechelend en speels met een schuin hoofd aan het aankijken.

Houd je hoofd recht en borst vooruit. En maak iedere ochtend je bed op.
– Jordan Peterson aan alle mannen.

Valt je trouwens op dat hier niet één keer op uiterlijk wordt ingegaan? Je uiterlijk – en daarmee bedoelen we je genen en niet de mate van verzorging, want dat is wel belangrijk – maakt maar weinig uit voor seksuele spanning.

De meeste vrouwen hebben een man nodig die dingen oplost, de leider-rol op zich neemt en verloren situaties omdraait met zijn vertrouwen, visie en rust. Een man die haar op haar plek kan zetten. Haar kan leiden en beslissingen maakt. Wees een sterke man zodat ze eindelijk kan ontspannen. Charismatisch. Zelfverzekerd. Met status. Wees de sterke man die ze nog nét kan controleren. Ze wil geen zwakkeling die ze kan controleren. Ze wil een machtig sterk beest. Een wild paard dat kan doen wat het wil… maar zij kan de teugels pakken.

Mannen, lezen jullie mee? Wees een echte man. Dit is een heel zeldzame man – maar tegelijkertijd niet meer dan gewoon een man. Een echte man is een verlossing.

Hierna lezen:  [Update 2023] Top 10 Inspirerende Boeken Voor Vrouwen [Succes & Geluk]

Vrouwen, lezen jullie ook mee? Stap in je vrouwelijkheid. Gewoon even tijdens de romantische avond. Geen zorgen, dit betekent niet dat je niet onafhankelijk mag zijn – economisch en maatschappelijk gezien. Gelukkig leven we niet meer in de jaren 50. Het gaat dus zeker niet om het dragen van hakken, makeup en nagellak. Dat is totaal niet het punt.

Natuurlijk moet er gelijkwaardigheid en respect zijn tussen mannen en vrouwen. Én wil je seksuele spanning, dan laat je – alléén in de slaapkamer – ook niet-gelijke rollen toe.

Vrouwen, het gaat erom dat je in het zachte, sensuele vrouwelijke gevoel stapt van beweging, dans, liefde, empathie, connectie en overgave. Op date-avonden en in bed moet gewoon even de energie op standje vrouwelijk staan. De volgende dag kan de vrouw weer mensen gaan leiden, managen en aansturen in haar gezin en op haar werk.

Vrouwen mogen wat meer in hun vrouwelijkheid staan – en daar kan de man bij helpen. Soms is het de taak van de man om de vrouw zich zo vrouwelijk mogelijk te laten voelen. Houd deuren open, schuif een stoel open, zeg luid en duidelijk ‘dames eerst', stuur haar om eerst te gaan, laat haar als eerste bestellen, draag spullen en tassen voor haar, dans met haar, breng een drankje, zeg dat ze een schoonheid is, fix problemen en regel bijvoorbeeld een paraplu als het regent, leid de vrouw, zorg dat ze genoeg water drinkt, bescherm haar, loop zelf aan de gevaarlijke kant van de weg waar auto's of rare voorbijgangers komen…

Ook is het zo dat veel vrouwen hard werken – véél harder dan mannen. Als het niet voor hun carrière is, dan is het wel voor hun kinderen of vrienden en familie. Soms wil zo'n vrouw gewoon niks anders horen dan dat jij vrijdagavond even langskomt met een goede fles wijn, een lekker dinertje voor haar maakt, fijne muziek opzet, mooie dimlichten neerzet om met haar te dansen, een warm bad laat vollopen om haar lekker te verwennen, het knus maakt voor haar, er knus bij komt en haar in haar meest comfortabele zitplek zet zodat ze heerlijk kan ontspannen.

Wil je dit goed snappen, dan is het essentieel om een goed begrip te hebben over hoe mannelijke energie en vrouwelijke energie werkt. Als je ‘Mannen Komen Van Mars, Vrouwen Komen Van Venus' leest, wordt dit heel eenvoudig voor je.

2. Wil je seksuele spanning? Wees dan niet te aardig, vriendschappelijk en ‘sociaal'

seksuele spanning wees geen nice guy

Moeten we dit uitleggen?

 • Bij vrienden is er totaal geen sprake van seksuele spanning.
 • Bij lovers is er volop sprake van seksuele spanning.
Hierna lezen:  Stem Zwaarder Maken: Hoe Kun Je Een Lage Stem Krijgen? [Video]

Klinkt logisch, toch?

We blijven voor deze tip even weer bij mannelijke en vrouwelijke energie – die samen voor polariteit zorgen. Zowel voor mannen als voor vrouwen geldt: wees geen ‘vriend' maar geef tegengas als je seksuele spanning wilt aanwakkeren.

Voor mannen geldt dit nog een beetje meer, dus graag spreken we in deze paragraaf even alle mannen aan: stap alsjeblieft in je mannelijke energie!

Om te beginnen willen we absoluut niet gezellig vrienden worden, maar juist een lover: word minder ‘sociaal' en ‘gezellig', dus word geen lieve ja-knikker. Het niet-sociaal zijn is een belangrijk element van mannelijke energie. Want ben je juist wel sociaal, ga je spanning steeds uit de weg, ben je het overal mee eens en ga je mee in de giechelende energie van de vrouw, dan ben je een best friend forever – en dus geen lover.

Voor wie nog niet weet wat een “SIMP” is:

Sucker
Idioling
Mediocre
Pussy

Oftewel een sukkel die denkt door naar een vrouw te kijken en een beetje te slijmen iets bij haar gedaan krijgt.

Er zijn veel te veel altijd-ja-knikkende mannen en vrouwen hebben er genoeg van. Het is lelijk en totaal niet mannelijk. Hierdoor is de seksuele spanning ver te zoeken.

Zeg nou zelf: is het nou echt zo erotisch als je staat te stuiteren als een gezellige, sociale vriend die het de ander steeds direct naar de zin wil maken?

Wil je haar lover zijn, wees dan geen man die op een vrouwelijke, vriendschappelijke manier een ‘lach’ op gaat zetten – en ‘sociaal’ gaat doen als een schoolmeisje… maar wees wel de man die dichterbij komt, haar in de ogen aankijkt en haar authentiek en rustig bewondert en begroet.

Met andere woorden: doe dit niet als je seksuele energie wilt opwekken…

 • Het eens zijn met ongeveer 99,4% van alles wat ze tegen je zegt.
 • Spanning, confrontatie en ongemak uit de weg gaan.
 • Altijd lief en vriendelijk naar haar toe zijn.
 • Een gever zijn.
 • Fixen en zorgen.
 • Lief zijn en alles voor de ander doen.
 • Goedkeuring zoeken.
 • Conflicten uit de weg gaan.
 • Je zwakten verbergen met maskers.
 • Je gevoelens onderdrukken. Nice guys zitten dan ook vol woede (want het wordt allemaal ingehouden).
 • Van je eigen behoeften geen prioriteit maken. Natuurlijk klopt dat gezegde dan: nice guys finish last.
 • Van de ander jouw emotioneel centrum maken. De ander ‘nodig' hebben.
 • Iets schenken als omkooppremie. Jezelf voordoen als vriendelijk, grappig, charmant, meegaand, pleasend en complimenteus. De nice guy geeft de ander een romantisch cadeau vóórdat de ander in jou heeft geïnvesteerd. Dit is oplichting. Het bizarre is echter: dit is oplichting die totaal onnodig is. In werkelijkheid hoeft niemand ook maar iets te doen om intimiteit te verdienen.
 • Niet eerlijk zijn – bijvoorbeeld over wat je werkelijk wilt. Nice guys uiten hun waarheid niet, bijten op hun tong en verbergen hun echte zelf. Ze houden hun ware intenties en gevoelens bij zichzelf.
 • Nep zijn. Nice guys zijn eigenlijk helemaal niet aardig. Het zijn mannen die van binnen boos zijn, die hun emoties onderdrukken, een neppe lach opzetten en iets aardigs zeggen wat ze helemaal niet wilden zeggen. Wees echt: wees de bad guy als je je zo voelt – en wees de meest aardige persoon als je je zo voelt. Zolang het maar eerlijk en echt is.
 • Passief-agressief zijn door jou nooit face-to-face te confronteren, maar door het te maskeren via vriendelijke en grappige manieren.
 • Geven om te krijgen. Dit is manipulatief. Nice guys zijn manipulatief en hiermee passief-aggressief.
 • Controle uitoefenen op anderen (want zichzelf kunnen nice guys niet controleren)
 • Geen grenzen stellen.
 • Nice guys voelen zich geïsoleerd en hebben Intimiteitsproblemen en seksuele problemen.
 • Lange rationele gesprekken houden met haar.
 • Vriendelijke, gezellige gesprekjes voeren zonder enige seksuele intentie.
 • Haar therapeut zijn door aandachtig naar al haar vrouwenproblemen te luisteren en zelfs advies geven (serieus: geef nooit advies aan de persoon met wie je flirt).
 • Snel reageren of sociaal lachen om ieder moment van stilte weten te doorbreken. “Wat moet ik tegen haar zeggen?” in plaats van je mond te houden en de seksuele spanning er laten zijn.
Hierna lezen:  Zo Herken Je Verliefd Gedrag Van Mannen [Signalen & Zijn Lichaamstaal]

Als je al die nice-guy-dingen doet, en ook nog eens hoopt dat de ander dan eindelijk een keer doorheeft wat voor geweldig persoon je bent… Wow. Stop onmiddellijk met al die dingen – tenzij je gezellig vrienden wilt worden natuurlijk.

Of tenzij je een narcist bent en de ander het droombeeld wilt verkopen om vervolgens je ware aard te tonen waarin je opeens nooit meer al die lieve dingen doet.

Stel je voor dat iemand naar je toekomt en zomaar waarde aan je geeft – zoals goedkeuring en complimentjes – zonder dat jij daar iets voor hoefde te doen. Grote kans dat die persoon verborgen intenties heeft. Daarom houden we in de liefde niet van slijmballen en pleasers. Helaas zijn veel mannen wel zo – doordat ze altijd maar ja en amen knikken, direct klaar staan om iets voor de vrouw te doen of door ze aan de lopende band complimenten te geven.

Al die nice-guy-dingen zijn bedoeld voor als de ander daadwerkelijk jouw investering verdiend heeft. Dan pas zijn ze juist goed. Pas zodra ze het verdient, krijgt ze beetje bij beetje de vriendelijke prins. Ga niet op het begin al als aardige prins pleasen en het overal mee eens zijn.

3. Geef dus juist tegengas voor seksuele spanning

tegengas geven

Tegengas is het #1 sleutelwoord voor seksuele spanning. Wees het mannelijke, stoere, seksuele en krachtige blok waar ze geen grip op kan krijgen – die ze nog nét niet kan temmen. Die mannelijke rots laat vervolgens – gedurende de relatie – beetje bij beetje glimpjes zien van de lieve prins die hij eigenlijk is.

Wees de man met tegengas. Dat betekent: plagen. Tegen haar in gaan. Niet reageren. Niet meteen ‘Wow, wat leuk' zeggen na alles. Achterover leunen en een gesloten lichaamstaal aanhouden.

Wees de man met het soort energie die tegen haar in durft te gaan. Dit is de man die ze kan vertrouwen. Dit is de man die ze aantrekkelijk vindt.

Geef dus tegengas en leid haar vervolgens in jouw wereld. Wees de man die dichterbij komt, haar in de ogen aankijkt en haar authentiek en rustig bewondert en begroet.

Een belangrijk aspect van mannelijke energie is leiden en dominantie. Hak knopen door, maak beslissingen, twijfel niet, neem haar mee, bepaal wat er gaat gebeuren en laat het vervolgens gebeuren.

Het is net een dans: de man moet leiden en een richting aangeven – en niet met alles meebuigen.

Niet pleasen, slijmen en aardig zijn, maar dominantie is het sleutelwoord:

 • Wees de man die de richting en het plan bedenkt en aangeeft. De man kan bijvoorbeeld op leidende wijze aangeven: “Wil jij ons alsjeblieft dit keer naar het park rijden?” Dit stelt de man niet op een vragende toon, maar stuur je stem aan het einde van de zin naar beneden. “En jij mag zelfs het drankje voor vanavond uitkiezen.”
 • Wees de man die haar tot rust breng: “Als jij nou eens ophoudt met zeuren en naast mij op de bank komt liggen en een knuffel komt halen…” “En nou houd je op met zeuren.” “Je moet even de bitch-knop uitzetten en lief en schattig zijn.” “Dame, stoppen nu.”
 • De man die zijn leiding, keuzes en oordeel behoudt, de lakens uitdeelt en het opstandige kader van zijn vrouw daarmee kan deframen. Voorbeelden: “Dat bepaal ik zelf wel.” Of: “Wie gaf jou toestemming om op te staan? Waar gaat dat heen, had ik al gezegd dat je mocht gaan?”
 • Wees de standvastige man: “We gaan A doen.” “Daarna gaan we B doen.” “Daarom.” “Gewoon omdat.” “Omdat ik het zeg.” “Omdat ik het wil.” “Geen smoesjes.” “Geen discussie.” “Einde discussie.”
 • Wees ook de man die zijn fout kan toegeven: “Je had toch gelijk. Deze route is inderdaad sneller. Laten we jouw manier doen.”
 • De man die niet vraagt, maar verantwoordelijkheid neemt en leidt. “Donderdagavond gaan we naar je favoriete restaurant. Dat is mijn verrassing. Ik trakteer. Dan nemen we een goede fles wijn mee terug naar huis, laat ik een warm bad voor je vollopen en ga ik je lekker verwennen.” Of: “Weet je wat wij samen gaan doen? We gaan naar het mooiste uitzicht van Brabant, daar zetten we kaarsjes neer, gaan we heerlijk zitten met een fruitmand en bloemen die we mee hebben genomen, geef jij mij een passievolle kus, voelen we de wind in ons haar, dan halen we een wijntje uit onze tas, rust je je hoofd op mijn borst en overnachten we in onze slaapzak onder de sterren.”
 • Wees de dominante man: “Wie gaf jou toestemming om weg te gaan? Heb ik jou toestemming gegeven?” “Ook nog tegenstribbelen…” “Dát is niet de bedoeling…” “Je hebt me gehoord.” “Dan heb je pech…” “Ook nog eens tegenspreken.” “Je weet dondersgoed wat ik bedoel.”
 • Wees de partner die zijn vrouw gewoon oppakt, meeneemt naar de slaapkamer en op bed smijt. De man die – als jullie buiten zijn – haar een steegje in sleurt en daar kust.
 • Wees de duidelijke man die actie onderneemt en daarmee werkelijk energie komt geven. Mannelijke energie brengt duidelijkheid, speelsheid en dominantie.
 • Een man die weet hoe vrouwen zijn, hoe ze denken, hoe ze reageren en die weet wat hij kan verwachten.
 • Een man die dus niet om bevestiging of goedkeuring vraagt over wat hij heeft gedaan, want hij weet gewoon uit zichzelf hoe het is. De ander moet juist goedkeuring bij jou zoeken en meer haar best doen.
 • Wees de man die door alles heen ziet. De man die vrouwen doorheeft. Hiermee bedoelen we natuurlijk de facade die vrouwen opzetten tegen seks omdat dat de sociale conditionering in onze cultuur is: als ze door mannen benaderd worden, moeten vrouwen doen alsof ze aseksuele wezens zijn en geen interesse in seks hebben.
 • Wees de zeldzame man die zijn vrouw in de ogen kijkt, voorbij haar ‘gezellig-doen' en automatische sociale reacties, omdat de man ziet waar zij echt behoefte aan heeft. Wees bovendien de man die wéét dat hij die behoefte kan bevredigen.
 • Wees de man die zijn partner niet als ‘slet' labelt: wees de man die haar niet veroordeelt voor haar seksualiteit. Het type man met wie ze eindelijk haar barrière kan laten zakken, en eindelijk open en geil mag zijn… Dat doet de man door zelf in de dominante rol te durven stappen en de vrouw haar rugzak van schaamte te helpen af te doen.
 • De man die de seksualiteit van de vrouw accepteert en naar zich toe roept – zodat ze het eindelijk ook mag laten zien: “Je hebt een erotische en kinky kant die je alleen bij de juiste vent laat zien.”
 • De man die seksuele taboes doorbreekt, de seksuele behoeftes en verlangens van zichzelf en zijn partner erkent en blootlegt – zodat ze uitgesproken en nageleefd kunnen worden. Wees dus de man die het seksuele wezen uit zichzelf en zijn partner haalt. Die jullie openlijk over seks kan laten praten – helder kunnen articuleren wat jullie wel en niet willen en wat jullie diepste seksuele wensen en noden zijn.
 • Deze man weet hoeveel ze aan seks denkt – en hoe graag ze het wil – en bevestigt dit aan haar wanneer ze opgewonden is. Hij ontmaskert haar en heeft door dat ze goed kan spelen dat ze geen seks wil, terwijl hij weet wat voor erotisch wezen ze eigenlijk is.
 • Wees het ‘ongetemde', krachtige, seksuele, beest met classy erotische opmerkingen.
 • Een man die goddelijk geil is. Een man die geil wordt van de vrouw. Niet een man die iedere vrouw direct al verlangt voordat er ook maar iets is gebeurd.
 • Een man die voor zijn gevoelens uitkomt. Zonder omweg.
 • De man die goudeerlijk is over wat hij wil. Met eerlijkheid kom je het verst – en dat geldt voor alle partijen. Confrontatie, eerlijkheid en helderheid zijn prijzenswaardig.
 • Wees de man die in controle is van z'n eigen gedrag – en voor zichzelf leeft. Hij weet dat zijn vervulling niet ligt in het wel of niet ‘krijgen van de vrouw'. Zijn vervulling ligt in het dicht bij zichzelf blijven.
 • Een man die tegengas kan geven en het totaal oneens kan zijn.
 • Een man die zijn vrouw niet steeds geeft wat ze wil, maar vaak nee zegt en ervoor zorgt dat de vrouw zichzelf corrigeert als ze over een grens is gegaan. “Nee, dat mag je echt zelf gaan doen.” “Wat is het magische woord? Alsjeblieft. Zou je dat even voor mij willen doen, alsjeblieft.”
 • Een man die zijn grenzen bewaakt. Wees direct over je grenzen, wat je wilt, wat je niet wilt en wat je belangrijk vindt. Ga dus geen conflicten uit de weg. Zeg het als je iets niet goed vindt, als je iets niet pikt of als je het ergens niet mee eens bent. Hecht waarde aan je mening, ga mensen niet pleasen en laat anderen je waarden niet veranderen.
 • De man die – naar zijn kinderen, collega's, baas en vrouw toe – accepteert dat hij de bad guy is. De man die anderen daaraan herinnert wanneer hij dingen zegt en doet die niet populair of pleasend zijn. Ik doe altijd het goede – en daarbij ben ik de bad guy en dat maakt me niet uit. Je hoeft me niet aardig te vinden. Het is mijn verantwoordelijkheid om het goede te doen. Je mag me er zoveel door haten als je wilt, zolang je de respect maar behoudt.
 • Een man die onwankelbaar – dus niet reactief is – en letterlijk even wacht voordat hij reageert. Blijf dus bij je eigen lichaam en sta rechtop, in plaats van steeds direct mee te buigen met je partners emoties, meningen, gemoedstoestanden, gedachten en provocaties. Zie ook hier alle charisma-tips.
 • Een man die al compleet is, en die niet mentaal naar de vrouwen verlangt. Een man met een houding van: het kan me niks schelen wat jij vindt. Ik ben volledig oké met mijzelf.
 • Een man die geaard is: rustig, sterk, zeker, volwassen en dus niet kinderachtig.
 • Een man die ongeremd, ongecensureerd en ongefilterd kan uiten wat hij voel, denkt en wat zijn mening is… zonder sociaal wenselijk of formeel te doen.
 • Een compleet transparante man die weigert op zijn tong te bijten. Hij trapt wellicht mensen op de tenen, maar dat is véél beter dan de manipulerende nice guy, want de echte man liegt nooit.
 • Een man die tekenen vertoont dat hij getemd kan worden… maar nooit daadwerkelijk getemd zal worden… en die de vrouw dan ook liefdevol beschuldigt als ze erin lijkt te slagen.
Hierna lezen:  Gefriendzoned? 5 stappen vanuit de friendzone naar relatie

4. Betreed de heilige, intieme fase van totale overgave aan Licht & Liefde

totale overgave in seksuele spanning

David Deida heeft het over drie fases in een intieme spirituele relatie:

 1. Ik
 2. Ander
 3. Liefde / Eenheid / Missie

Houd jouw liefdevolle zorgzaamheid niet alleen bij jezelf, maar voel ook je partner. Zijn/haar lichaam. Volledig. Zijn/haar ademhaling. Zijn/haar ritme. Zijn/haar hart.

Aan alle mannen: stap in je mannelijkheid en wees in het nu – bijvoorbeeld met behulp van meditatieve oefeningen zoals ademhaling – zodat je die derde fase van Eenheid betreedt. Je partner wil dat jij vanuit je hart aan het voelen bent zonder te stoppen.

Wil je de passie echt laten toenemen, dan moet je verder kijken dan ‘jij en ik' in deze relatie. Dan moet je de Liefde in jezelf ontwikkelen. Dan moet je elkaar vertrouwen en elkaar vol overgave nemen in de liefde. Al je schilden laten vallen. Één zijn.

Jij vertrouwt mij en je laat me binnen in je hart. En ik houd niet terug. Ik uit mijn volledige bewustzijn en diepte. Weet ik wat ik moet doen of worden voordat ik sterf, zodat ik vol, compleet en gelukkig kan sterven?

De nadruk van de seksuele gelegenheid is het zijn van Bewust Licht. Niet met het gevoel om iets voor jezelf of je partner te geven. Natuurlijk is dat óók waardig – maar de nadruk ligt op het doorgroeien naar Verlichting in seksualiteit. Het delen en aanbieden van ons Licht en Liefde met Alles.

 • Betreed deze derde fase. Voor de mannelijke helft geldt: hoe kan ik mijn diepste doel geven? Hoe kan ik de liefde bedrijven zodat – als we zouden sterven in het volgende moment – onze liefdebedrijving de sommatie van mijn leven is – de poëzie van mijn leven is – die ik aan mijn partner aanbied? Als een mannelijke partner niet op die manier leeft, beperkt hij de diepte die verlichte seks kan zijn.
 • En de vrouwelijke partner moet dat diepste hartendoel verlangen van haar mannelijke partner. Het vrouwelijke moet verlangen naar – en devotie hebben voor – de stromende liefde van de man met zijn zekere, fearless missie en doel.

Zie de ware aard van je partner. Zie zijn/haar ziel, door de ogen van je eigen ziel.

Dit is erg diep, maar alleen al zorgen voor een alerte, mindful, aanwezige, meditatieve houding als je bij elkaar bent – bijvoorbeeld door nergens aan te denken en tegelijk adem te halen – kan dit effect al activeren.

Het geheim van goede seks is dan ook om helemaal, met je volledige bewustzijn en aandacht met de ander in verbinding te zijn én in je lichaam te zijn: goed verbonden met je lichaam en volledig je lichaam voelend.

het genot zit in het hier-en-nu, als je het werkelijk voelt. Voelen kan namelijk alleen in het hier-en-nu. Dus niet bij straks. Denk dus niet aan straks tijdens het vrijen – en wat je straks allemaal wilt om je genot straks nog verder te versterken. Blijf verbonden met je lichaam in het nu om alle rijkdom en subtiliteiten werkelijk volledig te kunnen voelen.

Volledig bij elk minuscuul stukje genot – in het onvoorspelbare, nieuwe, verse moment, alsof je voor het eerst seks hebt met elkaar en alles opnieuw ontdekt – en dus niet bij jezelf en je gedachten. Je ‘verliest dus jezelf' en wordt optimaal kwetsbaar.

Wees een man die zo ‘in het moment' is dat hij niets denkt. Hij leeft alleen maar… en dat zorgt ervoor dat de seksuele energie zo sterk wordt dat zowel de man als de vrouw niet van elkaar af kunnen blijven en steeds spontaan neerleggen wat ze aan het doen waren en naar elkaar toe bewegen. 

In dit artikel leer je alles over de derde fase van David Deida voor spirituele liefdesrelaties.

Hierna lezen:  Hoe vraag je iemand uit? 31 tips voor een gegarandeerde date

5. Verwijder remmingen en blokkades met jouw zorgzaamheid

Wil je de seksuele energie vrij laten stromen, dan is het zinvol om een aantal remmingen en blokkades op te lossen – of om daar in ieder geval op te letten bij je partner. Dit is erg liefdevol en zorgzaam om te doen.

Onderstaande punten wekken niet per se seksuele spanning op, maar ze zijn dus vooral potentiële remmingen van seksuele spanning waar je rekening mee moet houden. Niettemin zijn deze potentiële remmingen erg belangrijk en is het zelfs sterk benodigd om rekening met ze te houden,

Dit zijn alle mogelijke remmingen van seksuele chemie:

 • Fysieke veiligheid. Dit is van toepassing voor mensen die pas aan het daten zijn. Zorg ervoor dat de ander kan voelen dat je hem/haar niks aandoet. Laat bijvoorbeeld zien dat je toestemming belangrijk vindt voordat je steeds een stapje verder gaat. Praat over je familie en laat wat van jezelf zien in bijvoorbeeld documenten/sites.
 • Emotionele veiligheid. Laat de ander zich veilig voelen… bijvoorbeeld over dat hij/zij zich aantrekkelijk voelt: dim het licht. Ook hygiëne zorgt voor veiligheid. Als jullie van een feest komen, zeg dan tegen hem/haar dat je even wilt gaan douchen. Hierdoor zal de ander jouw voorbeeld ook volgen. Tot slot zorg je voor veiligheid door alles opgeruimd te hebben en de vaatwas gedaan te hebben.
 • Geen stress. Ontstress je partner door erover te praten en wellicht een zachte massage te geven. Ook kun je attent en zorgzaam zijn door bijvoorbeeld jullie huis op te ruimen, te koken en de kinderen voor te lezen voor het slapen gaan.
 • Geen schaamte en oordeel. Veroordeel de ander nooit voor zijn/haar seksuele verlangens. Dan zal de ander zich vrij voelen om ze allemaal met jou te ontdekken.
 • Begrepen en gevoeld worden – algemeen. Het is fijn om iemand aan je zijde te hebben die jou begrijpt en met jou meevoelt. Onderzoek zijn/haar gedachten-proces en emoties zodat je je partner begrijpt. “Hoe zit je in je vel? Hoe is je gevoel? Wat voor gedachten gaan er eventueel in je om?” Kun je bij je partner opmerken of vragen over hoe hij/zij zich voelt? Denk ook aan waarom ze iemand (niet) mag, waarom ze zich onzeker voelt, waarom iets uit haar verleden haar nog steeds dwars zit, etc.
 • Begrepen en gevoeld worden – seksueel. Vraag actief naar de seksuele blokkades van je partner. Waarom doet de ander bepaalde dingen juist wel of niet graag? Waar denkt ze dan aan en wat voelt ze dan? Vraag ernaar en los het op, bijvoorbeeld door jouw ervaring ook te delen.
 • Vertrouwen. Eerlijk zijn, transparant zijn, geduldig zijn, consistent zijn, geen spelletjes spelen en hem/haar vertrouwen. Ook acceptatie valt hieronder: mijn partner houdt van me zoals ik ben.
 • Waardering. Vertel van welke aspecten van jouw partner je houdt en wat je leuk vindt aan de ander. Laat weten dat je ziet wat voor moeite de ander allemaal doet in het dagelijks leven en vandaag. Spreek je waardering uit over zijn/haar uiterlijk en persoonlijkheid. Plan de volgende date vóórdat je met de ander naar bed gaat. Spreek ook je waardering uit over wat hij/zij doet voor anderen en jou. Laat hem/haar niet ‘taken voor granted‘ voelen, dus heb ook waardering voor alles wat je als ‘normaal' bent gaan zien en waar je gewend aan bent geraakt. Spreek die mooie dingen eindelijk uit. Geef wat om de ander en uit ook jouw zorgzaamheid. Verleg de focus wat vaker van wat je partner allemaal niet goed doet… naar wat je partner allemaal wél goed doet. Ga naar die dingen op zoek. vooral hardwerkende vrouwen willen na een dag vol tegenslagen en frustraties iemand hebben die hen kan vertellen dat ze een knappe kanjer zijn en hard werken. Na een dag waarin ze steeds maar weer niet gewaardeerd zijn voor de lieve dingen die ze geven, kunnen ze nu van jou horen dat ze wél degelijk lief zijn en gewaardeerd worden.
 • Verlangd en bewonderd worden. Geef je partner het heerlijke gevoel dat hij/zij gewild en verlangd wordt door jou. Herinner je partner eraan hoe mooi hij/zij is en hoezeer je geniet van jullie samenzijn. Vind en benoem bewust de goede eigenschappen van de ander, bijvoorbeeld hoe de ander in het leven staat. Hebben jullie een relatie? Laat dan ook aan je partner zien hoe trots je op hem/haar bent door over je partner op te scheppen bij anderen en door in het openbaar je affectie te tonen. Vertel ook tegen je partner dat je trots bent op hem/haar.
 • Respect. Heb respect voor elkaars mening, emoties, gedachten, normen, waarden, verlangens, behoeftes, voorkeuren, hobby's, bezigheden, passies, etc. Zie elkaar als gelijkwaardig. Ga er niet automatisch vanuit dat jij gelijk hebt, ook al hebben jullie meningsverschillen. Overleg bovendien met elkaar en maak niet zomaar belangrijke keuzes in jullie leven zonder inspraak van de ander. Zorg er ook voor dat je niet met minachting over de ander praat en laat de ander zich niet vies of goedkoop voelen, bijvoorbeeld met ordinaire, platte taal en handelingen. Houd het classy en erotisch.
 • Affectie. De uiting van het liefhebben van de ander, waarmee je de ander een warm gevoel geeft. Kijk maar eens naar dit artikel over affectie en genegenheid.
 • Jullie emotionele band versterken. Praat met je partner en versterk je relatie. Seks is altijd beter wanneer je een emotionele connectie hebt.
 • Geen ontlading van seksuele spanning via ‘sociaal lachen'. Als er eenmaal seksuele spanning tussen jullie is ontstaan, wees dan geen bangerik die deze spanning weg wil lachen. Hardop lachen ontlaadt namelijk de seksuele spanning. Lachen is een soort sociaal-doen waarmee je iedere vorm van tegengas en spanning teniet doet zodat vriendschap daarvoor in de plaats kan komen. Pas er dus mee op – zowel via chatberichten als in het echt.
Hierna lezen:  Beste Boeken Over Lichaamstaal [Update 2023] [Must Reads]

6. Ontdek samen het volledige spectrum van licht en duister

licht en duister in een relatie

Liefde kan in verschillende kleuren geuit worden. Soms is het duisterste het meest erotisch, soms is het lichtste het meest erotisch en soms de middenweg het meest erotisch.

Maar het belangrijkste is dat jullie beiden liefde geven en ontvangen door het hele spectrum van licht en duister. Vol passie en overgave. Het is zeker niet zo dat duister/licht slecht of goed is. Beiden zijn liefdevol, beiden zijn immersief, beiden zijn erotisch en beiden zijn belangrijk in een relatie. Zolang je maar vol passie, liefde en vertrouwen volledig aanwezig met elkaar bent.

De lichte kant van het spectrum geven en ontvangen

In de vorige tip vond je al wat handvatten om veiligheid en licht te creëren. Laten we hier nog wat verder illustreren wat de lichte kant van het spectrum kan omvatten:

 • De lichte kant is teder, delicaat, zacht, langzaam, aandachtig en liefdevol…
 • Zachte pastel-getinte knuffels. Teder omhelzen.
 • Die gouden blik in elkaars ogen.
 • Elkaar zachtjes masseren en strelen.
 • Zachtjes met de vingers door het haar gaan. 

De duistere kant van het spectrum geven en ontvangen

Voor de duistere kant is extra veel vertrouwen en liefde nodig. Hiervoor is nodig dat jullie elkaar voorbij angst brengen, in volledig vertrouwen, met volledige gevoeligheid voor elkaars hart en lichaam. We gaan met elkaar over grenzen heen – met liefde en licht – door iemand die we vertrouwen.

Het vrouwelijke fungeert hier als de duistere, goddelijke moordenares, die het hoofd van haar partner eraf scheurt als hij niet aanwezig/bewust is. Vermoord elkaar in de liefde en overweldig en beangstig je partner ermee. Geef dit duister met liefde.

Neem me nu als liefde of ik vermoord je. Ik wil alles van je – ik vermoord je als je me minder geeft. Ik ga je vermoorden met mijn liefde. Voel dit. Ik houd van je. Waag het niet minder te geven.

 • Elkaar vermoorden in de liefde. Elkaar verscheuren en levend opvreten in totaal vertrouwen – terwijl we gevoelig blijven voor ons hart en ons partners hart. Onze partner is iemand die we vertrouwen en waar we van houden – die ons nog dieper kan voelen dan we zelf kunnen.
 • Voorbij grenzen, voorbij vertrouwen, voorbij angst… Samen, liefdevol en gevoelig.
 • Het gevaar. Dat wat verboden is. Je kunt je partner verleiden in een riskante, duistere, zeldzame wereld.
 • We kruipen in de energie van wilde dieren, waarbij bloed van hun mond druppelt. We jagen en eten. We rollen in het gras. We bijten en krabben. Elkaar vastpinnen, vastzetten, forceren, worstelen. Heet, passievol en mindblowing…
Hierna lezen:  Beste Coaches Voor Mannen [Top 10 Van Nederland] [2023]

Nogmaals: deze duistere kant gaat gepaard met vertrouwen, toestemming, gevoeligheid en liefde. Om daarmee als partners zelfs door weerstand heen te gaan – wat heel waardevol en bevrijdend is.

7. Zorg voor dominante aanrakingen die tegelijk zacht en teder zijn

Aanraking is de eerste stap naar meer. Wanneer niemand initiatief neemt – en dus even in de mannelijke energie stapt terwijl de ander even in de vrouwelijke energie stapt – dan zal er weinig seksuele spanning zijn. Wees dus geen timide muis. Maak moves om je partner aan te kunnen raken. Maak je aanrakingen wel zacht, delicaat, langzaam, teder en liefdevol.

8. Er mag niet 100% zeker seks gaan plaatsvinden

seksuele spanning creeren

Seksuele spanning creëren? Laat dan alsjeblieft wat aan de verbeelding over. Jullie moeten beiden niet weten óf en wanneer er seks komt. ‘Plan' het dus niet samen in maar houd het speels.

 • Wellicht vraag ik je ook om een rondleiding te geven in je huis”
 • “Je mag gerust hopen.”
 • Misschien…”

Laat elkaar dus maar een beetje raden. Dat uit zich ook in je gedrag: doe niet wat je zegt en zeg niet wat je doet.

9. Alles wat verboden en geheim is… is spannend

Wat is bijna de definitie van seksuele spanning? Iets niet mogen. Dus als jij en je partner op openbare plekken zijn, is dat een ideaal moment om wat aan dirty talk te doen.

10. Seksuele spanning creëren? L.a.n.g.z.a.a.m.

Seksuele energie kan niet ontstaan als je druk en snel reageert en staat te stuiteren als een gezellige, sociale vriend. Tussen vrienden is namelijk geen seksuele spanning. Wees dus geen sociale vriend die het iedereen direct naar de zin wil maken.

Reageer juist niet, doe juist alles in slow motion en laat stiltes vallen waarin jullie elkaar aankijken. Die prachtige momenten noemen we… seksuele spanning! Als jij beweegt alsof je onder water bent, verhoog je de seksuele spanning.

Dit geldt voor alles: je reacties, je antwoorden, het veranderen van je gemoedstoestand, je aanrakingen en het tijdstip waarin de eerste kus van de avond plaatsvindt (hint: zo laat mogelijk) en alles wat je in bed doet.

Minder doen en zeggen = meer seksuele spanning.

11. Omarm de spanning van oogcontact zonder ‘sociaal' te willen doen

seksuele spanning opbouwen met je partner

Ook deze tip benadrukt dat we niet op sociale wijze moeten gaan pleasen om de seksuele spanning te doorbreken: houd gewoon oogcontact en geniet van elkaars ogen. Dit kan impulsief opeens ontstaan, maar als je dat spannend vind, kun je ook een formele partneroefening introduceren waarbij je in elkaars ogen kijkt.

Ook een langzaam tempo en stilte hoort hier gewoon bij. Doe alles langzaam, laat stiltes er zijn, introduceer pauzes in gesprekken, houd oogcontact in die pauzes en houd een ondeugende glimlach aan. Lach deze prachtige spanning niet weg door weer sociaal te gaan doen en iedere vorm van spanning weg te lachen.

Hierna lezen:  Blauwdruk van het mannenbrein: Hoe denken mannen? [Voorbeelden]

12. Neem afstand tot elkaar

Is de seksuele spanning een beetje gedoofd in je relatie? Zorg ervoor dat je je partner even een tijdje niet ziet. In een latrelatie (relatie zonder samen te wonen) is het dan ook makkelijker om de passie hoog te houden.

Ook op kleine schaal kun je wat meer afstand nemen door bijvoorbeeld niet steeds aan elkaar te zitten en gewoon eens uit de kamer te lopen. Bovendien kennen veel religies periodes van vasten, waarin de partners bijvoorbeeld veertig dagen zonder seks leven. Ook dat is bevorderlijk voor de seksuele spanning.

Zorg er sowieso voor dat je zelf een eigen leven, passies, vrienden en activiteit hebt, zodat jullie ook aan het einde van de dag vanuit die afstand weer kunnen samensmelten. In dit artikel met relatietips vind je er alles over.

13. Voor de mannen: kijk geen porno en verhoog je testosteron

Weer een speciale tip voor de mannen: misschien wel de krachtigste manier om je seksuele (aantrekkings)kracht te behouden en te versterken, is om je testosteron te verhogen. Dat doe je door geen porno te kijken, veel te fitnessen, ruimte in te nemen, dominant te zijn en gezond te eten. Hier vind je nog meer manieren om dat te bereiken en je testosteron op een krachtig niveau te krijgen.

Bij iedere zaadlozing geef je je kracht, energie en vitaliteit weg. Dit is de reden waarom mannen eerder sterven dan vrouwen: bij vrouwen gebeurt het slechts eens per maand dat haar energie uit haar stroomt. Dit is ook de reden waarom Mike Tyson twee weken voor zijn grote wedstrijden geen seks had.

14. Wil je seksuele spanning? Laat seks dan nooit een transactie zijn

Deze tip hoort eigenlijk bij de tip over nice guys – bovenaan het artikel – maar omdat het zo belangrijk is, hebben we het een apart plekje gegeven: seks is nooit een betaalmiddel. Met andere woorden: zorg ervoor dat je niet extra moeite doet – zoals indruk maken, ja-knikken en betalen voor allerlei dingen – voordat jullie seks gaan hebben.

Tenminste, dat kan natuurlijk en het gebeurt regelmatig in Nederland omdat er hier zoveel manipulatieve nice guys rondlopen, maar verwacht dan geen verlangen, passie en spanning tijdens de seks. De seks is dan puur een soort inlossing – omdat de ander zoveel moeite heeft gedaan door extreem aardig te doen en/of een duur etentje te betalen.

Wanneer twee mensen seks met elkaar hebben zonder dat de ene persoon voelt dat de ander extra tijd, energie, vriendelijkheid en/of geld heeft ‘opgeofferd', dan gebeurt de seks daadwerkelijk vanuit het verlangen naar iemand.

Hierna lezen:  Gefriendzoned? 5 stappen vanuit de friendzone naar relatie

Kortom: doe pas extra moeite voor de ander als iemand echt je man/meisje is – maar zeker niet als jullie nog niet intiem met elkaar zijn geweest… want anders verandert de seks in spanningsloze, ongelijkwaardige transactie voor de formaliteit – om een schuld in te wisselen.

15. Passie, seksuele opwinding en verlangen behouden in een relatie? Lees Esther Perel

Wil je je de seksuele polariteit in je relatie sterk houden? Naast bovenstaande tips moet je ook de boeken van Esther Perel lezen. Begin sowieso met haar boek: ‘Mating In Captivity'

Op jouw succes!