Hoe kun je seksuele spanning creëren en vergroten zodat de vonken ervan af spatten? Misschien is dit wel een van de meest mooie gevoelens in het leven, dus lees verder voor de 14 beste tips om dit te bereiken.

Waarom is seksuele spanning zo belangrijk?

Seksuele spanning is nogal belangrijk. Het is een tool die iedere romantische relatie nodig heeft. In een relatie kunnen we namelijk drie heerlijke krachten ervaren:

 • Verliefdheid
 • Liefde
 • Seksuele polariteit/spanning

Raad eens welke van de drie vroeg of laat een beetje vervaagt? Juist: verliefdheid.

Daarentegen is liefde onvoorwaardelijk – dus die zal blijven als het er ooit al was. Als die verliefdheid, passie en opwinding uitdooft, is de liefde niet weg. Al die dingen doen géén afbreuk aan de liefde die je voor elkaar voelt. Die kan namelijk door-evalueren naar iets mooiers.

En dan hebben we nog de derde: seksuele polariteit. Ook dat kan niet uitdoven als je er actief moeite voor doet in je relatie. Je kunt er gewoon actief dingen aan doen om de vonken ervan af te laten spatten.

Erken dus de ervaring van ‘verliefd zijn' voor wat het was – een tijdelijke emotionele ‘high' – en jaag nu samen de echte liefde en polariteit na met je partner. Dus de kunst is om je nog altijd op liefde en seksuele spanning/polariteit te richten. Laten we in de komende paragrafen kijken hoe je dat doet.

Maak ‘seksuele spanning' niet te belangrijk: seks is natuurlijk en normaal

seksuele spanning

Mag ik een paar opmerkingen maken voordat we beginnen met het ontdekken van seksuele spanning?

 • Ga niet te actief op zoek naar het opbouwen van seksuele spanning. Je bent al aantrekkelijk zoals je bent. Ben je een vrouw – of vice versa – dan moet je de overtuiging hebben: mannen houden van mij, gewoon omdat ik mezelf ben… meer niet.
 • Seks tussen – meestal – een man en vrouw is normaal – net zo normaal als een tosti opwarmen. Seks is een natuurlijk gevolg van ‘spanning'. Het is onvermijdelijk – tenzij je kuisheid, zelfdiscipline en geduld beoefent – wat óók erg nobel is.
 • Tot slot zeg ik nog iets wat nogal paradoxaal is: seks is een manier om het moment samen te laten smelten tot een fysieke uitstorting van energie. Het is schitterend, heilig en immersief. En tegelijk is het ook geen ‘big deal'. Seks is niet belangrijk. Het is een manier om stoom af te blazen. Er zijn veel belangrijkere dingen in het leven.
Hierna lezen:  Bang wat anderen van je vinden & denken? 14 tips die direct werken!

Seksuele spanning opbouwen: de beste tips

seksuele spanning opbouwen alle tips

Seksuele spanning bereik je met polariteit. Polariteit is een energieveld, oftewel een krachtveld tussen de mannelijke pool en de vrouwelijke pool. Dit ervaar je dus wanneer de vonken ervan af spatten. Dit gevoel staat overigens los van liefde, maar het is enorm belangrijk.

Zullen we kijken naar een aantal krachtige elementen om seksuele spanning te verhogen?

1. Zet mannelijke en vrouwelijke energie tegenover elkaar

 • Zet je een – op dat moment – mannelijke vrouw tegenover een – op dat moment – mannelijke man… dan ontstaat er geen seksuele spanning, maar wel vriendschap.
 • Zet je een – op dat moment – vrouwelijke vrouw tegenover een – op dat moment – mannelijke man... dan ontstaat er seksuele spanning.
 • Zet je een – op dat moment – vrouwelijke vrouw tegenover een – op dat moment – vrouwelijke man… dan ontstaat er geen seksuele spanning, maar wel vriendschap.
 • Zet je een – op dat moment – mannelijke vrouw tegenover een – op dat moment – vrouwelijke man… dan ontstaat er seksuele spanning.

Die mannelijke en vrouwelijke energie is niet gebonden aan geslacht, maar laten we voor het gemak even uitgaan van een vrouwelijke vrouw en een mannelijke man: vrouwen willen mannen die zich mannelijk gedragen. Dan kan er namelijk seksuele polariteit zijn.

Vrouwelijke, speelse, energieke vrouwen hebben sterke, rustige, stille mannen nodig. Ze willen dat contrast met zichzelf zien. Ze kunnen niks met een man die zich laat rondslingeren met alle winden, en die zich laat commanderen, speels toehapt en al giechelend moeite probeert te doen.

Ben je samen een dagje erop uit, dan hoef je als man er alleen maar te zijn. Dat is al genoeg. Mannelijkheid is leegte, rust en stilte. De vrouw kan nu die prachtige leegte vullen met haar levensvreugde of ze kan ontspannen in deze vredige energie van de man. Ondertussen is de man gewoon aanwezig en meer dan dat hoeft hij echt niet te doen. Soms eens een rustige opmerking hier… soms eens een reactie daar… en altijd maar weer die rustige en geruststellende kalme energie – die ondertussen wel gewoon het plan van de dag weet en uitvoert.

Haal geen rare stunts uit om haar te imponeren en wees gewoon ‘de stevige berg of boom' zodat zij de vrijheid krijgt om haar levensenergie te kunnen uiten. Hij is rustig en recht. Zij is hem al giechelend en speels met een schuin hoofd aan het aankijken.

Houd je hoofd recht en borst vooruit. En maak iedere ochtend je bed op.
– Jordan Peterson aan alle mannen.

Mannen, lezen jullie mee? Wees een echte man. Dit is een heel zeldzame man – maar tegelijkertijd niet meer dan gewoon een man. Een echte man is een verlossing.

Er is niks mis met mannelijkheid. Het is zelfs nodig – voor seksuele energie en voor zoveel meer in het leven. Wat is er mis met kracht? Omarm het en ontwikkel het als man. Het is beter om een strijder te zijn in een tuin, dan een tuinman in een oorlog.

Vrouwen, lezen jullie ook mee? Stap in je vrouwelijkheid. Gewoon even tijdens de romantische avond. Geen zorgen, dit betekent niet dat je niet onafhankelijk mag zijn – economisch en maatschappelijk gezien. Gelukkig leven we niet meer in de jaren 50. Het gaat dus zeker niet om het dragen van hakken, makeup en nagellak. Dat is totaal niet het punt.

Natuurlijk moet er gelijkwaardigheid en respect zijn tussen mannen en vrouwen. Én wil je seksuele spanning, dan laat je – alléén in de slaapkamer – ook niet-gelijke rollen toe.

Vrouwen, het gaat erom dat je in het zachte, sensuele vrouwelijke gevoel stapt van beweging, dans, liefde, empathie, connectie en overgave. Op date-avonden en in bed moet gewoon even de energie op standje vrouwelijk staan. De volgende dag kan de vrouw weer mensen gaan leiden, managen en aansturen in haar gezin en op haar werk.

Hierna lezen:  Mannelijke & vrouwelijke energie: 34 verrassende kenmerken [Lijst]

Valt je trouwens op dat hier niet één keer op uiterlijk wordt ingegaan? Je uiterlijk – en daarmee bedoelen we je genen en niet de mate van verzorging, want dat is wel belangrijk – maakt maar weinig uit voor seksuele spanning.

Wel zeggen we erbij dat dit niet zo zwart-wit hoort te zijn. Wees óók gerust zacht als man. En wees óók gerust hard als vrouw. De gouden combinatie is dus wanneer je beide werelden kunt belichamen. Mannen, je moet laten zien dat je de bad boy bent én de lieve provider. In die volgorde ook. Om er een Matrix-metafoor bij te pakken: neem dus een combinatie van de “Red Pill” én de “Blue Pill”: de “Purple Pill”. Leef dus in balans.

Wil je dit goed snappen, dan is het essentieel om een goed begrip te hebben over hoe mannelijke energie en vrouwelijke energie werkt. Als je ‘Mannen Komen Van Mars, Vrouwen Komen Van Venus' leest, wordt dit heel eenvoudig voor je.

2. Wil je seksuele spanning? Wees dan niet te aardig, vriendschappelijk en ‘sociaal', maar geef tegengas

seksuele spanning wees geen nice guy

Moeten we dit uitleggen?

 • Bij vrienden en nice guys is er totaal geen sprake van seksuele spanning.
 • Bij lovers is er volop sprake van seksuele spanning.

Klinkt logisch, toch?

We blijven voor deze tip even weer bij mannelijke en vrouwelijke energie – die samen voor polariteit zorgen. Zowel voor mannen als voor vrouwen geldt: wees geen ‘aardige vriend' maar geef tegengas als je seksuele spanning wilt aanwakkeren.

Voor mannen geldt dit nog een beetje meer, dus graag spreken we in deze paragraaf even alle mannen aan: stap alsjeblieft in je mannelijke energie! Tegengas is het #1 sleutelwoord voor seksuele spanning. Deze tip richt zich met name op mannen: Lees ons uitgebreide artikel over hoe je geen nice guy meer bent >>

4. Betreed de heilige, intieme fase van totale overgave aan Licht & Liefde

totale overgave in seksuele spanning

David Deida heeft het over drie fases in een intieme spirituele relatie:

 1. Ik
 2. Ander
 3. Liefde / Eenheid / Missie

Houd jouw liefdevolle zorgzaamheid niet alleen bij jezelf, maar voel ook je partner. Zijn/haar lichaam. Volledig. Zijn/haar ademhaling. Zijn/haar ritme. Zijn/haar hart.

Aan alle mannen: stap in je mannelijkheid en wees in het nu – bijvoorbeeld met behulp van meditatieve oefeningen zoals ademhaling – zodat je die derde fase van Eenheid betreedt. Je partner wil dat jij vanuit je hart aan het voelen bent zonder te stoppen.

Wil je de passie echt laten toenemen, dan moet je verder kijken dan ‘jij en ik' in deze relatie. Dan moet je de Liefde in jezelf ontwikkelen. Dan moet je elkaar vertrouwen en elkaar vol overgave nemen in de liefde. Al je schilden laten vallen. Één zijn.

Jij vertrouwt mij en je laat me binnen in je hart. En ik houd niet terug. Ik uit mijn volledige bewustzijn en diepte. Weet ik wat ik moet doen of worden voordat ik sterf, zodat ik vol, compleet en gelukkig kan sterven?

De nadruk van de seksuele gelegenheid is het zijn van Bewust Licht. Niet met het gevoel om iets voor jezelf of je partner te geven. Natuurlijk is dat óók waardig – maar de nadruk ligt op het doorgroeien naar Verlichting in seksualiteit. Het delen en aanbieden van ons Licht en Liefde met Alles.

 • Betreed deze derde fase. Voor de mannelijke helft geldt: hoe kan ik mijn diepste doel geven? Hoe kan ik de liefde bedrijven zodat – als we zouden sterven in het volgende moment – onze liefdebedrijving de sommatie van mijn leven is – de poëzie van mijn leven is – die ik aan mijn partner aanbied? Als een mannelijke partner niet op die manier leeft, beperkt hij de diepte die verlichte seks kan zijn.
 • En de vrouwelijke partner moet dat diepste hartendoel verlangen van haar mannelijke partner. Het vrouwelijke moet verlangen naar – en devotie hebben voor – de stromende liefde van de man met zijn zekere, fearless missie en doel.

Zie de ware aard van je partner. Zie zijn/haar ziel, door de ogen van je eigen ziel.

Dit is erg diep, maar alleen al zorgen voor een alerte, mindful, aanwezige, meditatieve houding als je bij elkaar bent – bijvoorbeeld door nergens aan te denken en tegelijk adem te halen – kan dit effect al activeren.

Hierna lezen:  Een Goede Eerste Indruk Achterlaten, Hoe? (Zo Dus...)

Het geheim van goede seks is dan ook om helemaal, met je volledige bewustzijn en aandacht met de ander in verbinding te zijn én in je lichaam te zijn: goed verbonden met je lichaam en volledig je lichaam voelend.

Het genot zit in het hier-en-nu, als je het werkelijk voelt. Voelen kan namelijk alleen in het hier-en-nu. Dus niet bij straks. Denk dus niet aan straks tijdens het vrijen – en wat je straks allemaal wilt om je genot straks nog verder te versterken. Blijf verbonden met je lichaam in het nu om alle rijkdom en subtiliteiten werkelijk volledig te kunnen voelen.

Volledig bij elk minuscuul stukje genot – in het onvoorspelbare, nieuwe, verse moment, alsof je voor het eerst seks hebt met elkaar en alles opnieuw ontdekt – en dus niet bij jezelf en je gedachten. Je ‘verliest dus jezelf' en wordt optimaal kwetsbaar.

Wees een man die zo ‘in het moment' is dat hij niets denkt. Hij leeft alleen maar… en dat zorgt ervoor dat de seksuele energie zo sterk wordt dat zowel de man als de vrouw niet van elkaar af kunnen blijven en steeds spontaan neerleggen wat ze aan het doen waren en naar elkaar toe bewegen. 

In dit artikel leer je alles over de derde fase van David Deida voor spirituele liefdesrelaties.

5. Verwijder seksuele remmingen en blokkades

seksuele blokkades

Wil je de seksuele energie vrij laten stromen, dan is het zinvol om een aantal remmingen en blokkades op te lossen – of om daar in ieder geval op te letten bij je partner. Dit is erg liefdevol en zorgzaam om te doen.

Onderstaande punten wekken niet per se seksuele spanning op, maar ze zijn dus vooral potentiële remmingen van seksuele spanning waar je rekening mee moet houden. Niettemin zijn deze potentiële remmingen erg belangrijk en is het zelfs sterk benodigd om rekening met ze te houden,

Dit zijn alle mogelijke remmingen van seksuele chemie:

 • Seksuele blokkade 1: fysieke onveiligheid
 • Seksuele blokkade 2: emotionele onveiligheid
 • Seksuele blokkade 3: stress
 • Seksuele blokkade 4: schaamte en oordeel
 • Seksuele blokkade 5: niet begrepen en niet gevoeld worden door jou
 • Seksuele blokkade 6: niet begrepen worden door jou op seksueel gebied
 • Seksuele blokkade 7: geen vertrouwen
 • Seksuele blokkade 8: geen waardering voelen
 • Seksuele blokkade 9: niet mooi gevonden worden
 • Seksuele blokkade 10: geen romantiek
 • Seksuele blokkade 11: geen respect voelen
 • Seksuele blokkade 12: geen affectie ontvangen
 • Seksuele blokkade 13: geen emotionele band hebben
 • Seksuele blokkade 14: op een eilandje staan
 • Seksuele blokkade 15: te veel een veilig en comfortabel gevoel van samen
 • Seksuele blokkade 16: onhandige ontlading van seksuele spanning
 • Seksuele blokkade 17: Persoonlijke trauma's
 • Seksuele blokkade 18: Alles zelf moeten doen
 • Seksuele blokkade 19′: Een te grote druk dat het moet gebeuren
Hierna lezen:  Authenticiteit / Oprechtheid: Betekenis & Kenmerken

Hier kun je per seksuele blokkade lezen wat je eraan kunt doen om hem op te heffen >>

6. Ontdek samen het volledige spectrum van licht en duister

licht en duister in een relatie

Liefde kan in verschillende kleuren geuit worden. Soms is het duisterste het meest erotisch, soms is het lichtste het meest erotisch en soms de middenweg het meest erotisch.

Maar het belangrijkste is dat jullie beiden liefde geven en ontvangen door het hele spectrum van licht en duister. Vol passie en overgave. Het is zeker niet zo dat duister/licht slecht of goed is. Beiden zijn liefdevol, beiden zijn immersief, beiden zijn erotisch en beiden zijn belangrijk in een relatie. Zolang je maar vol passie, liefde en vertrouwen volledig aanwezig met elkaar bent.

De lichte kant van het spectrum geven en ontvangen

In de vorige tip vond je al wat handvatten om veiligheid en licht te creëren. Laten we hier nog wat verder illustreren wat de lichte kant van het spectrum kan omvatten:

 • De lichte kant is teder, delicaat, zacht, langzaam, aandachtig en liefdevol…
 • Zachte pastel-getinte knuffels. Teder omhelzen.
 • Die gouden blik in elkaars ogen.
 • Elkaar zachtjes masseren en strelen.
 • Zachtjes met de vingers door het haar gaan. 

De duistere kant van het spectrum geven en ontvangen

Voor de duistere kant is extra veel vertrouwen en liefde nodig. Hiervoor is nodig dat jullie elkaar voorbij angst brengen, in volledig vertrouwen, met volledige gevoeligheid voor elkaars hart en lichaam. We gaan met elkaar over grenzen heen – met liefde en licht – door iemand die we vertrouwen.

Het vrouwelijke fungeert hier als de duistere, goddelijke moordenares, die het hoofd van haar partner eraf scheurt als hij niet aanwezig/bewust is. Vermoord elkaar in de liefde en overweldig en beangstig je partner ermee. Geef dit duister met liefde.

Neem me nu als liefde of ik vermoord je. Ik wil alles van je – ik vermoord je als je me minder geeft. Ik ga je vermoorden met mijn liefde. Voel dit. Ik houd van je. Waag het niet minder te geven.

 • Elkaar vermoorden in de liefde. Elkaar verscheuren en levend opvreten in totaal vertrouwen – terwijl we gevoelig blijven voor ons hart en ons partners hart. Onze partner is iemand die we vertrouwen en waar we van houden – die ons nog dieper kan voelen dan we zelf kunnen.
 • Voorbij grenzen, voorbij vertrouwen, voorbij angst… Samen, liefdevol en gevoelig.
 • Het gevaar. Dat wat verboden is. Je kunt je partner verleiden in een riskante, duistere, zeldzame wereld.
 • We kruipen in de energie van wilde dieren, waarbij bloed van hun mond druppelt. We jagen en eten. We rollen in het gras. We bijten en krabben. Elkaar vastpinnen, vastzetten, forceren, worstelen. Heet, passievol en mindblowing…
Hierna lezen:  Jezelf wegcijferen voor anderen: stop jezelf op te offeren

Nogmaals: deze duistere kant gaat gepaard met vertrouwen, toestemming, gevoeligheid en liefde. Om daarmee als partners zelfs door weerstand heen te gaan – wat heel waardevol en bevrijdend is.

7. Zorg voor dominante aanrakingen die tegelijk zacht en teder zijn

tegengas geven

Aanraking is de eerste stap naar meer. Wanneer niemand initiatief neemt – en dus even in de mannelijke energie stapt terwijl de ander even in de vrouwelijke energie stapt – dan zal er weinig seksuele spanning zijn. Wees dus geen timide muis. Maak moves om je partner aan te kunnen raken. Maak je aanrakingen wel zacht, delicaat, langzaam, teder en liefdevol.

8. Er mag niet 100% zeker seks gaan plaatsvinden

seksuele spanning creeren

Seksuele spanning creëren? Laat dan alsjeblieft wat aan de verbeelding over. Jullie moeten beiden niet weten óf en wanneer er seks komt. ‘Plan' het dus niet samen in maar houd het speels.

 • Wellicht vraag ik je ook om een rondleiding te geven in je huis”
 • “Je mag gerust hopen.”
 • Misschien…”

Laat elkaar dus maar een beetje raden. Dat uit zich ook in je gedrag: doe niet wat je zegt en zeg niet wat je doet.

9. Alles wat verboden en geheim is… is spannend

Wat is bijna de definitie van seksuele spanning? Iets niet mogen. Dus als jij en je partner op openbare plekken zijn, is dat een ideaal moment om wat aan dirty talk te doen.

10. Seksuele spanning creëren? L.a.n.g.z.a.a.m.

Seksuele energie kan niet ontstaan als je druk en snel reageert en staat te stuiteren als een gezellige, sociale vriend. Tussen vrienden is namelijk geen seksuele spanning. Wees dus geen sociale vriend die het iedereen direct naar de zin wil maken.

Reageer juist niet, doe juist alles in slow motion en laat stiltes vallen waarin jullie elkaar aankijken. Die prachtige momenten noemen we… seksuele spanning! Als jij beweegt alsof je onder water bent, verhoog je de seksuele spanning.

Dit geldt voor alles: je reacties, je antwoorden, het veranderen van je gemoedstoestand, je aanrakingen en het tijdstip waarin de eerste kus van de avond plaatsvindt (hint: zo laat mogelijk) en alles wat je in bed doet.

Minder doen en zeggen = meer seksuele spanning.

11. Omarm de spanning van oogcontact zonder ‘sociaal' te willen doen

seksuele spanning opbouwen met je partner

Ook deze tip benadrukt dat we niet op sociale wijze moeten gaan pleasen om de seksuele spanning te doorbreken: houd gewoon oogcontact en geniet van elkaars ogen. Dit kan impulsief opeens ontstaan, maar als je dat spannend vind, kun je ook een formele partneroefening introduceren waarbij je in elkaars ogen kijkt.

Ook een langzaam tempo en stilte hoort hier gewoon bij. Doe alles langzaam, laat stiltes er zijn, introduceer pauzes in gesprekken, houd oogcontact in die pauzes en houd een ondeugende glimlach aan. Lach deze prachtige spanning niet weg door weer sociaal te gaan doen en iedere vorm van spanning weg te lachen.

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Versieren, Flirten & Daten [Top 10, Update 2024]

12. Neem afstand tot elkaar

Is de seksuele spanning een beetje gedoofd in je relatie? Zorg ervoor dat je je partner even een tijdje niet ziet. In een latrelatie (relatie zonder samen te wonen) is het dan ook makkelijker om de passie hoog te houden.

Ook op kleine schaal kun je wat meer afstand nemen door bijvoorbeeld niet steeds aan elkaar te zitten en gewoon eens uit de kamer te lopen. Bovendien kennen veel religies periodes van vasten, waarin de partners bijvoorbeeld veertig dagen zonder seks leven. Ook dat is bevorderlijk voor de seksuele spanning.

Zorg er sowieso voor dat je zelf een eigen leven, passies, vrienden en activiteit hebt, zodat jullie ook aan het einde van de dag vanuit die afstand weer kunnen samensmelten. In dit artikel met relatietips vind je er alles over.

13. Voor de mannen: kijk geen porno en verhoog je testosteron

Weer een speciale tip voor de mannen: misschien wel de krachtigste manier om je seksuele (aantrekkings)kracht te behouden en te versterken, is om je testosteron te verhogen. Dat doe je door geen porno te kijken, veel te fitnessen, ruimte in te nemen, dominant te zijn en gezond te eten. Hier vind je nog meer manieren om dat te bereiken en je testosteron op een krachtig niveau te krijgen.

Bij iedere zaadlozing geef je je kracht, energie en vitaliteit weg. Dit is de reden waarom mannen eerder sterven dan vrouwen: bij vrouwen gebeurt het slechts eens per maand dat haar energie uit haar stroomt. Dit is ook de reden waarom Mike Tyson twee weken voor zijn grote wedstrijden geen seks had.

Ben je iemand aan het daten, kijk dan geen porno. Je laat je vitaliteit uit je handen glippen. Vrouwen kunnen het aan hun natuur aanvoelen dat je nog gevuld bent.

Het probleem met mensen die een beetje seksuele energie hebben, is dat ze het direct verspillen.

14. Wil je seksuele spanning? Laat seks dan nooit een transactie zijn

Deze tip hoort eigenlijk bij de tip over nice guys – bovenaan het artikel – maar omdat het zo belangrijk is, hebben we het een apart plekje gegeven: seks is nooit een betaalmiddel. Met andere woorden: zorg ervoor dat je niet extra moeite doet – zoals indruk maken, ja-knikken en betalen voor allerlei dingen – voordat jullie seks gaan hebben.

Tenminste, dat kan natuurlijk en het gebeurt regelmatig in Nederland omdat er hier zoveel manipulatieve nice guys rondlopen, maar verwacht dan geen verlangen, passie en spanning tijdens de seks. De seks is dan puur een soort inlossing – omdat de ander zoveel moeite heeft gedaan door extreem aardig te doen en/of een duur etentje te betalen.

Hierna lezen:  Een Goede Eerste Indruk Achterlaten, Hoe? (Zo Dus...)

Wanneer twee mensen seks met elkaar hebben zonder dat de ene persoon voelt dat de ander extra tijd, energie, vriendelijkheid en/of geld heeft ‘opgeofferd', dan gebeurt de seks daadwerkelijk vanuit het verlangen naar iemand.

Kortom: doe pas extra moeite voor de ander als iemand echt je man/meisje is – maar zeker niet als jullie nog niet intiem met elkaar zijn geweest… want anders verandert de seks in spanningsloze, ongelijkwaardige transactie voor de formaliteit – om een schuld in te wisselen.

15. Passie, seksuele opwinding en verlangen behouden in een relatie? Lees Esther Perel

Wil je je de seksuele polariteit in je relatie sterk houden? Naast bovenstaande tips moet je ook de boeken van Esther Perel lezen. Begin sowieso met haar boek: ‘Mating In Captivity'

Op jouw succes!