‘Ik wil meer charisma. Hoe kan ik meer charismatisch worden? Wat zijn kenmerken, tips en voorbeelden van charismatisch gedrag?’ Charisma is dat ‘cool-gevoel’ wat gewoon aan te leren is. In dit artikel leer je precies wat je moet doen en zeggen om een charismatisch persoon te worden. Lees verder…

Er zijn een aantal dingen die charismatische personen keer op keer doen. Al deze dingen zijn gewoon qua uiterlijk en gedrag aan te leren. Hieronder vind je alle tips voor het ontwikkelen van persoonlijke charisma en charismatisch leiderschap.

Inhoud van deze pagina:

Wat is charisma?

Kracht, warmte en met name aanwezigheid zijn sleutelwoorden die bij charisma horen.

Iemand die kracht toont zonder warmte, komt over als arrogant of koud. Iemand die warmte toont zonder kracht, komt over als onderdanig of wanhopig.

Charisma is bovenal het resultaat van specifiek non-verbaal gedrag. Dit is erg goed nieuws: charisma is niet zozeer een inherente, ‘magische’ persoonlijke eigenschap, dus je kunt het jezelf erg makkelijk aanleren zonder dat je je persoonlijkheid hoeft te veranderen. Je kunt dus gewoon dicht bij jezelf blijven terwijl je jouw charisma ontwikkelt.

Er zijn verschillende soorten charisma

Als we naar de meest charismatische mensen ter wereld kennen, kunnen we totaal verschillende soorten charisma opmerken. Hierdoor is charisma niet het meest makkelijke woord om te definiëren. In dit artikel krijg je het beste van alle werelden. Je vindt hier alle concrete tips om charismatisch te worden.

Maar je leert het beste door naar uitstekende voorbeelden te kijken, dus laten we eerst eens naar wat voorbeelden van de verschillende charisma-types kijken…

Charisma-type 1: aardig, empathisch en liefdevol

Maya Angelou was een erg krachtig voorbeeld van dit type charisma.

Wees een regenboog in iemands wolk.
– Maya Angelou

Charisma-type 2: mensen die met volledige focus in het hier-en-nu zijn

Deze mensen kunnen erg diep naar je luisteren. Bill Clinton is hiervan een mooi voorbeeld, maar ook Ellen Degeneres toont dit type charisma.

In onderstaande video zie je hoe Bill Clinton zich met volledige focus richt tot iemand uit het publiek die een vraag stelde tijdens de presidentsdebatten.

Charisma-type 3: Mensen die autoriteit, gezag en leiderschap uitstralen

Angelina Jolie doet dit uitstekend, hoewel ze ook veel focus-charisma toont.

Charisma-type 4: Mensen met een visie

Krachtige voorbeelden hiervan waren Steve Jobs en Martin Luther King, die letterlijk door gingen met het bouwen aan hun missie tot de laatste dag waarin ze leefden.

Hierna lezen:  Emotioneel (On)volwassen Gedrag: Uitleg & 28 Kenmerken

Laten we verdergaan met concrete tips om charismatisch te worden

Wat kun je precies gaan doen om je charisma te verhogen? Onderstaande gedragseigenschappen bevatten kenmerken van alle soorten charisma. Zo hebben ze onder andere het effect dat ze autoriteit en leiderschap uitstralen.

Laten we beginnen met de tips…

Tip 1 – Jij laat anderen zich goed voelen

Wil je charismatisch zijn? Dan moet je beseffen dat het niet meer om jou gaat. Jij hoeft geen validatie meer te ontvangen van anderen. Als charismatisch persoon ben jij degene die validatie, acceptatie en bemoedigingen uitdeelt. De definitie van charisma is laten zien hoe goed anderen zijn.

Als je interessant wilt worden, moet je geïnteresseerd zijn.
– David Ogilvy

Laat andere mensen voelen dat ze het centrum van het universum zijn. Laat ze bovendien emoties voelen.

Alles heeft schoonheid, maar niet iedereen ziet het.
– Confucius

Tip 2 – Je hebt stiltetolerantie

Stiltetolerantie, wat is dat? Dat houdt bijvoorbeeld in dat wanneer iemand jou een vraag stelt, je een paar seconden wacht voordat je antwoord geeft. Ook kun je dit gebruiken nadat je zelf een vraag stelt om zo meer informatie naar de oppervlakte te halen. De ander zal de stilte namelijk automatisch opvullen met waardevolle informatie.

Overigens: een charismatisch persoon heeft altijd voldoende gespreksstof-ideeën, maar hij/zij verkiest stiltetolerantie omdat hij/zij weet hoe krachtig dat is.

Er gaan talloze krachten schuil in de vaardigheid van stiltetolerantie. Dit staat uitgebreider beschreven in het artikel over coachingstechnieken. 

Hoe minder je praat, hoe meer mensen over je woorden gaan nadenken.

Tip 3 – Je reageert niet direct, want je reageert gecontroleerd zonder direct te willen ‘pleasen’

snel reageren niet charismatisch

Als je charismatisch wilt worden, dan moet je geen persoon zijn die anderen mensen probeert te ‘pleasen’. Dat pleasen uit zich onder andere in direct en zo snel mogelijk reageren op iemand.

Hierna lezen:  Uit Je Comfortzone Komen? 42 Comfortzone-Opdrachten & 9 Tips!

Als iemand jou aanspreekt of roept, excuseer dan de persoon waarmee je op dat moment bezig was of maak je huidige bezigheid af. Daarna draai je rustig naar de persoon die jou aansprak.

Snel en direct reageren impliceert dat je validatie zoekt, en als charismatisch persoon moet je juist degene zijn die validatie uitdeelt. Als je altijd meteen wilt doen wat andere mensen willen, zal je ze juist gaan irriteren.

Het is goed om altijd twee seconden te wachten voor je reageert. De voordelen hiervan worden wetenschappelijk ondersteund. Zie het boek: Ons Feilbare Denken.

Sterker nog: wanneer je direct na iemand reageert, zal zelfs de meest effectieve of de meest gevatte opmerking al zijn kracht missen. Zo’n pauze die ervoor zorgt dat de punchline van een grap werkt, wordt ook wel eens een ‘pregnant pause’ genoemd.

Tip 4 – Je spreekt met ‘command tone down’

Heb je ooit gehoord van ‘command tone down’, of ‘downtalk’? Zet aan het einde van iedere zin die je uitspreekt ook daadwerkelijk een punt. Dat doe je door met je stem omlaag te gaan tijdens het laatste woord van de zin, eventueel gevolgd met een of twee seconden pauze.

Dit is een ‘vocale vooronderstelling’ waarmee je een heleboel charisma impliceert. Hierdoor word je geloofd en kom je als een leider over die mensen ook echt willen gaan volgen.

Je kunt er nog een stapje verder mee gaan door dit ook in een vraag te gebruiken. Je laat dus klinken alsof er niet eens een vraagteken in de zin zit: “Kun je alsjeblieft het raam dicht doen.” Punt. “Hoe oud ben je.” Punt. “Vertel me wat je het leukste vind aan je werk.” Punt.

Maak bovendien ook alle zinnen af die je start. Maak sterke, laag eindigende zinnen, het volume vasthoudend.

Hierna lezen:  Fouten Maken Mag... En Moet Zelfs! [Quotes & Wijsheid]

Tip 5 – Heb een langzaam spreektempo

langzaam vloeiend charismatisch zijn

Waarom is een langzaam spreektempo belangrijk? Als je heel snel praat, impliceer je onbewust dat je niet belangrijk bent. Je mag namelijk van jezelf zo min mogelijk tijd en ruimte innemen, dus haast je jouw zinnen af.

Vergelijk “Er was eens een koning en twee prinsen” met “Er was eens… een koning… en twee prinsen.”

Langzaam praten zorgt er daarnaast voor dat je gesprekspartner je beter kan begrijpen en zich makkelijker op je verhaal kan focussen.

Tip 6 – Langzaam en vloeiend zijn sleutelwoorden voor al je bewegingen

Doe voortaan het volgende:

 • Heb een langzaam looptempo. Een derde van je normale snelheid.
 • Beweeg langzaam en vloeiend, alsof je onder water bent.  Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je oogbewegingen.
 • Zorg voor vloeiende, langzame overgangen van gezichtsuitdrukkingen, zoals lachen.

Wat je hierbij helpt, is om je te aarden.

Tip 7 – Houd je bewegingen ook klein en subtiel

subtiel charisma tip

Subtiliteit is een eigenschap van charismatische mensen. Lichtjes knikken is bijvoorbeeld subtieler dan hevig knikkend, en glimlachen is überhaupt subtieler dan knikken. Het communiceert sociale intelligentie omdat je met minimale middelen een gevoel of boodschap kunt overbrengen.

Houd je hoofd stil tijdens een gesprek, in plaats van constant (ja) te knikken. Dit draagt bij aan jouw stilte en kalmte.

Tip 8 – Je bent ontspannen, in plaats van dat je een ‘charismatische houding’ aanneemt

Er wordt wel eens geadviseerd om je schouders naar achteren te gooien en een open houding aan te nemen, maar er is een advies wat dit advies zwaar overstemt…

En dat is het volgende advies: wees congruent. Als je geforceerd een krachtige houding aan moet nemen van jezelf, komt dat waarschijnlijk niet overeen met hoe je je voelt. Dit is een incongruentie. Wees dus liever congruent terwijl je voorover gebogen en gesloten zit. Je neemt dan de houding aan die helemaal bij jou past. Waarschijnlijk is dit ook nog eens een ontspannen houding. Dit is daadwerkelijk charismatisch.

Hierna lezen:  13 Beste Reflectiemethoden [Reflectievragen & Werkvormen]

Tip 9 – Essentieel: goed, duidelijk, aangenaam en verstaanbaar kunnen communiceren

Iemands charisma staat of breekt met deze tip. Iemand waarvoor je constant moeite moet doen om die persoon te verstaan of te begrijpen, verliest niet alleen direct al zijn charisma, maar het is dan ook nog eens onmogelijk om een sterke verbinding met die persoon te maken.

 1. Heb een duidelijk spreekvolume. Heb een luide stem. Je kunt nooit luid genoeg praten. Te zacht praten is juist het probleem!
 2. Mompel niet: spreek alsof je een scène van Shakespeare aan het spelen bent.
 3. Heb een aangename spreekstem. Heb een lage stem (als je een man bent).
 4. Werk aan je uhm’s. Je kunt dit gewoon trainen.
 5. Praat volwassen.

Tip 10 – Houd over het algemeen(!) oogcontact vast

charisma oogcontact

Over het algemeen is oogcontact een charismatische eigenschap. Het sleutelwoord is hier: over het algemeen. Jij bent bij voorkeur de laatste persoon die het oogcontact verbreekt, maar er zijn talloze uitzonderingen en nuances…

 • ‘Match’ de hoeveelheid oogcontact van de ander. Houdt de ander sporadisch oogcontact, dan maak je ook weinig oogcontact.
 • Stap over op een ‘zachte focus’ in je ogen.
 • Knipper regelmatig met je ogen om dit natuurlijk te maken
 • Zorg er wel voor dat je ook wegkijkt zodra de ander wegkijkt.
 • Kijk mensen rechtstreeks in de ogen, nooit vanuit een hoek! Als je vanuit een hoek kijkt, ben je niet volledig open en dat getuigt niet van charisma. Bovendien laat het jou er een beetje ‘creepy’ uit zien.

Tip 11 – Pak je ruimte

Neem veel ruimte in en ga niet direct uit de weg voor mensen.

Tip 12 – Je bent proactief: je staat aan de oorzaak-kant

Dit is per definitie charismatisch omdat je je niet laat meesleuren door omgevingsfactoren. Ontwikkel een proactieve houding en leer wat het betekent om aan de oorzaak-kant te staan.

Hierna lezen:  NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander (gebruik deze 7 effectieve tips)

Tip 13 – Je zorgt voor jezelf

Charismatische mensen zorgen voor anderen. Dat doen ze echter niet vanuit een positie van ‘people pleasing’, maar vanuit een krachtige positie waarin ze eerst voor zichzelf hebben gezorgd. Hoe doe je dat? Lees hier meer over het zorgen voor jezelf.

Tip 14 – Je kunt jezelf uiten

jezelf uiten charisma

Doe deze dingen regelmatig om – zoals dat zo mooi heet – ‘dicht bij jezelf te blijven’.

 • Je uit wat je voelt.
 • Je vormt je eigen mening over allerlei zaken.
 • Je zegt en doet wat je wilt.

Tip 15 – Je durft om hulp te vragen

Jezelf opofferen en wegcijferen lijkt positief te zijn, maar het is juist verre van positief. Lees hier hoe je beter om hulp vraagt.

Tip 16 – Je bent eerlijk over je sterkten en zwakten en je durft hulp te vragen voor je zwakten

Je durft zelfs om feedback te vragen over je sterkten en zwakten. Het is even pijnlijk, maar charismatische mensen zijn nergens te trots voor.

Tip 17 – Je weet dat er altijd ‘haters’ zijn voor mensen die zichzelf zijn en hun eigen ding doen

Iedereen die succesvol wordt, zal haters krijgen. Zelfs iedereen die het goede doet, zal haters gaan krijgen. Je ontkomt er niet aan, en al helemaal niet als je charismatisch wordt, jezelf bent en je eigen ding doe. Lees hier meer over in dit artikel over afwijzing.

Tip 18 – Geef wat om belangrijke zaken: heb een sterke missie waar jij naartoe werkt

Zie eruit als een belangrijk persoon en straal dat uit, met een assertieve houding en assertieve lichaamstaal, en voel je als een belangrijk persoon met belangrijk werk.

Tip 19 – Je weet precies hoe je effectief kunt beïnvloeden

hoe word je charismatisch

Het is erg bevorderend voor je charisma als je een aantal goede tools in je arsenaal hebt om effectief te kunnen beïnvloeden. Niet omdat de tools je per se charismatisch maken, maar doordat jij als drager van de tools jezelf meer zelfvertrouwen geeft doordat je weet dat je goed bent in overtuigen en beïnvloeden.

Hierna lezen:  [Howto] 319 Gesprekstechnieken Voor Goede Communicatie [Complete Gids]

Een van deze tools is de vaardigheid om mensen te verplaatsen!

De persoon die mensen – letterlijk – beweegt om dingen te doen, is de leider. Om niet te bazig over te komen breng je alles casual en met een lach.

 • Waarom neem je geen plaats daar?
 • Waarom neem je die stoel daar niet?
 • Waarom ga je niet daar staan zodat je beter kan zien…
 • Waarom laat je dat niet gebeuren?
 • Waarom kom je niet even hier zodat ik je kan vertellen over… want dit stuk is belangrijk voor jou.

Meer beïnvloedingstools leren? Lees dit artikel met 54+ tips.

Tip 20 – Wees kwetsbaar

Kom je een ruimte binnen, sta stil bij de deur. Niemand durft dat. Maar jij valt direct op als de charismatische persoon die dat wel durft.

Ben je op een netwerkbijeenkomst, ga midden in de ruimte staan met een open houding en kijk lachend de ruimte in. Binnen 20 seconden heb je gegarandeerd iemand begroet en zit je in een bijzonder gesprek. En inderdaad: niemand durft dat, maar jij valt direct op als de charismatische persoon die dat wel durft.

Kortom: wees kwetsbaar.

Tip 21 – Word mega sociaal, gezellig en ‘een leuk mens’!

gezellig mens zijn

Pas deze 38+ tips voor jouw sociale vaardigheden toe en je wordt direct extra charismatisch.

Tip 22 – Je weet met iedereen contact te maken

Charismatische mensen hebben geen probleem met contact maken met mensen. Het gebeurt vanzelf voor ze. Hoe je dat doet? Hier vind je 12+ power-tips om met iedereen een gesprek te beginnen.

Tip 23 – Beloon goed gedrag (en negeer slecht gedrag)

Mensen conditioneren elkaar op verschillende manieren. Doet iemand iets aardigs voor je: reageer dan positief en vriendelijk. Zegt iemand iets spottends, keer hem de rug toe en doe alsof je het niet gehoord hebt.

Hierna lezen:  Stoppen met jezelf constant vergelijken met anderen [Tips]

Acteur Russel Brand doet dit tijdens interviews altijd subtiel door het een oppervlakkige opmerking te noemen, een andere richting op te kijken en bijvoorbeeld met een andere presentator of met het publiek een nieuw gesprek te beginnen. Stelt de presentator hem weer een normale vraag, dan reageert Brand positief en vriendelijk. Als de presentator even later weer een beledigende grap maakt over Brand’s accent, houdt hij het oogcontact, negeert hij het kader en reageert hij met een afwerende grap.

Beloon slecht gedrag dus nooit. Geef mensen een kans om geen rotzak meer te zijn, en benoem hun gedrag als ze door blijven gaan. Dit zijn allemaal krachtige, non-verbale handelingen. De presentator voelt de afkeuring van Brand. Hij zal niet meespelen zolang de presentator zich onbeschoft gedraagt. Het gevolg: de presentator geeft Brand een oprecht compliment. Brand reageert extreem positief. De toon is gezet. Behandel hem slecht en voel de steek, laat oprechte vriendelijkheid zien en krijg de sweetheart.

Tip 24 – Je bent assertief

Assertiviteit en charisma zijn sterk met elkaar verbonden. Klik hier voor alle tips voor meer assertiviteit.

Tip 25 – Je bent aanwezig door contact te maken met je intuïtie

Zoals aan het begin van dit artikel genoemd is, moet je aanwezigheid als het belangrijkste component van charisma zien. Die aanwezigheid is zeker geen bijzaak. Het is heel duidelijk zichtbaar wanneer iemand niet aanwezig is in een gesprek.

Hoe kun je aanwezig zijn?

Hierna lezen:  Metamodel: Ruis in communicatie voorkomen? [Alle vragen]

Tip 26 – Kies jouw charisma-stijl, bijvoorbeeld: ‘Volwassen stijl’ VS ‘Happy Suuuuper Blij Gaaf Happinez-Vrouwtje’

Deze tip schetst maar weer eens hoe uiteenlopend charisma kan zijn. Het is uiteindelijk toch echt een kwestie van verschillende stijlen uitproberen en een stijl aanhouden die bij je past.

Je vindt hieronder voorbeelden van twee soorten charisma. Je zal twee presentaties zien/horen over dezelfde onderwerpen. Ook is het geslacht van de sprekers hetzelfde.

Het eerste voorbeeld is van Artjanna Stories. Het is heel fijn om iemand in de buurt te hebben die erg veel positieve energie uitstraalt. Ik houd dan ook enorm van Artjanna. Mensen gaan graag om met mensen die een verhogende energie om zich heen hebben. Dit is dus een vorm van charisma die hartstikke welkom is, maar niet iedereen is van het kumbaya-toontje gediend. Er zijn dus zeker ook redenen om voor een meer ‘volwassen’ vorm van charisma te gaan. Maar daar komen we straks bij.

Laten we nu naar een meer ‘volwassen’ vorm van charisma kijken, waarmee ongeveer hetzelfde onderwerp besproken wordt. Onderstaand voorbeeld is van de Eindhovense vlogger ‘Pick-up Limes’. Je ziet een lager energieniveau, maar dit is juist weer charismatisch door de onverbloemde en rustige communicatie.

Tip 27 – Of combineer gewoon alle charisma-stijlen

Je kunt alle stijlen die in dit artikel langs zijn gekomen, ook gewoon combineren. Angelina Jolie combineert focus met autoriteit en zelfs zachtheid.

 • Word stil…
 • Word zacht…
 • Word laag…
 • Word kalm…
 • In heel je lichaam…
 • Maak je ogen zacht en glimlach…
 • Beweeg vloeiend en langzaam…

Tip 28 – Lees De Charisma-Mythe van Olivia Fox-Cabane

De auteur had mijn aandacht direct te pakken met haar eerste anekdote. Ze beschrijft hoe Marilyn Monroe zonder enige bewaking met de drukke metro van New York reist, zonder herkend te worden. Als ze eenmaal de metro uitloopt en weer op de stoep verschijnt, ‘zet ze haar charisma weer aan’ waardoor iedereen haar opeens weer herkende.

When she resurfaced onto the busy New York sidewalk, she decided to turn on her magic. There were no grand gestures—she just “fluffed up her hair, and struck a pose.” with this simple shift, she suddenly became magnetic. An aura of magic seemed to ripple out from her, and everything stopped. Time stood still, as did the people around her, who blinked in amazement as they suddenly recognized the star standing in their midst.

Het boek is een aanrader doordat het je precies vertelt hoe je iedere charisma-stijl kunt toepassen.

Hierna lezen:  Fouten Maken Mag... En Moet Zelfs! [Quotes & Wijsheid]

Oefening – Bouw charisma in deze ‘meditatie’ die je overal standaard snel in kunt zetten

Op je werk is zekerheid en charisma essentieel. Het gevoel van: ‘Ik kan je helpen!’ Je moet dus zelfvertrouwen hebben. Een rotsvaste energie om je heen. Dus voordat je naar je werk gaat, kun je in een gemoedstoestand van zelfvertrouwen en charisma raken. Met de volgende zelfhypnose kun je dit voor elkaar krijgen…

 • Zet je handpalmen plat tegen elkaar, in een soort gebedspositie.
 • Wrijf ze en focus op de verandering van de temperatuur. Voel dat de warmte op aan het bouwen is in een paar minuten.
 • Houd je handen wat van elkaar af.
 • En focus op de ruimte tussen die handen. Terwijl je ogen op de ruimte daartussen focussen, kan je mind focussen op de gevoelens in de palmen van je hand. En waarschijnlijk voel je de verschillen daar. Misschien beginnen je handen te tintelen, of misschien is het een warmer gevoel.
 • Begin de kracht te voelen. Misschien sta je je handen toe je handen van elkaar af, of naar elkaar toe te gaan, heel lichtjes…
 • … Totdat je voelt dat er een magnetische kracht ontstaat. Het kan een trekkend gevoel of een duwend gevoel zijn, of een tinteling. Focus je aandacht op het gevoel in je hand tot een van die dingen ontstaat.
 • Laat het me weten wanneer je het hebt. Wat ervaar je?
 • Sta je handen toe te doen wat ze doen, of dat nou naar elkaar toe is of van elkaar af. Laat ze maar bewegen.
 • Focus je aandacht op dat gevoel van tinteling. Dat gevoel van energie die je handen van elkaar af doet bewegen.
 • Voel je vrij om je ogen dicht te doen op dit moment. En voel die energie. En voel dat die energie je handen omringt. Misschien dat die energie gaat reizen over je armen, ellebogen, schouders… Sta toe en voel het verspreiden en voel het nestelen over je hele lichaam. Het kan een comfortabele tinteling, een comfortabele warmte of een comfortabele ontspanning zijn.
 • En wellicht zit er ook wel een gevoel van charisma, zelfvertrouwen en/of innerlijke vrede bij.
 • En om deze comfort, deze innerlijke vrede zich echt goed uit te laten spreiden: alles wat je daarvoor hoeft te doen is je aandacht op je handen te vestigen, en de energie die je handen van elkaar afdrijft of naar elkaar toe trekt.
 • Wanneer je handen automatisch gaan bewegen, voel je gewoon maar die vrede, die rust die nog verder verdiept wordt en versterkt wordt. Voel het gewoon maar, en sta het toe te groeien.
 • En je aandacht gaat naar je handen en naar de energie die dat gevoel van vrede veroorzaakt en laat groeien. En sta toe daarop te focussen en het te laten groeien, zodat je intens kunt herinneren hoe deze gemoedstoestand voelt.
 • Onthoud het zodat je het op ieder moment kan vinden en gebruiken als je het nodig hebt.
 • En als je het sterker  wil maken, focus je weer op je handen, die bewegen… Voel je die kracht je handen bewegen, en die kracht die je handen beweegt, versterkt en vergroot het gevoel van vrede en comfort.
 • En als je dat gevoel hebt gememoreerd, kun je weer fris en alert terugkomen.
 • Future pace: nu repeteer je een (werk)situatie die gaat komen. Ook achterwaarts totdat het soepel gaat. Zie dat de druk die je tegenkomt je vastberadenheid versterkt om de gemoedstoestand te houden. Zie ook de gevolgen van het bereiken ervan. Geniet daarvan.
Hierna lezen:  Krachtige Motivatie-Muziek Top 10 [Liedjes Met Betekenis]

Volgende leestip op deze website? Lees deze 49+ zelfvertrouwen-tips!

Op jouw succes!

Bekijk deze bonuspagina

Deze stof leerden we niet op school. Hierdoor voelen we vaak negativiteit en belemmeringen bij wat we willen bereiken. Soms beveel ik goede concurrenten van me aan. Marco Honkoop is zo’n goede trainer om NLP te leren toepassen.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...