‘Ik wil meer charisma. Hoe kan ik meer charismatisch worden? Wat zijn kenmerken, tips en voorbeelden van charismatisch gedrag?' Charisma is dat ‘cool-gevoel' wat gewoon aan te leren is. In dit artikel leer je precies wat je moet doen en zeggen om een charismatisch persoon te worden. Lees verder…

Er zijn een aantal dingen die charismatische personen keer op keer doen. Al deze dingen zijn gewoon qua uiterlijk en gedrag aan te leren. Hieronder vind je alle tips voor het ontwikkelen van persoonlijke charisma en charismatisch leiderschap.

Inhoud van deze pagina:

Wat is charisma?

Kracht, warmte en met name aanwezigheid zijn sleutelwoorden die bij charisma horen.

Iemand die kracht toont zonder warmte, komt over als arrogant of koud. Iemand die warmte toont zonder kracht, komt over als onderdanig of wanhopig.

Charisma is bovenal het resultaat van specifiek non-verbaal gedrag. Dit is erg goed nieuws: charisma is niet zozeer een inherente, ‘magische' persoonlijke eigenschap, dus je kunt het jezelf erg makkelijk aanleren zonder dat je je persoonlijkheid hoeft te veranderen. Je kunt dus gewoon dicht bij jezelf blijven terwijl je jouw charisma ontwikkelt.

Er zijn verschillende soorten charisma

Als we naar de meest charismatische mensen ter wereld kennen, kunnen we totaal verschillende soorten charisma opmerken. Hierdoor is charisma niet het meest makkelijke woord om te definiëren. In dit artikel krijg je het beste van alle werelden. Je vindt hier alle concrete tips om charismatisch te worden.

Hierna lezen:  Nice Guys: Kenmerken & 10 Manieren Om Tegengas Te Geven

Maar je leert het beste door naar uitstekende voorbeelden te kijken, dus laten we eerst eens naar wat voorbeelden van de verschillende charisma-types kijken…

Charisma-type 1: aardig, empathisch en liefdevol

Soms is charisma een kwestie van diepe compassie, zorgzaamheid en liefde. Maya Angelou was een erg krachtig voorbeeld van dit type charisma.

Wees een regenboog in iemands wolk.
– Maya Angelou

Charisma-type 2: mensen die met volledige focus in het hier-en-nu zijn

Deze mensen kunnen erg diep naar je luisteren. Bill Clinton is hiervan een mooi voorbeeld, maar ook Ellen Degeneres en Beau van Erven Dorens tonen dit type charisma.

Wat deze mensen heel goed kunnen, is vertragen en compleet bij de ander zijn. Zij horen, zien en voelen heel goed – en bovenal luisteren ze naar een ander.

Ze tonen diepe interesse, leggen alles voor je weg en weten wat er in het gezin en in de vriendenkringen speelt. Ze vertragen. Gewoon een beetje opletten… Bij de ander zijn… Het is een kunst.

Soms is zo'n simpele intentie alles wat je nodig hebt. Met aandacht en liefde naar de mensen om je heen toe zijn. Dan is het leven gewoon al super mooi.

In onderstaande video zie je hoe Bill Clinton zich met volledige focus richt tot iemand uit het publiek die een vraag stelde tijdens de presidentsdebatten. Van hem kunnen we dus leren: blijf aanwezig, luister en wees dienstbaar voor de ander.

Charisma-type 3: Mensen die autoriteit, gezag, macht en leiderschap uitstralen

Mensen die zichzelf op sierlijke, elegante en zelfverzekerde wijze presenteren, zijn uiterst charismatisch. Ze weten dat ze het waard zijn en maken daardoor geen twijfelende, schokkerige, snelle bewegingen.

Dit charisma-type herkennen we in de stille, maar uiterst krachtige charismatische persoon. Dit hoort bij het type mens waarover men zich afvraagt: “Wie is die man?” of “Wie is die vrouw?” wanneer deze een kamer binnenloopt. Er kan bij deze mensen namelijk spaarzaam een hallo, lach of welkom vanaf. Het is een verfrissende stilte. Sexy-relaxed zou je het kunnen noemen. Dat is dus iets positiefs. We zijn geen gezellige, ja-knikkende, stuiterende, hyperactieve bff, maar een sensuele, stille, rustige, geaarde, oordelende, overzicht houdende, directe en duidelijke man of vrouw.

Dit charisma-type praat, lacht en knikt niet de hele tijd, want dat communiceert: ik ben behoeftig en ik heb een lage status.

Dit charisma-type laat zijn of haar goedkeuring of afkeuring non-verbaal blijken en is dus zuinig met woorden. Met zijn ogen neemt hij je in je op en keurt hij je. Ja, het is hard, maar het is goedaardig. Wie pas kwaadaardig is? De manipulatieve nice guys en pleasers die naar je pijpen dansen. Wat is het dan verfrissend om dit charisma-type te mogen ervaren.

Angelina Jolie doet dit uitstekend met haar langzame, vloeiende bewegingen die gezag uitstralen, hoewel ze ook veel focus-charisma toont. Zie video hieronder:

Charisma-type 4: Mensen met een visie

Visie is een essentieel onderdeel van charisma, omdat je hierdoor niet met alle winden meewaait. Krachtige voorbeelden hiervan waren Steve Jobs en Martin Luther King, die letterlijk door gingen met het bouwen aan hun missie tot de laatste dag waarin ze leefden.

Laten we verdergaan met concrete tips om charismatisch te worden

Wat kun je precies gaan doen om je charisma te verhogen? Onderstaande gedragseigenschappen bevatten kenmerken van alle soorten charisma. Zo hebben ze onder andere het effect dat ze autoriteit en leiderschap uitstralen.

Laten we beginnen met de tips…

Tip 1 – Jij laat anderen zich goed voelen

Wil je charismatisch zijn? Dan moet je beseffen dat het niet meer om jou gaat. Jij hoeft geen validatie meer te ontvangen van anderen. Als charismatisch persoon ben jij degene die validatie, acceptatie en bemoedigingen uitdeelt. De definitie van charisma is laten zien hoe goed anderen zijn.

Als je interessant wilt worden, moet je geïnteresseerd zijn.
– David Ogilvy

Laat andere mensen voelen dat ze het centrum van het universum zijn. Laat ze bovendien emoties voelen. Dat doe je als volgt:

 • Een uitstekende manier om dit te doen, is door diep te luisteren. Hier vind je tips voor jouw luistervaardigheden.
 • Wees empathisch.
 • Voel compassie voor jezelf en anderen. Moedig de ander dus aan om al zijn gevoelens te uiten.
 • Word ‘zacht', word kalm, maak je ogen zacht en glimlach (of denk aan een glimlach).
 • Zie datgene waarin anderen uitblinken en niet waarin ze tekortschieten.

Alles heeft schoonheid, maar niet iedereen ziet het.
– Confucius

Lees deze tip nog een keer: jij laat anderen zich goed voelen. De nadruk ligt hier op het woordje ‘anderen‘. Dat betekent dat het niet om jou draait. Je geeft iets aan de ander, zoals aandacht of een compliment, zonder iets voor jezelf terug te verwachten. Dat is de sleutel: een zuivere goede onbaatzuchtige daad van jou – iemand met waarde.

Hierna lezen:  Emotioneel (On)volwassen Gedrag: Uitleg & 28 Kenmerken

Tip 2 – Je creëert schaarste: charismatische mensen stoppen op hoogtepunten

Er zijn maar weinig dingen charismatischer dan schaarste. Met andere woorden: weet wanneer je moet stoppen. Áls je er bent, wees er dan goed en maak jouw contact met mensen zinvol en bijzonder. Blijf echter niet te lang hangen en stop voordat het leuke gevoel begint af te sterven.

Maak je geen zorgen: je verlaat de ander natuurlijk niet voorgoed. Je kunt altijd terugkeren. Sterker nog: jullie keren hierdoor altijd bij elkaar terug omdat er nog interessante, onafgemaakte onderwerpen zijn. Wanneer je terugkomt, zit er nieuwe energie in de interactie.

Use absence for respect and admiration. Create scarcity to create value. Know when to leave.
– Robert Greene

Met andere woorden: charismatische mensen weten anderen continu in afwachting en spanning te houden. Dat doen ze door een gevoel van onvoorspelbaarheid achter te laten.

Laat de ander achter met het gevoel méér te willen.
– Robert Greene

Tip 3 – Je hebt stiltetolerantie

Stiltetolerantie, wat is dat? Dat houdt bijvoorbeeld in dat wanneer iemand jou een vraag stelt, je een paar seconden wacht voordat je antwoord geeft. Wees helemaal stil, beheersd en rustig en houd de spanning vast als de ander niet direct reageert. Bovendien laat je de ander hierdoor optimaal uitpraten.

Degene die het stilst is, is eigenlijk degene met de meeste controle in het gesprek.

Ook kun je dit gebruiken nadat je zelf een vraag stelt om zo meer informatie naar de oppervlakte te halen. De ander zal de stilte namelijk automatisch opvullen met waardevolle informatie. Dit is bijvoorbeeld een sterke zet bij het onderhandelen en afdingen.

Charisma heeft sowieso van alles te maken met aanwezig zijn zonder iets te zeggen.

Overigens: een charismatisch persoon heeft altijd voldoende gespreksstof-ideeën, maar hij verkiest stiltetolerantie omdat hij weet hoe krachtig dat is.

Onder andere bij onderhandelingen geldt: degene die het eerst spreekt, die verliest.

De voordelen van al deze stiltes zijn eindeloos: in stiltes wordt al het andere gecommuniceerd wat niet met woorden gecommuniceerd kan worden (en dat is héél veel). Onder andere aantrekkingskracht en fysieke aanraking kunnen nu een kans krijgen. Ook zorgt het ervoor dat de ander nu de stilte kan doorbreken en daarmee emotioneel in jou kan investeren.

Er zit wijsheid in de ruimte tussen gedachten. De ruimte tussen woorden. De ruimte tussen twee noten in de muziek. Een stille blik tussen twee mensen. De ruimte tussen twee ademhalingen. En de rijke stilte in de natuur.
– Eckhart Tolle

Wat handvatten voor jouw stiltetolerantie:

 • Wees zo lang mogelijk stil – warm en in verbinding, maar stil – zodat de andere persoon juist vragen gaat stellen en interesse gaat tonen in jou. 
 • Niet direct weer reageren na de ander.
 • Niet de stiltes opvullen: Ga niet alles willen opvullen. Laat de ander maar komen. Laat de stilte een uitdaging zijn. Vooral ook aan de telefoon. Steeds maar opvulwoordjes gebruiken, dat is wat bff's en onzekere people pleasers doen. Stil zijn is bovendien goed voor jouw rust.
 • Gebruik eventueel rustige gebaren met je handen om jezelf verder af te remmen.
 • Zeg altijd precies genoeg – of zelfs minder dan nodig is. Soms is “Hmmm” en “Hmmm?” genoeg. Absorbeer juist informatie over anderen. Veel zeggen is gewoontjes en weinig controle-hebbend.
 • Wacht een paar seconden voordat je antwoord geeft. Wees helemaal stil, beheersd en rustig en houd de spanning vast als de ander niet direct reageert.
 • Voel stilte en rust. Neem je tijd ook om antwoorden te bedenken op iemand. Dit komt sterk over én geeft denktijd.
 • Maak je een grapje, vul de spanning daarna niet direct op met woorden of het weglachen van de spanning.

Laten we een uitstapje maken naar dating. Je herkent het vast wel in een romantische context: direct reageren en lachen is de #1 manier voor ontlading van seksuele spanning – wanneer een man dat doet. Dit kan op een aantal manieren plaatsvinden. Onderstaande drie manieren waarop de stilte niet kan worden gehouden door mannen, zijn het meest bekend:

 • Ontlading van seksuele spanning door oogcontact te verbreken. Als jij steeds als eerste wegkijkt, dan communiceert het dat je je de spanning niet aankunt. Doe dit dus niet te vaak.
 • Ontlading van seksuele spanning via ‘sociaal lachen'. Als er eenmaal seksuele spanning tussen jullie is ontstaan, wees dan geen bangerik die deze spanning weg wil lachen. Hardop lachen ontlaadt namelijk de seksuele spanning. Lachen is een soort sociaal-doen waarmee je iedere vorm van tegengas en spanning tenietdoet zodat vriendschap daarvoor in de plaats kan komen. Pas er dus mee op – zowel via chatberichten als in het echt.
 • Ontlading van seksuele spanning door stiltes op te vullen met woorden: Zo is er natuurlijk geen alleszeggende blik mogelijk. Durf dit spelletje in stilte te spelen.

Meer hierover vind je in ons artikel met alle remmingen van seksuele spanning.

Kortom:

De stilte zegt alles.

Er gaan talloze krachten schuil in de vaardigheid van stiltetolerantie. Dit staat uitgebreider beschreven in het artikel over coachingstechnieken.

Ik weet wel wat ik weet. Ik wil juist informatie!

Bovenal: geniet van de stilte. Sta je voor een groep? Geniet dan van het rondkijken in het publiek. Spiegel tijdens deze pauzes het publiek: een paar seconde per persoon. De stilte moet vrijwillig en geliefd zijn. Alleen dan krijgt het kwaliteit.

Hoe minder je praat, hoe meer mensen over je woorden gaan nadenken.

In dit artikel over effectief beïnvloeden vind je nog veel meer tips over hoe je stilte kunt gebruiken als wapen.

Hierna lezen:  Opkomen voor jezelf: zo pak je dat aan [how-to & tips]

Tip 4 – Je reageert niet direct, want je reageert gecontroleerd zonder direct te willen ‘pleasen'

snel reageren niet charismatisch

Als je charismatisch wilt worden, dan moet je geen persoon zijn die anderen mensen probeert te ‘pleasen’. Dat pleasen uit zich onder andere in direct of zo snel mogelijk reageren op iemand.

Snel en direct reageren impliceert dat je validatie zoekt, en als charismatisch persoon moet je juist degene zijn die validatie uitdeelt. Als je altijd meteen wilt doen wat andere mensen willen, zal je ze juist gaan irriteren.

Handel dus niet als directe reactie op een ander – ook niet in je lichaamstaal. Heb juist een lage reactietijd.

Dus:

 • Praat minder.
 • Pauzeer langer en vaker.
 • Lach minder.
 • Knik minder.

Je snapt wel hoe – in positieve zin – een vrouw zenuwachtig, geïntimideerd en verliefd kan worden als een man met een rustend gezicht niks weggeeft en weinig reacties en bevestiging loslaat. Stilte is mysterieus. Zeg wat je wilt zeggen in zo min mogelijk woorden.

Doe dit allemaal wel met eigenwaarde en zelfvertrouwen, dus je neiging naar stilte en rust moet wel echt zijn. Anders is het creepy. Hieronder vind je nog meer eigenschappen van dit type, non-reactieve charisma:

 • Als iemand jou aanspreekt of roept terwijl je in gesprek bent, excuseer dan de persoon waarmee je op dat moment bezig was of maak je huidige bezigheid af. Daarna draai je rustig naar de persoon die jou aansprak.
 • Stelt iemand jou een vraag, antwoord dan niet binnen één seconde omdat je ‘eindelijk de kans krijgt om iets te zeggen'. Wacht een paar seconde en geef dan pas antwoord. Óf laat helemaal zien wie hier de lakens uitdeelt door niet eens op de vraag in te gaan en gewoon een ander gespreksonderwerp aan te snijden.
 • Wacht steeds zes seconden als het jouw tijd is om te praten – uiteraard terwijl je nog altijd de ander normaal aankijkt.
 • Lach niet als reactie op alles wat de ander zegt. Wees soms gewoon stil.
 • Praat niet snel, maar langzaam in je antwoord. Ook pauzeer je. Niet alleen na je zinnen, maar ook middenin je zinnen voor extra positieve spanning.
 • Maak al je bewegingen rustig, dus niet reagerend op de omgeving.
 • Kom langzaam dichterbij.
 • Buig niet voorover om heel graag de ander te kunnen horen, maar blijf recht staan. Als er bijvoorbeeld ergens luide muziek is, dan zijn we vaak geneigd om voorover te buigen. Loop liever met een rechte rug dichterbij de oor van je gesprekspartner.
 • Ga niet jezelf direct naar iemand keren terwijl je praat. Doe dat pas wanneer die persoon het verdiend heeft.
 • Als iemand laat weten dat hij/zij iets van je wil – bijvoorbeeld dat je wat dichterbij die persoon komt zitten – ga je dat niet direct gehaast regelen. Laat weten dat je het gehoord hebt, wacht lekker en doe het op je eigen tempo áls je het ook een goed idee vindt.
 • Geef spaarzaam en mondjesmaat informatie prijs. Houd anderen nieuwsgierig.
 • Áls je een spaarzame – en dus bijzondere – glimlach weggeeft, doe je het langzaam. Laat de lach langzaam op je gezicht ontstaan.
 • Ga niet de hele tijd bij iemand blijven plakken, maar stap ook even weg – vooral als iemand anders het gesprek komt overnemen. Was je met iemand leuks aan het praten? Hij komt al-tijd terug als je ook ruimte laat en niet te veel plakt. Met meer enthousiasme.
 • Wees rustig, authentiek en geaard. Of based, zoals ze dat ook noemen.

Het is sowieso goed om altijd twee seconden te wachten voor je reageert. De voordelen hiervan worden wetenschappelijk ondersteund. Zie het boek: Ons Feilbare Denken. Sterker nog: wanneer je direct na iemand reageert, zal zelfs de meest effectieve of de meest gevatte opmerking al zijn kracht missen. Zo'n pauze die ervoor zorgt dat de punchline van een grap werkt, wordt ook wel eens een ‘pregnant pause' genoemd.

Wil je dat anderen je leuk vinden? Stop dan met proberen dat anderen je leuk vinden. Hier is een woord voor: niet pleasen.

In dit artikel over zelfvertrouwen gaan we dieper in op het principe: do not react. Lees ook het artikel: Een Goede Eerste Indruk Achterlaten, Hoe? (Zo Dus…)

Hierna lezen:  Wat is onzekerheid? Ben ik onzeker? [Uitleg & symptomen]

Tip 5 – Breng het niet-pleasen nóg een stapje verder als je charismatisch wilt flirten

Vind jij een meeloper aantrekkelijk die naar ieders pijpen danst? Nee, niemand wil zo'n persoon. Charismatische mensen doen dat dus niet. Niet-pleasen en niet-reageren is dus een van de belangrijkste dingen voor charisma, maar bij flirten mag je het zelfs nog een stapje verder inzetten. Deze paragraaf is dus voor de mensen die meer charisma willen bij het flirten.

Pas de vorige tip toe én denk ook aan onderstaande dingen om dit principe van niet-pleasen en niet-reageren in de praktijk te brengen:

 • Heb jij een mening? Verander hem niet. Jouw nee blijft bijvoorbeeld een nee. Stevig. Je bent toch geen speelbal van de ander die jou volledig in zijn/haar macht heeft?
 • Hoe voel jij je nu? Blijf bij dat gevoel en wees ook hier geen speelbal van de ander. Vraagt de ander bijvoorbeeld of je je nu verveeld voelt, blijf dan bij dat gevoel en ga niet geforceerd blij doen omdat de ander je nu aandacht geeft. Blijf positieve aandacht van de ander echter nog wel belonen en blijf lekker flirten, maar blijf bij jouw eigen gemoedstoestand.
 • Leun niet naar voren als je met de ander praat. Dat schreeuwt dat je niet bij jezelf blijft, maar de ander helemaal centraal stelt. Niet charismatisch dus. Blijf recht staan – zelfs in een luide kroeg – en laat de ander ook genoeg moeite doen om zich tot jou te keren.

Blijf bij jezelf terwijl je bij de ander bent. Dat is de kunst van charismatische, alerte en warme aanwezigheid.

Tip 6 – Je spreekt met ‘command tone down'

charisma command tone down

Heb je ooit gehoord van ‘command tone down', of ‘downtalk’? Zet aan het einde van iedere zin die je uitspreekt ook daadwerkelijk een punt. Dat doe je door met je stem omlaag te gaan tijdens het laatste woord van de zin, eventueel gevolgd met een of twee seconden pauze.

Dit is een ‘vocale vooronderstelling' waarmee je een heleboel charisma impliceert. Hierdoor word je geloofd en kom je als een leider over die mensen ook echt willen gaan volgen.

Spreek luid. Spreek langzaam. Spreek lager. En pauzeer.
– Charles Black / Luuk Zwart

Je kunt er nog een stapje verder mee gaan door dit ook in een vraag te gebruiken. Je laat dus klinken alsof er niet eens een vraagteken in de zin zit: “Kun je alsjeblieft het raam dicht doen.” Punt. “Hoe oud ben je.” Punt. “Waar kom je vandaan.” Punt. “Vertel me wat je het leukste vindt aan je werk.” Punt.

Als je iemand iets wilt laten doen – of het nou via een commando gaat of een vraag – maak je simpelweg gebruik van command tone down, gevolgd door stiltetolerantie.

Maak bovendien ook alle zinnen af die je start. Maak sterke, laag eindigende zinnen, het volume vasthoudend. Praat niet meer twijfelend. Daar is geen enkele reden toe.

Sterker nog: zet niet alleen aan het einde van je zinnen een punt. Maar verander je komma's ook gewoon in punten. Spreek dus niet in komma's. Spreek in punten. Laat je verhaal niet altijd maar door en door en door gaan.

Tip 7 – Essentieel: goed, duidelijk, aangenaam en verstaanbaar kunnen communiceren

Iemands charisma staat of breekt met deze tip. Iemand waarvoor je constant moeite moet doen om die persoon te verstaan of te begrijpen, verliest niet alleen direct al zijn charisma, maar het is dan ook nog eens onmogelijk om een sterke verbinding met die persoon te maken.

 1. Heb een duidelijk spreekvolume. Heb een luide stem. Je kunt nooit luid genoeg praten. Te zacht praten is juist het probleem!
 2. Heb een vredige, accepterende stem. Niet reactief.
 3. Mompel niet: spreek alsof je een scène van Shakespeare aan het spelen bent.
 4. Heb een aangename, zachte, warme spreekstem. Heb een lage stem (als je een man bent).
 5. Werk aan je uhm's. Je kunt dit gewoon trainen.
 6. Praat volwassen.
 7. Spreek met persoonlijkheid en overtuiging. Spreek op een manier die duidelijk maakt dat jij weet wat jij wilt. Altijd en overal.
 8. Heb een diepe ademhaling. Ademhaling vanuit de buik.
 9. Heb een langzaam spreektempo.
 10. Zorg voor de nodige volume.
 11. Kijk mensen aan terwijl je met ze praat.

Het is fantastisch wat je kunt krijgen als je er rustig, duidelijk en met autoriteit om vraagt.
– Meryl Streep

Tip 8 – Heb een langzaam spreektempo

langzaam vloeiend charismatisch zijn

Waarom is een langzaam spreektempo belangrijk? Als je heel snel praat, impliceer je onbewust dat je niet belangrijk bent. Je mag namelijk van jezelf zo min mogelijk tijd en ruimte innemen, dus haast je jouw zinnen af.

Vergelijk “Er was eens een koning en twee prinsen” met “Er was eens… een koning… en twee prinsen.”

In onderstaande audio merk je op wat het verschil is tussen langzaam en snel spreken. Voel jij het verschil in impact?

Hierna lezen:  Eigenwaarde Vergroten [Tips, Quotes & Voorbeelden]

Langzaam praten zorgt er daarnaast voor dat je gesprekspartner jou beter kan begrijpen en zich makkelijker op je verhaal kan focussen. Kortom: praat zo langzaam mogelijk en overdrijf het ook – zelfs tot het punt waarop je anderen denkt te gaan vervelen met het lage tempo. Want je kunt nooit te langzaam spreken als je rust, vertrouwen en charisma wilt uitstralen.

Een luide, zekere, mannelijke “Mevrouw” of “Goedemorgen” doet wonderen.

Tip 9 – Langzaam, rustig en vloeiend zijn sleutelwoorden voor al je bewegingen

Doe voortaan het volgende:

 • Heb een langzaam looptempo. Een derde van je normale snelheid.
 • Beweeg langzaam, kalm, rustig en vloeiend, alsof je onder water bent. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je oogbewegingen.
 • Zorg voor vloeiende, langzame overgangen van gezichtsuitdrukkingen, zoals lachen. Maak geen onverwachtse, plotselinge bewegingen – bijvoorbeeld met je hoofd.
 • Heb een lage, diepe, rustige ademhaling.

Kalm, krachtig, gecontroleerd en mannelijk. En dan niet doen alsof, maar het zijn. Wat je hierbij helpt, is om je te aarden.

Tip 10 – Houd je bewegingen ook klein en subtiel

subtiel charisma tip

Subtiliteit is een eigenschap van charismatische mensen. Lichtjes knikken is bijvoorbeeld subtieler dan hevig knikkend, en glimlachen is überhaupt subtieler dan knikken. Het communiceert sociale intelligentie omdat je met minimale middelen een gevoel of boodschap kunt overbrengen.

Houd je hoofd stil tijdens een gesprek, in plaats van constant (ja) te knikken. Dit draagt bij aan jouw stilte en kalmte.

Tip 11 – Pak je ruimte, neem de troon

charisma pak je troon

Te veel mensen doen dit niet, zonder dat ze het weten. Wees niet een van die mensen. Neem veel ruimte in. Letterlijk en figuurlijk. Hoe?

 • Neem de tijd als je praat. Haast je zinnen niet af, maar spreek langzaam en luid.
 • Loop je een ruimte binnen? Haast je niet direct naar een plek waar je minder opvalt, maar blijf even in de deuropening staan en loop langzaam naar je plekje. Je mag gezien worden.
 • Ga niet direct uit de weg voor mensen.
 • Sta en zit niet ineengedoken, maar neem je ruimte.
 • Zit en sta niet voorovergebogen. Schouders naar achteren, borst vooruit, solar plexus open en vooruit (maar geen uitgestoken billen).
 • Doe alsof je borst en kruin met een touwtje omhoog getrokken wordt aan het plafond, doe dit iedere keer als je een deur doorloopt. En help jezelf door een houdingcorrectie-vest te dragen.
 • Borst vooruit, terwijl je hem niet beschermt met je armen, een drankje of iets anders.
 • Sta eventueel als een generaal: met je handen achter je rug.
 • Kijk niet doelloos naar je telefoon, maar neem de ruimte in je op.
 • Neem een brede houding aan. Pak gerust je ruimte. Op welke manier dan ook: breed staan, je armen helemaal uitgestrekt van je af spreiden, je armen breed achter je hoofd stretchen, etc.
 • Wees niet bang om mensen van hun plek te drukken, armen om ze heen te slaan en tegen ze aan te leunen. Niet-charismatische mensen doen er alles aan om juist minder ruimte in te nemen.

Ga door het leven met je borst vooruit en schouders naar achteren.
– Jordan Peterson

Ga dus door het leven zonder een houding van twijfel – al helemaal niet met twijfel aan jezelf. Doe whatever the hell je wilt.

Tip 12 – Je bent ontspannen, in plaats van dat je een ‘charismatische houding' aanneemt

Er wordt wel eens geadviseerd om je schouders naar achteren te gooien en een open houding aan te nemen, maar er is een advies wat dit advies zwaar overstemt…

En dat is het volgende advies: wees congruent. Als je geforceerd een krachtige houding aan moet nemen van jezelf terwijl je daar helemaal geen zin in hebt, komt dat waarschijnlijk niet overeen met hoe je je voelt. Dit is een incongruentie.

Wees dus liever congruent op je gemak terwijl je in een gesloten houding zit, dan dat je geforceerd in een open houding zit. Je neemt dan de houding aan die helemaal bij jou past. Waarschijnlijk is dit ook nog eens een ontspannen houding. Dit is daadwerkelijk charismatisch.

Hierna lezen:  Nice Guys: Kenmerken & 10 Manieren Om Tegengas Te Geven

Tip 13 – Houd over het algemeen(!) oogcontact vast

charisma oogcontact

Over het algemeen is oogcontact een charismatische eigenschap. Kijk mensen diep in de ogen aan en verbind met ze op dat niveau, wat een stukje zonder woorden is. 

Wat is de beste manier om een ander te leren kennen? Door die persoon recht in zijn/haar ogen aan te kijken. Vooral bij het begroeten van iemand die jij een warm hart toedraagt, is warm en diep oogcontact een kans om echt een stuk verbinding te geven. Pak de ander vast en maak even goed contact in plaats van weg te kijken.

Het sleutelwoord is hier: over het algemeen is oogcontact goed. Jij bent bij voorkeur de laatste persoon die het oogcontact verbreekt. Er zijn echter talloze uitzonderingen en nuances… 

 • ‘Match' de hoeveelheid oogcontact van de ander. Houdt de ander sporadisch oogcontact, maak dan ook weinig oogcontact.
 • Stap over op een ‘zachte focus' in je ogen.
 • Knipper regelmatig met je ogen om dit natuurlijk te maken
 • Zorg er wel voor dat je ook wegkijkt zodra de ander wegkijkt.
 • Kijk mensen rechtstreeks in de ogen, nooit vanuit een hoek! Als je vanuit een hoek kijkt, ben je niet volledig open en dat getuigt niet van charisma. Bovendien laat het jou er een beetje ‘creepy' uit zien.
 • Waag het niet naar de grond te kijken. Ooit.

Met intens en ontspannen oogcontact kun je echt verbinden in een gesprek.

Je kunt als ‘gimmick' jezelf de opdracht geven om de komende tijd steeds de laatste persoon te zijn die het oogcontact verbreekt. Nu moet je je oogcontact automatisch ook zachter, prettiger en mooier maken, omdat het anders eng wordt. Goede oefening!

Overdrijf niet met oogcontact. Ze zeggen altijd: na 7 seconden is het slaan of zoenen.

Tip 14 – Je bent proactief: je staat aan de oorzaak-kant

Dit is per definitie charismatisch omdat je je niet laat meesleuren door omgevingsfactoren. Ontwikkel een proactieve houding en leer wat het betekent om aan de oorzaak-kant te staan.

Tip 15 – Je zorgt voor jezelf

Charismatische mensen zorgen voor anderen. Dat doen ze echter niet vanuit een positie van ‘people pleasing', maar vanuit een krachtige positie waarin ze eerst voor zichzelf hebben gezorgd. Hoe doe je dat? Lees hier meer over het zorgen voor jezelf.

Tip 16 – Je kunt jezelf uiten

jezelf uiten charisma

Doe deze dingen regelmatig om – zoals dat zo mooi heet – ‘dicht bij jezelf te blijven'.

 • Je uit wat je voelt.
 • Je vormt je eigen mening over allerlei zaken.
 • Je zegt en doet wat je wilt.

Tip 17 – Je durft om hulp te vragen

Jezelf opofferen en wegcijferen lijkt positief te zijn, maar het is juist verre van positief. Lees hier hoe je beter om hulp vraagt.

Tip 18 – Je bent eerlijk over je sterkten en zwakten en je durft hulp te vragen voor je zwakten

Je durft zelfs om feedback te vragen over je sterkten en zwakten. Het is even pijnlijk, maar charismatische mensen zijn nergens te trots voor.

Tip 19 – Je weet dat er altijd ‘haters' zijn voor mensen die zichzelf zijn en hun eigen ding doen

Iedereen die succesvol wordt, zal haters krijgen. Zelfs iedereen die het goede doet, zal haters gaan krijgen. Je ontkomt er niet aan, en al helemaal niet als je charismatisch wordt, jezelf bent en je eigen ding doet. Ontvang ze met open armen, die haters. Lees hier meer over in dit artikel over afwijzing.

Tip 20 – Geef wat om belangrijke zaken: heb een sterke missie waar jij naartoe werkt

Zie eruit als een belangrijk persoon en straal dat uit, met een assertieve houding en assertieve lichaamstaal, en voel je als een belangrijk persoon met belangrijk werk.

Hoe je dat nog meer kunt doen? Door niks te geven om onbelangrijke zaken, zoals afwijzing en ander geneuzel, maar door juist alles te geven om belangrijke zaken, zoals liefde en verbinding. Hier lees je meer tips van De edele kunst van not giving a f*ck.

Tip 21 – Je weet precies hoe je effectief kunt beïnvloeden

hoe word je charismatisch

Het is erg bevorderend voor je charisma als je een aantal goede tools in je arsenaal hebt om effectief te kunnen beïnvloeden. Niet omdat de tools je per se charismatisch maken, maar doordat jij als drager van de tools jezelf meer zelfvertrouwen geeft doordat je weet dat je goed bent in overtuigen en beïnvloeden.

Een van deze tools is de vaardigheid om mensen te verplaatsen!

De persoon die mensen – letterlijk – beweegt om dingen te doen, is de leider. Om niet te bazig over te komen breng je alles casual en met een lach.

 • Waarom neem je geen plaats daar?
 • Waarom neem je die stoel daar niet?
 • Waarom ga je niet daar staan zodat je beter kan zien…
 • Waarom laat je dat niet gebeuren?
 • Waarom kom je niet even hier zodat ik je kan vertellen over… want dit stuk is belangrijk voor jou.
Hierna lezen:  Provocatief coachen: 76 voorbeelden & technieken [Artikel met tips]

Meer beïnvloedingstools leren? Lees dit artikel met 54+ tips.

Tip 22 – Wees kwetsbaar… met volle overgave en dus niet half-half

charisma armen wijd

Laten we meteen met voorbeelden beginnen om dit principe van openheid en kwetsbaarheid te schetsen:

Voorbeeld 1:
Kom je een ruimte binnen, sta stil bij de deur. Niemand durft dat. Maar jij valt direct op als de charismatische persoon die dat wel durft. Dit is een kwetsbare daad, want niemand durft zo open en bloot bij de deur te blijven staan zodat iedereen naar je kijkt. Ze willen met hun lichaamstaal meteen, onopvallend doorlopen naar een anoniem plekje in de ruimte.

Dit is slechts één voorbeeld van kwetsbaarheid. Dit kan op duizenden manieren.

Voorbeeld 2:
Ben je bijvoorbeeld op een netwerkbijeenkomst, ga midden in de ruimte staan met een open houding en kijk lachend de ruimte in. Binnen 20 seconden heb je gegarandeerd iemand begroet en zit je in een bijzonder gesprek. En inderdaad: niemand durft dat, maar jij valt direct op als de charismatische persoon die dat wel durft.

En nu komt het: geef jezelf niet half. Zet niet een kleine glimlach op, maar een grote. Bied niet aarzelend een knuffel aan, maar spreid je armen helemaal. Je kunt nooit genoeg geven en je kunt nooit genoeg kwetsbaar zijn. Dit kun je altijd blijven vergroten in je betekenisvolle interacties.

Tip 23 – Word mega sociaal, gezellig en ‘een leuk mens'!

gezellig mens zijn

Pas deze 38+ tips voor jouw sociale vaardigheden toe en je wordt direct extra charismatisch. Zomaar een van de belangrijkste tips? Leuke en sociale mensen houden ongevraagd advies voor zich. Ga maar na: alle mensen waar jij graag bij in de buurt bent, vallen jou nooit lastig met betweterig advies.

Tip 24 – Je weet met iedereen contact te maken

Charismatische mensen hebben geen probleem met contact maken met mensen. Het gebeurt vanzelf voor ze. Hoe je dat doet? Hier vind je 12+ power-tips om met iedereen een gesprek te beginnen.

Tip 25 – Je bent assertief en je bewaakt je grenzen

Assertiviteit en charisma zijn sterk met elkaar verbonden. Klik hier voor alle tips voor meer assertiviteit en leer hier hoe je je grenzen bewaakt.

Geef je autoriteit niet weg, want je krijgt het niet terug. Denk je dat je je vrijheid terugkrijgt nadat je de controle in iemands handen hebt overgegeven?

Je pleaset niet als je assertief bent – en dat is reuze charismatisch. Je geeft jouw waarden, wat je gelooft, hoe je dingen doet en wie je bent, niet op. Bijvoorbeeld om ergens bij te horen of om goedkeuring te krijgen.

Wees niet afhankelijk van de vraag of andere mensen jou mogen of niet. Heb je eigen meningen en waarden en doe je eigen ding.

Tip 26 – Je bent scherp en aanwezig door te mediteren en contact te maken met je intuïtie

Zoals aan het begin van dit artikel genoemd is, kun je aanwezigheid als het belangrijkste component van charisma zien. Die “meditatieve” aanwezigheid is zeker geen bijzaak. Het is heel duidelijk zichtbaar wanneer iemand niet aanwezig en wakker is in een gesprek.

Kijk maar wat de #1 charisma-auteur hierover te zeggen heeft:

Charismatisch zijn heeft niks te maken met hoeveel tijd je hebt, maar het heeft alles te maken met hoe volledig je aanwezig bent in iedere interactie.
– Olivia Fox Cabane, auteur van The Charisma Myth

En wat is nou de #1 “magische pil” die ervoor zorgt dat je zo rustig, krachtig, scherp, alert en aanwezig bent? Meditatie. Waarom noem ik dit een magische pil? Omdat het onverklaarbaar is waarom dit werkt. En tóch is het wetenschappelijk bewezen. Dus je berooft jezelf van de #1 life hack als je niet mediteert.

Er zijn vast allerlei verklaringen waarom meditatie zo goed werkt. Kijk maar naar de tientallen wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie.

Samengevat komt het erop neer dat je veel intelligenter wordt als je uit je hoofd stapt. Je hoofd is namelijk maar heel klein vergeleken met de rest van het universum. Vanuit het “hier en nu” – wat een synoniem is voor: “alles loslaten wat in je hoofd zit” – kun je downloaden wat je niet wist: allerlei skills, ideeën, briljante zinnen en oplossingen… en vooral warmte, charisma, rust, overzicht en leiding.

Voor nu zeg ik simpelweg: Trust me bro. Het “kost” je maximaal tien minuten maar je krijgt er zeeën van tijd voor terug, evenals rust, charisma en heldere communicatie. Test het een paar dagen uit en ervaar wat het met je charisma doet.

Hierna lezen:  Iemand Troosten: Hoe De Je Dat? [Voorbeelden & Tips]

Meditatie 1: denk aan niets

Nu kan ik hier allerlei uitgebreide meditatieteksten voor je opschrijven, maar dat hoeft allemaal niet eens. Je kunt al in drie stappen mediteren:

 1. Zet de timer van je telefoon op vijf minuten.
 2. Ga zitten, sluit je ogen en denk aan niets.
 3. Steeds wanneer je afgeleid wordt – meestal door een gedachte – merk je dat op voor jezelf en dan ga je weer door met nergens aan denken.

Einde meditatie.

Meditatie 2: focus op je adem

Een variatie is om op je ademhaling te focussen:

 1. Zit tien minuten in stilte.
 2. Focus op je ademhaling. Maak hem ook wat langzamer, dieper en lager in je buik.
 3. Iedere keer dat je met je aandacht afgeleid wordt, breng je je aandacht liefdevol terug naar je ademhaling.

Na deze tien minuten is de meditatie voorbij.

Meditatie 3: beweeg middels een actieve meditatie

Hoe gek het ook klinkt – want meditatie was toch juist stil zitten… – het bestaat en het is razend populair: dynamische meditatie.

Ikzelf kom vanuit de NLP-aanpak, en wat onderscheidt NLP van andere mindset-, affirmatie- en visualisatie-methodes? Het gebruik van je lijf.

NLP weet namelijk: je kunt jezelf niet ‘uit een probleem denken' of praten door alleen maar monotoon een affirmatie uit te spreken.

Je kunt jezelf er wél uit schoppen door je lijf een zwier te geven. Dans, zing, sport, gil, beweeg vrij en breng je hartslag omhoog. En laat je leiden door wat je lijf jou daarna ingeeft.

Een bekende manier om je meditatie actief te maken, is de verzameling meditatietechnieken van Osho. Google maar eens op Osho meditatie + jouw woonplaats. Door heel Nederland kun je dynamische meditatiecentra vinden. Terecht, want actieve meditatie is hartstikke logisch: Stil zitten en stil mediteren is niet voor iedereen. Sterker nog: ons lijf is gemaakt om te bewegen. Laten we daar gebruik van maken om van alle positieve effecten ervan te genieten.

Voel je spanning of angst? Stil zitten, diep ademhalen en mediteren is niet voor iedereen weggelegd. Een grote groep mensen heeft gewoon meer baat bij bewegen, shaken, pushups doen, trampolinespringen, dansen, uit zijn dak gaan, schreeuwen, lachen, jammeren en huilen.

Hier vind je wat suggesties:

 • Bewegen. Kom in beweging. Want uit beweging komen oplossingen voort. Sport. Ga erop uit. Doe iets leuks met vrienden. Misschien een dagje zwembad!
 • Dansen – zet muziek aan!
 • Sporten. Doe terplekke even wat fitnessoefeningen, zoals wat push-ups, burpees en squats. Je kunt ook stretchen.
 • Doe een actieve meditatie: bewegen, shaken, pushups doen, trampolinespringen, dansen, uit zijn dak gaan, schreeuwen, lachen, jammeren en huilen.
 • Energizers en actieve spellen.
 • Span je lichaam op een gezonde manier in: kies een leuke sport en fitnessclub uit en ga daar bijna dagelijks naartoe.
 • Zoek een goede manier om je adrenaline, stress of nervositeit te releasen. Bijvoorbeeld door eens goed te springen, slaan, boksen, schudden, trillen en wapperen met je hele lijf.
 • Even iets voor je lichaam doen. Bijvoorbeeld even je tanden poetsen, je handen wassen, een manicure doen, een douche nemen, naar de sauna, in het zonnetje zitten of in de hangmat liggen.
 • Neem een koude douche.
 • Speel. 
 • Ren. Sprinten is zelfs superbelangrijk.
 • Neem een massage.
 • Neem wat zon en frisse lucht.
 • Neem wat zon en zorg lekker voor je lichaam Hier vind je 26 manieren om voor jezelf te zorgen.
 • Hier vind je 251 tips om in je lijf te raken. Hier vind je alle opties.
 • Doe een actieve meditatie.

Meer meditaties vind je op apps

Als alternatief nodig ik je simpelweg uit om een meditatieapp op te zetten – een uitstekende, populaire en vriendelijk geprijsde app van Nederlandse makelij is “Meditation Moments” – en op play te drukken. Ga het gewoon maar een paar minuten doen. 

Hoe kun je nog meer aanwezig zijn?

Leven op de automatische piloot betekent dat je allerlei dingen automatisch doet, zonder dat je erbij nadenkt. Vaak zelfs zonder dat je het doorhebt dat je het doet. Laat jouw gesprekken niet op die manier verlopen. Wees bewust bij ieder gesprek, bij ieder persoon. Ervaar alles alsof je het voor het eerst ervaart, doet en zegt. Ieder persoon, ieder gesprek.

Tip 27 – Je hebt eigenwaarde

Eigenwaarde betekent dat je jezelf waardig vindt, ongeacht jouw daden, emoties, resultaten en fouten. Ik ben oké – en ik zal oké blijven – no matter what.

 • Niet-charismatische mensen denken: Ik wil A, maar ik heb nog niet genoeg B. Ik moet groeien want mijn huidige zelf is niet goed genoeg.
 • Charismatische mensen weten: ik kan vragen wat ik wil, puur doordat ik ik ben. Ik ben al goed genoeg zo. En daarbovenop zijn er vaardigheden waarin ik kan groeien.
Hierna lezen:  Passief Agressief Gedrag [Betekenis, Kenmerken & Voorbeelden]

Sterker nog: mensen met eigenwaarde hoeven niet per se te imponeren of zichzelf anders voordoen dan ze zijn, om daardoor leuk gevonden te worden. Als iemand bijvoorbeeld van zichzelf een heel rustig en “saai” persoon is, dan kan hij dat volledig omarmen: hij blijft stil en rustig en hij reageert niet op anderen om erbij te horen. Op die manier is hij super charismatisch en aantrekkelijk, op zijn eigen saaie manier, omdat hij lekker zichzelf mag zijn.

Ondanks dat ik me vandaag niet zo aantrekkelijk voel, wilde ik je vandaag even uitvragen.

Hier lees je meer over eigenwaarde.

Tip 28 – Wees aantrekkelijk

Het is een open deur, maar hij is essentieel. Wie zich aantrekkelijk kleedt en gedraagt, wordt opeens charismatisch. Ga maar na: iemand die zich als zwerver of gothic kleedt en met een veel te grote jas zichzelf in een hoekje terugtrekt met een koptelefoon… daar zal niet naar omgekeken worden.

Aantrekkelijk zijn zit niet alleen in goede persoonlijke verzorging, maar ook in je mentaliteit: wees positief en breng een hoge, fijne, positieve energie naar mensen toe. Deze twee kernprincipes van  aantrekkelijk zijn, worden met nog veel meer tips uitgelegd in dit artikel over aantrekkelijkheid.

Tip 29 – Kies jouw charisma-stijl, bijvoorbeeld: ‘Volwassen stijl' VS ‘Happy Suuuuper Blij Gaaf Happinez-Vrouwtje'

Deze tip schetst maar weer eens hoe uiteenlopend charisma kan zijn. Het is uiteindelijk toch echt een kwestie van verschillende stijlen uitproberen en een stijl aanhouden die bij je past.

Je vindt hieronder voorbeelden van twee soorten charisma. Je zal twee presentaties zien/horen over dezelfde onderwerpen. Ook is het geslacht van de sprekers hetzelfde.

Het eerste voorbeeld is van Artjanna Stories. Dit lijkt heel erg op de charisma-stijl van Maya Angelou. Het is heel fijn om iemand in de buurt te hebben die erg veel positieve energie uitstraalt. Ik houd dan ook enorm van Artjanna. Mensen gaan graag om met mensen die een verhogende energie om zich heen hebben.

Dit is dus een vorm van charisma die hartstikke welkom is, maar er zijn ook valkuilen als je er te ver in doorschiet. Niet iedereen is van het kinderachtige kumbaya-laten-we-handjes-vasthouden-toontje gediend. Er zijn dus zeker ook redenen om voor een meer ‘volwassen' vorm van charisma te gaan. Maar daar komen we straks bij.

Laten we nu naar een meer ‘volwassen' vorm van charisma kijken, waarmee ongeveer hetzelfde onderwerp besproken wordt. Onderstaand voorbeeld is van de Eindhovense vlogger ‘Pick-up Limes'. Je ziet een lager energieniveau, maar dit is juist weer charismatisch door de onverbloemde en rustige communicatie. De charisma-stijl van Angelina Jolie is hierin te herkennen.

Tip 30 – Of combineer gewoon alle charisma-stijlen

Je kunt alle stijlen die in dit artikel langs zijn gekomen, ook gewoon combineren. Angelina Jolie combineert focus met autoriteit en zelfs zachtheid.

 • Word stil…
 • Word zacht…
 • Word laag…
 • Word kalm…
 • In heel je lichaam…
 • Maak je ogen zacht en glimlach…
 • Beweeg vloeiend en langzaam…

Harde zachtheid
Wees geen macho-malloot. Leid en wees dominant met zachtheid en respect. En door positief te zijn.

Tip 31 – Lees De Charisma-Mythe van Olivia Fox-Cabane

De auteur had mijn aandacht direct te pakken met haar eerste anekdote. Ze beschrijft hoe Marilyn Monroe zonder enige bewaking met de drukke metro van New York reist, zonder herkend te worden. Als ze eenmaal de metro uitloopt en weer op de stoep verschijnt, ‘zet ze haar charisma weer aan' waardoor iedereen haar opeens weer herkende.

When she resurfaced onto the busy New York sidewalk, she decided to turn on her magic. There were no grand gestures—she just “fluffed up her hair, and struck a pose.” with this simple shift, she suddenly became magnetic. An aura of magic seemed to ripple out from her, and everything stopped. Time stood still, as did the people around her, who blinked in amazement as they suddenly recognized the star standing in their midst.

En dat allemaal dankzij haar “vibe”, oftewel “aura”: de energie om haar heen werd groots. Het boek is een aanrader doordat het je precies vertelt hoe je iedere charisma-stijl kunt toepassen.

Hierna lezen:  Opkomen voor jezelf: zo pak je dat aan [how-to & tips]

Tip 32 – Doe deze zweverige charismatechnieken

Mijn zweverige tips van het kaliber “Focus op het gevoel in je hart terwijl je met de ander praat”, heb ik speciaal voor het einde van dit artikel bewaard. Dit zou immers geen zweverig artikel worden, maar het is juist het belangrijkste ingrediënt van charisma en verbinding.

Deze “spirituelere” methodes kunnen namelijk een extra diepe band creëren tussen jou en je gesprekspartner, dus ik nodig je uit om open te staan voor deze suggesties:

Doe alsof er een deken van verbinding en warmte over jullie heen valt

Heb een gemoedstoestand en intentie van verbinding, respect en liefde voor jezelf en voor de ander. Doe daar dan het volgende mee:

 1. Doe alsof er een gevoel van charisma, eigenwaarde, openheid, warmte voor de andere persoon, verbinding en innerlijke vrede door je lijf verspreid wordt. Misschien zie je het wel als een bol met lichtstralen zich door je lijf verspreiden.
 2. Je kunt voelen dat die vrede en connectie nog verder verdiept wordt en versterkt wordt. Voel het gewoon maar, en sta het toe te groeien. Sta jezelf toe daarop te focussen en het te laten groeien, zodat je intens kunt ervaren hoe deze gemoedstoestand van verbinding en begrip aanvoelt. Versterk de visuele en de gevoelsaspecten van de bol met lichtstralen totdat het zo sterk is zoals jij het wil.
 3. Stap in de wereld van de andere persoon, oftewel begin een gesprek en bouw rapport op volgens de eerdergenoemde methodes in het artikel over rapport maken.
 4. Doe alsof jouw gevoel van verbinding, openheid en warmte nu ook als een stralende bubbel om je heen hangt. En dat daarboven ook nog eens een warme gouden deken hangt van connectie.
 1. Visualiseer dat deze bubbel van verbinding zich opent en zich uitbreidt totdat het jou en je (potentiële) gesprekspartner bedekt. De ander zal het automatisch ook voelen door de aanstekelijke werking – de werking van empathie.
 2. Vergeet deze bol van openheid. Focus nu op alle andere aspecten van de interactie.

Bovenstaande ‘doen alsof-techniek’ kan jou enorm helpen in allerlei situaties. Visualiseren en ‘doen-alsof’ is iets wat je met je eigen fantasie doet. Doe bijvoorbeeld alsof iemand de allerbelangrijkste filmster van de wereld is en verbaas jezelf over hoeveel beleefdheid, focus en aandacht je aan die persoon geeft. Of doe alsof iedereen een engel-aureool boven zich heeft en engel-vleugels heeft. Ook jijzelf.

Neem aan dat er al vriendschap is

De volgende truc is zo simpel dat het niet eens een visualisatie nodig heeft: doe alsof er vriendschap is. Makkelijk!

 1. Ga ervan uit dat er al rapport, oftewel verbinding is tussen jullie. Doe alsof de andere persoon al je beste vriend is. Hoe ga jij om met je beste vriend? Gedraag je precies zo met de persoon waarmee je rapport wil maken. Het werkt namelijk aanstekelijk.
 2. Als je hier nog wat moeite mee hebt kan je het vriendschapsgevoel in je lichaam opmerken met je fantasie. Waar voel je dat in je lichaam? Geef het een kleur en vergroot het.

Ontmoet iemand in het hier-en-nu middels stilte, luisteren en observeren

Communicatie gaat over verbondenheid, aanwezigheid en alertheid. Hoe doe je dat? Door in het hier-en-nu te zijn. 

Heb dus een alerte, meditatieve, aandachtige gemoedstoestand. Het is een gevoel dat lijkt te zeggen: “Ik ben hier voor jou.”

Soms is zo'n simpele intentie alles wat je nodig hebt. Met aandacht en liefde naar de mensen om je heen toe zijn. Dan is het leven gewoon al supermooi.

Wees dus in het hier-en-nu met volledige aandacht voor de ander. Geef je volledige aandacht aan de persoon waarmee je in gesprek bent, en focus je volledig. Niks is erger dan ogen die achter je langs kijken om te zien of er iemand interessanters aanwezig is.

De mooiste manier om dit te bereiken? Door stilte toe te staan. Ja, ook in gesprekken. En ook voordat een gesprek begint.

Niet alleen wat er gebeurt in het nu, de inhoud, maar juist ook de ruimte is goed om op te focussen. Dat is veel dieper. Je stapt uit de inhoud van je gedachten, in de ruimte. Je gedachten absorberen dan niet langer al je aandacht.
– Eckhart Tolle

We wachten nooit. Terwijl de microfoon naar de andere kant van de zaal gebracht wordt, blijven we aanwezig. Niet wachtend tot er iets gebeurt.
– Eckhart Tolle tijdens een seminar

Ben je niet in het hier-en-nu? Je bent dan bezig met mentaal commentaar van binnen maken. Je bent meer geïnteresseerd in je eigen mening of standpunt, dan wat er gezegd wordt.

We zijn vergeten om te ‘zijn', waar het leven is, om hier en nu te ‘zijn'. We zijn verdwaald in doen, herinneren, in een doolhof van complexiteit en problemen.

Ben je wel in het hier-en-nu? Je bent dan in een staat van alerte aandacht. Dat is bewustzijn zelve, voordat het iets wordt. Iemand kan dan drie of vier uur niks zeggen, en jij zou dat prima vinden. Dat is ‘zijn', dat is meditatie. Is dat niet saai? Als het verstand aan zou staan, zou het pas saai worden omdat het verstand stiltes extreem saai en ongemakkelijk vindt…

Er is een stem die geen woorden gebruikt. Luister.
– Rumi

Dus:

 • Wees meer alert op stiltes. Je zou je namelijk ook kunnen focussen op de stiltes in je gesprekken…
 • Wees stil.
 • Wees.
 • Gewoon iemand aankijken. Stil. Zonder oordeel.
 • Wees vooral alert op de ruimte tussen de woorden in. Let op de ruimte tussen iemands woorden. Niet wachten op het volgende statement of het volgende woord.
Hierna lezen:  Emotioneel (On)volwassen Gedrag: Uitleg & 28 Kenmerken

En gebruik eventueel deze handvatten:

 1. Vertraag en wees compleet bij de ander. Hoor, zie en voel heel goed – en bovenal: luister naar een ander. Zet dus je zintuiglijke scherpzinnigheid aan: Heb aandacht voor alles om je heen – wees bewust.  Richt je aandacht naar buiten toe, zet je perifeer zicht aan en wees bewust van de energie om je heen en hoe het je beïnvloedt.
 2. Welke kleur heeft iemands ogen? Vergeet de rest. Vergeet jezelf. Ontmoet een persoon van ziel tot ziel.
 3. Ontmoet een persoon. Als je hem niet kent: verwonder je over alles wat hij doet, zonder ergens aan te denken of iets te doen. Als je hem al kent: ontmoet hem vers.  Ontmoet mensen steeds weer als nieuw persoon. Als je iemand die je al kent, tegenkomt, ontmoet dan geen wandelende persoonlijke geschiedenis. Houd je niet bezig met wat je van de ander weet of vindt. Laat iedere ontmoeting met mensen vers zijn. Wat is hun energie? Hun emotie? Tune in de mens.
 4. Toon diepe interesse: leg alles voor de ander weg en let gewoon een beetje op. Bij de ander zijn… Het is een kunst.
 5. Respecteer het wereldmodel, de tijd en de energie van de ander.
 1. Voel liefde voor jezelf en liefde voor de ander.
 2. Glimlach! Heb een zachte liefdevolle energie. Of nog beter, heb een stralende, ondeugende, wakkere lach. Die krijg je als je in contact bent met je intuïtie. Je hebt dan een zachte, liefdevolle energie met stralende ogen. Je doet ertoe. Je straalt passie uit en: ‘zin in het leven!'

Ontmoet iemand in het hier-en-nu middels een aanraking

Een aanraking – en alles wat je daarmee overbrengt – is onmogelijk in woorden te zetten. Daarom is aanraking een nogal “spirituele” vorm van communicatie:

 1. Doe alsof jouw intentie van verbinding over te dragen is via een aanraking – en dat is daadwerkelijk zo – waardoor de ander begrijpt: “Ah, hij voelt warmte voor mij en wil echt met mij verbinden.” Bovendien: een begroeting zonder aanraking is geen begroeting. Raak dus – met beleid en sociaal bewustzijn – gerust aan. Dus met een kus, handdruk of knuffel. Niet zomaar, maar laat daarmee jouw intentie van verbinding overkomen. In een aanraking of in het vasthouden van een hand is echt van alles te communiceren, zoals aandacht, zorg, liefde en genegenheid.
 2. Vergeet alles wat je in je hoofd hebt. Wees stil en laat de stilte er zijn. Voel warmte voor de ander. Kijk de ander nu in de ogen aan, bied eventueel een innige knuffel aan en glimlach.
 3. Als je iemand niet aanraakt, dus geen hand geeft, niet knuffelt of niet kust bij het begroeten, is dat een non-charismatische daad. Je geeft niks. Er is géén reden om het niet te doen. Behalve het uit de weg gaan van een connectie.

Focus tijdens het gesprek op het centrum van je hart of je buik

Deze tip is erg simpel, rustgevend en hartstikke effectief. Weet je niet wat je moet zeggen, ben je niet echt aan het luisteren en merk je dat je van binnen mentaal commentaar aan het maken bent? Dan moet je deze tip eens uitproberen!

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen: ”bij jezelf' blijven tijdens een gesprek.' Maar wat betekent die vage kreet nou precies?

Het betekent vrij letterlijk dat je tijdens het gesprek óók – soms of constant – contact gaat maken met je eigen adem, je eigen hart, je eigen buik en je eigen gevoelens. Gewoon ervan bewust zijn. Blijf bij jezelf terwijl je bij de ander bent. Dat is de kunst.

Hierna lezen:  Wat is onzekerheid? Ben ik onzeker? [Uitleg & symptomen]

Wil je een gesprekstechniek die alle andere technieken haast overbodig maakt? Wees dan aanwezig en alert op de andere persoon én op jouw eigen gevoel, want dan stijgt de kwaliteit van jouw gesprek.

Dit bereik je op de volgende manieren:

 • Wat is een manier om dit te bereiken? Door in je lichaam te blijven – in plaats van je hoofd. Dat doe je door jezelf te aarden: Verbind je energie met de grond. De aarde voedt ons, kalmeert ons, helpt ons met onze emoties en houdt ons in ons lichaam.
 • Ook kun je ervoor kiezen om je aandacht bij je buik te brengen. Adem diep in en uit. Hierdoor krijg je automatisch ook de volledige aandacht voor de ander. Leg je hand dus ook eens op je buiktijdens het gesprek. Adem diep in en uit. Langzaam. Blijf zintuiglijk scherp en merk steeds iets nieuws op aan de ander. Met aandacht.
 • Richt je tijdens het gesprek eventueel ook op je eigen adem.
 • Wanneer je in gesprek bent met iemand, kun je ervoor kiezen om je aandacht weg van de logica, naar het centrum van je hart te brengen. Ga dus met je aandacht naar het gebied rondom je hart. Heb alleen aandacht voor die plek. Die plek is namelijk verbonden met iedereen, dus als je verbonden bent met je hart, ben je verbonden met je gesprekspartner. 
 • Voel en kijk wat daar zit, in je hart. Vaak zal je daar emoties voelen. Daar zit namelijk oneindige liefde, warmte en kracht. Wanneer je dat doet, zal alles automatisch goed komen: het gesprek en de mate van rapport. Vanuit hier kun je ‘weten': ‘Wat voelt nu, in deze seconde, relevant om te zeggen of doen?' Wees stil en luister naar wat je hart te zeggen heeft. Dat betekent dat je niet meer hoeft te denken over het vorige woord of wachten op het volgende.
 • Een andere optie is om je een open poort voor te stellen vanuit het midden van je hersenen, langs de achterkant van je keel, door je hart, naar beneden door het centrum van je lichaam tot aan je kruis. Met je huid, lichaam en geest zo wijd open, zal je volledige aandacht bij je gesprekspartner zijn en zal de ander het merken.
 • Focus je hierbij eventueel ook op het gevoel (‘aura') dat je van de ander opvangt.
 • Adem misschien ook mee met de ander terwijl je dit doet.

Als dit betekent dat er een diepe stilte is, dan is dat er. Merk op hoe liefdevol deze stilte is. Zodra er iets gezegd moet worden, zal automatisch het juiste gezegd worden.

In dit moment kan ik je zien. En in dit moment ben je aanwezig – en niet aan het denken. Er is niks om over te denken. Ik bereid niet het volgende voor wat ik ga zeggen. Het komt er gewoon uit. Nu ben je de ruimte die iedereen is. Nu ben je in verbinding met alles.

Oefening: bouw charisma in deze ‘meditatie' die je overal standaard snel in kunt zetten

Op je werk is zekerheid en charisma essentieel. Het gevoel van: ‘Ik kan je helpen!' Je moet dus zelfvertrouwen hebben. Een rotsvaste energie om je heen. Dus voordat je naar je werk gaat, kun je in een gemoedstoestand van zelfvertrouwen en charisma raken. Met de volgende zelfhypnose kun je dit voor elkaar krijgen…

 • Zet je handpalmen plat tegen elkaar, in een soort gebedspositie.
 • Wrijf ze en focus op de verandering van de temperatuur. Voel dat de warmte op aan het bouwen is in een paar minuten.
 • Houd je handen wat van elkaar af.
 • En focus op de ruimte tussen die handen. Terwijl je ogen op de ruimte daartussen focussen, kan je mind focussen op de gevoelens in de palmen van je hand. En waarschijnlijk voel je de verschillen daar. Misschien beginnen je handen te tintelen, of misschien is het een warmer gevoel.
 • Begin de kracht te voelen. Misschien sta je je handen toe je handen van elkaar af, of naar elkaar toe te gaan, heel lichtjes…
 • … Totdat je voelt dat er een magnetische kracht ontstaat. Het kan een trekkend gevoel of een duwend gevoel zijn, of een tinteling. Focus je aandacht op het gevoel in je hand tot een van die dingen ontstaat.
 • Laat het me weten wanneer je het hebt. Wat ervaar je?
 • Sta je handen toe te doen wat ze doen, of dat nou naar elkaar toe is of van elkaar af. Laat ze maar bewegen.
 • Focus je aandacht op dat gevoel van tinteling. Dat gevoel van energie die je handen van elkaar af doet bewegen.
 • Voel je vrij om je ogen dicht te doen op dit moment. En voel die energie. En voel dat die energie je handen omringt. Misschien dat die energie gaat reizen over je armen, ellebogen, schouders… Sta toe en voel het verspreiden en voel het nestelen over je hele lichaam. Het kan een comfortabele tinteling, een comfortabele warmte of een comfortabele ontspanning zijn.
 • En wellicht zit er ook wel een gevoel van charisma, zelfvertrouwen en/of innerlijke vrede bij.
 • En om deze comfort, deze innerlijke vrede zich echt goed uit te laten spreiden: alles wat je daarvoor hoeft te doen is je aandacht op je handen te vestigen, en de energie die je handen van elkaar afdrijft of naar elkaar toe trekt.
 • Wanneer je handen automatisch gaan bewegen, voel je gewoon maar die vrede, die rust die nog verder verdiept wordt en versterkt wordt. Voel het gewoon maar, en sta het toe te groeien.
 • En je aandacht gaat naar je handen en naar de energie die dat gevoel van vrede veroorzaakt en laat groeien. En sta toe daarop te focussen en het te laten groeien, zodat je intens kunt herinneren hoe deze gemoedstoestand voelt.
 • Onthoud het zodat je het op ieder moment kan vinden en gebruiken als je het nodig hebt.
 • En als je het sterker  wil maken, focus je weer op je handen, die bewegen… Voel je die kracht je handen bewegen, en die kracht die je handen beweegt, versterkt en vergroot het gevoel van vrede en comfort.
 • En als je dat gevoel hebt gememoreerd, kun je weer fris en alert terugkomen.
 • Future pace: nu repeteer je een (werk)situatie die gaat komen. Ook achterwaarts totdat het soepel gaat. Zie dat de druk die je tegenkomt je vastberadenheid versterkt om de gemoedstoestand te houden. Zie ook de gevolgen van het bereiken ervan. Geniet daarvan.
Hierna lezen:  Opkomen voor jezelf: zo pak je dat aan [how-to & tips]

Tip 33 – Geef platonische aanrakingen

Stil de huidhonger van mensen. Dit verbindt jullie diep en maakt jou charismatisch. Heb warmte voor de ander, bied een stevige knuffel aan, kijk iemand in de ogen en glimlach.

Een begroeting zonder aanraking is geen begroeting. Raak ze altijd aan. Dus met een kus of hand. Raak aan: Begroet de gasten met een kus of een stevige handdruk.

Neem ook zoveel mogelijk obstakels tussen jullie weg, zoals tafels of spullen. Of geef omhelzingen en high fives en houd gerust iemands hand vast om een gevoel te communiceren.

Als je iemand niet aanraakt, knuffelt of kust bij het begroeten, is dat een non-charismatische daad. Je geeft niks. Er is géén reden om het niet te doen. Behalve het uit de weg gaan van een connectie.

Tip 34 – Verklaar jezelf niet

Iemand met charisma hoeft zichzelf niet te verklaren – en heeft juist een “whatever“-houding. Sterker nog: anderen verklaren zichzelf bij jou als jij charisma hebt. In dit artikel over comebacks vind je allerlei manieren om jezelf niet te hoeven verklaren en verdedigen.

Alles is comfortabel voor jou. Je bent oké met iedere uitkomst en iedere mening van anderen over jou.

Tip 35 – Verdiep jezelf in mesmerisme en magnetisme

Wellicht dat mesmerisme en magnetisme jou ook leuke tools geven voor jouw charisma.

Volgende leestip op deze website? Lees deze 49+ zelfvertrouwen-tips! 

Bekroond boek over charisma – met praktische toepassing

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we al deze charismatische houdingen ook samen in de praktijk gaan brengen. In dit boek zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met het charmeren van mensen aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: