‘Ik wil meer charisma. Hoe kan ik meer charismatisch worden? Wat zijn kenmerken, tips en voorbeelden van charismatisch gedrag?' Charisma is dat ‘cool-gevoel' wat gewoon aan te leren is. In dit artikel leer je precies wat je moet doen en zeggen om een charismatisch persoon te worden. Lees verder…

Er zijn een aantal dingen die charismatische personen keer op keer doen. Al deze dingen zijn gewoon qua uiterlijk en gedrag aan te leren. Hieronder vind je alle tips voor het ontwikkelen van persoonlijke charisma en charismatisch leiderschap.

Inhoud van deze pagina:

Wat is charisma?

Kracht, warmte en met name aanwezigheid zijn sleutelwoorden die bij charisma horen.

Iemand die kracht toont zonder warmte, komt over als arrogant of koud. Iemand die warmte toont zonder kracht, komt over als onderdanig of wanhopig.

Charisma is bovenal het resultaat van specifiek non-verbaal gedrag. Dit is erg goed nieuws: charisma is niet zozeer een inherente, ‘magische' persoonlijke eigenschap, dus je kunt het jezelf erg makkelijk aanleren zonder dat je je persoonlijkheid hoeft te veranderen. Je kunt dus gewoon dicht bij jezelf blijven terwijl je jouw charisma ontwikkelt.

Er zijn verschillende soorten charisma

Als we naar de meest charismatische mensen ter wereld kennen, kunnen we totaal verschillende soorten charisma opmerken. Hierdoor is charisma niet het meest makkelijke woord om te definiëren. In dit artikel krijg je het beste van alle werelden. Je vindt hier alle concrete tips om charismatisch te worden.

Maar je leert het beste door naar uitstekende voorbeelden te kijken, dus laten we eerst eens naar wat voorbeelden van de verschillende charisma-types kijken…

Charisma-type 1: aardig, empathisch en liefdevol

Soms is charisma een kwestie van diepe compassie, zorgzaamheid en liefde. Maya Angelou was een erg krachtig voorbeeld van dit type charisma.

Wees een regenboog in iemands wolk.
– Maya Angelou

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Charisma-type 2: mensen die met volledige focus in het hier-en-nu zijn

Deze mensen kunnen erg diep naar je luisteren. Bill Clinton is hiervan een mooi voorbeeld, maar ook Ellen Degeneres en Beau van Erven Dorens tonen dit type charisma.

Wat deze mensen heel goed kunnen, is vertragen en compleet bij de ander zijn. Zij horen, zien en voelen heel goed – en bovenal luisteren ze naar een ander.

Ze tonen diepe interesse, leggen alles voor je weg en weten wat er in het gezin en in de vriendenkringen speelt. Ze vertragen. Gewoon een beetje opletten… Bij de ander zijn… Het is een kunst.

Soms is zo'n simpele intentie alles wat je nodig hebt. Met aandacht en liefde naar de mensen om je heen toe zijn. Dan is het leven gewoon al super mooi.

In onderstaande video zie je hoe Bill Clinton zich met volledige focus richt tot iemand uit het publiek die een vraag stelde tijdens de presidentsdebatten. Van hem kunnen we dus leren: blijf aanwezig, luister en wees dienstbaar voor de ander.

Charisma-type 3: Mensen die autoriteit, gezag, macht en leiderschap uitstralen

Mensen die zichzelf op sierlijke, elegante en zelfverzekerde wijze presenteren, zijn uiterst charismatisch. Ze weten dat ze het waard zijn en maken daardoor geen twijfelende, schokkerige, snelle bewegingen.

Dit charisma-type herkennen we in de stille, maar uiterst krachtige charismatische persoon. Dit hoort bij het type mens waarover men zich afvraagt: “Wie is die man?” of “Wie is die vrouw?” wanneer deze een kamer binnenloopt. Er kan bij deze mensen namelijk spaarzaam een hallo, lach of welkom vanaf. Het is een verfrissende stilte. Sexy-relaxed zou je het kunnen noemen. Dat is dus iets positiefs. We zijn geen gezellige, ja-knikkende, stuiterende, hyperactieve bff, maar een sensuele, stille, rustige, geaarde, oordelende, overzicht houdende, directe en duidelijke man of vrouw.

Dit charisma-type praat, lacht en knikt niet de hele tijd, want dat communiceert: ik ben behoeftig en ik heb een lage status.

Dit charisma-type laat zijn of haar goedkeuring of afkeuring non-verbaal blijken en is dus zuinig met woorden. Met zijn ogen neemt hij je in je op en keurt hij je. Ja, het is hard, maar het is goedaardig. Wie pas kwaadaardig is? De manipulatieve nice guys en pleasers die naar je pijpen dansen. Wat is het dan verfrissend om dit charisma-type te mogen ervaren.

Hierna lezen:  Claimerig & controlerend gedrag van partner/date [Extreme voorbeelden]

Angelina Jolie doet dit uitstekend met haar langzame, vloeiende bewegingen die gezag uitstralen, hoewel ze ook veel focus-charisma toont. Zie video hieronder:

Charisma-type 4: Mensen met een visie

Visie is een essentieel onderdeel van charisma, omdat je hierdoor niet met alle winden meewaait. Krachtige voorbeelden hiervan waren Steve Jobs en Martin Luther King, die letterlijk door gingen met het bouwen aan hun missie tot de laatste dag waarin ze leefden.

Laten we verdergaan met concrete tips om charismatisch te worden

Wat kun je precies gaan doen om je charisma te verhogen? Onderstaande gedragseigenschappen bevatten kenmerken van alle soorten charisma. Zo hebben ze onder andere het effect dat ze autoriteit en leiderschap uitstralen.

Laten we beginnen met de tips…

Tip 1 – Jij laat anderen zich goed voelen

Wil je charismatisch zijn? Dan moet je beseffen dat het niet meer om jou gaat. Jij hoeft geen validatie meer te ontvangen van anderen. Als charismatisch persoon ben jij degene die validatie, acceptatie en bemoedigingen uitdeelt. De definitie van charisma is laten zien hoe goed anderen zijn.

Als je interessant wilt worden, moet je geïnteresseerd zijn.
– David Ogilvy

Laat andere mensen voelen dat ze het centrum van het universum zijn. Laat ze bovendien emoties voelen.

Alles heeft schoonheid, maar niet iedereen ziet het.
– Confucius

Lees deze tip nog een keer: jij laat anderen zich goed voelen. De nadruk ligt hier op het woordje ‘anderen‘. Dat betekent dat het niet om jou draait. Je geeft iets aan de ander, zoals aandacht of een compliment, zonder iets voor jezelf terug te verwachten. Dat is de sleutel: een zuivere goede onbaatzuchtige daad van jou – iemand met waarde.

Tip 2 – Je creëert schaarste: charismatische mensen stoppen op hoogtepunten

Er zijn maar weinig dingen charismatischer dan schaarste. Met andere woorden: weet wanneer je moet stoppen. Áls je er bent, wees er dan goed en maak jouw contact met mensen zinvol en bijzonder. Blijf echter niet te lang hangen en stop voordat het leuke gevoel begint af te sterven.

Maak je geen zorgen: je verlaat de ander natuurlijk niet voorgoed. Je kunt altijd terugkeren. Sterker nog: jullie keren hierdoor altijd bij elkaar terug omdat er nog interessante  onafgemaakte onderwerpen zjjn. Wanneer je terugkomt, zit er nieuwe energie in de interactie.

Use absence for respect and admiration. Create scarcity to create value. Know when to leave.
– Robert Greene

Met andere woorden: charismatische mensen weten anderen continu in afwachting en spanning te houden. Dat doen ze door een gevoel van onvoorspelbaarheid achter te laten.

Laat de ander achter met het gevoel méér te willen.

Tip 3 – Je hebt stiltetolerantie

Stiltetolerantie, wat is dat? Dat houdt bijvoorbeeld in dat wanneer iemand jou een vraag stelt, je een paar seconden wacht voordat je antwoord geeft. Bovendien laat je de ander hierdoor optimaal uitpraten.

Degene die het stilst is, is eigenlijk degene met de meeste controle in het gesprek.

Ook kun je dit gebruiken nadat je zelf een vraag stelt om zo meer informatie naar de oppervlakte te halen. De ander zal de stilte namelijk automatisch opvullen met waardevolle informatie.

Charisma heeft sowieso van alles te maken met aanwezig zijn zonder iets te zeggen.

Overigens: een charismatisch persoon heeft altijd voldoende gespreksstof-ideeën, maar hij/zij verkiest stiltetolerantie omdat hij/zij weet hoe krachtig dat is.

Onder andere bij onderhandelingen geldt: degene die het eerst spreekt, die verliest.

Zeg altijd precies genoeg – of zelfs minder dan nodig is. Soms is “Hmmm” en “Hmmm?” genoeg. Absorbeer juist informatie over anderen. Veel zeggen is gewoontjes en weinig controle-hebbend.

Maak je een grapje, vul de spanning daarna niet direct op met woorden of het weglachen van de spanning.

De voordelen van al deze stiltes zijn eindeloos: in stiltes wordt al het andere gecommuniceerd wat niet met woorden gecommuniceerd kan worden (en dat is héél veel). Onder andere aantrekkingskracht en fysieke aanraking kunnen nu een kans krijgen. Ook zorgt het ervoor dat de ander nu de stilte kan doorbreken en daarmee emotioneel in jou kan investeren.

Er zit wijsheid in de ruimte tussen gedachten. De ruimte tussen woorden. De ruimte tussen twee noten in de muziek. Een stille blik tussen twee mensen. De ruimte tussen twee ademhalingen. En de rijke stilte in de natuur.

Wees zo lang mogelijk stil – warm en in verbinding, maar stil – zodat de andere persoon juist vragen gaat stellen en interesse gaat tonen in jou.

Hierna lezen:  Attent Zijn: Betekenis, Voorbeelden & 9 Tips (Doe Dit!)

Er gaan talloze krachten schuil in de vaardigheid van stiltetolerantie. Dit staat uitgebreider beschreven in het artikel over coachingstechnieken.

Hoe minder je praat, hoe meer mensen over je woorden gaan nadenken.

In dit artikel over effectief beïnvloeden vind je nog veel meer tips over hoe je stilte kunt gebruiken als wapen.

Tip 4 – Je reageert niet direct, want je reageert gecontroleerd zonder direct te willen ‘pleasen'

snel reageren niet charismatisch

Als je charismatisch wilt worden, dan moet je geen persoon zijn die anderen mensen probeert te ‘pleasen’. Dat pleasen uit zich onder andere in direct of zo snel mogelijk reageren op iemand.

Snel en direct reageren impliceert dat je validatie zoekt, en als charismatisch persoon moet je juist degene zijn die validatie uitdeelt. Als je altijd meteen wilt doen wat andere mensen willen, zal je ze juist gaan irriteren.

Handel dus niet als directe reactie op een ander – ook niet in je lichaamstaal. Heb juist een lage reactietijd.

Dus:

  • Praat minder.
  • Pauzeer langer en vaker.
  • Lach minder.
  • Knik minder.

Je snapt wel hoe – in positieve zin – een vrouw zenuwachtig, geïntimideerd en verliefd kan worden als een man met een rustend gezicht niks weggeeft en weinig reacties en bevestiging loslaat. Stilte is mysterieus. Zeg wat je wilt zeggen in zo min mogelijk woorden.

Doe dit allemaal wel met eigenwaarde en zelfvertrouwen, anders is het creepy. Hieronder vind je nog meer eigenschappen van dit type, non-reactieve charisma:

  • Als iemand jou aanspreekt of roept terwijl je in gesprek bent, excuseer dan de persoon waarmee je op dat moment bezig was of maak je huidige bezigheid af. Daarna draai je rustig naar de persoon die jou aansprak.
  • Stelt iemand jou een vraag, antwoord dan niet binnen één seconde omdat je ‘eindelijk de kans krijgt om iets te zeggen'. Wacht een paar seconde en geef dan pas antwoord. Óf laat helemaal zien wie hier de lakens uitdeelt door niet eens op de vraag in te gaan en gewoon een ander gespreksonderwerp aan te snijden.
  • Wacht steeds zes seconden als het jouw tijd is om te praten – uiteraard terwijl je nog altijd de ander normaal aankijkt.
  • Lach niet als reactie op alles wat de ander zegt. Wees soms gewoon stil.
  • Praat niet snel, maar langzaam in je antwoord. Ook pauzeer je. Niet alleen na je zinnen, maar ook middenin je zinnen voor extra spanning.
  • Maak al je bewegingen rustig, dus niet reagerend op de omgeving.
  • Kom langzaam dichterbij.
  • Buig niet voorover om heel graag de ander te kunnen horen, maar blijf recht staan.
  • Ga niet jezelf direct naar iemand keren terwijl je praat. Doe dat pas wanneer die persoon het verdiend heeft.
  • Als iemand laat weten dat hij/zij iets van je wil – bijvoorbeeld dat je wat dichterbij die persoon komt zitten – ga je dat niet direct gehaast regelen. Laat weten dat je het gehoord hebt, wacht lekker en doe het op je eigen tempo áls je het ook een goed idee vindt.
  • Geef spaarzaam en mondjesmaat informatie prijs. Houd anderen nieuwsgierig.
  • Áls je een spaarzame – en dus bijzondere – glimlach weggeeft, doe je het langzaam. De lach ontstaat langzaam op jouw gezicht.
  • Ga niet de hele tijd bij iemand blijven plakken, maar stap ook even weg – vooral als iemand anders het gesprek komt overnemen. Was je met iemand leuks aan het praten? Hij/zij komt al-tijd terug! Met meer enthousiasme.
  • Wees geaard. Of based, zoals ze dat ook noemen.
Hierna lezen:  Goede Eigenschappen: Complete Lijst [Kernkwaliteiten & Deugden]

Het is sowieso goed om altijd twee seconden te wachten voor je reageert. De voordelen hiervan worden wetenschappelijk ondersteund. Zie het boek: Ons Feilbare Denken. Sterker nog: wanneer je direct na iemand reageert, zal zelfs de meest effectieve of de meest gevatte opmerking al zijn kracht missen. Zo'n pauze die ervoor zorgt dat de punchline van een grap werkt, wordt ook wel eens een ‘pregnant pause' genoemd.

Wil je dat anderen je leuk vinden? Stop dan met proberen dat anderen je leuk vinden. Hier is een woord voor: niet pleasen.

In dit artikel over zelfvertrouwen gaan we dieper in op het principe: do not react.

Tip 5 – Breng het niet-pleasen nóg een stapje verder als je charismatisch wilt flirten

Vind jij een meeloper aantrekkelijk die naar ieders pijpen danst? Nee, niemand wil zo'n persoon. Charismatische mensen doen dat dus niet. Niet-pleasen en niet-reageren is dus een van de belangrijkste dingen voor charisma, maar bij flirten mag je het zelfs nog een stapje verder inzetten. Deze paragraaf is dus voor de mensen die meer charisma willen bij het flirten.

Pas de vorige tip toe én denk ook aan onderstaande dingen om dit principe van niet-pleasen en niet-reageren in de praktijk te brengen:

  • Heb jij een mening? Verander hem niet. Jouw nee blijft bijvoorbeeld een nee. Stevig. Je bent toch geen speelbal van de ander die jou volledig in zijn/haar macht heeft?
  • Hoe voel jij je nu? Blijf bij dat gevoel en wees ook hier geen speelbal van de ander. Vraagt de ander bijvoorbeeld of je je nu verveeld voelt, blijf dan bij dat gevoel en ga niet geforceerd blij doen omdat de ander je nu aandacht geeft. Blijf positieve aandacht van de ander echter nog wel belonen en blijf lekker flirten, maar blijf bij jouw eigen gemoedstoestand.
  • Leun niet naar voren als je met de ander praat. Dat schreeuwt dat je niet bij jezelf blijft, maar de ander helemaal centraal stelt. Niet charismatisch dus. Blijf recht staan – zelfs in een luide kroeg – en laat de ander ook genoeg moeite doen om zich tot jou te keren.

Blijf bij jezelf terwijl je bij de ander bent. Dat is de kunst van charismatische, alerte en warme aanwezigheid.

Tip 6 – Je spreekt met ‘command tone down'

Heb je ooit gehoord van ‘command tone down', of ‘downtalk’? Zet aan het einde van iedere zin die je uitspreekt ook daadwerkelijk een punt. Dat doe je door met je stem omlaag te gaan tijdens het laatste woord van de zin, eventueel gevolgd met een of twee seconden pauze.

Hierna lezen:  Claimerig & controlerend gedrag van partner/date [Extreme voorbeelden]

Dit is een ‘vocale vooronderstelling' waarmee je een heleboel charisma impliceert. Hierdoor word je geloofd en kom je als een leider over die mensen ook echt willen gaan volgen.

Spreek luid. Spreek langzaam. Spreek lager. En pauzeer.
– Charles Black / Luuk Zwart

Je kunt er nog een stapje verder mee gaan door dit ook in een vraag te gebruiken. Je laat dus klinken alsof er niet eens een vraagteken in de zin zit: “Kun je alsjeblieft het raam dicht doen.” Punt. “Hoe oud ben je.” Punt. “Waar kom je vandaan.” Punt. “Vertel me wat je het leukste vind aan je werk.” Punt.

Als je iemand iets wilt laten doen – of het nou via een commando gaat of een vraag – maak je simpelweg gebruik van command tone down, gevolgd door stiltetolerantie.

Maak bovendien ook alle zinnen af die je start. Maak sterke, laag eindigende zinnen, het volume vasthoudend. Praat niet meer twijfelend. Daar is geen enkele reden toe.

Sterker nog: zet niet alleen aan het einde van je zinnen een punt. Maar verander je komma's ook gewoon in punten. Spreek dus niet in komma's. Spreek in punten. Laat je verhaal niet altijd maar door en door en door gaan.

Tip 7 – Heb een langzaam spreektempo

langzaam vloeiend charismatisch zijn

Waarom is een langzaam spreektempo belangrijk? Als je heel snel praat, impliceer je onbewust dat je niet belangrijk bent. Je mag namelijk van jezelf zo min mogelijk tijd en ruimte innemen, dus haast je jouw zinnen af.

Vergelijk “Er was eens een koning en twee prinsen” met “Er was eens… een koning… en twee prinsen.”

In onderstaande audio merk je op wat het verschil is tussen langzaam en snel spreken. Voel jij het verschil in impact?

Langzaam praten zorgt er daarnaast voor dat je gesprekspartner jou beter kan begrijpen en zich makkelijker op je verhaal kan focussen. Kortom: praat zo langzaam mogelijk en overdrijf het ook – zelfs tot het punt waarop je anderen denkt te gaan vervelen met het lage tempo. Want je kunt nooit te langzaam spreken als je rust, vertrouwen en charisma wilt uitstralen.

Tip 8 – Langzaam, rustig en vloeiend zijn sleutelwoorden voor al je bewegingen

Doe voortaan het volgende:

  • Heb een langzaam looptempo. Een derde van je normale snelheid.
  • Beweeg langzaam, kalm, rustig en vloeiend, alsof je onder water bent. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je oogbewegingen.
  • Zorg voor vloeiende, langzame overgangen van gezichtsuitdrukkingen, zoals lachen. Maak geen onverwachtse, plotselinge bewegingen – bijvoorbeeld met je hoofd.
  • Heb een lage, diepe, rustige ademhaling.

Kalm, krachtig, gecontroleerd en mannelijk. En dan niet doen alsof, maar het zijn. Wat je hierbij helpt, is om je te aarden.

Hierna lezen:  Wat Is De Socratische Methode? [Richtlijnen & Voorbeelden]

Tip 9 – Houd je bewegingen ook klein en subtiel

subtiel charisma tip

Subtiliteit is een eigenschap van charismatische mensen. Lichtjes knikken is bijvoorbeeld subtieler dan hevig knikkend, en glimlachen is überhaupt subtieler dan knikken. Het communiceert sociale intelligentie omdat je met minimale middelen een gevoel of boodschap kunt overbrengen.

Houd je hoofd stil tijdens een gesprek, in plaats van constant (ja) te knikken. Dit draagt bij aan jouw stilte en kalmte.

Tip 10 – Essentieel: goed, duidelijk, aangenaam en verstaanbaar kunnen communiceren

Iemands charisma staat of breekt met deze tip. Iemand waarvoor je constant moeite moet doen om die persoon te verstaan of te begrijpen, verliest niet alleen direct al zijn charisma, maar het is dan ook nog eens onmogelijk om een sterke verbinding met die persoon te maken.

  1. Heb een duidelijk spreekvolume. Heb een luide stem. Je kunt nooit luid genoeg praten. Te zacht praten is juist het probleem!
  2. Mompel niet: spreek alsof je een scène van Shakespeare aan het spelen bent.
  3. Heb een aangename spreekstem. Heb een lage stem (als je een man bent).
  4. Werk aan je uhm's. Je kunt dit gewoon trainen.
  5. Praat volwassen.
  6. Spreek met persoonlijkheid en overtuiging. Spreek op een manier die duidelijk maakt dat jij weet wat jij wilt. Altijd en overal.

Tip 11 – Pak je ruimte, neem de troon

charisma pak je troon

Te veel mensen doen dit niet, zonder dat ze het weten. Wees niet een van die mensen. Neem veel ruimte in. Letterlijk en figuurlijk. Hoe?

  • Neem de tijd als je praat. Haast je zinnen niet af, maar spreek langzaam en luid.
  • Loop je een ruimte binnen? Haast je niet direct naar een plek waar je minder opvalt, maar blijf even in de deuropening staan en loop langzaam naar je plekje. Je mag gezien worden.
  • Ga niet direct uit de weg voor mensen.
  • Sta en zit niet ineengedoken, maar neem je ruimte.
  • Zit en sta niet voorover gebogen. Schouders naar achteren, borst vooruit, solar plexus open en vooruit (maar geen uitgestoken billen).
  • Borst vooruit, terwijl je hem niet beschermt met je armen of iets anders.
  • Sta eventueel als een generaal: met je handen achter je rug.
  • Kijk niet doelloos naar je telefoon, maar neem de ruimte in je op.
  • Neem een brede houding aan. Op welke manier dan ook: breed staan, je armen helemaal uitgestrekt van je af spreiden, je armen breed achter je hoofd stretchen, etc.
  • Wees niet bang om mensen van hun plek te drukken, armen om ze heen te slaan en tegen ze aan te leunen. Niet-charismatische mensen doen er alles aan om juist minder ruimte in te nemen.

Ga door het leven met je borst vooruit en schouders naar achteren.
– Jordan Peterson

Ga dus door het leven zonder een houding van twijfel – al helemaal niet met twijfel aan jezelf. Doe whatever the hell je wilt.

Hierna lezen:  Etiquette: Alle Belangrijke Regels [& 37 Voorbeelden]

Tip 12 – Je bent ontspannen, in plaats van dat je een ‘charismatische houding' aanneemt

Er wordt wel eens geadviseerd om je schouders naar achteren te gooien en een open houding aan te nemen, maar er is een advies wat dit advies zwaar overstemt…

En dat is het volgende advies: wees congruent. Als je geforceerd een krachtige houding aan moet nemen van jezelf, komt dat waarschijnlijk niet overeen met hoe je je voelt. Dit is een incongruentie. Wees dus liever congruent terwijl je voorover gebogen en gesloten zit. Je neemt dan de houding aan die helemaal bij jou past. Waarschijnlijk is dit ook nog eens een ontspannen houding. Dit is daadwerkelijk charismatisch.

Tip 13 – Houd over het algemeen(!) oogcontact vast

charisma oogcontact

Over het algemeen is oogcontact een charismatische eigenschap. Kijk mensen diep in de ogen aan en verbind met ze op dat niveau, wat een stukje zonder woorden is. 

Vooral bij het begroeten van iemand die jij een warm hart toedraagt, is warm en diep oogcontact een kans om echt een stuk verbinding te geven. Pak de ander vast en maak even goed contact in plaats van weg te kijken.

Het sleutelwoord is hier: over het algemeen is oogcontact goed. Jij bent bij voorkeur de laatste persoon die het oogcontact verbreekt. Er zijn echter talloze uitzonderingen en nuances… 

  • ‘Match' de hoeveelheid oogcontact van de ander. Houdt de ander sporadisch oogcontact, dan maak je ook weinig oogcontact.
  • Stap over op een ‘zachte focus' in je ogen.
  • Knipper regelmatig met je ogen om dit natuurlijk te maken
  • Zorg er wel voor dat je ook wegkijkt zodra de ander wegkijkt.
  • Kijk mensen rechtstreeks in de ogen, nooit vanuit een hoek! Als je vanuit een hoek kijkt, ben je niet volledig open en dat getuigt niet van charisma. Bovendien laat het jou er een beetje ‘creepy' uit zien.
  • Waag het niet naar de grond te kijken. Ooit.

Met intens oogcontact kun je echt verbinden in een gesprek.

Je kunt als ‘gimmick' jezelf de opdracht geven om de komende tijd steeds de laatste persoon te zijn die het oogcontact verbreekt. Nu moet je je oogcontact automatisch ook zachter, prettiger en mooier maken, omdat het anders eng wordt. Goede oefening!

Overdrijf niet met oogcontact. Ze zeggen altijd: na 7 seconden is het slaan of kussen.

Tip 14 – Je bent proactief: je staat aan de oorzaak-kant

Dit is per definitie charismatisch omdat je je niet laat meesleuren door omgevingsfactoren. Ontwikkel een proactieve houding en leer wat het betekent om aan de oorzaak-kant te staan.

Tip 15 – Je zorgt voor jezelf

Charismatische mensen zorgen voor anderen. Dat doen ze echter niet vanuit een positie van ‘people pleasing', maar vanuit een krachtige positie waarin ze eerst voor zichzelf hebben gezorgd. Hoe doe je dat? Lees hier meer over het zorgen voor jezelf.

Hierna lezen:  Empathisch vermogen vergroten: Empathie leren met 74 tips & zinnen

Tip 16 – Je kunt jezelf uiten

jezelf uiten charisma

Doe deze dingen regelmatig om – zoals dat zo mooi heet – ‘dicht bij jezelf te blijven'.

  • Je uit wat je voelt.
  • Je vormt je eigen mening over allerlei zaken.
  • Je zegt en doet wat je wilt.

Tip 17 – Je durft om hulp te vragen

Jezelf opofferen en wegcijferen lijkt positief te zijn, maar het is juist verre van positief. Lees hier hoe je beter om hulp vraagt.

Tip 18 – Je bent eerlijk over je sterkten en zwakten en je durft hulp te vragen voor je zwakten

Je durft zelfs om feedback te vragen over je sterkten en zwakten. Het is even pijnlijk, maar charismatische mensen zijn nergens te trots voor.

Tip 19 – Je weet dat er altijd ‘haters' zijn voor mensen die zichzelf zijn en hun eigen ding doen

Iedereen die succesvol wordt, zal haters krijgen. Zelfs iedereen die het goede doet, zal haters gaan krijgen. Je ontkomt er niet aan, en al helemaal niet als je charismatisch wordt, jezelf bent en je eigen ding doet. Ontvang ze met open armen, die haters. Lees hier meer over in dit artikel over afwijzing.

Tip 20 – Geef wat om belangrijke zaken: heb een sterke missie waar jij naartoe werkt

Zie eruit als een belangrijk persoon en straal dat uit, met een assertieve houding en assertieve lichaamstaal, en voel je als een belangrijk persoon met belangrijk werk.

Hoe je dat nog meer kunt doen? Door niks te geven om onbelangrijke zaken, zoals afwijzing en ander geneuzel, maar door juist alles te geven om belangrijke zaken, zoals liefde en verbinding. Hier lees je meer tips van De edele kunst van not giving a f*ck.

Tip 21 – Je weet precies hoe je effectief kunt beïnvloeden

hoe word je charismatisch

Het is erg bevorderend voor je charisma als je een aantal goede tools in je arsenaal hebt om effectief te kunnen beïnvloeden. Niet omdat de tools je per se charismatisch maken, maar doordat jij als drager van de tools jezelf meer zelfvertrouwen geeft doordat je weet dat je goed bent in overtuigen en beïnvloeden.

Een van deze tools is de vaardigheid om mensen te verplaatsen!

De persoon die mensen – letterlijk – beweegt om dingen te doen, is de leider. Om niet te bazig over te komen breng je alles casual en met een lach.

  • Waarom neem je geen plaats daar?
  • Waarom neem je die stoel daar niet?
  • Waarom ga je niet daar staan zodat je beter kan zien…
  • Waarom laat je dat niet gebeuren?
  • Waarom kom je niet even hier zodat ik je kan vertellen over… want dit stuk is belangrijk voor jou.
Hierna lezen:  Afwijzing Date / Liefde: Hoe Reageren & Ermee Omgaan? [14 Tips]

Meer beïnvloedingstools leren? Lees dit artikel met 54+ tips.

Tip 22 – Wees kwetsbaar… met volle overgave en dus niet half-half

charisma armen wijd

Kom je een ruimte binnen, sta stil bij de deur. Niemand durft dat. Maar jij valt direct op als de charismatische persoon die dat wel durft.  Dit is een kwetsbare daad, want niemand durft zo open en bloot bij de deur te blijven staan zodat iedereen naar je kijkt. Ze willen met hun lichaamstaal meteen, onopvallend doorlopen naar een anoniem plekje in de ruimte.

Dit is slechts één voorbeeld van kwetsbaarheid. Dit kan op duizenden manieren. Ben je bijvoorbeeld op een netwerkbijeenkomst, ga midden in de ruimte staan met een open houding en kijk lachend de ruimte in. Binnen 20 seconden heb je gegarandeerd iemand begroet en zit je in een bijzonder gesprek. En inderdaad: niemand durft dat, maar jij valt direct op als de charismatische persoon die dat wel durft.

Kortom: wees kwetsbaar. Dit houdt ook in dat je jezelf uitreikt, jezelf emotioneel blootgeeft en überhaupt geeft. Wees eerlijk en transparant door te vertellen wat je voelt, wat je angsten zijn en wat je verlangens zijn. Je snapt natuurlijk wel hoeveel connectie en comfort er ontstaat tussen twee mensen als zij elkaars diepe pijnen en obstakels hebben gehoord.

Een simpel voorbeeld: als je iemand wilt versieren, kun je gewoon eerlijk vertellen dat je het spannend vindt, dat je zenuwachtig bent én dat je de ander heel graag je hand wilt aanbieden en mee naar huis wilt nemen.

En nu komt het: geef jezelf niet half. Zet niet een kleine glimlach op, maar een grote. Bied niet aarzelend een knuffel aan, maar spreid je armen helemaal. Je kunt nooit genoeg geven en je kunt nooit genoeg kwetsbaar zijn. Dit kun je altijd blijven vergroten in je betekenisvolle interacties.

Tip 23 – Word mega sociaal, gezellig en ‘een leuk mens'!

gezellig mens zijn

Pas deze 38+ tips voor jouw sociale vaardigheden toe en je wordt direct extra charismatisch. Zomaar een van de belangrijkste tips? Leuke en sociale mensen houden ongevraagd advies voor zich. Ga maar na: alle mensen waar jij graag bij in de buurt bent, vallen jou nooit lastig met betweterig advies.

Tip 24 – Je weet met iedereen contact te maken

Charismatische mensen hebben geen probleem met contact maken met mensen. Het gebeurt vanzelf voor ze. Hoe je dat doet? Hier vind je 12+ power-tips om met iedereen een gesprek te beginnen.

Tip 25 – Beloon goed gedrag (en negeer slecht gedrag)

Met andere woorden: conditioneer anderen om leuk op jou te reageren. Mensen conditioneren elkaar op verschillende manieren. Doet iemand iets aardigs voor je: reageer dan positief en vriendelijk. Zegt iemand iets spottends, keer hem de rug toe en doe alsof je het niet gehoord hebt.

Hierna lezen:  Omgaan met lastige/negatieve mensen: deze 21 tips werken altijd

Acteur Russel Brand doet dit tijdens interviews altijd subtiel door het een oppervlakkige opmerking te noemen, een andere richting op te kijken en bijvoorbeeld met een andere presentator of met het publiek een nieuw gesprek te beginnen. Stelt de presentator hem weer een normale vraag, dan reageert Brand positief en vriendelijk. Als de presentator even later weer een beledigende grap maakt over Brand’s accent, houdt hij het oogcontact, negeert hij het kader en reageert hij met een afwerende grap.

Beloon slecht gedrag dus nooit. Geef mensen een kans om geen rotzak meer te zijn, en benoem hun gedrag als ze door blijven gaan. Dit zijn allemaal krachtige, non-verbale handelingen. De presentator voelt de afkeuring van Brand. Hij zal niet meespelen zolang de presentator zich onbeschoft gedraagt. Het gevolg: de presentator geeft Brand een oprecht compliment. Brand reageert extreem positief. De toon is gezet. Behandel hem slecht en voel de steek, laat oprechte vriendelijkheid zien en krijg de sweetheart.

Tip 26 – Je bent assertief en je bewaakt je grenzen

Assertiviteit en charisma zijn sterk met elkaar verbonden. Klik hier voor alle tips voor meer assertiviteit en leer hier hoe je je grenzen bewaakt.

Geef je autoriteit niet weg, want je krijgt het niet terug. Denk je dat je je vrijheid terugkrijgt nadat je de controle in iemands handen hebt overgegeven?

Je pleaset niet als je assertief bent – en dat is reuze charismatisch. Je geeft jouw waarden, wat je gelooft, hoe je dingen doet en wie je bent, niet op. Bijvoorbeeld om ergens bij te horen of om goedkeuring te krijgen.

Wees niet afhankelijk van de vraag of andere mensen jou mogen of niet. Heb je eigen meningen en waarden en doe je eigen ding.

Tip 27 – Je bent aanwezig door contact te maken met je intuïtie

Zoals aan het begin van dit artikel genoemd is, moet je aanwezigheid als het belangrijkste component van charisma zien. Die aanwezigheid is zeker geen bijzaak. Het is heel duidelijk zichtbaar wanneer iemand niet aanwezig is in een gesprek.

Hoe kun je aanwezig zijn?

Charismatisch zijn heeft niks te maken met hoeveel tijd je hebt, maar het heeft alles te maken met hoe volledig je aanwezig bent in iedere interactie.
– Olivia Fox Cabane

Tip 28 – Je hebt eigenwaarde

Eigenwaarde betekent dat je jezelf waardig vindt, ongeacht jouw daden, emoties, resultaten en fouten. Ik ben oké – en ik zal oké blijven – no matter what.

  • Niet-charismatische mensen denken: Ik wil A, maar ik heb nog niet genoeg B. Ik moet groeien want mijn huidige zelf is niet goed genoeg.
  • Charismatische mensen weten: ik kan vragen wat ik wil, puur doordat ik ik ben. Ik ben al goed genoeg zo. En daarbovenop zijn er vaardigheden waarin ik kan groeien.

Ondanks dat ik me vandaag niet zo aantrekkelijk voel, wilde ik je vandaag even uitvragen.

Hier lees je meer over eigenwaarde.

Hierna lezen:  Wat Is De Socratische Methode? [Richtlijnen & Voorbeelden]

Tip 29 – Wees aantrekkelijk

Het is een open deur, maar hij is essentieel. Wie zich aantrekkelijk kleedt en gedraagt, wordt opeens charismatisch. Ga maar na: iemand die zich als zwerver of gothic kleedt en met een veel te grote jas zichzelf in een hoekje terugtrekt met een koptelefoon… daar zal niet naar omgekeken worden.

Aantrekkelijk zijn zit niet alleen in goede persoonlijke verzorging, maar ook in je mentaliteit: wees positief en breng een hoge, fijne, positieve energie naar mensen toe. Deze twee kernprincipes van  aantrekkelijk zijn, worden met nog veel meer tips uitgelegd in dit artikel over aantrekkelijkheid.

Tip 30 – Kies jouw charisma-stijl, bijvoorbeeld: ‘Volwassen stijl' VS ‘Happy Suuuuper Blij Gaaf Happinez-Vrouwtje'

Deze tip schetst maar weer eens hoe uiteenlopend charisma kan zijn. Het is uiteindelijk toch echt een kwestie van verschillende stijlen uitproberen en een stijl aanhouden die bij je past.

Je vindt hieronder voorbeelden van twee soorten charisma. Je zal twee presentaties zien/horen over dezelfde onderwerpen. Ook is het geslacht van de sprekers hetzelfde.

Het eerste voorbeeld is van Artjanna Stories. Dit lijkt heel erg op de charisma-stijl van Maya Angelou. Het is heel fijn om iemand in de buurt te hebben die erg veel positieve energie uitstraalt. Ik houd dan ook enorm van Artjanna. Mensen gaan graag om met mensen die een verhogende energie om zich heen hebben.

Dit is dus een vorm van charisma die hartstikke welkom is, maar er zijn ook valkuilen als je er te ver in doorschiet. Niet iedereen is van het kinderachtige kumbaya-laten-we-handjes-vasthouden-toontje gediend. Er zijn dus zeker ook redenen om voor een meer ‘volwassen' vorm van charisma te gaan. Maar daar komen we straks bij.

Laten we nu naar een meer ‘volwassen' vorm van charisma kijken, waarmee ongeveer hetzelfde onderwerp besproken wordt. Onderstaand voorbeeld is van de Eindhovense vlogger ‘Pick-up Limes'. Je ziet een lager energieniveau, maar dit is juist weer charismatisch door de onverbloemde en rustige communicatie. De charisma-stijl van Angelina Jolie is hierin te herkennen.

Tip 31 – Of combineer gewoon alle charisma-stijlen

Je kunt alle stijlen die in dit artikel langs zijn gekomen, ook gewoon combineren. Angelina Jolie combineert focus met autoriteit en zelfs zachtheid.

  • Word stil…
  • Word zacht…
  • Word laag…
  • Word kalm…
  • In heel je lichaam…
  • Maak je ogen zacht en glimlach…
  • Beweeg vloeiend en langzaam…

Tip 32 – Lees De Charisma-Mythe van Olivia Fox-Cabane

De auteur had mijn aandacht direct te pakken met haar eerste anekdote. Ze beschrijft hoe Marilyn Monroe zonder enige bewaking met de drukke metro van New York reist, zonder herkend te worden. Als ze eenmaal de metro uitloopt en weer op de stoep verschijnt, ‘zet ze haar charisma weer aan' waardoor iedereen haar opeens weer herkende.

When she resurfaced onto the busy New York sidewalk, she decided to turn on her magic. There were no grand gestures—she just “fluffed up her hair, and struck a pose.” with this simple shift, she suddenly became magnetic. An aura of magic seemed to ripple out from her, and everything stopped. Time stood still, as did the people around her, who blinked in amazement as they suddenly recognized the star standing in their midst.

En dat allemaal dankzij haar “vibe”, oftewel “aura”: de energie om haar heen werd groots. Het boek is een aanrader doordat het je precies vertelt hoe je iedere charisma-stijl kunt toepassen.

Hierna lezen:  Empathisch vermogen vergroten: Empathie leren met 74 tips & zinnen

Tip 33 – Oefening: bouw charisma in deze ‘meditatie' die je overal standaard snel in kunt zetten

Op je werk is zekerheid en charisma essentieel. Het gevoel van: ‘Ik kan je helpen!' Je moet dus zelfvertrouwen hebben. Een rotsvaste energie om je heen. Dus voordat je naar je werk gaat, kun je in een gemoedstoestand van zelfvertrouwen en charisma raken. Met de volgende zelfhypnose kun je dit voor elkaar krijgen…

  • Zet je handpalmen plat tegen elkaar, in een soort gebedspositie.
  • Wrijf ze en focus op de verandering van de temperatuur. Voel dat de warmte op aan het bouwen is in een paar minuten.
  • Houd je handen wat van elkaar af.
  • En focus op de ruimte tussen die handen. Terwijl je ogen op de ruimte daartussen focussen, kan je mind focussen op de gevoelens in de palmen van je hand. En waarschijnlijk voel je de verschillen daar. Misschien beginnen je handen te tintelen, of misschien is het een warmer gevoel.
  • Begin de kracht te voelen. Misschien sta je je handen toe je handen van elkaar af, of naar elkaar toe te gaan, heel lichtjes…
  • … Totdat je voelt dat er een magnetische kracht ontstaat. Het kan een trekkend gevoel of een duwend gevoel zijn, of een tinteling. Focus je aandacht op het gevoel in je hand tot een van die dingen ontstaat.
  • Laat het me weten wanneer je het hebt. Wat ervaar je?
  • Sta je handen toe te doen wat ze doen, of dat nou naar elkaar toe is of van elkaar af. Laat ze maar bewegen.
  • Focus je aandacht op dat gevoel van tinteling. Dat gevoel van energie die je handen van elkaar af doet bewegen.
  • Voel je vrij om je ogen dicht te doen op dit moment. En voel die energie. En voel dat die energie je handen omringt. Misschien dat die energie gaat reizen over je armen, ellebogen, schouders… Sta toe en voel het verspreiden en voel het nestelen over je hele lichaam. Het kan een comfortabele tinteling, een comfortabele warmte of een comfortabele ontspanning zijn.
  • En wellicht zit er ook wel een gevoel van charisma, zelfvertrouwen en/of innerlijke vrede bij.
  • En om deze comfort, deze innerlijke vrede zich echt goed uit te laten spreiden: alles wat je daarvoor hoeft te doen is je aandacht op je handen te vestigen, en de energie die je handen van elkaar afdrijft of naar elkaar toe trekt.
  • Wanneer je handen automatisch gaan bewegen, voel je gewoon maar die vrede, die rust die nog verder verdiept wordt en versterkt wordt. Voel het gewoon maar, en sta het toe te groeien.
  • En je aandacht gaat naar je handen en naar de energie die dat gevoel van vrede veroorzaakt en laat groeien. En sta toe daarop te focussen en het te laten groeien, zodat je intens kunt herinneren hoe deze gemoedstoestand voelt.
  • Onthoud het zodat je het op ieder moment kan vinden en gebruiken als je het nodig hebt.
  • En als je het sterker  wil maken, focus je weer op je handen, die bewegen… Voel je die kracht je handen bewegen, en die kracht die je handen beweegt, versterkt en vergroot het gevoel van vrede en comfort.
  • En als je dat gevoel hebt gememoreerd, kun je weer fris en alert terugkomen.
  • Future pace: nu repeteer je een (werk)situatie die gaat komen. Ook achterwaarts totdat het soepel gaat. Zie dat de druk die je tegenkomt je vastberadenheid versterkt om de gemoedstoestand te houden. Zie ook de gevolgen van het bereiken ervan. Geniet daarvan.
Hierna lezen:  Attent Zijn: Betekenis, Voorbeelden & 9 Tips (Doe Dit!)

Tip 34 – Geef platonische aanrakingen

Stil de huidhonger van mensen. Dit verbindt jullie diep en maakt jou charismatisch. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk obstakels tussen jullie weg te nemen, zoals tafels of spullen. Of door zoveel mogelijk knuffels en high fives te geven en iemands hand vast te houden.

Als je iemand niet aanraakt, knuffelt of kust bij het begroeten, is dat een non-charismatische daad. Je geeft niks. Er is géén reden om het niet te doen. Behalve het uit de weg gaan van een connectie.

Tip 35 – Verklaar jezelf niet

Iemand met charisma hoeft zichzelf niet te verklaren – en heeft juist een “whatever“-houding. Sterker nog: anderen verklaren zichzelf bij jou als jij charisma hebt. In dit artikel over comebacks vind je allerlei manieren om jezelf niet te hoeven verklaren en verdedigen.

Alles is comfortabel voor jou. Je bent oké met iedere uitkomst en iedere mening van anderen over jou.

Volgende leestip op deze website? Lees deze 49+ zelfvertrouwen-tips!

Bekroond boek over charisma – met praktische toepassing

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we al deze charismatische houdingen ook samen in de praktijk gaan brengen. In dit boek zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met het charmeren van mensen aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: