Wat is dienstbaarheid? Wat is de betekenis van deze deugd / competentie / eigenschap en hoe kun je dienstbaarheid tonen? Je leert het hier aan de hand van de belangrijkste kenmerken van dienstbaarheid!

Kenmerk 1 – Je wilt een bijdrage leveren aan het leven van anderen en je zet je daarvoor in

Als je jezelf dienstbaar opstelt, wil je echt een bijdrage leveren aan het leven van andere mensen. Je zet jezelf hier ook actief voor in.

Iedereen kan groots zijn… want iedereen kan dienstbaar zijn. Daarvoor is geen scholing nodig. Je hebt alleen een groot hart nodig. Een liefdevolle ziel.
– Martin Luther King

Kenmerk 2 – Je bent attent: je wacht niet tot je hulp wordt ingeroepen

Je bent op attente wijze op de uitkijk naar allerlei manieren waarop je anderen kunt helpen. Je wacht dus niet af totdat je hulp wordt gevraagd. Als je bijvoorbeeld iemand ziet die er verloren bijloopt of er eenzaam uitziet, loop je naar deze persoon toe en bied je je hulp aan.

  • Bied iemand in de regen een paraplu aan.
  • Knap een klusje op in het huis.
  • Help een nieuwe leerling op school.
  • Help iemand die met veel zware spullen sjouwt.
  • Opmerken dat iemand aandacht nodig heet – bijvoorbeeld iemand met depressie – en vervolgens een luisterend oor bieden.
  • Bloemen brengen naar mensen die eenzaam zijn, of samen met ze iets doen, zoals koekjesbakken.

Kenmerk 3 – Je anticipeert je op de behoeften van anderen

dienstbaarheid

Voor jou zijn de behoeften van anderen net zo belangrijk als je eigen behoeften. Je anticipeert je op de behoeften van anderen en je bedenkt manieren waarop je die behoeften kunt vervullen.

We can never go nowhere unless we share with each other.
– Tupac Shakur

Kenmerk 4 – Je hebt de intentie om de ander te helpen, niet om een beloning te ontvangen

Je doet dingen voor anderen omdat je echt behulpzaam wil zijn en omdat het welzijn van anderen aan je hart gaat. Je doet die dingen niet omdat je hoopt dat mensen je zullen betalen of belonen.

Hierna lezen:  Attent Zijn: Betekenis, Voorbeelden & 9 Tips (Doe Dit!)

Kenmerk 5 – Je doet je best

Je doet je best voor een klus en je leert echt een bijdrage op deze manier. Als je werkt, zet dan je beste beentje voor. Doe het in de geest van dienstbaarheid.

Kenmerk 6 – Je hebt volledige liefde en zorg voor anderen en voor jezelf

Je bent zorgzaam, voorzichtig, liefhebbend en gevuld met liefde voor jezelf en voor anderen. Dit is een gevoel van ‘rapport hebben' met anderen. Valt bijvoorbeeld iemand van de fiets? Ga de ander dan niet zomaar helpen, maar help de ander met al je liefde en zorgzaamheid.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Bovendien ben je dienstbaar voor jezelf door ook goed voor jezelf te zorgen.

Kenmerk 7 – Je recyclet en je scheidt afval

Je bent dienstbaar voor het milieu door dingen te recyclen. Ook kun je minder spullen gebruiken, afval scheiden en een composthoop in de tuin maken.

Kenmerk 8 – Je brengt ‘synchroniciteit' in de wereld dankzij ‘random acts of kindness'

Door dienstbaar te zijn, zorg je voor wonderen. Een ander woord voor wonderen is synchroniciteit. En wil je die synchroniciteiten gaan boosten? Dat kan met random acts of kindness (RAK). Klik hier voor tientallen ideeën.

Kenmerk 9 – Je wilt oprecht mensen helpen, zonder erover op te scheppen

Ware dienstbaarheid betekent dat je niet over je dienstbare daden en intenties praat, maar dat je het gewoon doet. Je kunt ook gewoon een vluchteling helpen zonder het op social media of op je bedrijfspagina te zetten als ‘maatschappelijk verantwoord.' Daden zeggen meer dan woorden.

Voel bovendien geen druk om dienstbaar te zijn. Je hoeft niet verplicht moralistisch en altruïstisch te zijn als je daar geen behoefte aan hebt. Voor de religieuzen onder ons: we moeten niks van God. We zijn Hem niks verplicht.

Hier vind je heel veel inspiratie om dienstbaar te zijn!

Hier vind je tientallen ideeën (‘random acts of kindness') om een dienstbare daad te verrichten. Neem eens een kijkje en voer er een aantal uit!

Waarom is dienstbaarheid zo belangrijk?

dienstbaarheid

Doordat we ons dienstbaar opstellen, verspreiden we liefde en geluk. Dat geeft onszelf ook een heerlijk gevoel! Dienstbare mensen kunnen de wereld een stukje beter maken! En dat is makkelijker dan je denkt, vooral als je op het vlindereffect vertrouwt!

Met dienstbaarheid kunnen we de wereld veranderen.

Als er geen dienstbaarheid was, zou iedereen er alleen voor staan. Niemand zou elkaar helpen als iemand problemen had en hulp nodig zou hebben, tenzij ervoor betaald zou worden.

Hierna lezen:  Wijsheid Betekenis: Wat is Wijsheid? [Deugd / Filosofie]

Sluit af met deze affirmatie voor dienstbaarheid

Ik ben op de uitkijk naar alle gelegenheden om dienstbaar te zijn, en ik zie al deze gelegenheden. Ik wacht vervolgens niet tot er iets van me gevraagd wordt, maar ik ben attent. Ik lever een zinvolle bijdrage met mijn talenten. Dit maakt mijn leven zinvol.

Dit was alles over dienstbaarheid. Succes met het ontwikkelen van deze deugd!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: