Wat zijn goede praktijkvoorbeelden van wat een coach hoort te doen? Welke houding is daarbij belangrijk en welke vaardigheden moet de coach inzetten? Hier vind je een aantal uitstekende voorbeelden van coaching in de praktijk. Lees verder…

Hoe ziet coaching eruit in de praktijk?

Ik ga je drie video's laten zien van praktijkvoorbeelden van coaching. Eén ding is duidelijk in alle drie de voorbeelden: de coach is snoeihard (inhoudelijk gezien, terwijl de zachte verbinding behouden blijft). Dat komt op de volgende manier tot uiting…

  • De coach durft de cliënt op z'n plek te zetten.
  • De coach durft de cliënt te wijzen op z'n onlogica.
  • De coach durft de cliënt op z'n bullshit te wijzen door specifiekere vragen te stellen over wanneer de cliënt iets gaat doen – en wat voor handeling dat precies is.

Geen slappe hap dus. Bekijk hieronder de drie voorbeelden.

Voorbeeld 1: de coach durft vage dromen naar specifieke stappen te sturen

Als coach is het jouw taak om door vage bullshit heen te prikken en de cliënt aan te sturen op beweging en actie. Dat gebeurt al via gerichte vragen om iets concreet en toepasbaar te maken: “Je zegt dat je onderzoek moet doen. Oké, wat voor research? Wat is het eerste wat je moet doen? Wanneer doe je dat? Oké, dit is het actieplan.” Bekijk onderstaande video: “An Example of Good Coaching Questions” van het kanaal “Management Futures”.

Voorbeeld 2: de coach zegt wat de coachee niet wil horen

Hieronder zie je de video: “Tony Robbins and a suicidal girl 13 years old”. Wat Tony Robbins altijd goed laat zien, is: kei hard zijn op het gedrag. Nul respect voor het probleem. Maar alle respect van de wereld voor de persoon.

Het gedrag is gewoon desastreus en dat moet een coach gewoon kunnen aanwijzen. Gewoon zeggen waar het op staat en wat de cliënt wel of niet moet doen. Tony Robbins maakt duidelijk dat het meisje haar problematische gedrag vertoont (zelfmoord) om haar ouders bij elkaar te houden. Dit is ziektewinst. Het meisje krijgt de keiharde waarheid: Misschien moeten ze wel gewoon scheiden. Je moet dat kunnen accepteren.

Hierna lezen:  Overzicht van alle bekende coachmodellen [met uitleg]

Voorbeeld 3: Een coach is geen giechelende vriendin, maar een Spartaanse trainer

Doe je cliënt pijn. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Coaches zijn géén vrienden. Er is een reden waarom Louis van Gaal, Anthony Robbins en José Mourinho het meeste uit een jonge groep mensen kunnen halen: ze zijn niet bang om te zeggen waar het op staat als je belachelijke dingen aan het doen bent. Je voldoet hier al aan als je iemand zoveel laat betalen voor de coaching dat het ook echt pijn doet in de portemonnee. Daarom werkt coaching vaak ook beter als iemand het met z'n eigen geld betaalt, in plaats van via zijn werkgever.

Praktisch boek over coaching (bekroond!)

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken van NLP, waaronder bruikbare challenges om met coach-technieken aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: