Merk je dat je nu nog een gebrek aan wilskracht toont? Wil je meer discipline ontwikkelen? In dit artikel vind je 19 krachtige tips om jouw discipline te trainen.

Inhoud van deze pagina:

Wat is discipline?

Discipline betekent dat je doet wat je hoort te doen, of je er nou zin in hebt of niet. Discipline hangt dus nauw samen met doorzettingsvermogen en is dus iets anders dan motivatie: Discipline betekent dat je het juiste doet, ondanks of je er gemotiveerd voor bent of niet. Discipline is hierdoor een van de belangrijkste eigenschappen om doelen te behalen en succes te bereiken.

Omdat ik er geen zin in heb. Daarom doe ik het. Discipline is het doen van de dingen die je niet leuk vindt, alsof je ervan houdt. Wees gedisciplineerd om altijd op te dagen. Ook al wil je er niet zijn.
– David Goggins

Discipline staat dus los van emotie en motivatie. Impulsieve, emotionele gevoelens zitten discipline helaas in de weg. Je ‘instinct' vindt impulsieve beslissingen juist gezond!

Je hoeft niet eens motivatie te hebben om iets te bereiken. Dankzij discipline zeg je namelijk: “Ik heb geen zin om te fitnessen, maar ik doe het toch.” De concurrentie heeft geen enkele kans tegen dit soort mensen.

De drang om bijvoorbeeld te snoepen komt doordat je instinct jou wil beschermen: het wil jouw vecht-vlucht-respons voeden met die snoep. Dan wordt het hele emmertje energie namelijk naar je ren- of vechtvermogen geleid zodat je kunt vluchten, en niet naar je denkvermogen. Hierdoor wordt de logische beslissing dat snoep niet goed voor je is, lastig om na te volgen. De vecht-vlucht-respons wil jou juist impulsief maken om je te beschermen.

Stop een bitch te zijn.
Doe het werk, hoe dan ook.
Doe het vermoeid.
Doe het zonder enthousiasme.
Doe het zonder energie.
Zonder aspiraties.
Zonder concentratie.
Maar doe iets.
Terwijl ik aan het twijfelen ben of ik wel of niet naar de gym ga… ben ik al onderweg.
– Elliott Hulse

Hoe kunnen we dan toch meer zelfdiscipline en wilskracht krijgen? Laten we naar onderstaande bewezen tips kijken…

Je hoeft geen zin te voelen om te doen wat je moet doen. Je moet een machine zijn en het doen, of je er nou zin in hebt of niet.

Tip 1 – Ook dopamine is de boosdoener… Gebruik het in je voordeel voor wilskracht!

Dopamine is de boosdoener wanneer je wilskracht en discipline niet sterk genoeg is om jouw impulsieve neigingen te overwinnen. Winkels maken je dopamine sterker door middel van gratis voorproefjes, geuren, kortingen,  mooie vrouwen en ‘uw kans om geld te besparen!'

Hierna lezen:  Definitie van coaching: wat is coachen? [Uitleg]

Hoe zet je dit in je voordeel in? ‘Dopamize' dingen die saai maar goed voor je zijn. Vind een manier om je dopamine hiervoor in te zetten om je taakjes leuk te maken! Wees hier creatief in.

Tip 2 – Train je discipline-spier door er een gewoonte van te maken

Maak je wilskracht-spier sterker door er een gewoonte van te maken. Train het zodat het een gewoonte, oftewel een impuls wordt om het goede te doen. Op deze manier wordt het iedere keer een stukje makkelijker.

Dit kan op twee manieren getraind worden:

  • Door discipline te hebben om ongewenste dingen niet te doen. Zet bijvoorbeeld een pot snoep in de gang waar je dagelijks langs komt!
  • Door discipline te hebben om gewenste dingen wel te doen. Maak direct je bed op als je opstaat. Dit is direct al een praktische handeling waarmee je discipline-spier aangewend wordt. Ideaal om je dag te beginnen met ‘discipline' tussen aanhalingstekens, want zo veel moeite is het niet. Het gaat om het ‘idee' van het aanwenden van discipline.

Ik onderhandel niet met mijzelf. Ik doe gewoon wat goed voor me is. Ik heb hoge standaarden en ik ga mijn tijd niet verdoen met discussiëren met mijn ego.
– Tony Robbins

Tip 3 – Gebruik de theorie van Daniel Kahneman: laat je denkende brein eventjes opwarmen

Lees de theorie van Daniel Kahneman (Ons Onfeilbare Denken) en schakel simpelweg systeem 2 in. Haal diep adem en wacht een paar seconden zodat het motortje van je logische, denkende, controlerende, wilskrachtvolle brein, de tijd krijgt om op te warmen.

Tijd moet je maken. Het kost wat moeite en het gaat niet vanzelf. Iedereen heeft tijd om naar de sportschool te gaan of een snelle training te doen. Stop met liegen tegen jezelf en stop met het verwaarlozen van jezelf en je gezin. Sta in de ochtenden bijvoorbeeld eerder op als het moet.

Je kunt echter niet te vaak op een dag een beroep doen op die gedisciplineerde denk-computer van je. Het kost namelijk steeds een flink stuk energie om die computer in je brein op te laten starten. Mentale kracht maakt je misschien zelfs nóg vermoeider dan fysieke kracht. Zie volgende tip…

Tip 4 – Je wilskracht kan opraken (en ook weer aangevuld worden)

zeldiscipline trainen

Je wilskracht is op te raken, bijvoorbeeld na een lange tentamenweek met alleen maar studie… Daarom is het ook zo belangrijk om pauzes te nemen. Én daarom gaan helden en de beste professionals wel eens de fout in en veroorzaken ze schandalen: hun wilskracht was helemaal op.

Je discipline en wilskracht wordt sterker als jouw lichaam gezonder en sterker is. Dus: neem pauzes, ga naar buiten, ontspan, minimaliseer afleidingen, focus, ga vroeg naar bed en merk op hoe je wilskracht weer is aangevuld!

Steve Jobs trok iedere dag dezelfde kleren aan. Waarom? Iedere moment waarin jij je outfit moet kiezen, neemt zo'n vijf beslissingsmomenten in beslag. Er wordt dus vijf keer een beroep gedaan op je mentale denkkracht. Steve Jobs kon deze vijf beslissingen iedere dag spenderen aan belangrijke keuzes voor zijn miljardenbedrijf, zonder dat zijn kledingkast die belangrijke kracht in beslag neemt.

Per dag heb je mentale kracht voor 27 kwalitatieve beslissingen. Steve Jobs elimineerde al 5 beslissingsmomenten met zijn kleding. Die kracht kon hij nu inzetten voor beslissingen in zijn miljardenbedrijf.

Tip 5 – Pas op voor “ik ben zo goed bezig, nu verdien ik een kleine treat”

Voortgang maken in een doel kan voor saboterend gedrag zorgen voor datzelfde doel: wees erop voorbereid dat je op een gegeven moment kan gaan besluiten dat het tijd is om jezelf te trakteren op iets wat je weer de tegenovergestelde richting instuurt…

Even if you are on the right track, you'll get run over if you just sit there.
– Will Rogers

Tip 6 – Heb een doel/visie en visualiseer hem: dit werkt wilskracht en zelfcontrole in de hand

Als je een doel hebt en nastreeft, komt zelfdiscipline van nature omdat het leuk wordt én omdat je gebruikmaakt van de kracht van ‘delayed gratification' ten opzichte van ‘instant gratification' (de ‘Marshmellow Test').

Hierna lezen:  Vriendelijkheid Betekenis & 17 Tips! [Hoe word je aardig?]

Arnold Schwarzenegger kon alleen Mr. Universe worden op zijn twintigste, omdat hij een doel had. Voor zich zag hij de Mr. Universe-titel bij iedere keer dat hij 250 kilo squatte. Hij deed het met een dikke grijns omdat iedere herhaling hem dichterbij bracht om van die visie een realiteit te maken. Hij kon niet wachten om nog eens 250 kilo te squatten en nog eens 2.000 sit-ups te doen.

Als je geen visie hebt van waar je naartoe gaat, raak je overal en nergens.
– Arnold Schwarzenegger

Waarom zou je je doel visualiseren? Zelfcontrole vermindert drastisch als het doel verder weg is of lijkt. Het is simpelweg minder waard voor je. Maak de afstand naar het doel dus kleiner en maak het meer zichtbaar. Dat doe je bijvoorbeeld door je doel te visualiseren, je topprestatie voor je te zien of door je ideale dag in de toekomst te beschrijven. Je geeft hiermee je lichaam een proefje van de toekomst.

Tip 7 – Zet afleidingen uit het zicht: discipline kan ook vanuit de omgeving komen

Een van de bijzondere bij-conclusies van de beroemde Marshmellow-test bij kinderen van 4 jaar was: de slimme kinderen konden de verleiding weerstaan doordat ze er niet naar keken!

Een paar voorbeelden:

  • Zet afleidingen zoals snoep, of jouw triggers, uit het zicht.
  • Zet zoveel mogelijk social media notificaties uit.
  • Doe alleen gezond boodschappen.
  • Zet je telefoon op stil.

Tip 8 – Gebruik de wet van ‘loss aversion' om jouw wilskracht te boosten

discipline trainen wilskracht

Loss aversion betekent: verliezen is erger dan de hoeveelheid geluk die je krijgt bij het winnen. Wil je nu 50 euro of 90 euro over een week? Dan is de keuze simpel: bijna iedereen kiest voor 90 euro over een week. Maar wat nou als ik je nu een briefje van 50 in je handen geef, en je dan direct vraag of je hem nu wil inruilen zodat je er over een week 90 euro voor terugkrijgt? Véél meer mensen zeiden toen nee! Want ze hadden het briefje al in hun handen en wilden het daarom niet kwijtraken.

Gebruik dit in je voordeel! Stel je voor dat je de langetermijnvoordelen al hebt en dat je ze kwijtraakt als je iets doet voor onmiddellijk genot…

Tip 9 – Discipline lastig? Zorg voor je toekomstige zelf: dat ben jij ook!

Waarom zou je wel zorgen voor je huidige zelf en niet je toekomstige zelf? Ze zijn allebei dezelfde persoon. Denk aan je toekomstige zelf!

Discipline is de eigenschap die jou naar succes gaat brengen.

Tip 10 – Repeteer het inzetten van discipline ook alvast voor jouw valkuilen

Ken je jezelf goed en weet je nu al wat voor valkuilen je kunt tegenkomen wanneer je vol discipline met iets bezig gaat? Repeteer van te voren dan ook alvast wat je gaat doen als die valkuil gaat komen. Dit kun je bijvoorbeeld verweven in een gedragsgenerator-techniek.

Hierna lezen:  Top 10 Beste Coaches Van Nederland [2024 Update]

Tip 11 – Discipline leren? Je hoeft alleen maar baby-stapjes te maken

Je hoeft niet in één keer die grote verandering door te maken die je graag wilt bereiken. Gebruik de kracht van micro learning, oftewel Kaizen. Wil je bijvoorbeeld vroeg naar bed? Ga dan iedere avond 5 minuten eerder naar bed.

Milton Erickson gaf zijn claustrofobie-cliënten de opdracht om in een kast te gaan en de deur steeds een milimeter verder dicht te trekken. Of hij gaf nagelbijters de opdracht om steeds 1 vinger extra te besparen.

Tip 12 – Hoe krijg je meer zelfdiscipline? Zet je even door de beginfase heen

discipline

Het mooie van discipline is, dat je het alleen in de beginfase van je uitdaging nodig hebt. Moet je dat ene werkstuk nog gaan maken wat je al een lange tijd uitstelt? Je hebt dan alleen eventjes een discipline-shot nodig om er überhaupt aan te gaan beginnen. Zodra je even bezig bent, blijf je automatisch en eenvoudig doorgaan! Neem jezelf dus voor om slechts 5 minuten te gaan werken!

Commitment betekent: het gewoon doen. Bijvoorbeeld :30 dagen iedere dag 5 uur in de ochtend bidden.. betekent dat je dat gewoon gaat doen. Niet: “Ik zal het proberen”. There is no try. There is only do or don't do.

Hetzelfde geldt voor langere gewoontes, zoals verslavingen of vroeger willen opstaan. De eerste paar weken zullen het meest lastige zijn en daar zal je eventjes flink wat discipline voor moeten inzetten. Daarna wordt het eenvoudiger.

Discipline is een medicijn voor depressie. Met discipline kun je namelijk taken volbrengen, ondanks dat je je down voelt. Blijf voorwaarts pushen.

Tip 13 – Discipline werkt, maar soms vraagt de situatie om een oplossing vanuit de kern: je onderbewuste

Het is slim om in ieder geval ook de onderstroom van een uitdaging te onderzoeken en verbeteren, zodat het veel eenvoudiger wordt om bijvoorbeeld eerder op te staan. Los dus het onderliggende probleem op, dat in het onderbewuste ligt.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door naar de positieve intentie van het ongewenste gedrag te kijken en om deze in een aantal stappen te gaan herkaderen. Dit is bovendien een blijvende oplossing.

In dit artikel leer je meer over het onderbewuste en leer je hoe je het kunt aanwenden om vanuit de kern een probleem op te lossen, in plaats van op een bewuste manier discipline in te moeten zetten.

Tip 14 – Zet je uitdaging in het licht van je grotere missie

zelfdiscipline leren

Je zal vanzelf veel meer wilskracht en discipline gaan krijgen als je weet waarvoor je het allemaal doet. Laat je een verslaving in de weg zitten voor het grotere doel waarmee je bezig bent? Ook dit is een herkadering (zie vorige tip).

Hierna lezen:  Tijd is kostbaar: je verspilt het nooit meer na het lezen van dit artikel

Je missie is het meest krachtig om jouw gedrag in het licht daarvan te zetten. Dit kun je echter ook met andere logische niveaus doen, zolang ze maar op een hoger niveau dan gedrag liggen. Jouw waarden bijvoorbeeld!

Onderstaande quote is zo relevant dat ik hem voor de tweede keer in dit artikel noem:

Ik onderhandel niet met mijzelf. Ik doe gewoon wat goed voor me is. Ik heb hoge standaarden en ik ga mijn tijd niet verdoen met discussiëren met mijn ego.
– Tony Robbins

Tip 15 – Zorg voor brandstof: discipline wordt een eitje als je een intens verlangen hebt

Een intens verlangen lost het hele discipline-probleem op. Dan heb je niet eens meer discipline nodig.

Dit is namelijk een tip waarmee je de ‘onderstroom' van het probleem aanpakt. Je kunt wel in de bovenstroom bewust discipline opbouwen, maar als de onderstroom je de andere kant op duwt…

Laten we gewoon de onderstroom de juiste richting op zetten! Dan hoef je niet eens meer bewust aan je discipline of wilskracht te werken, want dan gaat het vanzelf!

Hoe zorg je voor dat intens verlangen? Het gaat om een heel specifiek principe, waar je ook krachtige visualisatie-technieken mee kunt uitvoeren.

  • Tony Robbins noemt dit de ‘leverage-techniek'.
  • Er is een NLP-model dat dit tot de ‘Dickens-techniek' heeft omgedoopt.
  • Het staat ook bekend als het ‘pijn-plezier-principe'.

Het komt er in het kort op neer dat je heel sterk gaat voelen en visualiseren hoe erg het is als je de gewenste veranderingen niet doorvoert. Vervolgens doe je hetzelfde voor het scenario waarin je jezelf juist wel verbetert.

Je kunt met deze techniek heel eenvoudig gewoonten veranderen en discipline en wilskracht krijgen. Het pijn-plezier-principe staat hier uitgebreid beschreven 

Tip 16 – Geloof dat je een persoon bent met veel zelfdiscipline en wilskracht

Wat je gelooft, wordt waar voor je. Installeer dus in jezelf de overtuiging dat je het kunt en dan zal zelfdiscipline eenvoudiger worden voor je.

Get it fckn done.

Tip 17 – Ken én erken gewoon je zwakten: geef gewoon toe zodat je het kunt aanpakken

discipline erken zwakte

Zwakten hebben we allemaal. Of het nou chips is, een videogame of Facebook… Erken ze gewoon, in plaats van te doen alsof ze niet bestaan. Vergeef jezelf hiervoor en neem vervolgens verantwoordelijkheid om ze aan te pakken.

Maak gerust gebruik van 'trucjes' om je te helpen. Je hoeft het niet allemaal op eigen kracht te doen.'Ja maar ik moet het ook zelf kunnen…' Een stok achter de deur zetten en je brein 'tricken' mag gewoon.

Hierna lezen:  Moeite met thuiswerken? Tips voor discipline & effectiviteit

Gebruik dus gerust de tips uit dit artikel of voeg je bij een mastermind-groep voor een stok achter de deur, en kom ondertussen gewoon uit voor je zwakten.

Tip 18 – Discipline aanleren? Je hoeft het niet puur op je eigen wilskracht te doen: krijg hulp

Je bent niet ‘zwak' en je bent geen ‘valsspeler' als je hulp inschakelt om gedisciplineerder te worden. Schakel gerust hulp in. Bijvoorbeeld:

  • Gooi alle junkfood weg uit je huis.
  • Heb je een tv? Haal de bank weg zodat je niet meer verleid wordt.
  • Als jouw fitnessbuddy op zondagochtend om 06:30 bij jou op de stoep staat, moet je wel uit bed komen.
  • Als de videocursus die jij hebt aangeschaft voor 1.000,00 euro, over exact 30 dagen zichzelf vernietigt waardoor je geen toegang meer hebt… moet je wel alle lessen binnen 30 dagen bekijken en stel je het niet uit.

Wilskracht is niet zo krachtig. Schep de omstandigheden. Haal de verleidingen weg. Haal hulpmiddelen in huis.

Tip 19 – Laat je inspireren door dit verhaal van een Oostenrijker in Amerika

Arnold Schwarzenegger ging zonder geld en zonder de taal te spreken naar Amerika. Daar nam hij een zware fulltime-baan in de bouw, waarna hij direct urenlang lang de sportschool in dook. En van 20:00 tot 00:00 nam hij nog acteerlessen… om de volgende morgen weer op het werk te verschijnen.

Bekijk hieronder zijn krachtige toespraak:

Veel succes met het ontwikkelen van wilskracht en zelfdiscipline!

Veel succes met het gebruiken van deze tips voor meer discipline en wilskracht!

Praktisch boek over discipline

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met je waarden – zoals discipline – aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Definitie van coaching: wat is coachen? [Uitleg]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: