Waarom is het een goed idee om coach te worden? Hier vertellen we je de redenen waarom het een goede keuze zou kunnen zijn om volledig voor het coach-vak te gaan. Het is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook qua leefstijl. Lees verder…

Waarom zou je een coach worden? De onmiskenbare redenen…

Coaching… Het is geweldig. Niet omdat we idealisten zijn, graag handjes vasthouden en Kumbaya zingen. Maar simpelweg omdat er zóveel vraag naar is:

  • Iedere aspirerende tennis-prof wil en neemt een tennis-coach en betaalt de volle mep.
  • Iedere aspirerende vrouwelijke ondernemer wil en neemt een business coach voor vrouwen en betaalt de volle mep.
  • Ieder mkb-bedrijf van 30+ medewerkers neemt een vitaliteitscoach, stresscoach en/of counselor aan om de energie van de medewerkers hoog te houden en de stress laag. Ook voor de volle mep.

Dit zijn allemaal goedbetalende klanten van €30.000,00 per jaartraject of €12.000,00 voor de downsell. Maandelijks één extra cliënt inschrijven brengt ze al naar 30k per maand. Heel eerlijk: als je minder dan 10k per maand draait als coach, ben je in het luchtledige aan het werken.

Mocht je nog twijfelen om coach te worden, laat mij je dan – naast het bovengenoemde geldaspect – overtuigen waarom het een uitstekende keuze is.

Reden 1: Je bent bezig met iets waar je bekwaam in bent, dus het kost je geen energie

Veel mensen kennen het gevoel: je bent net nieuw op een baan – of je zit er al jaren in – en het werk kost steeds nét te veel moeite dan wat je eigenlijk aan kunt. Je moet nog veel leren en je hebt nog niet zoveel ervaring. Je voelt druk, je moet jezelf bewijzen en het achterstallig werk stapelt zich op omdat je simpelweg niet bekwaam bent. Logisch: je bent namelijk in dat geval geen coach die boven de stof staat, maar je zit in de stof.

Hier is nooit meer sprake van als je coach bent. Een coach is per definitie iemand die bewijs heeft verzameld en zichzelf dus niet meer hoeft te bewijzen en geen druk voelt. Een coach is per definitie iemand die boven de discipline staat waarin hij/zij coacht. Als coach ken je alle kneepjes, valkuilen, scenario's, oplossingen, noodoplossingen, how-to's en best practices. Iemands probleem is per definitie geen probleem meer dankzij jouw overzicht en ervaring.

  • Ben je bijvoorbeeld een management-coach, dan weet je precies aan te wijzen waar de bottleneck zit bij je coachee die net nieuw is in het management-vak.
  • Ben je een stress-coach, dan weet je precies de vinger op de zere plek te leggen bij je overstresste cliënten.
Hierna lezen:  Tools Voor Coaches: Deze Hulpmiddelen Zijn Onmisbaar [2024 Update]

Snap je hem al? Jij bent als coach degene die de boel op bekwame wijze op het juiste spoor zet. Jij bent de expert. Je werk is dus moeiteloos.

Reden 2: Je kunt doen wat je het liefste doet

Wat is je passie? Daar kun je gewoon je ‘werk' van maken.

  • Vitaliteitliefhebber? Begeleid anderen dan in sport, beweging, yoga, meditatie, etc.
  • Tennisliefhebber? Leer het anderen en begeleid ze.
  • Financiën-liefhebber? Begeleid en coach anderen in geldmanagement of het starten van een onderneming.

Hierdoor wijd je je leven aan je grootste passie én leer je steeds meer bij over je grootste passie. Je staat namelijk boven de stof en leert dus op allerlei manieren bij over jouw discipline.

Reden 3: Er zijn veel banen en klanten in te vinden

Ik weet niet of je het doorhad, maar er zijn veel banen voor coaches. Iedere middelbare school heeft counselors en coaches in dienst voor de leerlingen. Ieder mkb-bedrijf met 20+ personeelsleden heeft een vitaliteitscoach, stresscoach of counselor nodig. Gewoon iemand om mee te kunnen praten. Het betaalt zich direct uit in hrm-kengetallen zoals een lager verloop, hogere arbeidsmoraal, etc.

Zijn er echt zoveel banen voor coaches, terwijl er 17 miljoen coaches in Nederland zijn? Ja, want alle 17 miljoen coaches worden verleid door internetgoeroes en geloven klakkeloos dat ze een eigen praktijk moeten beginnen (want zo kan er meer business coaching verkocht worden en zo houdt het piramidespel zichzelf in stand). Hierdoor voelt al jouw concurrentie zich te trots om daadwerkelijk te solliciteren, waardoor alle coach-vacatures onbeantwoord blijven.

Terwijl jouw concurrentie allemaal aan z'n eigen inspirerende podcast en zes-minuten-durende-selfie-video's-vol-wijsheid aan het werken is, ben jij lekker naar jouw droombaan als coach aan het solliciteren en krijg je hem daadwerkelijk.

Zelfs als je toch vol trots ondernemer wilt worden, zijn er zat klanten te vinden. Er wordt wel eens gezegd dat er 17 miljoen coaches zijn en dat er geen klanten te vinden zijn. Dat is een overduidelijke leugen.

Ik zal je vertellen wat wél de waarheid is: dat er 17 miljoen coaches op Instagram en Facebook met hun wijsheid zitten te pielen en dat er ondertussen zeeën van klanten met de portemonnee in de aanslag aan het wachten zijn totdat ze eindelijk eens gebeld worden en een goed aanbod krijgen.

Pak gewoon de telefoon. Verkoop ze een jaartraject. Simpel. Van die 17 miljoen coaches durft niemand dat te doen, dus jij krijgt alle klanten voor jezelf als je dat daadwerkelijk doet.

Extra audiobonus over waarom coaching goed is

Dr. Vincent van der Burg geeft je in onderstaande audio extra uitleg over waarom coaching zo'n goed vak is. Geen zorgen, je hebt hier niet per ongeluk voor betaald, maar je krijgt dit gratis als preview. Dit is les 1. Later stuur ik je ook wat volgende belangrijke coaching-audiolessen van dr. Vincent van der Burg.

CoachNu Audioles 1

Door Dr. Vincent van der Burg | Alles om een succesvolle coach te worden

Op jouw succes!