[HowTo] (Slechte) Gewoontes Veranderen, Afleren & Doorbreken

Wil jij een (slechte) gewoonte veranderen, afleren en doorbreken, en in plaats daarvan ander gedrag aanleren? In dit artikel ga je via 19 tips leren hoe je oude gewoontes kunt afleren. Lees verder…

Tip 1 – Hoe kom je van slechte gewoontes af? Begin met de ‘hoe-vraag’ om tot zelfkennis te komen

Voordat je een poging waagt om iets te veranderen, is het handig om te weten wat er precies gebeurt als we het over een ongewenste gewoonte hebben. Kortom, we analyseren hoe je de ongewenste gewoonte precies ‘doet’.

Als je hierin gecoacht wordt, dan zou een vernuftige coach zelfs aan je vragen:

‘Leer het mij eens! Hoe doe je het probleem precies? Stel dat ik een dag met je mocht ruilen. Kun je me leren hoe ik ervaar wat jij ervaart?’

Waarom werkt dit zo goed? Leren impliceert dat je het ook kunt afleren. Nu wordt er bovendien geïmpliceerd dat jij expert bent in je probleem. Als je het iemand kunt uitleggen alsof je er een expert in bent, dan impliceert het dat je er zoveel controle over hebt dat je het ook kunt deconstrueren.

Zo’n analyse waarbij je onderzoekt hoe je iets precies doet, wordt ook wel de strategie- of TOTE-elicitatie genoemd. Hierbij is de hoe-vraag erg belangrijk.

 • Hoe (specifiek!) doe je het?
 • Hoe (specifiek!) weet je dat het tijd is om de gewoonte te doen?
 • Wat zie, hoor, denk of voel je eerst?
 • Wat daarna? En wat daarna?
 • Wanneer is het afgelopen?

Hoe weet jij dat het tijd is om aan je acne te zitten? Als jij denkt aan het geven van een presentatie, wat zie je dan voor je?

Maar goed, nu weten we uit welke kleine stapjes het ongewenste gedrag precies bestaat. Hierdoor kunnen we nu heel gericht en precies een interventie uitvoeren om dit hele patroon te doorbreken.

Hierna lezen:  Dromen waarmaken? [33 Slimme Tips] Verwezenlijk je droom 100%

Tip 2 – Nu je weet waar het ‘mis gaat’, kun je het patroon gericht doorbreken

gewoonte-gericht-aanpakken

Als je precies weet hoe je het ongewenste gedrag doet en uit welke stapjes het is opgebouwd, dan kun je een specifieke stap elimineren of vervangen door een andere stap, waardoor het oude patroon niet verder in gang gezet kan worden. Dáár wordt de huiswerk-taak op gegeven.

Ik heb in de vorige tip bijvoorbeeld geleerd dat ik weet dat het tijd is om aan mijn acné te zitten wanneer ik voor een spiegel sta zonder shirt. Nu kan ik dit patroon dus doorbreken via bijvoorbeeld de volgende ‘huiswerk-taken’:

 • Niet meer zonder shirt voor spiegels staan.
 • Iets compleet anders doen wanneer ik voor een spiegel sta.
 • De visuele trigger verstoren met een auditief trigger. Bijvoorbeeld door altijd muziek aan te zetten in de badkamer of door steeds een liedje te zingen als ik zonder shirt voor de spiegel sta.
 • Een andere patroononderbreking doen (hier staan 48+ voorbeelden).
 • Een formele techniek waarin een patroononderbreking verwerkt zit, zoals de Swish-techniek of de Gedragsgenerator-techniek.

Gedragspatronen doorbreken? Pas dan een patroononderbreking toe. Zing een liedje of doe een dansje!

Als je dit doet, wordt het ‘neurale pad’ van het oude gedrag steeds zwakker en bouw je aan een nieuw neuraal pad voor het nieuwe gedrag. Wanneer je vanaf nu weer de situatie tegenkomt waarin je het oude gedrag vertoont, is het dus echt tijd om iets anders te doen zodat dat nieuwe neurale pad daadwerkelijk kan ontstaan.

En houd het niet bij één keer. Hoe vaker je een patroononderbreking doet, hoe meer je systeem eraan gewend raakt om je focus te verleggen naar iets nieuws en zinvols. Het wordt hierdoor steeds makkelijker om ‘het nieuwe pad af te lopen.’

Hierna lezen:  Provocatief coachen: 68 voorbeelden & technieken [Artikel met tips]

Tip 3 – Gebruik de kracht van ‘nieuwigheid’ om gewoontes te veranderen

nieuwe puppy gewoonten veranderen

Ook nieuwigheid werkt effectief omdat het als aangename patroononderbreking werkt. Het leven wordt leuk, makkelijk, en interessant als we regelmatig iets op een andere manier doen of überhaupt iets anders doen.

Milton Erickson pastte dit principe vaak toe door zijn cliënten huiswerkopdrachten te geven waar alle aandacht op kwam te liggen. Een van zijn cliënten durfde nooit buiten de stad de snelweg op te rijden. Erickson gaf het volgende mee als huiswerk: ‘Trek zondag je beste pak aan, rijd de snelweg op, stop op de vluchtstrook en ga vervolgens gedurende iedere kilometer even uitstappen en in de goot langs de weg liggen.’

Deze patroononderbreking nam alle energie en aandacht weg van het probleem! Iedere keer dat de vrouw voortaan op de snelweg reed, had ze vanaf nu een totaal andere routine. Doordat haar routine veranderde, veranderde de slechte gewoonte (niet buiten de stad durven rijden) mee.

Slechte gewoontes doe je iedere keer weer onder dezelfde omstandigheden. Er is sprake van een soort routine. Dat is logisch, want anders had het geen gewoonte geheten. Injecteer dus wat nieuws in je routine. Vind nieuwe manieren om je leven te leiden en er is dan een grote kans dat slechte gewoontes mee-veranderen.

Dus nogmaals: de intentie van deze tip is niet om direct die slechte gewoonte gericht veranderen, maar om iets anders in je routine / leven te veranderen waardoor de slechte gewoonte mee-verandert.

 • Stel dat je opeens besluit een puppy te nemen. Dan veranderen er zoveel routines in je leven waardoor je niet eens meer ‘aandacht zal hebben voor je slechte gewoontes.’
 • Misschien daag je jezelf uit om een gesprek aan te gaan met iemand op het werk die je niet zo goed kent.
 • Of misschien verander je je oefenschema – hoe, wanneer, waar of met wie je traint; of welke oefeningen je normaal gesproken uitvoert.
 • Of misschien verander je je dieet door nieuwe gerechten of combinaties van gerechten uit te proberen.
 • Ga op reis, maak een lange wandeling in de natuur.
 • Misschien kun je overwegen om te solliciteren naar een nieuwe baan, of terug te gaan naar school om een vak na te streven die je vergeten was of eerder als onpraktisch had afgedaan.
 • En ga zo maar door met het bedenken van nieuwe dingen. Gewoon dingen anders doen.
Hierna lezen:  Op Tijd Komen? 6 Tips Om Nooit Meer Te Laat Te Komen

Tip 4 – Kies voor de initiële pijn, zodat je niet de veel ergere pijn van inactiviteit krijgt

gewoontes afleren

Dit is Marie. Ze moet eigenlijk een een verjaardagskaart voor haar oma schrijven en deze op de post doen, maar ze stelt dit al heel lang uit. Ze voelt een innerlijk gevoel van weerstand, en in plaats van de moeilijke taak om die weerstand tegen te gaan, gaat ze een aantal uur Candy Crush spelen om hiervan te ontsnappen.

Ze voelt zich best lekker, maar dan gebeurt het… een vies en schuldig gevoel van binnen. En dit gevoel van inactiviteit is veel erger dan de pijn van het doorbreken van de weerstand om het kaartje voor haar oma te schrijven.

Het kost veel discipline en wilskracht om je patroon te doorbreken en een nieuw ‘neuraal pad’ te creëren. Vooral de eerste keer die nieuwe link leggen is moeilijk, pijnlijk en oncomfortabel, maar je moet het toch echt doen omdat je anders voor een veel grotere pijn komt te staan…

Pak datgene aan, word sterker en wees iemand die oncomfortabele situaties oké vindt. Want de pijn van inactiviteit is veel pijnlijker en langzamer, ook al merk je hem niet direct op. Je hele leven zal zich verbeteren als je die discomfort gewoon direct aangaat door het gewenste gedrag te vertonen.

Tip 5 – Herkader de positieve intentie & vervul de fundamentele behoefte op een betere manier!

En nu wordt het pas echt interessant! De vorige tips bevonden zich vooral op cognitief niveau, maar nu gaan we met het onderbewuste aan de slag om gewoontes te veranderen, wat vele male krachtiger is dan bewust proberen dingen te veranderen.

Hierna lezen:  Uit Je Comfortzone Komen? 42 Comfortzone-Opdrachten & 9 Tips!

En het goede nieuws is: je kunt met heel praktische technieken het onderbewustzijn gewoon de goede richting op sturen. Een van die manieren is het ‘herkaderen‘ van de ongewenste gewoonte. Laten we dit principe van herkaderen even uitleggen: Bij herkaderen ga je de positieve intentie van een ongewenste gewoonte op een andere manier vervullen…

Blijf je maar hangen bij je oude gewoontes, zoals fel reageren, uitstelgedrag, roken of ongezond eten? Waarschijnlijk is daar een heel terechte en goede reden voor. Er is namelijk sprake van een positieve intentie, zelfs bij slechte gewoontes.

Wat is bijvoorbeeld zo’n positieve intentie? Nou, het is misschien wel heel gemakkelijk en veilig om het bij het oude te houden. En dat zou je niet kwijt willen raken, waardoor je de oude gewoonte blijft aanhouden. Hier zit altijd een fundamentele behoefte achter, zoals zekerheid.

De oplossing? De positieve intentie behouden en op een andere manier vervullen! Een manier zonder dat ongewenste gedrag, dus een manier niet zo waardeloos is! Hier leer je alles over in dit artikel over de positieve intenties en fundamentele behoeften.

Je stelt dus een nieuw doel waarmee de positieve intentie (fundamentele behoefte) op een waardevolle manier vervuld wordt. Laat je nieuwe doel ook dus altijd een fundamentele behoefte vervullen: waarom wil je jouw gedrag veranderen (het doel achter het doel)? Geeft het je bijvoorbeeld rust, zekerheid of vrijheid?

Tip 6 – Vind brandstof! Analyseer jezelf met het pijn-plezier-principe

betere gewoontes aanleren

Stel, Marietje heeft het doel om gezonder te eten. Ze weet ook waarom: een deel van haar wil écht niet meer de pijn voelen van het hebben van een dik lichaam. Ze wordt dus gemotiveerd door weg te gaan van die pijn. Dat is uitstekende brandstof!

Hierna lezen:  Chunking: wat is de betekenis van chunken? (Alle upchunk-vragen!)

Echter… Marietje heeft alleen maar gepraat over dat ene ‘deel’ van haar dat verafschuwd is van de pijn van dik blijven. Zij en haar coach moeten zich niet blind staren op dat ene deel van Marietje met het uitgesproken doel om iets wel of niet te willen. Ze heeft uitgesproken iets wel of niet te willen, maar er zijn ook andere, onuitgesproken delen van Marietje die andere pijnen willen vermijden en/of andere plezieren willen krijgen. Vraag die ook uit voor jezelf!

Als Marietje zichzelf wat langer analyseert, komt ze er wellicht achter dat er ook een deel van haar is die plezier beleeft aan de vette snacks en de ontspanning van het niet-sporten. Dit is een reden (benzine) om niet te veranderen. En misschien vindt ze zelfs een derde deel dat pijn beleeft aan het sporten en aan het eten van groente. Nóg een reden (benzine) om niet te veranderen.

Vraag dus alle mogelijke ‘pijnen en plezieren’ uit van het wel veranderen en niet veranderen. Nog een voorbeeld: ‘Ik saboteer mijzelf en ik vraag niemand uit, of ik vraag niemand op een zelfverzekerde manier uit waardoor ik steeds maar niet verder kom qua dating.’

Wat zou er gaan veranderen als je de date – en misschien zelfs een relatie had gekregen? Krijg je dan meer pijn omdat je zekerheid moet opgeven (jouw huidige comfortabele leven)? Of omdat je dan niet meer zoveel tijd en focus voor je carrière overhoudt?

Wat zouden mogelijke voordelen kunnen zijn aan jouw single-bestaan? Wat voor plezier zou je moeten missen als je een partner hebt?

Je merkt het al aan de vraagstellingen: gebruik de ‘Cartesiaanse coördinaten’ om deze vragen te stellen:

Hierna lezen:  Apathie Betekenis, Symptomen, Psychologie, Gedrag & Tips

Redenen om voor het doel te gaan:
Wat voor pijn krijg ik bij het niet bereiken van het doel?
Wat voor plezier krijg ik van het bereiken van het doel?

Redenen om bij het oude te blijven:
Wat voor plezier krijg ik van het niet-bereiken van het doel?
Wat voor pijn krijg ik van het bereiken van mijn doel?

Je bent hierdoor naar ‘ecologische bezwaren’ aan het vragen: wat zijn de kosten van veranderen?

Ook kun je deze vragen vanuit een minder sturende invalshoek stellen:
Wat zal er gebeuren als je het doet?
Wat zal er gebeuren als je het niet doet?
Wat zal er niet gebeuren als je het doet?
Wat zal er niet gebeuren als je het niet doet?

Waarom doe je wat je doet? Alles is mogelijk als je het echt wilt. Dan vind je altijd wel een manier om het voor elkaar te krijgen.

Goed, je hebt nu inzicht. En de oplossing dan? Je hebt je pijnen en plezieren nu geanalyseerd, maar hoe kan ik de brandstof van pijn en/of plezier de goede richting op sturen? Daar zijn twee krachtige manieren voor…

Hierna lezen:  Gedragsgenerator [New Behaviour Generator] - Zo presteer je optimaal

Tip 7 – Gewoonte afleren? Neem de regie over van het onstuimige reptielenbrein (dat wel een positieve intentie heeft)

gewoontes tips

Het hart kwam als eerste in de evolutie, de pre-frontale cortex (waarmee je kunt denken) kwam als laatste. De pre-frontale cortex (het voorste stuk van de neo cortex) is de nieuwste evolutionaire ontwikkeling in ons brein en is erg functioneel. Met dat nieuwste stukje brein kun je geavanceerd denken, controle houden en onthouden.

Maar er zijn ook ‘kosten’ aan verbonden: verleden, toekomst én de bestaansmogelijkheid van problemen. Ieder probleem is terug te voeren naar wat je daar in die pre-frontale cortex mentaal doet met denken. In het hier-en-nu is er namelijk nooit een probleem.

Wat kwam er vóór de pre-frontale cortex? Het zoogdierenbrein, wat ervoor zorgde dat we emoties konden voelen. Dáárvoor kwam het reptielenbrein, inclusief de amygdala. Dat is het oudste brein, wat de vecht-vlucht-respons (de stress-respons) en de drang naar dopamine (en daarmee de drang naar herhaling/verslaving) met zich meebracht. En dat allemaal met als doel om te overleven.

Eetpatroon doorbreken? Grote kans dat het reptielenbrein verslaafd is aan de dopamine van de vetten, suikers en zout. Die zijn namelijk nodig om te overleven.

Ook wil het reptielenbrein zekerheid en bekendheid hebben om zich daarmee te kunnen beschermen tegen gevaar. Onder andere wij-zij-denken, racisme en ongelijkwaardigheid zijn hier een gevolg van. Het reptielenbrein wil alles bij het oude houden en gewoontes niet veranderen. Het wil in de comfortzone blijven.

Hoe kun je dan de regie overnemen van het reptielenbrein? Door niet passief de weg van de minste weerstand kiezen en in je comfortzone blijven (dat doet bijna iedereen), maar door actief uit je comfortzone te stappen. Laat je je dingen overkomen of ga je invloed uitoefenen op wat er gebeurt?

De comfortzone van het reptielenbrein is een wolf in schaapskleren. Het lijkt risico-loos maar het is, in tegenstelling tot wat het lijkt, juist heel riskant. Alles wordt juist gemakkelijker, leuker en spannender als je buiten de comfortzone stapt en zelf de regie in handen neemt.

Met een coach en met je verstand (pre-frontale cortex) zou je de regie over kunnen nemen, maar er is ook sprake van weerstand en obstakels van het reptielenbrein… Het zal dus voelen alsof je tegen de stroom in aan het roeien bent, en dat kost spierkracht.

Hierna lezen:  De Wet Van Aantrekking (The Secret) Toepassen [59 Tips!] [Overvloed]

Gelukkig heb je meer middelen tot je beschikking… Indrukwekkend hoor, dat oude reptielenbrein, maar zoals ik deze paragraaf opende: het hart en het lichaam was er echter altijd al geweest. Eer het hart en het lichaam door ze op de eerste plaats te zetten.

Hoe kun je je hart en je lijf gebruiken om de regie over te nemen van je reptielenbrein? Daar gaan de volgende tips op in…

Tip 8 – Vergroot je bewustzijn… en dat doe je door meditatie (alleen al ademen kan genoeg zijn!)

gewoontes veranderen met meditatie

Welk persoonlijke ontwikkeling-vraagstuk je ook hebt… er is altijd wel een effectieve techniek voor. Zo zijn er honderden verschillende technieken die je kunt inzetten, maar als er één techniek zou zijn die op alles toepasbaar is, dan is dat meditatie. 

Meditatie is steevast het antwoord. Met meditatie geef je jouw hart en lichaam de regie terug. Alle soorten meditatie hebben het effect dat ze je bewustzijn vergroten. En dat is alles wat nodig is.

 • Je kunt jezelf altijd naar je ademhaling keren! Steeds opnieuw en opnieuw.
 • Maak simpelweg de connectie met je lichaam. Zodra je jouw oude patroon voelt, ga dan de gevoelens in je lichaam voelen. Het wordt daarna makkelijker om een nieuwe reactie te kiezen.
 • Ook kun je jouw bewustzijn vergroten door het steeds bewust op te merken wanneer je jouw ongewenste gewoonte doet. Zodra je dat hebt gedaan, ben je al klaar. We hoeven de ongewenste gewoonte vervolgens niet te veroordelen. We zijn er alleen maar bewust van!

Hier vind je meer over meditatie.

Tip 9 – Ook vergroot je jouw bewustzijn over oude gewoontes door te reflecteren en de reflecties op te schrijven

Wil je jouw gedrag veranderen? Als het goed is heb je dan met jezelf afgesproken om dingen anders te gaan doen of krijg je dit huiswerk van je coach.

Hierna lezen:  Visualisatie oefeningen - Leer visualisatie-vaardigheden [Incl. oefeningen]

Alleen dat gaan doen is niet genoeg. Ook achteraf reflecteren hoort erbij. Reflecteer met de methodes en reflectievragen van dit artikel.

Schrijf de antwoorden op de reflectievragen op in een dagboek. Als je jouw obstakels opschrijft, verdwijnen ze sneller omdat je de volgende keer weet waar je extra aandacht aan moet geven. Je ontdekt namelijk makkelijker wat wel en niet werkt en je past je mentale filters erop aan tijdens de eerstvolgende situatie.

Tip 10 – Nieuwe gewoonte ontwikkelen? Staar je niet blind op het probleem, maar kijk naar wat je wilt

hoe gewoontes veranderen

Je hoeft je probleem niet uitgebreid te overdenken, alles erover te weten en het in de meest prachtige, psychiatrische vaktermen te beschrijven. Ben je bijvoorbeeld bang voor spreken in het openbaar? Zie jezelf dan niet steeds maar weer voor de groep staan waarbij alles misgaat en je niet uit je woorden komt.

Hoe keer je jezelf dan tot wat je wél wilt? Door doelen te stellen. Zie volgende tip…

Het is simpel: richt je niet op wat je niet wilt, maar richt je op wat je wél wilt.

Tip 11 – Meer bewustzijn door doelen te stellen en visualiseren (met fantasie!)

Stel een doel. Het liefst met een coach. Neem bijvoorbeeld het Coach-model en combineer het voor de volledigheid met alle oefeningen van de wet van aantrekking en affirmaties (ik ben een gezellig en mooi mens, in plaats van: ik heb een hekel aan mijzelf). Het visualiseren van je doel (bijvoorbeeld je ideale dag over 10 jaar) is een soort repetitie in je hoofd.

Topsporters als Michael Jordan, Erben Wennemars, Epke Zonderland en Pieter van den Hoogeband en Roger Federer maken in hun hoofd een filmpje van de perfecte uitvoering. Die filmpjes herhalen ze keer op keer, waardoor ze op hun netvlies gebrand staan. Wil je hier stappen van lezen, lees dan het artikel over deze techniek (de New Behaviour Generator).

Hierna lezen:  Visualisatie oefeningen - Leer visualisatie-vaardigheden [Incl. oefeningen]

Ze stellen zich niet voor hoe het is om een doelpunt te missen, maar ze maken een voorstelling van het perfecte doelpunt. Op deze manier visualiseren, is een gigantische ‘doe alsof-techniek’.

Tip 12 – Neem babystapjes door de Kaizen-methode toe te passen

Als je een nagelbijter bent, dan kun je gerust doorgaan met je gewoonte door je lekker uit te leven op 9 vingers. Je spaart er eentje. Dit is een babystapje naar een goede gewoonte.

Wat is de eerste kleine stap?

Even later komt het volgende babystapje. Nu mag je jouw nageldieet op 8 vingers houden. Dit is de Kaizen-methode waar ook Milton Erickson veel van gebruikmaakte bij het geven van huiswerktaken aan zijn cliënten. Dit bouw je beetje bij beetje verder af waardoor het niet voelt alsof je een gewoonte rigoureus op aan het geven bent.

Het is soms verbazend eenvoudig hoe je met een kleine verandering, grote dingen kunt veranderen.

Tip 13 – Wees niet streng voor jezelf: er is niks mis en het gaat goed!

Combineer de vorige tip over Kaizen (kleine stapjes) met een niet-strenge houding voor jezelf. Je mag gerust een klein beetje per maand vooruit gaan. Dat is al gigantisch en dat is al een reden voor jou om tevreden te zijn en zelfs om het te vieren! Zet vervolgens de stijgende lijn door!

Doordat je deze positieve houding voor jezelf hebt, ga je jezelf nog beter de goede richting op sturen. Doordat je je beter voelt, werk je de wet van aantrekking in de hand. Je focust je niet op slechte dingen (die kun je altijd wel vinden als je daarvoor kiest), maar op verbeteringen.

Hierna lezen:  De Wet Van Aantrekking (The Secret) Toepassen [59 Tips!] [Overvloed]

Tip 14 – Gebruik de kracht van de logische niveaus

logische-niveaus-bateson

Om gedrag te veranderen – van jezelf of van een ander – grijpen vele coaches naar het model van de logische niveaus. Terecht, want het is heel krachtig.

Hoe het werkt?

 1. Je hebt gedrag dat je wilt veranderen. Een gewoonte.
 2. Neem nu een kijkje naar het model van de logische niveaus. We zien gedrag op het tweede niveau van onderen staan.
 3. We kijk even welke niveaus er allemaal boven staan. Dat zijn: vaardigheden, overtuigingen, waarden, identiteit en missie.
 4. De theorie schrijft voor dat al die bovenstaande niveaus ervoor kunnen zorgen dat de onderliggende niveaus veranderen. Dus: verander iets in je vaardigheden, overtuigingen, waarden, identiteit en/of missie. 

Hoe je dat doet, lees je uitgebreid in dit artikel over de logische niveaus.

Verhoog bijvoorbeeld je waarden. Je standaarden. Je musts. Dan zal het gepaste gedrag dat bij die hoge standaarden hoort, makkelijk vertoond worden.

Tip 15 – Forceer je nieuwe gewoontes niet, maar gebruik ‘power’ door te vertrouwen en los te laten

Wil je nieuwe positieve gewoontes? Als je het forceert, lukt het je misschien een paar keer, waarna je de kracht niet meer kunt opbrengen om het te forceren.

Maar wat nou als je de nieuwe gewoonte niet meer forceert, maar power gebruikt? Dan gaat het zonder moeite. Hoe kun je dat doen?

 • Loslaten. Als ik niet meer geforceerd bepaal op welke tijden ik moet gaan sporten, ga ik opeens vanzelf heel veel sporten. Ik heb nog nooit zoveel gerend nu ik het los heb gelaten. Ik heb nooit als doel om artikelen te schrijven, maar toch komen ze wekelijks binnenstromen op mijn blogs.
 • Vertrouwen op mijn natuurlijke impulsen om in actie te komen. Kan ik erop vertrouwen dat ik in actie ga komen op het moment dat ik een natuurlijke impuls krijg om te gaan bewegen, sporten, flirten, solliciteren, produceren…?
 • Vertrouwen op de kansen en cadeaus die het leven mij gaat bieden en zo moeiteloos door het leven gaan.
 • Geen focus op negativiteit, maar op wat er al goed gaat. En op die manier met plezier door het leven gaan.
Hierna lezen:  Effectief Communiceren: 14 Tips Om Beter & Duidelijker Te Communiceren

Meer lezen over loslaten en moeiteloos aantrekken? Bekijk dan dit artikel over de wet van aantrekking.

Loslaten = vertrouwen = power

Tip 16 – Hoe lang duurt het om een nieuwe gewoonte aan te leren? Je kunt nu direct gewoon anders leven

nieuwe gewoonte aanleren

Je kunt jarenlang zonder probleem naar allerlei vakantiebestemmingen vliegen, maar als je de gigantische pech hebt gehad in een bijna-vliegtuigramp te zitten, ben je opeens angstig. Als je die angst zo in één moment hebt kunnen aanleren, dan kan afleren net zo snel.

Tip 17 – Onderhandel nooit met jezelf: pas de vijf-seconden-regel toe

Wil je een gewoonte veranderen? Dan merk je vast wel dat je jezelf mentale peptalks gaat geven. Bijvoorbeeld om uit je bed te stappen. Wat is hier het probleem van?

 • Je verliest een heleboel mentale energie als je met jezelf gaat onderhandelen…
 • Én onderhandelen impliceert dat er een mogelijkheid is dat je tóch nog even blijft liggen.

De oplossing: sla de hele stap van het onderhandelen met jezelf over. Ga direct naar de actie. Hoe? Met de vijf-seconden-regel van Mel Robbins. In dit artikel over keuzes maken lees je hoe deze simpele ‘techniek’ gaat.

Tip 18 – Slechte gewoontes doorbreken? Niks is zo effectief als een coach

Je merkte het wellicht al: al deze tips, zoals gedrag analyseren, reflecteren, schrijven, doelen stellen en huiswerk-taakjes doen, zijn het beste samen met een coach te doen. En dat is niet eens de reden waarom een coach de meest effectieve tool is.

Een coach leidt je hard naar nieuwe opties middels ‘huiswerk-opdrachten’, reflectie, bijsturing en nieuwe taken. Stel dus een doel met een mastermindgroep of een coach.

Hierna lezen:  Uit Je Comfortzone Komen? 42 Comfortzone-Opdrachten & 9 Tips!

Tip 19 – Lees ‘Het boek voor coaches’ om dit toe te passen

‘Het boek voor coaches’ gaat uitgebreid in op het veranderen van gewoontes. De tips die je in dit artikel hebt gelezen, zijn slechts een klein deel van de technieken en voorbeelden die de auteur in dit boek beschrijft.

Op jouw succes! Laat tot slot een reactie achter over jouw voortgang!

Bekijk deze bonuspagina…

Deze stof leerden we niet op school. Hierdoor voelen we vaak negativiteit en belemmeringen bij wat we willen bereiken. Ik heb met de #1 NLP-trainer van Nederland aan een oplossing gewerkt. Het resultaat? Klik hier om NLP te leren met behulp van video’s, mp3’s, demonstraties en scripts.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!