Hoe kun je jezelf motiveren? Hoe kun je echt motivatie vinden en houden om bepaalde dingen te gaan doen en blijven doen? We geven je de beste tips in dit artikel. Lees verder…

Motivatie vinden & houden: de beste tips

Motivatie om iets te doen… Dat hebben we allemaal wel tot zekere hoogte. Maar is die motivatie wel genoeg voor bepaalde taken en hoe lang houden we die motivatie vast? Soms weten we dat een bepaald klusje echt moet gebeuren, maar kunnen we er ons niet toe zetten eraan te beginnen. Soms begin je vol enthousiasme aan een project en kom je er halverwege achter dat je het spuugbeu bent. Wat doe je hieraan? Je leest het hier.

Wat is motivatie precies?

Motivatie is de wil om iets te doen: de natuurlijke aandrang om ergens mee aan de slag te gaan, of dat nu uit je bed komen is, of juist het maken van huiswerk.

In de diverse woordenboeken vinden we de volgende definities van motivatie: motivatie is de prikkel die mensen ertoe beweegt om iets te doen. Het is de bereidheid tot het verrichten van een bepaald gedrag. Woorden die met motivatie te maken hebben, zijn: aandrift, beweegredenen, drijfveer, motief, motivering, reden en stimulans.

Hoe wordt motivatie versterkt?

Hoe vergroot je je motivatie? Hier geven we krachtige tips over in dit artikel. Alvast een kleine hint: motivatie wordt bijvoorbeeld versterkt door je doelen, je angsten, de plannen die je hebt, de behoeftes die je voelt, de waarden en standaarden die je hebt, maar ook de dingen die er van jou verwacht worden.

Laten we meteen naar een aantal praktijkvoorbeelden kijken±

Huiswerk maken voor school? Daar krijgt je vaak motivatie voor doordat het verwacht wordt van iemand met autoriteit – jouw leraar. Als volwassene heb je natuurlijk geen schoolleraar meer, maar je kunt wel een autoritaire coach nemen.

Je telefoon en portemonnee afgeven aan een overvaller? Daar krijg je vaak motivatie voor doordat je angst voelt: als je het niet doet, haalt de overvaller de trekker over. Dit is motiverende pijn om het wel te doen.

Geld geven aan een goed doel? Daar krijg je vaak motivatie voor doordat je ooit had uitgesproken dat je als waarde en standaard in het leven hanteert dat je dienstbaar, solidair en vrijgevig moet zijn.

Iedere dag je hartslag omhoog brengen in de sportschool? Daar krijg je vaak motivatie voor omdat je ooit een doel had opgeschreven, uitgesproken en/of openbaar gemaakt. Nu moet je je daar ook wel aan gaan houden.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Iedere dag piano spelen? Dat ga je doen omdat je de pijn in je portemonnee voelt. Je hebt net een dure piano gekocht en je krijgt wekelijks privéles. Nu kun je het je niet meer veroorloven om er drie keer per jaar op te spelen. Anders is het weggegooid geld. Au!

Jezelf blijven motiveren: de tips

Hieronder volgt een aantal tips om jezelf te blijven motiveren. Je kent het wel: enthousiast met een nieuw project beginnen, maar er na een paar uur, dagen of weken achter komen dat je er eigenlijk geen zin meer in hebt. Gelukkig kun je ‘zin’ ook maken door je motivatie te verhogen. Dat doe je als volgt:

Tip 1: Je kunt het niet alleen: zoek en vind steun

Je kent het vast wel: als je met z'n tweeën in de sportschool staat, wil je je meer bewijzen en ben je actiever. Je droomt minder snel weg en je bent beter bij de les. En als je sportmaatje om 07.00 op de stoep staat om jou op te halen naar de sportschool, dan is er geen enkele manier om nog uit te slapen op zondag. Dat is precies de reden waarom je vaker dingen samen moet doen, wil je je motivatie verhogen.

Dus:

  • Zoek medestudenten
  • Vind een peergroup
  • Start een oefengroep
  • Organiseer een Mastermind
  • Neem een coach

Bovendien: gedeelde smart is halve smart. Twee schouders tillen meer dan één, en dat geldt zowel mentaal – om motivatie te krijgen – als fysiek. Samenwerken loont, zelfs al doet de ander maar een klein beetje van het werk. Als je twijfelt aan jezelf, is het goed om een steuntje in je rug te hebben. Ga negatieve mensen uit de weg en zoek juist de mensen op die je steunen.

Tip 2: Motiveer jezelf met pijn (en plezier)

Pijn als motivatie

Het is een beetje taboe om het over iemands pijn, angst en doemscenario te hebben: Als je nu niks verandert, raak je failliet, word je dik en lelijk, krijg je nooit een partner en eindig je alleen in een of andere kleine flat.

Het taboe om het hierover te hebben, moeten we verbreken als we iemand echt willen raken waar het pijn doet. Juist die pijn, dat pijnlijke scenario, biedt heel erg veel motivatie.

Iemand die z'n hele leven gerookt heeft, stopt vandaag plotseling van de ene op de andere dag compleet met roken. Hoe is dit mogelijk? Hij kreeg vandaag van de dokter te horen dat hij binnen enkele weken dood gaat als hij nu niet stopt met roken.

Dit werkt ongelooflijk goed als motivatie, want natuurlijk zet je het wel op een rennen als het hard regent en je niet nat wil worden. Je had niet gerend als het droog was en er geen onprettige situatie zou ontstaan.

Plezier als motivatie

Test het volgende maar eens uit met je trainingsmaatje in de sportschool. Weet je van hem dat het zijn grootste droom is om miljonair te worden? Of om een gezin te stichten? Motiveer hem dan tijdens zijn zwaarste fitness-oefening door dat plezier te benoemen: “Denk aan die miljoentjes!” “Doe het voor je toekomstige kinderen!”

Brandstof voor motivatie is de pot met goud waar je het allemaal voor doet. Het grotere doel. Zingeving.

Hoe zet je dit principe nou precies in? Daarvoor schreven we dit aparte artikel (met de Dickens-techniek) over pijn en plezier als motivatie.

Tip 3: Motiveer jezelf met de Logische Niveaus

logische-niveaus-bateson

Het model van de logische niveaus werkt als volgt om jezelf te motiveren om iets te doen: de bovenste niveaus beïnvloeden de onderste niveaus. Wil je dus motivatie om je gedrag te veranderen, dan kun je dat bereiken door gebruik te maken van: vaardigheden, overtuigingen, waarden, identiteit en missie.

Laten we een voorbeeld nemen. Stel dat je motivatie wil vinden om te gaan daten (gedrag). Dan kijk je naar de hogere niveaus:

  • Vaardigheden: kijk eens wat je allemaal kunt. Je bent erg goed in gesprekken op gang houden en je hebt de vaardigheid om iemand jouw aandacht te geven zonder afgeleid te raken. Dit zijn jouw sterke punten en het zou echt doodzonde zijn als jij dit voor jezelf houdt en aan niemand gaat geven.
  • Overtuigingen: jij geloofde toch dat er voor iedereen liefde te vinden is? Nou, handel er dan ook naar.
  • Waarde: jij vindt het toch belangrijk om niet op je luie reet te zitten maar om het leven bij de kraag te vatten? Jij haatte het toch altijd wanneer men excuses ging bedenken om iets niet te doen? “Nee, nu ben ik moe.” “Nee, ik voel me niet 100% nu.” “Nee, vandaag zie ik er niet verzorgd genoeg uit.” “Nee, de situatie is niet perfect zoals die zou moeten zijn voordat ik iemand ga aanspreken…” Al die dingen gaan zwaar tegen je waardes in. Dus laat dat maar in de praktijk zien.
  • Identiteit: “Jij was toch ‘mister family'? Nou, laat maar zien hoe jij een familie gaat opbouwen. Zet die eerste stappen maar.
  • Missie: “Hoe ga jij ooit een voorbeeld zijn voor anderen als je het zelf niet eens laat zien?”

Gebruik deze logische niveaus dus om jezelf te motiveren!

Tip 4: Laat je discipline groeien

Soms moet je gewoon gedisciplineerd zijn om dingen te gaan doen. En ja, ook discipline is een waarde. Dus als jij discipline belangrijk vindt… dan ga je dat ook makkelijker doen. Hier vind je alle tips over discipline.

Discipline geeft niks om jouw gevoelens. Discipline zegt: of je er nou zin in hebt of niet, je gaat het toch doen. Dus of je nou gemotiveerd bent of niet, je gaat het toch doen.

Sta je in de sportschool te zweten en ben je buiten adem? Dat voelt niet als fijn of makkelijk. Discipline kijkt dus niet naar gevoelens. Discipline houdt zelfs van de pijn. Leer de pijn te omarmen. Had je geen pijn, dan was je dood. Embrace the suck.

Tip 5: Verander je gewoontes

Motivatie wordt makkelijker als iets al jouw gewoonte is. Als jij iedere ochtend direct – als gewoonte – uit bed springt om wat pullups en pushups te gaan doen, dan kun je wel inzien dat het niet zoveel motivatie meer vergt om morgen óók een pullup en pushup te doen in de ochtend. Hier vind je alle tips over het veranderen van je gewoontes.

Tip 6: Stel jezelf doelen

Volhouden is makkelijker als je precies weet waar je naartoe werkt. Als je niet precies weet wat het resultaat van je acties zal zijn, heeft het ook geen zin om door te zetten. Denk aan studeren: als je je studie niet leuk vindt en niet wil gaan werken in het beroep waarvoor je studeert, dan zal je motivatie heel laag zijn. Vind je studeren maar niks, maar wil je heel graag dokter worden als je ‘groot’ bent, dan is het makkelijker door de zure appel heen te bijten. Hier lees je alles over doelen stellen.

Tip 7: Zet kleine stapjes

hoe jezelf motiveren

Motivatie is aan de ene kant: “Ik wil dit doen omdat…” Motivatie is daarnaast óók gewoon heel simpel: Momentum. Als je in beweging bent, wil je in beweging blijven omdat het makkelijker is. Voilà, je bent gemotiveerd. Dus neem kleine acties.

“A small step for a man, but…” Denk maar aan de beroemde woorden van Neil Armstrong: de eerste man op de maan. Als jij het tot de maan en de sterren wilt maken, doe je dat niet in één sprong. Het boeken van succes gebeurt met kleine stapjes.

Geniet van het proces en sta stil bij elk succes. Wil je 30 kilo afvallen, dan lukt je dat niet in één dag. Streef eerst 5 kilo af te vallen en daarna nog eens 5. Dan nog eens 5. Alle kleine successen bij elkaar zijn 1 groot succes. Dit is het Kaizen-principe, wat tot grote successen leidt.

1 hapje van dat gezonde spul, 1 stapje op de judomat, 5 minuten aan je boek schrijven, 1 keer een pianostuk oppakken, honderd woorden van je blog schrijven, 1 bladzijde van dat ene boek lezen… en een nieuw neuraal pad is ingezet.

Tip 7: Het mega-cliché: weest trots en beloon jezelf

Zo'n beetje iedere blog noemt dit – en terecht: we leven in het hier-en-nu, dus laten we ook het een en ander gaan vieren en van ons leven genieten. Nu.

Vier je successen. Je mag jezelf best zo nu en dan een schouderklopje geven. De eerste stap is het moeilijkst en ook al gaat het niet altijd even soepel, je bent er toch maar mooi aan begonnen. Sta stil bij hoe goed het voelt dat je de eerste stap eindelijk genomen hebt. Je hebt de motivatie om ook de volgende stap te nemen – elke nieuwe stap gaat net iets makkelijker dan de vorige.

Én… blijf niet te lang zitten aan de zijlijn van de weg om je successen te vieren, terwijl je concurrenten je allemaal weer rustig voorbij kunnen lopen. Ga op tijd weer door naar de volgende mijlpaal, die je uiteraard dan ook weer gaat vieren.

Tip 8: Muziek geeft een moraalboost

Zit je moraal in een dipje? Gebruik dan een moraalboost via motiverende muziek. Luister naar je favoriete muziek. Deze muziek geeft je de juiste boost om nog even extra door te geven. Als je naar bepaalde muziek luistert, kunnen de teksten jou inspireren en een positief effect hebben op je humeur. Luister naar die songs!

Tip 9: Blijf lief en mild voor jezelf

Het is verleidelijk om heel kritisch op jezelf te zijn, maar dat is niet altijd het beste. Je moet ook leren lief te zijn voor jezelf, jezelf minder harde kritiek te geven en ook een teleurstelling accepteren. Je bent je eigen grootste vriend: een bondgenoot. Als je niet in jezelf gelooft, zal je ook nooit iets kunnen veranderen. Als je even rust nodig hebt, geef jezelf dan ook echt rust.

Tip 10: “outside the box” denken door iets op een nieuwe manier te doen

Stimuleer jezelf eens op een andere manier te kijken naar je doelen. Een verse, nieuw-ontdekte manier. Dit noemen we: inductie. Doe dingen anders dan je ze eerder hebt gedaan: neem een keer een andere route naar je werk, gebruik een keer andere ingrediënten bij het koken of pas een keer een andere tactiek toe om naar jouw doel toe te werken. Als je alles op dezelfde manier blijft doen, zul je ook dezelfde resultaten krijgen. Probeer eens iets nieuws en doe iets dat je nog nooit eerder hebt gedaan.

Tip 11: Een positief voorbeeld vinden

hoe kun je jezelf motiveren

In NLP kennen we de modelleertechniek: het vinden van een goed voorbeeld dat ons inspireert om hetzelfde te gaan doen. 30 kilo afvallen is een stuk makkelijker als je mensen kent (of dat nu in persoon is, of van bijvoorbeeld het internet) die jou zijn voorgegaan. Deze mensen hebben laten zien dat wat jij probeert te bereiken mogelijk is. Ze kunnen je (in je fantasie of in het echt) coachen of een mentorrol voor je hebben en ze geven precies aan wat het moeilijkste is in het proces en waarom het zo belangrijk is vol te houden.

Tip 12: Werk met to-do lists en werk deze ook af

Wil je de motivatie blijven vinden om vol te houden, dan loont het zeker om taken af te maken. Telkens als je iets door kunt strepen op je lijstje, geeft je dat een enorme motivatie-boost.

Tip 13: Hoe je anderen motiveert, werkt ook voor jezelf

Wist je dat we nóg een volledig artikel hebben over motivatie, maar dan over het motiveren van anderen? In dit extra artikel leer je met 12 extra tips precies hoe je anderen motiveert.

Tip 14: Geniet van je taak: ontvlucht je taak niet

Ben je zware gewichten aan het tillen in de sportschool? Ga dan niet met je gedachten proberen te vluchten: “Ik wil hier niet zijn…” Ga juist genieten van deze simpele taak die voor je ligt.

Do what is in front of you.

Zet misschien zelfs een glimlach op, ontspan je gezicht, adem diep en til dat gewicht met plezier. Help jezelf erdoorheen met je adem.

Ik en mijn taak.

Tip 15: Neem een simpele methode

Eerlijk is eerlijk: bovenstaande tips zijn een opeenstapeling algemeenheden die iedere stagiaire van de Women's Helath in elkaar kan typen. Je hebt eigenlijk niks aan 'tips' en ‘inzichten' zoals die van dit artikel.

Daarom hebben we onderstaand doe-boek gemaakt, zodat je al deze verschillende principes voor motivatie in simpele doe-stapjes toepast. Het is simpel en leuk! Neem eens een kijkje in het inkijkexemplaar. Die vind je op de pagina van het doe-boek.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: