Hoe word ik een online coach en hoe kan ik online coaching geven? In dit artikel leggen we je exact uit welke stappen je moet nemen, welke online coaching-software je kunt gebruiken en hoe je uiteindelijk online geld gaat verdienen als coach. Lees verder en leer hoe je een online (life)coach kunt worden en hoe je jouw online coaching kunt opzetten…

De voordelen van online coaching

Online coaching biedt vele voordelen en weinig nadelen. De kern van coaching kan namelijk gewoon tot uiting komen via de telefoon of beeldbellen. Coaching is namelijk in de kern: het geven van taken zodat de cliënt in beweging komt. Dat kan prima via beeld en geluid. Bovendien bespaart online coaching tijd en kosten voor zowel de cliënt als de coach.

En de nadelen dan? Men zegt wel eens dat je non-verbale signalen mist als je elkaar niet in levenden lijve meemaakt. Dat kan wel zo zijn, maar in de meeste gevallen leidt dat alleen maar af van de kern van coaching: het probleem achterhalen en een passende taak geven naar de oplossing toe.

De opkomst van online coaching in Nederland

In Amerika was online coaching al jaren de normaalste zaak van de wereld. De afstanden zijn in dat land immers ook zo groot. Sinds we in de jaren 20 van deze eeuw terecht zijn gekomen, lijkt online coaching ook een vlucht te hebben genomen in Nederland.

Niet alleen 1-op-1-coaching wordt steeds populairder, maar ook groepscoaching. Dit is overgewaaid uit Amerika, waar het vaak als belangrijk bonus-onderdeel in online trainingen verweven is. De online groepscoaching is een laagdrempelige en goedkope manier voor jouw cliënten om van jouw coaching gebruik te maken, terwijl jij er zelfs nog meer mee kunt verdienen dan 1-op-1. Win-win dus.

Online coaching-tarieven

Geef je 1-op-1-coaching maar dan digitaal, dan kunnen je tarieven gewoon hetzelfde blijven als ‘offline' coaching-tarieven, minus de voorrijkosten. We zien echter ook steeds vaker groepscoaching voorbijkomen, waarbij de prijs per persoon uiteraard flink omlaag kan.

Hoe kun je jouw online coaching opzetten? Volg dit stappenplan

Laten we eens kijken naar de belangrijkste stappen die jij kunt nemen om te starten als online coach:

  1. Doe marktonderzoek: Naar wat voor soort coaching is behoefte? Naar wat voor soort coaching trekt men in Nederland al gemakkelijk de portemonnee? Hoe groot is de groep mensen die deze coaching wil?
  2. Analyseer jouw vaardigheden: Wat voor soort coaching kun jij bieden? Wat juist niet? Waarin moet je je ontwikkelen en bijscholen?
  3. Bepaal jouw aanbod: Wordt het 1-op-1-coaching? Of wordt het toch groepscoaching? Krijgen jouw cliënten ook een elektronische leeromgeving? Kleine hint: het liefst stop je dat allemaal in je aanbod – inclusief nog veel meer bonussen – waardoor jouw prijs extra hoog kan worden. Dit leer je in dit artikel over het starten van jouw coachpraktijk.
  4. Zet jouw elektronische leeromgeving op. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel over het maken van jouw eigen online programma.
  5. Maak gebruik van de juiste digitale tools voor coaches. Op deze pagina vind je een overzicht met handige en effectieve tools voor coaches.

Op jouw succes!