Wil jij weten hoe je zelfverzekerd kunt worden? Dan ben je hier aan het juiste adres. Lees verder voor de beste tips om zelfverzekerd te worden…

Laten we maar meteen alle tips aan je geven…

Pas ook deze tips toe om zelfverzekerd te worden…

Onderstaande tips kunnen ook erg zinvol voor je zijn:

Dankbaarheid maakt zelfverzekerd

Zelfs al ben je onzeker, dan is het alsnog mogelijk om gelukkiger te worden. Meestal ontstaat onzekerheid uit ontevredenheid – het idee dat jij niet bent zoals je zou moeten zijn, hebt wat je zou moeten hebben of doet wat je zou moeten doen. Als je goed om je heen kijkt, zul je zien dat er ook genoeg dingen zijn in het leven die je wel gelukkig kunnen maken, zoals een goede vriend of vriendin, een familie die van je houdt, een huisdier, of zelfs de blauwe hemel.

Zelfverzekerd worden? Je moet het écht willen

Als jij niet echt uit je schulp wil komen en je onzekerheid van je af willen schudden, zal je dat ook niet lukken. Niemand kan je onzekerheid van je wegnemen, hoe hard ze ook proberen. Dit moet je uiteindelijk helemaal zelf doen. Jij zet de eerste stap en besluit de uitdaging aan te gaan. Pas als jij laat zien dat je bereid bent te doen wat nodig is, kunnen anderen mensen jou gaan helpen. Natuurlijk scheelt het enorm als je andere mensen hebt om je aan te moedigen.

Laat pessimisten achter je

De wereld zit vol pessimisten, maar uiteindelijk heb je niets aan ze. Er is namelijk net zoveel reden om optimistisch te zijn als pessimistisch. Het is maar net of je het glas halfvol of halfleeg vindt. Dus als het toch niet uitmaakt, waarom dan niet kiezen voor optimisten? Van hen krijg je tenminste energie en een goed gevoel. Ze geven je het vertrouwen om stappen te nemen.

Uitstellen werkt niet

Als je onzeker bent, zul je geneigd zijn moeilijke dingen uit te stellen. Maar stiekem heeft dat helemaal geen zin. Je hikt er alleen maar langer tegenop. Het is veel beter de dag meteen met de moeilijke taak te beginnen – de taak waar je het meest tegenop kijkt. De rest van de dag is dan appeltje-eitje. Je zult zien dat je op een gemiddelde dag ook veel productiever bent.

Elke uitdaging is er één

Om zelfverzekerd te worden, mag je uitdagingen niet uit de weg gaan. Maar niemand heeft ooit gezegd dat die uitdagingen meteen heel groot hoefden te zijn. Een kleine uitdaging is er ook één. Tien kleine uitdagingen maken samen misschien één grote uitdaging. Ook dat is prima. Zelfverzekerd worden is een proces dat langzaam gaat: je moet leren genieten van elke triomf.

Beloon jezelf op tijd

Een uitdaging uitgaan, betekent niet automatisch dat het één groot succes wordt. Voor jou is het misschien een uitdaging om iemand die je leuk vindt aan te spreken in de kroeg. Of die persoon nu wel of niet van jou gecharmeerd is: dat maakt niet uit. Je triomf zit erin dat je iets gedaan hebt waarvan je nooit eerder geloofde dat je het kon. De uitkomst maakt niet veel uit.

Reflecteer op je fouten

Een uitdaging uitgaan zonder dat het de uitkomst had die je gehoopt had? Geen paniek: dat is onderdeel van het groeiproces. Zelfverzekerd zijn betekent niet dat je altijd en overal succes hebt en dat je elke situatie naar je hand kunt zetten, maar juist dat je tegenslag kunt omzetten in een leermoment. Het is nooit te laat om te leren. Leren doe je nog heel lang nadat je school verlaten hebt. Zelfs de wijste mensen zijn nooit opgehouden met leren.

Zelfverzekerd worden? Makkelijk is het niet

Mensen die onzeker zijn gebruiken vaak de woorden “Het is niet zo makkelijk als jij denkt”. Nee, dat is het zeker niet. Niemand gaat je vertellen dat zelfverzekerd zijn makkelijk is, want zelfverzekerde mensen weten wel beter. Jezelf uitdagen en durven blunderen vraagt om heel wat lef.

We kunnen je alvast verklappen: zelfverzekerd word je echt alleen door je grenzen te verleggen – door te vallen en weer op te staan. Als je zelfverzekerd wilt worden, moet je jezelf kwetsbaar durven opstellen. Je moet bereid zijn vreselijk de fout in te gaan. Zelfverzekerdheid is de optelsom van lef plus ervaring. Het is een houding waarin je groeit.

Maar er is ook goed nieuws

Het goede nieuws is dat zelfverzekerde mensen geen “supermensen” zijn die nooit iets fout doen. In tegendeel, zelfverzekerde mensen hebben in hun leven heel wat geblunderd. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten en te zeggen “dan doe ik het nooit meer!” hebben ze ervoor gekozen van hun fouten te leren en het opnieuw en opnieuw te proberen, net zolang totdat het goed ging. Zelfverzekerd zijn is een kwestie van discipline en veel trainen.

Wat is een laag zelfbeeld?

Je herkent iemand met een laag zelfbeeld aan het volgende: de persoon komt voor een moeilijke situatie te staan en in plaats van voor de moeilijke (uiteindelijk betere) optie te kiezen, kiest die persoon voor de makkelijke uitweg. Iemand met een laag zelfbeeld zal de confrontatie vermijden, zichzelf vervolgens schuldig voelen en heel veel zelfmedelijden voelen.

Een neerwaartse spiraal

Opgeven is verslavend, wist je dat? Opgeven is in 99% van de gevallen de makkelijke weg kiezen (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen). Net zoals je makkelijk een terugval krijgt als je wil stoppen met roken, is het heel makkelijk om “nee” te zeggen en de uitdaging niet aan te gaan. Hoe meer sigaretten je neemt, hoe verslaafder je eraan raakt. Hetzelfde geldt voor opgeven. Hoe vaker je hebt opgegeven, hoe moeilijker het wordt een keer de uitdaging aan te gaan.

Maar weet ook wanneer je moet stoppen

Jezelf altijd blijven uitdagen, is goed. Je gezondheid in gevaar brengen omdat je niet van ophouden weet, is ook weer niet gezond. Jezelf tot het gaatje blijven uitdagen kan ook weer een verslaving worden. En een verslaving hebben is eigenlijk altijd een tekortkoming. Soms moet je weten wanneer je moet stoppen en tegen jezelf zeggen “morgen is ook weer een dag”.

Liever laat dan nooit

Zelfverzekerd worden, betekent dat je jezelf blijft uitdagen. Het is nooit te laat om jezelf uit te dagen. Misschien lukt het je in eerste instantie nog niet om elke uitdaging uit te gaan, bijvoorbeeld omdat de uitdaging wel héél groot is. Kies in dat geval voor een alternatieve, kleinere uitdaging. Wil je meer sporten? Kies dan niet meteen voor het lopen van de marathon, maar loop een paar keer per week een rondje van enkele kilometers. Elk begin is er één.

Vergeet jezelf niet te belonen

Geen mens kan zonder beloningen. De beste beloningen geef je jezelf. Wat je ook presteert? Geef jezelf iets extra’s, puur en alleen omdat je het voor elkaar hebt gekregen. Heb je een week lang en hard gewerkt, jezelf helemaal afgemat? Dan verdien je een dagje helemaal nietsdoen op je vrije dag. Maar was je week rustig, dan kun je de dag nietsdoen niet meer rechtvaardigen.

Hoe herken je een laagbeeld? De symptomen…

Een laag zelfbeeld herken je aan deze eigenschappen:

Veel kritiek hebben op jezelf

Je vindt jezelf nooit goed genoeg. Jezelf niet goed genoeg vinden is ook een eigenschap van perfectionisme. Niet alle perfectionistische mensen hebben per se een laag zelfbeeld. Maar wat de zelfkritiek van mensen met een laag zelfbeeld definieert, is dat ze zichzelf minder vinden dan anderen. Ze hebben het idee dat iedereen veel beter en meer waarde heeft dan zij.

Kritiek van anderen komt heel hard aan

Als je een laag zelfbeeld hebt, geef je jezelf heel veel harde kritiek, ook in het bijzijn van anderen. Maar als anderen die kritiek overnemen, doet het weer extra veel pijn. Onze tip: zelfs al ben je superkritisch op jezelf, hou die kritiek dan voor jezelf en beledig jezelf niet in het bijzijn van anderen. Doe je dat wel? Dan is de kans groot dat zij ook minder over jou gaan denken.

Jezelf vergelijken met anderen

Onzekere mensen zijn constant bezig zichzelf met anderen te vergelijken. Nu doen we dat stiekem allemaal wel een beetje (we hebben allemaal zo onze idolen en onze rivalen), maar iemand met een laag zelfbeeld doet dit overdreven veel en denkt altijd dat hij of zij de mindere is.

Je gaat uitdagingen uit de weg

Iemand die zelfverzekerd is, gaat de meeste uitdagingen aan (zolang hij of zij de uitdaging maar als zinnig ervaart – de uitdaging of je wel of niet tien broodjes knakworst achter elkaar kunt opeten zonder te kotsen, is weinig zinnig). Iemand met een laag zelfbeeld gaat wellicht de broodjes knakworst uitdaging nog eerder aan dan een uitdaging waarbij er echt iets op het spel staat.

Psychische en lichamelijke klachten

Mensen met een laag zelfbeeld maken zich veel zorgen en stressen veel. Ze kunnen dingen niet goed loslaten, waardoor ze ook niet goed kunnen ontspannen. Dit zorgt er weer voor dat ze ’s nachts niet goed slapen, snel moe zijn. Omdat uitdagingen niet worden aangepakt, gaat de stress ook niet weg. Het minderwaardigheidscomplex leidt tot veel somberheid en somberheid kan weer leiden tot depressie. Niet kunnen ontspannen kan leiden tot burn-out.

Onzekerheid: hoe ontstaat dat?

Onzekerheid is niet iets dat er van de ene op de andere dag is. Het is iets dat na verloop van tijd ontstaat. Het sluimert heel lang, net zoals sommige virussen in je lichaam. Tegen de tijd dat je echt doorhebt dat je onzeker bent, ben je dat vaak al lange tijd en is het heel moeilijk om je onzekere gedrag af te leren. Onzekerheid ontstaan bijna altijd al in de jeugd of in de puberteit, als je heel gevoelig bent voor wat er om je heen gebeurt en wat je plek is in deze wereld.

Factoren die onzekerheid vergroten

Onzekerheid kan (mede) ontstaan door:

  • Je opvoeding – sommige onzekere ouders geven hun kinderen onbewust het idee dat onzekerheid ‘normaal’ is

  • Mensen die je pesten of misbruik van je maken

  • Vervelende ervaringen uit je jeugd

  • Mensen die je in de steek hebben gelaten

  • Het feit dat je erg verlegen bent.

Zelfverzekerd worden: YouTube advies

Zelfverzekerd worden doe je als volgt: het begint allemaal met het bekijken van deze video van Brainy Dose.

Op jouw succes!