Assertiever Worden? 7 Tips & Kenmerken Van Assertief Gedrag

Hoe kan ik assertiever worden en assertief reageren op situaties? Wat zijn kenmerken van assertief gedrag? Wat zijn voorbeelden van goede assertieve zinnen en hoe kun je blijvend assertief worden? Dit is een belangrijke eigenschap om te ontwikkelen, dus lees dit artikel gauw verder…

Waarom is assertiviteit belangrijk?

Assertiviteit is zo’n belangrijke eigenschap omdat je hiermee opkomt voor jezelf. Bovendien is assertiviteit onmisbaar in je omgang met andere mensen. De mensen waarmee je omgaat, moeten voelen dat ze met een assertief en zelfverzekerd persoon te maken hebben, want mensen gaan graag om met zekere en assertieve mensen.

Het is moeilijk om goede bronnen te vinden over assertiviteit. Gelukkig krijg je hier de belangrijkste tips over assertiviteit op een rijtje. Hieronder vind je de tips, zinnen en gedragskenmerken voor assertiviteit.

Tip 1 – Weet wat jouw waarden zijn en kom daar voor op

Assertiviteit wordt heel makkelijk als je voor jezelf helder hebt wat je waarden zijn. Waarden zijn de dingen die jij belangrijk vindt. Stel een ‘persoonlijk statuut’ op met jouw belangrijkste waarden, zodat je in iedere situatie direct dingen recht kun trekken als ze jouw waarden overtreden.

En sterker nog: als mensen jouw waarden van het begin af aan al weten, zullen ze überhaupt niet eens over je grenzen heen gaan!

Bovendien: kom vooral voor jezelf op. Kom op voor jezelf, je waarden en vooral voor je recht om jezelf te zijn Als iemand anders wil dat je anders moet zijn of dat je je anders gedraagt, sta dat dan niet zomaar toe.

Zal ik mij doen? Dan doe jij jou.

Tip 2 – Respecteer en bewaak je eigen grenzen en concreet betekent dit: nee zeggen

assertief zijn tips

Je hebt respect voor jezelf en je bewaakt je grenzen. Dat betekent…

Tip 3 – Gedraag je precies op deze manier… charismatisch!

Assertiviteit komt er vaak op neer dat je jouw boodschap met een krachtige en duidelijke stem overbrengt. Dit is bovendien een charismatische eigenschap! Klik hier voor super concrete tips over wat je kunt doen om charismatisch te worden en op deze manier heel concreet aan je assertiviteit en zelfvertrouwen te werken.

Tip 4 – Sta aan de oorzaak-kant, in plaats van aan de gevolg-kant

Wees proactief. Dit is bijna een synoniem voor assertiviteit. Dit betekent dat je je niet laat meesleuren door omgevingsfactoren. Met andere woorden: je gaat steeds weer – haast vanzelf – op een pro-actieve manier in iedere situatie naar een oplossing toewerken.

Tip 5 – Doe soms deze oefening voor jezelf: Assertief lopen

assertief zijn lopen

Loop naar een ruimte met veel mensen en loop door de mensen heen, zonder van je pad af te wijken. Laat anderen voor jou aan de kant gaan. Als je tegen ze aan botst: so be it. Dat is dan een mooie kans om je vriendelijkheid-charisma te trainen.

Tip 6 – Gebruik deze zelfvertrouwen-tips

Hier vind je nog eens 49 zelfvertrouwen-tips waardoor je automatisch assertiever wordt.

Tip 7 – Verwoord je gevoelens en wat je nodig hebt

Wat wil jij? Wat vind jij? Wat voel jij? Laat dit weten aan anderen. Dit betekent dat je ‘bij jezelf blijft’, zoals ze dat zo mooi zeggen.

Tip 8 – Verwerk schuld

Schuld kan een sterke factor zijn die jou tegenhoudt om assertief te zijn. Verwerk schuldgevoelens en voel je niet schuldig op momenten waarbij het goed is om assertief te zijn. Sterker nog: voel je juist trots dat je voor jezelf opkomt!

Bekijk deze video over assertiviteit van 365 Dagen Succesvol

Wil je pas écht grondig assertiever worden door aan je zelfvertrouwen werken? Lees dan dit artikel over het vergroten van je zelfvertrouwen.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!