Hoe kan ik assertiever worden en assertief reageren op situaties? Wat zijn kenmerken van assertief gedrag? Wat zijn voorbeelden van goede assertieve zinnen en hoe kun je blijvend assertief worden? Dit is een belangrijke eigenschap om te ontwikkelen, dus lees dit artikel gauw verder…

Wat is assertiviteit?

Assertiviteit betekent dat je vanuit rust en zelfvertrouwen voor jezelf opkomt en voor datgene waarin je gelooft. Je zegt wat volgens jou juist is.

Waarom is assertiviteit belangrijk?

Assertiviteit is zo'n belangrijke eigenschap omdat je hiermee opkomt voor jezelf. Bovendien is assertiviteit onmisbaar in je omgang met andere mensen. De mensen waarmee je omgaat, moeten voelen dat ze met een assertief en zelfverzekerd persoon te maken hebben, want mensen gaan graag om met zekere en assertieve mensen.

Het is moeilijk om goede bronnen te vinden over assertiviteit. Gelukkig krijg je hier de belangrijkste tips over assertiviteit op een rijtje. Hieronder vind je de tips, zinnen en gedragskenmerken voor assertiviteit.

Tip 1 – Weet wat jouw waarden zijn en kom daar voor op

Assertiviteit wordt heel makkelijk als je voor jezelf helder hebt wat je waarden zijn. Waarden zijn de dingen die jij belangrijk vindt. Stel een ‘persoonlijk statuut' op met jouw belangrijkste waarden, zodat je in iedere situatie direct dingen recht kun trekken als ze jouw waarden overtreden.

Hierna lezen:  Tactvol communiceren: hoe dan? Tact tonen betekenis & tips!

En sterker nog: als mensen jouw waarden van het begin af aan al weten, zullen ze überhaupt niet eens over je grenzen heen gaan!

Bovendien: kom vooral voor jezelf op. Kom op voor jezelf, je waarden en vooral voor je recht om jezelf te zijn. Als iemand anders wil dat je anders moet zijn of dat je je anders gedraagt, sta dat dan niet zomaar toe.

Zal ik mij doen? Dan doe jij jou.

Tip 2 – Respecteer en bewaak je eigen grenzen en concreet betekent dit: nee zeggen

assertief zijn tips

Je hebt respect voor jezelf, je verwacht ook respect van anderen en je bewaakt je grenzen. Zonder je schuldig te voelen. Dat betekent…

Tip 3 – Gedraag je precies op deze manier… charismatisch!

Assertiviteit komt er vaak op neer dat je jouw boodschap met een krachtige en duidelijke stem overbrengt. Dit is bovendien een charismatische eigenschap! Klik hier voor super concrete tips over wat je kunt doen om charismatisch te worden en op deze manier heel concreet aan je assertiviteit en zelfvertrouwen te werken.

Tip 4 – Sta aan de oorzaak-kant, in plaats van aan de gevolg-kant

Wees proactief. Dit is bijna een synoniem voor assertiviteit. Dit betekent dat je je niet laat meesleuren door omgevingsfactoren. Met andere woorden: je gaat steeds weer – haast vanzelf – op een pro-actieve manier in iedere situatie naar een oplossing toewerken.

Tip 5 – Doe soms deze oefening voor jezelf: Assertief lopen

assertief zijn lopen

Loop naar een ruimte met veel mensen en loop door de mensen heen, zonder van je pad af te wijken. Laat anderen voor jou aan de kant gaan. Als je tegen ze aan botst: so be it. Dat is dan een mooie kans om je vriendelijkheid-charisma te trainen.

Hierna lezen:  Afwijzing Date/Liefde: Hoe Reageren, Ermee Omgaan & Accepteren?

Tip 6 – Gebruik deze zelfvertrouwen-tips

Hier vind je nog eens 49 zelfvertrouwen-tips waardoor je automatisch assertiever wordt.

Tip 7 – Verwoord je gevoelens en wat je nodig hebt

Wat wil jij? Wat vind jij? Wat voel jij? Laat dit weten aan anderen. Dit betekent dat je ‘bij jezelf blijft', zoals ze dat zo mooi zeggen.

Waarom vind jij jezelf zo klein terwijl het volledige universum in jou opgevouwen is?
– Imam Ali

Tip 8 – Verwerk schuld

Schuld kan een sterke factor zijn die jou tegenhoudt om assertief te zijn. Verwerk schuldgevoelens en voel je niet schuldig op momenten waarbij het goed is om assertief te zijn. Sterker nog: voel je juist trots dat je voor jezelf opkomt!

Tip 9 – Wees een goede vragensteller

Wanneer je behoefte hebt aan iets, dan vraag je er op een zelfverzekerde, prettige en positieve manier naar.

Tip 10 – Leer assertiviteit van deze praktische boekjes

Onderstaande boekjes gaan op praktische wijze in op vragen als: Hoe kan ik opkomen voor mezelf? Hoe kan ik mijn grenzen voor iedereen duidelijk aangeven? Hoe kan ik iemand anders aanspreken op zijn/haar gedrag?

  • Assertiviteit – Praktische raadgever
  • Opkomen voor jezelf – Assertiviteit, zelfvertrouwen, vrijheid
  • En nu ik – Assertiviteit in een notendop

Bekijk deze video over assertiviteit van 365 Dagen Succesvol

En affirmeer tot slot jouw assertiviteit

Lees deze zin hardop:

Ik ben assertief en ik ben dankbaar dat ik deze deugd bezit. Zij is de beschermer van mijn waardigheid.

Wil je pas écht grondig assertiever worden door aan je zelfvertrouwen werken? Lees dan dit artikel over het vergroten van je zelfvertrouwen.

Gerelateerd: lees verder...