Ben je altijd bezig met wat anderen van je denken en hoe je over komt op andere mensen? Trek je je van alles te veel aan? Hier vind je tips om hiermee om te gaan…

Dit artikel geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom vat ik alles persoonlijk op?
  • Ik heb angst voor reacties van andere mensen.
  • Ik wil me minder druk maken om wat anderen vinden.
  • Wat denken en vinden anderen van mij?
  • Hoe kom ik over op anderen?
  • Ik heb het gevoel dat anderen mij niet mogen.
  • Waarom pas ik me altijd aan?
  • Ik trek me te veel aan van anderen.

Hoe kun je hiermee omgaan? Laten we naar de tips gaan kijken…

Tip 1 – Bang wat anderen van je vinden? Stel jezelf deze vragen en graaf een beetje dieper

bang wat anderen van me vinden

Het probleem – namelijk dat je bang bent voor wat anderen van jou vinden – is nooit het probleem. Er zit iets achter. Stel jezelf deze vragen om erachter te komen:

  • Waarom trek je het je zo aan? Waarom zit je ermee? Hoe komt het dat het je zo raakt? Waarom maak je het zo belangrijk?
  • Wat vind je er vervelend aan wanneer anderen iets van je vinden of iets over je zeggen?
  • Wat wil je wel? En waarom? Hoe zou het zijn als je dat doet? Wat zou het met je doen? Hoe zou je je voelen?
  • Waar ben je bang voor?
  • Wat maakt het precies uit?
  • Vind je kritiek vervelend? Trouwens, kritiek is heel zinvol om iets te kunnen leren. Je zal ermee moeten leren omgaan. Gelukkig krijgen we soms kritiek! Je kunt niet verwachten dat de hele wereld je op handen draagt en dat ze alleen maar positief zijn en nooit dingen voor je hebben die voor verbetering vatbaar zijn.
  • Wat vind jij allemaal van anderen en jezelf? Ben jij niet net zo hard aan het oordelen?
  • Hoe narcistisch zijn jouw antwoorden op bovenstaande vragen? Hoe erg ben jij bezig met oordelen en hoe erg ben jij bezig met jezelf?

Zodra je minder gaat oordelen, zal je ook merken dat anderen ook minder over jou gaan oordelen.

Tip 2 – Hecht de meeste waarde aan wat jij graag wilt

Lees onderstaand fabeltje eens…

Een man en zijn zoon gingen met hun ezel naar de markt. Terwijl ze langs de ezel liepen, liep een landgenoot hen voorbij en zei: “Jullie dwazen, waar is een ezel voor nodig dan om op te rijden?” Dus de man zette zijn zoon op de ezel, en ze gingen op weg.

Maar al snel passeerden ze een groep mannen, van wie er één zei: “Zie dat luie jongetje, hij laat zijn vader lopen terwijl hij zelf op de ezel rijdt”.
Dus gaf de man zijn jongen het bevel om eraf te komen, en ging de man zelf op de ezel zitten.

Maar ze waren niet ver gegaan toen ze twee vrouwen passeerden, waarvan de ene tegen de andere zei: “Schande van die luie hufter om zijn arme zoontje mee te laten sjokken”.

Nu wist de man niet wat hij moest doen, maar eindelijk besloot hij om samen met zijn zoon op de ezel te zitten. Tegen die tijd waren ze naar de stad aangekomen, en de voorbijgangers begonnen te lachen en naar hen te wijzen. De man stopte en vroeg wat ze aan het bespotten waren. De mannen zeiden: “Schaam je je niet voor jezelf en je luie zoon omdat je die arme ezel van je overbelast hebt? Dierenbeulen!”

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

En weer kozen ze ervoor om achter de ezel de stad in te lopen, waarop men zei: “Wat een dwazen! Ze lopen in de brandende zon en geen van beiden denkt eraan om op de ezel te zitten!”

De vader keerde zich naar zijn zoon en zei: “Zie je, zoon. Hoe je je ook gedraagt, er zullen altijd in overvloed op- of aanmerkingen zijn. Volg je eigen pad.”

Probeer je iedereen tevreden te stellen, dan zal je niemand tevreden stellen. Volg dus je eigen hart. Volg je eigen pad. Wat geeft jouw eigen hart je in?

Mensen hebben allemaal een mening en dat geeft helemaal niet. Het gaat erom dat je aan het einde van de dag jezelf trouw bent gebleven. Laat de rest van de wereld ervan vinden wat ze willen.

Wat wil jij? Welke behoeften heb jij? Wat wil jij doen? Met wie wil jij omgaan? Wie wil jij als vrienden hebben? Wie wil jij daten?

Heb je een bepaald soort vrienden? En zegt je familie dat het slecht is om met hun om te gaan? Terwijl jouw ‘verlichte' vrienden zeggen dat je niet met ‘normale' mensen moet omgaan? Terwijl anderen weer zeggen dat je jouw religieuze vrienden moet laten vallen? Terwijl je religieuze vrienden zeggen dat je je ‘wereldse' vrienden moet laten vallen? Terwijl jouw ‘normale' vrienden zeggen dat je die zielige ‘zelfontwikkeling-vrienden' moet laten vallen?

Wat zou er gebeuren als je dat allemaal zou negeren en gewoon zou doen waar jij zelf zin in hebt?

Tip 3 – Stop met invullen wat anderen van je denken (‘negatief gedachten lezen')

te veel geven om wat anderen vinden

Vaak denken we dat anderen wat van ons denken. Met andere woorden: wij doen een invulling. Wij beelden ons iets in,wat totaal niet feitelijk is.

Wat wij denken, is vaak slechts een invulling. En vaak maken we erg schadelijke invullingen over wat anderen van ons denken. In werkelijkheid kan zelfs het tegenovergestelde waar zijn van wat wij denken.

Denk je bijvoorbeeld: ‘Niemand mag mij'? Dit is een invulling. Om precies te zijn: je bent ‘de gedachten van anderen aan het lezen.' Er klopt niks van.

Veel mensen die een winkel binnenlopen, gedragen zich op voorhand zo niet-verdacht mogelijk, zodat men niet denkt dat je iets gaat stelen. Stel dat een medewerker extra in mijn buurt komt staan en mij komt begroeten, zou ik kunnen denken: ze controleert of ik niks steel… Maar dat is slechts een van de duizenden mogelijkheden. Ik werkelijkheid was ze net nieuw en wilde ze haar baas bewijzen dat ze met iedereen een praatje maakte. En ook dat is uiteraard een invulling – een van de duizenden mogelijkheden. Maar het is een positievere, niet-egoïstische, liefdevolle invulling.

Heb je bijvoorbeeld geen reactie van een ander na jouw kwetsbare daad? Voel je afwijzing, pijn en eenzaamheid? Dat komt allemaal door ‘het verhaal dat ik mezelf vertel', wat een vorm van gedachtelezen is.

Voor je, tegen je. Goed, slecht. Acceptatie, walging en afwijzing… Bijvoorbeeld nadat iemand geen reactie geeft na jouw chatbericht of wanneer iemand met gefronste wenkbrauwen naar je kijkt. In werkelijkheid zat iemand in een hectische dag, of zat de ander een manier te bedenken om dichtbij jou te komen. Of was de ander een paniekaanval aan het afweren. Ga alsjeblieft niet als eerste invulling direct op de narcistische tour door te denken dat de ander van je walgt.

Negeert iemand je? Grote kans dat dat helemaal niet het geval is: die persoon heeft gewoon die dag zijn lenzen niet ingedaan en ziet dus niemand, ook al lijkt dat wel zo. Of er is sprake van menstruatie of hoofdpijn, waardoor die persoon helemaal met zichzelf bezig is en daarom iedereen negeert. Trek dus alsjeblieft geen voorbarige conclusies en verplaats jezelf eens in een ander.

Wat moet je dus doen? Hier simpelweg bewust van worden, ermee stoppen en zelfs op een positieve manier gedachten lezen: ‘Men is blij om mij weer te zien.' ‘Iedereen houdt van elkaar.'

Doe je ding en geef er niks om of anderen het wel leuk vinden.
– Tina Fey

Tip 4 – Niet meer invullen, maar wat dan wel? Navragen…

Ken je de afkorting ‘ANNA'? Alles Navragen, Niets Aannemen. Vraag na. “Waarom vind je dat van mij? Waarom zeg je dat?” Vraag het op een vriendelijke manier, met rapport, en je zal tot zinvolle informatie komen voor jezelf.

Tip 5 – Een belediging die iemand aan jou geeft, is een reflectie van zichzelf

niks geven om wat anderen van je vinden

Ken je de uitspraak: ‘De wereld is je spiegel'? Iedere belediging die iemand naar jou toe maakt, slaat regelrecht op zichzelf. Hoor je iets gemeens over hoe je leeft, praat, danst, etc.? De persoon die dat zegt, heeft daar juist zelf issues mee – en daar hoef jij niet mee te dealen.

Niks van wat de ander zei, sloeg daadwerkelijk op jou.

Als iemand jou bijvoorbeeld teleurstelt, gaat het waarschijnlijk niet goed met die persoon. Vergeef snel en wees er voor hem/haar.

Tip 6 – Beoordeel zelf anderen ook niet – en beoordeel ook niet jezelf

Deze is belangrijk: als jij anderen niet meer veroordeelt, word je een puur mens en ga je automatisch ook niks meer geven om wat anderen van jou vinden. Hetzelfde geldt voor jezelf. Veroordeel jezelf niet. Wees accepterend en liefdevol voor jezelf.

Tip 7 – Houd niet meer te veel rekening met anderen, dan word je limitless

Het is essentieel om de hoofdrol in je eigen leven te spelen. Cijfer jezelf niet weg zodat je rekening kunt houden met anderen. Dat is simpelweg zonde van je complete leven.

Hoe stop je met te veel rekening te houden met anderen? Er zijn vier concrete manieren om hiermee te stoppen en het in balans te brengen:

  1. Waarom pas ik me altijd aan? Cijfer jezelf niet meer weg.
  2. Zorg voor jezelf. Hier lees je hoe.
  3. Geef je grenzen aan. Hier staat hoe je dat kunt doen.
  4. Voel je je afhankelijk van goedkeuring van anderen? Zo stop je met pleasen.
  5. Lees de edele kunst van not giving a f*ck.

Hoe minder je je aantrekt van wat anderen van je vinden, hoe vrijer je je voelt. Dan word je grenzeloos in alles wat je doet.

Jezelf niks meer van anderen aantrekken maakt je limitless. Daarom is bijvoorbeeld Donald Trump ook limitless.

Zoals je in een eerdere paragraaf al leerde dankzij het verhaal met de ezel: Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Mensen hebben altijd een mening. Als je het voor iedereen goed wilt doen, ga je er als eerste zelf aan onderdoor.

Tip 8 – Iedereen is met zichzelf bezig en dus niet met jou

wat denken anderen van mij

Denk je dat iedereen regelmatig op jou let? Dan heb ik nieuws voor je: iedereen denkt precies hetzelfde over zichzelf. Niemand let op anderen omdat iedereen steeds denkt: ‘wat denken ze van mij?' Daarom let eigenlijk niemand op jou. Ze letten op zichzelf, precies zoals jij dat ook doet.

Laat die egoïstische gedachte los. Verlegen zijn en denken dat iedereen op jou let, is egoïstisch en narcistisch

Houd niet vast aan je kleine image: “Ik ben cool! Ik ben cool! Ik ben cool!” Om het te verdedigen. Het is er zelfs niet, het is een grote illusie. Voor het ego ben jij het middelpunt van het universum. Buiten dat om, voor niemand.

Op het moment dat je je echt niks meer aantrekt van wat anderen van je vinden… Moet je eens kijken wat een vrijheid het oplevert!

Loop eens naar buiten. Zie je alle gebouwen en ramen van de flats? Daar wonen allemaal mensen met hun eigen problemen, en allemaal denken ze dat ze zelf het middelpunt van het universum zijn. Iedereen denkt constant aan hoe zij zelf gezien worden: ze letten niet op jou, maar op hun eigen onzekerheden (ego's).

Mensen die gemakkelijk anderen negeren, doen dat omdat ze bang zijn genegeerd te worden.
– Haemin Sunim

Wat kun je met dat inzicht? Hierdoor hoef je je niet meer druk te maken om hoe jij eruit ziet. Al je aandacht kan nu bij andere mensen zijn – in plaats van bij jezelf (je ego).

En ondertussen zijn al die andere mensen zich druk aan het maken over hoe ze er zelf uitzien, maar jij hebt deze narcistische illusie van het ego door, wat iedereen wil laten geloven dat alle ogen op hem/haar gericht zijn. Ook kun je meer gaan durven. Don't be afraid of making an ass of yourself. You will go through life in anonimity. 

Mensen letten niet op jou, alleen op zichzelf.

Ik zat eens in de trein toen de twee passagiers voor mij opeens achterom keken. Ik dacht: ‘Vinden ze dat ik te dicht bij ze zit? Doe ik iets verkeerds? Staat mijn muziek te hard?' In werkelijkheid wilden ze gewoon de reistijden checken. We denken veel te veel dat de wereld om ons draait. Hoe narcistisch…

Stel dat je een dansschool binnenloopt. Uiteraard zijn er een heleboel spiegels in de danszaal. De kans bestaat dat jij (je ego) jezelf in de spiegels ziet en denkt: ‘Ik ben niet zo knap… ik ben zelfs lelijk…' Het ego heeft echter niet door dat iedereen er lelijk uit komt te zien in die spiegels in verband met de belichting in de zaal. Zo kun je maanden of jaren denken dat jij lelijk bent (en dat je de enige bent).

Dit is de grote, listige magische truc van het ego. Inderdaad: is het ego sterk aanwezig? Dan letten mensen niet op anderen, alleen op zichzelf.

Je zal vanzelf stoppen met zorgen maken over wat anderen van je denken, zodra je je realiseert hoe zelden ze dat doen. Over alles waar we ons voor schamen, alle gênante momenten die we hebben… Niemand geeft daar wat om. Er is daarom geen excuus om ten volle te leven. De wereld heeft op de eerste plaats zijn aandacht niet op jou gevestigd, dus waarom maak je je zelf wel zorgen dat je zal falen of jezelf voor schut zal zetten? Dat is toch niet logisch!

Bijna iedereen is wel onzeker over een bepaald aspect van zichzelf, en zit daar constant mee. Terwijl alle andere mensen diezelfde persoon gigantisch aantrekkelijk, charismatisch, krachtig, etc. vinden. Ook de mooiste mensen die je tegenkomt, zitten constant met hun gedachten bij hun eigen onzekerheden. Zie dit als voorbeeld van hoe het niet moet en bevrijd jezelf hiervan!

Sterker nog: als je in de illusie trapt dat je denkt dat iedereen constant op jou aan het letten is, waardoor je je verlegen en beperkend gaat gedragen, ben je heel narcistisch bezig. Verlegenheid is inherent narcistisch en extreem egoïstisch, omdat het op een belachelijke overtuiging is gebaseerd dat iedereen aandacht voor jou heeft.

Tip 9 – Geef juist validatie aan anderen!

geef juist validatie aan anderen

Wat kun  je onder andere tegen de illusie van de vorige paragraaf doen? Wanneer ik mezelf beperk omdat ik aan mijn eigen voorkomen denk: Geef! Laat het om anderen gaan, en niet om jezelf. De volgende tip gaat hierop door…

Als je uitzonderlijk wil zijn, kun je niet ‘normaal' zijn. Laat los van de gedachte: ‘Wat zouden anderen zeggen?'

Andere mensen zijn dus totaal niet bezig met jou te valideren. Ze zoeken validatie. Wees degene die deze validatie aan anderen geeft.

Anderen denken constant: ben ik mooi genoeg? Zelfs de ‘mooiste' mensen… Kun jij ze een hart onder de riem steken?

Tip 10 – Wees zelf niet meer afhankelijk van goedkeuring van anderen

Validatie hoor je niet eens van anderen te krijgen. Je hoort het van jezelf te krijgen. Dit is de kracht van zelfliefde: vind je jezelf wel aardig? Dat is eigenlijk het belangrijkste wat telt.

Ook al zouden anderen wat van je vinden: het is niet eens belangrijk. In werkelijkheid boeit het helemaal niet wat anderen van ons vinden. Het is pas belangrijk wat we doen om zelf gelukkig te worden. Het is echter een hardnekkige illusie dat we denken dat het wel belangrijk is. Het is zaak om die illusie te doorzien.

Het is een gigantische verlossing als je jezelf liefde geeft. Eenvoudiger kan haast niet, want jij bent altijd wel in de buurt en op jezelf kun je altijd vertrouwen.

Het maakt niet uit wat anderen vinden. Het enige wat uitmaakt, is wat ik zelf vind.

Hoe ontwikkel je meer zelfliefde? Lees hier alle 26+ tips voor zelfliefde en lees hier alles over afwijzing. Ook kun je een ‘gevoel' bereiken van ‘alles is goed' via meditatie.

De grootste reden waarom we niet ons eigen leven leiden, is omdat we denken dat anderen van alles over ons denken – en dat we daar wat om geven. Hierdoor durven we niks en gaan we niet voor wat we willen, zoals iemand uitvragen. Geef niks om wat anderen vinden, leef je eigen leven en doe wat jij wilt.

Tip 11 – Trek je je te veel aan wat anderen van je vinden? Niks is persoonlijk

Zegt iemand iets vervelends over je? Hier is het geheim: die uitspraak heeft niks met jou te maken – en juist alles met de andere persoon te maken. Heb je namelijk wel eens van de volgende uitspraken gehoord? ‘Hurt people hurt people', ‘de wereld is je spiegel' en ‘perceptie is projectie'.

Vervelende opmerkingen zijn nooit persoonlijke aanvallen. Dat lijken ze alleen door de ogen van het ego en dat is een illusie.

Lijkt iemand je te negeren of negatief te reageren? Neem het niet persoonlijk. Het is het probleem van de ander:

  • De ander is waarschijnlijk saai of verlegen. Het is gewoon niet zo'n spontaan persoon.
  • Deze persoon heeft een dipje.
  • Deze persoon heeft – recentelijk of langer geleden – vervelende ervaringen gehad in soortgelijke situaties, waardoor hij/zij extra voorzichtig is.
  • Deze persoon negeert iedereen, niet alleen jou.
  • De opa van deze persoon is gisteren overleden, dus dat hij nors kijkt, heeft niks met jou te maken.
  • Deze persoon heeft autisme en kan dus heel moeilijk affectie, genegenheid en vriendelijkheid uiten. Het komt alleen rot en bot over, maar het is niet zo bedoeld.

Maak je niet druk om de mensen die niet blij zijn met jou… Ze zijn waarschijnlijk niet eens blij met zichzelf.

Wat mensen zeggen, heeft niks met jou te maken. Zelfs als ze het heel direct zeggen. ‘Jij hebt x gedaan!’ Ze zijn er eigenlijk boos om doordat ze conflicten in zichzelf hebben. Iemand kan zijn dag niet hebben. Het betekent niet dat die persoon jou niet mag. Het is hun eigen oordeel over hunzelf. Het is jouw keuze wat je ermee gaat doen.

Take people's opinions with a grain of salt… and pepper, noodles and some cheese because mac n' cheese matters more than what anyone thinks of you. The End.
– Jenna Kutcher

Tip 12 – Moet je ‘normaal' gevonden worden? Absoluut niet: de ‘norm' is erg laag

de norm is laag wat anderen vinden

Ik ben verliefd geworden op een vrouw die alles behalve ‘normaal' is. En dat is dus dus positief. Dat is niet alleen positief: het is extatisch! Ze maakt continu grapjes en, ze viert het leven en ze houdt zich niet in. Zelfs niet tijdens haar serieuze vak als dokter.

Veel ‘normale' mannen moeten er niet aan denken om dat hun ouders kennis moeten maken met hun ‘niet-normale' partner. Waarom? Omdat de ‘norm' betekent dat je je inhoudt, dat je je niet vrij beweegt, dat je serieus bent en dat je vooral niet te vrolijk bent.

Als je niemand jou laat haten, doe je iets fout.
– Steve Jobs

Laten we nu eventjes over de grens gaan kijken, in Duitsland.

In Duitsland heerst het collectief bewustzijn dat iedereen vooral ‘normaal', strak en ingehouden moet zijn. Mijn Duitse nichtje kwam met haar nieuwe vriendje aanlopen. Normaal(!) gesproken moet je je in zo'n situatie heel veel aantrekken van wat anderen van je denken. Je moet niet laten zien dat je nichtje ‘gekke' familieleden heeft. Je moet zachtjes, ingehouden en beleefd zijn. Dat deed ik echter niet. Ik gilde van ver al enthousiast naar mijn nichtje. Iedereen keek uiteraard naar ons, want het was ook nog eens in Duitsland, waar het niet vaak gebeurt dat iemand zich niet-strak en niet-ingehouden uit. Ook mijn nichtje verontschuldigde zich uiteraard aan haar vriendje voor het zo luid en extatisch zijn van mij. Vond ik dat erg? Helemaal niet, en ik vond het zelfs een succes voor mezelf. Ik wist dat ik vrij was. Vrij van wat anderen van me denken en vrij van je ‘normaal' gedragen.

Lees hier meer over hoe laag de ‘norm' van ‘normaal' is.

Tip 13 – Wees kieskeurig over wiens mening je belangrijk vindt

In sommige gevallen is het gewoon hartstikke zinvol en goed om iets te geven om de mening van een ander. Héél soms. Namelijk alléén als die andere persoon daadwerkelijk succesvol is in datgene wat jijzelf ook ambieert. Alleen dán mag je wat geven om de mening van een ander.

Laten we een experiment doen:

  1. Formuleer een vraag waarmee je om iemands mening vraagt.
  2. Stel deze vraag vervolgens op een plek met alleen maar zwakke mensen, zoals in een universiteit of in de kroeg.
  3. Stel vervolgens diezelfde vraag op een plek met alleen maar sterke mensen, zoals in een sportschool of netwerkborrel voor succesvolle ondernemers.

Je gaat totaal verschillende antwoorden krijgen. Ons advies: luister totaal niet naar de mening van zwakke mensen. Die willen alleen maar anderen omlaag halen. Luister alleen naar de mening van mensen waarvan het overduidelijk is dat ze goed, sterk en succesvol zijn.

Tip 14 – Wees niet narcistisch

Bang wat anderen van je vinden… is iets inherent narcistisch. Want daarmee denk je alleen maar aan jezelf. Alsof jij het centrum van het universum bent.

Hier is een makkelijke oplossing hiervoor: Richt je op anderen. Doe je werk. Draag iets bij. Laat het voor de verandering daadwerkelijk om anderen draaien. Niet om jezelf.

Tip 15 – Er is meer: een groot deel van het antwoord zit in zelfvertrouwen

Met de tips uit dit artikel kun je al aardig op weg zijn om ‘schijt te hebben'. Heb je daarnaast veel zelfvertrouwen, dan vind je als van nature niet meer belangrijk wat anderen van je vinden. Daarom is zelfvertrouwen de absolute basis. Hier vind je alle 52+ zelfvertrouwen-tips.

Op jouw succes!

Praktisch boek met technieken om niet meer bang te zijn over wat anderen van je vinden

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met dit thema aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: