Hoe kun je meer van jezelf houden? Hoe kun je jezelf accepteren zoals je bent? In dit artikel vind je tips om je zelfliefde en zelfacceptatie te vergroten… Hoe doe je dat? Wat is liefde eigenlijk? Het is in ieder geval het enige wat je nooit zal verliezen. Lees verder!

De betekenis van zelfliefde & zelfacceptatie

De begrippen zelfliefde en zelfacceptatie betekenen allebei dat je jezelf accepteert zoals je bent, inclusief je tekortkomingen. Je accepteert dus óók – of beter gezegd: juist – je imperfecties.

Ga maar even bij jezelf na: accepteer jij jezelf zoals je bent? Heb je momenteel wel liefde voor jezelf? Misschien heb je in je leven periodes gehad waarin je jezelf niet kon accepteren zoals je was, en misschien is dat nog steeds zo.

Zomaar een voorbeeld: wellicht vind je jezelf te klein en vind je dat lastig. Dat is ook wel begrijpelijk, vooral als je er veel opmerkingen over krijgt.

Het beeld dat je over jezelf hebt, is misschien niet altijd even positief. Op een gegeven moment zou je dit toch echt moeten veranderen, want anders heb je jezelf er alleen maar mee. Jezelf accepteren zoals je bent is één van de moeilijkste maar mooiste projecten die jij in je leven gaat ondernemen.

Liefde is altijd het laatste of enige antwoord.

Hier komt zelfacceptatie om de hoek kijken. Zelfacceptatie betekent: het accepteren van je tekortkomingen. Het accepteren van je imperfecties. Dit is uiteraard veel moeilijker dan het accepteren van je sterke punten. Hier ligt echter een heel belangrijke sleutel. Er komt dan een gigantische opluchting en rust vrij omdat je jezelf kunt zijn.

Waarom is zelfliefde zo belangrijk?

zelfliefde tips

Een gebrek aan zelfliefde belemmert je enorm in je doelen, geluk en relaties. Het leven spiegelt altijd de gevoelens die we in ons hebben, terug naar ons. Alles begint met – en hangt af van de mate van liefde die je voor jezelf bent.

Wie een goede vriend voor zichzelf is, zal gegarandeerd een goede vriend zijn voor iedereen.
– Seneca

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Liefde houdt bovenal de kracht om te genezen. Wanneer je liefde niet meer op nummer 1 zet in je leven, sterf je iedere dag een beetje.

Al je pijn komt van de overtuiging dat je bron van liefde buiten je is.

Verderop in dit artikel zal je namelijk ontdekken dat alle liefde die je ooit nodig hebt, van jezelf komt. Begin dus vandaag met het ontwikkelen van meer zelfliefde voor jezelf!

The answer is simple. Love yourself.
– Sonia Choquette

Met liefde in je hart worden de gewoonste dingen schitterend. Dan word je vriendelijker en aardiger tegen iedereen die je tegenkomt. Zonder liefde heeft niets op de wereld betekenis en voel je je als een vreemde voor iedereen, zelf voor je eigen familie.

Wanneer je je eigen beker vult, vloeit jouw goedheid vanzelf over naar anderen.

Alle effectieve tips om te gebruiken [Jezelf accepteren en liefhebben zoals je bent]

Maar hoe doe je dat dan? Hoe houd je van jezelf? Hoe kun je zelfacceptatie en zelfliefde ontwikkelen? Hoe kun je jezelf (bijvoorbeeld je lichaam) accepteren? Laten we direct met de tips beginnen: hoe houden we van onszelf? Alle inzichten vind je hieronder. Test onderstaande tips eens uit en voel hoe het daarna met je zelfacceptatie staat.

Liefde is onvoorwaardelijke acceptatie van wat is.

Tip 1 – Stop met zelfkritiek

De nummer 1 meest belangrijke tip is: stop (alsjeblieft!) jezelf te bekritiseren. Kritiek werkt nooit. Wat ook heel belangrijk is: maak jezelf niet bang. Stop jezelf te terroriseren met je eigen (dwangmatige) gedachten en reken af met negatieve zelfpraat.

Je hoeft niet gefixt. Je hoeft niet beter.

Neem nu een momentje om te voelen dat degene die je vandaag de dag bent, onschuldig, perfect en heel is. Ook al zeggen je gedachten – want daar komt zelfkritiek vandaan – iets heel anders.

Wees aardig voor jezelf door positief over jezelf te denken. Zeg geen negatieve dingen over jezelf.

Vanaf nu wil ik dat je niet meer…

 • Over jezelf gaat klagen.
 • Over jezelf gaat zeuren.
 • Jezelf gaat bekritiseren.
 • Jezelf de schuld gaat geven.
Hierna lezen:  Wat is mediteren? Betekenis en soorten / vormen van meditatie

Wees tevreden en dankbaar om de persoon die jij bent bent in het huidige moment en stop met schuld, schaamte en angst. Heb dus waardering voor je sterke én zwakke kanten. Gelukkig keren we altijd terug naar zelfliefde. Dat zal je verderop in dit artikel ontdekken.

Wees minder hard voor jezelf. Gun het jezelf om prachtige fouten te maken zodat je van ze kunt leren. Nu kun je opeens veel meer risico nemen… En met meer risico heb je ook meer te winnen!

Tip 2 – Zeg de volgende zelfliefde- en acceptatie-affirmaties hardop

zelfacceptatie

Spreek liefdevolle affirmaties uit. Zeg onderstaande affirmaties regelmatig hardop:

 1. Ik accepteer en waardeer mijn lichaam.
 2. Ik accepteer de meningen van anderen en mijn eigen mening.
 3. Ik accepteer dat ik het verleden niet kan veranderen.
 4. Ik accepteer mijn eigen verantwoordelijkheid.
 5. Ik voel me vrij. Alles is goed zoals het is.
 6. Ik houd – vol moed – van mijn imperfecties.
 7. Ik houd van mezelf. Deze affirmatie kun je op allerlei momenten van de dag doen. Tijdens het stofzuigen, autorijden, wachten, etc.

Doe de affirmaties, zelfs al zie je het nog niet. Spreek ook deze zinnen uit:

 1. Ik doe ertoe.
 2. Ik houd van mezelf.
 3. Ik ben waardevol.
 4. En al mijn aspecten mogen er zijn.
 5. Ik ben genoeg.
 6. Ik ben dankbaar dat ik zoveel liefde in me heb. Dat is mijn schatkamer.
 7. Ik ben gevuld met {liefde, vreugde, wijsheid, vrede} en ik deel het vandaag.

Bestsellerauteur Fajah Lourens krijgt iedere dag tientallen berichtjes via Instagram van allerlei vrouwen die schrijven: ‘Ik ben lelijk, dik en ik heb putjes…' Ze raadt al deze mensen als eerste aan: ‘Begin maar door te zeggen dat je al mooi bent.'

Bonus 1: Zeg deze zinnen zo vaak mogelijk in je dag. Tijdens het stofzuigen, autorijden of in de rij staan.

Bonus 2: Voeg een extra dimensie aan je affirmaties toe. Zie volgende tip…

Tip 3 – Spreek zelfacceptatie uit en 'tap' de energie-knooppunten in je lichaam los

zelfacceptatie

Deze tip bestaat uit twee elementen. Het eerste element is dat je hardop zelfacceptatie over jezelf uitroept. De zin die je daarvoor uitspreekt, zal ongeveer als volgt gaan:

”Hoewel ik {voer hier in wat je tot nu toe nog niet volledig accepteerde van jezelf}, accepteer ik mezelf voor de volle 100% en heb ik mezelf volledig lief.”

Het tweede element is dat je op bepaalde energie-knooppunten op je lichaam gaat tikken. Het zijn er niet zoveel hoor. Tik simpelweg een aantal keer op de bovenkant van je hoofd, daarna op het stuk tussen je wenkbrauwen, daarna naast je oren op je gezicht, daarna boven je bovenlip, daarna je kin, daarna je hals en tot slot je zij.

Hierna lezen:  De 17 NLP-vooronderstellingen: welke NLP-principes overtreed jij?

Je leest in het artikel over tapping hoe je dit kunt doen.

Tip 4 – Doe aan ‘spiegelwerk': speciale zelfliefde-affirmatie

Er zijn vier variaties van deze affirmatie, die bekend is geworden door Louise Hay. Doe alle variaties:

 • Kijk jezelf in de ogen in de spiegel. Zeg ‘Ik houd van je' in de spiegel, terwijl je jezelf aankijkt. ‘Ik houd écht heel veel van je.'
 • Doe deze affirmatie voortaan ook direct als er iets onaangenaams gebeurt: ‘Ik houd nog steeds van je.'
 • Doe deze affirmatie ook steeds als er iets moois gebeurt. Zeg ‘dankjewel' tegen jezelf in de spiegel (en bedank ook meteen de engelen!).
 • Steeds als je voortaan ergens langs een spiegel loopt, zeg dan wat moois over jezelf tegen jezelf. Vaak zeggen we dan juist negatieve dingen tegen onszelf. Vanaf nu verbreken we dat patroon!

Tip 5 – Laat je inspireren door het lied van Harrie Jekkers: ‘Ik hou van mij'

Dit lied is ongelooflijk relevant en wijs. Luister hem helemaal af en let ook vooral op de allerlaatste zin.

Tip 6 – Zorg voor jezelf

Zorg voor jezelf en verwen jezelf. Koop bijvoorbeeld bloemen voor jezelf en omring jezelf met mooie geuren en spullen (zegen je huis ermee).

Houd van jezelf en al het andere zal op zijn plek vallen. Je moet echt van jezelf houden om iets voor elkaar te krijgen in deze wereld.
– Lucille Ball

Een andere mooie techniek om voor jezelf te zorgen, is door letterlijk jezelf te aaien. Hier zit ook een methodiek achter: de MIR-methode, waarbij je jezelf op de hand aait.

Tip 7 – Zorg voor anderen

Doe dagelijks lieve dingen voor andere mensen. Waarom? Uiteindelijk is alle liefde hetzelfde. Of het nou zelfliefde is of liefde voor iemand anders, het is steeds één grote Liefde met een hoofdletter.

Tip 8 – Val in het diepe dat ‘zelfacceptatie' heet en vertrouw

Voordat je jezelf gaat accepteren, zou je misschien bang kunnen worden dat je jezelf niet meer ontwikkelt, maar gelukkig is dat helemaal niet aan de orde. Sterker nog: het tegenovergestelde zal gebeuren nadat je jezelf geaccepteerd hebt. Je zal een gigantische ontwikkeling door gaan maken. Vertrouw daarop!

Wat is de grootste reden waarom zelfacceptatie zo uitdagend is? Met zelfacceptatie zal je zoveel onconditionele liefde ervaren dat het je ego weg zal blazen. En het is heel eng om die oude zelf te verliezen. Maar in werkelijkheid verlies je niks wat echt is en win je alles wat echt is.

Tip 9 – Mediteren doet wonderen voor zelfacceptatie

Waarom werkt deze tip? Waarom werkt mediteren om meer zelfacceptatie te krijgen? Wat er tijdens mediteren gebeurt, is eigenlijk heel logisch: je ego verdwijnt. Dat is handig, want de enige die geen zelfacceptatie heeft, is je ego. Daar zitten eigenlijk alle problemen. Opeens voel je acceptatie en compassie voor alles waar je mee leek te zitten. Test bijvoorbeeld deze meditatieteksten en zie wat er gebeurt met je zelfacceptatie.

Hierna lezen:  Minderwaardigheidscomplex: wat is het? [uitleg & oplossingen]

Tip 10 – Ga de uitdaging aan om jezelf te accepteren

Maak met jezelf een afspraak: daag jezelf uit om jezelf te gaan accepteren. Zelfacceptatie is namelijk nog niet zo makkelijk, dus het is prima om het als een uitdaging te bestempelen. Het is namelijk makkelijk om mooie dingen mooi te vinden. Om de schoonheid in alles te zien, is uitdagender… Maar uiteraard mega bevrijdend!

Ik houd van mij.
– Harrie Jekkers

Tip 11 – Bewaak je grenzen

Dit is een erg praktische stap naar meer zelfliefde: zeg gewoon vaker nee, stel grenzen en handhaaf ze. Dit getuigt van zelfliefde én het hoeft helemaal niet ten koste te gaan van je liefde voor anderen.

Durf jezelf te zijn.

Tip 12 – Heb een lief intern stemmetje dat jezelf accepteert

zelfacceptatie

Draai eens aan de knoppen van je interne stem en maak hem eens zachter en liever. Dit kun je doen met submodaliteiten.

Tip 13 – Laat perfectionisme gaan: weet dat je goed genoeg bent

De lat kan altijd hoger, maar jij bent goed genoeg. Zodra je dit beseft, bereik je juist meer en kan de lat niet hoog genoeg zijn! Het is een leugen om te denken dat je iets niet kunt, dat je niet genoeg bent (perfectionisme…).

“Ik ben niet goed genoeg voor de anderen.” “En jezelf, ben je goed genoeg voor jezelf?”

Stop je leven te ‘verbeteren' en start met leven. Geen enkele hoeveelheid zelfontwikkeling kan een gebrek aan zelfacceptatie goed maken. Nadat je tientallen of honderden seminars, boeken, retraites en therapiesessies hebt gevolgd, zal je vroeg of laat ontdekken dat de sleutel tot geluk gewoon is: ontspannen! Er is geen spierkracht, extra moeite en brute kracht nodig.

Is het ooit in je opgekomen dat je te hard probeert om…

 • Iets te helen?
 • Gelukkig te zijn?
 • Leuk gevonden te worden?
 • Te slagen?
 • Een moeilijke relatie te laten slagen?
 • Af te vallen?
 • Een partner aan te trekken?

Dit werkt averechts, zoals De Edele Kunst Van Not Giving A F*ck ons leert. Ontspan! Vertrouw in je goedheid en ontspan in je heelheid. Om jezelf acceptatie en liefde te geven, hoef je niets goeds of geweldigs te doen om deze vriendelijkheid te rechtvaardigen.

Tip 14 – Waardeer en houd van jezelf in al je kwetsbaarheid en imperfecties

Een tweede manier om van onszelf te houden, is diepe waardering voor onszelf. Voor onze apartheidjes, voor alles waar we ons voor schamen, voor de dingen die we misschien niet zo goed doen… We kunnen veranderen door van al onze aspecten te houden. Dat is kwetsbaarheid, en dat is de sleutel.

Hierna lezen:  Open minded: betekenis & hoe je open minded wordt [Nederlands]

Helaas houden velen van ons niet van zichzelf totdat ze dat gewicht verloren hebben, totdat ze die baan hebben, dat vriendje hebben of wat dan ook. We leggen altijd condities op onze liefde, maar we kunnen veranderen. We kunnen van onszelf houden, zoals we zijn. Nu.

Van de mooie dingen houden… Ja, dat is makkelijk. De kunst zit hem erin om ook de schoonheid in de ‘minder mooie' dingen te zien.

Zelfacceptatie vereist wat tijd, aandacht, moed, kwetsbaarheid en heel veel zelfliefde. Accepteer en omarm je eigen imperfecties. Je hebt niet eens redenen nodig om van jezelf te houden. (Zelf)liefde is eigenlijk de standaard. De nulmeting. Vanuit dat punt zijn we afgedwaald naar schuld- en haatgevoelens naar onszelf. Ons ego deed dat, en ons ego zorgde ervoor om te geloven dat die schuld en haar ‘normaal' is…

Houd van jezelf zonder reden. Sterker nog: je bent zelf liefde.

En lukt dit allemaal nog niet? Voel je de zelf-oordeel (ego) nog steeds heel sterk? Heb dan ook liefde en acceptatie voor het feit dat je je ego ervaart in plaats van zelfacceptatie. Wees volledig accepterend voor ieder aspect van jezelf, inclusief de duistere kanten. Jij wordt een ruimte van onvoorwaardelijke liefde en acceptatie en dat steekt ook andere geweldige mensen aan.

Tip 15 – Stop jezelf af te wijzen: er is niks mis met jou, maar jij bent de enige op de wereld die dat continu tegenspreekt

zelf afwijzen zelf acceptatie

Het zal lijken alsof anderen jou afwijzen, dat ze je blokkeren, dat het lot onvriendelijk is, dat het leven tegen je is en dat je van boven gestraft wordt, maar in werkelijkheid ben jij zelf degene die jezelf veroordeelt en saboteert en al het goede saboteert.

Niemand anders op deze wereld is op dit moment bezig om jou af te wijzen. Jij bent de enige die dat deze week al honderden keren heeft gedaan.

Als je jezelf bijvoorbeeld niet aantrekkelijk vindt, dan ben jij (jouw ego om precies te zijn) de enige persoon in de hele wereld die dat vindt. De werkelijkheid is: heel veel mensen vinden je juist aantrekkelijk. En als jij dat ook gaat vinden, dan zal iedereen dat nog meer gaan vinden. Je zal het dan letterlijk van ze terug gaan horen. ‘Hoe kom je aan zo'n mooie kop / naam / haar / lichaam / lach?'

De angst dat er iets mis is met jou zou zijn, is de grootste blokkade voor vreugde. Sterker nog, er is geen andere blokkade naast deze. Zolang je voelt dat er iets mis is, of fout, of onvoldoende, of niet genoeg aan jou, dan zal jouw leven deze overtuiging reflecteren.

Er is niks mis met je. Dit accepteren is de enige daad voor genezing.

Je kunt de imperfecties in jezelf zien die eigenlijk helemaal niemand anders ziet. Je kunt een verhaal verzinnen over hoe slecht je bent. Je kunt de wereld overtuigen over hoe afstotelijk je bent. Geef deze rare ideeën gerust al je macht als je dat wilt, maar je ware (ongeconditioneerde) zelf blijft heel, waardig en goed.

Hierna lezen:  De 17 NLP-vooronderstellingen: welke NLP-principes overtreed jij?

Er vindt een gigantische shift plaats als je onconditionele zelfacceptatie beoefent, jezelf een break geeft, voor vriendelijkheid kiest in plaats van oordeel, voor vergeving kiest in plaats van zelfaanval en voor gelach kiest in plaats van veroordeling.

Het leven wordt altijd mooier als je jezelf beter behandelt.

Doe aan zelfacceptatie zodat je weer met je volledige aandacht bij anderen om je heen kunt zijn in plaats van dat je bij je ego bent. Zie het licht in hun ogen, gezicht en aanwezigheid. En zie het goede in iedereen die je ontmoet, inclusief jezelf.

Tip 16 – Ga naar de plek die altijd liefdevol voor je is: vind zelfliefde in je eigen hart

Waar zit die zelfliefde eigenlijk? Waar kun je het vandaan halen? Het antwoord is: in je eigen hart! Neem je voor om je hart voor altijd onvoorwaardelijk te vertrouwen. Leg je hand regelmatig op je hart en voel de zelfliefde vanuit het centrum van je hart.

Leg je hand op je hart en zeg: ‘Ik houd van je. Ik houd heel erg veel van je.'

Hier vind je meer soortgelijke hart-meditaties.

Waarom is je eigen hart dé plek voor alle liefde die je nodig hebt? Stel je eens twee plekken voor: plek A en plek B. Laten we plek A jezelf / je hart noemen en plek B de buitenwereld / de samenleving noemen.

Goed, wat wil plek B van jou? De samenleving wil je altijd laten denken dat je het fout doet. Plek vertelt je in reclames dat je naar de McDonald's moet gaan en dat je allemaal zoete en zoute producten moet eten om dik te worden, en tegelijkertijd wil plek B dat je eruit ziet als de covermodellen op de tijdschriften die je nog in datzelfde reclameblok van de McDonald's ziet.

Plek B zegt ook tegen je: ‘Het leven gaat om geld, maar doe niks ambitieus waarmee je daadwerkelijk de wereld verandert, want anders zou je zomaar heel veel geld verdienen en dat moeten we niet hebben.'

Zie je de val die plek B voor je neerzet? Het is een zogenoemde ‘dubbele binding'. In beide eisen die plek B aan je stelt, voel je je afgewezen in deze buitenwereld. Hoezeer je deze samenleving ook wilt pleasen zodat ze je accepteren, in deze buitenwereld ga je geen geluk vinden.

E.G.O.: de overtuiging dat ‘Everything Good is Outside'
– Robert Holden

En check dit nu eens… Ga eens naar plek A: jezelf, oftewel je hart. Als je een beetje meer in je lichaam landt, is er een plek die compleet van je houdt. Het zit daarbinnen. Daar zit een plek de ziet dat jij genoeg bent. Daar is een plek die jou altijd accepteert. Daar is een plek die jou vertelt dat je je niet schuldig hoeft te voelen (het probleem is dat je mensen van plek B jou wilt laten begrijpen, wat alle pijn veroorzaakt).

Ga je buiten jezelf zoeken naar geluk? Dat staat gelijk aan het afwijzen van geluk, wat gewoon hier in je hart is.

Wanneer je liefde van anderen mist, ga dan bij jezelf na: hoe kan ik die liefde aan mezelf geven? Dat is het grote geheim van liefde, want jouw eigen ziel is jouw grootste engel voor jouw wereldse lichaam/verstand/ego.

Ontspan, haal adem en waardeer en bedank je verstand, ego en alle gevoelens. Of het nou vol ruis, zelfkritiek, oordeel, angst en behoefte aan goedkeuring is. Neem de tijd om alles in jezelf te bedanken. Bedank je gevoelens dat ze precies zijn wat je altijd nodig had, ook al had je het nooit gewild. Zo geef je jezelf onvoorwaardelijke liefde.

Niemand kan jou afwijzen en omlaag halen, maar jouw overtuiging dat mensen jou omlaag kunnen halen (plek B), haalt je omlaag. Hier in je eigen lichaam ben je vergeven, geliefd, genoeg, geaccepteerd en vrij. Alleen jij, en jij alleen kan dat doen. Erg fijn ook, want jij bent altijd wel in de buurt.

Je lichaam wordt een toevluchtsoord waar je heen kunt gaan in moeilijke tijden.

Tip 17 – Zoek jouw ultieme vervulling en liefde niet in een relatie

Je wordt niet vervuld door relaties met anderen, maar door de relatie met je Hogere Zelf: een persoon die gelukkig is, is meer aantrekkelijk voor anderen. Als je meer liefde zoekt, moet je meer van jezelf houden.

Zit er liefde in jou? Heb je iemand anders nodig om die liefde te ervaren?

Heb gerust een geweldige relatie – én zoek jouw ultieme vervulling in ieder geval niet in een relatie. Gebruik een relatie als een middel om bewust te worden met je partner. Dan biedt een relatie je vervulling. Verderop in dit artikel, waarin je leert dat jij liefde bent, lees je waarom dit zo belangrijk is!

Wanneer je je partner mist, hoef je alleen maar even in de spiegel te kijken. Je bent vrij. Krachtig. Goed. Liefdevol. Je hebt waarde. Je hebt een doel.

Je moet eerst geluk hebben in jezelf. Dan pas kun je dat geluk en die liefde delen. Anders is het hebberige liefde om je eigen gat op te vullen.

Hierna lezen:  Minderwaardigheidscomplex: wat is het? [uitleg & oplossingen]

Tip 18 – Wees er oké mee om alleen te zijn

Als je alleen kunt zijn, heb je begrepen dat je alle liefde van jezelf krijgt, en niet van externe lichamen, gebeurtenissen of situaties.

Tip 19 – Wees eerlijk tegen jezelf over je emoties… En voel ze!

Wees eerlijk tegen jezelf over welke gevoelens je voelt. Als je verdrietig bent, geef het dan toe en verwelkom het. Vraag aan je intuïtie hoe je hiermee moet omgaan en hoe je de emoties kunt verwerken. 

Tip 20 – Doe deze meditatie van Louise Hay

Zelfliefde

 1. ‘Diep in het centrum van mijn wezen, is een oneindige bron van liefde, een oneindige bron van vreugde, wijsheid, vrede… Dit is waar. Voor iedereen hier. We vragen ons af hoe vaak we ons daarmee verbinden.'
 2. Enkel voor een klein moment zou ik je willen vragen je ogen dicht te doen. Haal diep adem en ga naar die plek in je, waar oneindige liefde is. Waar het er altijd was en waar het altijd zal zijn.
 3. En voel die plek van liefde in je, en laat hem groeien en groter worden.
 4. Doe hetzelfde met de plek van vreugde, vrede etc.

Tip 21 – Vergeef jezelf en iedereen, dan komt zelfacceptatie vanzelf

Vergeving is een groot middel voor zelfliefde. Spreek hardop vergeving uit tegen jezelf. Hierdoor laat je bovendien het verleden los en bewaar je de waardevolle lessen voor de toekomst,

Tip 22 – Wees een kampioen in niet oordelen

Niet oordelen heeft niet alleen te maken met wat je van anderen en van andere situaties vindt: het heeft ook heel erg te maken met wat je van jezelf en je eigen situaties vindt. Ontwikkel dus het vermogen om vanuit een neutrale positie naar je fouten te kijken. Accepteer jezelf zoals je bent. Door niet te oordelen (lees de bijbehorende tips), kan er zomaar een krachtige impuls van zelfliefde verschijnen.

Tip 23 – Laat sociaal comfirmistisch gedrag los (goedkeuring van anderen krijgen)

Merk je dat je goedkeuring van anderen wilt? Ga je daardoor dingen doen die je eigenlijk niet wilt doen? Luister gewoon naar wat je zelf wilt en verspil je mentale energie niet aan zinloos comfirmistisch gedrag.

Wees geen veertje in de wind. Wees het kompas dat altijd naar zijn koers wijst, wat voor weerschommelingen er ook mogen zijn.

Tip 24 – Gebruik dit simpel gebed/intentie

Spreek onderstaande gebed als intentie uit:

O Heer, laat me de waarheid over mezelf zien. Hoe schitterend het ook is.

Tip 25 – Wacht niet met zelfliefde: start nu!

Houd nu alvast van jezelf. Wacht niet. Ik sprak laatst een vrouw die eerst wilde genezen van haar ziekte en huiduitslag, eerst haar leven op orde wilde krijgen, eerst een betere baan wilde krijgen, eerst meer geld wilde verdienen, eerst haar dochter wilde opvoeden, eerst haar eigen woning kopen, eerst haar pensioen bij elkaar verzamelen en daarna van zichzelf wilde houden.

Zelfliefde is niet een trofee die je wint nadat je de finishlijn over bent. Het is het toegangsbewijs bij de start. Zonder zelfliefde kom je nergens en win je niks.

En tip 26 is… Lees dit artikel verder om tot een spectaculaire conclusie te komen voor jezelf.

Hierna lezen:  Open minded: betekenis & hoe je open minded wordt [Nederlands]

Inzicht voor zelfliefde – Je zal toch echt van jezelf moeten houden voordat je van jouw gewenste partner kunt houden

Om liefde te krijgen, moet je liefdevol zijn! Het werkt als een spiegel. Het leven spiegelt altijd de gevoelens terug naar ons die we in ons hebben. Stuur je (zelf)liefde de wereld in, dan wordt degene die dit gevoel van liefde herkent en het samen wil delen, tot je aangetrokken als een magneet.

Om liefde te geven, moet je liefde hebben! Dat is ook een interessante uitspraak – en hij is eigenlijk heel logisch…

Ik kan je ook geen geld geven als ik het zelf niet heb.

Ik kan geen koekjes uitdelen op kantoor als ik geen koekjes heb om uit te delen, toch?

Je moet leren hoe je jouw emmer vult zodat het overloopt van liefde.

Dán heb je je omgeving écht wat te bieden.

– Jelle Hermus

Als je geen zelfliefde hebt, valt er weinig liefde te verspreiden. Heb je zelfliefde, dan kun je een ander écht wat bieden. Zorg dus voor jezelf en houd van jezelf. Hierdoor leef je in overvloed (van liefde). Stop bovendien met jezelf te opofferen en te verzwakken.

Heb zelfliefde zodat je genoeg hebt voor iedereen

Wees ook niet kieskeurig in het uitdelen van je liefde, maar zorg ervoor dat er meer dan genoeg is voor iedereen. Dat is échte liefde – en dat kan alleen maar als je ook daadwerkelijk veel liefde in je hebt. Overal waar je dan komt, kun je goede dingen veroorzaken omdat je deelt uit overvloed. Het krachtige hiervan is bovendien dat je dan niet meer selecteert aan wie je wel een niet jouw liefde geeft: het blijft gewoon stromen. Dan kun je gewoon blijven geven.

Een rivier kan het niks schelen wie er van haar water drinkt. Ze stroomt gewoon. Een bloem kan net niets schelen wie haar heerlijke geuren ruikt – ze bloeit gewoon. De rivier en de bloem kunnen niks anders. Er is overvloed en dat moet ergens heen. Dat is de kracht van zelfacceptatie en zelfliefde. Het is dolle pret en dat is precies zoals het leven hoort te zijn: overlopend van plezier, vreugde, betekenis en liefde.
– Jelle Hermus

Inzicht voor zelfliefde – Zie dat jij liefde bent

ik ben liefde

Omdat dit zo'n belangrijke is, gaan we de rest van dit artikel hierop in.

Liefde is wat we zijn, waarom zoeken we ernaar?

We halen allerlei gekke kapriolen uit om te krijgen wat we al hebben. Jouw liefde – en daarmee alle liefde – is niet buiten je, het is diep in je. Je bent het. Je kunt het niet kwijtraken. Het is niet afhankelijk van een extern lichaam, of een externe vorm. In de kalmte van je eigen aanwezigheid kun je je eigen vormloze en tijdloze ongemanifesteerde realiteit vinden.

Je taak is niet zozeer om liefde te vinden, maar om de rookgordijnen van het ego te doorzien zodat je kunt zien dat je al die tijd al liefde was.

Heb je dit gevonden? Dan kun je datzelfde leven daarna ook diep in ieder ander mens en creatie voelen. Je kijkt dan door de illusie van verschil heen. Je voelt dat je gelijk bent met alle vormen, creaties en al het leven. Je voelt dan dat je één en dezelfde bent met alle andere mensen. Dit is de realisatie van eenheid (non-dualiteit). Dit is liefde.

Liefde zit nooit buiten je. Het zit altijd binnen in je.

Zodra je die liefde in jezelf voelt, zal je dat stukje ook gaan zien in alle andere menesn: je kijkt dan door die dikke laag van verschil (wat een illusie is) heen. Je ziet wat onbeschrijfelijk is en niet genoemd kan worden (je zou het God kunnen noemen). Je hebt dan een stuk liefde te pakken die jou niet meer verlaat: het is liefde die blijft.

Hierna lezen:  Om hulp durven vragen (en aanvaarden) lastig? Stop!

Die liefde zit namelijk niet in een vorm: het is tijdloos, onvoorwaardelijk en vormloos. Ga je liefde zoeken in een vorm buiten jou (zoals status, voorwerpen, een relatie, een lichaam buiten jou) om vervuld en compleet te worden, zal je teleurgesteld worden. Je kunt je relatie juist als middel gebruiken om samen die pure liefde te ontwikkelen en om elkaar daarin te helpen.

“I believe in recognizing every human being as a human being–neither white, black, brown, or red; and when you are dealing with humanity as a family there's no question of integration or intermarriage. It's just one human being marrying another human being or one human being living around and with another human being.”

Malcolm X

Ben jij afhankelijk van anderen voor liefde en geluk?

Ook pijnlijke gevoelens kunnen niet door een andere persoon veroorzaakt worden. ‘Niemand buiten mij kan me pijn doen. Alleen als ik in stressvolle gedachten geloof, doe ik mezelf pijn. Ik heb niet iemand anders nodig om me te stoppen pijn te doen. Ik heb mezelf nodig om me te stoppen pijn te doen.'

Wil je dat de liefde wat aan jou gaat geven? Dan zal ze zich verstoppen.

Je maakt anders de ander verantwoordelijk voor jouw {geluk}, zodat jij niet meer verantwoordelijk hoeft te zijn. Als jij niet kunt {connecten } met jezelf, hoe kun je dat dan van anderen verwachten?

Als je je op je gemak voelt met jezelf en als je jezelf helemaal hebt geaccepteerd, dan zullen andere mensen je benaderbaar vinden en van je houden om wie je bent.

Van jezelf houden? De ware betekenis van liefde…

liefde

Als je vanuit dieper dan jezelf naar iets in de wereld kijkt, dan kijkt bewustzijn, en ziet het zichzelf. Als je naar de wereld kijkt als bewustzijn, zie je ongelooflijke schoonheid. En waar je ook kijkt: je krijgt een bijzonder gevoel van ‘Ik kijk in feite naar mezelf'. Je kijkt in principe naar jezelf, want alles is ‘jou'. Alles is een uitdrukking van bewustzijn, en jij ook.

Waar ik ook kijk, waar ik ook ga, ik zie mezelf in een andere vorm. De ware betekenis van liefde is de ander kennen als jezelf. Niet liefde op de manier waarop het verstand probeert lief te hebben, niet het soort plakkerige liefde wat afhankelijk en angstig is, maar ware liefde. Lees ook het kopje ‘Zie hoe iedereen bewustzijn en innerlijke rust is, in plaats van vormen en hun verschillen te zien' van dit artikel.

We waren ooit één. Die ene oerknal, vanuit één punt…

Liefde is de realisatie dat er geen ‘ander' is, de realisatie van één: dat we één zijn. Dan kun je de ander erkennen als een met jezelf. Er is dan een realisatie dat jullie een expressie zijn van hetzelfde ene leven, datzelfde ene bewustzijn in een andere tijdelijke vorm.

Hierna lezen:  [Howto] Hoe vind ik een partner? Serieuze relatie zoeken [14 beste tips]

Je kijkt naar een bloem en Je herkent je eigen essentie in de bloem… Of in een kat… En je kijkt naar een ander mens, en je kijkt door zijn lagen van mentale ruis en ego-verhalen heen. Je kent iedere levensvorm als jezelf, gemanifesteerd als een andere vorm. Je ziet het als jezelf. Dat heet liefde. Je bent dan altijd in een staat van liefde. Niet de egoïstische, plakkerige zogenaamde liefde: ‘Ik kan niet niet zonder je, verlaat me niet!'

We kunnen erkennen en vieren dat we verbonden zijn door een kracht groter dan ons allemaal, die verbinding en kracht is gegrond in liefde. Liefde is een zijn met iets of iemand. Zet je eigen schild van het ego aan de kant. Word een met de ander. Voel de ander compleet.

Er is geen probleem dat niet kan worden overwonnen door genoeg liefde.
– Emmet Fox

Liefde is niet iets wat je kunt willen, want je hebt het al. Het is niet buiten maar diep in je. Liefde is het voelen van eenheid in jou en in alle wezens. Die liefde is voor iedereen, die is niet selectief of exclusief. Het is geen ego. Het laat niet één persoon speciaal voelen. De zon kan ook niemand uitsluiten. De intensiteit verschilt wel. Je taak is niet om liefde te zoeken, maar portalen waardoor liefde naar binnen kan komen. Dat geldt voor alle eigenschappen.

De basisenergie van het universum is liefde. Het is om je heen en in jezelf.

De bijbel zegt: houd van je naasten als jezelf. Het tweede deel van die zin mag niet vergeten worden. ‘Als jezelf'.  Je kunt niet meer liefde aan iemand geven zodra het in jezelf stopt. Als je van jezelf houdt, doe je jezelf geen pijn en anderen geen pijn. Liefde houdt de wereld draaiende. Die uitdrukking is waar. Het is het voorschrift voor wereldvrede: vrede in onszelf. Met innerlijke vrede is er geen oorlog, gangs, terrorisme, dakloosheid, armoede en hongerdood.

Zelfliefde vergroten? Jij bent liefde

‘Wie ben ik?' Normaal gesproken komt niet lang daarna een antwoord vanuit je verstand, en die zal ook komen. Wat je verstand zegt, is het niet helemaal. Maar laat na die vraag een lege ruimte toe. Het antwoord op ‘Wie ben ik' zit in de stille ruimte na de vraag. Geef daar aandacht aan. Als je naar ‘zelf' zoekt waar die niet is, dus buiten je, kom je lijden tegen.

Liefde is als een radiostation dat altijd in de lucht is. Het is onze taak om op dat radiostation af te stemmen.
– Marci Shimoff

In plaats van vrijheid te zoeken, realiseren we ons nu dat we via ons leven vrijheid geven, en niet krijgen voor onszelf. Ook in meditatie is liefde: geven, aan de wereld en anderen. Niet krijgen. Niet zoeken. Maar uitdrukken. Meditatie is zijn wat waar is, niet dat zoeken.

Je eigen spirituele ontwikkeling, het besef dat liefde je eigen verantwoordelijkheid is, dat is wat liefde zuiver maakt.
– Jan Geurtz

We kunnen onze zelf-liefde vergroten door geen goedkeuring buiten ons te zoeken. Liefde zit al in ons. Sterker nog, wij zijn het. Byron Katie past dit principe toe door alle gedachten in het leven om te draaien. In plaats van: ‘Zij hielp me niet' geloof je: ‘Ik hielp me niet.' (Door naar haar te blijven gaan).

Stop met zoeken naar het licht en word zelf het licht.

En dan komen we op het punt waarop we beseffen dat we onze liefde moeten geven

Het doel van dit artikel is om je niet één shift, maar twee shifts te laten maken als het op zelfliefde aankomt. De eerste shft is: van zoeken naar het ontvangen van liefde.

Zoek geen liefde. Het is er namelijk al. Geef je eraan over. En bovendien: ontvangen is het meest moeiteloze wat je kunt doen.

Maar nu je het artikel bijna uit hebt gelezen, kijk je er als het goed is nóg anders tegenaan… De tweede shift is: liefde is niet iets wat je zoekt, en zelfs niet iets wat je ontvangt, maar iets wat je geeft. Dit is jouw gift. Jouw missie voor de wereld. Je bent hier niet om geluk en liefde te vinden. Je bent hier om geluk en liefde te vergroten.

Hierna lezen:  Moed Tonen: Hoe Kun Je Moedig Zijn? Uitleg & 6 Tips

Vraag jezelf: ben ik aan het liefhebben, of ben ik aan het zoeken naar liefde? Als je op liefde gaat wachten, kun je lang wachten.

Weet je niet zeker of het gevoel dat je voelt, liefde is? Vraag jezelf dan: ‘Ben ik blij dat ik méér kan geven, ook al heb ik misschien al heel veel gegeven?' Als je antwoord hierop ja is, zonder dat je er achteraf spijt van krijgt, is het liefde.

Lees dit gedicht over zelfliefde

Onderstaand gedicht schreef Charlie Chaplin op zijn 70e verjaardag.

As I began to love myself I found that anguish and emotional suffering are only warning signs that I was living against my own truth. Today, I know, this is “AUTHENTICITY”.

As I began to love myself I understood how much it can offend somebody if I try to force my desires on this person, even though I knew the time was not right and the person was not ready for it, and even though this person was me. Today I call it “RESPECT”.

As I began to love myself I stopped craving for a different life, and I could see that everything that surrounded me was inviting me to grow. Today I call it “MATURITY”.

As I began to love myself I understood that at any circumstance, I am in the right place at the right time, and everything happens at the exactly right moment. So I could be calm. Today I call it “SELF-CONFIDENCE”.

As I began to love myself I quit stealing my own time, and I stopped designing huge projects for the future. Today, I only do what brings me joy and happiness, things I love to do and that make my heart cheer, and I do them in my own way and in my own rhythm. Today I call it “SIMPLICITY”.

As I began to love myself I freed myself of anything that is no good for my health – food, people, things, situations, and everything that drew me down and away from myself. At first I called this attitude a healthy egoism. Today I know it is “LOVE OF ONESELF”.

As I began to love myself I quit trying to always be right, and ever since I was wrong less of the time. Today I discovered that is “MODESTY”.

As I began to love myself I refused to go on living in the past and worrying about the future. Now, I only live for the moment, where everything is happening. Today I live each day, day by day, and I call it “FULFILLMENT”.

As I began to love myself I recognized that my mind can disturb me and it can make me sick. But as I connected it to my heart, my mind became a valuable ally. Today I call this connection “WISDOM OF THE HEART”.

We no longer need to fear arguments, confrontations or any kind of problems with ourselves or others. Even stars collide, and out of their crashing new worlds are born. Today I know “THAT IS LIFE”

– Charlie Chaplin

Succes met het houden van jezelf en het accepteren van jezelf!

Dit was het artikel over zelfliefde ontwikkelen en het accepteren van jezelf. Graag help ik je verder op weg met wat leestips. Lees ook het artikel over kwetsbaarheid en het artikel over Byron Katie. Lees tot slot het artikel ‘de wereld is je spiegel' want dat heeft hier sterk mee te maken. Ik lees graag van je in de reacties wat je van deze tips vond.

Hierna lezen:  De 17 NLP-vooronderstellingen: welke NLP-principes overtreed jij?

Heel veel plezier met het proces van jezelf accepteren!

Bekroond boek over mentale technieken voor zelfliefde – met praktische toepassing

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met zelfliefde aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>