Fractionatie is een van de meest heftige en krachtige NLP-technieken die er bestaan. Het wordt daarom niet door iedere trainer geleerd.

De betekenis van fractionatie

Fractionatie is het (abrupt) afwisselen van twee uitersten en is een van de meest drastische en effectieve technieken die je in je communicatie kunt toepassen. Het afwisselen van twee uitersten kan je bijvoorbeeld bereiken wanneer je contrasterende emoties elkaar steeds laat afwisselen. Denk maar aan een rollercoaster van emoties. Je kunt fractionatie op verschillende manieren inzetten:

  • Je kunt in de omgang met je cliënt fractionatie toepassen door afwisselende states in je coaching-instructies te verwerken, zoals het fractioneren tussen een positieve, energieke, vreugdevolle gewenste situatie en een negatieve, vermoeiende, droevige ongewenste situatie. Het gebeurt zelden tot nooit in ons leven dat we in enkele minuten zo’n rollercoaster van emoties meemaken. Jij biedt op deze manier als coach dus een unieke en intense ervaring aan de cliënt.
  • Je kunt ook externe prikkels fractioneren voor de cliënt. Je kunt bijvoorbeeld de aandacht van de cliënt afwisselend op jou en op de omgeving laten vestigen of je kan zelf steeds van states/stemmingen wisselen. Ook gespreksonderwerpen kunnen gefractioneerd worden. Door niet steeds te blijven hangen bij één onderwerp maar juist in vlot tempo van onderwerp te wisselen houd je het gesprek dynamisch, afwisselend en vol onafgemaakte verhaallijnen. Daarmee stop je steeds voordat je over het hoogtepunt heen bent. Je geeft zo je gesprekspartner de mogelijkheid om nieuwsgierig en geïnteresseerd te blijven. Je maakt het je gesprekspartner dus ook makkelijker om later weer in te gaan op al die verschillende onafgemaakte onderwerpen en op die manier laat je anderen in jou investeren.
  • Een veel gebruikte vorm van fractionatie is het opnoemen van de contrasterende gevoelens en motivaties binnen de cliënt tijdens het reflecteren van haar verhaal. Een cliënt kan bijvoorbeeld vertellen nooit zin te hebben om naar de sportschool te gaan, terwijl ze sporten wel heel belangrijk vindt. De coach kan dan zeggen: “Een deel van je heeft geen zin om naar de sportschool te gaan, en een deel van je wil graag sporten.” De coach kan hierbij extra fractioneren door de ene kant op te leunen bij het noemen van het deel van de cliënt dat geen zin heeft, en de andere kant op te leunen bij het deel van de cliënt dat sporten belangrijk vindt. Ook kan de coach extra fractioneren door zijn intonatie afwisselen bij het opnoemen van de ‘delen’ van de cliënt.
    Het mooie van deze techniek is dat de cliënt het er vaak helemaal mee eens zal zijn en zich zal verbazen over de accuraatheid van de reflectie van de coach. Fractionatie kan dus ook een ‘volg’-effect hebben. In een aantal gevallen is zo’n gevoel van begrepen worden voor de cliënt al genoeg om zelf tot motivatie te komen en te gaan sporten. Ook kan de coach van deze correcte observaties gebruik maken om er achteraan nog een suggestie aan toe te voegen met behulp van vloeiende taal: “Een deel van je heeft geen zin om naar de sportschool te gaan (correct!), en een deel van je wil graag sporten (ook correct!), én je voelt je op dit moment sterk geneigd om naar de sportschool te gaan (dan zal dat ook wel correct zijn!)”. In dit geval heeft de coach gebruik gemaakt van het woordje ‘en’ als vloeiende taal. Daarnaast heeft hij gebruikgemaakt van een ja-set. Hij heeft eerst twee erg geloofwaardige zaken opgenoemd waar de cliënt het absoluut mee eens is, waardoor de derde toevoeging, de suggestie om te gaan sporten, ook geloofwaardig en ‘waar’ lijkt te zijn voor de cliënt.
Hierna lezen:  59 Beïnvloedingstechnieken: Effectief Beïnvloeden, Overtuigen & Manipuleren

Andere voorbeelden van fractionatie:

  • Dit… dat…
  • Hier…daar…
  • Dit deel… dat deel…
  • Dit onderwerp… dat onderwerp…
  • Emotie X… Emotie Y…
  • Eerste persoon… tweede persoon (empathie)… derde persoon…
    Ga eens na en stel je voor hoe het voor de andere persoon is… en hoe het voor jezelf is… en hoe het als neutrale toeschouwer eruit ziet…
  • Bewust… onbewust…
  • Nu… later… vroeger…
  • Een deel van je denkt… en een deel van je denkt…
  • Ogen open… en dicht…
  • Rapport maken… rapport breken
  • Vaag… specifiek… vaag… specifieke call to action…
  • Bewuste aandacht… onbewust…(, heb je dat niet opgemerkt Marie?)
  • Aandacht hier… aandacht daar…
  • Deze verhaallijn… die verhaallijn… die verhaallijn… oh kijk eens daar… terug naar die verhaallijn…
  • Verwarring… helderheid
  • Communiceren en de wereld beleven met actie, snelheid en intensiteit… en dan weer rustig, langzaam en intiem…

Een deel van jou kan aandacht hebben en verwondering hebben voor dit artikel… en een ander deel van jou denkt: ‘Hoe heeft dit een praktisch nut?' En terwijl je aandacht hebt voor dit hier, kun je je verwonderen over wat we straks in de oefening gaan doen… want je hebt een bewust verstand… en een onbewust verstand… en je bewuste verstand kan aandacht hebben voor het geluid van mijn stem, de beweging van mijn lichaam voor je, en een gedachte die je zou kunnen hebben… en je onbewuste verstand laat je je comfortabel in de stoel zitten, en balanceert jou, en verwerkt de informatie voor jou zodat je van ieder woord wat begrijpt… zelfs als ik st… want een deel van jou is in het nu… en een deel van jou vraagt zich af wat er hierna komt… is het niet?
– Charles Faulkner

Dit was het artikel over fractionatie!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: