Fractionatie (door weinig trainers geleerd ivm zijn enorme impact)

Fractionatie is een van de meest heftige en krachtige NLP-technieken die er bestaan. Het wordt daarom niet door iedere trainer geleerd.

Fractionatie

Fractionatie is het (abrupt) afwisselen van twee uitersten en is een van de meest drastische en effectieve technieken die je in je communicatie kunt toepassen. Het afwisselen van twee uitersten kan je bijvoorbeeld bereiken wanneer je contrasterende emoties elkaar steeds laat afwisselen. Denk maar aan een rollercoaster van emoties. Je kunt fractionatie op verschillende manieren inzetten:

 • Je kunt in de omgang met je cliënt fractionatie toepassen door afwisselende states in je coaching-instructies te verwerken, zoals het fractioneren tussen een positieve, energieke, vreugdevolle gewenste situatie en een negatieve, vermoeiende, droevige ongewenste situatie. Het gebeurt zelden tot nooit in ons leven dat we in enkele minuten zo’n rollercoaster van emoties meemaken. Jij biedt op deze manier als coach dus een unieke en intense ervaring aan de cliënt.
 • Je kunt ook externe prikkels fractioneren voor de cliënt. Je kunt bijvoorbeeld de aandacht van de cliënt afwisselend op jou en op de omgeving laten vestigen of je kan zelf steeds van states/stemmingen wisselen. Ook gespreksonderwerpen kunnen gefractioneerd worden. Door niet steeds te blijven hangen bij één onderwerp maar juist in vlot tempo van onderwerp te wisselen houd je het gesprek dynamisch, afwisselend en vol onafgemaakte verhaallijnen. Daarmee stop je steeds voordat je over het hoogtepunt heen bent. Je geeft zo je gesprekspartner de mogelijkheid om nieuwsgierig en geïnteresseerd te blijven. Je maakt het je gesprekspartner dus ook makkelijker om later weer in te gaan op al die verschillende onafgemaakte onderwerpen en op die manier laat je anderen in jou investeren.
 • Een veel gebruikte vorm van fractionatie is het opnoemen van de contrasterende gevoelens en motivaties binnen de cliënt tijdens het reflecteren van haar verhaal. Een cliënt kan bijvoorbeeld vertellen nooit zin te hebben om naar de sportschool te gaan, terwijl ze sporten wel heel belangrijk vindt. De coach kan dan zeggen: “Een deel van je heeft geen zin om naar de sportschool te gaan, en een deel van je wil graag sporten.” De coach kan hierbij extra fractioneren door de ene kant op te leunen bij het noemen van het deel van de cliënt dat geen zin heeft, en de andere kant op te leunen bij het deel van de cliënt dat sporten belangrijk vindt. Ook kan de coach extra fractioneren door zijn intonatie afwisselen bij het opnoemen van de ‘delen’ van de cliënt.
  Het mooie van deze techniek is dat de cliënt het er vaak helemaal mee eens zal zijn en zich zal verbazen over de accuraatheid van de reflectie van de coach. Fractionatie kan dus ook een ‘volg’-effect hebben. In een aantal gevallen is zo’n gevoel van begrepen worden voor de cliënt al genoeg om zelf tot motivatie te komen en te gaan sporten. Ook kan de coach van deze correcte observaties gebruik maken om er achteraan nog een suggestie aan toe te voegen met behulp van vloeiende taal: “Een deel van je heeft geen zin om naar de sportschool te gaan (correct!), en een deel van je wil graag sporten (ook correct!), én je voelt je op dit moment sterk geneigd om naar de sportschool te gaan (dan zal dat ook wel correct zijn!)”. In dit geval heeft de coach gebruik gemaakt van het woordje ‘en’ als vloeiende taal. Daarnaast heeft hij gebruikgemaakt van een ja-set. Hij heeft eerst twee erg geloofwaardige zaken opgenoemd waar de cliënt het absoluut mee eens is, waardoor de derde toevoeging, de suggestie om te gaan sporten, ook geloofwaardig en ‘waar’ lijkt te zijn voor de cliënt.

Andere voorbeelden van fractionatie:

 • Dit… dat…
 • Hier…daar…
 • Dit onderwerp… dat onderwerp…
 • Emotie X… Emotie Y…
 • Eerste persoon… tweede persoon (empathie)… derde persoon…
 • Bewust… onbewust…
 • Nu… later… vroeger…
 • Een deel van je denkt… en een deel van je denkt…
 • Ogen open… en dicht…
 • Rapport maken… rapport breken
 • Vaag… specifiek… vaag… specifieke call to action…

Dit was het artikel over fractionatie!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!

 • Eric
  Beantwoorden

  Daar ik vroeger reeds hulp heb gevolgd, zou ik graag nog eens een opfrissing volgen