Wat is wollig taalgebruik en hoe ziet 'te wollig zijn' eruit? In dit artikel leer je meer over deze communicatie-valkuil en vind je voorbeelden van wollig taalgebruik. Ook leer je hoe het beter kan en hoe je mensen met wollig taalgebruik kunt ontmaskeren. Lees verder…

Wat is wollig taalgebruik?

Wollig taalgebruik is abstract taalgebruik, zonder dat het effectief is. Je kunt dus spreken van vaag en onduidelijk taalgebruik. Hiermee komt de spreker niet 'to the point'.

Sommige mensen doen dit met opzet met de intentie om te manipuleren. De meeste mensen doen dit echter uit gewoonte. Een essentieel onderdeel van communicatie-lessen op scholen en universiteiten is dus om wollig taalgebruik te leren vermijden.

Hoe kun je wollig taalgebruik herkennen of zelf toepassen?

Elementen van wollig taalgebruik zijn:

 • Jargon, vaktermen en onnodig ingewikkelde woorden. Dit is een veelvoorkomend probleem in marketing en management.
 • Indirect taalgebruik: ‘Door het CBS is geschreven dat…' in plaats van: ‘Het CBS schreef…'
 • Ontwijkend taalgebruik. De spreker ontwijkt een vraag en wijkt daarom uit naar algemeenheden.
 • Jeukwoorden en kantoortaal.
 • Een waardeloze toepassing van het Milton Model.

Als je trouwens op de linkjes in bovenstaand lijstje klikt, kun je veel meer leren over de componenten van wollige, abstracte taal. Maar lees eerst dit artikel verder…

De valkuilen van wollig taalgebruik

wollige vergadering

Een belangrijke valkuil van waardeloos wollig taalgebruik is dat men de neiging krijgt om achterover te leunen en minder te doen. Wollig taalgebruik haalt namelijk alle beweging, concrete werkwoorden – en dus actie – uit de communicatie. Hierdoor worden de mensen die wollig taalgebruik ontvangen of hanteren, zelf ook passief.

Ik wil graag met je samenwerken. Zie je dat zitten?

Deze zin kan zomaar betekenen dat deze persoon wil dat jij gratis en voor niets zijn boek opmaakt, drukt, uitgeeft en verkoopt, terwijl de andere persoon eventjes komt opdraven voor de boekpresentatie.

Je werkt eigenlijk gratis voor de ander.

De valkuilen zijn ook dat hele groepen mensen gemanipuleerd kunnen worden. Chique woorden zijn indrukwekkend en lijken betekenisvol en hoogstaand. Hiermee kan een waardeloze boodschap erg betekenisvol lijken.

Hierna lezen:  NLP Metamodel: Taalpatronen-Overzicht [Uitleg & Alle Vragen]

Wollige woorden kunnen dus ambigu zijn: men kan denken met allerlei goede zaken bezig te zijn, terwijl men eigenlijk een slechte zaak dient, zoals een piramidespel of een kwaadaardig sektarisch doel.

Een ander effect van wollige taal is dat het mensen kan overweldigen. Sektes maken hier gebruik van om mensen te overweldigen met moeilijke woorden, zonder dat er inhoudelijk wat gebeurt en zonder dat er daadwerkelijk goede daden plaatsvinden.

In veel studies wordt wollig taalgebruik door de vingers gezien

In veel wo- en hbo-studies wordt door de docenten gelukkig wel gelet op het gebruik van wollig taalgebruik. Er wordt dan wat van gezegd of de student krijgt punten in mindering.

Er wordt echter niet streng genoeg gelet op wollig taalgebruik. Aan het einde van veel commerciële opleidingen belanden veel studenten nog altijd met veel abstract en onduidelijk taalgebruik in het werkveld.

Als je iets niet eenvoudig uit kunt leggen, begrijp je het zelf niet.
– Albert Einstein

Voorbeeld van wollig taalgebruik

Laatst schreef ik de volgende felicitatie voor een oud-studiegenoot. Tijdens onze studie wisten we allerlei manieren te vinden om met wollige taal moeilijke vragen van de docent te vermijden. Sindsdien hebben we een ‘running gag' rondom wollige taal en jeukwoorden.

Gefeliciteerd met je master in strategic management. Het is helemaal verdiend omdat je een hands-on teamplayer bent.

Ik koester nog altijd meerwaarde bij onze eigen startup waarin we samen meeademden in de primaire processen in onze samenwerking in 2013.

Piet Jansen heeft oog voor detail, en heeft meerwaarde geleverd bij de implementatie van complexe supply chain processen, waarbij het belang van strategisch beleid voorop stond. De terugkoppeling van de optimale business architecture, waarbij de feedback van de heer Jansen de mijlpijlen faciliteerde, was het uitgangspunt bij het afstemmen van de werkgroepen. De Human Capital schepte voorwaarden voor de organisatie-ontwikkeling, waarbij er voldoende draagvlak was bij de de processen.

Kennismanagement hing nauw samen met de definitie van efficiënte business models, waarbij commitment van de klankborden met de heer Jansen doorslaggevend waren. De eerste aanzet voor de conceptplannen hingen nauw samen met de projectorganisatie.

De bepaling van de mogelijkheden van de coördinatie van systemen verliep dankzij Piet zodanig dat de relaties correct zijn. De organisatie van de prestaties van het management kon hierdoor leiden tot enthousiasme en zelfvertrouwen, wat voor integratie zorgde van bruikbare gegevens.

Vriend, je bent altijd opzoek naar goede artikelen, blogs en video's om aan je weg naar succes te werken.

Nog een voorbeeld. Toen Eva Jinek in 2019 van NOS overstapte naar RTL, was de pers-communicatie:

Ze krijgt meer mogelijkheden, kansen en uitdagingen.

Ze krijgt gewoon meer geld, maar dat werd niet gezegd.

Hierna lezen:  Jeukwoorden top 10 (Lijst!) [Kantoortaal] [55 nietszeggende woorden]

Meer voorbeelden van wollig taalgebruik: je kunt er makkelijk mee wegkomen…

wollig communiceren

De volgende keer wanneer je met ‘wereldverbeteraars' in een wollig overleg zit, kun je allerlei nietszeggende termen roepen en ermee wegkomen. Iedereen zal ermee instemmen. Dat is de kracht van het milton model.

Test het eens uit en laat je inspireren door deze wollige voorbeelden:

 • Inderdaad, ik vind dat we aan gemeenschapsbouw kunnen doen door de kwaliteiten van de jeugd te uitkristalliseren. Hiermee kunnen we het maatschappelijk welzijn bevorderen.
 • Ja, we kunnen richting geven aan betekenisvolle relaties in een gemeenschap door gemeenschaps-opbouwende processen te ondersteunen.
 • Precies, door te consulteren kunnen we de onderzoek naar waarheid versterken.
 • Mooi gezegd, het is goed dat we samenwerken aan de ontwikkeling van de morele educatie om de capaciteiten te verbinden.
 • Ja, en het ontwikkelen van morele capaciteiten draagt bij aan de integratie van de gemeenschap.
 • Zo kunnen we inderdaad bijdragen aan de vooruitgang van de maatschappij.
 • Als we ondersteuning realiseren vanuit de families en gemeenschappen, kunnen we de morele principes via dienstbaarheid aan de gemeenschap toepassen.
 • Onze krachten zijn gekanaliseerd tot een hoger doel, waardoor we de wil hebben om voortgang te boeken.
 • We kunnen een ondersteunende omgeving creëren voor de ontwikkeling van het morele gedrag.
 • De menselijke familie is één. Ik vind dat we dit goed uitdragen doordat we de jeugd bekrachtigen om initiatieven te nemen voor hun eigen morele groei, verantwoordelijkheid en kwaliteiten.
 • De maatschappij is momenteel problematisch, verloren en worstelend. Met geestelijk inzicht, gereedschap, morele structuur, nobel wezen en uitdrukkingsvermogen kunnen we onbaatzuchtig, rechtvaardig en dienstbaar ontwikkelingen in gang zetten.
 • We zijn nu bezig met liefdevolle vriendschap, wederzijdse bemoediging en een gezamenlijk streven, wat ook de essentiële relaties karakteriseert die de bestanddelen van de samenleving verbinden.
 • Inderdaad, deze welkome ontwikkeling geeft de omvang aan van het reservoir aan energie en toewijding waarover de jeugd beschikt.
 • Laten we onze verantwoordelijkheden blijven oppakken om het collectief vermogen te realiseren, hoewel dit wordt geteisterd door talloze maatschappelijke krachten.
 • De gemeenschap is een beschavingseenheid. We werken met een gemeenschappelijk doel voor het welzijn van de mensen binnen en buiten onze eigen grenzen.
 • We zitten in het proces dat het leven van de mensheid zal transformeren, dankzij het verlangen om opbouwende verandering teweeg te brengen.
 • Laten we de samenleving helpen hun karakter te verfijnen en om verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van de gemeenschappen.
 • Door het besef van de wereld waarin wij ons moeten navigeren, met zijn valkuilen en kansen, begrijpen we uiteraard het belang van het geestelijk sterker worden en voorbereid zijn.
 • De jeugd heeft prachtige vermogens die gekanaliseerd moeten worden. Hier ligt de mogelijkheid voor persoonlijke groei en voor het verbeteren van de bekwaamheid om bij te dragen aan de maatschappelijke vooruitgang.
 • Het effect van negatieve maatschappelijke krachten op veel gemeenschappen heeft tot de verspreiding van verschillende maatschappelijke probleemsituaties geleid. Deze negatieve sociale krachten moeten we tegengaan zodat we kunnen werken voor het gemeenschappelijk welzijn.
 • Het feit dat wij samen voor dienstbaarheid werken, helpt ons negatieve gedragspatronen te voorkomen. Wij zijn verenigd in wat we zoeken, we lopen in dezelfde richting. Anderen hebben geen verenigde visie.
 • Het pad van dienstbaarheid biedt ruimte aan verschillende tempo's en vorderingen.
 • Ik vind het fijn wat Marie heeft gezegd. Het is belangrijk dat onze inspanningen oprecht zijn.

Zo, dat was een nuttig overleg! Kijk, het is alweer pauze. Laten we eten, daarna verder praten en daarna mogen we naar huis. Dat het daadwerkelijke werk erbij ingeschoten is, moeten we maar accepteren.

Hierna lezen:  Effectief Communiceren: 16 Tips Om Beter & Duidelijker Te Communiceren

Zo pak je wollig taalgebruik aan!

In italics staat wat je met het Milton Model kunt doen, en in cursief staat wat je met het Meta Model kunt doen:

Voorbeeld 1:

Milton Model Uitspraak: Inderdaad, ik vind dat we aan gemeenschapsbouw kunnen doen door de kwaliteiten van de jeugd te uitkristalliseren. Hiermee kunnen we het maatschappelijk welzijn bevorderen.

Meta Model Uitspraak: Sorry, maar wat gaan we precies doen dan?

Verheldering: Wat bleek? De spreker had het over het lezen van een simpel boekje van de Jehova Getuigen in groepjes van drie jeugdigen die hieraan mee wilden doen in de wijk Lievendaal.

Voorbeeld 2:

Milton Model Uitspraak: Ja, we kunnen richting geven aan betekenisvolle relaties in een gemeenschap door gemeenschapsopbouwende processen te ondersteunen.

Meta Model Uitspraak: Oké, dus, wie gaat dan precies wat doen, en wanneer?

Verheldering: Wat bleek? De spreker had het over deur-tot-deur gaan in groepjes van twee, om bewoners van de wijk Lievendaal een gratis introductiecursus als Jehova Getuige aan te bieden. De deur-tot-deur-actie zou over twee maanden een keer gebeuren op een middagje.

Voorbeeld 3:

Milton Model Uitspraak: Zo kunnen we inderdaad bijdragen aan de vooruitgang van de maatschappij.

Meta Model Uitspraak: Op welke manier gaat de maatschappij precies vooruit door wat we doen?

Verheldering: Wat bleek? De spreker had het erover dat er twee kinderen van elf jaar in de wijk Lievendaal zich mogelijk zouden aanmelden als Jehova Getuige.

Voorbeeld 4:

Milton Model Uitspraak: Onze krachten zijn gekanaliseerd tot een hoger doel, waardoor we de wil hebben om voortgang te boeken.

Meta Model Uitspraak: Welk hoger doel en wie zegt dat ik die wil ook heb?

Verheldering: Wat blijkt? Het hogere doel is om meer zieltjes te winnen. En niemand weet vanzelfsprekend of anderen dit doel ook hebben.

Voorbeeld 5:

Milton Model Uitspraak: We kunnen een ondersteunende omgeving creëren voor de ontwikkeling van het morele gedrag.

Meta Model Uitspraak: Wie is we, welke moralen bedoel je en wat doe ik dan precies vandaag om een omgeving te creëren?

Verheldering: Wat blijkt? Niemand heeft zich aangeboden om iets te doen, het morele gedrag is de doctrine van de Jehova Getuigen en de ondersteunende omgeving is een huiskamer in de wijk Lievendaal.

Alle manieren om dit aan te pakken, leer je in het Milton Model. Hier vind je alle kritische vragen >>

Actie komt altijd boven (wollige) taal

wollige taal valkuilen

Ben je een keer in zo'n bijeenkomst geweest waar alleen maar met wollig taalgebruik gesmeten wordt? Dit gebeurt veelal in bijeenkomsten die schijnbare ‘wereldverbeteraars' zijn.

De mensen die daadwerkelijk de wereld verbeteren, gebruiken helemaal geen wollig taalgebruik, maar zijn buiten liefdevolle daden in de praktijk aan het brengen.

Hierna lezen:  Krachtige Woorden: 400+ Sterke, Pakkende (Bijvoeglijke Naam)Woorden Voor Emoties & Actie

Ondertussen zitten de ‘wereldverbeteraars' binnen pasief met wollige termen te smijten zoals ‘gemeenschapsopbouw' en ‘betekenisvolle relaties.'

Meer voorbeelden vind je in de boeken van Japke-D. Bouma

Deze boeken onthullen de ergste cliché's en jeukwoorden, vooral de woorden die op kantoren veel voorkomen.

Bekroond boek over taal en wollig taalgebruik – met praktische toepassing

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je op het inspirerende NLP Doe-Boek met talloze technieken om wollig taalgebruik te doorzien of juist te gebruiken, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met het meester worden van wollige taal aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: