Herken je dat gevoel van niet lekker in je vel zitten? En zou je graag lekkerder in je vel willen zitten? In dit artikel lees je de belangrijkste tips om lekker in je vel te raken. Lees verder…

Door R. Broekmans

Betekenis & symptomen van (niet) lekker in je vel zitten

Als je niet lekker in je vel zit, dan betekent dat dat je je neerslachtig voelt, niet zoveel plezier beleeft aan activiteiten, moeilijk in beweging komt, chagrijnig en overprikkeld reageert, aan jezelf twijfelt, angstig bent en stress ervaart. Synoniemen zijn ook wel: een dip – en als het lang aanhoudt: een depressie.

Wat zijn de oorzaken van niet lekker in je vel zitten?

Veel mensen die met problemen en tegenslagen te maken krijgen, raken daardoor minder lekker in hun vel. Ook kan het bijvoorbeeld door hormonen, een drukke baan of een chaotisch gezin komen.

Tips om goed in je vel te zitten

Laten we eens kijken naar manieren om beter in je vel te raken…

De #1 belangrijkste tip: Leef gezond, zorg voor je lichaam door te sporten

beter-in-je-vel-zitten

Een gelukkig leven gaat vaak hand in hand met een gezond leven. Op het moment dat iemand niet gezond is, is iemand vaak ook niet gelukkig.

En wat is nou de #1 manier om een gelukkig en gezond gevoel te krijgen? Veel beweging en genoeg sport. Dit resulteert snel in een gelukkiger leven.

Natuurlijk bestaat een gezonde en gelukkige levensstijl uit veel meer zaken. Zo kan voeding ook een directe en grote rol spelen en de hoeveelheid vrije tijd die je beschikbaar hebt. Laten we daarom naar de volgende tips gaan…

Tip 2: Ruim je voedingsgewoontes op

beter in je vel met eten

Een gezond leven een een goed werkend immuunsysteem hangt sterk af van het feit of je sport en/of wandelt. Én de juiste voeding is ook enorm belangrijk om je gelukkig te blijven voelen.

Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je van slechte vetten je ook daadwerkelijk slecht gaat voelen. Vervang de hamburgers als ze al deel uitmaken van je voedingspatroon door een appeltje en een framboos.

Als je goede voeding daarnaast weet te combineren met een sportieve levensstijl, dan is een gelukkig leven binnen handbereik. Je kunt de juiste voeding en een goede hoeveelheid beweging vergelijken met de 2 belangrijkste bouwstenen voor jouw geluk. Als deze goed in balans zijn, kan de rest daarop voortbouwen. 

Tip 2: Ruim je leven op

niet lekker in je vel

Schrap de meuk uit je leven. Alle meuk die ervoor zorgt dat je niet goed in je vel zit. Hoe?

 1. Maak een lijst met alle activiteiten in je leven.
 2. Zet vervolgens steeds een plusje bij de activiteiten die je leuk vindt en een minnetje bij de activiteiten waar je ongelukkig van wordt. Ook kun je een symbool voor neutraal gebruiken.
 3. Evalueer nu wat met de hakbijl uit jouw leven gesloopt kan worden. Serieus, als de activiteit jou alleen maar met een neerslachtig en futloos gevoel achterlaat, haal je het uit je leven.
Hierna lezen:  Apathie Betekenis, Symptomen, Gedrag & Tips

Hier lees je meer tips over ontspullen (van je leven) en hier lees je alles over minimaliseren.

Tip 3: verzet je niet tegen de somberheid, maar verwelkom het

goed in je vel zitten tips

Het is niet eerlijk als je alleen lief bent voor je vrolijke gevoelens en dat je jouw liefde niet gunt aan je gevoelens van niet-lekker-in-je-vel zitten. Die gevoelens verdienen ook liefde.

What you resist, persists…
– Engels gezegde

Met andere woorden: accepteer hoe je je voelt. Dán kan er pas verandering plaatsvinden in een gevoel. Deze vriendelijke benadering voor al je gevoelens werkt uitstekend. Hier kun je alles leren over het accepteren van al je gevoelens.

Wees op slechte dagen of in slechte fases een beetje lief voor jezelf. Doe wat er gedaan moet worden, maar geef jezelf verder wat ruimte. Probeer ook te accepteren dat dit nu is hoe je je voelt. Elke verandering, ook in je gevoel, begint bij acceptatie. Alleen al accepteren dat je er nu zo aan toe bent, maakt het minder erg. Je verzetten tegen je gevoel, kost veel energie en levert nog meer negatieve gedachten op, waardoor je in een negatieve spiraal kunt komen. We denken vaak dat we streng moeten zijn tegen onszelf, maar een accepterende en vriendelijke benadering werkt altijd beter. Daar word je heus niet passief van.

Praktische tips om lekker in je vel te zitten door genoeg te bewegen en sporten

Omdat we je graag willen helpen om ook vanuit huis zo actief mogelijk te blijven, geven we je praktische tips om vanuit huis sportief bezig te blijven:

 • De eerste tip is om een workout of workout-patroon te kiezen dat bij je past. Ga reëel bedenken hoe vaak en hoe lang je van plan bent te gaan trainen en maak op basis van deze informatie een passend en haalbaar schema voor jezelf. 
 • De tweede stap is dan automatisch om deze workouts die je voor jezelf hebt uitgestippeld dan ook in te gaan plannen. Blok ze in je agenda zodat je er ook daadwerkelijk de tijd voor vrij maakt en neemt om ze te doen.
 • Niet ieder huis heeft een geschikte plek voor een home gym, maar probeer hoe klein de plek ook is om wat ruimte te creëren om de oefeningen goed uit te kunnen voeren. Voorkom irritaties en maak een plek die fijn is om in te kunnen bewegen.
 • Kleed je daarnaast lekker, makkelijk en sportief. Trek aan wat jij lekker vindt om in te trainen, je bent tenslotte alleen in je thuis gym dus je hoeft er voor niemand goed uit te zien. Gemak dient de mens, ook tijdens het sporten.
 • Voor sommigen kan het ook helpen om dit gevoel met andere te delen. Als je trots of blij bent na een workout, deel dit dan via je Instagram of stuur je beste vriend of vriendin een appje en deel dat geluksgevoel. Dit kan eraan bijdragen dat je zelf dit gevoel langer vast kunt houden en dus meer zin krijgt in je andere workouts.
 • Vaak kun je tegen een workout heel erg opzien, je bent te moe of je hebt er de tijd niet voor. Begin dan toch en zeg tegen jezelf dat je minstens de helft van de workout doet. Vaak kom je er achter dat als je eenmaal bezig bent je het wilt afmaken ook, dus zo kun je jezelf ertoe zetten om toch sportief bezig te zijn.
 • Even een inspiratie? Maak gebruik van de talloze gratis fitness en workout apps die er tegenwoordig te vinden zijn. Zo kun je de workout net even anders uitvoeren voor een maximaal resultaat.
 • Op het gebied van sporten helpt het in 100% van de gevallen om één of meerdere doelen te stellen. Dit geeft simpelweg een duidelijke houvast waar je naartoe wilt gaan werken. Houd er bij het opstellen van deze doelen wel rekening mee dat je ze reëel en daarmee dus haalbaar maakt. 
 • Maak niet alleen tijd voor het sporten, maar maak het ook een prioriteit. Hoe belangrijker jij beweging gaat vinden, des te sneller je een workout leuk begint te vinden. Je doet dingen die je niet leuk vind vaak niet of minder snel, dus maak het zo leuk mogelijk voor jezelf.
 • De tiende tip die we je willen meegeven is om op zoek te gaan naar een fitness- of workout-maatje. Zo kun je al je verhalen bij iemand kwijt die met dezelfde zaken bezig is. Dit kan helpen om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven. 
Hierna lezen:  Top 10 Boeken Over Depressie Overwinnen [Zelfhulp]

Het is dus zeker mogelijk om vanuit huis te sporten en in beweging te blijven, wat er ook gebeurt. Door lekker vanuit huis bezig te blijven maak je de sportschool overbodig en kun je thuis nagenoeg alles doen wat goed voelt voor jou in combinatie met de juiste voeding. 

Doe je al deze dingen, dan ga je gegarandeerd beter in je vel zitten. Lees tot slot ook deze 100+ tips om een depressie op te lossen.

Laten we dieper ingaan op de #1 belangrijkste tip: doe iedere dag een (kleine) workout thuis

beter in je vel met beweging

Met je lichaam zal je het moeten doen. Daarin leef je de rest van je leven. Moet je eens nagaan, zou je jouw huisdier verwaarlozen? Nee. Zou je jezelf verwaarlozen? Dat al helemaal niet! Waarom eten we dan toch zoveel suiker en slechte zouten en vetten? Waarom sporten we te weinig? Dat kan gewoon niet. Verander dat per direct en zorg voor je gezondheid. En dat kan al gewoon dagelijks eventjes thuis.

Een goede workout vanuit huis, kan dat? Het kan voorkomen dat door wat voor reden dan ook, de sportschool gesloten is of dat je geen mogelijkheid hebt om naar de sportschool toe te gaan. Aangezien een betere gezondheid direct bijdraagt aan een gelukkiger leven, is het belangrijk om de gezondheid ten alle tijden op peil te houden.

Waar veel mensen zich tegenwoordig nog niet bewust van zijn, is dat dit ook prima vanuit huis te doen is. Je hebt thuis naar alle waarschijnlijkheid al tal van producten staan die gebruikt kunnen worden tijdens een workout vanuit huis.

Zo kan een bed of bank omgetoverd worden tot een bench, en zo kun je alleen al met een mat meer dan 100 verschillende soorten oefeningen uitvoeren voor alleen al de buikspieren.

Daarnaast is wandelen een onderschat onderdeel van een goede gezondheid en een gelukkig leven. Wandelen is een goede vorm van beweging en het is bewezen dat wandelen het stressniveau laat dalen. Als je dus in beweging wilt zijn en minder stress wilt ervaren, is het enorm goed om te gaan wandelen. 

Aangezien we makkelijk vanuit huis kunnen sporten is een abonnement voor een sportschool tegenwoordig overbodig geworden. En sinds we nu eenmaal op de kosten zullen moeten letten worden veel sportschool abonnementen opgezegd.

Veel mensen zien dat als een moeilijke opgave en dat is het ook bij veel bedrijven. Basic Fit maakt het bijvoorbeeld erg lastig om je sportschool abonnement op te zeggen ten onvrede van de consument.

Om moeilijkheden te voorkomen heb ik een service gevonden waar je gebruik van kan maken voor het opzeggen van je abonnementen. Je kunt ook via Opzeggen.nl je sportschool of fitness abonnement opzeggen. Zij verdienen bij ons de voorkeur, want Opzeggen.nl heeft de beste reputatie en zij maken het mogelijk om je abonnement in 1 minuut op te zeggen.

Hierna lezen:  Burn-out Overwinnen? 144 Tips: Herstel, Symptomen & Voorkomen

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: