Wat zijn de beste tips om angst te overwinnen? Hoe kun je rare angst-gedachten overwinnen, inclusief de klachten die daarbij horen? Je kunt op vele manieren omgaan met angst – en het kan uiteraard zonder medicatie. Hier vind je tips, boeken en quotes om stap voor stap je angst te overwinnen…

Heb je angst of zelfs een angststoornis? Dit kan veel vervelende gevolgen hebben in je leven, zoals een lager zelfvertrouwen. Als je je angst niet loslaat en niks durft te doen, blijf je uiteindelijk met lege handen. Laten we hier daarom eens wat tips en lessen over lezen…

Alle manieren om angst te overwinnen: tips & oefeningen tegen angst en onzekerheid

Wat te doen tegen angst en paniek? Angst overwinnen komt eigenlijk neer op twee belangrijke manieren. Die ga je hieronder als eerste lezen…

Angst liegt. Leer het te overwinnen.

Tip 1 – Verwerk oude angst… want alle angst is oude angst!

angsten tips

De belangrijkste manier om angst op te lossen, is door oude angst te verwerken. Alle pijn is namelijk oude pijn. Alle angst is oude angst. Kijk maar naar deze voorbeelden:

  • Er zijn vrouwen die bang z’n om weer te daten, niet omdat ze niemand kunnen vinden, maar omdat hun vorige relatie zo pijnlijk was.
  • Er zijn mannen die niet willen trouwen met hun partner, niet omdat er geen liefde is, maar omdat hun ouders gescheiden zijn en ze zijn bang voor hetzelfde lot.
  • Er zijn mensen de bang zijn iets nieuws te starten, niet omdat ze geen talent hadden maar vanwege voorgaande mislukkingen.
  • Er zijn mensen die bang zijn nu gelukkig te zijn, omdat het de vorige keer tot tranen leidde.
  • Er zijn mensen die hun droom niet volgen vanwege oude zelftwijfel, zelfkritiek, overtuigingen en angsten.
Hierna lezen:  Emotie-Eten Overwinnen & Afleren [Emotionele Eter Betekenis] [6 Tips]

Hoe kun je oude angst verwerken? De grootste manier is door een regressie te doen naar waar de angst is ontstaan. Dat betekent dat je in gedachten teruggaat naar dat moment. Een manier om een regressie te doen is bijvoorbeeld De Helende Reis.

Tip 2 – Omgaan met angst-gedachten? Zie je angst onder ogen door het gewoon te doen

Een manier die nét zo belangrijk is: ga je angst aan. Ben je bang om te vliegen? Stap dan in een vliegtuig. Ben je bang om van een duikplank te springen? Spring dan van een duikplank. Ben je bang om iemand uit te vragen? Vraag dan iemand uit. Kortom: stap uit je comfortzone – en maak een ‘stretch’.

Verliezen van angst is: het in je broek doen. Winnen van angst is: het toch gaan doen met een natte broek. Feel the fear and do it anyway.

Het is handig om dit met hulp te doen, maar het belangrijkste is dat je het doet. Iemand die één keer van de springplank is gesprongen, wil daarna direct opnieuw en opnieuw!

Je moet datgene doen waarvan je denkt dat je het niet kunt.
– Eleanor Roosevelt

Bovendien ontdek je een extra aangename verrassing nadat je het eenmaal hebt gedaan: achteraf gezien was het helemaal niet zo eng en viel het heel erg mee!

Je moet je angst vroeg of laat onder ogen zien, dus waarom niet vandaag?

Tip 3 – Heb geen angst voor de angst, maar acceptatie: angst overwinnen op een spirituele manier

omgaan met angst

Bovenstaande twee manieren zijn genoeg voor het helen van angst. Deze derde manier is echter een belangrijke levenshouding om jezelf niet te blijven kwellen…

Hierna lezen:  Schuldgevoelens Loslaten? [18 Tips] Zo Kun Je Schuld Verwerken!

En die manier is: heb geen angst voor de angst. Wees in plaats daarvan ‘gewoon angstig’. Het is al genoeg om gewoon angst te hebben. Als je ook nog eens angst voor de angst hebt, dan plaat je jezelf pas in een vreselijke ‘hel’!

Houd van de angst en het zal verdwijnen.

Ga dus gewoon eens in elkaar gedoken zitten of liggen, laat de angst er zijn en overlaad de angst met liefde zodat het helemaal naar voren kan komen.

Ga dus niet alleen maar erover Facebooken, info verzamelen en met anderen delen… Stop met erover te praten en doe het moeilijke door gewoon met je angst te gaan zitten, en dan is het eraf!

Kortom: angst is heel normaal. Het is gewoon een emotie. Verwerk hem met de tips uit dit artikel of met tijdlijn-therapie. Het zou zomaar kunnen dat je meerdere uren of dagen samen met de angst gaat zitten, waarna het verdwijnt. En de eerste drie dagen nadat de angst eraf is, zijn moeilijk, want het is afscheid van wat je dacht te zijn. Vanaf dag vier krijg je echter nieuwe ideeën en gevoelens die de oude angst doen vergeten.

Angst is een raadgever en niet per definitie een slechte.

Door het gevoel van die angst zo uit te nodigen tevoorschijn te komen en door het zo intens te gaan voelen, ben je met een soort helende meditatie bezig. Zie volgende tip…

Tip 4 – Angst overwinnen met aandacht: mindfulness en meditatie om angst los te laten

Mindfulness werkt tegen angst. Hoe dan? Door er speciaal voor te gaan zitten om jouw angst te voelen. Op deze manier ben je mindful voor je angst en ben je niet meer via een tweede laag angst aan het hebben voor de angst. Dan heb je daadwerkelijk gewoon angst. En dat is álles wat nodig is.

Hierna lezen:  Beste boeken over angst - Deze zelfhulpboeken tegen angst werken!

Ook met meditatie laat je angst los doordat je toeschouwer wordt van de angst. En die toeschouwer, oftewel getuige, is ‘vrede zelve’ (even heel makkelijk gezegd). En hoe welkom is het om in contact te zijn met die ‘vrede zelve’ in plaats van angst? Sterker nog: dat is eigenlijk wie je écht bent, terwijl de angst allerlei plannetjes smeedt om jou te laten denken dat jij de angst bent.

Angst is het enige probleem ooit. Het verdwijnt echter als je je hogere zelf (vrede zelve) vraagt om al je problemen te interpreteren.

Doe eventueel op gevoel een ‘meditatie’:

  1. Maak bijvoorbeeld gewoon eens een klein ommetje.
  2. Zeg ondertussen hardop waarvan je bang bent (zoals dat ook bij de EFT-techniek gedaan wordt).
  3. Haal diep adem. Je kunt niet angstig zijn en tegelijkertijd diep ademhalen. Dat is biologisch onmogelijk.
  4. Merk daarna iets op en heb daar aandacht voor, zoals een boom of spelende kinderen.
  5. Vraag tot slot aan je ziel, met je hand op je hart, wat je nu moet weten (het antwoord kan bijvoorbeeld een affirmatie zijn).

Tip 5 – Angst is slechts een gedachte, dus het is niet echt – De oplossing? Verhoog je energie!

Angst is puur een gedachte, en gedachten zijn niet echt. Dus… hoe kalmeer je je gedachten? Er zijn twee gigantische stappen die je kunt nemen om je gedachten te kalmeren…

Hierna lezen:  Woede uiten? 9 manieren: zo krop je boosheid nooit meer op!

Tip 6 – Zeg niet steeds dat je angst hebt… Wat is belangrijker dan angst?

angst overwinnen hoe

Alleen al door te zeggen: ‘Het is moeilijk voor mij om angst los te laten’, heb je zojuist angst opgepakt. Je hebt zojuist angst macht geven. Het heeft eigenlijk geen macht.

Als ik zeg: “Het is moeilijk voor mij om angst los te laten,” dan moet ik de angst ‘oppakken’ om erover te kunnen praten.

Bepaal daarom wat belangrijker is dan angst. Wat wil je veel liever oppakken? Wat geeft jou kracht? Angst én kracht vereisen beiden dat je in iets gelooft wat je niet kunt zien. Datgene wat jouw focus krijgt, is jouw keuze. Kies wijs.

Angst is geen onderdeel van wie je bent. Je hebt gewoon een verslavende gewoonte om de angst iedere dag op te pakken en het macht te geven.

Tip 7 – Angst overwinnen met hypnose (via de herkader-techniek)

Hypnose is een uitstekende manier om angst op te lossen door de positieve intentie van angst te behouden en nieuwe keuzes te creëren om die positieve intentie op een andere manier te uiten.

De positieve intentie van angst is om je te beschermen, om voor je te zorgen. Die intentie willen we behouden. De techniek hiervoor is herkaderen in combinatie met hypnose.

Tip 8 t/m 57 – Gebruik deze 49 zelfvertrouwen-tips

angst verwerken en oplossen

Hier vind je 49+ tips om je zelfvertrouwen te vergroten. Angst is namelijk een gebrek aan vertrouwen. Het is gebrek aan vertrouwen in jezelf, en daardoor vertrouwen we het leven ook niet. We vertrouwen dan niet dat voor ons gezorgd wordt op een hoger niveau: Universele Intelligentie.

Hierna lezen:  Alle 295+ Emoties [Gigantische lijst] Wat zijn basis- & secundaire emoties?

Tip 58 t/m 87 – Angst is ego… Lees deze 37 tips en inzichten over het ego

Angst is het ego. Het zijn haast synoniemen van elkaar. Als je het ego in 1 woord zou samenvatten, dan zou dat zijn: angst. Lees hier 37+ tips en inzichten over het ego.

Het enige wat we moeten vrezen is angst zelf.
– Franklin D. Roosevelt

Tip 88 – Angst overwinnen? Bekijk ook deze 142 tips tegen depressie (relevanter dan het lijkt…)

Zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen, is alle angst oude angst die jij vasthoudt en onderdrukt, oftewel ‘depresseert’. Hier vind je 142+ tips tegen depressie, zodat je je vrij voelt!

Tip 89 – Ga naar de huisarts

De dokter zal vragen stellen, of jou een vragenlijst laten invullen, waardoor de dokter kan vaststellen hoe erg je angst is. Vervolgens zal de dokter eventueel een doorverwijzing maken.

Tip 90 – Les deze boeken over angst

Bekijk tot slot deze boekenlijst met boeken over angst.

Op jouw succes!

Bekijk deze bonuspagina…

Het meeste heb ik te danken aan bijzondere leraren die me de tools voor respect & vrede hebben gegeven. Nu wil ik het werk van mijn leraren voortzetten. Ook heb ik meegeholpen om kwaliteit in deze programma’s te leggen. Klik hier om meer te ontdekken over deze tools, bijvoorbeeld met behulp van video’s, mp3 en scripts.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...