Wat zijn de beste tips om angst te overwinnen? Hoe kun je rare angst-gedachten overwinnen, inclusief de klachten die daarbij horen? Je kunt op vele manieren omgaan met angst – en het kan uiteraard zonder medicatie. Hier vind je tips, boeken en quotes om stap voor stap je angst te overwinnen…

Heb je angst of zelfs een angststoornis? Dit kan veel vervelende gevolgen hebben in je leven, zoals een lager zelfvertrouwen. Als je je angst niet loslaat en niks durft te doen, blijf je uiteindelijk met lege handen. Laten we hier daarom eens wat tips en lessen over lezen…

Alle manieren om angst te overwinnen: tips & oefeningen tegen angst en onzekerheid

Angst kan ons verlammen en laat ons stilstaan in ons leven, maar er zijn manieren om ermee om te gaan. Wat te doen tegen angst en paniek? Angst overwinnen komt eigenlijk neer op twee belangrijke manieren. Die ga je hieronder als eerste lezen, plus extra tips…

Angst liegt. Leer het te overwinnen.

Tip 1 – Angst ontstaat als iets onbekend of onduidelijk is, dus maak duidelijk: waar ben je bang voor?

Angst is niets anders dan: het onbekende. En hoe meer we op ons gemak kunnen zijn met het onbekende, hoe minder angst grip op ons heeft.

Dus: waar ben je bang voor? Leg eens concreet en duidelijk uit waar je bang voor bent. Geen vage beschrijvingen. Wees concreet. Daarmee maak je het namelijk al een stuk minder onbekend.

Kijk ook dieper en leg voor jezelf bloot wat voor diepere angst er is. Wat is de onderliggende, grootste angst? Wat is het ergste wat er kan gebeuren?

Bekende basis-angsten zijn:

 • Faalangst.
 • Angst voor kritiek.
 • Armoede.
 • Verlies van dierbaren.
 • Gezondheid.
 • Ouderdom.
 • Dood.
 • Niet voldoen.
 • Oordelen en meningen van anderen.
 • Dat niemand van ons houdt.
 • Niet voorzien worden in fundamentele behoeften zoals waardering en erkenning.

Wat is jouw angst precies? Haal het uit de obscuriteit, maak het duidelijk en het zal al direct minder eng zijn. Persoonlijk heb ik een speciaal documentje op mijn computer waarin ik alles opschrijf waarover ik bang ben en wat me dwars zit.

Voel je angst? Verander het in nieuwsgierigheid.

Tip 2 – Verwerk oude angst… want alle angst is oude angst!

angsten tips

De belangrijkste manier om angst op te lossen, is door oude angst te verwerken. Alle pijn is namelijk oude pijn. Alle angst is oude angst. Kijk maar naar deze voorbeelden:

 • Er zijn vrouwen die bang z'n om weer te daten, niet omdat ze niemand kunnen vinden, maar omdat hun vorige relatie zo pijnlijk was.
 • Er zijn mannen die niet willen trouwen met hun partner, niet omdat er geen liefde is, maar omdat hun ouders gescheiden zijn en ze zijn bang voor hetzelfde lot.
 • Er zijn mensen de bang zijn iets nieuws te starten, niet omdat ze geen talent hadden maar vanwege voorgaande mislukkingen.
 • Er zijn mensen die bang zijn nu gelukkig te zijn, omdat het de vorige keer tot tranen leidde.
 • Er zijn mensen die hun droom niet volgen vanwege oude zelftwijfel, zelfkritiek, overtuigingen en angsten.
Hierna lezen:  Levenswiel (Wheel Of Life) Nederlandse Uitleg [Invullen & Tekenen]

Hoe kun je oude angst verwerken? De grootste manier is door een regressie te doen naar waar de angst is ontstaan. Dat betekent dat je in gedachten teruggaat naar dat moment. Een manier om een regressie te doen is bijvoorbeeld De Helende Reis.

Tip 3 – Omgaan met angst-gedachten? Zie je angst onder ogen door het gewoon te doen

Een manier die nét zo belangrijk is: ga je angst aan. Ben je bang om te vliegen? Stap dan in een vliegtuig. Ben je bang om van een duikplank te springen? Spring dan van een duikplank. Ben je bang om iemand uit te vragen? Vraag dan iemand uit. Kortom: stap uit je comfortzone – en maak een ‘stretch'.

Verliezen van angst is: het in je broek doen. Winnen van angst is: het toch gaan doen met een natte broek. Feel the fear and do it anyway.

Moed is actie + angst. Dus laat jezelf niet tegenhouden door de angst. Wanneer je datgene waar je bang voor was, alsnog doet, gebeurt er iets bijzonders. Wil je excuses of resultaten? Doe het dan!

Door je angst onder ogen te zien, heb je jezelf opengesteld voor een liefde die groot genoeg is om je angstige ego koest te houden.
– Tara Brach

Waar we angst voor hebben, is meestal het meest belangrijke wat we moeten doen.
– Tim Ferris

Angst is een cadeautje dat jou laat zien waar jouw grootste licht zit.
– Willemijn Welten

Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves, ‘Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?' Actually, who are you not to be? You are a child of God. Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people won't feel insecure around you. We are all meant to shine.
– Marianne Williamson

Het is handig om dit met hulp te doen, maar het belangrijkste is dat je het doet. Iemand die één keer van de springplank is gesprongen, wil daarna direct opnieuw en opnieuw!

Je moet datgene doen waarvan je denkt dat je het niet kunt.
– Eleanor Roosevelt

Ook word je hierdoor beter in de betreffende vaardigheid – en we weten: hoe beter voorbereid je bent, hoe meer ervaring je hebt en hoe beter je iets kunt, hoe minder angst je zal voelen.

Competentie transformeert angst in positief gedrag.

Bovendien ontdek je een extra aangename verrassing nadat je het eenmaal hebt gedaan: achteraf gezien was het helemaal niet zo eng en viel het heel erg mee!

Je moet je angst vroeg of laat onder ogen zien, dus waarom niet vandaag?

Kortom: Angst liegt. Wees kwetsbaar. Zie angst juist als kans om iets aan te pakken. “Ik wil in de arena zijn! Niet aan de zijlijn staan!”

Doe waar je bang voor bent totdat je vrij bent.

Tip 4 – Heb geen angst voor de angst, maar acceptatie en voel het (angst overwinnen op een spirituele manier)

omgaan met angst

Bovenstaande twee manieren zijn genoeg voor het helen van angst. Deze derde manier is echter een belangrijke levenshouding om jezelf niet te blijven kwellen…

Hierna lezen:  Aantrekkelijk zijn, hoe dan? [19 tips] Het enige wat werkt...

En die manier is: heb geen angst voor de angst. Wees in plaats daarvan ‘gewoon angstig'. Het is al genoeg om gewoon angst te hebben. Als je ook nog eens angst voor de angst hebt, dan plaat je jezelf pas in een vreselijke ‘hel'!

Houd van de angst en het zal verdwijnen.

Ga dus gewoon eens in elkaar gedoken zitten of liggen, laat de angst er zijn en overlaad de angst met liefde zodat het helemaal naar voren kan komen.

De kunst is om je angst toe te laten, te voelen én te delen dat je bang bent. Het bestrijden van een angstgevoel of -gedachte maakt haar alleen maar sterker.
– Jan Geurtz

Ga dus niet alleen maar erover Facebooken, info verzamelen en met anderen delen… Stop met erover te praten en doe het moeilijke door gewoon met je angst te gaan zitten, en dan is het eraf!

Iedereen heeft last van angst – in verschillende mate – maar iedereen heeft ermee te maken. Angst is normaal. Er is niks mis met angst. Waar is wél wat mis mee? Met geparalyseerd en apathisch worden als gevolg van de angst.

Wat doe ik als ik angst voel? Zeg: ik ben bang. En voel je lekker bang. Geef je eraan over en laat je controle gaan. Maak vrede met angst. Probeer er nooit overheen te komen – al helemaal niet met informatie en vluchten.

Zeg hardop dat je ergens bang voor bent. Nu verliest het zijn kracht, omdat het geen geheim meer is. Kijk je angsten recht in de ogen aan. Benoem waar je bang voor bent. Schrijf erover en praat erover.

Voel je angst en volg vervolgens je ziel. Doe het toch, ondanks de angst… Feel the fear and do it anyway. Het is niet de angst zelf die jou tegenhoudt en verstart, het is het verstoppen van angst wat jou verstart. Het kost te veel energie waardoor je letterlijk bevriest.

De situatie is misschien eng voor je, maar het is niet daadwerkelijk gevaarlijk. Zie het als spel. Nooit als een test.

Kortom: angst is heel normaal. Het is gewoon een emotie. Verwerk hem met de tips uit dit artikel of met tijdlijn-therapie. Het zou zomaar kunnen dat je meerdere uren of dagen samen met de angst gaat zitten, waarna het verdwijnt. En de eerste drie dagen nadat de angst eraf is, zijn moeilijk, want het is afscheid van wat je dacht te zijn. Vanaf dag vier krijg je echter nieuwe ideeën en gevoelens die de oude angst doen vergeten.

Angst is een raadgever en niet per definitie een slechte.

Door het gevoel van die angst zo uit te nodigen tevoorschijn te komen en door het zo intens te gaan voelen, ben je met een soort helende meditatie bezig. Zie volgende tip…

Angst is de wens om de toekomst te sturen.

Tip 5 – Angst overwinnen met aandacht: mindfulness en meditatie om angst los te laten

mindfulness voor angst

Mindfulness werkt tegen angst. Hoe dan? Door er speciaal voor te gaan zitten om jouw angst te voelen. Op deze manier ben je mindful voor je angst en ben je niet meer via een tweede laag angst aan het hebben voor de angst. Dan heb je daadwerkelijk gewoon angst. En dat is álles wat nodig is.

Oordeel niet. Maak het in je hoofd niet erger dan het is. Houd het bij de feiten.

Ook met meditatie laat je angst los doordat je toeschouwer wordt van de angst. En die toeschouwer, oftewel getuige, is ‘vrede zelve' (even heel makkelijk gezegd). En hoe welkom is het om in contact te zijn met die ‘vrede zelve' in plaats van angst? Sterker nog: dat is eigenlijk wie je écht bent, terwijl de angst allerlei plannetjes smeedt om jou te laten denken dat jij de angst bent.

Angst is het enige probleem ooit. Het verdwijnt echter als je je hogere zelf (vrede zelve) vraagt om al je problemen te interpreteren.

Doe eventueel op gevoel een ‘meditatie':

 1. Maak bijvoorbeeld gewoon eens een klein ommetje.
 2. Zeg ondertussen hardop waarvan je bang bent (zoals dat ook bij de EFT-techniek gedaan wordt).
 3. Haal diep adem. Je kunt niet angstig zijn en tegelijkertijd diep ademhalen. Dat is biologisch onmogelijk.
 4. Merk daarna iets op en heb daar aandacht voor, zoals een boom of spelende kinderen.
 5. Bekijk de angstgedachte vanuit een afstandje en onderzoek de angstgedachte met deze vier vragen van Byron Katie.
 6. Vraag tot slot aan je ziel, met je hand op je hart, wat je nu moet weten (het antwoord kan bijvoorbeeld een affirmatie zijn).
Hierna lezen:  Gelukkig zijn: 109 Tips! Gelukkiger worden in het leven? (Dit werkt)

Tip 6 – Angst is slechts een gedachte, dus het is niet echt – De oplossing? Verhoog je energie!

Angst is puur een gedachte – en gedachten zijn niet echt. Angst is dus niet echt.

Je bent geboren met slechts twee angsten: de angst om ergens vanaf te vallen en de angst voor luid lawaai. Al het andere is aangeleerd – en dat is een heleboel werk!
– Richard Bandler

Dus… hoe kalmeer je je gedachten? Er zijn twee gigantische stappen die je kunt nemen om je gedachten te kalmeren…

Want wat zijn een aantal grote oorzaken van angst? Gebrek aan energie, rust en slaap. Ook slechte voeding en te weinig lichamelijke beweging spelen een rol. En niet alleen lichamelijke vermoeidheid veroorzaakt angst – ook geestelijke vermoeidheid, oftewel burn-out.

Angst en twijfel kunnen de macht grijpen door een laag energieniveau. Dan ben je er vatbaar voor. Ben je krachtig, dan kun je de wereld aan, ben je niet bang en heb je veel zelfvertrouwen.

FEAR staat voor False Evidence Appearing Real. Creëer de rust en energie om je hiertegen te wapenen.

Tip 7 – Zeg niet steeds dat je angst hebt… Wat is belangrijker dan angst?

angst overwinnen hoe

Alleen al door te zeggen: ‘Het is moeilijk voor mij om angst los te laten', heb je zojuist angst opgepakt. Je hebt zojuist angst macht geven. Het heeft eigenlijk geen macht.

Als ik zeg: “Het is moeilijk voor mij om angst los te laten,” dan moet ik de angst ‘oppakken' om erover te kunnen praten.

Bepaal daarom wat belangrijker is dan angst. Wat wil je veel liever oppakken? Wat geeft jou kracht? Angst én kracht vereisen beiden dat je in iets gelooft wat je niet kunt zien. Datgene wat jouw focus krijgt, is jouw keuze. Kies wijs.

Denk dus niet: wat kan ik allemaal verliezen? Maar denk aan: wat kan ik allemaal winnen?

Geef angst geen macht. Geef het aan vreugde en liefde. Hoeveel macht geef jij angst, waardoor je tegengehouden werd in je leven?

Angst is ons signaal om te focussen op wat we willen. De angst ontstaat namelijk doordat je geen doel helder hebt. Wat wil je? Wat vind je echt belangrijk? Liefde is sterker dan angst.

Angst is geen onderdeel van wie je bent. Je hebt gewoon een verslavende gewoonte om de angst iedere dag op te pakken en het macht te geven.

Tip 8 – Angst is een obstakel, dus analyseer het obstakel en vind een oplossing om het te overwinnen

Angst is een obstakel dat tussen jouw en een wens in zit. Vraag jezelf dus:

 • Wat is die wens waar angst een obstakel voor is?
 • Hoe luidt die angst-gedachte precies? Hoe luidt die gedachte die een obstakel vormt? Wat houdt jou tegen om te doen wat je werkelijk wilt doen? Stel ook kritische vragen over deze obstakels: Waartoe zou je in staat zijn als die angsten geen invloed meer op je zouden hebben?
 • Welke hulpmiddelen – binnen en buiten mij – kan ik gebruiken om die angstgedachte te overwinnen?
 • Waar sta ik nu?
Hierna lezen:  Geloof in jezelf: gedichten, quotes, spreuken, liedjes en boeken

Om bovenstaande vier punten uitgebreid te behandelen, kun je dit coach-model gebruiken.

De enige beperking van de geest is de beperking die het zichzelf oplegt.
– Napoleon Hill

Angst is namelijk een logisch gevoel bij een nog onopgelost probleem – een vraag waar je nog geen antwoord voor hebt. Doe dus onderzoek en vind het antwoord om het probleemstuk op te lossen.

Maar ja, angst analyseren en antwoorden bedenken is nog niet genoeg… die angst kan nog altijd terugkomen, zelfs als je antwoorden hebt gevonden voor al je problemen. Om angst op een dieper, blijvend niveau aan te pakken, kun je naar de volgende tip kijken…

Tip 9 – Angst overwinnen met hypnose (via de herkader-techniek)

Hypnose is een uitstekende manier om angst op te lossen door de positieve intentie van angst te behouden en nieuwe keuzes te creëren om die positieve intentie op een andere manier te uiten.

De positieve intentie van angst is om je te beschermen, om voor je te zorgen. Die intentie willen we behouden. De techniek hiervoor is herkaderen in combinatie met hypnose.

Geef je onderbewuste ook de instructie om alleen maar maar je hogere zelf te luisteren en je op angst gebaseerde ego/verstand te negeren. Maak er een mantra van die je gedurende de dag herhaalt, onder de douche, in je gebeden, als je naar bed gaat, in de auto, tijdens de afwas… “Onderbewuste, mijn hogere zelf heeft de leiding. Onderbewuste, luister alleen maar mijn hogere zelf.”

Tip 10 t/m 58 – Gebruik deze 49 zelfvertrouwen-tips

angst verwerken en oplossen

Hier vind je 49+ tips om je zelfvertrouwen te vergroten. Angst is namelijk een gebrek aan vertrouwen. Het is gebrek aan vertrouwen in jezelf, en daardoor vertrouwen we het leven ook niet. We vertrouwen dan niet dat voor ons gezorgd wordt op een hoger niveau: Universele Intelligentie.

Tip 59 t/m 87 – Angst is ego… Lees deze 37 tips en inzichten over het ego

Angst is het ego. Het zijn haast synoniemen van elkaar. Als je het ego in 1 woord zou samenvatten, dan zou dat zijn: angst. Lees hier 37+ tips en inzichten over het ego.

Het enige wat we moeten vrezen is angst zelf.
– Franklin D. Roosevelt

Tip 88 – Angst overwinnen? Bekijk ook deze 142 tips tegen depressie (relevanter dan het lijkt…)

Zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen, is alle angst oude angst die jij vasthoudt en onderdrukt, oftewel ‘depresseert'. Hier vind je 142+ tips tegen depressie, zodat je je vrij voelt!

Tip 89 – Ga naar de huisarts

De dokter zal vragen stellen, of jou een vragenlijst laten invullen, waardoor de dokter kan vaststellen hoe erg je angst is. Vervolgens zal de dokter eventueel een doorverwijzing maken.

Hierna lezen:  Levenswiel (Wheel Of Life) Nederlandse Uitleg [Invullen & Tekenen]

Tip 90 – Les deze boeken over angst

Bekijk tot slot deze boekenlijst met boeken over angst.

Tot slot: wat zijn kenmerken van angst?

Het boek ‘Think And Grow Rich' benoemt een aantal kenmerken van angst die niet mals zijn. Gelden onderstaande kenmerken voor jou?

Angst..

 • Komt door – en veroorzaakt nog meer – besluiteloosheid en twijfel.
 • Perst alle charme uit je persoonlijkheid.
 • Maakt concentratie onmogelijk.
 • Vernietigt je verbeeldingskracht.
 • Ondermijnt je enthousiasme.
 • Leidt tot doelloosheid.
 • Is dodelijk voor je zelfvertrouwen.
 • Vernietigt je vermogen om helder en zorgvuldig na te denken. Verlamt je vermogen om je verstand te gebruiken.
 • Vertroebelt je geheugen.
 • Leidt tot slapeloosheid.
 • Leidt tot ongelukken.
 • Verwoest je doorzettingsvermogen.
 • Saboteert je wilskracht.
 • Stopt je ambitie.
 • Trekt mislukking en zelfs rampen aan.
 • Doodt liefde.
 • Ontmoedigt vriendschap.
 • Leidt tot onverschilligheid: gebrek aan ambitie en leidt juist tot bereidheid armoede te accepteren en het klakkeloos aanvaarden van iedere beloning die jou geboden wordt.
 • Mentale en fysieke luiheid. Gebrek aan initiatief, enthousiasme en zelfbeheersing.
 • Besluiteloosheid en twijfel: vluchtgedrag, excuses, jaloezie, kritiek.
 • Piekeren: opmerkingen over anderen, fronsende blikken, nervositeit, gebrek aan zelfverzekerdheid, verslaving.
 • Extreme voorzichtigheid: Vooral de negatieve kanten van iedere situatie zien. In mislukkingen denken in plaats van succes. Alle mogelijke rampscenario's kunnen benoemen, maar niet aan oplossingen denken. Eeuwig wachten op het juiste moment om te beginnen, terwijl dat moment er nooit zal komen. Alleen aan negatieve voorbeelden kunnen denken. Pessimisme. Uitvluchten verzinnen om iets niet te doen.
 • Verantwoordelijkheden afschuiven.
 • Compromissen sluiten in plaats van vechten voor wat je echt wilt.
 • Moeilijkheden uit de weg gaan in plaats van ze aan te pakken en ze als opzet gebruiken om te groeien en vooruit te komen.
 • Backup-plannen maken voor als je plan mislukt.
 • Gebrek aan een helder doel, initiatief, zelfvertrouwen, enthousiasme, ambitie en gezond verstand.
 • Armoede verwachten in plaats van rijkdom.
 • Angst is een synoniem voor ego, dus herken je jezelf in de kenmerken van het ego?

Scroll nog eens naar boven en test de tips uit. Op jouw succes!

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Hoe word je zelfverzekerd? Zo dus! [Beste tips] [Simpel]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: