Hoe kun je leven en omgaan met chronische pijn? In dit artikel bieden we een optie om te testen wat er gebeurt met chronische pijn als we een simpele, maar effectieve tip gebruiken. Lees verder.

Woord vooraf: je dokter is bevoegd, niet deze tip voor het omgaan met chronische pijn

Chronische pijn is een heel lastig onderwerp. Dit artikel is er niet voor bedoeld om chronische pijn weg te nemen, maar het is er enkel voor bedoeld om wat meer ruimte te geven aan de gevoelens en de emoties die erbij horen. Zorg ervoor dat je in ieder geval hulp zoekt bij je dokter, en niet per se bij dit artikel.

Verwerp dit artikel gerust, maar test het ook gerust uit. Het doel van deze oefening is enkel om de emoties in het bewustzijn te brengen, in plaats van ze weg te stoppen. Je leert aandacht te geven aan het wat het onbewuste wil zeggen.

Waarop is deze techniek gestoeld?

De tip die in de volgende paragraaf aan bod komt, is gebaseerd op de volgende ideeën:

 • Pijn dat een lange tijd aanhoudt (langer dan 6-8 weken), is het resultaat van emoties die geen aandacht hebben gekregen op het bewuste niveau. Ze komen vanuit het onbewust niveau. Wanneer je dus pijn hebt, ben je geen aandacht aan het geven aan iets wat je aan het voelen bent. Je bent het koste wat het kost aan het vermijden.
 • Als de pijn versterkt is, heb jij dat gedaan. Dat betekent dat dat jij er de baas over bent. Als je de pijn kunt versterken, kun je het ook verzwakken.
 • Deze techniek is ook gebaseerd op het mindfulness-principe van aandacht geven aan onze gevoelens, in plaats van onszelf af te leiden.
 • Met deze oefening gaan we onze emoties extreem geassocieerd voelen.

Chronische pijn? Daar was heel veel dissociatie voor nodig.

Zo gaat de oefening voor het leven en omgaan met chronische pijn

leven en omgaan met chronische pijn oefening

Met onderstaande oefening gaan we – plat gezegd – onze pijn ‘wegmediteren' door eindelijk onze emoties te voelen. Begin met een formele oefening. Neem even de tijd voor jezelf en ga hier speciaal voor zitten.

Hierna lezen:  [Schokkend] Zo Maak Je Iemand Verliefd Op Je [Geavanceerde NLP]

Belangrijk: onderstaande oefening is ontwikkeld door de Tad James Company. Op deze pagina maak ik slechts een kleine citatie van het officiële werk dat je bij de Tad James Company kunt leren.

 1. Controleer de ecologie: is het oké om emoties te voelen?
 2. Als je op dit moment pijn hebt, hoe intens is de pijn nu op schaal van 1 tot 10?
 3. ⇒ Welke emotie voel je nu? Antwoord met: ‘Ik voel (me)…'
  Zorg er echt voor dat je een emotie voelt. Pijn is bijvoorbeeld geen emotie. Ook is ‘Waarom moet dit mij zo nodig overkomen' geen emotie. We willen alleen echte kinesthetische emoties. Geen dissociaties en geen intellectualisaties.
 4. Stel de vraag meerdere keren. Het kan gerust tientallen keren gesteld worden. Het kan gerust zo zijn dat dezelfde emotie meerdere keren achter elkaar genoemd wordt. Als het antwoord geen emotie is, stel de vraag nog een keer. Het moet een emotie zijn.
 5. Nadat je de vraag van stap 3 een aantal keren hebt gesteld, vraag je: ‘Op welk niveau is je pijn nu (schaal 1-10)?'

Nadat je deze oefening hebt gedaan, heb je in het vervolg van je leven steeds aandacht voor je emoties op ieder moment dat de pijn een probleem is. Maak hier een gewoonte van. Je doet de oefening dus iedere keer dat je pijn voelt. Het heeft wat tijd nodig om een nieuwe gewoonte op te bouwen, maar weet dat het er dus om gaat om je emoties te voelen. Als het niet werkt, komt dat omdat je niet bezig bent je emoties te voelen.

Extra tip: gebruik het metamodel om tot de kern van de pijn te komen

Het kan zijn dat de client een label geeft aan een emotie. Door middel van doorvragen (dat kan met het metamodel), kun je steeds dieper komen tot de echte emotie waar het om gaat.

Extra mindfulness-tip voor pijn: adem naar de pijn

Adem naar de plek waar je spanning of ongemak of pijn ervaart. Langzaam uitademen