Kun je moeilijk bij je gevoel komen en ben je de verbinding met jezelf (je lichaam, emoties en hart) kwijt? Heb je de vraag: ‘Hoe kom ik terug bij mijn gevoel?' Hier vind je tips, technieken en oefeningen om dichter bij je gevoel te komen. Uit je hoofd, in je lichaam & hart! Lees verder voor alle 251 tips…

Uit je hoofd, in je lijf en bij je gevoel komen? 251 tips…

Lastige vraag hoor: Hoe kun je in contact met je gevoel komen? Hoe kom ik uit mijn hoofd en in mijn lichaam? Het is vervelend om je eigen gevoelens niet te kennen en om niet bij je gevoel te kunnen komen. Het is alsof je opnieuw moet leren voelen. Je emoties en gemoedstoestanden…

Laat ik beginnen met te zeggen: het is niet waar. Je kunt juist heel goed bij je gevoel komen! Geloof jezelf en anderen niet als ze dat tegen jou zeggen. Met de tips uit dit artikel is het heel makkelijk. Daarvoor gaan we onder andere in het lichaam!

“Ik ben te veel in mijn hoofd aan het leven… Ik weet niet meer wat ik voel… Ik kan niet praten vanuit mijn gevoel… Ik kan niet luisteren naar mijn gevoel… Ik ervaar geen emoties…” Onzin! Je kunt het juist heel goed! Experimenteer met de oefeningen van dit artikel en het zal gegarandeerd lukken.

Laten we beginnen met de tips en oefeningen om uit je hoofd en in je lichaam te komen! Je kunt de verbinding met jezelf, je emoties, je gemoedstoestanden en je hart makkelijk herstellen!

Hierna lezen:  Hoe improviseer je? 43 improvisatietheater-tips! [Theatersport & Acteren]

Tip 1 – 8 | Doe deze extreem simpele dingen om direct meer in je lichaam te raken

Om uit je hoofd en in je lijf te komen, kun je al direct de volgende simpele dingen doen:

 • Bewegen.
 • Dansen (zet muziek aan!).
 • Sporten.
 • Niets doen.
 • Stil zijn. Kijk, luister, voel, adem om je heen in stilte.
 • Ademen. Haal even wat dieper en langzamer adem.
 • Mediteren.
 • Iets aanraken.
 • Iets observeren.
 • Naar een geluid luisteren.
 • Naar je lichaam kijken. Kijk naar je lichaam. Je bent in orde.
 • Even iets voor je lichaam doen. Bijvoorbeeld even je tanden poetsen, je handen wassen, een manicure doen, een douche nemen, naar de sauna, in het zonnetje zitten of in de hangmat liggen.
 • Je lichaam aanraken, bijvoorbeeld met EFT. Tik bijvoorbeeld maar eens met je vingertoppen op je borst. Dit brengt je aanwezig in je lijf.
 • Focussen op je hart.
 • Je zintuigen gebruiken. “Ik zie/hoor/voel…” Kijk iemand aan. Luister naar iemand. Doe bijvoorbeeld deze oefeningen voor zintuiglijke scherpzinnigheid.
 • Je lichaam én je linker hersenhelft én je rechter hersenhelft tegelijk activeren, wat een onderdeel is van NLP New Code.
 • In dit artikel over stress verminderen vind je nog veel meer manieren om in je lijf te raken, zoals het nemen van een koude douche.
 • In dit artikel over het hier-en-nu vind je nog meer manieren om in je lijf te raken.
 • Aard jezelf. Hier leer je hoe.
 • Doe een beweeglijk, actief en uitdagend spel. Bijvoorbeeld met New Code NLP.

Je ziet het al: uit het hoofd raken is eenvoudig. Je kunt het met kleine activiteiten en oefeningen bereiken. Laten we doorgaan met nog veel meer tips…

Tip 9 – 43 | Strijdt je verstand met je gevoel? Je kunt je emoties voelen door de ruis van het gepieker te kalmeren

Gebruik deze 34+ tips en inzichten over piekeren, waarmee je makkelijker uit je hoofd en in je lichaam kunt komen. Bovendien zorgt het ego ervoor dat je blijft piekeren met dat prachtige verstand van je – en daardoor in je hoofd blijft. Doorzie dus ook de listen van het ego.

Je zit in je hoofd omdat je alles om jou laat gaan. Stop aan jezelf te denken en word één met je omgeving en de mensen om je heen.

Tip 44 – 57 | Verbinding met jezelf herstellen? Verwerking oude emoties (krachtige oefeningen om emoties te voelen)

bij je gevoel komen

Als je regelmatig niet bij je gevoel kunt, dan is het tijd om oude ‘opstoppingen' qua emoties los te weken. Dat kun je doen met deze 14+ tips en stappenplan om oude emoties te verwerken.

Tip 58 – 142 | Maak je hoofd leeg en keer terug naar je lichaam met deze 84 mindfulness- en meditatie-oefeningen

Pas deze 84+ korte en lange mindfulness-oefeningen toe om uit de stroom van het denken te stappen, zodat je jouw gedachten en andere dingen om je heen, zoals je lichaam, kunt observeren en voelen.

Tip 143 – 232 | Hoe kun je beter voelen? Het hart, oftewel het ‘zesde zintuig', is de sleutel tot je gevoel

Zodra jij in contact staat met je hart, dat ook wel je ‘zesde zintuig' of intuïtie wordt genoemd, sta je automatisch ook in contact met je gevoel. Dan wordt het heel makkelijk voor je. Gelukkig zijn er een heleboel praktische en simpele tips die je kunt toepassen om dit te bereiken…

Gebruik deze 89+ tips om via je hart / intuïtie bij je gevoel te komen.

Tip 232 | Dichter bij jezelf komen? Lees ‘Uit je hoofd, in het leven'

Hierin vind je een de speciale en bewezen methode om uit het lijden van het denken – en in je lijf te stappen.

Tip 233 | Een gevoel opwekken? Maak een ‘beeld' (representatie) van een ervaring waarin je die gemoedstoestand al had

in je lichaam raken

De belangrijkste techniek om gemoedstoestanden op te wekken is: praat over de ervaring of ervaar hem van binnen opnieuw. Haal hem terug. Dit heet een representatie.

Heb je de ervaring van een bepaalde gemoedstoestand ooit eens eerder gehad? Dan kun je hem altijd opnieuw oproepen. Dit gaat uit van het NLP-principe dat iedereen alle bronnen al in zich heeft en ooit eens heeft laten zien.

Als je het over een pijnlijke ervaring bij de tandarts hebt, kun je je wang aanraken: ‘En dan voel je het precies hier.'

Er zijn veel manieren en componenten om zo'n representatie te maken. Hieronder vind je de verschillende manieren om een ander (‘cliënt') hierbij te begeleiden, maar je kunt ze tegelijk ook op jezelf toepassen. Op de volgende manieren wek je een nieuwe gemoedstoestand op:

 • Belangrijk: go first! Ontwikkel de gewenste gemoedstoestand eerst in jezelf voor je het bij anderen gaat opwekken. Het gaat niet werken als je met een zakelijke stem in een lage energie gaat zeggen: ‘Voel diepe fascinatie…'
 • Vraag aan de cliënt wanneer hij/zij deze gemoedstoestand al eens eerder heeft ervaren. Laat hem/haar deze herinnering levendig en helder voor zich halen. “Wanneer voelde je je heel, echt heel {gewenste gemoedstoestand}?” Dus je vraagt naar de context waarin de cliënt de gemoedstoestand al eens had. Als iemand bijvoorbeeld meer wil lachen, laat je deze persoon teruggaan in een tijd waarin hij naar zijn favoriete komedie aan het kijken was. Of je vraagt naar de laatste keer dat hij gelachen had. Of vraag bijvoorbeeld naar hoe ze hun huidige auto (als je nu een auto wilt verkopen), beste werknemer (als je nu een baan wilt) of eerste liefde gekozen hebben (als je verliefdheid wilt oproepen). Maak dus gebruik van ervaringen en herinneringen zoals lezen, film kijken, ontspannen op vakantie, auto rijden, in de wachtrij staan, muziek of poëzie luisteren, boswandeling, massage krijgen etc.
  “Vertel me iets over {context X.}”
  Cliënt: “Het ligt bij {bron Y.}”
  “Hou je ervan om {iets met bron Y}?”
  “Als je op een dag als vandaag in {iets van bron Y} kon zijn, hoe zou dat zijn?”
  Ik nodig je uit om mee te gaan en me te volgen naar {bron Y}. Terwijl je naar {bron Y} gaat, merk je dat een van de eerste dingen die je op kan merken is dat je…
 • Of je gebruikt uiteraard de non-permissieve, maar leidende manier: ik nodig je uit om een ervaring voor de geest te halen wanneer je {gemoedstoestand} liet zien. Of: bij 3 voel je mijn hand op je voorhoofd tikken en dan ga je direct en automatisch naar het allereerste moment toe waarin je {gemoedstoestand of gedrag}. 1 2 3 (tik aan) nu, daar.
 • De cliënt is nu die ervaring met de gewenste gemoedstoestand aan het betreden. Gebruik dan meteen een vooronderstelling. Bijvoorbeeld: “Is het licht of donker?”
 • Belangrijk: je wilt de cliënt laten associëren met de ervaring om de gemoedstoestand op te kunnen wekken. Dan is de volgende zin, in de gegeven volgorde, een goed startpunt: “Kijk door je eigen ogen, wees in je eigen lichaam op dit moment waarin je {gemoedstoestand} voelt en laat zien. Zie wat je zag, hoor wat je hoorde, voel wat je voelde.”
 • Denk wel aan het ‘pacen' van de volgorde van de gebruikte representatiesystemen. Vertelde de cliënt eerst iets visueel en dan op gevoel, dan begin je de visualisatie met V-, en dan K-ervaringen. Dit kun je detecteren door naar predikaten te luisteren.
 • Stel nu extra vragen over ‘de structuur van de subjectieve ervaring' (klik hier voor alle vragen – ze staan halverwege het artikel van deze link) om deze representatie verder te gaan ontdekken. Wat zie je, wat voel je, wat doe je, etc? Bij dit soort visualisaties /representaties gaan we vooral open vragen stellen in plaats van vertellen wat de cliënt zou kunnen zien.
 • Hoe is je lichaamstaal? Ga nu ook zo staan (als dat nog niet automatisch het geval is).
 • Hoe haal je adem? Ga nu ook zo ademen (als dat nog niet automatisch het geval is). Adem zoals je ademt als je dit {gewenste gevoel } voelt.
 • Utiliseer de trance-woorden van de cliënt. Als de cliënt constant blijft zeggen ‘comfort en vrede', dan gebruik je precies die woorden regelmatig. “Je verloor je besef van tijd, en je lichaam ontspande zich en je voelde een sterk gevoel van comfort en vrede. Dus het is nu tijd om een sterk gevoel van comfort en vrede te voelen, heel goed, dat zich nu in je gaat ontwikkelen. Want dat is iets dat jou heel goed laat voelen, dat vredige gevoel. En je kan die tijd weer gaan verliezen is het niet?” (Met het gebruik van echo en utilisatie, zodat je een hypnotische loop veroorzaakt, net als een microfoon tegen een luidspreker).
 • Merk het effect op (in de representatie) van wat je hebt gepresteerd. Doe je ogen dicht en ontspan. Denk aan die ervaring waarin je absoluut {triomfant} voelde. Hoor de geluiden in de kamer, het gesmiespel van goedkeuring, het applaus. Zie hoe de mensen lachen en hun gezichtsuitdrukkingen van warmte en bewondering. Voel je voeten op de grond en de feliciterende handdrukken. Voel vooral je gevoelens, de warme gloed van {gemoedstoestand } die in je oprijst.
 • Merk ook het effect op voor andere mensen en andere gebieden in je leven. Wat doen zij en wat voelen zij? Dit heet ook wel: ecologie.
 • Gebruik nog meer pijn-en-plezier-vragen voor ‘leverage'.
 • Een krachtige stap: Vervolgens gebruik je die ervaring (representatie) om de gewenste gemoedstoestand nog meer te activeren. Een gemoedstoestand activeren staat gelijk aan de fantasie activeren. Dit gaan we doen door met submodaliteiten te experimenteren. Werk dus met alle waarneembare elementen uit het rijtje VAKOG en versterk ze voor die ervaring met behulp van submodaliteiten. Stel in detail vragen over deze waarneembare elementen. Bijkomend voordeel is dat je nu veel informatie hebt om mee te werken tijdens de oefening. Wat zie je? wat zien we aan jou? Wat horen we? Hoe klink jij? De belangrijkste modaliteit is de kinesthetische: Wat voel je, waar voel je het en hoe voelt het? Is het je ademhaling, de spanning op je spieren, het gevoel in je tenen, een trilling/tinteling? Stroomt het? Test vervolgens het veranderen van de submodaliteiten, en vraag steeds of dat de ervaring van de client versterkt of niet: ‘En als je het groter maakt, versterkt dat je ervaring of niet? En als je het meer laat bewegen/stiller maakt, als je de vorm verandert, als je de kleur verandert, als je het feller maakt, als je dat gevoel in je arm en in je hart met elkaar zou verbinden, etc.'
 • Voeg gerust tijdens het proces van de submodaliteiten kleine hypnotische suggesties toe. Submodaliteiten, zoals het visualiseren van een kleur van het gevoel, hebben twee voordelen: visualisaties en kleuren stimuleren de hersenen waardoor je een representatie effectief kunt versterken (dit hebben we in de vorige bulletpoint gedaan) én de tweede functie is dat ze als zoethoudertje dienen voor het bewuste brein zodat je er ondertussen ook hypnotische suggesties doorheen kunt laten glippen. Hier komt Derren Brown openlijk voor uit in zijn TV-shows en Richard Bandler heeft dit ‘stiekem' toegegeven als reden waarom hij submodaliteiten heeft bedacht.
 • Versterk door er steeds vaker opnieuw aan te denken. Dus herhaal de representatie bijvoorbeeld 4 keer. Kom in een neutrale gemoedstoestand en duik er weer in. En nog eens, en nog eens, en nog eens. Dit is het krachtige fractionatie-effect. Een handig hulpmiddel om een gemoedstoestand sneller te activeren is een anker (hier staan ook extra tips om iemand in een gemoedstoestand te begeleiden.
 • Gebruik deze hypnose-tips om de gemoedstoestand een extra boost te geven.
 • Dat je in het verleden {gemoedstoestand/vaardigheid} hebt gevoeld betekent dat je dat weer kunt (en: dat je ademt/een betere lichaamshouding aanneemt betekent dat je steeds meer zelfvertrouwen inademt). En achterwaarts: om {dat} in de toekomst te voelen moet je…
Hierna lezen:  Oververmoeidheid: Alle Symptomen, Tips & Oplossingen

Tip 234 | Een go-to techniek waar je altijd naar kunt teruggrijpen: de leer-gemoedstoestand van toen je klein was

Hoe leerde je als kind?

Deze techniek voor het opwekken van een gemoedstoestand kun je gebruiken wanneer de gewenste uitkomst is: ‘je mind kan leren' én je kunt hem voor alle andere gemoedstoestanden gebruiken doordat je altijd een nieuwe gemoedstoestand wilt ‘leren'! De essentie van de techniek is dat je teruggrijpt naar wanneer de cliënt klein was, en toen hij/zij alles zó ongelooflijk goed kon leren! Kijk maar naar onderstaande drie voorbeelden:

 • En terwijl je {pace}, kun je je realiseren dat je nu precies datgene kunt doen als wanneer je voor het eerst naar school ging en de nummers en de letters van het alfabet leerde. Toen je jonger was ging je naar school, en iedereen gaat op een gegeven moment in het leven naar school, en verschillende mensen zijn verschillende groottes als ze voor het eerst naar school gaan. En ze leren allemaal om te lezen en te schrijven, en toen je begon met leren lezen en schrijven, wist je niet wat een kleine letter a of een kleine letter b was, of het verschil tussen de kleine a en de kleine d, en toch moest je dat verschil leren maken. Of het verschil tussen een f en een 8. Ze lijken zo op elkaar! Maar toch moest je door het proces gaan om het te leren, eerst alle letters individueel en dan woorden. Maar als je nu een boek leest, hoef je niet meer al die letters apart te lezen. Dat boek met die mooie kleurrijke plaatjes en daaronder grappige tekentjes die woorden bleken te zijn, Waarvan je niet wist wat ze betekenen (nieuwe inzichten) En je was vastbesloten om ze te leren de schrijven als kind dus nu weer. Je leerde steeds effectiever te communiceren op betekenisvolle manieren, je ouders te beïnvloeden, en beetje bij beetje groeide je vermogen om met mensen om je heen effectief te communiceren en ze te beïnvloeden.
  Gebruik ook recentere leerervaringen bv waarvan je al weet dat hij het heeft gedaan. Of wat ze tijdens een van hun laatste lessen hebben geleerd.
 • Misschien heb je leren autorijden en doe je al die handelingen nu ook automatisch. Of toen je leerde praten. Je denkt niet: “Ik ga beginnen met een onderwerp, dan een persoonsvorm, dan een leidend voorwerp etc.” Je praat gewoon. Oefen met {gewenste gemoedstoestand } tot de vaardigheid net als taal wordt. Je bent aan het leren. Leren over iets dat je nog niet weet. En hoewel je het je nog niet realiseert, is je ademhaling al veranderd. En je wordt meer {gemoedstoestand } en meer {gemoedstoestand }.
 • Toen je voor het eerst leerde lopen… Had je geen idee… En kijk nu…! Je bent aan het leren. Leren over iets dat je nog niet weet. En hoewel je het je nog niet realiseert, is je ademhaling al veranderd. En je wordt meer {gemoedstoestand } en meer {gemoedstoestand }.
Hierna lezen:  Circle of excellence - Zo gaat deze krachtige NLP-techniek

Tip 235 – 249 | Andere manieren om een gemoedstoestand op te wekken

 • Volgen en leiden is een belangrijk manier element om iemands gemoedstoestand te veranderen. Maak eerst rapport, wat volgen is. Vervolgens kun je langzaam leiden door zelf een gewenste gemoedstoestand aan te nemen. Leid met je spreektempo, volume en energie langzaam naar de gewenste gemoedstoestand.
 • Simpelweg de opdracht geven: voel gemoedstoestand x nu.
 • Ook kun je de gemoedstoestand hypnotisch opwekken door het milton model als hulpmiddel in te zetten.
 • Ben je iemand anders aan het begeleiden in een gemoedstoestand? Weet dan dat jouw feitelijke boodschap slechts een klein deel van de totale communicatie is. Zet dus als instructeur jouw fascinerende en bijpassende tonaliteit, fysiologie en woordkeuze (beeldspraak) in.
 • Vertel een verhalend metafoor! Dit is een van de beste manieren om een gevoel, kwaliteit, gemoedstoestand of hulpbron in iemand te installeren.
 • Benoem alle eigenschappen van de gemoedstoestand die je aan het opwekken bent! Praat er gewoon samen over.
 • Gebruik een symbool dat voor de gemoedstoestand of het vermogen staat.
 • Gebruik een idool, oftewel rolmodel (snel modelleren). Heeft de client zelf nog nooit de gewenste hulpbron vertoond heeft, dan kun je de eigenschappen van een fictief of echt ander persoon gebruiken, waar de client naar op kijkt. Neem de tweede perceptuele positie aan van een persoon die eenvoudig het niveau van de gemoedstoestand / vaardigheid kan betreden.
 • Neem de fysiologie en het ademhalingspatroon van de gemoedstoestand aan (de coach kan hierin ook leiden). Omdat je acties je emoties en gedachten beïnvloeden, kun je voor positieve gemoedstoestanden power poses aannemen, inclusief een grote lach! Daarna ontspannen.
 • Pas je intern dialoog zodanig aan om verder in de gemoedstoestand te raken. Wat zeg je allemaal tegen jezelf? Zie ook: affirmaties.
 • Stel eventueel ook vragen die de gemoedstoestand uitlokken. Bijvoorbeeld: “Heb je ooit een boek of film gezien waarin je zo in opging dat je jezelf verloor in waar je was of wat je deed?” Stel deze vragen geladen, dus met je hypnotische stem. Bijvoorbeeld: “fas-cin-er-end…”
 • Zoek of creëer bij voorkeur een context waarin het gewenste eindresultaat van nature gebeurt. Dit bereik je erg eenvoudig door een taak of ‘huiswerk' op te geven.  Zo is een bubbelbad handig bij pijn, of zo is een woestijn handig bij een druipende neus. Een ander voorbeeld: als je erg veel pijn hebt, kun je dat opeens helemaal vergeten als er zich een noodsituatie voordoet of wanneer je afgeleid wordt doordat er teveel informatie op je afkomt. Onthoud dat ons bewuste maar vijf tot negen chunks aan informatie aankan, dus Erickson gaf als huiswerk zijn client iets anders om te doen om haar af te leiden van de pijn. Hij gaf haar een huiswerkopdracht: “Ik heb een methode die heel goed werkt, maar het werkt alleen voor volwassen en intelligente mensen. Intelligente mensen kunnen vanuit meerdere standpunten kijken. Dus ik geef je een huiswerkopdracht voor volgende week. Ik ga je uitvoerig testen daarna. De opdracht is: lig in bed en bedenk hoe je eruit ziet vanuit andere perspectieven, vanuit alle hoeken van de kamer. Ik vraag je volgende week om een perspectief voor me te tekenen en ik bereken je intelligentie.” De client werd zo dus afgeleid met een andere taak, en werd tegelijk ook gedissocieerd van haar gevoelens doordat ze vanaf buiten haar lichaam naar haarzelf moest kijken en volwassen ‘moest’ worden, en dat hielp dus ook tegen de pijn.
  Erickson gaf een client met wratten de opdracht om drie keer per dag haar voeten in koud water te doen en daarna meteen in warm water. Dat was heel irritant dus stopte ze na een paar weken en vergat ze dat ze wratten had.
 • Je kunt ook het hypothetische what if-kader gebruiken: “Doe alsof je die ervaring nu weer beleeft.” “Doe alsof je gemoedstoestand x voelt.” “Doe alsof je weet waar in je lichaam je dat voelt. Neem maar het eerste wat je voelt, dat is het meestal.” Of: “Doe maar alsof je in trance bent.” “Stel dat alles mogelijk zou zijn, stel dat je in een snoepwinkeltje was… Voel hoe het is, als je zeker weet dat… Als je op een dag als vandaag in {iets van bron Y} kon zijn, hoe zou dat zijn?”
 • Blijf constant voelen en doorademen, vanuit je buik, en eventueel zelfs met je hand op je buik.
 • Gebruik spirituele hulpbronnen door middel van de kerntransformatie.
 • Gebruik je focus: zet al je energie in om deze gemoedstoestand op te wekken.
 • Gebruik jouw of iemand anders' lichaam. Wil je vreugde opwekken, dan kun je ook gewoon iemand kietelen.
 • ‘Fractioneer' de cliënt steeds in-en-uit het gevoel. Dit doet Tony Robbins op een erg komische maar effectieve manier: onderbreek abrupt de gemoedstoestand waar je in wilt raken met een totaal tegenovergesteld gevoel. En raak weer in het gevoel dat je wilt hebben. Gebruik hier patroononderbrekingen, provocatieve coaching en de fractionatie-techniek voor.
Hierna lezen:  Woede uiten? 12 manieren: zo krop je boosheid nooit meer op!

Tip 250 – 252 | Gebruik deze hypnose- zelfhypnose-stappenplannen

Hypnose is ideaal om meer bij je gevoel te komen en om het gevoel te versterken en intenser te maken. Hoe je dat precies doet, lees je hier in het stappenplan om te hypnotiseren en hier in het stappenplan voor zelfhypnose.

Met zoveel oefeningen om te testen heb je geen excuses om nog steeds te geloven dat je niet bij je gevoel kunt komen. Laat tot slot een reactie achter en succes!

Praktisch boek over in contact treden met je gevoel

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met jouw gevoel aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: