Wat zijn gemoedstoestanden? In dit artikel vind je een uitleg van wat gemoedstoestanden zijn en hoe je ze kunt inzetten. 

Wat zijn gemoedstoestanden?

Gemoedstoestanden zijn een verzameling van kwaliteiten en bevatten het volgende:

  • Vaardigheden
  • Eigenschappen
  • Bronnen
  • Kwaliteiten
  • Emoties
  • Oplossingen

De externe wereld beïnvloedt je gemoedstoestand niet. Er is niks wat iemand kan doen om jouw state omlaag te halen (tenzij jij het toelaat).

Gemoedstoestanden zijn verbonden met locaties

Alles wat mensen doen is gebaseerd op hun gemoedstoestanden. Wanneer een student bijvoorbeeld een toets maakt, betreedt hij vaak automatisch een gemoedstoestand van spanning. Hierdoor kan hij misschien wel een black-out krijgen. Hij is dan namelijk in een heel andere gemoedstoestand dan wanneer hij aan het leren was. Zodra hij het toets-lokaal uitloopt, weet hij alles wel weer.

Gemoedstoestanden zijn verbonden met lichaamshouding

Als je in een droom-gemoedstoestand bent, beleef je een erg gedetailleerde droom, en zodra je een paar seconde later wakker bent, kun je nog redelijk veel onthouden als je in precies dezelfde houding blijft liggen. Focus je je aandacht even later op de buitenwereld, dan kun je bijna alles meteen vergeten zijn omdat je de droom-gemoedstoestand hebt verlaten.

Hoe kan ik gemoedstoestanden van mezelf of anderen beïnvloeden?

Er zijn talloze simpele manieren om een gemoedstoestand te beïnvloeden en te veranderen. In dit artikel vind je 251+ manieren om een gevoel te veranderen!

Waarvoor kun je gemoedstoestanden inzetten?

Als je iets wilt bereiken of als je iemand wilt motiveren, moet je de juiste gemoedstoestand bij die persoon activeren. Dat activeer je als eerste in jezelf, waarna je het aan een ander persoon kunt overbrengen. Dit is het proces van volgen en leiden en rapport maken.

Als je iemand iets wilt verkopen, laat je een koop-toestand ontstaan. Als je iemand iets wilt laten leren, ontwikkel je een leer-toestand of een toestand waarin het natuurlijk en gemakkelijk is om te veranderen. Als je overeenstemming wilt, wek je een overeenstemming-toestand op. Als je met iemand rapport wilt maken, visualiseer je je beste vriend zodat je met die persoon hetzelfde voelt als wanneer je je beste vriend ziet.

Iemand met dyslexie kan uitstekend functioneren als hij zijn gemoedstoestand verandert in vastberadenheid en zekerheid. Natuurlijk doe je dit in combinatie met andere technieken, zoals het erkennen van de positieve intentie van de dyslexie.

Hierna lezen:  Wat Is New Code NLP? Flow Voelen: Minder Praten & Meer Doen!

Hoe bouw je gemoedstoestanden op? Gebruik daarvoor het artikel over hypnotische suggesties. Daarin staan alle manieren waarop je een gemoedstoestand kunt opwekken. Je kunt gemoedstoestanden zelf opbouwen en later kun je ze in korte tijd opnieuw oproepen met ankers.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: