Wat is Omdenken precies, hoe werkt het, wie heeft het bedacht en wat zijn alle mooie quotes van Omdenken? We geven je hier alles, dus lees verder…

Omdenken: wat wordt hiermee bedoeld?

Omdenken is een speciale manier van doen en denken, waarbij je de werkelijkheid bekijkt zoals die echt is. Je stelt jezelf de vraag wat je met die werkelijkheid zou kunnen als je de vrijheid had. Je kijkt naar een probleem als ‘ruwe energie’, eigenlijk van buitenaf, alsof het je niet persoonlijk raakt, maar het een soort puzzel is die je op kunt lossen – een storing in een systeem. De techniek achter het omdenken is dezelfde techniek achter herkaderen.

Alle quotes van Omdenken

Alle quotes van Omdenken vind je in hun boeken, Instagrampagina en Pinterestpagina.

Een selectie van de mooiste quotes van Omdenken

Er zijn online genoeg quotes te vinden die je een beter beeld geven van de mogelijkheden van omdenken. Omdenken is makkelijker dan je denkt, je moet er alleen wel het geduld voor hebben:

  • “Toen ik mijn grenzen leerde kennen, heb ik ze meteen een stukje verlegd.” – Door een uitdaging uit te gaan, leer je jezelf beter kennen en krijg je meer grip op je gevoel (je angst).
  • “We zien de dingen niet zoals zij zijn; we zien ze zoals wij zijn.” (Anaïs Nin) – Een probleem is bijna altijd subjectief. Bij omdenken is een probleem geen probleem, maar een feit.
  • “Geloof niet alles wat je denkt” (Eckhart Tolle) – deze quote geeft aan dat je niet altijd op je emoties moet vertrouwen, maar soms ook tijd moet nemen om iets met je verstand te benaderen. Vaak realiseer je je dan dat alles zo erg nog niet als je eerst dacht
  • “Als je iets perfect wilt doen, heb je je eerste fout al gemaakt.” – Perfectie is niet mogelijk, als je alles altijd perfect wil doen, word je daar alleen maar ongelukkig van.
  • “Spanning is wie je denkt te moeten zijn. Ontspanning is wie je bent.” – Hetzelfde geldt voor spanning en verwachtingen: je moet ze kunnen bijstellen als je gelukkig wil worden.
Hierna lezen:  Verwachtingen managen, hoe dan? 5 tips, technieken & voorbeelden

YouTube-video’s over omdenken

Op YouTube vind je verschillende video’s met uitleg en tips over omdenken:

Berthold Gunster geeft antwoord: kun je elk probleem omdenken?

Berthold Gunster: de bedenker van Omdenken

Berthold Gunster werd geboren in 1959 en wordt gezien als de bedenker van het omdenken. Sinds 2001 geeft hij met zijn team trainingen en werkshops, zowel aan bedrijven en aan particulieren. Hij heeft zijn gedachtegoed in een aantal bestseller boeken vastgelegd. De kern van zijn ideeën is een ‘ja-maar’ mentaliteit (meer willen dan eigenlijk mogelijk is) om te zetten in een ‘ja-en’ manier. De ‘ja-en’ manier geeft aan dat je de feiten accepteert zoals ze zijn.

Het begint bij een probleem

Je kunt pas gaan omdenken als je een probleem hebt om op te lossen. Het omdenken zelf begint altijd met een probleem waar je tegenaan loopt (of waar je in de toekomst tegenaan zou kunnen lopen). Omdenken gaat ervanuit dat een probleem uit twee delen bestaat: een feit en een verwachting die niet overeenkomt met de feiten. Als feit en verwachting precies hetzelfde is, is er geen probleem, maar als de twee van elkaar verschillen, kan er wrijving ontstaan.

Probleem wordt een mogelijkheid

Omdenken draait om positiviteit, om ‘ja’ durven zeggen. ‘Ja’ zeggen wordt gezien als de eerste (en de belangrijkste) stap van omdenken. Je moet dingen accepteren als je ze niet kunt veranderen. Het is wat anders als je iets wél kunt veranderen, maar als mens heb je nu eenmaal niet overal grip op. Als je ‘ja’ durft te zeggen, zet je een probleem om in een feit.

Van ‘ja’ naar ‘ja-en’

In eerste instantie had je last van een feit, maar als je een ‘ja’ in een ‘ja-en’ durft om te zetten, maar je er een mogelijkheid van. Stel: je wordt kaal. Dat is vervelend, maar je gaat er uiteindelijk niet dood van. Het is ook geen ziekte. Je kunt je verzetten tegen het feit dat je kaal wordt, maar dat levert alleen maar irritatie, strijd en stress op. Zeg je er ‘ja-en’ tegen, dan kun je dit gegeven omzetten in een mogelijkheid. Misschien staat een kaal koppie jou erg goed.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

De omdenkmatrix

De meeste dingen lopen anders dan je in eerste instantie had verwacht. Er zijn meerdere manieren om met een probleem om te gaan. Zoals gezegd is een probleem het verschil tussen een feit en een verwachting die je hebt. Je kunt niet alle feiten zomaar veranderen. De omdenkmatrix bestaat uit vier vakjes: aan de ene kant staan feit en verwachting, aan de andere kant staan wél veranderen en níet veranderen. Zo kun je alles op vier manieren benaderen.

Hierna lezen:  6-staps herkaderen [N-Step Reframe], een heerlijke trance voor verandering

Stap 1: vorm het probleem om

In het leven draait alles om perspectief. Iemand met een sociaal huurwoninkje kan zich gelukkig wanen met wat hij heeft, terwijl een ander miljoenen op de bank heeft staan en zich nog altijd ongelukkig voelt. In Nederland hebben we zoveel water dat we ervan af willen komen, maar in de woestijn is iedere druppel kostbaar. Problemen zijn niet meer en niet minder dan feiten. Negatieve emoties borrelen op, maar je kunt ook leren deze weer los te laten.

Stap 2: van feit naar mogelijkheid

Bij stap 1 heb je het probleem omgezet in een feit. Waar je er in eerste instantie subjectief naar keek (sterk emotioneel van werd), kun je het nu objectief benaderen (je er emotioneel voor afsluiten). Een mogelijkheid van het maken van een fout is dat je er van leert. Nelson Mandela heeft hier een mooie quote over: “I never lose. I either win, or I learn.” Kortom: leren is een vorm van niet verliezen. Zolang een mens kan leren, is er eigenlijk niets verloren.

Iedereen kan het

Eigenlijk iedereen kan leren omdenken, zelfs de grootst mogelijke pessimist. Het vereist wel wat oefening, want loslaten is moeilijk. Mensen hebben graag controle over dingen en bij omdenken moet je juist accepteren dat er bepaalde dingen zijn waarover je geen enkele controle hebt. Leren omdenken maakt je creatiever. Je hoeft niet compleet ongevoelig te worden voor wat je meemaakt, je kunt beginnen met het trekken van wijze lessen uit elke ervaring.

Omdenken en communicatie

De wereld van communicatie blijft zich verder en verder ontwikkelingen. De ontwikkelingen volgen elkaar in heel hoog tempo op. Door al die ontwikkelingen kunnen nieuwe problemen ontstaan, die vervolgens weer moeten worden omgedacht. Omdenken is dé manier om je communicatie te verbeteren, zoals nu als in de toekomst. Een probleem in een mogelijkheid omzetten is dé manier om communicatie te verbeteren, zowel met jezelf als met anderen.

Álle omdenk-technieken leer je in dit artikel over herkaderen…

Tot slot wijzen we je nog op ons uitgebreide artikel met alle herkader-technieken. Hierin leer je precies alle manieren om te kunnen omdenken. Lees het, want het artikel is een echte aanrader doordat er honderden voorbeelden en technieken in te vinden zijn. >>> Herkaderen: Complete Uitleg [Theorie & 362 Voorbeelden]

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  122 Beste Comebacks Om Tegengas Te Geven [Krachtig!]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: