Hoe gaat de 6-staps herkader-techniek? Met deze techniek werk je met de positieve intentie van ongewenst gedrag, hindernis of symptoom. Bekijk snel de stappen van de techniek.

Wat voor techniek is dit?

Deze herkader-techniek maakt gebruik van ‘lateraal chunken’. Je gaat namelijk van een gedrag naar de positieve intentie van dat gedrag (upchunken) om vervolgens nieuw gedrag te genereren voor dezelfde positieve intentie (downchunken, maar dan via een andere ‘kolom’).

Wil je een volledige uitleg over (lateraal) chunken, lees dan dit artikel.

Je hoeft trouwens niet altijd alle 6 de stappen te doorlopen. Soms zijn het er meer, en soms minder. Daarom is de naam veranderd in de N-step reframe. Bovendien werkt de N-step reframe niet met ‘delen’ van een mens, omdat een mens eigenlijk maar één bewustzijn is.

Bovendien wordt er dankzij New Code NLP meer met het onderbewuste gewerkt. Vroeger schreef deze techniek voor dat je zelf met je bewuste brein nieuw gedrag zou bepalen, maar tegenwoordig laten we dit over aan het onderbewuste. Je ziet het vanzelf wel in de stappen van deze techniek…

De 6-staps herkader-techniek (Six Step Reframe) – Alle stappen

 1. Stel het ongewenste gedrag vast: “Welk gedrag of welk symptoom zou je willen veranderen?” Beschrijf dit gedrag in de derde waarnemingspositie. Stap er vervolgens in om het ook geassocieerd te voelen. Voel ook de sensaties in je lichaam terwijl je dat doet.
 2. Start de communicatie met je onderbewuste, eventueel door te beginnen met een Betty Erickson trance-inductie (de stappen hiervan staan in dit artikel over het onderbewustzijn). Na die trance-inductie keer je naar binnen en vraag je je onderbewuste: “Geef me alsjeblieft een ja-signaal zodra je met me wilt communiceren.”
  Dit kunnen interne woorden, interne gevoelens, interne beelden of gebaren zijn als signaal van het onderbewuste. Let op: dit is een onbewust signaal. Forceer het dus niet, dus maak het niet bewust. Als we een tijdje op het signaal moeten wachten, dan wachten we.
  Wanneer het onderbewuste niet wenst te communiceren, kun je vragen: “Wat is je positieve intentie van het niet met me willen communiceren? Als je het hebt, geef dan een signaal.” Vraag dan: “Genereer 4 nieuwe keuzes voor de positieve intentie van het niet willen communiceren. Als je de 4 keuzes hebt, geef dan een signaal.”
 3. Nadat het onbewuste ja-signaal gevestigd is, ga je het nog eens bewust proberen te reproduceren. Als dat lukt, dan is het geen onbewust signaal geweest, dus dan moet stap 2 opnieuw.
 4. Herhaal stap 2 en 3 voor een nee-signaal.
 5. Vraag aan het onderbewuste: “Is er een positieve intentie voor {ongewenst gedrag of symptoom}?” “Wat is je positieve intentie met dit gedrag? Wat probeer je me duidelijk te maken? Als je het hebt, geef dan een signaal.”
 6. Spreek waardering uit voor het onderbewuste.
 7. Optionele stap: Doe een ‘conditional close’: “Onderbewuste, als je nieuwe keuzes kunt hebben qua gedragingen die deze intentie beter kunnen vervullen dan het ongewenste gedrag, zou je dan bereid zijn om dat te doen?”
 8. “Vraag aan je onderbewuste: creëer 4 of meer andere, nieuwe keuzes die ook de positieve intentie kunnen volbrengen, terwijl ze niet de ongewenste aspecten hebben.” Je hoeft niet bewust te weten wat de nieuwe keuzes zijn. Je onderbewuste zegt: ik genereer ze!
  Nu ben je eigenlijk klaar, maar voor de volledigheid doen we de laatste twee stappen ook nog.
 9. “Vraag aan je onderbewuste: geef me een signaal zodra je de nieuwe keuzes accepteert, waarbij het ook acceptabel is voor het leven en de omgeving van {de client}.”
  Wanneer een of meerdere keuzes niet acceptabel zijn, ga dan terug naar stap 4, of identificeer welke van de keuzes niet acceptabel zijn.
 10. Pas de keuzes toe: “Keer naar binnen en vraag het onderbewuste om een signaal te geven zodra het bereid is de verantwoordelijkheid te nemen om de komende tijd de nieuwe keuzes toe te gaan passen.” Dit is eigenlijk een soort future pace. Eventueel kun je de ingangsdatum vragen: “Onderbewuste, geef een signaal als je bereid bent binnen een week nieuwe keuzes toe te gaan passen.” Bij nee: “duurt het korter dan een week? Duurt het langer dan een week? Duurt het een maand?” Etc.
Hierna lezen:  De hypnotiserende kracht van de Efteling (De kracht van kaders) (Handigste looproute & tips!)

Waarvoor heb jij de 6-staps herkadering gebruikt? Laat het weten in de reacties.

Bekijk deze bonuspagina…

Het meeste heb ik te danken aan bijzondere leraren die me de tools voor respect & vrede hebben gegeven. Nu wil ik het werk van mijn leraren voortzetten. Ook heb ik meegeholpen om kwaliteit in deze programma’s te leggen. Klik hier om meer te ontdekken over deze tools, bijvoorbeeld met behulp van video’s, mp3 en scripts.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...