6-staps herkaderen [N-Step Reframe], een heerlijke trance voor verandering

Hoe gaat de 6-staps herkader-techniek? Met deze techniek kijk je naar de positieve intentie van ongewenst gedrag, hindernis of symptoom. Je hoeft trouwens niet altijd alle 6 de stappen te doorlopen. Soms zijn het er meer, en soms minder. Daarom is de naam veranderd in de N-step reframe. Bovendien werkt de N-step reframe niet met ‘delen’ van een mens, omdat een mens eigenlijk maar één bewustzijn is. Bekijk snel de stappen van de techniek.

De 6-staps herkader-techniek (Six Step Reframe) – Alle stappen

 1. Stel het problematische gedrag vast: “Welk gedrag of welk symptoom zou je willen veranderen?”
  Beschrijf dit in de derde waarnemingspositie. Stap er vervolgens in om het ook geassocieerd te voelen. Voel ook de sensaties in je lichaam terwijl je dat doet.
 2. Start de communicatie met je onderbewuste, eventueel door te beginnen met een Betty Erickson trance-inductie. Na die trance-inductie keer je naar binnen en vraag je je onderbewuste: “Geef me alsjeblieft een ja-signaal zodra je met me wil communiceren.”
  Dit kunnen interne woorden, interne gevoelens, interne beelden of gebaren die een signaal kunnen zijn van het onderbewuste. Let op: dit is een onbewust signaal. Forceer het dus niet, dus maak het niet bewust. Als we een tijdje op het signaal moeten wachten, dan wachten we.
  Wanneer het onderbewuste niet wenst te communiceren, kun je vragen: “Wat is je positieve intentie van het niet met me willen communiceren? Als je het hebt, geef dan een signaal.” Vraag dan: “Genereer 4 nieuwe keuzes voor de positieve intentie van het niet willen communiceren. Als je de 4 keuzes hebt, geef dan een signaal.”
 3. Nadat het onbewuste ja-signaal gevestigd is, ga je het nog eens bewust proberen te reproduceren. Als dat lukt, dan is het geen onbewust signaal geweest, dus dan moet stap 2 opnieuw.
 4. Herhaal stap 2 en 3 voor een nee-signaal.
 5. Vraag aan het onderbewuste: “Is er een positieve intentie voor {ongewenst gedrag of symptoom}?” “Wat is je positieve intentie met dit gedrag? Wat probeer je me duidelijk te maken? Als je het hebt, geef dan een signaal.”
 6. Spreek waardering uit voor het onderbewuste.
 7. “Vraag aan je onderbewuste: creëer 4 andere keuzes die ook de positieve intentie kunnen volbrengen, terwijl ze niet de negatieve kant hebben.”
  Nu ben je eigenlijk klaar, maar je voor de volledigheid doen we de laatste twee stappen ook nog.
 8. “Vraag aan je onderbewuste: geef me een signaal zodra je de nieuwe keuzes accepteert, waarbij het ook acceptabel is voor het leven en de omgeving van {de client}.”
  Wanneer een of meerdere keuzes niet acceptabel zijn, ga dan terug naar stap 4, of identificeer welke van de keuzes niet acceptabel zijn.
 9. Pas de keuzes toe: “Keer naar binnen en vraag het onderbewuste om een signaal te geven zodra het bereid is de komende tijd de nieuwe keuzes toe te gaan passen.” Dit is eigenlijk een soort future pace. Eventueel kun je de ingangsdatum vragen: “Onderbewuste, geef een signaal als je bereid bent binnen een week nieuwe keuzes toe te gaan passen.” Bij nee: “duurt het korter dan een week? Duurt het langer dan een week? Duurt het een maand?” Etc.

Waarvoor heb jij de 6-staps herkadering gebruikt? Laat het weten in de reacties.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!