Wat is de betekenis van sarcasme? Hoe werkt de psychologie achter sarcasme? Sarcasme staat ook wel bekend als de taal van tieners en vrouwen. Hier vind je de leukste sarcastische opmerkingen en quotes als voorbeeld. Lees verder…

De betekenis van sarcasme volgens het woordenboek?

De meeste woordenboeken definiëren sarcasme als iets negatiefs: “Bittere spot. Bespotting. Bijtende spot. Bitter gezegde. Cynisme. Hatelijkheid. Ironie. Scherpe spot. Stekeligheid. Vorm van humor.” Wikipedia beschrijft sarcasme bovendien als scherp en agressief van aard, veelal met de bedoeling om te kwetsen.

Wij omarmen sarcasme echter ook graag als iets positiefs – als een intelligente vorm van humor die je ook op een positieve, vrolijke manier kunt brengen. Zie volgende paragraaf…

Wij maken graag een verschil tussen sarcasme en cynisme

 • Sarcasme kan naast negatieve bedoelingen ook heel positieve, grappige en leuke bedoelingen en effecten hebben. Je kunt het gebruiken om een verbinding met iemand te maken en sociale intelligentie te tonen.
 • Cynisme is negatief en levert nooit een lach op, hoewel de cynische uitspraak leuk bedacht kan zijn. Daarnaast worden cynische uitspraken gebruikt om mensen pijn te doen en te pesten.

Voorbeelden van bijtende spot (cynisme)

Zoals je hieronder kunt zien, doen cynische opmerkingen pijn. Ze zijn erg negatief en worden gebruikt om iemand te pesten:

 • “Stilte is goud. Duct tape is zilver.”
 • “Ik klapte omdat het af is, niet omdat ik het leuk vind.”
 • “Blijf je ogen rollen. Misschien vind je daarachter wel een brein.”
 • “Hou je mond als je tegen me praat.”
 • “Ik zou het met je eens zijn, maar dan zouden we het allebei mis hebben.”
 • Als onwetendheid gelukzaligheid is…. Je moet de gelukkigste persoon op deze planeet zijn.”

Pas sarcasme toe op een positieve manier (behalve als je met jongens onder elkaar bent)

hoe ben je sarcastisch

Sarcasme is een geweldige manier om een connectie te bouwen en intelligentie te tonen, maar wel van man naar vrouw en vrouw naar man. Als mannen onder elkaar dit gaan doen, wordt het wat ongemakkelijk. In de komende paragrafen leer je hoe je dit op een positieve manier kunt inzetten.

Hierna lezen:  Hoe improviseer je? 43 improvisatietheater-tips! [Theatersport & Acteren]

Positief sarcasme leren? Laat jouw gevoel, daden en woorden niet overeenkomen

Wil je een positieve, leuke sarcastische grap maken? Laat jouw gezichtsuitdrukking en stemtoon dan niet overeenkomen met je uitspraak. Dit wordt ook wel incongruentie genoemd.

Een overdreven vorm van incongruentie is sarcasme. De intonatie en gezichtsuitdrukking van een sarcastisch persoon komen totaal niet overeen met zijn/haar woorden.

Sarcasme zo makkelijk mogelijk toepassen? Simpele trucjes om te onthouden…

Hoe pas je dit simpel toe in de praktijk? Check dan deze twee trucjes:

 • Vaak komt het erop neer dat je een positieve of negatieve uitspraak doet, terwijl je ondertussen een strak/neutraal gezicht aanhoudt en dat je stem ook strak/neutraal/emotieloos is.
 • Zeg gewoon het tegenovergestelde van wat je daadwerkelijk vindt of voelt. Een voorbeeld: ben je jouw passie aan het beleven en zegt iemand: “Dit vind je wel leuk hè?” Zeg dan: “Nou, eigenlijk vind ik het doodsaai.” Laat direct weten dat het een grapje is en je hebt direct punten gescoord.

Sarcastische grappen: voorbeeldzinnen van sarcastische opmerkingen en sarcastisch gedrag

sarcasme voorbeelden

Hier vind je een aantal grappige sarcastische quotes ter inspiratie:

 • De beveiliging op het vliegveld zegt casual dat hij je tas doorzoekt op explosieven. “Hij gaat alleen maar even voor explosieven checken. Het zijn maar explosieven.”
 • “Lul!” Terwijl je het niet echt meent: je vindt de ander niet echt een lul, maar het is juist een goede vriend!
 • Zeuren Nederlanders om het warme weer? Zeg dan: “Echt stront vervelend, dat warme weer.”
 • Maakt iemand per ongeluk een belediging, zoals: “Je ziet er moe uit.” Zeg dan: “En… bedankt”. Of: “Dankjewel” (met een strak gezicht).

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: