Hoe kom je van je ochtendhumeur af? Hoe zorg je ervoor dat je op een positieve manier de dag begint? In dit artikel vind je de beste tips om dit te bereiken. Lees verder…

Hoe krijg je net zo'n positief ochtendhumeur als de jongen in deze video?

Last van een ochtendhumeur? Dan ben je echt niet de enige. Er zijn maar weinig mensen échte ochtendmensen. Zeker als je jong bent (in of na de puberteit), zul je ervaren dat het bijzonder moeilijk is om vroeg je bed uit te komen zonder chagrijnig te zijn. Vroeg uit bed komen is voor veel mensen lastig, maar in de huidige maatschappij moeten we er vaak nog vroeger uit dan wat onze natuurlijke klok ons verteld. Daar komt dat chagrijnige gevoel dus vandaan.

Wat kun je doen tegen een ochtendhumeur? De beste tips…

Als je ’s ochtends fris uit bed wilt komen, zul je het lichaam duidelijk moeten maken dat de dag toch echt begonnen is. Hoe doe je dat precies? Het begint allemaal met het openen van de gordijnen (in hartje winter helpt dat helaas alleen niet). Daglicht zorgt ervoor dat het hormoon cortisol wordt aangemaakt: dit hormoon is het wakker-hormoon dat zorgt dat je actief wordt. Eet iets en drink een sterke kop koffie of juist een stevig glas sinaasappelsap.

Tip één: op tijd naar bed gaan

Het is misschien niet iets dat je wilt horen, maar op tijd naar bed gaan is de #1 manier voor een blijer lijf. ’s Ochtends vroeg niet uit bed kunnen komen, kan te maken hebben met een gebrek aan slaap. Je hebt per nacht zo’n acht uur slaap nodig. Kom je daar niet aan, dan zal je lichaam gaan protesteren als je toch je bed uit moet. Dat gevoel ontstaat dan niet alleen ’s ochtends vroeg, maar ook later. Als je te vaak te weinig slaapt, kan je slaapritme drastisch gaan verschuiven.

Hierna lezen:  Vroeg opstaan - Eindelijk lukt het dankzij deze 7 tips!

Tip twee: zorg in de ochtend voor veel natuurlijk licht

Wist je dat daglicht ervoor zorgt dat de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) wordt stilgelegd. In plaats daarvan wordt het hormoon cortisol (het wakkerhormoon) aangemaakt. Nu is het natuurlijk een probleem als je in hartje winter om half zeven uit bed moet komen: de zon is dan nog niet op. Dit is iets waar scholen en werkgevers geen enkele rekening mee houden. Toch kun je hier ook wat aan doen, dankzij de Philips Wakeup Light. Jep, dat is gratis reclame voor Philips…

Tip drie: schrap het haasten

Haasten levert stress op en van stress word je alleen maar meer chagrijnig. Het is daarom beter om een half uurtje eerder uit bed te komen, zodat je alles lekker rustig aan kunt doen. Je hebt tijd om op je gemak een kop koffie te drinken en wat te eten. Zo word je natuurlijk wakker.

Tip vier: bereid zoveel mogelijk voor in de avond ervoor

Als je ’s ochtend weinig tijd hebt, loont het om de avond ervoor al van alles voor te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld je kleding al uitzoeken en je werktas al in te pakken. Het enige dat nog overblijft, is jezelf wakker schudden, je kleding aan te trekken, wat te eten en je tanden te poetsen. Je hoeft alleen de basics nog te doen en daarna is het een kwestie van gaan met de banaan.

Tip vijf: vraag begrip van anderen

Heb je huisgenoten die echte ochtendmensen zijn? Laat ze dan weten dat het verstandig is om je ’s ochtends vroeg met rust te laten. Het laatste wat je wilt is omringd worden door vrolijkheid en twintig vragen naar je kop krijgen. Vragen mag, pas een uur nadat je wakker bent.

Tip zes: zorg ervoor dat je makkelijk kunt inslapen

Dat betekent: voor je gaat slapen geen opwekkende activiteiten meer. Het begint met geen cafeïne (cola, koffie, etc.) drinken. Wist je dat beeldschermen je wakker maken? Ga dus ruim voordat je gaat slapen van die computer of laptop af en leg ook je mobiel weg. Blijf niet te lang aan het beeld gekluisterd, dat heeft een negatieve impact op je slaapgevoel. Ook wordt het niet aangeraden om ’s avonds laat te sporten. Wat wel helpt: een lekker glaasje warme melk.

Tip zeven: een prettige wekker kiezen

Dit is misschien een inkoppertje, maar kies voor een wekker waar je makkelijk wakker van wordt. Kies bijvoorbeeld voor een favoriet liedje van je, zodat je gelijk al wat vrolijker uit bed stapt. Serieus, van welk liedje spring je altijd spontaan op? Nou, als je dat als je wekker instelt, kan de ochtend al niet meer stuk en sta je makkelijk op.

Hierna lezen:  Circle of excellence - Zo gaat deze krachtige NLP-techniek

Tip acht: snoozen is slecht voor je

Snoozen is heel slecht voor je humeur. Het is veel beter om meteen uit bed te komen, anders raken je hormonen in onbalans en voel je je alleen maar een stuk vermoeider. Weg dus met die snoozeknop.

Lees ook: Maandagochtend-tips: De week goed beginnen [Hekel aan maandag]

Luister naar je lichaam

ochtend humeur tips hoe

Het is belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Als je vroeger uit bed moet komen (vanwege je ‘stomme’ werk of school) dan gaat je lichaam protesteren. Je wordt chagrijnig. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je lichaam minder luid protesteert als je vroeg uit bed moet komen. Met het verkeerde ben uit bed stappen is niets geks: zeker 1 op 3 Nederlanders heeft er last van. Onder 35 jaar is het maar liefst 50% van de bevolking.

Het wordt beter als je ouder wordt

Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans op een ochtendhumeur. Als 65-plusser is de kans dat je met het verkeerde been uit bed stapt nog maar zo’n 20%. Dat heeft er ook mee te maken dat ouderen veel vroeger onder de lakens gaan en dus hun 8 uurtjes slaap vroeger op de dag hebben bereikt. Ze staan vroeger op omdat hun slaaproutine vroeg op de dag al ten einde is.

Vervelende biologische klok

Pubers en jongeren wordt weleens kwalijk genomen dat het hun eigen schuld is dat ze ’s ochtends chagrijnig wakker worden: ze gaan immers veel te laat naar bed. Toch is dat niet helemaal hun schuld. De hersenen van jongeren werken anders die van ouderen, waardoor ze pas later op de avond moe worden. Naar bed gaan wordt pas aantrekkelijk als je je echt moe voelt. Iemand die naar bed gaat maar nog niet moe is, zal waarschijnlijk alleen maar wakker liggen.

Ochtendhumeur is avondmens

tips tegen de ochtendhumeur

Kortom: iemand die ’s ochtends last heeft van een humeur is waarschijnlijk een avondmens. Een avondmens is iemand die pas veel later melatonine (het slaaphormoon) aanmaakt dan een ochtendmens. Als bij een avondmens ’s ochtends vroeg de wekker gaat, geeft de hormoonspiegel in de hersenen aan dat het nog nacht is en dat opstaan absoluut geen goed idee is.

Slaap lekker, wordt lekker wakker

We hopen dat de bovenstaande tips je helpen met een positiever gevoel uit bed te komen. Je zult waarschijnlijk nooit echt een ochtendmens worden, maar we kunnen wel een deel van de frustratie wegnemen. O ja, wat ook helpt: een plens ijskoud water in je gezicht gooien.

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Gemoedstoestanden, wat zijn het en wat kun je ermee?

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: