In het Nederlands heet deze techniek: de Cirkel van Excellentie. Het is een techniek om hulpbronnen op te roepen door gebruik te maken van ruimtelijke ankers. Weet dat al die vaardigheden al in je zitten. Het enige wat we gaan doen is die vaardigheden manifest te maken met een leuke techniek: De Cirkel van Excellentie.

De Cirkel van excellentie – De stappen en het script voor de techniek

Hieronder vind je de stappen zoals ze aan bod komen in een NLP-opleiding.

 1. Bepaal de context waarin je meer keuze wilt. Dat kan bijvoorbeeld zijn: een ongewenste gemoedstoestand die je op een bepaald moment voelt waarvan je bevrijd wil zijn, of denk aan een toekomstige situatie waar je graag ander gedrag bij wil vertonen.
 2. Optioneel bij deze techniek: welke negatieve ankers triggerren deze ongewenste gemoedstoestand(en)? Je kunt de client alle triggers die hij zintuiglijk waarneemt, op volgorde of tegelijk laten vertellen.
 3. Associeer in deze context. Hierdoor kan de coach de cliënt kalibreren. Bovendien weet de cliënt nu helderder waar de context over gaat, waardoor hij met een grotere precisie de volgende stap kan doen.
 4. Denk aan drie of meer gewenste gemoedstoestanden / hulpbronnen die van pas kunnen komen en de ongewenste kunnen opheffen.
 5. ‘Stel je voor, Debbie, dat er voor je op de grond een cirkel ligt. En in die cirkel liggen precies al die {gemoedstoestanden} (noem ze op voor het versterkende echo-effect). Waar zie je deze cirkel in de ruimte? Heel goed. Je mag daar over enkele momenten een verbinding mee maken, Debbie.'
 6. ‘En eerst wil ik je vragen: als je deze cirkel een kleur mocht geven, welke kleur zou dat zijn? Wat voor geluid maakt het? Hoe zien de grenzen van de cirkel eruit? Maak de cirkel zo mooi als jij wilt.'
 7. Wek de gewenste gemoedstoestand op voor de eerste gewenste gemoedstoestand / hulpbron. Hier vind je manieren om dit te bereiken. Bijvoorbeeld: ‘Wat is je beste ervaring met {state 1}? Herinner je dat moment. Keer er intensief naar terug. Zie wat je toen zag, hoor wat je toen hoorde en voel wat je toen voelde. Denk aan herinnering(en) waarin je die eigenschappen had. Beschrijf de herinnering(en) uitgebreid.'
 8. Versterk deze gemoedstoestand met de tips uit het artikel waarin je leert hoe je iemand hypnotiseert.
 9. ‘Stap – terwijl je die ervaring en {bijbehorende state 1} vasthoudt en versterkt – langzaam in de cirkel zodat je ermee in verbinding staat. (Eventuele extra begeleiding in de cirkel om de gemoedstoestand te blijven versterken in de cirkel:) Doe je ogen maar dicht. Voel die krachtige emotie je omringen, terwijl het door heel je lichaam stroomt. Adem in het gevoel. Beleef die gebeurtenis echt. Geniet er volledig en compleet van.' Versterk ook de submodaliteiten van de cirkel, naast de submodaliteiten van de herinnering! Als het afzwakt, stapt de client eruit en probeer je opnieuw de state te versterken.
 10. Deze stap is optioneel, omdat het in de cirkel stappen op zichzelf een anker is: anker deze {state 1}. Voel eventueel wat je handen automatisch doen en veranker dat.
 11. Stap even uit de cirkel. Laat die states achter in de cirkel, want daar is hun thuis, daar leven ze. Schud los.
 12. Test de cirkel door er met een neutrale state in te lopen. Kalibreer of het ruimtelijke anker van de cirkel voldoende sterk is en laat de client weer uit de cirkel komen en losschudden.
 13. We herhalen stap 7 tot en met 12 per gewenste state die bij stap 4 genoemd is. Loop, tussen de uitvoering van deze states in, steeds uit de cirkel en er weer in voor het fractionerende effect, en natuurlijk om te testen. 
  Bijvoorbeeld: ‘Wat is je beste ervaring met {state 2}? Stap in die herinnering en beleef het opnieuw via je eigen ogen. Stap nu, terwijl die {state 2} sterker wordt, in de cirkel. En dat paars komt weer omhoog. Voel de warmte, en {state 2}. Heel goed. Hoe voelt het? Stap er weer uit. Schud los. Test. En dan weer hetzelfde voor state 3, etc.
 14. Test de complete cirkel zodra je klaar bent met het toevoegen van states. Dus test hoe de cirkel aanvoelt nu alle gemoedstoestanden erin zitten.
 15. ‘Nu gaan we al deze opgewekte gewenste states inzetten voor de context waarbij je die states nodig zou kunnen hebben: Wek die context weer op door erin te associëren.
 16. ‘We stappen zo weer in de cirkel terwijl we in de ongewenste situatie zijn. We zetten de gewenste states, die zo meteen weer komen opborrelen, in voor de ongewenste situatie of state. Stapel al die states straks op elkaar, door in de cirkel te lopen, en alle drie de ankers van de gewenste states achter elkaar aan te zetten (optioneel). Doe het nu: loop in de cirkel, vuur de ankers voor de {states} af en voel ze door je aderen schieten. Misschien merk je wel de {states} op, en die {kleur van de cirkel} wordt intenser, en die (states opnoemen) stromen vanuit de cirkel helemaal omhoog door je lichaam helemaal naar je hoofd. En je lichaam voelt het helemaal. Neem er maar een bad in. De {paarse} kleur komt weer. De warmte komt weer. De {rust} is er. En je bent in die situatie, en je doet wat je doet, maar nu geniet je ervan met {rust} en {noem alle states weer op}.
 17. Gebruik vooronderstellingen om integratie te impliceren: merk op hoe de situatie al aan het transformeren is. Merk op hoe het nu anders is.
 18. Neem alle tijd die je wil en stap er daarna maar weer uit.
 19. ‘Breek state' met een patroononderbreking. Kom terug in de kamer.
 20. Gebruik een vooronderstelling om naar het effect te vragen: op welke manier was het anders?
 21. ‘Gebruik de cirkel eventueel zelf als anker voor toekomstige situaties, door hem bijvoorbeeld bij je eerste verkoopgesprek op de grond uit te werpen en voor te stellen. Voel alle states van de cirkel dan weer door je heen schieten! Comprimeer hem eventueel tot hij in je broekzak past zodat je hem kunt uitgooien wanneer je wil.'
 22. Future pace met een vooronderstelling: ‘Haal een toekomstige situatie voor de geest waarin voorheen het oude zou gebeuren, en merk op hoe het nu anders gaat.' Of future pace met deze specifieke techniek: ‘Denk aan een toekomstige situatie die je tegen gaat komen, waarin de ervaring van de cirkel je van pas kan komen, en repeteer de toekomstige taak met alle gevoelens, terwijl je weer in die cirkel stapt, denkend aan die context.'
 23. Breek state. We zijn klaar!
Hierna lezen:  Mapping Across uitleg (kom van verslavingen af met Like to Dislike)

Eventuele bonus voor de circle of excellence

 1. ‘Welke nog niet besproken vaardigheid/states heb je nodig voor de future pace-context?'
 2. ‘Zie deze bronnen voor je zweven, boven de cirkel. Knijp ze samen. Geef dat een andere kleur en besprenkel het over de cirkel.'
 3. ‘Ga in de cirkel staan en mix alles samen: de aanvankelijke gewenste hulpbronnen, en de nieuwe die je eraan hebt toegevoegd.'
 4. Stap eruit en voer de future pace weer uit om je werk te testen. Daarna: ‘Hoe voel je je, hoe kijk je er nu anders tegenaan om voortaan in zo’n situatie te komen?'

cirkel van excellentie

Variatie: Plaats ongewenste states, zoals woede/verdriet/zelfmedelijden/frustratie uit de cirkel. Na een tijdje ga je er eentje steeds terugnemen in de cirkel, hem voelen, hem accepteren en dan laten veranderen. Dan is die vrij.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: