coach-state

COACH-state: hoe maakt dit jouw coaching productiever?

De COACH-state, wat is het en waarvoor kun je het gebruiken? Het is in ieder geval een erg productieve gemoedstoestand waarin je wil verkeren als je met cliënten gaat werken. Betreed zelf de COACH-state voordat je een sessie begint. Je kunt deze state ook aan de client geven voordat je een sessie begint. 

Het bereiken van de COACH-state staat nauw verbonden met het ‘zijn in het hier-en-nu’. Laten we eerst de afkorting ophelderen. COACH staat voor het volgende:

  • Centered
  • Open
  • Attending with awareness
  • Connected
  • Holding

Wat zijn kenmerken van de COACH-state?

Kenmerken van een afwezigheid van de COACH-state zouden kunnen zijn: wankel, gespannen gezicht en stress. Dat verander je dus, door middel van de COACH-state, in concentratie, helderheid en vrede. Deze gemoedstoestand is daarnaast een soort rotsvast vertrouwen in jezelf, om bijvoorbeeld alles wat in je lichaam gebeurt, van top tot teen te vertrouwen. ‘Ik vertrouw mijn lichaam. Daarom ben ik zo zelfverzekerd!’

Als je ‘in state’ bent, voel je je als volgt:
– Compleet zijn
– Gevoel van positiviteit, dominantie, vreugde en stabiliteit (zekerheid en niet reactief).
– Jij bent de bron van de goede emoties en de waarde (in de ogen van anderen is dat ook echt zo).
– Toestaan wie je bent
– Natuurlijkheid waarin alles klikt
– Totale overvloed, en niks kan fout gaan
– Je beste zelf
– Je laat los wat mensen van je vinden

Hoe raak ik in de COACH-state?

Wanneer je merkt dat je de kenmerken van de COACH-state niet voelt, dus wanneer je merkt dat je je niet zelfverzekerd voelt wanneer er een uitdaging voor je staat, doe je het volgende: haal drie keer bewust en diep adem… En laat alle hechting, verlangens en angsten gaan, en de wil om in controle te zijn. En zeg tegen jezelf: “Ik vertrouw je, lichaam. Ik vertrouw je, spontaniteit. Ik vertrouw je, onderbewuste. Ik vertrouw je, de intelligentie die mij leidt. Ik vertrouw alles wat door me heen gaat en alles wat in mij gebeurt.“

Vertrouw het. Vertrouw jezelf. Het gaat heel diep. “Ik vertrouw mijn moed, ik vertrouw mijn hart.” Je verstand zal dit gaan wantrouwen en denken: “Doe het niet.” Maar wie is intelligenter? Je hart, omdat het is aangesloten met iets dat je verstand niet eens kan zien.

coach-state

Opmerkingen over deze gemoedstoestand

  • De state die je door deze oefening verkrijgt, is meteen ook een ideale state voor leren.
  • Met deze oefening leer je helemaal bewust te worden van ‘het nu’ en van de plek waar je bent: ‘het hier’. Je traint je meditatie-vaardigheden hier dus ook mee.
  • Doe de oefening voor zintuigelijke scherpzinnigheid ook met je ogen open, zodat je jezelf traint om aanwezig te zijn in je normale dagelijkse bezigheden, waarbij je je ogen ook open hebt.

Wil je echt goed in een COACH-state komen? Gebruik dan bijvoorbeeld de volgende geleide meditatietekst.

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder & deel dit met je vrienden!