Wat is New Code NLP en wat is de gedachte erachter? Hoe kun je het toepassen? In dit artikel vind je een uitleg over New Code NLP. Lees verder…

Bronnen en originele bedenkers van New Code NLP: de eigenaren van NLP Academy UK

Wat is New Code NLP? Actie als toegangspoort tot alle bronnen van het onderbewuste…

new code nlp uitleg

New Code NLP bestaat uit een aantal technieken met de intentie om slechts enkele effectieve dingen te doen, in plaats van je bezig te houden met overbodige details. Dit was ook de intentie van ‘classic code NLP', maar New Code NLP doet daar een schepje bovenop.

Wat zijn die overbodige details dan? In New Code NLP willen we…

 • Minder praten…
 • Minder ingaan op inhoud…
 • Minder nadenken over een geschikte oplossing…
 • Minder psychologiseren…
 • Minder gegraaf in het verleden…
 • Minder ingewikkelde technieken…
 • Minder weten…

Al die dingen laten we gewoon lekker over aan het onderbewuste brein. Die is namelijk veel intelligenter dan het bewuste brein.

Hoe doen we dat? Door meer te doen. Inderdaad, letterlijk met je lichaam. Want door daadwerkelijk iets te doen, kun je je gemoedstoestand veranderen.

Wat is de snelste manier om je prestaties te verbeteren? Verbeter je gemoedstoestand. Wat is de snelste manier om je gemoedstoestand te verbeteren? Verbeter je fysiologie. Met andere woorden: doe iets met je lichaam.

Maar hier houdt het nog niet op. In New Code NLP richten we ons niet op een specifieke, bewust uitgekozen gemoedstoestand, zoals eentje met ‘vindingrijkheid', ‘zelfvertrouwen' of ‘creativiteit'. In New Code NLP gaan we een soort meditatieve gemoedstoestand betreden waarin alle mogelijke bronnen toegankelijk zijn. Zo'n ultieme gemoedstoestand wordt een “high performance state”, “know nothing state” of “flow” genoemd.

In zo'n “high performance state” hoeft er geen beroep gedaan te worden op het bewuste brein – het veel krachtigere en intelligentere onderbewuste brein is dan maximaal actief.

Overrompel het denkende verstand met actie.

New Code NLP gaat dus niet om het veranderen van specifiek gedrag

Als je aan New Code NLP doet, ga je niet denken: “Vandaag ga ik gedrag A vervangen met gedrag B door middel van bron C die in mij zit.” Wat doen we dan wél bij New Code NLP?

Hierna lezen:  NLP-Therapie: Zo Werkt Een NLP-Therapeut [Uitleg]

Het enige waar je je op richt, is het bereiken van een “high performance state,” oftewel “know nothing state.” Want als je dat doet, zal het geschikte gedrag in een bepaalde situatie automatisch gebeuren.

In New Code NLP werken we minder bewust en meer onbewust.

Hoe bereik je dan zo'n high performance state, oftewel know nothing state?

Misschien werkte je al met ademhaling en meditatie om in “flow” te raken. New Code NLP heeft daar een prachtige aanvulling op. Een van de meest bijzondere elementen van New Code NLP zijn de “High Performance Games“. Dit zijn games waarmee je in zo'n high performance state raakt. High Performance Games activeren al je neurologische circuits.

Er zijn er honderden en iedereen kan zo'n High Performance Game ontwerpen. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar zo'n game aan moet voldoen. Een paar van die voorwaarden zijn: beide hersenhelften moeten worden geactiveerd, het hele lichaam moet geactiveerd worden en er moet gebruik gemaakt worden van minimaal drie representatiesystemen, oftewel zintuigen.

De meest bekende High Performance Games zijn ‘The Alphabet Game', ‘The Croydon Ball Game' en ‘The NASA Game'. Deze games kennen ook verschillende ‘niveaus' waarmee je het steeds actiever maakt – en waardoor je gemoedstoestand ook steeds krachtiger wordt. Dit is een link naar de officiële website.

New Code-games zijn uitstekend geschikt als coaching-interventie. Ook kun je ze altijd even tussendoor, bijvoorbeeld doen om iets wat je eerder geleerd hebt, in het lichaam te laten integreren. Sterker nog: doe het compulsief op ieder moment waarop het kan!

Hoe gaat een New Code-interventie een High Performance Game gebruikt wordt?

new code interventie

Een van de New Code-technieken is het gebruikmaken van een High Performance Game. Om zo'n game als coaching-tool toe te passen, doorloop je de volgende stappen:

 1. Kies vanuit de derde waarnemingspositie een context van je leven waarin je verbetering en meer keuzes wilt. Je ziet deze context in de ruimte, terwijl je jezelf daar ook in ziet. Vraag de situatie uit, inclusief: Wat zie je? Wie is er allemaal bij, etc.
 2. Stap erin, dus associeer. Voel hoe het is.
 3. Stap eruit, schud los en voer een van de High Performance Game uit om een content-vrije high performance state op te wekken. Dit doe je minimaal 15 minuten – en in ieder geval 10 minuten tijdens je piekprestatie in de game.
 4. Stap direct in de context van stap 1, en merk hoe je anders reageert.

Een paar High Performance Games

Dit is slechts een verkorte vertoning van de echte instructies. Voor het originele materiaal verwijs ik je graag naar de officiële website van NLP Academy, waar je onder andere informatie vindt over de officiële New Code-trainingen. Je moet echt een training bij hun volgen als je de volledige ervaring wilt hebben. Dit artikel geldt slechts als citaat voor hun sublieme werk.

Hierna lezen:  PSYCH-K®, Wat Is Dit Voor Methode? [Betekenis & Ervaringen Nederland]

Het is de taak van de coach om te controleren of de cliënt iedere ronde lang genoeg doet en voldoende gewend is geraakt om de betreffende moeilijkheidsgraad moeiteloos te doen. Daarna kan de cliënt pas door naar de volgende stap.

[Voorbeeldgame 1] Croydon Ball Game

*Intellectueel eigendom van NLP Academy UK.

Ronde 0
De coach gooit steeds een balletje naar de cliënt. De cliënt gooit de bal ook steeds terug. Gooi gewoon over met een bal. Tip: vind er een ritme in en maak het extra speels en snel met twee ballen.

Ronde 1
Geef de cliënt nu de eerste opdracht: iedere keer als de coach ‘links' zegt, moet de cliënt de bal met zijn/haar linker hand vangen. Iedere keer als de coach ‘rechts' zegt, moet de cliënt de bal met zijn/haar rechter hand vangen. Iedere keer als de coach ‘allebei' zegt, moet de cliënt de bal met allebei zijn/haar handen vangen.

Ronde 2 (geen officiële stap)
Zegt de coach links, dan vangt de cliënt met rechts. Zegt de coach rechts, dan vangt de cliënt met links.

Ronde 3 (officiële stap 2)
Voeg de volgende uitdaging toe: de cliënt moet steeds het tegenovergestelde been optillen. Bij ‘allebei' moet de cliënt ook nog eens springen of bukken.

Ronde 4
De cliënt klapt steeds na het teruggooien drie keer. Een keer voor zijn/haar lichaam, daarna direct keer achter de eigen rug en daarna snel weer voor het lichaam.

Light variant: de cliënt klapt 1x.

Ronde 5 De cliënt zingt, neuriet of lala't er ook bij.

Ronde 6
Na de snelle drie-klap draait de cliënt ook een rondje. Maar niet iedere worp maar om en om.

Houd deze laatste fase 10 minuten op volle kracht vol. Daarna leidt de coach de cliënt direct naar de representatie in de ruimte – van de context waarin de cliënt meer keuzes wil. “Hoe voelt deze situatie nu anders?”

[Voorbeeldgame 2] Alphabet Game

*Dit is intellectueel eigendom van NLP Academy UK.

Schrijf het alfabet van A t/m Y op een vel papier. Schrijf onder iedere letter – in een iets kleiner formaat – een extra letter. Dat kan zijn:

 • R: doe je rechter arm omhoog.
 • L: doe je linker arm omhoog.
 • T: doe allebei de armen omhoog.

Ronde 1
De cliënt leest het alfabet hardop voor. Daarbij voert hij/zij de opdracht uit die bij iedere letter staat.

Ronde 2
De cliënt doet hetzelfde als ronde 1, maar dan achterwaarts, dus beginnend bij de letter Y.

Ronde 3
De cliënt doet hetzelfde als ronde 2, maar dan gebruikt de cliënt de linker arm wanneer er R staat – en de rechter arm wanneer er L staat. Bij T springt de cliënt. Houd deze laatste fase 10 minuten op volle kracht vol. Daarna leidt de coach de cliënt direct naar de representatie in de ruimte – van de context waarin de cliënt meer keuzes wil.

Hierna lezen:  Wat Is Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)? Complete Wiki/Betekenis

[Voorbeeldgame 3] Een zelfbedachte High Performance Game

Toen mijn nichtje en ik een keer aan het wandelen waren, hadden we behoefte aan een High Performance Game. Echter… we wilden blijven lopen. En aangezien iedereen een High Performance Game kan creëren, besloten we dat te doen.

Ronde 1
Blijf samen wandelen. Iedere keer dat de coach een Engels woordje zegt, vertaalt de cliënt dat woordje in het Spaans. Iedere keer dat de coach een Duits woordje zegt, vertaalt de cliënt dat woordje in het Nederlands.

Ronde 2
De cliënt geeft bij iedere vertaling de coach een low five. Wanneer de cliënt een Spaans woordje teruggeeft, moet hij/zij met zijn/haar rechter hand low fiven. Wanneer de cliënt een Nederlands woordje teruggeeft, moet hij/zij met zijn/haar linker hand low fiven.

Ronde 3
Maak het extra moeilijk door er tussendoor steeds een kruispas bji te doen en een klassiek nummer te neuriën.

New Code NLP is een speeltuin voor volwassenen.

[Alternatief] En wat als niemand mag het mag zien? Dan kun je nog altijd ademen…

Binnen New Code NLP wordt ook verwezen naar je ademhaling als tool om je fysiologie en gemoedstoestand te veranderen. Onderstaand ademhalingspatroon wordt in New Code NLP ‘Breath of Life' genoemd.

 1. Plaats je handen op je onderbuik en adem 3 tellen door je neus in. Zorg ervoor dat je handen door je ademhaling opgetild worden.
 2. Nu je longen gevuld zijn en je onderbuik groter is geworden, houd je je adem 3 seconden vast.
 3. Nu adem je 6 seconden via je mond uit.
 4. Houd – nu je longen leeg zijn – dit 3 seconden vast.
 5. Adem weer 3 seconden in via je neus.
 6. Doe dit een aantal keer en je zal merken dat het steeds beter zal gaan én dat je je steeds rustiger voelt.

De invloed van New Code NLP op classic code NLP

new code invloed

In de beginjaren van classic code NLP werd er wel gesproken over het onderbewustzijn, maar er bestonden geen methodieken om met het onderbewustzijn te werken. New Code NLP heeft invloed gehad op de klassieke NLP-technieken door het onderbewustzijn er ook bij te activeren.

Voorbeelden zijn zesstaps-herkaderen en de Swish-techniek. Oorspronkelijk moest men in deze technieken zélf met het bewuste brein nieuw gedrag bedenken, maar door de jaren heen zijn steeds meer mensen het genereren van het nieuwe gedrag aan het onderbewustzijn over gaan laten.

New Code NLP is veel omvattender dan dit artikel… bekijk het originele werk

In het boek ‘Whispering in the wind' noemen John Grinder & Carmen Bostic St Clair negen verschillende componenten van New Code NLP. In dit artikel gingen we enkel in op de meest opvallende componenten.

Hierna lezen:  Neuro Associative Conditioning / Dickens-Techniek / Leverage [Pijn-Plezier-Principe]

Het complete New Code NLP-werk is direct van de bron te leren bij NLP Academy.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: