Vroeg opstaan, bijvoorbeeld voor school of voor je werk, is gezond. Maar hoe kun je het ook gaan doen? In dit artikel vind je de echt werkende tips om vroeg op te staan. Lees verder…

Tip 1 – Sta jezelf toe om 'trucjes' te gebruiken om vroeg op te staan

Het is geen teken van zwakte als het je niet uit eigen kracht lukt om vroeg op te staan. Sterker nog: het is een teken van intelligentie als je trucjes gebruikt – zoals het verplaatsen van je wekker naar de andere kant van de kamer – om beter wakker te worden. Na een tijdje wordt het eenvoudig voor je om uit jezelf vroeg op te staan. Op het begin is het prima om trucjes te gebruiken.

Tip 2 – Verplaats je wekker naar de andere kant van de kamer

Nu moet je wel opstaan om de wekker uit te zetten. De moeilijkste stap is hierdoor al gezet! Nu moet je alleen nog een klein beetje extra discipline hebben om naar de badkamer te lopen, in plaats van terug naar je bed.

Tip 3 – Tel tot drie en… Spring uit bed!

vroeg opstaan

Spring vol enthousiasme. Dan heb je dat ook meteen gehad. Begroet de dag met open armen. Je leeft!

Tip 4 – Gun de ochtend aan jezelf: heb iets om naar uit te kijken

Als je de ochtenduurtjes als geschenk aan jezelf ziet, kan je niet wachten om op te staan. Je kunt in deze uurtjes doen wat je wil. Wil je mediteren, schrijven, genieten van groente en fruit, aan je onderneming werken? Het kan, voordat de normale dag gaat beginnen. Houd je telefoon nog uit en geniet!

Hierna lezen:  Dear Good Morning Community Van Lienke De Jong: Review & Ervaringen [2024]

Tip 5 – Houd rekening met een aantal weken wen-tijd

Vooral de eerste tien dagen kunnen vaak het moeilijkst zijn. Houd vol tot de dertigste dag, want dan is de gewoonte er goed ingesleten en wordt het alleen maar leuk en eenvoudig.

Tip 6 – Vroeg opstaan? Volg het voorbeeld van ‘The 5 A.M. Miracle'

Met zijn podcast, en nu ook met zijn boek, heet Jeff Sanders met The 5 A.M. Miracle talloze mensen over de hele wereld laten zien wat voor wonderen er in je leven gebeuren als je vroeg opstaat. Het leven wordt dan leuker, gezonder en productiever.

Tip 7 – Gebruik een dawn simulator, oftewel wake up light

Een dawn simulator is effectief als extra hulpmiddel om vroeg wakker te worden. De onbetwiste nummer 1 is die van Philips doordat ze er echt werk van hebben gemaakt in een research-afdeling. Het is dus klinisch aangetoond dat het werkt.

Er zijn ook goedkopere wake up lights beschikbaar van andere merken. Voor een paar tientjes kun je in je slaapkamer de zonsopgang simuleren en zo op een natuurlijke wijze – lekker vroeg – wakker worden.

Waarom zou je vroeg opstaan? De voordelen…

vroeg opstaan

Waarom zou je vroeg uit je bed gaan in plaats van jezelf nog een keer om te draaien in je warme bed? Vroeg opstaan heeft grote voordelen. Hier vind je 6 voordelen van consistent vroeg opstaan:

Voordeel 1: Je hebt een extra rustig moment in je dag

De ochtendrust is iets bijzonders. In de ochtend is het nog rustig, thuis maar ook op straat. Geen voorbijscheurende auto’s, bellende mensen en meutes scholieren. Wat fijn om dan al wakker te zijn! Luister eens naar de stilte bijvoorbeeld. En als je in alle vroegte naar buiten gaat, geniet dan van de schemering, de lucht en de opkomende zon.

Voordeel 2: Je hebt tijd om rustig te ontbijten

Je lichaam heeft in de ochtend de belangrijke voedingsstoffen – vooral veel vetten – nodig om de rest van de dag gefocust en energiek te zijn. Als je vroeg opstaat, kun je in alle rust een ontbijt klaarmaken. Je kunt in alle rust groente en fruit in de blender doen en een vet eitje bakken in boter!

Voordeel 3: Vroeg opstaan heeft een positieve impact op je mentale gezondheid

Er is onderzocht dat ochtendmensen vaak positiever, tevredener en optimistischer in het leven staan. Je kunt in de ochtend namelijk alvast allerlei dingen gedaan krijgen, waardoor je in een goede stemming komt.

Voordeel 4: In de ochtend kun je productief werken

Onderzoek leert ons dat onze hersenen het op hun best functioneren als ze in de vroege uurtjes aan het werk gezet worden.

Hierna lezen:  Escapisme Aanpakken & Oplossen: 6 Drastische Adviezen & 4 Tips

Voordeel 5: Vroeg opstaan verbetert je slaapkwaliteit

Als je vroeg opstaat, dan ga je ook vroeg naar bed. En dat is een groot voordeel: alle uren die je voor 00:00 slaapt, tellen dubbel. De interne klok zal bovendien beter gaan werken. Hierdoor wordt in slaap vallen en wakker worden gemakkelijker door het gevoel die je biologische klok jou geeft.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: