Wat is de growth mindset? In het kort betekent het dat je iemand niet op zijn identiteitsniveau bemoedigt, maar op zijn daden en inzet. Hoe zet je dit concreet in? Je leest het hier.
Inhoud van deze pagina:
Wat is growth mindset en fixed mindset?
- Growth mindset betekent dat je geen genoegen neemt met de huidige situatie. Je blijft kijken naar manieren om dingen te verbeteren.
- Fixed mindset betekent dat je geen mogelijkheden ziet om een verbetering aan te brengen aan een huidige situatie.
Praktisch voorbeeld van de Growth Mindset
Hoe pas je de Growth Mindset toe in je dagelijks leven? Let goed op je taal als je iemand bemoedigt. Bemoedig op inzet en niet op capaciteiten en identiteit. Kijk maar naar onderstaand voorbeeld van bemoedigen met de Growth Mindset:
Goed gewerkt, je hebt er echt tijd en moeite in gestoken.
Bovenstaand voorbeeld is beter ten opzichte van onderstaand voorbeeld:
Je hebt talent!
Met bovenstaand voorbeeld zal de ontvanger van het compliment eerder achterover leunen en minder hard gaan werken.
‘Maar is het niet juist goed om feedback te geven op iemands capaciteiten en identiteit?'
Ons wordt zo vaak verteld om niet in de ‘kelder van Dilts' te blijven, maar om juist de hogere logische niveaus te behandelen. Bijvoorbeeld door op het hoge niveau van vaardigheden, waarden en identiteit te bemoedigen.
Toch moeten we het lagere logische niveau van gedrag niet onderschatten. De Growth Mindset (Carol Dweck) leert ons namelijk dat de lagere logische niveaus gigantisch veel effect kunnen hebben op iemands motivatie om vooruit te gaan…
Growth Mindset: bemoedig juist op het niveau van gedrag
We doen er dus goed aan om complimenten te geven over gedrag in plaats van capaciteiten of identiteit. De Growth Mindset legt de focus op iets essentieels: hoe conditioneer je jezelf om de vooruitgang die je hebt bereikt in de toekomst steeds weer opnieuw te bereiken? Zo wordt het geen eenmalig kunstje. De lagere niveaus kunnen hier handen en voeten aan geven, en daarom zijn ze zo belangrijk.
Hoe coach je met de Growth Mindset?
Nogmaals: de growth mindset gaat om het zien van mogelijkheden om iets te doen, en dus niet op het achteroverleunen omdat dingen al goed gaan en jij al een geweldig mens bent. Zijn is fixed, doen is growth.
Als je met de growth mindset wil trainen of coachen, leg de lat dan steeds een stukje hoger als de ander de lat bijna heeft bereikt! Daarnaast kun je het volgende doen: we pakken het model dat je tijdens een intake kunt gebruiken – huidige situatie, gewenste situatie, hindernissen en hulpbronnen – en voegen er een vleugje vertrouwen aan toe door inzet te belonen en resultaten te vieren.
- Doelen: wat wil je graag bereiken?
- De huidige situatie: wat gebeurt er nu?
- Opties: wat kan je doen?
- Hindernissen: wat houdt je tegen?
- Acties: wat ga je doen?
- Tactiek: hoe en wanneer ga je dat doen?
- Gewoontes: hoe ga je het succes vasthouden en verder uitbouwen?
Push harder.
– Dan Pena
En nu komt het belangrijkste: vier de successen en bemoedig de cliënt op basis van zijn lagere logische niveaus: gedrag en gewoontes.
Iemand met een growth mindset – in plaats van een statische mindset – denkt: “Wat kan ik leren van deze situatie of van deze persoon?” In plaats van vast te blijven houden aan het oude referentiekader.
Wat kun je wel en niet zeggen om de Growth Mindset vast te houden?
Je zegt dus bijvoorbeeld: “Super gewerkt vandaag!” “Je toont echt dat je vooruit gaat!”
Je zegt dus niet: “Je bent een talent!” “Je bent de beste!” “Je bent een indrukwekkende teamplayer!”
Complimenten op basis van hogere logische niveaus zullen de cliënt lang niet zo goed motiveren om de volgende keer net zo'n grote sprong te maken.
Op jouw succes!
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: