Growth Mindset, wat is dat?

Wat is de growth mindset? In het kort betekent het dat je iemand niet op zijn identiteitsniveau bemoedigt, maar op zijn daden en inzet. Hoe zet je dit concreet in? Je leest het hier.

Droom Leef Geniet Aanbieding

Ons wordt zo vaak verteld om niet in de ‘kelder van Dilts’ te blijven, maar om juist de hogere logische niveaus te behandelen. Toch moeten we de lagere logische niveaus niet onderschatten. De Growth Mindset (Carol Dweck) leert ons namelijk dat de lagere logische niveaus gigantisch veel effect kunnen hebben op iemands motivatie om vooruit te gaan. We doen er dus goed aan om complimenten te geven over gedrag in plaats van identiteit. De Growth Mindset legt de focus op iets essentieels: hoe conditioneer je jezelf om de vooruitgang die je hebt bereikt in de toekomst steeds weer opnieuw te bereiken? Zo wordt het geen eenmalig kunstje. De lagere niveaus kunnen hier handen en voeten aan geven, en daarom zijn ze zo belangrijk.

Hoe coach je met de Growth Mindset?

Als je met de growth mindset wil trainen of coachen, leg de lat dan steeds een stukje hoger als de ander de lat bijna heeft bereikt! Daarnaast kun je het volgende doen: we pakken het model dat je tijdens een intake kan gebruiken – huidige situatie, gewenste situatie, hindernissen en hulpbronnen – en voegen er een vleugje vertrouwen aan toe door de obstakels niet te behandelen en door de resultaten te vieren.

  • Doelen: wat wil je graag bereiken?
  • De huidige situatie: wat gebeurt er nu?
  • Opties: wat kan je doen?
  • Hindernissen: wat houdt je tegen?
  • Acties: wat ga je doen?
  • Tactiek: hoe en wanneer ga je dat doen?
  • Gewoontes: hoe ga je het succes vasthouden?

En nu komt het belangrijkste: vier de successen en bemoedig de cliënt op basis van zijn lagere logische niveaus. Je zegt dus bijvoorbeeld: “Super gewerkt vandaag!” “Je toont echt dat je vooruit gaat!” Je zegt dus niet: “Je bent een talent!” “Je bent de beste!” “Je bent een indrukwekkende teamplayer!” Complimenten op basis van hogere logische niveaus zullen de cliënt lang niet zo goed motiveren om de volgende keer net zo’n grote sprong te maken.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!