Hoe kun je je mindset veranderen, bijvoorbeeld om een doel te halen, positiever te zijn, beter te presteren, gelukkiger te zijn of af te vallen? Hier vind je de beste oefeningen, technieken en tips om je mindset te verbeteren.

Maar eerst: wat is mindset?

Het Nederlandse woord voor mindset is: mentaliteit. Heb je een gezonde, positieve mentaliteit, dan zal je gedrag ook positief zijn. Hierdoor kun je beter presteren en doelen makkelijker bereiken. Hier vind je een volledige uitleg over de betekenis van mindset.

Wanneer de carrière van een veelbelovende sporter bergafwaarts gaat, wordt vaak gezegd dat het aan de mentaliteit ligt. Hiermee wordt naar mindset verwezen.

Mindset veranderen? Oefeningen voor het werken aan een sterke mindset

Wil je een andere/sterke mindset ontwikkelen? Hieronder vind je de beste manieren om dat te doen.

Manier 1: Gebruik deze 15+ technieken om je overtuigingen te veranderen

overtuigingen veranderen mindset

Waarom zijn overtuigingen de #1 manier om aan je mindset te werken? Laten we er direct twee voorbeelden bij pakken:

  • Een kind dat ervan overtuigd is – bijvoorbeeld doordat zijn leraren en ouders het continu tegen hem zeggen – dat hij goed kan tekenen, heeft een grotere kans om tot een topontwerper uit te groeien dan een kind dat de overtuiging heeft dat hij slecht of matig kan tekenen.
  • Een sporter die ervan overtuigd is bij de wereldtop te gaan behoren, zal de wereldtop makkelijker bereiken dan een sporter die gelooft dat hij geboren is voor de plaatselijke universiteitsploeg en niet veel beter dan dat zal worden.

Je overtuigingen hebben een sterk verband met je prestaties. Hoe je je overtuigingen verandert, vind je in dit artikel met 15+technieken.

Manier 2: Het nemen van mindset coaching

Je kunt uiteraard ook op eigen houtje aan je mindset werken, maar als jij een goede mindset-coach in jouw omgeving kunt vinden, heb je een stok achter de deur en bereik je je doelen sneller. Ja, het kost geld, maar dan heb je ook krachtige hulp.

Hierna lezen:  Wat Is Persoonlijk Leiderschap? [Uitleg, Betekenis & Voorbeelden]

Manier 3: Autosuggestie-oefeningen

affirmaties mindset

Autosuggestie is een ander woord voor affirmaties. Dit komt heel simpel neer op het zeggen van affirmaties. Als je positieve dingen tegen jezelf zegt, heeft dit een positief effect op jouw mentaliteit, oftewel mindset. Let wel op: die affirmaties komen pas echt goed tot hun recht als je ze met emotie zegt. Dan ervaar je het ook daadwerkelijk. Hier vind je instructies en voorbeelden van affirmaties.

Manier 4: Boeken lezen voor het veranderen van je mindset

Het boek ‘Master your mindset' is een soort samenvatting van verschillende filosofieën en technieken voor het veranderen van je mindset. Wil je aan je mindset werken, dan is dit boek een aanrader.

Hier vind je nog meer goede mindset-boeken.

Manier 5: Een doel stellen en datgene wat je wilt ook visualiseren

Wat is een goede manier om je mindset op positieve wijze te veranderen? Focussen op wat je wilt. Met andere woorden: door een doel te stellen.

Dit is een geweldige manier om je mindset in te zetten omdat je mindset zich hierdoor gaat focussen op alle kansen in het leven om jouw doel te bereiken. Hier zit de mindset-theorie van selectieve waarneming achter.

En hoe kun je het beste focussen op wat je wilt om je doelen – en dus je mindset – een boost te geven? Door het levendig en met gevoel te visualiseren.

Visualiseren is iets wat je mentaal doet. Het is dus per definitie een mindset-activiteit. Hoe dan? Stel dat je een wedstrijd moet spelen, visualiseer dan hoe jij een topprestatie gaat neerzetten en hoe je met tegenslagen tijdens de wedstrijd omgaat. Het is een soort mentale repetitie. Het is bekend dat veel topsporters dit doen.

Manier 6: Fixed mindset veranderen in een growth mindset

growth minndset

Een fixed mindset betekent dat je je gauw neerlegt bij de huidige situatie. Een growth mindset betekent dat je continu aan het werk bent om mogelijkheden te vinden.

Er zijn speciale dingen die je kunt zeggen en denken om een growth mindset te ontwikkelen. Wil je bijvoorbeeld de fixed minset van een kind veranderen in een growth mindset, moedig het kind dan niet aan op basis van de status quo (“Wat ben je toch slim”), maar moedig het kind aan op het tonen van nieuw gedrag en laat het kind geloven in zijn/haar inzet om dingen te veranderen (“Wat werk je toch slim!”).

Hierna lezen:  Negativiteit Loslaten & Omzetten Naar Positiviteit: 8 Snelle Tips

Lees dit artikel over fixed en growth mindset.

Manier 7: Heb een gezond lichaam, want dan heb je ook een gezonde mind

Het lichaam en de mind hebben meer met elkaar te maken dan je zou denken. Is je lichaam moe, dan wordt je mind ook moe. Is je lichaam fit, dan wordt je mind ook fit. Eet dus gezond, beweeg lekker, zorg goed voor je lichaam, sport, blijf actief en doe dingen die je leuk vindt.

Manier 8: Alle andere NLP-technieken [honderden tips en technieken]

NLP geeft je praktische en geavanceerde visualisatie-methoden om je mindset te veranderen. Hier vind je een overzicht met honderden tips en technieken vanuit de NLP-toolbox om aan je mindset te werken. Gewoon gratis te raadplegen via de artikelen van deze website.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: