Wat wordt bedoeld met extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie? Wat zijn voorbeelden van deze twee soorten motivatie en hoe kun je ze stimuleren? Lees verder…

Waarom doen we de dingen die we doen? Wat is datgene dat ons gedrag bepaalt? Psychologen hebben een aantal verschillende theorieën over motivatie ontwikkeld, waaronder de theorie van extrinsieke en intrinsieke motivatie.

Betekenis extrinsieke motivatie

Extrinsieke motivatie komt voor wanneer we gemotiveerd zijn om een gedrag te vertonen of een handeling uit te voeren waarbij we een beloning kunnen verdienen of een straf kunnen vermijden.

In dit geval ga je niet per se een handeling niet aan omdat je ervan geniet of omdat je het bevredigend vindt, maar om er iets voor terug te krijgen of iets onaangenaams te vermijden.

Betekenis intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie impliceert het aangaan van een gedrag omdat het persoonlijk lonend is. Dit is het uitvoeren van een activiteit voor je eigen belang in plaats van het verlangen naar een externe beloning. In wezen is het gedrag zelf zijn eigen beloning.

Extrinsieke motivatie voorbeelden

 • Deelnemen aan een sport om prijzen te winnen.
 • Het schoonmaken van je kamer om te voorkomen dat je straf krijgt van je ouders.
 • Hoge cijfers halen om een beurs te winnen.
 • Studeren omdat je een goed cijfer wilt halen.

Intrinsieke motivatie voorbeelden

 • Deelnemen aan een sport omdat je de activiteit aangenaam vindt.
 • Je kamer opruimen omdat je graag je kamer opruimt.
 • Het oplossen van een kruiswoordpuzzel omdat je de uitdaging leuk en spannend vindt.
 • Het bestuderen van een bepaald onderwerp vind je fascinerend.

Extrinsieke motivatie stimuleren

extrinsieke en intrinsieke motivatie

Als je een baan hebt, en je moet een project voltooien, ben je waarschijnlijk extrinsiek gemotiveerd – door de lof van je manager of een mogelijke loonverhoging of nieuwe opdracht – zelfs als je geniet van het project terwijl je het doet.

Als je op school zit, ben je extrinsiek gemotiveerd om een vreemde taal te leren omdat je er een cijfer voor krijgt – zelfs als je het leuk vindt om te oefenen en te studeren.

Extrinsieke beloningen zijn niet alleen omkoping (hoewel omkoping kan werken). In sommige gevallen zijn mensen misschien nooit intern gemotiveerd om een taak af te ronden, en kunnen extrinsieke motieven worden gebruikt om de klus te klaren.

In feite kunnen extrinsieke beloningen de interesse in een taak of vaardigheid bevorderen waar iemand voorheen geen interesse in had. Beloningen zoals lof, opdrachten, bonussen of prijzen en onderscheidingen kunnen mensen ook motiveren.

Maar wees voorzichtig met extrinsieke beloningen: Studies hebben aangetoond dat het aanbieden van te veel beloningen voor gedrag en activiteiten waarbij mensen al intrinsiek gemotiveerd zijn om te doen, de intrinsieke motivatie van die persoon kan verminderen.

Als je een manager bent, gebruik dan spaarzaam extrinsieke beloningen om je team te motiveren om nieuwe verantwoordelijkheden op zich te nemen of hoge doelen te bereiken.

Bonussen, commissies, erkenningsprijzen en promoties kunnen een effectieve manier zijn om je team te motiveren of te belonen voor het leren van nieuwe vaardigheden, het aangaan van nieuwe uitdagingen of het bereiken van een kwartaaldoel.

Intrinsieke motivatie stimuleren

intrinsieke motivatie

Positieve feedback die “oprecht is” en “autonomie bevordert” werd in onderzoek bevonden als iets dat intrinsieke motivatie bij kinderen (de proef in het onderzoek) bevordert.

De kans is groot dat, wanneer je dit artikel leest, helemaal geen kind bent – hoewel ook kinderen welkome lezers zijn. Maar de principes van dat onderzoek gelden ook voor volwassenen.

Als je een manager bent, geef dan specifieke complimenten en positieve feedback. Zorg ervoor dat het specifiek is, en dat het de mensen helpt om jouw verwachtingen en normen te begrijpen.

Maar zorg ervoor dat je niet te veel lof toezwaait voor werk dat minder betekenisvol is voor je team, want anders kunnen zij hun intrinsieke motivatie verliezen (zie volgende paragraaf). Door je bemoedigingen volgens de wijze van de growth mindset te brengen, kun je dit effect tegengaan.

Een andere krachtige manier om intrinsieke motivatie te vinden en als hefboom te gebruiken, is door erachter te komen wat de waarden van iemand zijn. Vervolgens kun je je communicatie dermate op die waarden afstemmen waardoor men extra intrinsiek gemotiveerd zal zijn om mee te werken.

Deze motivatietheorie en wetenschappelijk onderzoek

Onderzoekers zijn tot een aantal algemene conclusies gekomen met betrekking tot extrinsieke beloningen en hun invloed op de intrinsieke motivatie:

 • Onverwachte externe beloningen verminderen de intrinsieke motivatie doorgaans niet. Als je bijvoorbeeld een goed cijfer krijgt voor een test omdat je het leuk vindt om over het onderwerp te leren en de docent besluit je te belonen met een cadeaubon voor je favoriete pizzatent, dan zal je onderliggende motivatie om over het onderwerp te leren niet worden aangetast. Dit moet echter met de nodige voorzichtigheid gebeuren, want mensen zullen soms zulke beloningen blijven verwachten in de toekomst.
 • Bemoediging kan helpen om de intrinsieke motivatie te vergroten. Onderzoekers hebben ontdekt dat het aanbieden van positieve bemoediging en feedback wanneer mensen iets goeds doen, de intrinsieke motivatie kan verbeteren.
 • Intrinsieke motivatie zal echter afnemen wanneer externe beloningen worden gegeven voor het uitvoeren van slechts minimaal, eenvoudig werk.
 • Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het aanbieden van te veel externe beloningen voor een gedrag dat voldoende intern motiverend is, kan leiden tot een vermindering van de intrinsieke motivatie, een fenomeen dat bekend staat als het overrechtvaardigingseffect. In een van de onderzoeken werden kinderen die werden beloond voor het spelen met speelgoed waarin ze eigenlijk al interesse hadden getoond, minder geïnteresseerd in het item nadat ze extern werden beloond.

Een groot aantal wetenschappelijke conclusies over extrinsieke en intrinsieke motivatie zijn opgetekend in het boek ‘Intrinsic and Extrinsic Motivation’ van Judith M. Harackiewicz.

Wanneer kun je het beste gebruikmaken van externe of interne motivatie?

intrinsieke en extrinsieke motivatie voorbeelden

Bovenstaande onderzoeken willen niet zeggen dat extrinsieke motivatie een slechte zaak is. Extrinsieke motivatie kan in sommige situaties gunstig zijn. Het kan vooral nuttig zijn in situaties waarin een persoon een taak moet voltooien die hij of zij onplezierig vindt. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

 • Externe beloningen kunnen interesse en deelname opwekken in iets waarin het individu in eerste instantie geen interesse had.
 • Extrinsieke beloningen kunnen worden gebruikt om mensen te motiveren om nieuwe vaardigheden of kennis te verwerven. Zodra deze vroege vaardigheden zijn aangeleerd, kunnen mensen daarna meer intrinsiek gemotiveerd worden om de activiteit voort te zetten.
 • Externe beloningen kunnen ook een bron van feedback zijn, waardoor mensen weten wanneer hun prestaties een norm hebben bereikt.

Extrinsieke motivatie moet worden vermeden in situaties waar:

 • Het individu de activiteit al intrinsiek lonend vindt.
 • Het aanbieden van een beloning een ‘spel-activiteit’ meer kan doen lijken op ‘werk’.

Belang van intrinsieke en extrinsieke motivatie

Dus, intrinsieke motivatie is goed en extrinsieke motivatie is ook goed. Beiden zijn belangrijk. De sleutel is om erachter te komen waarom jij – en je team – gemotiveerd zijn om dingen te doen, en om beide soorten motivatie aan te moedigen.

Intrinsieke motivatie test

Ben jij benieuwd hoe het staat met jouw intrinsieke motivatie? Doe hier de prestatie-motievatie-test van 123test.nl

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Beluister 5 bonus-audio’s

Er is van alles te ontdekken rondom dit soort materiaal. Luister hier alvast naar vijf audio-bites uit de luisterbundel met 42 uur aan audio vol met NLP, persoonlijke ontwikkeling en praktische handvatten.

Gerelateerd: lees verder...