Wil jij jouw gezonde en goede voornemens volhouden en behalen in het nieuwe jaar? In dit artikel vind je tips en voorbeelden om dit te bereiken zonder ‘zwakke momenten'. Het wordt niet makkelijk, maar met deze tips ga je er vol moed en kracht tegenaan. Lees verder…

Tip 1: Pas dit essentiële cliché toe: wat wil je wél?

wil je donuts goede voornemens

Er is een reden waarom dit zo'n goor cliché is. “Ik wil niet meer roken, snoepen, single blijven…” Dat werkt dus niet, omdat je hele gevoel richting dat negatieve gekeerd is. Richt je dus op wat je wél wilt, want dan krijgen je vibes ook een boost. Waarom dat zo is, lees je in dit artikel over de roze olifant.

Geef geen energie aan iets waar je eigenlijk vanaf wilt.

Tip 2: Laat je goede voornemens onderdeel zijn van een groter doel

Stop met goede voornemens en pak het grootser aan: stel een belangrijk doel. Zo'n goed voornemen… is maar een voornemen. Maak er liever een groots levensdoel van, want dat is véél aantrekkelijker om aan te werken. Gooi al je ‘goede voornemens' even overboord en bepaal gewoon lekker glashelder wat jouw grote doel is.

Voornemens hebben vooral betrekking op wat je gaat doen, niet op wat je wilt gaan bereiken. En welke van de twee denk je dat het meeste brandstof geeft? Doen of bereiken? Inderdaad: bereiken geeft je de ‘waarom' – de reden achter het voornemen – en daar schuilt de ware motivatie, enthousiasme en inspiratie.

If you want to build a ship, don't drum up people to collect wood and don't assign them tasks and work, but rather teach them to long for the endless immensity of the sea.

– Antoine de Saint-Exupéry

Tip 3: Wees specifiek in je doel

goede voornemens tips

‘Sporten' is niet specifiek. ‘Bodypumpen' ook nog niet. ‘Eens per week bodypumpen' komt al in de buurt. Hoeveel uur moet het per week zijn? Wat zijn de enige geldige uitzonderingen? Waar ga je het doen? Met wie?

Hierna lezen:  Doelen stellen: hoe doe je dat? [met duidelijke voorbeelden]

Ook kun je op de verkeerde manier specifiek zijn: ‘Ik wil 20 kilo afvallen dit jaar' lijkt natuurlijk prima specifiek geformuleerd, maar het is geen proces-doel. Je doel moet een proces-doel zijn, want dan is het in eigen bereik. Een proces-doel is bijvoorbeeld: ‘dit jaar heb ik 150 bodypump-lessen gevolgd'. Dat kan gewoon niet missen omdat je het zelf direct kunt beïnvloeden, terwijl je je gewicht niet zelf direct kunt bijhouden.

Hier lees je precies hoe je een specifiek doel stelt.

Tip 4: Visualiseer het bereiken van het doel

Visualiseer de seconde waarin je jouw doel bereikt hebt zo gedetailleerd mogelijk, alsof het nu al realiteit is. Sluit je ogen even en stel je voor dat je jouw doel al hebt gerealiseerd. Wat zie, hoor en voel je? Kijk ook terug op alle obstakels die je onderweg had overwonnen.

Bovenstaande instructie is een samenvatting van de visualisatie-instructie die je onder andere in dit artikel over de wet van aantrekking vindt.

Tip 5: Voel de pijn en het plezier: hoe ga je je voelen als je het wel en niet bereikt hebt?

goede voornemens dik worden

Stel je voor dat je het doel bereikt hebt. Wat voor vette en waanzinnige dingen gebeuren er na een maand, na twee maanden, na een half jaar? Voel het ook. Oké, doe nu hetzelfde, maar dan met het rampscenario van het niet-behalen van het doel. Hoe vet, lelijk, vies, eenzaam en blut ben je dan?

Ik moet dit wel doen, anders… [doemscenario]

Rare tip? Lees dit artikel dan met de volledige uitleg van het pijn-plezier-principe. Dit is namelijk de belangrijkste tip om motivatie te creëren.

Tip 6: Doe ook iets – Onderneem actie… en wel nu direct

Doe direct iedere kleine actie die je nu kunt doen. Koop alvast je sportspullen. Zet je sporttas bij de deur. Blok je agenda vol met de lesuren waarin je gaat bodypumpen. En als die eerste lesdag eraan komt, ga je naar de les.

Je hoeft niet trouw te starten op 1 januari. Begin gisteren.

Tip 7: Ontdek jouw ziektewinst

hoe houd je goede voornemens vol

Weet je waarom goede voornemens onderuit gaan? Omdat je winst haalt uit het onderuitgaan! Je hebt dan namelijk positieve intenties te vervullen… dóór onderuit te gaan met je goede voornemens. Met andere woorden: ziek blijven geeft je iets positiefs. Vandaar de naam ‘ziektewinst.'

Vraag jezelf dus:

  • Wat verlies ik als ik dit doel bereik?
  • Wat win ik als ik dit doel niet bereik?

Het antwoord op bovenstaande vragen is de positieve intentie. Nu je de positieve intentie van falen weet, kun je die positieve intentie herkaderen. Hier lees je hoe.

Hierna lezen:  Disney-strategie werkvorm: Alle stappen van deze brainstormmethode

Tip 8: Maak de acties richting jouw doel leuk en speels

Bedenk manieren waarop je jouw doel op een leuke, ontspannende en speelse manier kunt bereiken. “Hoe kan ik iedere week drie keer naar de bodypump-les gaan, niet alleen omdat ik dan mijn jaardoel ga bereiken, maar ook gewoonweg omdat het zo gaaf is om te doen?”

Tip 9: Vraag om hulp

Echt waar: vraag om hulp. Dit maakt alles in het leven makkelijker en leuker, want discipline wordt wel heel moeilijk als je alles alleen moet doen. Er is helemaal niks mis mee: als je nooit om hulp vraagt, krijg je geen speciaal certificaat ofzo… Je hebt dus alleen maar alles te winnen als je om hulp vraagt.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: