Verantwoordelijkheid nemen, hoe doe je dat? Tips en voorbeelden

Hoe kun je verantwoordelijkheid nemen, tonen en dragen? Wat zijn voorbeelden van verantwoordelijkheid? In dit artikel leer je de betekenis van verantwoordelijkheid, hoe je deze competentie kunt ontwikkelen en hoe je extra verantwoordelijk kunt zijn.

Tip 1 – Anderen kunnen op je rekenen als je verantwoordelijk bent: kom je afspraken na

Andere mensen willen graag van ons op aan kunnen. Dankzij verantwoordelijkheid kan dat. Hoe kun je dit bereiken? Je houdt je bijvoorbeeld aan je afspraken!

Tip 2 – Je legt rekenschap af voor wat je wel of niet hebt gedaan

Je bent bereid de consequenties zelf te aanvaarden.

Tip 3 – Je legt geen rekenschap af voor wat anderen wel of niet hebben gedaan

Je richt je op wat je zelf doet. Daar heb je namelijk invloed op. Je richt je dus niet op wat een ander wel of niet hoort te doen.

tip 4 – Als je verantwoordelijk bent, doe je dingen met volledige inzet

verantwoordelijkheid-tonen

Dit doe je om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Tip 5 – Ben je verantwoordelijk? Dan accepteer je opbouwende feedback

Wanneer je op gedrag wordt aangesproken als er iets verkeerd is gegaan (tips en tops), accepteer je het. Je schiet niet in de verdediging én je bent bereid om misverstanden op te lossen.

Tip 6 – Je accepteert complimenten en lof voor jezelf

Je neemt verantwoordelijkheid voor jezelf door alle lof en mooie complimenten en erkenning te ontvangen. Doe dit wel met de nodige bescheidenheid.

Tip 7 – Je geeft anderen niet de schuld

Als je een fout maakt, dan neem je daar verantwoordelijkheid voor door anderen en je eigen geheugen niet de schuld te geven. Je verzint geen smoesjes. Op deze manier kunnen andere mensen inzien dat ze op je kunnen rekenen. Dit is een teken van volwassenheid.

Tip 8 – Je belooft niks wat je niet kunt doen

Je belooft niet dat je dingen gaat doen die eigenlijk te moeilijk voor je zijn of waar je geen tijd voor hebt. Het is onverantwoordelijk gedrag als je te veel verantwoordelijkheden op je laadt en je vervolgens niet aan de afspraken houdt. Hoe goed je bedoelingen ook zijn.

Slot-affirmatie voor het tonen van verantwoordelijkheid

Ik gedraag me verantwoordelijk. Ik doe dus altijd mijn best en ik houd me aan mijn afspraken. Zowel complimentjes als opbouwende feedback ontvang ik met openheid.

Hopelijk hebben de voorbeelden (tips) van dit artikel je meer inzicht geboden over hoe je verantwoordelijkheid kunt ontwikkelen. Succes met het ontwikkelen van verantwoordelijkheid!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!