Hoe kun je verantwoordelijkheid nemen, tonen en dragen? Wat zijn voorbeelden van verantwoordelijkheid? In dit artikel leer je de betekenis van verantwoordelijkheid, hoe je deze competentie kunt ontwikkelen en hoe je extra verantwoordelijk kunt zijn.

Tip 1 – Anderen kunnen op je rekenen als je verantwoordelijk bent: kom je afspraken na

Andere mensen willen graag van ons op aan kunnen. Dankzij verantwoordelijkheid kan dat. Hoe kun je dit bereiken? Je houdt je bijvoorbeeld aan je afspraken!

Tip 2 – Je legt rekenschap af voor wat je wel of niet hebt gedaan

Je probeert je fouten niet te verbergen. Je bent bereid de consequenties zelf te aanvaarden, de fout eventueel te herstellen en de les te leren.

Heb de nederigheid om je fouten te erkennen.

Bovendien ben je op deze manier toegankelijk voor andere mensen om jou feedback te geven. Mensen kunnen op je rekenen omdat ze weten dat ze je zonder problemen aan kunnen spreken op gedrag.

Tip 3 – Je legt geen rekenschap af voor wat anderen wel of niet hebben gedaan

Je richt je op wat je zelf doet. Daar heb je namelijk invloed op. Je richt je dus niet op wat een ander wel of niet hoort te doen.

Ik richt me op mijn eigen deel, niet op dat van een ander.

tip 4 – Als je verantwoordelijk bent, doe je dingen met volledige inzet

verantwoordelijkheid-tonen

Ben je verantwoordelijk? Dan toon je inzet en doe je daadwerkelijk je best. Dit doe je om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Tip 5 – Ben je verantwoordelijk? Dan accepteer je opbouwende feedback

Wanneer je op gedrag wordt aangesproken als er iets verkeerd is gegaan (tips en tops), accepteer je het. Je schiet niet in de verdediging én je bent bereid om misverstanden op te lossen.

Hierna lezen:  Motivatie vinden & houden: 14 tips om jezelf te motiveren (werkt!)

Tip 6 – Je accepteert complimenten en lof voor jezelf

Je neemt verantwoordelijkheid voor jezelf door alle lof en mooie complimenten en erkenning te ontvangen. Doe dit wel met de nodige bescheidenheid.

Tip 7 – Je geeft anderen niet de schuld

Als je een fout maakt, dan neem je daar verantwoordelijkheid voor door anderen en je eigen geheugen niet de schuld te geven. Je verzint geen smoesjes. Op deze manier kunnen andere mensen inzien dat ze op je kunnen rekenen. Dit is een teken van volwassenheid.

Tip 8 – Je belooft niks wat je niet kunt doen

Je belooft niet dat je dingen gaat doen die eigenlijk te moeilijk voor je zijn of waar je geen tijd voor hebt. Het is onverantwoordelijk gedrag als je te veel verantwoordelijkheden op je laadt en je vervolgens niet aan de afspraken houdt. Hoe goed je bedoelingen ook zijn.

Tip 9 – Je bent proactief in alles wat je doet

Proactieve mensen zijn verantwoordelijke mensen. Ontdek in dit artikel dus precies hoe het is om proactief gedrag te hebben.

Slot-affirmatie voor het tonen van verantwoordelijkheid

Ik gedraag me verantwoordelijk. Ik doe dus altijd mijn best en ik houd me aan mijn afspraken. Zowel complimentjes als opbouwende feedback ontvang ik met openheid.

Hopelijk hebben de voorbeelden (tips) van dit artikel je meer inzicht geboden over hoe je verantwoordelijkheid kunt ontwikkelen. Succes met het ontwikkelen van verantwoordelijkheid!

Praktisch boek met technieken om verantwoordelijkheid over jezelf te nemen

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met verantwoordelijkheid aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: