Hoe kun je jouw droom waarmaken? Jouw grote doelen behalen? Hier lees je precies wat je moet doen om jouw dromen te realiseren. Gebruik deze tips en spreuken om jouw droom te volgen en uit te laten komen.

Inhoud van deze pagina:

Tip 1 – Wat moet je regelmatig doen om je droom te realiseren? Een stretch maken uit je comfortzone!

Voordat we naar alle andere tips gaan, moeten we naar de belangrijkste tip kijken: je zal toch echt een stretch moeten maken en werk moeten verrichten om je droom te realiseren.

Comfort is de vijand van groei.
– P.T. Barnum

Kijk maar naar onderstaande afbeelding: de groei vindt niet plaats in de comfortzone, en aan de andere kant: ook niet in de stresszone. Wél in de stretchzone! Dat is een gezonde stap buiten je comfort zone.

We willen ook weer niet te ver gaan en in de stresszone zitten: had fitnesstrainer Mark je direct gevraagd om 140 kg te squatten, wat was er dan met je benen gebeurd? Dan had je niet eens meer naar de sportschool kunnen komen.
– Sylvia de Vries

Kortom: je neemt letterlijk stappen richting je doel als je uit je comfortzone stapt en ongemakken niet meer vermijdt. Alles wat je voor de eerste keer doet, voelt ongemakkelijk. Achteraf gezien viel het altijd heel erg mee! Dus doe je het nog een keer, en het gaat al een stuk beter. Je hebt zojuist een stretch gemaakt.

Wat ga jij doen?
Keuzes maken die groei veroorzaken VS Keuzes maken die op comfort gericht zijn?
Ongemakken ervaren VS Ongemak vermijden?
Spelen om te winnen VS spelen om niet te verliezen?

comfort-zone

Tip 2 – Je droom serieus verwezenlijken? Ga voor ‘The One Thing'

De Chinese Muur is alleen maar gebouwd kunnen worden doordat er een groep mensen ervoor heeft gekozen om iedere dag maar één ding te doen: het neerleggen van bakstenen. Als jij één ding kiest om iedere dag te doen, heb jij over een paar jaar jouw eigen Chinese muur neergezet.

Sven Kramer, Daphne Schippers, Frenkie de Jong… Ze leven hun droom. Ze hebben het hoogst mogelijke succes behaald. Ze hebben het hoogst mogelijke resultaat bereikt. Waarom? Omdat ze één doel hebben gekozen. Er is maar één focus en er is maar één doel. Ze hebben geen 10 doelen die allemaal wel leuk lijken, zoals ook nog een cursus Frans erbij of een cursus tekenen.

Niemand zit te wachten op alleskunners en multitaskers. Wel op heel goede en unieke specialisten. Dat zijn de mensen die uitblinken, een toegevoegde waarde hebben, hun dromen uit laten komen en dit zijn de multi-miljonairs zijn van deze wereld.
– Michael Pilarczyk

Het is onmogelijk om je tijd aan een groot aantal doelen te besteden. Heb je één doel, en doe je daar alles aan, dan bereik je succes op succes. Het is zó ongelooflijk logisch, maar het gaat zo vaak mis. Vooral bij ondernemers:

 • ZZP'ers die eigenlijk gewoon met hun fysieke lichaam aan het werk moeten zijn voor een opdrachtgever, zitten maanden aan hun website en social media te sleutelen…
 • ZZP'er die eigenlijk alleen maar een telefoon nodig hebben om te informeren waar ze een opdracht kunnen krijgen, zitten uren aan hun Facebookpagina te besteden…
 • Ondernemers die meer websitebezoekers, leads en klanten willen, zitten op alle mogelijke social media en ze doen ook een klein beetje aan SEO en adverteren…

Ik wil dat je een ‘businessplan' maakt waaruit duidelijk wordt wat jouw ‘one thing' wordt: hét ding dat – wanneer je het iedere dag alleen maar zou doen – ervoor zorgt dat je ook echt dat omzetdoel gaat behalen. En dat wordt een eitje als je je aan jouw ‘one thing' houdt.

Lees hier meer over focus.

Wat ga jij doen?
Focussen (The one Thing) VS Meerdere dingen doen (Je aandacht spreiden)

Tip 3 – Verricht het benodigde werk: je kunt niet de resultaten verwachten zonder de moeite

Ik heb een vraag voor je: hoezo baal je van de niet-gekregen resultaten, terwijl je het benodigde werk niet hebt gedaan? Heb je de (juiste) stappen wel gezet, de juiste hoeveelheid energie erin gestoken? Als je dat niet gedaan hebt, wil ik je niet zien balen. Dat zou onlogisch en hypocriet zijn.

Eerst moet je betalen, en daarna krijg je de beloning. Alles heeft een prijs. Er zijn maar weinig mensen die bereid zijn om te betalen voor het succes dat ze willen.

Voer de benodigde stappen uit om de resultaten te verwachten. Je kunt niet de resultaten verwachten zonder het benodigde werk ervoor te verzetten. Je moet er nou eenmaal wat voor doen. Sterker nog: je moet er heel veel voor doen om je dromen waar te maken.

Als jij meer wilt, zal je harder moeten werken.

Er zijn geen ‘shortcuts' naar succes. Geen sexy, extreme, speciale ‘hacks'. Het enige wat je moet doen, is één ding: consistent en geduldig doorploegen.

he turtle always wins the race.

Het wordt niet gegeven, maar het wordt verdiend. Niemand gaat het jou op een presenteerblaadje komen brengen. Kom in beweging en werk voor je succes. Wanneer de deur naar kansen geopend wordt, gaat niemand je erdoorheen slepen.

You have to learn the rules of the game. And then you have to play better than anyone else.
– Albert Einstein

Je krijgt ‘toevallig succes' als je gewoon kei en kei hard werkt. Én wees gerust: het is niet per se vervelend om het benodigde werk te verrichten… Maak het proces gerust ook leuk!

Ik heb ontdekt dat hoe harder ik werk, hoe meer geluk ik lijk te hebben.
– Thomas Jefferson

Toeval is logisch.
– Johan Cruijff

Ons geluk is zo groot als de moed die we tonen.
– James McCrae

De samenkomst van voorbereiding met kansen genereert de nakomelingen die we geluk noemen.
– Tony Robbins

Als je de berg niet beklimt, kun je niet van het uitzicht genieten.
– Chinees gezegde

Ik haatte iedere minuut van de training, maar ik zei: ‘geef niet op. Lijd nu en leef de rest van je leven als een kampioen.'
– Muhammad Ali

Succes is een wetenschap; als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je het resultaat.
– Oscar Wilde

De prijs van succes? Vastberadenheid, hard werk en een onafgebroken toewijding voor de dingen die je wilt zien gebeuren.
– Frank Lloyd Wright

Kansen worden door de meeste mensen gemist omdat het zich heeft verkleed als werk.
– Thomas Edison

Ik ben grootgebracht met het principe: eerst werken, dan verdienen.
– Johan Cruijff

Inspiratie bestaat. Maar het vindt jou terwijl je hard werkt.
– Pablo Picasso

Je kunt niet oogsten als je niet hebt gezaaid. Natuurlijk groeit niet ieder zaadje even snel, maar dat zaaien moet wel gebeuren als je wilt oogsten. Ook gaat er veel tijd overheen. Je kunt niet naar het zaadje kijken en het direct zien groeien. Kortom: doe er iets voor. Of beter: doe er veel voor en heb geduld.

“Ik ga over mijn drijfveren sparren met gelijkgestemden, steek wat wierook op, trek een inspiratiekaart en ga naar een astroloog. Dan zal mijn droom wel vanzelf werkelijkheid worden. Het manifesteert zichzelf…”

Zo werkt het dus niet… Je moet er keihard voor werken en er heel veel voor moeten opofferen. Anders gaat het niet gebeuren.

– Michael Pilarczyk

Wil je bijvoorbeeld een bedrijf groot maken door middel van social media? Ga dan niet voor een berichtje per dag of om de zoveel dagen. Nee, maak er vijf per dag, twee jaar lang. Inderdaad, dat zijn meer dan 4,000 berichten. Je moet er echt wel wat voor gaan doen.

Kortom: succes is geen toeval. Het is hard werken en doorzetten.

Tip 4 – Je droom bereiken? Bepaalde dingen zal je toch echt moeten opofferen…

droom waarmaken netflix opgeven

Als je wilt slagen in de dingen die je echt belangrijk vindt, zal het zomaar kunnen zijn dat je een aantal andere dingen moet opofferen…

 • Netfllix… Het nieuwe seizoen van Narcos is uit! Ik wil het zo graag zien zodat ik erover kan meepraten… maar ik offer dit op.
 • Uitgaan met je vrienden… Super gezellig, maar het is een nodige opoffering als je hard naar je doel wilt.
 • Je mobiel… Offer je mobiel op zodat je helemaal vrij bent om te presteren, een boek te lezen of op een andere manier je droom na te jagen!

Het punt van deze paragraaf is niet om je dingen te laten opofferen, maar om er oké mee te zijn om dingen op te offeren: verander The Fear Of Missing Out in The Joy Of Missing Out!

Tip 5 – Gebruik de '10x-regel' om je concurrenten voorbij te razen

Wat is de 10x-regel? Simpel. Vertienvoudig je inzet. Of nog beter gezegd: vertienvoudig je effectiviteit. Het grote geheim van deze regel is dat hierdoor niet alles ook tien keer zo moeilijk wordt…

Pianist Ludovico Einaudi maakte tot en met 2018 net als alle andere componisten zo'n iedere drie of vier jaar een nieuw album. In 2019 besloot hij echter de 10x-regel toe te passen: 7 albums in 7 maanden. Iedere maand zou hij een nieuw album maken. En het zijn ook nog eens flinke albums met ieder 11 of 12 composities. Hij zou iedere dag bezig zijn met muziek maken, componeren, opnemen en ondertussen ook gewoon concerten blijven geven. Het resultaat werd er niet minder om: in enkele maanden tijd werd zijn nieuwe muziek al populairder dan bijna zijn gehele top 10 populairste stukken. Ook de recensies blijven niet achter: Ludovico Einaudi is currently the biggest thing to happen to modern classical music. And it is re-affirmed in every note.

Sterker nog: alles wordt makkelijker omdat je meer focus hebt, effectiever werkt en enthousiaster wordt van alle vooruitgang die je boekt in het bereiken van je grote droom. Dat kan alleen als je echt gepassioneerd bent over je doel.

Als je een tienjarenplan hebt om ergens te komen, zou je jezelf moeten vragen: ‘Waarom kan ik dit niet in zes maanden doen?' Wat zou je doen om je tienjarenplan in de komende zes maanden te bereiken als er een pistool tegen je hoofd wordt gehouden?

Ga niet zomaar een beetje voortkabbelen. Neem niet zomaar een beetje actie. Neem ‘massive action' en doorbreek de zesjescultuur. Ga 10 x harder.

Tip 6 – Wees niet verwend: wees niet bang voor inspanning en heb een serieuze werkhouding

droom uit laten komen

Een heleboel mensen zijn zó verwend dat iedere taak die een bepaalde hoeveelheid inspanning vereist, als vervelend en lastig gezien wordt.

Er zijn zoveel mensen die geen werkhouding hebben… De meeste mensen lummelen maar wat aan.

Het is niet te geloven, maar mensen willen niet werken… Ze gaan 8 uur lang naar hun werk maar ze werken eigenlijk maar bijna 2 uur. Soms zie ik mensen op hun werk, en dan denk ik: waarom ís hij hier?

Doe de dingen die je niet wilt doen en je zult doorbraak na doorbraak ervaren.

Doe de dingen niet die je niet wilt doen en je zult je afvragen waar die doorbraak nou blijft waar je altijd op zit te wachten.

Je bent dichterbij een doorbraak dan je denkt.

– Eelco de Boer

Er zijn maar weinig mensen die echt hard werken en geen tijd verspillen. Stel jezelf voor hoe mooi jouw droom verwezenlijkt is als je over 20 jaar terugkijkt naar nu, en ziet dat je een serieuze werkhouding had. En stel jezelf voor als je over 20 jaar terugkijkt en een werkhouding ziet dat in het grijze gebied hangt tussen werken en niet werken…

Ik wenste nooit iets wat ik niet kon krijgen, maar ik heb toch bijna alles gekregen wat ik wilde, omdat ik ervoor werkte.
– Louis Armstrong

Ga voor ‘diep werk'. Intense werkuren waarin je echt meters maakt en jezelf ‘over the edge' duwt. De toppers – de mensen die de beste ter wereld zijn in datgene wat ze doen – worden zo gevormd. Ga voor niet-te-stoppen zekerheid en/of neem risico's om hard vooruit te gaan.

Mohammed Ali begon pas met zijn sit-ups te tellen zodra hij pijn voelde. Er is geen magische pil. Je moet er gewoon kei- en keihard voor werken. Er is geen weg eromheen.

Ga vervolgens ook voor diepe ontspanning. Ga hiervoor ‘all in' & ‘all out'. Hoe?

 1. All in: Ga maximaal knallen en geef alles.
 2. All out: Ga vervolgens maximaal ontspannen.

Blijf dus niet hangen in het dodelijke gemiddelde. Focus je volledig óf ontspan maximaal. Stop met genoegen nemen met middelmaat en het dodelijke ‘grijze gebied' tussen werken en niet-werken, want je krijgt wat je tolereert.

Minder doen is wat het gemiddelde jou zou aanraden. Go all out.
– Eelco de Boer

Er zit veel meer potentie in je dan wat je nu misschien voor mogelijk houdt – en de eerste stap is je standaard verhogen en geen onzin meer accepteren.

Push harder.
– Dan Pena

Kortom: mensen zijn verwend. Durf zwaar werk te verrichten. Doe het zware. Doe wat moeilijk is. Steek er tijd in. Durf verder te gaan dan waar de meeste mensen überhaupt over nadenken!

De beste voorbereiding voor morgen? Vandaag je best doen.

Tip 7 – ‘Maar… inspanning = burn-out?' Onjuist

Misschien denk je nu: ‘Óke, ik moet wat meer mijn handen uit de mouwen steken en harder werken, maar werkt dat geen burn-out en/of depressie in de hand?' Het antwoord is nee, maar alleen als je aan de volgende drie voorwaarden voldoet:

 1. Je werkt slim. Dat betekent dat je geen tijd verspilt aan ‘half-werken' maar dat je werk daadwerkelijk effect heeft. Ook betekent dit dat je niet hele nachten doorhaalt terwijl je ook prima overdag kunt werken.
 2. Je werkt aan je droom. Je passie! Je snapt de werkelijke oorzaak van burn-out en depressie en manieren om het te voorkomen. Blijven doorwerken is niet een oorzaak van burn-out als je aan je passie werkt. Sterker nog: het geeft je in dat geval juist energie!
 3. Je bent niet hard op jezelf, maar je hebt zelfliefde.

Do what you love and love what you do!
– Ray Bradbury

Zoals je in de vorige tips hebt gelezen, is hard werken nodig om je droom te bereiken: mensen hebben vaak mooie doelen en grote plannen maar ze zien niet in dat ze er veel voor moeten doen en veel voor moeten opgeven. Ze zijn te lui. Daar komt het toch echt op neer. En niet lui zijn heeft niks met burn-out te maken.

Krijg energie door energie erin te steken. Je hebt geen energie, je genereert energie.
– Eelco de Boer

Sterker nog: wil je je droom bereiken, dan moet (en wil!) je regelmatig 10, 12, 15 of 16 uur per dag bereid zijn te werken, en dat zeven dagen per week. Ook veel sociale contacten en omgang met vrienden moet je opgeven. En als een vriend je vraagt: heb je die gave Netflix-show gezien? Het antwoord is nee.

Maar je hebt dan wel aan je passie gewerkt en je droom/doel waargemaakt. En daardoor kun je onmogelijk een burn-out krijgen. Je krijgt juist een ongekende energie.

We hebben een geweldige vakantie gehad en tegelijk was er geen enkele dag waarin we minder dan zes uur gewerkt hebben. We gingen zelfs regelmatig tot diep in de nacht door. We vinden het zo gaaf, zo leuk en het geeft ons zoveel energie dat het ons ‘unstoppable' maakt. Als dat niet het geval is bij jou, dan moet je het niet doen. Dan wil je het niet echt.

Energie loopt uit je lichaam door heel andere dingen, zoals negatieve gedachten, negatieve mensen om je heen en door te doen wat je niet leuk vindt. Energie kan niet uit jouw lichaam lopen als je leeft met passie, leeft vanuit liefde, dingen doet die je leuk vindt en aan je droom werkt.
– Michael Pilarczyk

Tip 8 – Wees anders dan de massa: De massa laat zijn droom niet uitkomen

droom waarmaken massa

In een aantal gebieden van je leven moet je jezelf even goed achter de oren krabben als je jezelf in de meerderheid bevindt. Wat normaal is volgens de massa, is zeker niet altijd goed.

Alles wat populair is, is fout.
– Tim Ferris

Het is eenzaam aan de top.
– Margaret Thatcher

There are no traffic jams along the extra mile.
– Roger Staubach

Hoe meer je geeft, des te meer er terugkomt. Wanneer jij die onderneming hebt die meer waarde creëert dan je concurrenten, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken over je business.
– Eelco de Boer

De massa gelooft dat je niet gelukkig mag zijn, dat je niet je dromen na kunt jagen, dat je geen succes mag hebben… Durf jij het wel aan om je hart te volgen en je dromen waar te maken?

Wat ga jij doen?
Je unieke commitments nakomen VS Met de massa meegaan
Kiezen voor succes VS Kiezen voor middelmatigheid

Tip 9 – Succes is doen wat jou gelukkig maakt: kijk dus niet het succes van anderen

Vergelijk jezelf niet met anderen. Doe iets niet omdat je – net als de anderen – ook een Ferrari moet hebben. Doe iets omdat het jou gelukkig maakt. Daar meet je jouw succes aan!

Er is niks mis mee dat je niet de rijkste of slimste persoon in de kamer bent of dat je niet dezelfde ervaringen hebt meegemaakt als andere mensen. Je hoeft er alleen maar achter te komen wat jou succesvol maakt en verder moet je niks geven om wat andere mensen zeggen. Kap met het leven van iemand anders’ ideaal.

Showing off is the fool's idea of glory.
– Bruce Lee

Kijk alleen naar wat jou gelukkig maakt. De een wordt gelukkig van ondernemen, de ander wordt gelukkig van werken van 9 tot 5, daarna eten met het gezin en daarna samen naar het park. Als dat geluk betekent voor jou: geweldig! Doe dat dan vaker!

❌ Dont's: geloof de hype, laat je afleiden door de glamourlevens die mensen delen op Instagram, vergelijk jezelf met iedereen, maak je zorgen over hoeveel vooruitgang je hebt geboekt.

✅ Do's: blijf trouw aan jezelf, werk hard, blijf gemotiveerd als alles uit elkaar valt, vergeet niet dat er doorbraken plaatsvinden wanneer we ze het minst verwachten.

Tip 10 – Kies voor jezelf en voor jouw waarden en dromen: doe jezelf niet tekort

Hoe vaak heb je jezelf tekort gedaan en ben je te makkelijk omgebogen waardoor je niet voor je eigen ambities en dromen kon zorgen? Vraag jezelf: wat wil ik? Kies voor jezelf!

Wat ga jij doen?
Ambities uitspreken VS Ambities ontkrachten

Tip 11 – Schrijf je doel op én maak je droom visueel, want daardoor is hij al uitgekomen! Zo doe je dat…

dromen waarmaken

Ken je het bekende Harvard-onderzoek over het opschrijven van doelen? Daaruit bleek dat de 3% van de MBA-alumni die hun doelstellingen op papier hadden gezet, uiteindelijk tien keer zoveel verdienden dan de andere 97% bij elkaar, en dat in slechts tien jaar na hun afstuderen. Ze kregen de financiën, carrière en relatie die ze wilden.

The world is yours.

Er zijn verschillende manieren om je droom visueel te maken. Test ze allemaal eens uit!

Tip 12 – Succes is energie: bouw een lichaam vol energie zodat je jouw dromen kúnt waarmaken

Hoe je het wendt of keert, je bereikt je droom uiteindelijk met je eigen lichaam. Jouw eigen lichaam is jouw ultieme instrument. Je lichaam is het meest krachtige voertuig op weg naar jouw dromen en succes. Zorg er dus goed voor. Gooi je stressniveau omlaag en je effectiviteit schiet omhoog.

Hoe doe je dat? Lees het artikel over zorgen voor jezelf en gelukkig worden zodat je effectiviteit omhoog gaat en zodat je ook gewoon van de reis richting je droom kunt genieten.

Wees een ‘goal digger', geen ‘gold digger'.
– Eelco de Boer

Tip 13 – Gebruik de wet van aantrekking: Verwacht het! Verwacht dat jouw droom uitkomt!

wet van aantrekking voor dromen

Wil je slagen? Doe dan alsof je nu al aan het slagen bent. Doe alsof je al succesvol bent. Dit activeert de wet van aantrekking.

De wet van aantrekking is simpelweg het stellen van doelen, en daarbij nu al gewoon gelukkig zijn. Geluk komt als eerste. Daarna kan succes pas überhaupt komen. Zo zou je de wet van aantrekking kunnen samenvatten. En dat is ook hoe geluk werkt: je kunt niet gelukkig worden als je ernaar streeft als ultieme vervulling wat pas zal komen nádat je je doel hebt bereikt.

Je bereikt doelen altijd. Ik zeg maar altijd: als je een doel hebt, vind je altijd wel een manier om het te bereiken, anders komen er genoeg excuses. Je kunt alles in je leven hebben wat je wilt. Je moet het alleen wel plannen, voorbereiden en verwachten te winnen.

Kijk je wel eens naar voetbal? Zig Ziglar maakte ooit een rake opmerking over wat voor iets bijzonders daarin gebeurt:

In de laatste 2 minuten van de eerste helft en in de laatste 2 minuten van de tweede helft worden 20% van alle goals in een wedstrijd van 90 minuten gescoord. Dus in het voetbal worden in 4 minuten tijd 20% van alle goals gescoord.

Dit komt door de 2 minuten-durende aanvallen…

Ze plannen te scoren. Ze bereiden voor te scoren en als gevolg daarvan betrachten ze te scoren. En toevallig genoeg werkt de verdediging mee om ze te laten scoren.

Aan de andere kant heb je de defensie: zij doen in diezelfde 4 minuten aan preventie, wat de tegenstander opeens de ruimte geeft om aan te vallen. Als ze verwachten dat de tegenstander gaat scoren, dan gaat de tegenstander ook scoren.
– Zig Ziglar

Denk dus altijd: ‘Als ik dit goed doe, hebben we succes.' En niet: ‘Als ik dit niet goed doe, falen we.' Zeg tegen je team: ‘Ik heb jou voor deze opdracht gekozen omdat ik het volledige vertrouwen erin heb dat jij de persoon bent waar ik op kan rekenen om dit op de best mogelijke manier op te lossen. Jij bent ontworpen voor succes, om dingen te bereiken. Je bent geboren om te winnen.'

Je verwacht dat de bal voorin ergens gaat vallen en dan ga je een beetje het geluk zoeken.
– Pierre van Hooijdonk over de terugkomst van het Nederlands elftal tegen Duitsland van 2-0 naar 2-2 in de laatste minuten van de wedstrijd.

We zijn op zoek gegaan naar de overwinning en dan kom je hem vanzelf tegen.
– Johan Cruijff

Pech, dat krijg je bij een negatieve instelling en geluk bij een positieve instelling.
– Johan Cruijff

Dit Ajax kan de Champignons League winnen.
– Louis van Gaal in de zomer van 2018, 13 jaar nadat Ajax voor het laatst überhaupt de eerste ronde overleefde. Uiteindelijk misten ze op een haar na de finale.

Verwacht het, en het zal gebeuren. Lees hier meer over in het artikel over de wet van aantrekking.

Tip 14 – Dromen waarmaken? Start een mastermindgroep

dromen waarmaken uitkomen

Je hebt een droom. Je wilt succes. Je wilt actie ondernemen. Perfect, je zal er zeker gaan komen! Een mastermindgroep zet alles alleen maar in een stroomversnelling. Deze groepen zijn ideaal om jouw droom te kunnen realiseren.

In een mastermindgroep ga je met anderen overleggen, brainstormen en denktanken over elkaars dromen. Praat met anderen over je droom! Bijvoorbeeld met je drie mensen in je mastermind en zes familieleden. Dan is de kans groter dat je jouw droom ook uit laat komen.

Lees het artikel over het starten van een mastermindgroep.

Je bent het gemiddelde van de mensen met wie je omgaat. Wees vriendelijk tegen iedereen, maar raak niet bevriend met iedereen. Wees bewust van wie je in je inner circle toelaat. Bouw via je mastermind en groepje vrienden om je heen die jou in goede en slechte tijden ondersteunen. Je familie / je ouders zijn hier een goed startpunt voor.

Tip 15 – Houd het niet bij kennis en ideeën… Neem actie: Stel concrete weektaken

Ideeën, kennis, cursussen… Je vind ze overal! Waarom zijn er dan zo weinig mensen daadwerkelijk succesvol? Omdat bijna niemand écht actie onderneemt. Ze lezen genoeg boeken en ze hebben genoeg ideeën hoor… Maar uiteindelijk brengt vooral actie je naar jouw doel.

‘Kennis is macht.' – Francis Bacon
Maar een betere verwoording van deze uitspraak zou zijn: ‘Kennis is potentiële macht.' Kennis is geen macht. Je moet het ook toepassen.

Veel mensen zijn zelfs zuinig op hun ideeën en denken dat deze schaars zijn. Ideeën zijn er echter in overvloed. Wat wel erg schaars blijkt te zijn is het aantal mensen dat daadwerkelijk goede ideeën tot uitvoer brengt.

Actie is de gewoonte van succesvolle mensen die excelleren en genieten van wat ze doen.

Ideeën zijn nog altijd wel belangrijk. Alles wat je wilt bereiken in je leven, begint met een idee. Het idee groeit uit – wanneer je ervoor werkt – tot iets groots, iets waar je trots op zult zijn. Wat je dus vooral moet doen, is in het idee te geloven en er daadwerkelijk hard voor werken.

Executie wint het altijd van kennis.

Actie is trouwens niet iets vaags. Het is een concrete handeling die je kunt doen. Actie is ook geen resultaat, zoals 100.000 websitebezoekers behalen, maar een proces, zoals 300 artikelen schrijven.

Beoordeel je dagen niet door te kijken naar de oogst die je ophaalt, maar door te kijken naar de zaadjes die je plant.
– Robert Louis Stevenson

Zie je, in het leven weten veel mensen wat ze moeten doen, maar weinig mensen doen wat ze weten. Weten is niet genoeg! Je moet actie ondernemen.
– Tony Robbins

Don't tell people your dream, show ‘em.
– Amerikaans gezegde

In theorie is er geen verschil tussen praktijk en theorie. In de praktijk… wél.
– Jan L. A. van de Snepscheut

Een veroverend leger op de grens zal niet gestopt kunnen worden met eloquentie.
– Otto von Bismarck

De beste eloquentie is dat wat daadwerkelijk dingen uitvoert.
– David Lloyd George

Weten wat je moet doen en het daadwerkelijk doen is een wereld van verschil.
– Bill Philips

Hoe geweldig is het dat niemand ook maar een moment hoeft te wachten om te beginnen met het verbeteren van de wereld!
– Anne Frank

Je hebt denkers en je hebt doeners. De ergste zijn de denkers die denken dat ze wat doen.
– Catrines Veenstra

Deze tip om vooral heel veel aan actie te doen, zit verweven in je mastermindgroep (zie vorige tip). Een belangrijk onderdeel van een mastermindgroep is dat je elkaar aanmoedigt om daadwerkelijk de stappen te zetten die je dichterbij je droom gaan brengen. Wat ga je deze week doen om weer een stap dichterbij je doel te komen?

Kortom: er komt een moment waarop je niet meer moet plannen, maar gewoon moet gaan. Je moet gewoon gaan doen – en dan ga je het halen.

Wat ga jij doen?
Toepassen en leven VS Enkel weten hoe
Doen VS Proberen

Tip 16 – Benut de kracht van de kleine eerste stap

Overweldig jezelf ook weer niet met veel te grote stappen. Onderschat nooit de kracht van een kleine stap. In plaats van overweldigd te raken van het idee om direct de hele wereld gelukkiger te maken, kun je ook denken: Iedere dag 1 fan! Die kleine stap? Zo klein is ie niet!

Wat kan ik nu al direct gaan doen om mijn droom te realiseren?

Het belangrijkste is dat je eigenlijk al gisteren had moeten beginnen. Ben je gisteren niet begonnen? Begin dan vandaag. Aim big, start small. En wel nu!

Kies voor vooruitgang boven perfectie. Iedere dag 1% brengt je uiteindelijk naar 100% als je consistentie en geduld hebt.

Hier lees je meer over de kracht van de eerste kleine stap, oftewel ‘Kaizen'.

Wat is snelheid? Vaak verwart de sport-pers snelheid met inzicht. Kijk, als ik iets eerder begin te lopen dan een ander, dan lijk ik sneller.
– Johan Cruijff

Tip 17 – Zet nu je de juiste acties om in gewoonten

droom waarmaken wat mensen zien

De enige manier om daadwerkelijk je droom waar te maken, is door actie te ondernemen, én om vervolgens nog een keer actie te ondernemen… En nóg een keer… Eigenlijk vaak jarenlang! Structurele vooruitgang is essentieel om succesvol te worden.

De krachtigste spieren zijn de ‘onzichtbare spieren'. Je emotionele en spirituele spieren. Het is niet zo dat ik zo geweldig ben, maar het is wel zo dat ik goed getraind ben. Ik onderhandel niet met mijzelf. Ik doe gewoon wat goed voor me is.
– Tony Robbins

Hoe word je succesvol? Het komt allemaal neer op routine. Iets keer op keer herhalen. Wat jij in het openbaar of op social media ziet over andere mensen, is de beloning voor iets waar ze eerst heel veel moeite in hebben gestopt. Kijk eens naar onderstaande quotes:

Routine, in een intelligent persoon, is een teken van ambitie.
– W. H. Auden

Succes is 10.000 uren maken.
– Malcom Gladwell

Wanneer je een succesvol persoon ziet, dan zie je alleen maar de openbare glorie, maar nooit de privé-inspanningen en opofferingen om dat te bereiken.
– Vaibhav Shah

Het is wat je privé beoefent, waar je in het openbaar voor beloond zal worden.
– Tony Robbins

Repetitie bouwt reputatie.
– Elizabeth Arden

Het ware ‘weten' komt uit herhaling.
– Tony Robbins

Onze grootste zwakte is het opgeven. De meest zekere manier om succesvol te zijn is om het nog een keer te proberen.
– Thomas Edison

Bovendien blijven alleen de hoogtepunten en topwedstrijden van Frenkie de Jong, Ruud van Nistelrooij en Arjen Robben ons bij. Hun tijdelijke tegenslagen en niet-zo-bijzondere beginjaren  zien we niet maar ze zijn er wel. Dat zijn allemaal onzichtbare jaren waarin ze kei- en keihard hebben geoefend. Maar nogmaals: ze hebben wel degelijk plaatsgevonden.

Je kunt meer dan je denkt, je moet het alleen meerdere keren doen. Alles wat er goed uitziet, is erg goed en inwendig geoefend. Neem het volgende als metafoor voor het leven:

 1. Stretch met je gestrekte arm en wijsvinger, helemaal gedraaid naar achteren. Zo ver mogelijk.
 2. Schud los.
 3. Visualiseer dat je verder kunt.
 4. Doet het opnieuw en zie dat je verder komt. De tweede keer kun je een heel stuk verder, en nog verder. Het is wel wat oncomfortabel om te doen, maar door de kracht van herhaling kom je steeds verder.

Eigenlijk is deze tip heel simpel: oefen, en oefen vaak! Neem onderstaande oefening als metafoor:

 1. Persoon a zegt 1
 2. Persoon B zegt 2
 3. Persoon A zegt 3
 4. Persoon B zegt 2
  Etc. Doe dit een aantal rondes om steeds beter te worden.
 5. Doe hetzelfde, maar vervang 1 met een klap.
  Doe dit een aantal rondes om steeds beter te worden.
 6. Doe hetzelfde, maar vervang 2 met een sprong.
  Doe dit een aantal rondes om steeds beter te worden.
 7. Doe hetzelfde, maar vervang 3 voor een gek geluid.
  Doe dit een aantal rondes om steeds beter te worden.
 8. Doe de oorspronkelijke oefening weer, gewoon door 1, 2 en 3 te zeggen. Merk op hoe makkelijk dit nu gaat omdat je hebt geoefend (en het steeds moeilijker hebt gemaakt).

Excellentie is geen handeling, maar een gewoonte. Als je gewoontes kunt kweken, zijn er geen beperkingen meer voor je. Dus… f*ck je limits en maak van die dingen een gewoonte die je naar je doelen brengen.

Je grootste successen zullen niet zo sexy tot stand komen. Veel uren, dagen, maanden of misschien zelfs jaren in je eentje doorknokken, niet begrepen worden en zelf soms ook twijfelen of je briljante idee wel gaat werken. Doorgaan wanneer het moeilijk wordt, maakt je een winnaar.
– Eelco de Boer

Over een wedstrijd genomen ben ik twee-en-een-halve a drie minuten aan de bal. Het komt erop aan wat je daarnaast doet. Om het initiatief, waar sta je, wat doe je, wat kan er gebeuren? Dat werken zonder bal gebeurt te weinig.
– Johan Cruijff over het belang van voorbereiding en oefening

Tip 18 – Maak gebruik van een sterke onderstroom richting jouw droom: je onderbewuste

Modellen 2

Uiteraard is het redelijk effectief om met je logische verstand op een bewuste manier te werken. Maar er is iets wat veel effectiever is: de motiverende en actie-opwekkende kracht van het onderbewuste.

Een van de vele manieren om het onderbewuste de goede kant op te krijgen, is door het ‘pijn-plezier-principe' tot in extremenis toe te passen:

 1. Voel hoeveel pijn het doet en wat voor miserabel leven je gaat leiden als je het doel niet behaalt. Maak het extra dramatisch.
 2. Voel ook wat de fascinerende effecten zijn van het wel behalen van het doel. Maak het extra dramatisch.

Het is simpel: wanneer je een pistool tegen je hoofd hebt, doe je wel wat er van je gevraagd wordt. In dat geval motiveert noodzaak je (weg gaan van pijn). Wanneer je een miljoen euro kunt ophalen bij de sigarenboer, kleed je je nu wel even om en stap je nu wel even op de fiets. In dat geval motiveert verlangen je (naar plezier toe bewegen).

Deze gigantische kracht kun je in je onderbewuste ‘activeren' zodat je veel makkelijker in beweging komt en goede gewoontes ontwikkelt die je naar jouw droom leiden. Lees hier meer over het ontwikkelen van gewoontes en lees hier meer over het onderbewuste.

Waarom doe je wat je doet? Alles is mogelijk als je het echt wilt. Dan vind je altijd wel een manier om het voor elkaar te krijgen.

Tip 19 – Discipline creëren VS Motivatie zoeken… Soms moet je ook discipline hebben

Hoewel je in de vorige tip leerde dat het onbewuste veel krachtiger is dan bewust discipline inzetten, kun je deze twee krachten prima allebei inzetten. Soms heb je gewoon keihard discipline nodig om jouw droom te realiseren.

De pijn van discipline doet minder pijn dan de pijn van de spijt van je laksheid.

Arnold Schwarzenegger is vooral succesvol geworden dankzij zijn discipline. Hij wilde geen uur van zijn dag verspillen. Die tijd is te dierbaar voor hem. Hij kwam zonder geld naar Amerika, deed overdag constructie werk, ging daarna vijf uren sporten en van 20:00 tot 00:00 nam hij acteerlessen.

Lees dit artikel over discipline ontwikkelen.

Alles lijkt onmogelijk totdat iemand het doet.
– Nelson Mandela

Tip 20 – Vier je mijlpalen! En ga daarna direct door…

dromen mijlpalen

De einddatum voor het bereiken van je droom kan nog een aantal maanden / jaren verwijderd zijn van nu. Daarom is het zo belangrijk om alle mijlpalen nu al te vieren, zodat je van het proces kunt genieten! Stiekem ben je al succesvol aan het leven doordat je op deze manier van het proces aan het genieten.

Pas wel op voor een kleine valkuil: als je een mijlpaal hebt behaald, heb je nog niet je einddoel behaald. Neem geen gas terug, maar ga direct door. Speel om met grote cijfers te winnen. Niet om je voorsprong te verdedigen of niet te verliezen.

Even if you are on the right track, you'll get run over if you just sit there.
– Will Rogers

Don't mess with your winning streak. Don't break the chain of success. Ride it for as long as possible.
– Gucci Mane

Winning is not a sometime thing; it is an all-the-time thing.
– Vince Lombardi

Mensen zeggen ook dat een ploeg die met tien man speelt gevaarlijker is dan een ploeg met elf man. Hoe vaak heb je dàt nou niet gehoord? Dat komt alleen maar, omdat vijf van die elf denken: ik doe een stapje minder, terwijl vijf van die tien er juist een schepje bovenop doen.
– Johan Cruijff

Push harder.
– Dan Pena na iedere e-mail met goed nieuws.

Wil je jouw grote droom waarmaken? Wees dan niet tevreden met een prima, gemiddeld leven. Ga voor meer!

Af en toe een ijsco is het slechtste wat je kunt doen als je suikerverslaafd bent en naar je droomlichaam aan het toewerken bent. We hebben allemaal onze weaknesses die ons beroven van ons potentieel. Stop met het onderhandelen met je weaker self. Don’t feed them, destroy them. 100%. And then forget about them. That’s how you reinvent yourself.
– Eelco de Boer

Tip 21 – Denk lange termijn en geniet van de reis

droom waarmaken geduld hebben

Ga niet voor de directe beloning, maar voor de veel grotere beloning op de langere termijn. In het Engels wordt dit zo mooi gezegd: verruil instant gratification voor het behalen van jouw grote doel op de lange termijn.

We willen direct resultaat. Daarom falen zoveel mensen.

Blijf ondertussen echter ook van de reis genieten. Je wordt niet gelukkig als je de reis ondergeschikt maakt aan het doel. Je wordt gelukkig als je absoluut geluk in de reis vindt, en relatief geluk in het doel zoekt.

Bij het stellen van doelen gaat het er niet per se om dat je ze haalt, maar het gaat meer om de persoon die je erdoor wordt. En stiekem haal je je doelen (de sterren) altijd, en zo niet: dan land je op de maan (aim for he stars, land on the moon).

Soms moet je nu ook investeren zodat je aan de toekomst kunt bouwen. Personeel aannemen is hier een voorbeeld van. Nu ben je aan iets aan het bouwen: de toekomst. Dit jaar heb je hierdoor minder winst, maar volgend jaar meer, omdat je zelf meer tijd had en deze tijd aan de groei kon besteden.

Het duurt altijd langer dan gedacht. Geduld = key.
– Eelco de Boer

Denk echt lange termijn. Verwacht niet dit jaar al die mooie, fantastische resultaten te krijgen die je zo graag wilt. In onderstaande foto ben was ik 19 jaar. Drie jaar eerder – op mijn 16e – was ik aan mijn langetermijnvisie van 3 jaar begonnen om op een duurzame manier aan een afgetraind lichaam te werken.

Op mijn 19e had ik die langetermijnvisie voltooid en schreef ik dit tekstje:

Dit verhaal is wat voor mij heeft gewerkt – je moet echt per persoon kijken wat voor jou waar is.

droom-waarmaken-afgetraind-lichaam

De laatste 3 jaar waren heel moeilijk voor mij, want bij fitness ga je veel uitdagende gevoelens tegenkomen. Bovendien dacht ik dat ik niet kon veranderen. Het werd echter makkelijk dankzij mijn langetermijnvisie. Paradoxaal hè? Moeilijk maar toch makkelijk…

Wat op mijn 14e begon als iets wat ik maar half deed – zoals de meesten eigenlijk – is op mijn 16e omgevormd tot een passie die me oneindig veel meer heeft opgeleverd.

Wat was mijn doel? Een atletisch, slank lichaam en een blokjesbuik.

Wat deed ik om mijn droom te bereiken? Ik 'tilde' voor ~ 1,5 uur per dag, en dat 5 dagen in de week, maar nooit minder. Daar kwam nog vetverbranding bij in de vorm van bewegen zonder te zweten, dus eigenlijk is naar school fietsen of lopen genoeg. Daarbij kun je nog op stap gaan in zuidelijke landen, waar ze meer mensen dansen, dus dan kun je ook meer verbranden. En oh ja, geen bier op stap!

Deze shit duurde 3 jaar.

Ik heb altijd een variatie gedaan van een 3-daagse split. Ik til gedurende 1,5 uur, 5 dagen per week of zelfs vaker.

Mijn huidige 3 daagse split:

Borst / triceps = dag 1
Rug / biceps = dag 2
Schouders / benen = dag 3
Daarbij kwam: Buikspieren om de dag of vaker. In een groepsles.

Wat deed ik met mijn mentaliteit? Ik heb geleerd dat tillen niet alleen een fysieke – maar evenzeer een mentale strijd is. En dat je die mentale strijd niet moet voeren. Hoe zorgde ik ervoor dat ik niet continu een mentale strijd voerde? Door simpelweg een langetermijnvisie te hebben. In mijn geval was dat een visie van 3 jaar.

Het belangrijkste wat ik toepas is: bereid je mentaal voor op die saaie schouder/been dag er aan gaat komen… door het te accepteren als onderdeel van de 3-jarige reis en niet door het te verafschuwen en er zo snel mogelijk vanaf willen.

Het heeft tijd nodig, net als dat je 3 jaar doorgaat zonder te zeuren of af te haken. Heb die langetermijnvisie. Als je je mentaal voorbereidt op het feit dat je pas over 3 a 4 jaar klaar bent, blijf je doorgaan. Als je steeds denkt: “Volgende maand zie je mijn spieren al ietsje beter,” kun je die mentale strijd 12 keer per jaar gaan voeren, terwijl je met mijn periode van 3 jaar die mentale strijd maar 1 keer per 3 jaar hoeft te voeren.

Het is geen makkelijk proces, maar een langetermijnvisie houdt je droom levend.

Tip 22 – Maak een ‘Getting Things Done'-document

In zo'n document zet je de concrete stappen die je moet nemen. Dit is een heldere definitie van het eindresultaat en de stappen die ervoor nodig zijn. Als je dat niet op die manier noteert, heb je enkel een lijst met ‘stuff'. Het opstellen van zo'n document vergt enkel kort wat gezond denkwerk.

Waarom moet je zo'n document bijhouden met alle ‘to do's'? Je verstand heeft niet zelf ook nog eens een verstand om alles te kunnen onthouden. Als het enige intelligentie had, zou het je alleen op de momenten waarop je er ook wat aan kunt doen, aan dingen herinneren. Maar die intelligentie zit niet in je verstand.

Wanneer je de focus / droom hebt uitgesproken, bijvoorbeeld je nieuwe productlancering, creëer je direct nieuwe ideeën en gedachtepatronen. Die wil je allemaal als concrete stappen op papier zetten. Meteen verandert dan je houding en gedrag! Lees hier meer over in het boek ‘Getting Things Done.'

Tip 23 – Wees een onderdeel van andermans succes: je kunt niks nemen als je niks geeft

droom uit laten komen

Gary Vaynerchuk leert het ons in al zijn boeken: wil je klanten krijgen? Geef voor 800 euro aan gratis waarde (jab jab jab) en vraag daarna voor 18 euro (right hook). Bijvoorbeeld om daarna je boek te kopen. Dat is de juiste verhouding.

Soms kun je hierdoor ook direct om de sale vragen: ‘Ik vraag niet vaak iets, maar nu heb ik een nieuw boek uitgebracht. Ik zou je graag willen vragen om het te kopen en om het te verspreiden op social media.

Lees hier meer over in de boeken van Gary Vaynerchuk.

Tip 24 – Wees niet perfectionistisch: wees niet bang om te falen en begin nu alvast

Wees niet bang dat het niet perfect wordt en wees niet bang om te falen. Je hebt dat ‘falen' zelfs nodig. Je valt en je staat weer op. Faal, leer en leef!

Bang zijn om te falen is de reden dat veel mensen geen grote doelen durven te stellen.

Begin nu alvast met de stappen om jouw droom te verwezenlijken. Zodra je bent begonnen, zal je waarschijnlijk merken dat het veel makkelijker gaat dan je denkt. Lees het artikel over perfectionisme.

Begin voordat je er klaar voor bent.
– Onbekend

Het geheim van voorop raken is beginnen.
– Mark Twain

Met andere woorden: succes = risico's nemen. Neem risico, wees kwetsbaar en ben bereid het onbekende te betreden en ontdekken.

Succes is de vaardigheid om van het ene falen naar de andere te gaan, zonder je enthousiasme te verliezen.
– Winston Churchill

Tip 25 – Je droom werkelijkheid maken? Stel het niet meer uit

Dat klopt, ik heb het over uitstelgedrag en escapisme. Stel je eens voor waar je over een jaar zou staan als je alles wat je moest doen, gewoon direct doet.

 • Niet meer “Ik denk erover om het te doen…”
 • Niet meer “Ik doe het ooit op een dag…”
 • Geen excuses meer

Just f**** do it.

Zorg er gewoon voor dat dingen gedaan worden. Als je dit combineert met focus (een van de eerdere tips), ben je helemaal ontketend en blaas je je concurrenten omver. Dan ben je als een wurgslang voor je concurrenten, die het laatste beetje lucht uit ze perst.

Je droom waarmaken is een kwestie van… simpelweg datgene gaan doen. Is het je droom om in Deventer te wonen? En koop je vervolgens een huis in Emmen? Wees dan niet verrast. “Huh, dit is niet Deventer!” Koop simpelweg een huis in Deventer – en niet in Emmen.

Bepaal dus wat jouw ideale waarden, levensstijl en doelen zijn en zet iedere dag stappen in die idealen zonder je te laten afleiden door dingen die je er verder vanaf brengen.

Op hoeveel % van je potentieel zit je denk je?

Hoeveel meer potentie zit er in jou wanneer je je simpelweg niet meer zou laten afleiden door dingen die er echt niet toe doen?

Wat is binnen handbereik? Qua gezondheid? Je vermogen? Je business? Je familie en vrienden? Je gezin? Je relatie? Je persoonlijke groei? Je lifestyle? Je nalatenschap?

Maak een commitment om alles wat destructief is uit je leven te verbannen en wees niet te bang om hier hulp bij te zoeken.

 • Door zoveel mogelijk van mijn tijd ‘offline’ te zijn, duren de dagen al vele malen langer en krijg ik 10X meer gedaan.
 • Door daadwerkelijk te ‘connecten’ met de mensen om me heen ervaar ik magische momenten.
 • Door Facebook te vervangen met een echt boek, vervang ik entertainment met education.
 • Door me niet met drama bezig te houden, behoud ik mijn positieve energie.
 • Door niet met mijn concurrenten bezig te houden, behoud ik mijn gezonde intenties en mijn originele ideeën.
 • Door mijn tijd niet zomaar weg te geven, maar strategisch in te zetten kan ik echt een verschil maken.

– Eelco de Boer

Tip 26 – Gebruik jouw overtuigingen: adopteer krachtgevende overtuigingen en waarden

dromen bereiken

Als ik iets heel erg zou willen, zou ik het kunnen. Dit wordt voor een groot deel gedreven door mijn waarden en overtuigingen.

Geloof dat je het kunt en je bent al halverwege.
– Theodore Roosevelt

Wat je gelooft, is waar voor je of wordt waar voor je. Wat je de wereld uitzendt, komt weer bij je terug. Geloof je dus: ‘Iedereen wil me!' Dan gaat dat ook vervuld worden.

Succesvolle mensen zijn zelfverzekerde mensen.

Je kunt altijd een nieuwe overtuiging aannemen. Blijf niet verknocht aan het verleden. Ieder moment is een nieuw begin. Je zit nooit vast. Zeg: ‘Ik verdien het om x te hebben, en ik accepteer het nu.'

Alles om je heen – wat jij het leven noemt – werd bedacht door mensen die niet slimmer waren dan jij. En je kunt het veranderen.
– Steve Jobs

Andersom gerekend geldt hetzelfde: Wil je je droom waarmaken? Laat je droom dan in lijn zijn met je kernwaarden / missie.

Tip 27 – Wees open voor nieuwe dingen en veranderingen: het verleden is niet gelijk aan de toekomst

Voel je weerstand tegen veranderen? Welke oude overtuiging houdt je vast?

Ieder moment is een nieuw begin: hier vinden veranderingen plaats.

Laatst vroeg ik aan een groep aan wie ik een presentatie gaf: ‘Hoeveel van jullie gelooft dat jij iets specifiek kunt doen om in de komende 14 dagen je situatie heel veel slechter te maken?' Bijna iedereen geloofde daarin. ‘Wie gelooft dat je je situatie heel veel beter kunt maken door iets wat jij specifiek kunt doen? Wiens keuze is dat?'

Herhaal affirmatief in ik-vorm. ‘Er is iets dat ik kan doen om…'

Tip 28 – Dromen waarmaken? Wees flexibel

Het pad naar de verwezenlijking van je doelen is niet kaarsrecht. Verander je aanpak als er een obstakel is. ‘Wat kan ik anders doen?' Dit is de TOTE-filosofie.

Als je altijd doet wat je hebt gedaan, zal je altijd krijgen wat je altijd hebt gekregen.

En bovendien kun je op de volgende manier flexibel zijn: als je flexibel bent, vind je vindingrijke manieren om naar je doel te gaan. Do whatever it takes. Als je je doel maar haalt. En niets of niemand houdt je teken.

“En als dat niet lukt?” “Dan verzin je een andere manier.”
“En als dat niet lukt?” “Dan verzin je een andere manier.”
“En als dat niet lukt?” “Dan verzin je een andere manier.”
“En als dat niet lukt?” “Dus het gaat altijd lukken.”
– Lil' kleine (rapper)

Ook getuigt dit van een proactieve houding. Zie volgende tip…

Als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan, zal je altijd krijgen wat je altijd hebt gekregen.
– Tony Robbins

Tip 29 – Wees proactief om jouw droom te realiseren: jij bent in controle en je reageert niet op je omgeving

gewoonte om droom waar te maken

Ik heb een keuze gemaakt om slank te blijven want ik heb nog nooit per ongeluk iets ongezonds gegeten. Kies je ervoor om dik of dun te worden? Kies je voor koekjes? Natuurlijk ben altijd jij degene die kiest. Dit is wat proactieve mensen weten.

Niks zal werken tenzij jij werkt.
– Maya Angelou

De beste manier om de toekomst te voorspellen is door deze zelf te creëren.
– Renzulli

Wat gebeurt er in een tijd van recessie (en zoals je weet: de media heeft 27 van de laatste 2 recessies accuraat voorspeld)? Er zijn mensen die de moed opgeven en hun droom niet meer achterna gaan omdat de omgeving in recessie is. Én er zijn mensen die helemaal niet letten op wat anderen doen! In veel gevallen van een perfecte economie ging een groot aantal mensen blut, én in veel gevallen van een slechte economie werd een groot aantal mensen rijk.

Je kunt de omgeving niet veranderen, wel jezelf en je toekomst: het zit tussen je eigen 2 oren.

Immigranten hebben vier keer zoveel kans om miljonair te worden dan Nederlanders zelf. Dat heeft trouwens ook te maken met de levenshouding van iemand. Zo zijn er in Nederland veel internet-grappen zoals ‘Ik ben lui en ik ben er trots op…'

Wat ga jij doen?
Ik heb altijd de controle VS Het overkomt mij
Ik creer of zoek wat ik aan vaardigheden mis VS ‘Het zijn lastige beperkingen'
Groeien door uitdagingen VS Neerzitten bij tegenslagen
Een oplossing zoeken VS Niet weten wat te doen
De keuze maken om kalm te blijven VS In paniek raken
Kansen creeren VS Reageren op je omgeving
Kansen zien VS Beren op de weg zien
Verantwoordelijkheid nemen VS Slachtofferrol

Tip 30 – Je ego zit het voltooien van je droom in de weg

ego dromen waarmaken

Het bijzonder vervelende van het ego is, dat het er heel goed in is om jou te foppen. Het zorgt ervoor dat je gaat denken dat onbelangrijke dingen (zoals wat anderen van jou gaan vinden) belangrijk zijn. Pas hier voor op!

 • Als je de dingen doet die jouw ego niet wil doen, dan zal je doorbraak na doorbraak ervaren.
 • Als je die dingen niet doet en naar jouw ego luistert, dan zal je je steeds weer afvragen wanneer die doorbraak nou zal komen.

Die doorbraak is dichterbij dan je denkt. Doorzie het ego en wat gedaan moet worden.

Wat ga jij doen?
Brutale eerlijkheid VS Leuk gevonden willen worden
Afwijzingen incasseren (groeien door een nee) VS Opgeven omdat afwijzingen niet leuk zijn (bevestiging van negativiteit)

Tip 31 – Houd je visie obsessief in het zicht – dan krijg je meer adrenaline!

Het geheim van succesvolle mensen is simpel:

 1. Ze weten wat ze willen. Ze hebben hun visie obsessief in het zicht.
 2. Ze doen er alles aan om dat voor elkaar te krijgen.

Een visie is niet klein. Het is gróót en dat geeft brandstof en adrenaline. Denk dus niet klein. Als je iets wilt bereiken, moet je groot denken. Mik op de sterren, land op de maan. Houd die grote visie in het achterhoofd: ‘Waar gaan we naartoe?' Dit maakt een soort onzichtbare kracht vrij die je extra hard vooruit duwt!

Heb je de beslissing gemaakt om je droom uit te laten komen? Get ready, want het wordt oncomfortabel en moeilijk. En op dat moment herinner je jouw visie en weet jij: the game is on!

Ik ben geobsedeerd door succes.
– Jia Ruan

Obsessie maakt alles mogelijk.
– Ralph Waldo Emerson

Tip 32 – Tegenslagen? Je gaat juist extra presteren als het een keertje moeilijk wordt

Dit is de mindset van een kampioen: juist als het moeilijk wordt, wil en ga je extra presteren! Dit bouwt bovendien karakter en het geeft je adrenaline om boven jezelf uit te stijgen.

Winnaars geven nooit op. Een andere manier om dit te stellen? Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op.

Tegenslagen gaan er overigens gegarandeerd komen. Het was de allereerste les die ik op mijn hbo-opleiding over ondernemerschap hoorde: van alle starters stopt 30% binnen het eerste jaar. Na 5 jaar is 60% gestopt. Van de 40% die nog overeind staat verdient de meerderheid nauwelijks meer dan het minimumloon, terwijl ze veel meer uren maken dan de gemiddelde 40-urige werkweken in loondienst.

Overwin dat soort tegenslagen en ga echt voor goud. Jij zal winnen omdat je nooit opgeeft. Ga net zo lang door tot je hebt gewonnen. Ga net zo lang door totdat iedereen heeft opgegeven en jij als enige overblijft. Daarom win je. Succes is voor het grootste deel namelijk een kwestie van doorgaan nadat anderen het opgegeven hebben.

Zijn er tegenslagen en dagelijkse fluctuaties op weg naar je doel? Houd je visie op het langetermijnplan, houd je mond, houd je er niet mee bezig en ga stoïcijns door. Laat je acties consistent doorgaan, ook al zijn je gevoelens aan het fluctueren – wat uiteraard mag.

Bovenstaande zin gaat om het idee om te presteren. Het gaat er niet om dat jij moet winnen en ook niet dat anderen moeten verliezen. Natuurlijk vergelijk je jezelf niet met anderen. De wedstrijd is altijd tegen jezelf. Het enige wat je hoeft te doen, is vandaag een stapje vooruit te gaan ten opzichte van gisteren.

Blijf trouw aan je doel, laat zien wat je kunt en sta twijfel of beproeving niet toe jou van jouw koers te blazen.

Maar wat doen de meeste mensen? Ze geven op, stoppen met hun droom en richten zich op wat anders. Vervolgens geven ze weer op, en weer keren ze hun droom de rug toe. Wat zou er gebeuren als je stopte met opgeven, en nog wel continu veerkracht zou bieden? Grootsheid. Dat is wat er zou gebeuren!

Droom groot en durf te falen.

Een winnaar is gewoon een verliezer die het één keer extra had geprobeerd. Sta verd*mme op en blijf doorgaan! Stop nooit met het werken aan jouw droom.

We zullen doorgaan.
– Ramses Shaffy

Vele mislukkelingen in het leven zijn mensen die zich niet realiseerden hoe dichtbij succes ze waren toen ze opgaven.
– Thomas Edison

If there is no struggle, there is no progress.
– Frederick Douglas

Lees hier meer over het omgaan met tegenslagen.

Tip 33 – Ontwikkel je kwaliteiten en zet ze in

Wil je je droom laten uitkomen, dan helpen onder andere(!) de volgende kernkwaliteiten je hard opweg. Je kunt eigenlijk niet mislukken als je deze gaven inzet:

 • Passie
 • Toewijding
 • Ondernemingszin
 • Discipline
 • Commitment
 • Doorzettingsvermogen
 • (Zelf)vertrouwen
 • Besluitvaardigheid
 • Een hoog energieniveau
 • Communicatie

Voor een uitgebreide betekenis en kenmerken van deze eigenschappen, zie dit artikel.

Succes met het uit laten komen van jouw droom!

Ga direct je dromen volgen en laat ze werkelijkheid worden! Verder lezen? Lees deze tips om rijk te worden en om je hart te volgen. The world is yours.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je: