Droom waarmaken? [26 Slimme Tips] Zo verwezenlijk je jouw droom 100%

Hoe kun je jouw droom waarmaken? Jouw grote doelen behalen? Hier lees je precies wat je moet doen om jouw dromen te realiseren. Gebruik deze tips en spreuken om jouw droom te volgen en uit te laten komen.

Tip 1 – De belangrijkste tip: Wat moet je regelmatig doen om je droom werkelijkheid te laten worden?

Voordat we naar alle andere tips gaan, moeten we naar de belangrijkste tip kijken: je zal toch echt een stretch moeten maken en werk moeten verrichten om je droom te realiseren. Kijk maar naar onderstaande afbeelding: de groei vindt niet plaats in de comfort zone, en aan de andere kant: ook niet in de stress zone. Wél in de stretch zone!

We willen ook weer niet in de stress-zone zitten: had fitnesstrainer Nick je direct gevraagd om 140 kg te squatten, wat was er dan met je benen gebeurd? Dan had je niet eens meer naar de sportschool kunnen komen.

Wat ga jij doen?
Keuzes maken die groei veroorzaken VS Keuzes maken die op comfort gericht zijn?
Ongemakken ervaren VS Ongemak vermijden?

comfort-zone

Tip 2 – Verricht het benodigde werk: je kunt niet de resultaten verwachten zonder de moeite

Ik heb een vraag voor je: hoezo baal je van de niet-gekregen resultaten, terwijl je het benodigde werk niet hebt gedaan? Heb je de (juiste) stappen wel gezet, de juiste hoeveelheid energie erin gestoken? Als je dat niet gedaan hebt, wil ik je niet zien balen. Dat zou onlogisch en hypocriet zijn.

Eerst moet je betalen, en daarna krijg je de beloning.

Voer de benodigde stappen uit om de resultaten te verwachten. Je kunt niet de resultaten verwachten zonder het benodigde werk ervoor te verzetten. Je moet er nou eenmaal wat voor doen. Sterker nog: je moet er heel veel voor doen om je dromen waar te maken.

Én wees gerust: het is niet per se vervelend om het benodigde werk te verrichten… Maak het proces gerust ook leuk!

Tip 3 – Gebruik de ’10x-regel’ om je concurrenten voorbij te razen

Wat is de 10x-regel? Simpel. Vertienvoudig je inzet. Of nog beter gezegd: vertienvoudig je effectiviteit. Het grote geheim van deze regel is dat hierdoor niet alles ook tien keer zo moeilijk wordt…

Sterker nog: alles wordt makkelijker omdat je meer focus hebt, effectiever werkt en enthousiaster wordt van alle vooruitgang die je boekt in het bereiken van je grote droom. Dat kan alleen als je echt gepassioneerd bent over je doel.

Als je een tienjarenplan hebt om ergens te komen, zou je jezelf moeten vragen: ‘Waarom kan ik dit niet in zes maanden doen?’ Wat zou je doen om je tienjarenplan in de komende zes maanden te bereiken als er een pistool tegen je hoofd wordt gehouden?

Tip 4 – Wees niet verwend: wees niet bang voor inspanning en heb een serieuze werkhouding

droom uit laten komen

Een heleboek mensen zijn zó verwend dat iedere taak die een bepaalde hoeveelheid inspanning vereist, als vervelend en lastig gezien wordt. Het is niet te geloven, maar mensen willen niet werken… Ze gaan 8 uur lang naar hun werk maar ze werken eigenlijk maar bijna 2 uur. Soms zie ik mensen op hun werk, en dan denk ik: waarom ís hij hier?

Er zijn zoveel mensen die geen werkhouding hebben…

Er zijn maar weinig mensen die echt hard werken en geen tijd verspillen. Stel jezelf voor hoe mooi jouw droom verwezenlijkt is als je over 20 jaar terugkijkt naar nu, en ziet dat je een serieuze werkhouding had. En stel jezelf voor als je over 20 jaar terugkijkt en een werkhouding ziet dat in het grijze gebied hangt tussen werken en niet werken…

Tip 5 – Wees anders dan de massa: De massa laat zijn droom niet uitkomen

In een aantal gebieden van je leven moet je jezelf even goed achter de oren krabben als je jezelf in de meerderheid bevindt.

Alles wat populair is, is fout.
– Tim Ferris

De massa gelooft dat je niet gelukkig mag zijn, dat je niet je dromen na kunt jagen, dat je geen succes mag hebben… Durf jij het wel aan om je hart te volgen en je dromen waar te maken?

Wat ga jij doen?
Je unieke commitments nakomen VS Met de massa meegaan
Kiezen voor succes VS Kiezen voor middelmatigheid

Tip 6 – Succes is doen wat jou gelukkig maakt: kijk dus niet het succes van anderen

Vergelijk jezelf niet met anderen. Doe iets niet omdat je – net als de anderen – ook een Ferrari moet hebben. Doe iets omdat het jou gelukkig maakt. Daar meet je jouw succes aan!

Er is niks mis mee dat je niet de rijkste of slimste persoon in de kamer bent of dat je niet dezelfde ervaringen hebt meegemaakt als andere mensen. Je hoeft er alleen maar achter te komen wat jou succesvol maakt en verder moet je niks geven om wat andere mensen zeggen.

Kijk alleen naar wat jou gelukkig maakt. De een wordt gelukkig van ondernemen, de ander wordt gelukkig van werken van 9 tot 5, daarna eten met het gezin en daarna samen naar het park. Als dat geluk betekent voor jou: geweldig! Doe dat dan vaker!

Tip 7 – Succes is energie: bouw een lichaam vol energie zodat je jouw dromen kúnt waarmaken

Hoe je het wendt of keert, je bereikt je droom uiteindelijk met je eigen lichaam. Jouw eigen lichaam is jouw ultieme instrument. Je lichaam is het meest krachtige voertuig op weg naar jouw dromen en succes. Zorg er dus goed voor. Gooi je stressniveau omlaag en je effectiviteit schiet omhoog.

Hoe doe je dat? Lees het artikel over zorgen voor jezelf en gelukkig worden zodat je effectiviteit omhoog gaat en zodat je ook gewoon van de reis richting je droom kunt genieten.

Tip 8 – Kies voor jezelf en voor jouw waarden en dromen: doe jezelf niet tekort

Hoe vaak heb je jezelf tekort gedaan en ben je te makkelijk omgebogen waardoor je niet voor je eigen ambities en dromen kon zorgen? Vraag jezelf: wat wil ik? Kies voor jezelf!

Wat ga jij doen?
Ambities uitspreken VS Ambities ontkrachten

Tip 9 – Maak je droom visueel, want daardoor is hij al uitgekomen! Zo doe je dat…

dromen waarmaken

Er zijn verschillende manieren om je droom visueel te maken. Test ze allemaal eens uit!

Tip 10 – Gebruik de wet van aantrekking: Verwacht het! Verwacht dat jouw droom uitkomt!

Je bereikt doelen altijd. Ik zeg maar altijd: als je een doel hebt, vind je altijd wel een manier om het te bereiken, anders komen er genoeg excuses. Je kunt alles in je leven hebben wat je wilt. Je moet het alleen wel plannen, voorbereiden en verwachten te winnen.

Kijk je wel eens naar voetbal? Zig Ziglar maakte ooit een rake opmerking over wat voor iets bijzonders daarin gebeurt:

In de laatste 2 minuten van de eerste helft en in de laatste 2 minuten van de tweede helft worden 20% van alle goals in een wedstrijd van 90 minuten gescoord. Dus in het voetbal worden in 4 minuten tijd 20% van alle goals gescoord.

Dit komt door de 2 minuten-durende aanvallen…

Ze plannen te scoren. Ze bereiden voor te scoren en als gevolg daarvan betrachten ze te scoren. En toevallig genoeg werkt de verdediging mee om ze te laten scoren.

Aan de andere kant heb je de defensie: zij doen in diezelfde 4 minuten aan preventie, wat de tegenstander opeens de ruimte geeft om aan te vallen. Als ze verwachten dat de tegenstander gaat scoren, dan gaat de tegenstander ook scoren.

Denk dus altijd: ‘Als ik dit goed doe, hebben we succes.’ En niet: ‘Als ik dit niet goed doe, falen we.’ Zeg tegen je team: ‘Ik heb jou voor deze opdracht gekozen omdat ik het volledige vertrouwen erin heb dat jij de persoon bent waar ik op kan rekenen om dit op de best mogelijke manier op te lossen. Jij bent ontworpen voor succes, om dingen te bereiken. Je bent geboren om te winnen.’

Verwacht het, en het zal gebeuren. Lees hier meer over in het artikel over de wet van aantrekking.

Tip 11 – Start een mastermindgroep

dromen waarmaken uitkomen

Je hebt een droom. Je wilt succes. Je wilt actie ondernemen. Perfect, je zal er zeker gaan komen! Een mastermindgroep zet alles alleen maar in een stroomversnelling. Deze groepen zijn ideaal om jouw droom te kunnen realiseren.

In een mastermindgroep ga je met anderen overleggen, brainstormen en denktanken over elkaars dromen. Praat met anderen over je droom! Bijvoorbeeld met je drie mensen in je mastermind en zes familieleden. Dan is de kans groter dat je jouw droom ook uit laat komen. Lees het artikel over het starten van een mastermindgroep.

Tip 12 – Houd het niet bij kennis en ideeën… Neem actie: Stel concrete weektaken

Ideeën, kennis, cursussen… Je vind ze overal! Waarom zijn er dan zo weinig mensen daadwerkelijk succesvol? Omdat bijna niemand écht actie onderneemt. Ze lezen genoeg boeken en ze hebben genoeg ideeën hoor… Maar uiteindelijk brengt vooral actie je naar jouw doel.

Veel mensen zijn zelfs zuinig op hun ideeën en denken dat deze schaars zijn. Ideeën zijn er echter in overvloed. Wat wel erg schaars blijkt te zijn is het aantal mensen dat daadwerkelijk goede ideeën tot uitvoer brengt.

Actie is de gewoonte van succesvolle mensen die excelleren en genieten van wat ze doen.

Ideeën zijn nog altijd wel belangrijk. Alles wat je wilt bereiken in je leven, begint met een idee. Het idee groeit uit – wanneer je ervoor werkt – tot iets groots, iets waar je trots op zult zijn. Wat je dus vooral moet doen, is in het idee te geloven en er daadwerkelijk hard voor werken.

Wat kan ik nu al direct gaan doen om mijn droom te realiseren?

Deze tip om vooral heel veel aan actie te doen, zit verweven in je mastermindgroep (zie vorige tip). Een belangrijk onderdeel van een mastermindgroep is dat je elkaar aanmoedigt om daadwerkelijk de stappen te zetten die je dichterbij je droom gaan brengen. Wat ga je deze week doen om weer een stap dichterbij je doel te komen?

Wat ga jij doen?
Toepassen en leven VS Enkel weten hoe
Doen VS Proberen

Tip 13 – Zet nu je de juiste acties om in gewoonten

De enige manier om daadwerkelijk je droom waar te maken, is door actie te ondernemen, én om vervolgens nog een keer actie te ondernemen… En nóg een keer… Eigenlijk vaak jarenlang! Dit is een essentiële stap om succesvol te worden.

Hoe word je succesvol? W. H. Auden zei: ‘Routine, in een intelligent persoon, is een teken van ambitie. Routine is succes.’ Malcom Gladwell zei: ‘Succes is 10.000 uren maken.’

Alles wat er goed uitziet, is erg goed en inwendig geoefend.

Je kunt meer dan je denkt, je moet het alleen meerdere keren doen. Neem het volgende als metafoor voor het leven:

 1. Stretch met je gestrekte arm en wijsvinger, helemaal gedraaid naar achteren. Zo ver mogelijk.
 2. Schud los.
 3. Visualiseer dat je verder kunt.
 4. Doet het opnieuw en zie dat je verder komt. De tweede keer kun je een heel stuk verder, en nog verder. Het is wel wat oncomfortabel om te doen, maar door de kracht van herhaling kom je steeds verder.

Eigenlijk is deze tip heel simpel: oefen, en oefen vaak! Neem onderstaande oefening als metafoor:

 1. Persoon a zegt 1
 2. Persoon B zegt 2
 3. Persoon A zegt 3
 4. Persoon B zegt 2
  Etc. Doe dit een aantal rondes om steeds beter te worden.
 5. Doe hetzelfde, maar vervang 1 met een klap.
  Doe dit een aantal rondes om steeds beter te worden.
 6. Doe hetzelfde, maar vervang 2 met een sprong.
  Doe dit een aantal rondes om steeds beter te worden.
 7. Doe hetzelfde, maar vervang 3 voor een gek geluid.
  Doe dit een aantal rondes om steeds beter te worden.
 8. Doe de oorspronkelijke oefening weer, gewoon door 1, 2 en 3 te zeggen. Merk op hoe makkelijk dit nu gaat omdat je hebt geoefend (en het steeds moeilijker hebt gemaakt).

Excellentie is geen handeling, maar een gewoonte. Als je gewoontes kunt kweken, zijn er geen beperkingen meer voor je. Dus… f*ck je limits en maak van die dingen een gewoonte die je naar je doelen brengen.

Tip 14 – Vier je mijlpalen!

dromen mijlpalen

De einddatum voor het bereiken van je droom kan nog een aantal maanden / jaren verwijderd zijn van nu. Daarom is het zo belangrijk om alle mijlpalen nu al te vieren, zodat je van het proces kunt genieten! Stiekem ben je al succesvol aan het leven doordat je op deze manier van het proces aan het genieten.

Tip 15 – Denk lange termijn en geniet van de reis

Bij het stellen van doelen gaat het er niet per se om dat je ze haalt, maar het gaat meer om de persoon die je erdoor wordt. En stiekem haal je je doelen (de sterren) altijd, en zo niet: dan land je op de maan (aim for he stars, land on the moon).

Soms moet je nu ook investeren zodat je aan de toekomst kunt bouwen. Personeel aannemen is hier een voorbeeld van. Nu ben je aan iets aan het bouwen: de toekomst. Dit jaar heb je hierdoor minder winst, maar volgend jaar meer, omdat je zelf meer tijd had en deze tijd aan de groei kon besteden.

Tip 16 – Je droom serieus verwezenlijken? Ga voor ‘The One Thing’

De Chinese Muur is alleen maar gebouwd kunnen worden doordat er een groep mensen ervoor heeft gekozen om iedere dag maar één ding te doen: het neerleggen van bakstenen. Als jij één ding kiest om iedere dag te doen, heb jij over een paar jaar jouw eigen cinese muur neergezet.

Het is zó ongelooflijk logisch, maar het gaat zo vaak mis. Vooral bij ondernemers:

 • ZZP’ers die eigenlijk gewoon met hun fysieke lichaam aan het werk moeten zijn voor een opdrachtgever, zitten maanden aan hun website en social media te sleutelen…
 • ZZP’er die eigenlijk alleen maar een telefoon nodig hebben om te informeren waar ze een opdracht kunnen krijgen, zitten uren aan hun Facebookpagina te besteden…
 • Ondernemers die meer websitebezoekers, leads en klanten willen, zitten op alle mogelijke social media en ze doen ook een klein beetje aan SEO en adverteren…

Ik wil dat je een ‘businessplan’ maakt waaruit duidelijk wordt wat jouw ‘one thing’ wordt: hét ding dat wanneer je het iedere dag alleen maar zou doen, ervoor zorgt dat je ook echt dat omzetdoel gaat behalen. En dat wordt een eitje als je je aan jouw ‘one thing’ houdt.

Wat ga jij doen?
Focussen (The one Thing) VS Meerdere dingen doen (Je aandacht spreiden)

Tip 17 – Wees een onderdeel van andermans succes: je kunt niks nemen als je niks geeft

droom uit laten komen

Gary Vaynerchuk leert het ons in al zijn boeken: wil je klanten krijgen? Geef voor 800 euro aan gratis waarde (jab jab jab) en vraag daarna voor 18 euro (right hook). Bijvoorbeeld om daarna je boek te kopen. Dat is de juiste verhouding.

Soms kun je hierdoor ook direct om de sale vragen: ‘Ik vraag niet vaak iets, maar nu heb ik een nieuw boek uitgebracht. Ik zou je graag willen vragen om het te kopen en om het te verspreiden op social media.

Lees hier meer over in de boeken van Gary Vaynerchuk.

Tip 18 – Wees flexibel

Het pad naar de verwezenlijking van je doelen is niet kaarsrecht. Verander je aanpak als er een obstakel is. ‘Wat kan ik anders doen?’

Als je altijd doet wat je hebt gedaan, zal je altijd krijgen wat je altijd hebt gekregen.

Tip 19 – Wees niet perfectionistisch: wees niet bang om te falen en begin nu alvast

Wees niet bang dat het niet perfect wordt en wees niet bang om te falen. Je hebt dat ‘falen’ zelfs nodig. Je valt en je staat weer op. Faal, leer en leef!

Bang zijn om te falen is de reden dat veel mensen geen grote doelen durven te stellen.

Begin nu alvast met de stappen om jouw droom te verwezenlijken. Zodra je bent begonnen, zal je waarschijnlijk merken dat het veel makkelijker gaat dan je denkt. Lees het artikel over perfectionisme.

Tip 20 – Maak een ‘Getting Things Done’-document

In zo’n document zet je de concrete stappen die je moet nemen. Dit is een heldere definitie van het eindresultaat en de stappen die ervoor nodig zijn. Als je dat niet op die manier niteert, heb je enkel een lijst met ‘stuff’. Het opstellen van zo’n document vergt enkel kort wat gezond denkwerk.

Waarom moet je zo’n document bijhouden met alle ‘to do’s’? Je verstand heeft niet zelf ook nog eens een verstand om alles te kunnen onthouden. Als het enige intelligentie had, zou het je alleen op de momenten waarop je er ook wat aan kunt doen, aan dingen herinneren. Maar die intelligentie zit niet in je verstand.

Wanneer je de focus / droom hebt uitgesproken, bijvoorbeeld je nieuwe productlancering, creëer je direct nieuwe ideeën en gedachtepatronen. Die wil je allemaal als concrete stappen op papier zetten. Meteen verandert dan je houding en gedrag! Lees hier meer over in het boek ‘Getting Things Done.’

Tip 21 – Gebruik jouw overtuigingen: adopteer krachtgevende overtuigingen en waarden

dromen bereiken

Als ik iets heel erg zou willen, zou ik het kunnen. Dit wordt voor een groot deel gedreven door mijn waarden en overtuigingen.

Wat je gelooft, is waar voor je of wordt waar voor je. Wat je de wereld uitzendt, komt weer bij je terug. Geloof je dus: ‘Iedereen wil me!’ Dan gaat dat ook vervuld worden.

Je kunt altijd een nieuwe overtuiging aannemen. Blijf niet verknocht aan het verleden. Ieder moment is een nieuw begin. Je zit nooit vast. Zeg: ‘Ik verdien het om x te hebben, en ik accepteer het nu.’

Tip 22 – Wees open voor nieuwe dingen en veranderingen: het verleden is niet gelijk aan de toekomst

Voel je weerstand tegen veranderen? Welke oude overtuiging houdt je vast?

Ieder moment is een nieuw begin: hier vinden veranderingen plaats.

Laatst vroeg ik aan een groep aan wie ik een presentatie gaf: ‘Hoeveel van jullie gelooft dat jij iets specifiek kunt doen om in de komende 14 dagen je situatie heel veel slechter te maken?’ Bijna iedereen geloofde daarin. ‘Wie gelooft dat je je situatie heel veel beter kunt maken door iets wat jij specifiek kunt doen? Wiens keuze is dat?’

Herhaal affirmatief in ik-vorm. ‘Er is iets dat ik kan doen om…’

Tip 23 – Wees proactief om jouw droom te realiseren: jij bent in controle en je reageert niet op je omgeving

Ik heb een keuze gemaakt om slank te blijven want ik heb nog nooit per ongeluk iets ongezonds gegeten. Kies je ervoor om dik of dun te worden? Kies je voor koekjes? Natuurlijk ben altijd jij degene die kiest. Dit is wat proactieve mensen weten.

Wat gebeurt er in een tijd van recessie (en zoals je weet: de media heeft 27 van de laatste 2 recessies accuraat voorspeld)? Er zijn mensen die de moed opgeven en hun droom niet meer achterna gaan omdat de omgeving in recessie is. Én er zijn mensen die helemaal niet letten op wat anderen doen! In veel gevallen van een perfecte economie ging een groot aantal mensen blut, én in veel gevallen van een slechte economie werd een groot aantal mensen rijk.

Je kunt de omgeving niet veranderen, wel jezelf en je toekomst: het zit tussen je eigen 2 oren.

Immigranten hebben vier keer zoveel kans om miljonair te worden dan Nederlanders zelf. Dat heeft trouwens ook te maken met de levenshouding van iemand. Zo zijn er in Nederland veel internet-grappen zoals ‘Ik ben lui en ik ben er trots op…’

Wat ga jij doen?
Ik heb altijd de controle VS Het overkomt mij
Ik creer of zoek wat ik aan vaardigheden mis VS ‘Het zijn lastige beperkingen’
Groeien door uitdagingen VS Neerzitten bij tegenslagen
Een oplossing zoeken VS Niet weten wat te doen
De keuze maken om kalm te blijven VS In paniek raken
Kansen creeren VS Reageren op je omgeving
Kansen zien VS Beren op de weg zien
Verantwoordelijkheid nemen VS Slachtofferrol

Tip 24 – Je ego zit het voltooien van je droom in de weg

ego dromen waarmaken

Het bijzonder vervelende van het ego is, dat het er heel goed in is om jou te foppen. Het zorgt ervoor dat je gaat denken dat onbelangrijke dingen (zoals wat anderne van jou gaan vinden) belangrijk zijn. Pas hier voor op!

Wat ga jij doen?
Brutale eerlijkheid VS Leuk gevonden willen worden
Afwijzingen incasseren (groeien door een nee)  VS Opgeven omdat afwijzingen niet leuk zijn (bevestiging van negativiteit)

Tip 25 – Discipline creëren VS Motivatie zoeken… Soms moet je ook discipline hebben

Soms heb je gewoon keihard discipline nodig om jouw droom te realiseren.

Arnold Schwarzenegger is vooral succesvol geworden dankzij zijn discipline. Hij wilde geen uur van zijn dag verspillen. Die tijd is te dierbaar voor hem. Hij kwam zonder geld naar Amerika, deed overdag constructie werk, ging daarna vijf uren sporten en van 20:00 tot 00:00 nam hij acteerlessen.

Lees dit artikel over discipline ontwikkelen.

Alles lijkt onmogelijk totdat iemand het doet.
– Nelson Mandela

Tip 26 – Houd je visie in het zicht, dan krijg je meer adrenaline!

Denk niet klein. Als je iets wilt bereiken, moet je groot denken. Schiet voor de sterren, land op de maan.

En houd die visie in het achterhoofd: ‘Waar gaan we naartoe?’ Dit maakt een soort onzichtbare kracht vrij die je extra hard vooruit duwt!

Tip 27 – Je gaat juist extra presteren als het een keertje moeilijk wordt

Dit is de mindset van een kampioen: juist als het moeilijk wordt, wil en ga je extra presteren! Dit bouwt bovendien karakter en het geeft je adrenaline om boven jezelf uit te stijgen.

Succes met het uit laten komen van jouw droom!

Ga direct je dromen volgen en laat ze werkelijkheid worden! Verder lezen? Lees deze tips om rijk te worden en om je hart te volgen. The world is yours.

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!