Ben je met iemand aan het daten die HSP is? Is jouw partner hoog-sensitief en is het nog even aftasten hoe je hier het beste mee kunt omgaan? In dit artikel geven we je de antwoorden. Lees verder…

Wat is een HSP-persoon?

HSP is de afkorting van Hoog Sensitief Persoon. Het is soms best uitdagend samenleven als je partner Hoog Sensitief is en jij dat niet bent. Ongeveer 15-20 procent van de bevolking is HSP. HSP houdt in dat je meer details waarneemt met je zintuigen. Je verwerkt deze zowel bewust als onbewust, voordat je in actie komt.

HSP-mensen hebben diepgaande verwerking, in plaats van simpel, snel en oppervlakkig

Een hoog sensitief persoon is iemand die diep waarneemt. Alle waarnemingen die de hoog sensitieve persoon doet, worden eerst verwerkt. Pas als de persoon eerst een beeld heeft kunnen vormen van wat zou kunnen komen, dan durven ze de eerste stap te zetten. Als hoog sensitief persoon zie en voel je meer dan een ander, maar dat wil niet per se zeggen dat wat jij ervaart ‘echter’ is dan wat de ander ervaart. Je kunt informatie ook verkeerd interpreteren.

Verschil hoog sensitiviteit en overgevoeligheid

Hoog sensitiviteit wordt wel eens verward met overgevoelig zijn, maar is niet helemaal hetzelfde. Het grootste verschil tussen overgevoeligheid en hoog sensitiviteit is dat overgevoeligheid ontstaat door negatieve ervaringen, terwijl hoog sensitiviteit iets is waarmee je geboren wordt. Je kunt bijvoorbeeld overgevoeligheid ontwikkelen voor afwijzing als je in je verleden langdurig of vaak met afwijzing te maken hebt gehad. Je bent dan overgevoelig op één punt, één specifiek gebied. Hoog sensitieve mensen zijn een stuk gevoeliger voor alles in hun omgeving.

Een HSP-partner: hoe ga je hiermee om? praktische tips

Hieronder volgt een aantal tips om op volwassen wijze te leren omgaan met HSP in een relatie:

hsp partner

Tip een: behandel HSP niet als ziekte of ‘zielig'

HSP is een toestand, geen ziekte… en al helemaal niet iets zieligs. Let hier ook op: maak je partner niet klein met je woorden en vertroetel hem/haar al helemaal niet. Als je tegen iemand met HSP zegt dat er iets mis is met hem of haar, kan dat het zelfvertrouwen van je partner flink aantasten. Dat is dus ook niet verstandig om te doen. Probeer dus altijd de positieve dingen te benoemen en maak de dingen bespreekbaar die je misschien moeilijk vindt. Met empathie kom je een heel eind!

Hierna lezen:  Overprikkeld? Zo kun je je beschermen tegen prikkels [9 Tips]

Tip twee: genoeg is genoeg, dus respecteer de grenzen van je HSP-partner

Misschien wil jij een wilde roadtrip maken, 10 kilometer wandelen en ‘savonds de thuisbioscoop op vol volume zetten… terwijl jouw HSP-partner dat allemaal heel moeilijk kan verwerken. Zegt jouw partner daar iets van, accepteer dat en pas jezelf aan. Als iemand met HSP zegt dat hij of zij ergens genoeg van heeft, dan moet je dat accepteren.

Ben je bijvoorbeeld op een feestje en zit iemand met HSP er echt doorheen, dan moet je niet gaan pushen om toch nog een uurtje te kunnen blijven. Plan ook niet meer afspraken dan je partner met HSP aan kan. Als een HSP’er over gestimuleerd raakt, leidt dat tot veel stress en zenuwen. Het kan dan zomaar gebeuren dat al die zenuwen op jou af worden gereageerd.

Tip drie: gun de ander tijd voor zichzelf

Vooral bij mannen geldt dit: je kunt gewoon niet van ze verwachten dat ze iedere dag sociaal contact hebben. Heb je juist een vrouwelijke partner, dan zou je normaal gesproken denken dat vrouwen 24/7 omringd willen zijn met mensen… maar jouw HSP-partner heeft ook eens een middagje voor zichzelf nodig. Je moet een partner met HSP altijd tijd geven om tot zichzelf te kunnen komen.

Iemand met HSP heeft veel tijd voor zichzelf nodig om volledig tot rust te komen. Iemand met HSP is heel graag alleen, maar dat wil niet zeggen dat er niet ook momenten zijn dat je gezellig samen zijn. Je kunt je als partner snel afgewezen voelen als iemand graag alleen is, maar onthoud dat dit nooit persoonlijk is. Je HSP partner heeft die tijd nu eenmaal nodig om emotioneel op te laden.

Apart slapen of een eigen ruimte hebben in het huis? Daar is niks mis mee en dat is niks persoonlijks. Het is puur iets dat een HSP-partner nodig kan hebben.

Tip vier: een HSP persoon gaat conflicten uit de weg, dus communiceer helder

Jouw HSP-partner zal zich niet al te snel uitspreken, waardoor er wat dingetjes onderhuids kunnen lopen. Dit is geen probleem, zolang je goede communicatie-tools inzet in je relatie. Communiceer dus helder.

Ruzies leveren namelijk een hoop prikkels op, dus zal iemand met HSP die zoveel mogelijk uit de weg willen gaan. Toch zijn conflicten af en toe nodig als je een relatie gezond wil houden. Spreek je dingen niet uit, dan gaan de problemen niet voorbij. Deze stapelen zich op en worden alleen maak maar erger. Af en toe kun je best de vinger op de zere plek leggen, zolang je dat maar voorzichtig doet. Las eventueel een time-out in als de spanning bij een discussie te erg wordt.

Hierna lezen:  HSP / Hooggevoelig / Hoogsensitief [Betekenis, Kenmerken & Tips]

Omgaan met een hoog sensitieve partner kan soms moeilijk zijn, omdat een hoog sensitief persoon informatie anders verwerkt dan jij. Zo kan het zijn dat jullie helemaal langs elkaar heen communiceren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vraag daarom altijd om uitleg als iets niet helemaal duidelijk is. Geef de ander ook de mogelijkheid zelf een oplossing aan te dragen.

Tip vijf: leer jullie verschillen accepteren

Het is belangrijk om te accepteren dat jij en je partner verschillend zijn. Het is helemaal niet erg dat jullie anders in elkaar zitten, in tegendeel: dat houdt een relatie juist spannend en leuk. Iemand die HSP is zal niet altijd een druk sociaal leven kunnen of willen hebben en een paar keer jaar met vakantie kunnen gaan, maar dat is helemaal niet erg. Iemand met HSP is waarschijnlijk veel beter om een diepgaand gesprek te hebben, wat leidt tot een diepere band.

De kwaliteiten van HSP

HSP mensen kunnen extra gevoelig zijn voor prikkels. Wat hen vooral kenmerkt, is dat ze nuances kunnen opmerken en verwerken, die andere mensen niet zo snel zien. Het heeft een aantal voor- en nadelen om een Hoog Sensitief Persoon te zijn in de moderne westerse maatschappij:

  • Hoog sensitieve personen reflecteren eerst voordat ze een besluit maken: dat bekent dat ze eerst het ‘hele verhaal’ willen kennen, voordat ze ergens een mening over vormen. Wist je dat ook bij dieren 15-20% hoog sensitief is en eerst reflecteert voor een keuze te maken? Apart niet? Hoog sensitiviteit is dus niet alleen een menselijk trekje.
  • Hoog sensitieve personen zijn eerlijk en open: zeker in een relatie is dit een groot voordeel. Een hoog sensitief persoon doet zijn of haar best om de gedachten zo goed mogelijk onder woorden te brengen. De partner staat vaak open voor suggesties en zal je zeker tegemoet komen als je hier vriendelijk om verzoekt. Overleg is altijd mogelijk.

Gebruik hoogsensitiviteit niet als excuus

De persoon zelf moet verantwoordelijk geven voor zijn of haar hoog sensitiviteit. Dat kan bijvoorbeeld door dingen uit te spreken die lastig zijn en te vragen om steun of ruimte. Een HSP persoon kan niet zomaar dingen afdwingen simpelweg omdat hij of zij HSP is. Er moet altijd ruimte zijn voor compromis: beide partners in een relatie moeten zich ergens fijn bij voelen.

Hoog sensitieve personen zijn niet schuldig

Soms zoeken hoog sensitieve personen de schuld bij zichzelf. Ze voelen zich de oorzaak van een probleem, maar dat is niet terecht. Als je wilt voorkomen dat een HSP persoon zich schuldig gaat voelen, is het altijd verstandig uitgebreid met deze persoon te overleggen.

Hierna lezen:  Aura: Betekenis, Uitleg & 17 Praktische Tips [Energie Zien Bij Mensen]