Zoek je tips om je relatie te verbeteren? In dit artikel vind je relatie-tips voor meiden, jongens, vrouwen én mannen. Hierdoor weet je wat belangrijk is in een gelukkige relatie. Je vindt hier tips en oefeningen om je relatie met je betere helft, met je teamgenoot voor het leven, te verbeteren en nóg gelukkiger te maken. 

Laten we beginnen met de tips… In onderstaande tips van dit artikel vind je alle antwoorden op de vraag ‘Hoe verbeter ik mijn relatie?’ of ‘Hoe red ik mijn relatie?’. Lees verder…

Inhoud van deze pagina:

Relatie-tip 1 – Liefde gaat om de kleine dingen… Aandacht!

De meest belangrijke factor van een goede en gelukkige relatie is… aandacht! Wat voor leuke activiteiten of cadeaus je ook samen aan elkaar geeft… geef elkaar je onverdeelde aandacht.

Stop met alles als je geliefde tegen je praat.
– David de Kock

Je hoeft niet extreem vaak of lang bij elkaar te zijn, maar áls je bij elkaar bent, wees dan wakker, alert en aandachtig.

Luister daadwerkelijk naar elkaar.

Dat geldt ook voor kleine momentjes van volledige aandacht. Het zijn namelijk de kleine dingen die het grote verschil maken. Neem de kleine momentjes met elkaar niet als vanzelfsprekend. Je weet bovendien vaak pas wat voor iets waardevols je hebt als het verdwenen is… Verwaarloos de kleine dingen dus niet.

We kopen allerlei cadeaus en we doen alles voor degene van wie we houden, maar soms is er alleen maar zijn een teken van nog diepere liefde. Geef elkaar het geschenk van je volledige aanwezigheid.
– Haemin Sunim

Relatie-tip 2 – Relatie-dip (voorkomen)? Houd leuke date-avonden

date avonden relatie

Dreigt je relatie in een sleur of dip te raken? Gebruik het artikel met 97+ leuke ideeën voor date-avond! De reden is belachelijk simpel: het is haast onmogelijk om te spreken van een ‘dip in een relatie’ als jullie ieder weekend volop staan te dansen, lachen en/of genieten in een leuk uitje. Het is gewoon een kwestie van doen.

Relatie-tip 3 – Blijf flirten, ook al zijn jullie een stelletje geworden

Stop je met flirten in je relatie? Geen wonder dat je relatie in een dip raakt. Dat jullie nu een stelletje zijn, betekent nog niet dat je opeens mag ophouden met flirten.

Blijf gewoon doorgaan met plagen, lieve dingen zeggen en sexy dingen doen. Ook als de ander eenmaal je partner is geworden, ga je nog gewoon door met bijvoorbeeld ‘per ongeluk’ de billen van de ander aanraken terwijl je ‘naar je sjaal wilde reiken’ en pas deze 66 andere leuke (overdreven) flirt-tips toe.

Relatie-tip 4 – Omarm het feit dat een relatie fucking kut (en tegelijk helemaal geweldig) is

Oh, een relatie… het is echt verschrikkelijk. Én het is helemaal geweldig! Het is prachtig en tegelijk is het heel zwaar. Het is breekbaar en tegelijk gigantisch krachtig. Het is een samenspel van deze uitersten.

Leer ook – en vooral – die zware momenten te omarmen. Een relatie is knoeien. Continu. Er is geen ‘einddoel’. De reis duurt altijd voort in een relatie, dus ga voor die reis.

En speel tijdens die reis niet de perfectie, want een relatie is niet perfect. Wees er voor elkaar, ook als er tranen zijn, en wees er voor jezelf.

Ik aanvaard de uitdagingen die de liefde van me vraagt.

Relatie-tip 5 – Wees voorbereid op het monstertje in de ander, en accepteer dat monstertje

relatie accepteer elkaar

Een relatie is op het begin zo geweldig, je denkt je ideale partner gevonden te hebben… en na een aantal weken ontdek je dat er een andere kant aan zijn/haar karakter zit waardoor de ander regelmatig eventjes een klein monster wordt…

En dan denk je misschien: ‘Oh… Ik heb een vreselijke fout gemaakt om deze relatie aan te gaan.’ Dat is niet waar! Iedereen heeft zo’n kleine monster in zich. Ook Jij. Wees voorbereid en accepterend voor het karakter van de ander, want in ieder karakter zit inherent een monstertje. ‘Karakter’ is namelijk ook een synoniem van ego.

Hierna lezen:  Metta Meditatietekst: (Zelf)compassie-Oefening [Loving Kindness]

Als je iemand voor het eerst iemand ontmoet zie je hun persona. Hoe intiemer met elkaar je wordt, hoe meer laagjes van de maskers, muren en schilden van jullie afvallen.

Door de relatie worden we ons bewust van wat er in onszelf moet veranderen en ontwikkelen we de nederigheid om dat te doen.
– Sri Prem Baba

In het begin van een relatie of huwelijk is de romantiek, aantrekkingskracht, blinde liefde, het denken aan elkaar, de spanning, de schijnbare perfectie van de ander, het mooie plaatje dat je op de ander projecteert, op een piek-niveau.

In iedere relatie wordt die piek opgevolgd door een dal. Als je voor dat dal wilt vluchten door de relatie te verbreken, zal je dezelfde issues in een volgende relatie tegenkomen.

Het huwelijk tussen jou en je partner moet de kans krijgen om te kunnen groeien. Het is een fragiel kind dat aandacht, geduld en zorg nodig heeft. Geef het de kans om de puberteit te doorstaan en de staat van volwassenheid te bereiken.

Relatie-tip 6 – Niet raar, maar zinvol: plan formele relatie-management-meetings in

Als jullie je relatie serieus nemen, is er geen reden om dit ‘raar’ te vinden: plan serieuze gesprekken in waarin jullie het over jullie relatie gaan hebben. Stel onder andere deze vragen aan elkaar:

 • Hoe gaat het met de relatie?
 • Wat zijn houw dromen?
 • Wat zijn jouw fundamentele behoeften?
 • En hoe kom ik jou daarin tegemoet? Geef een cijfer.
 • En hoe kan ik daar hoger in scoren?
 • Wat zijn jouw manieren om die fundamentele behoeften te vervullen?
 • Aan welke fundamentele behoeften hebben we veel aandacht besteed en welke fundamentele behoeften mogen meer aandacht krijgen?
 • Geven we wel helder de reflectie weer van wat we voelen? Houden we onze teleurstellingen niet bij onszelf? Spreken we het wel uit als er iets is? Bijvoorbeeld wanneer je een bepaalde reactie of gevoel kreeg door iets wat de ander gedaan of gezegd heeft?

Relatie-tip 7 – Ieder heeft zijn eigen ding – Geef elkaar ruimte

Soms is het heerlijk om elkaar eens een aantal weken niet te zien. Ieder doet zijn eigen ding en zodra jullie elkaar weer zien, zijn jullie weer heel. Bovendien heeft ieder zijn eigen hobby’s waar de ander helemaal niks mee te maken hoeft te hebben. Omarm deze polariteit!

Je kunt pas vrij zijn als je anderen vrij laat zijn.

Als je worstelt om de ander vast te houden, verlaat de ander je. Als je de ander ook kunt laten gaan, blijft de ander. Houd van elkaar als twee pilaren die hetzelfde dak ondersteunen. Zorg dat er wat ruimte is tussen jezelf en je geliefde. Anders zal het dak niet gedragen kunnen worden.

Liefde is… twee stromen die zich mengen zonder hun eigenheid te verliezen.

Je hoeft dus niet continu bij elkaar te zijn, de gouden blik in elkaars ogen te werpen en lieve berichtjes te sturen. Soms voel je je niet in de stemming. Dat is normaal. Zeg dat dan en houd vervolgens je verdiende me-time.

En nu komt het belangrijkste van het hele punt om ook eens afstand te nemen: tijdens de momenten dát je bij elkaar bent, voel dan elkaars aanwezigheid en wees volledig aanwezig!

Onthoud dat de beste relatie er eentje is waarin de liefde voor elkaar groter is dan de behoefte aan elkaar.
– Dalai lama

Bovenal: vertrouw de ander volledig. Controleer de ander niet door je nooit ook maar voor één seconde achterdochtig op te stellen ten opzichte van de ander, bijvoorbeeld rondom vreemdgaan. Laat zien dat je de ander hier volledig in vertrouwt.

Hierna lezen:  Tantra-Meditatie Wiki: Betekenis, 11 Beste Oefeningen & Cursussen

Relatie-tip 8 – Laat elkaar ook los… Trap niet in de relatie-valkuil van ‘pleasen’

relatie tips vrouwen mannen

Het klinkt misschien bekend… In het begin van relaties is men nog vrij, en laat het stelletje elkaar, maar de verliefdheid gaat weg naarmate ze elkaar minder vrij laten en zich meer aan elkaar willen binden en alles samen willen doen.

Zorg er dus voor dat je de ander niet gaat pleasen: je gaat mee naar die film waar je eigenlijk never heen zou gaan, of je gaat mee naar een ochtendactiviteit van je partner, terwijl je eigenlijk eens wil uitslapen… Met dit soort acties zeg je eigenlijk: ‘Vind mij alsjeblieft leuk!’

Begin je het al in te zien? Je gaat dingen doen die je liever niet zou doen, uit naam van ‘liefde.’ Oei… Dat is geen liefde, maar angst.

Stel jezelf regelmatig de vraag: doe ik dit uit liefde of uit angst?

Laat jezelf niet in de steek. Wees dus trouw aan jezelf en zet jouw waarden en verlangens nog altijd voorop. Voel wat jij wil, zeg nee als je nee voelt en zeg ja als je je voelt. Zo leert de ander de echte jij kennen.

Relatie-tip 9 – Stel grenzen, ook in relaties

Stel heldere grenzen. Dit is belangrijk in alle aspecten van je leven, en des te meer in je relatie. Dan gaan jullie nog meer om elkaar geven. Wat zijn voorbeelden van helder een grens aangeven?

 • Als de ander iets doet wat tegen jouw waarden ingaat (zoals respect), laat je dat weten en treed je daartegen op. ‘Ik vind dit heel vervelend. Geef me de sleutels, ik ga naar huis.’ Zet de ander dus op zijn/haar plaats. Zeg het als je iets niet goed vindt of als je het ergens niet mee eens bent. Bewaak je grenzen en standaarden. Houd je partner daar verantwoordelijk voor.
 • Zeg rustig en overtuigend ‘nee’ terwijl je stevig staat. Je hoeft geen reden op te geven of verantwoording af te leggen. Dat voorkomt discussies.
 • Houd het aangeven van je grenzen wel geweldloos door de ik-boodschap te blijven gebruiken: “Ik wil x niet. Ik vind x niet prettig. Mijn gevoel vertelt me dat ik x niet wil/moet doen.’ Met deze geweldloze ik-boodschap voelt de ander zich niet aangevallen.
 • Wat is nog een voorbeeld van een grens in een relatie? Nee is nee. Jouw nee is en blijft een nee. Laat hem niet alsnog in een ja veranderen. Anders gaan mensen, vaak onbewust (dus met alle lieve bedoelingen), over je grenzen heen. Dit geldt niet alleen voor relaties maar ook bijvoorbeeld op je werk.
 • Houd jullie verantwoordelijkheden gescheiden. Neem geen verantwoordelijkheid voor problemen van de ander. Wel voor je eigen problemen. Neem je toch verantwoordelijkheid voor andermans problemen, zoals de problemen van je partner, dan vind je het te belangrijk om je partner blij te maken of dat jouw partner jouw blij moet maken.
 • Stap allebei eens in de vrouwelijke energie en reflecteer de acties en woorden van je partner terug: wat is het effect van die acties van je partner op jou? Word je daar boos door of voel je het vertrouwen afnemen? Toon je boosheid.
 • Laat de ander zich niet te veel met jou bemoeien. Grens de ander af als dat te veel gebeurt. Durf de ander op zijn/haar plek te zetten, want dat heeft de ander gewoon nodig. Als je denkt: “Wat zeurt hij/zij nou?” Zeg het dan. “Laat me. Daar blijf je vanaf. Deal with it.”
Hierna lezen:  Date Ideeën: 146 Activiteitentips Voor Originele Date-uitjes [Lijst]

Elkaars probleem oplossen maakt niemand blij. Je kunt wel hulp bieden bij de problemen van de ander, of de ander ondersteunen terwijl hij/zij het zelf oplost, maar alleen omdat jij dat kiest: niet omdat je jezelf daartoe verplicht voelt.

Je moet verantwoordelijkheid nemen, maar alleen voor je eigen verantwoordelijkheden. Dit is belangrijk in een gezonde relatie. ‘Dit zijn jouw verantwoordelijkheden voor jouw problemen en niet de mijne.’

Maak het onderscheid tussen jou en ander.

Het is bijvoorbeeld onlogisch om aan iemand anders te vragen om jou beter te laten voelen. Dat is niet hun taak. Dat is een duidelijke grens (anders wordt het zelfs pleasen door de ander). Dat is niet de relatie die je wilt. Als je het artikel ‘perceptie is projectie‘ leest, kom je erachter dat je je wel degelijk beter kunt voelen dankzij je partner, doordat je je eerst zelf beter voelt: het is jouw verantwoordelijkheid wat jij van de ander ‘extraheert’.

Deze tip sluiten we af met een belangrijke reminder. Grenzen stellen moet gebeuren, maar er bestaat ook nog zoiets als tactvolle communicatie. Date je al een tijdje, breng het uiten van je grenzen dan zacht en begripvol

Relatie-tip 10 – Zonder conflict (ruzie) geen vertrouwen in je relatie

relatie verbeteren

Zonder conflict kan er geen vertrouwen zijn. Conflict laat je zien wie er onvoorwaardelijk voor je is. Niemand vertrouwt ‘ja-knikkers.’ Als twee mensen die close zijn, hun geschillen niet openlijk en vocaal kunnen opnoemen, is de relatie op manipulatie berust.

Mensen die van elkaar houden, worden boos op elkaar.

Heb een relatie met onvoorwaardelijke acceptatie in plaats van een relatie waarin je geconditioneerd bent voor de oppervlakkige voordelen die je van elkaar krijgt. Heb daartoe de bereidheid om afwijzing te geven en te ontvangen wanneer dat nodig is, ondanks dat je soms de gevoelens van de ander pijn doet. De laatste persoon waarbij je jezelf wil censureren is de vrouw waar je van houdt.

Geniet ervan als er frictie komt, anders ontbreekt het totaal aan karakter. Wees blij als het er is.

Als er echter op een ruzie wordt gereageerd door te vechten, vluchten of te bevriezen, is er een probleem.

 • Dit soort partners vechten door ongecontroleerd in de aanval te gaan.
 • Of ze vluchten door issues onbesproken te laten uit angst voor conflict en blijven daardoor veel te lang boos (soms jaren).
 • Of ze bevriezen door emotioneel dicht te klappen en geen emoties meer te laten zien.

Gezonde ruzies en conflicten horen er bij. Succesvolle stellen zorgen ervoor dat ze het conflict aangaan, dat ze het probleem oplossen en dat ze het daarna kunnen laten gaan doordat ze het op een gezonde manier verwerkt hebben.

 • Daarbij focussen ze zich erop om het probleem aan te pakken en niet de persoon.
 • Ze nemen dingen niet persoonlijk, zoals onzekerheden van de ander. Ze weten het bij de ander te laten.
 • Ze blijven zelfs tijdens de ruzies close bij elkaar terwijl ze boos en emotioneel zijn.
 • Als de issue is opgelost, vergeven ze en vergeten ze!
 • Deze koppels groeien en leren van hun conflicten. Hun relatie verbetert hierdoor dankzij deze rijping.

Het hart groeit dankzij obstakels, maar keert steeds terug naar liefde. Dat is het huwelijk. Woede, twijfel, pijn en angst zijn wegen om dichterbij je partner te komen. Dat is onderdeel van de reis. Er is steeds weer acceptatie en vergeving.

Dat gezegd hebbende, melden we nogmaals:je hoeft geen knallende ruzie te maken. Daar gaat het niet om. Het gewoon oneens kunnen zijn met elkaar en conflicten aangaan. Daar gaat het om.

Hierna lezen:  Bewustzijn: betekenis, heldere uitleg & simpele inzichten [19 tips]

Relatie-tip 11 – Laat onvoorwaardelijke liefde voor elkaar overwinnen tijdens een conflict: doe dit bij ruzie…

relatie tips kijk elkaar in de ogen

Heb je ruzie met je partner? Een clash tussen twee pijnlichamen – in een relatie? Prima. Dat hoort erbij. Keer echter altijd weer terug in jullie stevige basis van onvoorwaardelijke liefde. Stop, wees stil en kijk vijf minuten in elkaars ogen.

‘Ik houd niet meer van hem’ betekent dat je nooit van hem hebt gehouden. Echte liefde is niet voorwaardelijk.

Met andere woorden: word zelf meer aanwezig in plaats van anderen te willen veranderen. Je staat alles diep toe, je bent compleet open. Je staat je partner volledig toe daar te zijn waar je partner is. Je laat de ander compleet zijn wie hij/zij is. Je geeft de wens op om begrepen te worden door de ander.

Ook je verlangen dat de ander dingen anders had moeten doen, gaat weg. Niemand heeft je ooit iets aangedaan. Alleen jouw kleine ik voelt zich iets aangedaan. De ander wist niet beter. Er was niemand daar om gefaald te hebben. Het was onbewustheid, dus het was niks persoonlijks. De ander was compleet onbewust.

En dan gebeurt vergeving automatisch. Je hoeft niet te proberen te vergeven. Dan werkt het niet. Vergeving gebeurt van nature als aanwezigheid opkomt: Alles toestaan zoals het is. Het moment toestaan zoals het is. Je omarmt je eigen pijn en je partners pijn. Zonder oordeel. Je brengt zelf aanwezigheid naar de situatie. Je brengt niet de reactiviteit van de kleine ik.

Je kunt in een gevoel van liefde blijven en je realiseert je: er is deze beweging van pijn. Je hoeft het niet met woorden te benoemen. Analyseer / reflecteer pas later! Waar begon het, waardoor begon het, wanneer eindigde het? Beantwoord deze vragen pas nadat bewustzijn weer teruggekeerd is. Kijk er objectief naar zonder oordeel. Er kan van alles gebeuren, maar als je aanwezig bent, is er niks aan de hand.

Relatie-tip 12 – Het grootste geschenk in een relatie is: vrijheid van zelfexpressie (!)

We worden echt gelukkig als we iemand ontmoeten die ons neemt zoals we zijn. Als je partner vrijheid van zelfexpressie kan hebben zonder dat er geoordeeld wordt, is dat het meest waardevolle wat je de ander gegeven hebt.

Dit is het grootste cadeau dat je in een relatie van elkaar kunt ontvangen: “Alles van wie ik ben, mag er zijn. In de relatie. Zo kan ik groeien”

Laat je partner de volledige diepte van haar emoties en expressies voelen als ze in je buurt is. Moedig haar aan om dat te doen én om meer te vertellen / zich te uiten: om haar hart te vertrouwen en om haar gevoelens volledig te uiten. Ze zijn veilig met jou.

Uit je emoties dus in een relatie en spreek jouw wens uit dat jouw partner hetzelfde kan doen in verbinding met jou. Voel wat gevoeld moet en zeg wat gezegd moet.

Je primaire intentie moet zijn om in dit moment vanuit je hart te handelen.

Vooral vrouwelijke energie in de relatie kan deze boodschap helder overbrengen. “Nu kan ik dit niet aanhoren. Ik moet je vanuit je hart horen praten.”

Mijn vrouw herinnert me altijd aan het volgende: ‘Ik luister pas naar je als je tegen me praat vanuit je hart. Ik wil je gevoel horen. De liefde in je stem horen. Ik weiger met je te praten als je alleen maar in je hoofd zit en niet in je hart.’ Ze zegt niet dat het niet goed is om in mijn hoofd te zitten. Anders ontkent ze een deel van mijn persoonlijkheid. Maar ze herinnert me er altijd aan om ook mijn hart te uiten.
– John gray over zijn vrouw

Zorg er tot slot ook voor dat je zelf je hart laat spreken. Ga eens meer voelen – en ga met je aandacht eens naar je hart. Wat is de impuls – wat zijn de woorden die hieruit ontstaan?

Hierna lezen:  Random acts of kindness: 151+ ideeën om bij te dragen aan de wereld

Relatie-tip 13 – Wil je het leven thuis gelukkig houden? Bekritiseer de ander niet! (scheiding-redder)

relatie verbeteren gelukkig

Dit is regel 3 van Dale Carnegie: bekritiseer niet. Weer een prachtig voorbeeld van Disraeli: is de kip aangebrand? Help juist en heb waardering voor haar kook-werk. En terwijl je toch bezig bent: laat haar weten hoe belangrijk ze is voor jouw geluk. Disraeli was een gewaardeerd politicus in Engeland en hij liet de wereld constant weten hoeveel hij aan zijn vrouw te danken heeft.

Een mooie anekdote uit het boek van Dale Carnegie:

She asked her husband to help her by listing six things he believed she could do to help her become a better wife. He reported to the class: “I was surprised by such a request. Frankly, it would have been easy for me to list six things I would like to change about her – my heavens, she could have listed a thousand things she would like to change about me – but I didn’t. I said to her, ‘Let me think about it and give you an answer in the morning.’ “The next morning I got up very early and called the florist and had them send six red roses to my wife with a note saying: ‘I can’t think of six things I would like to change about you. I love you the way you are.’

De beste voorspeller van scheiding – zo concludeerde Dr. John Gottman van de Universiteit van Washington – is de wijze waarop beide partners over elkaar praten. Als ze negatief en onrespectvol over elkaar praten en met elkaar omgaan (als ze elkaar niet in hun waarde laten), is het alsof ze een bom onder hun relatie leggen.

Maak van jullie huis een plek van liefde.

Uit kritiek dus op de juiste manier (zacht op de persoon en hard op het onderwerp), oordeel niet negatief en wees niet sarcastisch.

Voed jullie relatie met liefde, hoffelijkheid en oneindig geduld. Leef zodanig in harmonie zodat jullie een voorbeeld worden voor anderen.

Relatie-tip 14 – Verwelkom beleefdheid – Onbeschoftheid is de tumor die liefde opvreet

Beleefdheid in een huwelijk is als olie voor je motor. Het is een vermogen van je hart. Iedereen weet het wel… Maar toch zijn we beleefder voor vreemden dan voor onze eigen familie. We moeten er niet aan denken om vreemden te onderbreken om te zeggen: ‘Jeetje, ga je dat oude verhaal alweer vertellen!’

Het geheim van een goede relatie is dankbaarheid: bijvoorbeeld je partner vertellen hoe lekker hij / zij heeft gekookt.

We zouden de e-mails van onze vrienden nooit zonder toestemming openen, om hun persoonlijke geheimen te ontdekken. Het zijn alleen de leden van onze eigen familie, die het meest waardevol voor ons zijn, die we durven te beledigen voor hun triviale foutjes.

Zie je het niet, beleefdheid is de werkelijke alchemie die alles wat zij aanraakt in goeds verandert.
– George Meredith, The Song of Courtesy

Ook het verbannen van scheldwoorden doet wonderen voor ieder mens en iedere relatie. Mensen schelden omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen. Soms kunnen ze de woorden niet vinden die duidelijk moeten maken wat ze bedoelen. Daarom grijpen ze naar iets wat weinig waarde heeft: scheldwoorden.

“It is an amazing but true thing that practically the only people who ever say mean, insulting, wounding things to us are those of our own households.”
– Dorothy Dix

Relatie-tip 15 – Zie je relatie als ultiem middel naar échte liefde

relatie verbeteren tips

Je relatie is dé perfecte manier om ware liefde te ontwikkelen en te ervaren. Veel mensen worden echter teleurgesteld omdat ze ware liefde in hun relatie zoeken om vervuld en compleet te worden. Hoe kan dat?

Hierna lezen:  Metta Meditatietekst: (Zelf)compassie-Oefening [Loving Kindness]

Die ware liefde waar we het hier over hebben, zit niet in een vorm (en je relatie is een vorm). Ware liefde is tijdloos, onvoorwaardelijk en vormloos. Ga je liefde zoeken in een vorm buiten jou (zoals status, voorwerpen, een relatie, een lichaam buiten jou) om vervuld en compleet te worden, zal je teleurgesteld worden. Je kunt je relatie juist als middel gebruiken om samen die pure liefde te ontwikkelen en om elkaar daarin te helpen.

Een van de grootste uitdagingen in relaties komen voort uit het feit dat de meeste mensen een relatie aangaan om iets te krijgen: ze proberen iemand te vinden die hen een goed gevoel geeft. In werkelijkheid is een relatie succesvol als je de relatie ziet als een omgeving om beter te kunnen geven, en niet als een omgeving om te kunnen nemen.

Relatie-tip 16 – Laat je intuïtie / hart een liefdevolle basis vormen voor je relatie

Liefde kan niet geuit worden via de weg van het verstand… Maar via de weg van je hart. Lees het artikel over het ontwikkelen van je intuïtie (hart). 

Relatie-tip 17 – Houd iedere ochtend een gezamenlijk feest-moment met je gezin

Heb je al kinderen of nog niet? Het maakt niet uit! Neem iedere ochtend, voor of na het ontbijt, een dansmoment waarbij het hele gezin eerst gaat dansen en daarna gaat ontbijten. Wil je een gelukkige relatie? Gelukkiger dan dagelijks dansen kan haast niet!

Relatie-tip 18 – Doe de afwas voor elkaar: het ultieme cadeau in een relatie

afwassen betere relatie

Schoonmaken is niet alleen een vreugdevolle gebeurtenis voor jezelf! Het is een ultiem cadeau waarmee je zegt: ‘Ik houd van je,’ wat je iedere dag aan je partner kunt geven.

Relatie-tip 19 – Doe samen liefdadige dingen (om te compenseren voor de brutale ongein-tip)

Voor veel mensen is het doel van een relatie om samen te groeien in dienstbaarheid voor jullie omgeving…

 • Bezoek een kind met kanker en maak zijn dag leuker.
 • Doe ‘Random acts of kindness.’
 • Breng op een hete zomerdag flesjes water voor bouwvakkers.
 • Loop naar een dakloze en zeg: volg mij. Leid hem naar een buffet en zeg: ‘Wij trakteren.’

Hier vind je ideeën voor random acts of kindness.

Relatie-tip 20 – Geef elkaar altijd een afscheidskus

Ga nooit de deur uit zonder kus – en al helemaal niet zonder iets te zeggen. Het leven kan zomaar voorbij zijn, en dan heb je tenminste afscheid genomen van elkaar. Laat ook altijd weten waar je naartoe gaat zodat er geen onzekerheid of onveiligheid is.

Ga nooit weg zonder te groeten,
ga nooit heen zonder een zoen.

Wie het noodlot zal ontmoeten,
kan het morgen niet meer doen.

– Toon Hermans

Relatie-tip 21 – Geef de ander een verrassingskus of -knuffel

Spontaniteit en kwetsbaarheid maakt een relatie extra lief en leuk! Je hoeft niet steeds te wachten tot de ander een beweging naar jou toe maakt. Jij kunt ook het voortouw nemen en uit het niets de ander wat liefde geven.

Hierna lezen:  Random acts of kindness: 151+ ideeën om bij te dragen aan de wereld

Wanneer je andere helft heel serieus aan het werk is of geconcentreerd is op iets, loop je de kamer binnen om maar één ding te doen: je geeft haar een verrassings-kus op de bovenkant van haar hoofd of haar nek en je loopt de kamer weer uit. Geen woorden vereist.

Gewoon de ander even van achteren omhelzen. Of trek de ander zomaar naar je toe, bijvoorbeeld om te kussen. Ja, jij. Geef eens spontaan wat liefde. Want weet je, een relatie is geen excuus om een voorspelbare grijze muis te worden. Pak je partner gewoon op onverwachtse momenten bij zijn/haar onderrug en leid elkaar op die manier steeds af tijdens bijvoorbeeld de vaatwas.

Sterven doe je niet ineens
maar af en toe een klein beetje.

– Toon Hermans

Relatie-tip 22 – Verwelkom kwetsbaarheid in je relatie: uit het volgende tegen elkaar…

Kwetsbaarheid zorgt voor een hechte relatie. Hoe toon je je kwetsbaarheid? Door iets toe doen wat eng is en/of waarvan de uitkomst onzeker is.

In principe kan dat niet via woorden, maar via daden.

 • Durf jij door de zwakten van je partner heen te kijken?
 • Durf jij je partner te vergeven nadat hij/zij iets zwaks heeft gedaan?
 • Durf jij je vertrouwen in je partner te laten zien?
 • Durf jij te laten zien dat jij zekerheid wilt in je relatie?
 • Durf jij als eerste weer een liefdevolle beweging naar jouw partner te maken na een ruzie?
 • Durf jij je partner te vragen of hij/zij bij je komt zitten? Om de ander vervolgens gewoon in je armen te nemen? Gewoon omdat het zo fijn is en jullie niks anders nodig hebben?
 • Durf jij ook gewoon eens een saai antwoord te geven en jezelf niet steeds te hoeven bewijzen?
 • Durf jij gewoon je gevoel uit te spreken?

Nu we kwetsbaarheid in daden getoond hebben, kunnen we ook eens kijken naar woorden. Zie volgende tip…

Wees eerlijk én kwetsbaar in je relatie

Naast daden is ook eerlijke communicatie een mooi voorbeeld van kwetsbaarheid… Communiceer alles waar je mee zit en overleg met elkaar. Uit jezelf met gevoel en emotie, zoals verdriet – en niet met alleen maar met harde, lege woorden. Laat op echte wijze weten wat je dwars zit. Open, eerlijk en met gevoel. Zeg wat je voelt in plaats van incongruent andere dingen te zeggen en om de hete brij heen te draaien met ‘grapjes’.

Wees eerlijk, bruut eerlijk. Dat is wat relaties in stand houdt.
– Lauryn Hill

Denk bijvoorbeeld aan het delen van:

 • Je pijn
 • Je wonden
 • Je onzekerheden
 • Je verwachtingen
 • Je verlangens
 • Je angsten

Dit betekent ook dat je fricties en pijnpunten in een relatie bespreekbaar kunt maken. Heb je bijvoorbeeld hechtingsproblematiek, maak het dan bespreekbaar en vraag ook waar de ander mee zit. Als je dat allebei aan kunt gaan is dat iets heel moois.

‘Nee, ik wil nu niet dat je weggaat en ophangt, ik heb nodig dat je luistert.’

Spreek je diepste waarheid uit. Laat je hart spreken en ga elkaars hart niet uit de weg. Wees standvastig, intuïtief, geduldig, eerlijk over je gevoelens, transparant, authentiek, consistent. Vertrouwen elkaar en speel geen spelletjes.

Toon de moed om het aan te gaan. Opgeven is de makkelijke weg en niet de weg van groei en liefde. Kwetsbaarheid is de weg van groei en liefde. Meer over kwetsbaarheid lees je hier. 

Voor een relatie is lef nodig. Probeer maar eens 24/7 met de persoon te leven waar je van houdt.

Tot slot belichten we ook even een valkuil van kwetsbaarheid: wees niet ‘kwetsbaar om maar kwetsbaar te zijn’, dus ga jezelf niet expres klein maken. Wees gelijkwaardig. Voel je niet onnodig onzeker of klein ten opzichte van je partner.

Hierna lezen:  Date Ideeën: 146 Activiteitentips Voor Originele Date-uitjes [Lijst]

Maar als je je onzeker of klein voelt, uit het gerust. Dan hoef je je niet stoer te houden. Ik voel me wel eens klein en verdrietig in mijn leven. Dat hoort er ook bij – en als ik dat kan uiten, voel ik me vredig en vrij.

Jullie vertrouwen elkaar en jullie zijn ook maar gewoon mensen – niet meer en niet minder – die graag bij elkaar willen zijn. Geen reden om je onnodig klein te maken.

Relatie-tip 23 – Maak je partner niet de dupe van jouw eigen oude problemen die opspelen

Had je bijvoorbeeld een gewelddadige relatie gehad of een relatie met veel leugens? Laat dat niet opspelen op een manier waarop je huidige partner er de dupe van wordt en projecteer dat niet op de ander. De ander is volledig nieuw en heeft niks met dat verleden te maken. Fix het bij jezelf.

Ben jij zelf de partner die onterecht de volle laag krijgt doordat de ander zijn/haar oude problemen op jou projecteert, maak het dan niet persoonlijk. Het is het proces van de ander. Denk bijvoorbeeld niet dat de ander opeens weg bij je wilt na een uitbarsting die nog te maken heeft met zijn/haar eigen verleden.

Behandel in onenigheden met geliefden enkel de huidige situatie. Rakel het verleden niet op.
– Dalai Lama

Relatie-tip 24 – Doe samen de partner-oefeningen van David Deida

gelukkige relatie verbeteren tips

Deze oefeningen vind je onderaan het artikel over spirituele liefdesrelaties. Een van deze oefeningen is het in elkaars ogen kijken en vertellen waarom je van elkaar houdt.

Liefde is opgebouwd uit een enkele ziel die twee lichamen bewoont.
– Aristoteles

Liefde is op weg zijn naar: jezelf te vinden in elkaar.
– Toon Hermans

Relatie-tip 25 – Neem even de tijd om de vrouwelijke/mannelijke energie van de ander te begrijpen

Zit jij in je mannelijke energie en de ander in vrouwelijke energie? Begrijp de behoeften van de vrouwelijke energie en geef daar ruimte voor. Lees het artikel met een lijstje voor mannelijke en vrouwelijke energie. En schaf het boek ‘Mannen komen van Mars, Vrouwen komen van Venus’ aan zodat je precies weet hoe je de ander de ruimte geeft.

Zo is de belangrijkste, praktische les: heeft de ander problemen terwijl hij/zij in zijn/haar vrouwelijke energie zit, dan is het het beste om gewoon je mond te houden, de ander een glas wijn in te schenken en enkel te luisteren (in plaats van adviezen en oplossingen te geven).

Onthoud dat stilte en een omhelzing soms het beste antwoord is.
– Dalai Lama

Relatie-tip 26 – We gaan met deze tips ook op de filosofische tour… en dat is nodig!

Er is geen enkel goed boek over relaties dat niet op de filosofische tour gaat. Kwetsbaarheid, mannelijke en vrouwelijke energie, verlatingsangst en erotiek… allemaal vrij ‘zweverige’ onderwerpen, maar je moet ze een kans geven als je jouw relatie naar ‘magische’ hoogtes wilt laten stijgen. Kijk bij onderstaande top 5 boeken over relaties.

Hierna lezen:  Bewustzijn: betekenis, heldere uitleg & simpele inzichten [19 tips]

Relatie-tip 27 – Heb samen een boekje met positieve dingen

gelukkige relatie verbeteren tips

Leg een klein noteblokje in de keuken en schrijf er bijna dagelijks positieve dingen in, inclusief dingen die je van elkaar waardeert:

 • Dankjewel voor het doen van de afwas.
 • Je ziet er zo leuk uit vandaag.
 • Het is alweer 5 jaar! Ongelooflijk!
 • Ik ben blij dat je in mijn leven bent.
 • Ik ben echt blij met ons huis (ook al vind je dat het echt verpest is met al haar hartjes en roze kussens…)

Een aangename spraak is de magneet van ‘s mensen hart. Gebruik ook het artikel met de liefste complimenten om elkaars ziel te verblijden met mooie woorden.

Relatie-tip 28 – Heb ook betekenisvolle gesprekken: gebruik de logische niveaus

Ga eens na hoe diep de gesprekken in jouw relatie zijn. Hiervoor pakken we er de logische niveaus bij. Je kunt op alle logische niveaus rapport maken, maar je ziet mensen meestal alleen op de lage niveaus rapport maken. Zelfs in relaties zie je dit: ‘Wat ga jij doen vandaag?’ ‘Dit.’ ‘Jij?’ ‘Dat.’ ‘Doei!’

Relatie-tip 29 – Haal samen ongein uit

gelukkige relatie verbeteren tips

Wat voorbeelden ter inspiratie:

 • Maak een heleboel rietjes aan elkaar vast, en drink jullie drankjes vanuit de andere kant van de kamer.
 • Ben je samen op een feestje? Doe alsof je elkaar niet kent, praat voor 10 seconden en start dan met zoenen. Lach achteraf om de verbaasde blikken van de anderen om je heen.

Bedenk op deze manier hoe je nog meer samen kattenkwaad uit kunt halen.

Relatie-tip 30 – Wees spaarzaam romantisch… Dan ontstaan onvergetelijke momenten

Wanneer je iets vaak doet, gaat de waarde ervan omlaag. Doe je iets spaarzaam, dan stijgt de waarde. Dus je wordt ongelooflijk romantisch als je zelden romantisch bent. Die momenten dát je iets romantisch doet, zullen onvergetelijke momenten worden.

Doe regelmatig alsof het Valentijnsdag is en verwen je partner.

Oh, en wat zijn romantische dingen dan? Natuurlijk is een bos bloemen romantisch, maar kun je jouw actie wat origineler en specifieker laten zijn voor jullie relatie? Laten we naar wat voorbeelden en inspiratie kijken…

 • Wat voor specifiek, misschien zelfs symbolisch cadeau kun je geven dat echt op jullie slaat, dat goed bij je partner past of dat op iets slaat dat de ander heeft meegemaakt of gezegd?
 • Wat voor spontane liefdesbrief kunnen jullie opeens voor elkaar beslissen te schrijven?
 • Naar wat voor romantische plek kun je je partner spontaan meenemen?
 • Wat voor mooie boodschap kun je je partner meegeven? Welke mooie reflectie? En hoe kun je dit op een verrassende, emotionele, inductieve manier duidelijk maken? Misschien met een ervaring die je je partner mee kunt geven, inclusief een passend stukje muziek?
 • Onthoud wat de favoriete muziek van de ander is en zet het op.
 • Aan wat voor dingen kun je denken zodat jullie elkaars inspanningen aanvullen? Maakt je partner een gerecht klaar, kun jij dan een passend bijgerecht bedenken en uit eigen initiatief maken?
 • Kun je je partners hand pakken en hem/haar meenemen op een spontane mini-date in de buurt?
 • Zien jullie een mooie bloemenwinkel waar jullie aandacht naartoe getrokken wordt, haal dán spontaan wat mooie bloemen voor thuis.
 • Maak eventueel gebruik van een hulplijn. Vrienden komen uitstekend van pas om je te helpen met een romantische actie. Jouw eigen vrienden voor advies en hulp… en je partners vrienden voor insider-informatie over wat hij/zij geweldig zou vinden.
 • Verstop zijn/haar favoriete snoepjes op allerlei plekjes in haar huis en kleding. Lekker veel…
 • Zorg voor een verrassing, dus als je tickets voor jullie lievelingsfilm geregeld hebt, doe je bijvoorbeeld eerst alsof je samen nog wat werk gaat afmaken in de flexwerkplekken naast de bioscoop.
 • Stuur haar bloemen op haar werk.
 • Je hoeft trouwens niet iets super groots te doen. Iets simpels is al genoeg. Onthoud wat zijn/haar favoriete kleur is. Koop een bloem in die kleur en benoem dat het zijn/haar favoriete kleur is. Simpel zat en meer inspanning hoef je niet te doen.
 • Waar heeft je partner behoefte aan? Is het een goede fles drinken, een warm bad dat jij vol laat lopen en een dinertje dat jij voor jullie gaat maken? Denk na over wat voor attente dingen je voor de ander kunt doen of meebrengen.
 • Haal meer inspiratie uit deze lijst met date-ideeën.
 • Vind hier nog wat originele cadeau-ideeën.
Hierna lezen:  Zelfliefde & Zelfacceptatie vergroten? 26 tips om van jezelf te houden!

Relatie-tip 31 – Laat lieve boodschapjes achter voor elkaar: steun je partner

Geef je partner extra steun. Jullie zijn niet voor niks teamgenoten voor het leven. Laat lieve berichtjes achter, bijvoorbeeld in de auto van de ander. Of… ken je ASMR, oftewel ‘fluisterfilmpjes’? Maak er soms eens eentje voor je partner. Of fluister op zijn minst een Whatsapp-bericht in.

Breng dit trouwens ook naar een totaal ander niveau… Ben je op een openbare plek en is je partner even uit de buurt? Vraag wildvreemden of ze je partner complimentjes willen geven als hij/zij terugkomt (of laat ze naar je partner toelopen)!

Relatie-tip 32 – Voor de mannen – Vertel haar iedere dag hoe mooi ze is en gebruik lieve woorden

Het mannelijke is de waarnemer (van het licht: het vrouwelijke). Manifesteer dit door haar te vertellen hoe mooi/vrouwelijk ze is.

Dit is niet gebonden aan een geslacht. De vrouw kan op sommige avonden ook in haar mannelijke energie zitten en dit bij de man doen. ‘Kom eens hier jij lekker ding.’

Er is nog nooit iemand ongelukkig geworden van lieve woorden en er is nog nooit iemand gelukkig geworden van haatvolle worden.

Let op: praten is één van de vele liefdestalen. Het is een mooie, maar het is niet de enige. Praat niet alleen maar over jouw liefde voor je partner, maar laat hem/haar het ook aflezen aan je gedrag. Waan je partner in een andere realiteit met jouw doen en laten.

Relatie-tip 33 – Zegen jullie huis met bloemen en fruit

gelukkige relatie verbeteren tips

Voor zover we terug kunnen gaan in de tijd, zijn bloemen altijd als de taal van de liefde beschouwd geweest. Waarom wachten tot je vrouw in het ziekenhuis belandt om haar een paar bloemen te geven? Waarom niet morgenavond al?

Haemin Sunim zegt: “Denk je eraan om een lot te kopen? Koop dan juist bloemen voor jezelf en je familie! Als je bloemen koopt en ze in je woonkamer zet, zal je iedere keer overvloedige schoonheid vinden als je de kamer binnenloopt.”

Koop daarnaast altijd fruit voor in huis! Fruit maakt je ziel gelukkig. Meer tips voor een gezegend huis, vind je in het artikel: Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd.

Hierna lezen:  Spirituele liefdesrelatie & intimiteit [Essentiële kenmerken & 19 Tips]

Relatie-tip 34 – Een relatie betekent ook: helpen en er zijn voor de ander

Natuurlijk is een relatie niet het allerbelangrijkste in je leven (want dat is je levensmissie). Een relatie is ondersteunend aan je levensmissie, en daardoor is je relatie een van de belangrijkste dingen in je leven (en dus niet het allerbelangrijkste). Om elkaar te steunen in elkaars levensmissie, is het goed om elkaar te helpen en er te zijn voor de ander. Steun elkaar en laat elkaar buiten de comfortzone gaan.

Als je naar de ander kijkt, smelt je en tegelijk leer je van elkaar: je ziet in elkaar de eigenschappen die je nog niet in andere mensen hebt gezien. Op die manier helpen jullie elkaar om ieders gift aan wereld te kunnen geven.

Jullie geven elkaar de inspiratie om sterk en krachtig te kunnen zijn in je leven. Je kunt vrij zijn, doordat je de kracht en aanwezigheid van je partner voelt terwijl je weet dat niks dat ooit tot wankelen kan doen brengen. Op zijn/haar hart en borst voel je veiligheid, warmte, sterkte, kracht, ruimte en avontuur. Zodat jullie je zielsmissie kunnen uitvoeren. 

Relatie-tip 35 – Samen je levensmissie vervullen begint dichtbij: liefde voor de buren

gelukkige relatie

Bijdragen aan een betere wereld begint al in je eigen wijk. Heb liefde en een warme lach voor iedereen in je buurt! Ga bij iedereen in je straat op bezoek en verlicht samen met je partner je hele wijk! Heb dus niet alleen een relatie met elkaar, maar geef je liefde ook aan de buren, serveerders, daklozenkrant-verkopers, etc.

Relatie-tip 36 – Zeuren en klagen is dodelijk

Zeuren is als de beet van de cobra: het meest dodelijke wat er is. Het vernietigt altijd. Dit is regel 1 van Dale Carnegie: zeur niet! In een van de anekdotes in zijn boek, vertelt Carnegie over Disraeli en zijn vrouw Mary Anne. Zij was zijn grootste hulp en adviseur en ze geloofde simpelweg niet dat hij kon falen.

Zet een klacht om in een verzoek.

Relatie-tip 37 – Jullie zijn écht speciaal voor elkaar: je doet dingen met elkaar die je met anderen niet doet

Wat is een teken dat jullie speciaal zijn geworden voor elkaar? Laten we naar de onromantische bewijzen kijken waarom je met de liefde van je leven bent. Het komt er (metaforisch en letterlijk gezien) op neer dat je windjes laat in het bijzijn van elkaar. Je gebruikt het toilet terwijl de ander ook in de badkamer is. Anders ben je niet zo speciaal voor elkaar. Je doet deze dingen namelijk niet bij iedereen! Neem deze voorbeelden als metafoor om te beseffen dat je écht een unieke relatie met elkaar hebt.

Wat je normaal gesproken bij anderen vies vindt, is bij elkaar geen probleem. Iemand die verkouden is bijvoorbeeld: daar wil je niet bij in de buurt komen, terwijl je je partner direct gaat verzorgen.

Zonder opsmuk vind je de ander op zijn aantrekkelijkst. Met joggingbroek, in een te groot T-shirt en zonder make-up. Samen barsten jullie in lachen uit (het aantal inside jokes is niet meer te tellen) om onzekerheden als een paar kilo meer. Zó goed voel je je bij de ander.

Ook zal je het meteen aan de ander zeggen als je je ergert aan de ander. Het zal niet in ruzie uitmonden, en ook al mondt het wel in ruzie uit, dan weten jullie nog altijd dat jullie liefde onvoorwaardelijk is.

Relatie-tip 38 – Doe aan partner-yoga

Spiritueel groeien binnen een relatie is het ultieme in het leven. Beoefen samen de spirituele oefeningen die speciaal voor partners bedoeld zijn, zoals Yoga, Tantra, partner-stretches en partner-massages.

Hierna lezen:  Tantra-Meditatie Wiki: Betekenis, 11 Beste Oefeningen & Cursussen

Relatie-tip 39 – Toon meer affectie en genegenheid

Zie de bekende uitspraken van ‘Liefde is…’. Dat zijn allemaal erg mooie voorbeelden van affectie en genegenheid. Ook vind je hier een artikel over affectie en genegenheid.

Relatie-tip 40 – Doe een groot project samen

Ondertussen heb je al beseft dat je partner in 24 uur tijd heel anders kan zijn dan op kleine momenten waarop hij/zij mooi aangekleed naar een date gaat.

Om meer over je partner te leren – buiten die date-momentjes om – zijn grote projecten ideaal. Hoe gaat je partner om met woede, frustratie, teleurstellingen en andere druk? Daar kun je achter komen in een grote reis, verbouwing, wijkproject of ander uitgebreid project waar jullie samen aan deelnemen.

Relatie-tip 41 – Werk het Bucket List Boek af

bucket list afwerken relatie tips

Het is een giga-project, en dat maakt het heel spannend: werk alle 250 bucket list-items van dit populaire boek af. Lukt het jullie?

Relatie-tip 42 – Betrek niet alles op jezelf: soms is iets niet jouw fout, maar jouw partners wond

Heb je wel eens iets gezegd, gedaan of gelaten waardoor je partner boos, getriggerd, emotioneel of onderuit geschopt wordt? Met andere woorden: waardoor het ging stormen?

Weet dan: het is niet per se jouw fout. Soms is iets van je partner. Misschien reageert je partner zo heftig omdat hij/zij in het verleden pijn heeft ervaren in een soortgelijke situatie. Dan is het niet jouw fout.

Relatie-tip 43 – Werk aan jullie telepathische band

Rupert Sheldrake bewees dat telepathische communicatie bestaat. Oefen met daadwerkelijk telepathisch met elkaar te communiceren. Ben je in nood of kun je een extra hand gebruiken, terwijl je partner op een heel andere plek is? Vraag dan hardop of stilletjes om hulp van je partner en wie weet zal hij/zij dan opeens verschijnen. Hier vind je 89+ tips om aan je telepathische en intuïtieve vaardigheden te werken.

Telepathische communicatie tussen partners is hartstikke serieus, maar je kunt er ook mee dollen….

Ook kun je als ‘inside joke’ nep-telepathisch met elkaar spreken: laten we afsluiten met deze flauwe (maar leuke) tip. Bedenk codes om ‘telepatisch’ met elkaar te communiceren. Bijvoorbeeld:

 • 1 staat voor ‘Ik’
 • 2 staat voor ‘Dus, ga’
 • 3 staat voor ‘Probeer’
 • 4 staat voor ‘Gaan’
 • 5 staat voor ‘Zou’
 • 6 staat voor ‘Alsjeblieft’
 • 7 staat voor ‘Snel, misschien’
 • 8 staat voor ‘Nu’
 • 9 staat voor ‘Oké’

Dit waren alle tips voor een gelukkige relatie. Hoe kijk jij aan tegen een gelukkige liefdesrelatie? Laat in de reacties jouw aanvullingen weten. Dat wordt erg gewaardeerd!

Beluister 5 bonus-audio’s

Er is van alles te ontdekken rondom dit soort materiaal. Luister hier alvast naar vijf audio-bites uit de luisterbundel met 42 uur aan audio vol met NLP, persoonlijke ontwikkeling en praktische handvatten.

Tot slot hebben we de volgende bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...