Wat zijn goede openingszinnen? Hoe spreek je een vrouw/man aan? Hier vind je de beste openingszinnen ooit met voorbeelden voor vrouwen en mannen, verwerkt in een stappenplan die uitgebreid getest en bijgeschaafd is.

Inhoud van deze pagina:

De 3 beste openingszinnen voor in de nacht (tijdens het uitgaan)

De ‘normale' openingszin is het beste: niet try-hard, niet vergezocht en sociaal acceptabel

Een vrouw – en hetzelfde geldt voor mannen – wil gewoon dat er een leuke man komt die goed gekleed is, verzorgd en normaal is. Als dat klopt (en dat is heus niet moeilijk!), ben je al binnen en hoef je alleen maar een normale benadering te nemen. Dit werkt omdat er al zoveel mannen zijn die raar, try-hard, dronken of onverzorgd zijn.

Je zou kunnen denken: ‘Maar die openingszinnen zijn helemaal niet uniek!' Dat kan misschien zo zijn, maar jijzelf bent al uniek! De ander heeft hem nog nooit van jou gehoord. Dus ze zijn wel uniek. Bovendien zijn ze sociaal acceptabel, niet vergezocht en niet try-hard.

Ik moet originele openingszinnen hebben: ‘Hoe gaat het' is toch niet uniek? Haal deze gedachte onmiddellijk uit je hoofd. Jouw opdracht is om authentiek iemand aan te spreken. Zeg iets simpels als ‘Hoi, hoe gaat het?' Een gewone zin, die de ander weliswaar vaak heeft gehoord, maar hij/zij heeft hem nog nooit van jou gehoord, dus is het uniek.

Je brengt jezelf. Geen act! En dat maakt ‘Hoe gaat het' juist uniek. Je hebt helemaal geen grappige of originele openingszinnen nodig!

Je hebt alleen maar deze 3 openingszinnen nodig in de nacht

Dit zijn – naast iemand uitnodigen om te dansen – de enige 3 openingszinnen die je nodig hebt omdat ze de beste zijn:

Hierna lezen:  Bewustzijn: betekenis, heldere uitleg & simpele inzichten [19 tips]

1. De standaard/formele zin: “Hoi, ik ben…”

De ‘normale' openingszin is wellicht wat te formeel, maar hij is hartstikke prima als je je er ontspannen bij voelt. “Hoi, hoe gaat het (ermee vandaag)?” “(Hoi,) wie ben jij?” “(Hoi,) ik ben {je eigen naam.}”

Andere varianten:

 • “Hoi.”
 • “Wie (the f) ben jij?”
 • “Hey, hoe gaat het?”
 • “(Hoi,) ik ben {je eigen naam.}”
 • Een speelse “Hoi” + zwaai is al genoeg.
 • “Hey, wij hebben nog niet eerder kennis gemaakt. Jij bent aardig.”
 • Maak gewoon kennis en stel vragen waar je echt geïnteresseerd over bent. Zie dit gesprek al als jullie “date”, en als je voelt dat jullie lekker kunnen praten, kun je een volgende move maken, zoals een complimentje en een voorstel om nog eens wat samen te doen.

Own deze simpele woorden. De ander wil hierdoor er heel graag achter komen wie de man is achter dat ene woordje “hoi”.

Bonustip: Zorg er bij voorkeur voor dat je dit pas gebruikt nadat jullie al een paar seconden over iets natuurlijks gepraat hebben. Ga er liever niet koud in met een extreem formele introductie als: “Hoi, mijn naam is…” Begin liever eerst met een inhoudelijk zinnetje over iets wat je in de directe omgeving ziet. Bijvoorbeeld: “Hoe smaakt je koffie?” en dan pas steek je je hand uit: “Hey, wie ben jij?” Zie tip hieronder:

2. De beste optie: überhaupt geen openingszin

Het allerbeste is: het woordje ‘hoi' volledig overslaan en vermijden, dus direct een creatieve zin zeggen die op het hier-en-nu en de belevingswereld van de andere persoon inspeelt.

Twee dames in een gesprek: “Die tv-ster ziet eruit als een wortel.”
Jacob hoort het en stapt in het gesprek: “Wie ziet eruit als een wortel?”
– Uit Crazy, Stupid, Love

Ga gewoon maar praten alsof je met bekenden/vrienden praat over iets wat in de groep of omgeving gebeurt – alsof praten met mensen normaal is – en dat is het ook. Pas later komt het formele voorstellen.

 • Haak gewoon in op een gesprek dat al gevoerd wordt.
 • Haak in op iets wat in de omgeving gebeurt of te zien is en begin daar gewoon over te praten in je eerste zin.
 • Als je wilt, kun je er een gewoonte van maken om nooit meer generiek ‘hoi' te zeggen. Dit dwingt je om alert te zijn op wat er allemaal in en rondom de andere persoon afspeelt en op basis daarvan direct in de actie te vallen.
 • Eigenlijk kun je gewoon alles zeggen wat je wilt, zelfs als het nergens op slaat. Je kunt gewoon letterlijk het meest onzinnige zeggen. Sta je in de keuken van je studentenvereniging je handen te drogen en komt er een mooie vrouw? “Ik ben nu mijn handen aan het drogen” is een prima openingszin.
Hierna lezen:  Gefriendzoned? 5 Stappen Om Uit De Friendzone Te Komen [Howto]

3. Lekker direct: de foute openingszin of de openingszin met intentie

Het is altijd om meteen aan het begin te laten weten dat je een flirt bent.

 • Dat doe je door direct al iets liefs te zeggen: “Zo, jij bent knap. Wil je mijn vriendinnetje zijn? Ik wil met je trouwen.”
 • Of heb één ‘foute' openingszin in je repertoire. Het zet de toon dat je komt flirten en daarom is het goed om zo'n openingszin te gebruiken. Voorbeeldjes: “Ben jij Google, want jij bent alles wat ik zoek.” Of een een ijsblokje op de grond smijten en zeggen: “Zo, het ijs is gebroken.” of: “Hoe zwaar is een ijsbeer? Zwaar genoeg om het ijs te breken.” Of je bekijkt het kleding-etiket en zegt: “Made in heaven.”
 • Als de ander vervolgens heel saai over allerlei andere onderwerpen begint, dan kun je gerust kenbaar maken dat je dat op dit moment saai vindt en dat je de ander liever zou zoenen.
 • Alle voorbeelden van deze lekker directe openingszinnen vind je in dit artikel over flirten. Meer heb je niet nodig. Dat was het al. Je hebt succesvol iemand aangesproken. Vanaf hier kun je lekker viben en doorgaan met flirten. Gebruik alle bewezen effectieve tips in het flirt-artikel om vanaf dit punt verder te gaan.

Houd er verder rekening mee dat het normaal is om negen keer direct afgewezen te worden voordat het een tiende keer wel lukt. Blijf liefde geven. Blijf gezellig doorgaan.

En oh ja, volg een beetje de etiquette: maak een oprecht lief compliment en bied de ander een drankje aan. Het is gewoon sociaal om te doen en het zorgt ervoor dat je rustig met iemand kunt praten.

Meer geschikte openingszinnen voor in het nachtleven

In het nachtleven is geen intellectueel gesprek nodig:

 • Een simpele “Wie ben jij?” of “Wat is je naam?” is al genoeg. “Leuk je te ontmoeten. Ik ben aardig.” Met een goede vibe, oogcontact en aanraking zou je de ander al meteen kunnen meenemen naar een rustig hoekje en kussen.
 • In het nachtleven mag je gerust meteen fysiek worden. Dat is het hele punt van die harde muziek: je verstaat elkaar anders niet eens. Dus wanneer je de ander een hand geeft, trek deze persoon dan ook gerust naar je toe zodat jullie close staan.
 • Steek je hand uit – als een “Hand van God” om een uitnodiging te maken tot fysiek contact. Hand pakken alsof je wilt gaan dansen – en daar heel normaal over doen.
 • Je kunt in stilte gewoon wijzen en met open palmen je vingers naar je toe gebaren dat de ander naar je toe moet komen.
 • Geef een high five en trek de ander meteen naar je toe naar knuffelhouding.
 • Begin gerust door een omhelzing aan te bieden – sensueel of juist alsof je een oude vriend begroet – en praat vanuit daar verder.
 • Draai de rollen om: Leg haar hand op jou. Daarna gelijk je handen achter je eigen rug houden en heen en weer wiegen als een “onschuldig” jongetje.
 • Begin meteen rustig te swayen van links naar rechts, om vervolgens lekker samen te swayen. Hieronder vind je een kort fragment van hoe Daan de Ram (aanrader!) dit doet. Bron: het Youtube-kanaal van Daan de Ram:

Leer trouwens van Daan de Ram hoe je iemand automatisch aanspreekt

Leer hier van Daan de Ram hoe je automatisch iemand kunt aanspreken (je komt hiermee via een nieuw tabblad op een andere site terecht). Hij laat je namelijk exact zien – met voorbeeldvideo's en how to's – hoe je zijn legendarische zin gebruikt om overdag meteen iemands nummer te krijgen:

Hey, jij lijkt me leuk. Wat is je naam? Hey, mijn naam is Kees. Marie, ik wil je spontaan uitnemen. Stop je nummer in mijn telefoon.

– Daan de Ram, de #1 datingcoach van Nederland

Openingszinnen-stappenplan om iemand overdag aan te spreken

Wil je daarnaast ook overdag een man/vrouw kunnen aanspreken met een perfecte openingszin? Lees dan verder!

Hierna lezen:  24 Eerste Date Tips Die Altijd Werken [Schokkende Trucs]
openingszinnen aanspreken tips

Het is niet zo dat je alleen via datingsites iemand overdag kunt ontmoeten. Je kunt ook zelf dapper zijn. Hieronder vind je een perfect stappenplan dat ik net zo lang getest en aangepast heb tot het gegarandeerd werkt om iemand overdag aan te spreken, bijvoorbeeld in de supermarkt, bij een bloemenwinkel of op straat.

Wijk altijd af van dit stappenplan voor openingszinnen. Een belangrijk onderdeel van dit stappenplan is dat je op ieder moment kunt (en moet!) afwijken om in het hier-en-nu te reageren. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd zegt en doet wat je daadwerkelijk voelt. Dus ook al durf je niet, dan zeg je dat eerlijk tegen de persoon die je aanspreekt. Je zet geen act op!

Stap 1 – Kom overal 15 minuten te vroeg zodat je tijd hebt voor de liefde

Kom overal 15 minuten eerder zodat je onderweg eventueel iemand kunt aanspreken. Als je dit iedere dag doet, zal je al vrij snel slagen.

Spreek vervolgens op spontane momenten iemand aan. Hoe onverwachter de situatie, hoe leuker, spontaner en groter de kans dat je succes hebt.

 • Een leuk persoon is van de zon aan het genieten en kijkt open om zich heen. Aanspreken!
 • Je bent een broodje aan het afrekenen bij de kassa en achter je staat een leuk persoon. Aanspreken!
 • Je hoort iemand een opmerking maken en jij kunt erop inspelen. Aanspreken!
 • Je was eigenlijk ergens aan het wachten maar je ziet in de buurt een leuk persoon. Aanspreken!
 • Je kwam in een spontaan gesprek met iemand op straat en jullie vervolgen ieder je eigen weg. Omdraaien, teruglopen en alsnog zijn/haar nummer vragen.
 • Je staat in de file en het staat al een kwartier helemaal vast. In de auto naast je zit een leuk persoon. Aanspreken!

Stap 2 – Heb stopkracht om iemand aan te spreken

Wil je iemand aanspreken, dan moet je ervan bewust zijn dat de ander in zijn/haar eigen flow of gedachten verzonken is. Daar komt de ander makkelijk uit, maar daar moet je wel wat voor doen.

Doe het volgende om stopkracht te creëren.

 • Jouw energie moet een stukje hoger liggen dan de energie van de ander, anders zal de ander zich niet overtuigd voelen om te stoppen: je voegt anders namelijk geen waarde toe qua energie, dus waarom zou de ander dan voor je stoppen? Dit is alleen belangrijk op het begin tijdens het daadwerkelijke aanspreken. Nadat je de aandacht na de ander hebt, kun je weer op je eigen authentieke energieniveau zitten.
 • Zwaai met een warme lach zodat je de aandacht krijgt. Heeft iemand bijvoorbeeld oortjes in, maak dan een gebaar dat ze die af moeten zetten. Is iemand bijvoorbeeld in een boek of op z'n telefoon aan het kijken, zwaai dan naar beneden om de aandacht te pakken. Iemand op de fiets kun je stoppen met twee gestrekte armen op borsthoogte, met een vrij kleine afstand tussen jou en de fietser.
 • Spreek iemand nooit aan terwijl je achter die persoon staat! Je kunt eventueel wel alvast je stem laten horen maar loop door totdat je voor de ander staat. Raak eventueel even zachtjes de elleboog aan terwijl je jezelf voor de ander positioneert.
 • Wanneer iemand aan het lopen is, dan is het zo dat zijn of haar benen automatisch door aan het lopen zijn zonder dat de persoon daar bewust van is. Dus als je langs iemand gaat lopen kun je nog zo hopen dat de ander gaat stoppen, maar je zal toch echt voor de ander moeten gaan staan zodat de benen niet meer automatisch door kunnen lopen. Sta recht voor de ander, met een rechte houding en met je voeten naar voren. Is dit niet opdringerig? Totaal niet, en integendeel! Tenminste, zolang je je aan de volgende tip houdt…
 • Als je besluit iemand te stoppen door voor die persoon te gaan staan, dan moet je wel het recht hebben om dat te doen. Je hebt het recht om dit te doen als je netjes verzorgd bent, mooie kleren aanhebt, lekker ruikt en een normaal persoon bent. Als dat allemaal in orde is, zal de ander altijd stoppen voor je. Is één van die dingen niet in orde, dan heb je het recht niet om iemand te stoppen. Sorry, maar al die dingen liggen gewoon in je eigen bereik, dus fix die dingen eerst!

Ben je geen vieze zwerver of plat onbeschoft persoon? Dan heb je het volste recht om iemand aan te spreken. Sterker nog: je wordt met open armen ontvangen, want nette mensen als jij zijn tegenwoordig erg zeldzaam in de datingwereld.

Áls je de ander niet wilt stoppen maar als je dus gewoon mee wilt blijven lopen, maak dan ten minste wel op een of andere manier verbinding, bijvoorbeeld door hand in hand te lopen.

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Versieren, Flirten & Daten [Top 10, Update 2024]

Stap 3 – Stel de ander direct gerust dat dit geen cat calling is

Laat direct merken dat je geen cat caller bent. Spreek ABN en gebruik op het begin ‘chique' en beleefde woorden zoals ‘Excuus juffrouw' of ‘Ik moest heel eerlijk bekennen dat ik je niet bepaald onaantrekkelijk vind.' Of: “Ik moest heel eerlijk bekennen dat ik je waanzinnig aantrekkelijk vind, dus ik moest je ontmoeten. Hoi, mijn naam is… wat is jouw naam?” Of: ‘Ik zie dat je een erg productieve pauze/picknick hebt en ik wil je niet storen.'

Ook stel je de ander gerust door te laten zien dat je sociale intelligentie hebt door het te erkennen als de ander een beetje schrikt: ‘Excuses, het was niet mijn bedoeling om je op te laten schrikken.'

Als er gezelschap bijstaat, kun je hen ook wat aandacht geven om je van je beste kant te laten zien. “Oh, waar zijn mijn manieren: hoe gaat het met jullie?”

Stap 4 – Spreek de ander aan met een niet te repeteren uitspraak

Het allereerste wat je zegt, moet iets zijn wat niet te repeteren is. Het is een uitspraak in het hier-en-nu.

 • Heeft de ander een blauwe jas, dan zeg je bijvoorbeeld: ‘Dame in de blauwe jas!' Heeft ze een boek in haar handen, dan zeg je bijvoorbeeld: ‘Dame met een mega interessant boek.' Staat ze voor de Burger King, dan zeg je: ‘Dame die casual voor de Burger King staat.' Is ze opvallend zomers gekleed? Dan zeg je dat: ‘Zomers geklede dame.' Gaapt iemand, begin dan met: ‘Dat was een lekkere gaap. Hoi, hoe gaat het? Wij hebben elkaar nog niet ontmoet.' Eet ze iets: ‘Ik vroeg me af wat je aan het eten bent.'
 • Je kunt ook zomaar abrupt een gesprek beginnen zonder aankondiging. Ben je bijvoorbeeld op een campus, dan zou je een gesprek kunnen beginnen met de vraag: “Ben jij een phd?” Ben je op een tennistoernooi en je vraagt je af hoe goed jouw stad vertegenwoordigd is, kun je vragen: “Kom je uit Utrecht?”
 • Bovenal moet je weten dat de eerste zin niks uitmaakt. Het kan zelfs gerust iets zijn wat nergens op slaat, zoals:
  “Wat is je favoriete Pokemon?”
  “Frietjes zijn lekker,”
  “Paarden zijn fijn om tegen aan te leunen”
  “Dadadieda, diedadadoe, babedieboe, boebediebab.”
  “Daar is de muur, hij is geweldig, heeft ook coole dingen, ik hou daarvan. Muren zijn handig!”
  “Wat is je favoriete kleur skippybal.”
  “Mooie stoeptegel he?”
  “Kijk naar die kerstballen. Zo interessant, kijk dan, ze zijn zo goed.”
  Niet als gimmick, maar omdat het daar totaal niet om gaat: alles wat na de eerste zin gebeurt, laat pas op een correcte manier zien wie jij bent. 
Hierna lezen:  Single op Valentijnsdag? Doe dan dit... (Werkt echt!)

Stap 5 – Stel de ander gerust: vertel wat je zojuist deed

Dit is erg belangrijk. Als je iemand aanspreekt, spoken er allerlei mogelijke scenario's door het hoofd van de ander: ‘Waar komt hij vandaan? Is het een verkoper? Hoe lang achtervolgt hij mij al? Een uur? Een halve dag? Of pas net?' Dit moet je oplossen.

Je lost dit direct op door feitelijk te vertellen wat je hiervoor deed, waar je stond en wat er toen gebeurde waardoor je op deze persoon afliep.

‘Ik was 2 minuten geleden daar mijn tandenborstel aan het afrekenen (wijs met gestrekte armen in die richting), en toen zag ik jou daar ook, dus ik moest even teruglopen om je te even te stoppen… (ga direct naar de volgende stap)

Stap 6 – Geef de (lieve en eerlijke!) reden waarom je de ander aanspreekt: Direct de flirt-toon zetten met een compliment in je opener

In veel gevallen is het onnatuurlijk om zomaar iemand aan te spreken zonder reden. Dit is het moment om integer, direct en authentiek te zijn. Zeg precies wat je op dit moment voelt en waarom je deze persoon aanspreekt. Zeg bijvoorbeeld gewoon dat je de ander aantrekkelijk vindt, of iets anders waarmee je je potentieel romantische intenties laat merken!

Dat is wat echte mannen doen: ze draaien er niet omheen maar ze komen uit voor wie ze zijn. Geen trucjes, geen tactieken, maar gewoon een man zijn: what you see is what you get.

…Want ik vond je best wel een (fokking) leuke uitstraling hebben! Het is anders dan anderen. Dus wilde ik eventjes kennismaken.

…Want ik vond je er te leuk uit zien dus moest ik even hallo komen zeggen. Je verraste me.

…Je leek me gewoon leuk om te ontmoeten. Dus ik wilde even komen om een praatje te maken.

(Of een ander compliment, zoals een simpele: “Hey, je bent best wel mooi.”)

Het heeft totaal geen zin om een kwartier te blijven praten over het weer, werk en studie… zonder dat het duidelijk is wat voor soort gesprek dit gaat worden. Zorg dat je binnen een paar minuten wel kenbaar maakt dat je de ander op een romantische manier leuk vindt. Flirten dus, bijvoorbeeld door tussen neus en lippen door te zeggen dat je de ander knap vindt.

Trouwens, ik vind je een mooie vrouw. We kunnen zomaar verliefd worden op elkaar.

Een goede en bekende manier om dit te doen, is de “Andrew Tate Pickup Line”, die je hierboven ziet. Deze gaat als volgt:

 1. Ik wilde zeggen dat je er leuk/sexy/cute uit ziet.
 2. Je krijgt dat waarschijnlijk super vaak te horen…
 3. Ik vroeg me af of ik je Insta of nummer kan krijgen.
 4. Wat is je naam trouwens?
  Als de ander ook jouw naam vraagt, weet je dat er interesse is.
Hierna lezen:  80 Beste Flirt Tips: Verleiden? Zo Dus! [Met Voorbeeldzinnen]

Zoals je ziet, gaat het erom dat je direct je potentieel romantische intenties kenbaar maakt door echt meteen een compliment te geven.

Meer voorbeelden hiervan:

 • Tik speels op haar (verste) schouder. “Pardon, ik vind je best wel cute. Hoe heet je?”
 • Fluit overdreven en slecht, als een bouwvakker.
 • “Hey, mag ik met je trouwen? Je vriendinnen hier worden de bruidsmeisjes.”
 • “Mag ik je vriendje zijn? Ik vind je best cute.”
 • “Hey, dat is een lekker wijf… Hoi, hoe gaat het met je?”
 • “Een blondine… en een brunette was precies waar ik naar op zoek was.”
 • “Ik heb een geheim: Ik hou van je, trouw met me.”
 • “Wil je mijn vriendinnetje zijn?”
 • Op een festival: “Wil je mijn kampverkering zijn?”
 • “Ben je een independent powered woman? Had ik altijd al willen proberen.”
 • “Stop, in de naam van de liefde: ik geloof dat ik mijn droomvrouw hier gevonden heb.”
 • In een winkel: “Ik heb de actie gewonnen. Leuke avond met een kassameisje naar keuze… Maar als je je baan kwijt raakt door mij, denk dan niet dat ik je ga onderhouden he.”

Stap 7 – Zeg het als je het spannend vindt

Als je ook ‘belemmerende' gevoelens ervaart, benoem die dan zéker ook eerst. “Ik vind het een beetje eng om dit te vragen en ik ben nogal nerveus, want ik ben bang dat je nee zegt.” Én ga er daarna ook echt voor: wat wil je echt? Uit het!

Voel je echter een belemmerend gevoel, zoals zenuwen, deel dat dan ook eerst en uit het op een authentieke manier met je lichaam. Zolang het maar eerlijk is over wat jij voelt. Voel je je rot, zeg dat dan. Voel je je zenuwachtig, zeg dat dan. Vind je het spannend, zeg dat dan. Wil je dingen rustig aan doen en heb je tijd nodig voor een connectie, zeg dat dan.

Doe en zeg altijd wat je daadwerkelijk voelt. Vind je het spannend. Zeg het dan. Voel je je heel zenuwachtig? Zeg dat dan. Weet je niks te zeggen? Zeg dat dan. Heb je het mega koud? Zeg dat dan. Kostte het je echt heel veel moeite om haar aan te spreken, zeg dat dan. ‘Als ik het niet had gedaan zou ik me echt voor de kop geslagen hebben. Dan wist ik gewoon dat ik spijt zou krijgen.' Je zet geen act op. Je zegt wat je echt voelt!

Bied dus geen weerstand tegen problemen. Als je bijvoorbeeld niet weet wat te zeggen: omarm het, vergroot het, lach erom en uit het:

Shit, ik ben zo nerveus dat ik doe… Ik weet niet wat ik moet zeggen… maar ik moest even hoi zeggen want je zag er leuk uit. Ik ben wel bang om het te verprutsen.

Stap 8 – Heb stiltetolerantie en laat alles los: wees charismatisch

Laat nu alles wat je weet, los! Wees gewoon stil en wacht de reactie van de ander af. Reageer daar weer op in het moment. Juist doordat je loslaat wat je al weet, kun je in het moment reageren op de ander. Je hebt dit stappenplan vanaf nu dus eigenlijk totaal niet meer nodig! Er is altijd iets aan de ander te zien of te horen waar je iets over kunt zeggen.

Hierna lezen:  Random acts of kindness: 200+ ideeën om bij te dragen aan de wereld

Pas alle charisma-tips toe, zoals het innemen van ruimte en het toestaan van stiltes. Hier vind je alle 33 tips voor charisma >>

Stap 9 – Voeg eventueel deze elementen toe

Valt het nog een beetje stil en ontstaat er nog niet echt iets? Dan is er een grote kans dat jullie geen match zijn, maar het kan nog wel de moeite waard zijn om er meer energie in te stoppen. Het is nog te vroeg om op te geven. Je kunt de volgende elementen/zinnen toevoegen:

 • Plaats een 'tijdsbeperking'. Zeg dat je over 10 seconden weg moet maar dat je heel nieuwsgierig bent naar {nieuw gespreksonderwerp}. Dit stelt de ander enorm gerust, terwijl je natuurlijk een stuk langer dan die 10 seconden blijft. ‘Hey, ik heb maar een minuut/Ik moet over 5 minuten eigenlijk naar mijn vrienden/Ik heb haast, en ik wilde eigenlijk gaan, maar mijn nieuwsgierigheid moet toch gestild worden/ik moest je ontmoeten/Ik moest even komen kennismaken.' ‘Ik moet zo gaan, dus stop 2 seconden en praat met de leuke jongen oké.'
 • Je kunt jezelf op ieder moment voorstellen. “Oh, waar zijn mijn manieren. Mijn naam is…” Dit is sterk aanbevolen omdat je hierdoor opeens geen vreemden meer voor elkaar bent. ‘Heb je ook een naam?'
 • Stel deze doodnormale vragen om het gesprek te starten:
  ‘Hoe gaat het?' 
  ‘Hoe is je dag? (Goed? Dan kom ik hem nog beter maken!)'
  “Wat doe je als je niet aan het {werken/rondreizen/dansen/jongens aan het charmeren bent die de naam Robin dragen?”
  “Wat doe je voor je plezier? Komt daar ook een activiteit in voor waarin je leuke romantiek beleefd met leuke jongens?”
  “Waar kom je vandaan?'
  ‘Wat doe je zoal in het dagelijks leven?'
  Ook is een opmerking over de omgeving een geschikt gespreksonderwerp: ‘Wat brengt jou op deze verschrikkelijke plek?'
 • Pak kansen om de ander aan te raken, bijvoorbeeld met een knuffel. Maak bijvoorbeeld een grappige en/of memorabele foto als herinnering. Bijvoorbeeld waarin de ander jou op de wang kust. Dit kun je altijd later naar de ander sturen om het mooie gevoel weer op te roepen.
 • Schets een beeld over jullie toekomst samen. Dit kan al de eerstvolgende date zijn. Beschrijf uitgebreid wat je allemaal met de ander gaat doen en durf het ook gerust seksueel te maken.
 • Geef genoeg tegengas: wees het oneens, bekritiseer de ander overdreven, plaag, ga tegen de ander in, daag de ander uit, stel kwalificerende vragen en vraag gerust door om de ander te ‘beoordelen'.
 • Pas alle andere flirt-tips toe.

Tips voor het gebruik van dit openingszinnen-stappenplan

beste openingszinnen

Tip 1 – Aanspreken is kinderspel: je hebt nul concurrentie! Die zitten op apps en sites

Ik heb goed nieuws voor je: dankzij de opkomst van dating-sites en -apps, is al je concurrentie verdwenen. Die zitten thuis en ze doen er uren over om matches te vinden en afspraken te maken. Maar jij niet! Jij spreekt iemand gewoon direct aan, waardoor je aan dat geharrewar voorbijgaat!

Datingsites/apps halen ons uit dat echte leven. Persoonlijk contact hoort normaal te zijn, maar digitaal contact is helaas normaler dan iemand persoonlijk aanspreken. Creëer daarom magische momenten door elkaar gewoon persoonlijk aan te spreken. Maak zo je eigen sprookje!

Tip 2 – Openingszinnen gebruiken is authentiek én het is het enige wat je hoeft te doen

Als je op iemand afstapt met een openingszin, ben je klaar met imponeren. Nu hoef je alleen nog maar jezelf te zijn. Je hoeft geen salto's te maken, draken te verslaan, en super leuke grappen te maken zodat de ander je leuk vindt. Een erg knullig gesprek is misschien zelfs beter, omdat het echter is.

Hierna lezen:  Single op Valentijnsdag? Doe dan dit... (Werkt echt!)

Dit is ook een teken van jouw authenticiteit en integriteit: gewoon op een directe manier laten weten dat je iemand leuk vind. Dat is het kader wat alles makkelijker maakt, en het gaat zeker niet ten koste van de spanning.

Tip 3 – Spreek de ander gerust op een normale manier aan als voorkomend, sociaal en vlot persoon

Zou jij niet blij worden als iemand tegen je zegt: “Kom maar hier bij mij zitten, wees maar niet verlegen!” Dan heb ik nieuws voor je: iedereen wil dat horen van iemand. Wees dus degene die deze spontane uitnodigingen uitdeelt.

Een luide, zekere, mannelijke “Mevrouw” of “Goedemorgen” doet wonderen.

Dus maak gebruik van dit verlangen van de ander. Lekker direct, positief en vol zelfvertrouwen erop afstappen. Intern ben je kalm en op je gemak met het contact maken en met jezelf. Je lichaamstaal is ontspannen en charismatisch. Je verbale boodschap projecteer je luid, langzaam en duidelijk gearticuleerd.

Stap erop af in 1 rechte lijn, niet eromheen draaien.

Iedereen droomt ervan dat zo'n persoon op ze afkomt. Dat brengt ons bij het volgende punt…

Tip 4 – Iedereen wil aangesproken worden

Iedereen vindt het alleen maar leuk of op zijn minst interessant om aangesproken te worden. Mannen vinden het nooit erg – en juist erg leuk om aangesproken te worden. Vrouwen vinden het erg leuk en hun hartslag gaat zelfs omhoog. Helemaal als ze door een dominante, coole gast aangesproken worden. Dat hebben ze zelfs veel liever dan Tinder.

Wanneer een single vrouw ziet dat een man naar haar aan het kijken is en haar op die manier aan het bewonderen is, hoopt ze heel erg dat ze aangesproken wordt. En ze verwacht ook dat er een reëele kans is dat hij dat ook daadwerkelijk gaat doen. Allemaal redenen om het gewoon te doen. Doe er wat mee: vertel haar je interesse. De ander zal verheugd zijn.

“Wat doe je?”
“Wat bedoel je, je hebt me net geroepen.”
– De eerste woordenwisseling tussen Henk Moody en een vrouw die naar hem glimlachte in een boekenwinkel (Californication).

Tip 5 – Ga niet al te diep tijdens het aanspreken: bouw de diepte langzaam op

Dit is pas je eerste ontmoeting. Begin niet meteen met: ‘Waartoe ben jij hier op aarde?' Houd het dus bij oppervlakkige dingen: over de omgeving, de dag en wat jullie doen. Ben je al een tijdje aan het praten, dan kun je gerust ook om zijn/haar persoonlijkheid vragen.

Op deze manier ben je ook een beetje de ‘koper' die beslist of de ander bij jou past. ‘Wat is je beste poging tot persoonlijkheid?' Een uitstekende manier om geleidelijk aan een gesprek de diepte in te sturen, is door gebruik te maken van de vragen van het model van de logische niveaus.

Tip 6 – Fixeer je niet op één persoon maar vermaak jezelf met iedereen

Ben je op een feestje, dan kun je aantonen dat je een sociaal persoon bent door een normaal gesprek te voeren en met iedereen een kort praatje te maken, zodat de persoon die jij leuk vindt, eerst kan zien hoe sociaal je bent met iedereen. Bovendien ziet de ander dat je niet alleen maar oog voor hem/haar hebt. Op het einde kun je de ander uitvragen. Hoe je op een vlotte en voorkomende manier contact kunt maken met iedereen, lees je hier.

Maak een rondje en geef iedereen een high five, fistbump, compliment, knuffel of kort gesprekje. Zo raak je vanzelf in de flow en ontstaat er automatisch een leuke situatie met iemand.

Verleid eerst het feest. Praat eerst met iedereen. Stel jezelf direct aan alle muurbloempjes voor en geef iedereen zelfs een compliment. Dan is het voor de persoon die je leuk vindt natuurlijker dat je haar ook aanspreekt. Bovendien is er een bonus die je mooi meeneemt als je dit doet: misschien zal er iemand automatisch met je gaan flirten omdat men ziet dat je een leuk mens bent!

Begin de avond met complimenten, handdrukken en high fives te geven aan alle mannen en vrouwen bij binnenkomst. Haal ook een drankje en proost met iedereen.

Hoe zou jij het vinden als jij overal de knapste persoon op het feest bent en altijd direct alle aandacht krijgt? Maar nu komt er iemand binnen en die ziet je niet eens staan omdat hij lekker bezig is met het feest? Dan word je geïnteresseerd.

Hierna lezen:  51 Relatie-Tips Om Je Relatie Te Verbeteren & Versterken [Bewezen]

Het lijkt een beetje gemeen, maar het is juist een uiting van liefde als je bezig bent met het feest en de muurbloempjes. Laat ze zich goed voelen, zie het goede in ze en spreek waardering uit voor hun positieve eigenschappen en kwaliteiten die niemand anders opmerkte. Bouw een emotionele band met ze.

Die knappe persoon op het feest zal hierdoor vanzelf in je geïnteresseerd zijn. Bovendien ben je geen vreemdeling meer als je het hele feest – en misschien zelfs zijn/haar sociale cirkel – hebt ‘geïnfiltreerd'.

Wil je een vrouw aanspreken die in een groepje staat? Maak dan eerst contact met iedereen in de groep. Start met de mannen, zodat je geen bedreiging meer bent. Hemel de andere mannen ook eerst op… en fluister dan meteen in het oor van een van de dames: “Ik vind je best wel leuk.” 

Tip 7 – Spreek iemand over je schouder aan

In sommige situaties moet je iemand frontaal keihard stoppen omdat ze je anders voorbijlopen. Maar in andere situaties, waarin de ander stilstaat of stilzit, is het juist prettig als je jezelf weg richt, over je schouder aanspreekt en doet alsof je ieder moment door gaat lopen. Dit geeft de ander een niet-opdringerig en dus veilig gevoel. En wat dreigt weg te lopen… daar wil men graag aan vasthouden!

Tip 8 – Leid en creëer volgzaamheid

Dit principe heeft sterk te maken met het principe van het geven van flirt-opdrachtjes en het geven van liefdevolle commando's aan degene met wie je flirt: hoe meer je leiding geeft, hoe meer de ander bereid is om jouw vervolgstappen ook te volgen. Zo kun je dus klein beginnen en de gevraagde investering van de ander steeds groter maken.

Laten we het voorbeeld van een vrouw nemen die een man op straat of in de supermarkt heeft aangesproken. Ze hebben een leuk gesprekje dus ze wil de man graag meevragen voor ‘koffie met een leuke dame.' Er bestaat een kans dat hij direct ja zegt als ze het direct aan hem vraagt. Ze kan deze kans echter flink vergroten door zijn volgzaamheid te vergroten…

Dat kan ze eenvoudig doen met een tussenstap! Ze zegt eerst: ‘Kom, laten we hier aan de zijkant van het gangpad staan, dan staan we niet zo in de weg.' Hierdoor heeft ze hem al op een andere plek gekregen. Het is ongelooflijk hoe eenvoudig het nu is geworden om hem mee te krijgen voor ‘koffie met een leuke dame'!

Wijs eventueel om de ander fysiek naar je toe te laten komen. Dit kan al voordat je iemand aanspreekt: Wijs naar haar en dan een aantal keer naar de grond zodat ze naar je toe komt.

Het mooie van deze tip is dat je hem prachtig kunt combineren met een belangrijke tip die bovenaan dit artikel staat: wees discreet. Als je de ander namelijk naar een plekje leidt waar niemand jullie kan horen zodat je de ander kunt uitvragen, toon je niet alleen sociale intelligentie doordat je discretie in acht neemt, maar heb je ook nog eens voor volgzaamheid gezorgd!

Een andere manier om de ander in een ja-stemming te krijgen is door wat feiten over de ander op te noemen, en om de ander daarna uit te vragen: ‘Dus je naam is Hannah en je woont in Nijmegen? En je bent op zoek naar een vent met een goed stel hersenen die zelfverzekerd en assertief is? Wat vind je van koffie met die jongen?'

Zorg er sowieso voor dat je met regelmaat initiatief neemt en leiding geeft aan de ander. “Welkom, geef je jas maar. Kom verder. Marie, ontmoet mijn kat.” 

Tip 9 – Gebruik de remedie tegen interview-modus: cold reading-‘statements'

‘Wat voor hobby's heb je? Waarom? Wat studeer je? Waarom' De ene vraag na de andere… Dit haalt jullie beide ongelooflijk uit de flow.

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Versieren, Flirten & Daten [Top 10, Update 2024]

Gelukkig is hier een uitstekende remedie voor: statements! Maak lekker statements over de ander. Wat vind je van de ander? Wat lees je van de ander af? Uit deze dingen op een luchtige toon.

Begin met de volgende startzin:

 • Jij lijkt me een…
 • Volgens mij ben je echt iemand die…
 • Weet je wat ik van jou denk?
 • Wat jij iedere ochtend doet, is zeker…
 • Ik zie al voor me hoe jij…

Maak vervolgens een statement over:

 • Het werk van de ander.
 • De afkomst van de ander.
 • De leeftijd van de ander.
 • De hobby's en bezigheden van de ander.
 • De familiesituatie van de ander.
 • De dagindeling van de ander.
 • De gedachten van de ander.
 • Het gevoel van de ander.
 • Het accent en dus de regio van de ander.
 • De verlangens en wensen van de ander.

Voorbeelden:

 • Je lijkt me een commerciële economie-student.
 • Je lijkt me een volwassen 20-jarige… die ervan houdt om te lezen.
 • Je lijkt me zo'n typisch strenge advocate.
 • Laat me raden: je speelt piano!
 • Blond haar met een afgetraind lichaam… dat moet wel een hockeyster zijn. Inclusief grote groep beste vriendinnen, continu feestend en onnodig gebruikmakend van Engelse woorden.
 • Je lijkt me een advocaat.
 • Vervolgens kun je ook op zo'n onderwerp ingaan met statements: ‘Dus als je s'ochtends opstaat, trek je je hoge hakken aan, een mooi pak…'
 • Je lijkt me een biomedische techonologie-student. (Als de ander vraagt: ‘Waarom denk je dat', dan zeg je bijvoorbeeld: ‘Je hebt een soort onderzoekende blik.)
  Volg je intuïtie en doe een oprechte poging tot cold reading:
  Je lijkt me iemand die rechten studeert…. want…
  Je lijkt me een juf… want…
 • Je lijkt me een… volwassen 21-jarige.
 • Je lijkt me iemand uit de grote stad.
 • Ook over karaktereigenschappen kun je statements maken in plaats van ernaar te vragen: ‘Zij is hard van buiten en zacht van binnen, zo´n type waar iedereen bang voor kan worden omdat ze zo streng in haar ogen kijkt en strenge mantelpakjes draagt met haar haar strak in een knot, terwijl ze toch wel vooral een gezellige en leuke dame is van binnen.'
 • Je lijkt me iemand die familie belangrijk vindt – een familiemens.
 • Je lijkt me een creatief type – iemand die kan tekenen of die iets met theater doet.
 • Je lijkt me echt iemand die van boeken houdt.
 • Je lijkt me een beetje een nerd – zo iemand die allemaal poppetjes verzamelt van Mario en The Legend Of Zelda.
 • Je lijkt me een party-type. Iemand die drie feestjes op een avond afwerkt en op een afterparty op de bank om half drie in de middag wakker schrikt met uitgelopen pandaogen-makeup.
 • Zelfs over iemands naam kun je statements maken om erachter te komen: Je lijkt me een Michelle/Laura/Olga/Agnes/Griselda.
 • Theedrinker? Ik had je juist ingeschat als een ‘Emily In Paris'-type die iedere ochtend d'r cafeïne-shot haalt.
 • Je geeft me een hippie-gevoel. Iemand die wiet rookt, Boheemse kleding draagt, waarschijnlijk in een asielzoekerscentrum woont waar ze ook meteen vrijwilliger is, en graag met vrienden in een cirkel zit om tegen de maatschappij aan te schoppen als social justice warrior en activist. Omdat het kapitalisme mensen en zeehondjes naar de knoppen helpt.
 • Je lijkt me zo'n independant powered woman. Die iedere man die ze tegenkomt intimideert door haar carrière en dan op iedere vrijdagavond in een bar gaat doen alsof ze een happy single is.
 • Ook kun je statements maken door gedachten te lezen: ‘Je denkt vast…' ‘Je wil vast…' ‘Je vraagt je misschien af wat ik nu zal gaan zeggen.'
Hierna lezen:  80 Beste Flirt Tips: Verleiden? Zo Dus! [Met Voorbeeldzinnen]

Uiteraard kun je ook gewoon vragen stellen, maar statements zijn veel waardevoller omdat je daarmee daadwerkelijk waarde komt brengen, in plaats van halen.

Statements zorgen voor plezier, verrassing, dynamiek en eenvoudige mogelijkheden voor vervolgvragen. Statements zijn de manier waarop goede vrienden met elkaar praten. Ze zijn een uitnodiging voor anderen om te delen.

Hoe maak je een statement? Simpel: stel niet de vraag waar je zo nieuwsgierig naar bent, maar maak een doordachte inschatting of doe een wilde gok.

Het enige waar mensen meer van houden dan over zichzelf praten, is luisteren naar hoe andere mensen over jou praten.

Jouw statements kun je daadwerkelijk baseren op een serieuze cold reading-poging. Je kunt dus echt je best doen hiervoor. Bovendien zal je merken dat je het 50% van de keren gewoon goed hebt. Het is bedrieglijk om bang te zijn dat je iets fout gaat raden. Het is namelijk niet erg maar alleen maar leuk!

Breng ze trouwens wel met een wat hoge energie, anders is het bijna net zo saai als interview-modus.

Een andere manier om interview-modus te vermijden, is door iemand het “ïnterrogation-effect” juist te overdrijven: door iemand te commanderen om een vraag te beantwoorden:

 • Kom hier, hoe heet je?
 • Vertel, waar kom je vandaan?
 • Vertel me maar even wie je bent.
 • Geef je hand maar. Ze zijn best cute trouwens.
 • Maar vertel, wat voor werk doe je?

Tip 10 – Loop gerust even terug naar iemand die voorbij liep

Kwam iemand langslopen en lijkt je kans verkeken? Niets is minder waar. Het is niet erg om achter iemand aan te lopen. Haal haar weer in en spreek maar aan.

En vooral wanneer je al een gesprek met iemand had – een interactie wat niks met flirten te maken had – loop dan ook gewoon even terug naar die persoon en vraag om haar nummer.

Meer voorbeelden van openingszinnen

Type 1 – Erg geschikt voor overdag

Overdag mag je wat “intellectueler” zijn:

 • Overduidelijk is het strand hier. “weet je waar het strand is? Hey, ik ben Nick, wat is je naam?’’
 • Ik riskeerde net mijn leven voor je door de weg over te steken, om even hoi te komen zeggen. Ik heb maar liefst 3 hele meters afgelegd om met je te komen praten.
 • Hey, Ik hoorde gepraat achter mij. Maar ik wist niet dat jullie zo'n leuke uitstraling hadden.
 • Wow, dat is een heel mooi… flesje. Ik weet zeker dat je de hele dag aangesproken wordt vanwege je mooie flesje / rozen / puppie, maar ik spreek je aan omdat jij een mooie vrouw bent.
Hierna lezen:  Mentor krijgen: Zo vind je op respectvolle wijze een mentor

Type 2 – Opinie-openers

Begin met: “Ik heb een mannelijk/vrouwelijk perspectief nodig” en stel vervolgens een interessante vraag:

 • Wie liegt vaker: mannen of vrouwen?
 • Laat een foto van iemand zien en vraag: “Vind je deze persoon knap?” Wanneer is iemand aantrekkelijk?”
 • Mijn vriend hier heeft een theorie, dat intiem contact per definitie tot romantische intenties leidt. Wat vind jij? Ik ben het daar niet mee eens: als ik zo met een vrouw dans, kan ik van haar vaardigheden en creativiteit en intelligentie genieten zonder dat ik het nodig vind om haar mee naar bed te nemen.
 • Dames, op wat voor dieet zitten jullie?
 • Stel een leuke, diepe vraag.

Type 3 – Test wat Amerikaanse plays uit van How I Met Your Mother, soms in specifieke situaties handig

Over het algemeen is dit veel te omslachtig en gemaakt. Ik heb het dus over de overdreven manieren om iemand aan te spreken. Ze kunnen werken – zelfs in Nederland – zolang je het juiste gevoel overbrengt: “Ik ben een flirt.”

Helemaal bovenaan dit artikel staan de “serieuze” openingszinnen. En hier vind je nog wat opties voor als je op de Amerikaanse tour wilt. Ze komen erop neer dat je iedere mogelijke reden aangrijpt om iemand aan te spreken:

 • In een plek met meerdere mensen pak je je mobiel: “Mwah, ik sta nu in de lift, nee hoor, alleen ik en 6 anderen, nee 3 jongens en 3 meisjes, nee eigenlijk niet nee, alleen maar één van de meisjes is leuk.”
 • Super leuk dat je mijn boek aan het lezen bent. Hoe vind je hem tot nu toe? Ja ik ben de auteur van dit boek. Ik heet {lees de naam van de auteur}. Ik heb de nobelprijs gewonnen hiervoor.
 • Iemand zegt: “Ik houd van nachos”. “Mijn naam is Jim Nacho, uitvinder van de nacho.”
 • Wanneer je met een vriend bent, laat je jouw vriend zeggen: “Hey, heb je {jouw naam} al ontmoet?”
 • Ik kom even 2 seconden jullie muzieksmaak in me opnemen.
 • “Er is iets met die jurk.” Loop weg. De ander komt natuurlijk nieuwsgierig naar je terug.
 • “We moeten je naam weten zodat ik en mijn vrienden ook weten hoe die persoon heet waar we het de afgelopen 5 minuten over hadden?” Ga weg, zij haalt je terug,
 • Iemand die over een brug staat naar het water te kijken: ga ernaast staan en leun ook mee, en start een gesprek. Of grap: ‘Niet springen, iedereen houdt van je.'
 • Doe het niet! (Koop dat niet/ga daar niet naar binnen, enz.) [en vervolg met “grapje”].
 • Heeft iemand ergens hulp mee nodig? Kom dan stoer te hulp schieten: “Ik help je wel!” 
 • Mogen twee knappe jongens bij jullie op de boot / aan tafel? Kom er gezellig bij, wees niet verlegen.
 • In een bijeenkomst: “Willen jullie ons vergezellen naar een volgende leuke locatie?”
 • Hey, deze plek naast mij is nog vrij.
 • Vraag iemand om te dansen als er muziek is buiten op straat.
 • Staart iemand naar je? Loop er naartoe en zeg: “Weet je, het is niet beleefd om te staren. Hé, ik ben Nick, en jij bent?” of met een grote glimlach: “Als je zo naar mij kijkt, moet je op zijn minst met mij praten.”
 • Eten brengt mensen bij elkaar. Op een feestje deel je dus zelf meegebracht eten uit of vraag je: “Heb je de aardappelsalade al geprobeerd?”
 • Heeft ze iets heel lelijks bij, zeg dan: “Dit is de mooiste rugtas die ik ooit heb gezien.”
 • Zit iemand op een terras. Kom rustig aanlopen en steek gewoon je hand uit.
 • Is ze aan de telefoon? Gebaar dat ze haar oortjes uit moet doen. “Met wie bel je? Zeg dat je moet ophangen omdat je een leuke jongen hebt ontmoet.”
 • Gebaar van: I like your earrings, door naar je oren te wijzen en dan naar haar.
 • Gebaar over haar boek dat ze aan het lezen is: vuisten van elkaar opendraaien.
 • In een boekenwinkel zeg je: “Die kamasutraboeken zijn erg goed ja.”
 • In een winkel vraag je: “Kan ik u ergens mee helpen.” 
 • In de supermarkt: “Hou jij ook al van brood/Nutella?” Of: “Macaroni, heb je dat wel eens gemaakt?” “Goh, als ik jou was zou ik geen komkommers nemen maar tomaten, staan beter bij de kleur van je ogen.” “Ik weet dat je spongebobpasgta wil pakken, maar je durft niet zo goed… zal ik op de uitkijk staan zodat niemand ziet dat je ze pakt?”
 • In een kledingwinkel kunnen jullie beide de meest gekke jas passen – en een foto nemen.
 • Terwijl ze kleding aan het shoppen is: Geef haar een oprechte opmerking of mening over wat ze uitkiest. “Ik zou zeker voor de bruine laarzen gaan.” ‘Deze zonnebril is voor jou gemaakt.’ Ze antwoordt of bedankt. Vervolgens: “Hoe heet je?”
 • Regent het? Houd je paraplu boven jullie beide hoofden. “Hé, ik heb zojuist voorkomen dat je bad hair day erger wordt.”
Hierna lezen:  Random acts of kindness: 200+ ideeën om bij te dragen aan de wereld

Oké, ik weet nu hoe ik moet aanspreken maar hoe vraag ik de ander uit?

Je weet nu de beste openingszinnen! Je weet nu precies hoe je moet aanspreken, maar wat dan? Hoe je iemand uitvraagt, lees je hier!

Test jouw openingszinnen ook eens in een datingsite

Je kunt natuurlijk ook meteen online jouw openingszinnen uittesten:

Je had dit artikel echt niet nodig

Serieus. We kunnen het je maar beter nu zeggen dan dat we je voorliegen: De stappen en tips zijn zomaar wat dingen die voor ons goed hebben gewerkt – en omdat er tienduizenden mensen per maand Googlen naar openingszinnen, is er schijnbaar veel vraag naar. Daarom pakten we uit met onze tips.

Op jouw succes!