Wat zijn goede openingszinnen? Hoe spreek je een vrouw/man aan? Hier vind je de beste openingszinnen ooit met voorbeelden voor vrouwen en mannen, verwerkt in een stappenplan die uitgebreid getest en bijgeschaafd is.

Inhoud van deze pagina:

Je hebt dit artikel echt niet nodig

Serieus. Dit artikel gaat je niet helpen. We kunnen het je maar beter nu zeggen dan dat we je voorliegen. De stappen en tips zijn zomaar wat dingen die voor ons goed hebben gewerkt – en omdat er tienduizenden mensen per maand Googlen naar openingszinnen, is er schijnbaar veel vraag naar. Wij willen die lezers wel, dus pakken we uit met onze tips.

“Ik moet originele openingszinnen hebben: ‘Hoe gaat het' is toch niet uniek?”

Haal deze gedachte onmiddellijk uit je hoofd. Jouw opdracht is om authentiek iemand aan te spreken. Zeg iets simpels als ‘Hoi, hoe gaat het?' Een gewone zin, die de ander weliswaar vaak heeft gehoord, maar hij/zij heeft hem nog nooit van jou gehoord, dus is het uniek.

Je brengt jezelf. Geen act! En dat maakt ‘Hoe gaat het' juist uniek. Je hebt helemaal geen grappige of originele openingszinnen nodig!

De 3 beste openingszinnen voor in de nacht (tijdens het uitgaan)

De ‘normale' openingszin is het beste: niet try-hard, niet vergezocht en sociaal acceptabel

Een vrouw – en hetzelfde geldt voor mannen – wil gewoon dat er een leuke man komt die goed gekleed is, verzorgd en normaal is. Als dat klopt (en dat is heus niet moeilijk!), ben je al binnen en hoef je alleen maar een normale benadering te nemen. Dit werkt omdat er al zoveel mannen zijn die raar, try-hard, dronken of onverzorgd zijn.

Je zou kunnen denken: ‘Maar die openingszinnen zijn helemaal niet uniek!' Dat kan misschien zo zijn, maar jijzelf bent al uniek! De ander heeft hem nog nooit van jou gehoord. Dus ze zijn wel uniek. Bovendien zijn ze sociaal acceptabel, niet vergezocht en niet try-hard.

Je hebt alleen maar deze 3 openingszinnen nodig in de nacht

Dit zijn – naast iemand uitnodigen om te dansen – de enige 3 openingszinnen die je nodig hebt omdat ze de beste zijn:

1. De standaard/formele zin: “Hoi, ik ben…”

De ‘normale' openingszin is wellicht wat te formeel, maar hij is hartstikke prima als je je er ontspannen bij voelt. “Hoi, hoe gaat het ermee?” “(Hoi,) wie ben jij?” “(Hoi,) ik ben {je eigen naam.}”

Zorg er wel voor dat je dit pas gebruikt nadat jullie al over iets natuurlijks gepraat hebben. Ga er alsjeblieft nooit koud in met een extreem formele introductie als: “Hoi, mijn naam is…”

2. Lekker direct: de foute openingszin

Of heb één ‘foute' openingszin in je repertoire. Het zet de toon dat je komt flirten en daarom is het goed om zo'n openingszin te gebruiken.

Voorbeeldjes: “Ben jij Google, want jij bent alles wat ik zoek.” Of: “Zo, jij bent knap.” Of een een ijsblokje op de grond smijten en zeggen: “Zo, het ijs is gebroken.” of: “Hoe zwaar is een ijsbeer? Zwaar genoeg om het ijs te breken.” Of je bekijkt het kleding-etiket en zegt: “Made in heaven.”

3. De beste optie: überhaupt geen openingszin

Het allerbeste is: het woordje ‘hoi' volledig overslaan en vermijden, dus direct een creatieve zin zeggen die op het hier-en-nu en de belevingswereld van de andere persoon inspeelt.

Ga dus gewoon maar praten alsof je met bekenden/vrienden praat over iets wat in de groep of omgeving gebeurt – alsof praten met mensen normaal is – en dat is het ook. Pas later komt het formele voorstellen.

Meer heb je niet nodig. Dat was het al. Je hebt succesvol iemand aangesproken. Vanaf hier kun je lekker viben en doorgaan met flirten. Gebruik alle bewezen effectieve tips in het flirt-artikel om vanaf dit punt verder te gaan.

Houd er verder rekening mee dat het normaal is om negen keer direct afgewezen te worden voordat het een tiende keer wel lukt. Blijf liefde geven. Blijf gezellig doorgaan.

Als je wilt, kun je er een gewoonte van maken om nooit meer generiek ‘hoi' te zeggen. Dit dwingt je om alert te zijn op wat er allemaal in en rondom de andere persoon afspeelt en op basis daarvan direct in de actie te vallen. En weet je niks te bedenken, dan is een simpel compliment altijd een goed idee. ‘Je ziet er geweldig uit.'

Wil je daarnaast ook overdag een man/vrouw kunnen aanspreken met een perfecte openingszin? Lees dan verder!

Openingszinnen-stappenplan om iemand overdag aan te spreken

openingszinnen aanspreken tips

Het is niet zo dat je alleen via datingsites iemand overdag kunt ontmoeten. Je kunt ook zelf dapper zijn. Hieronder vind je een perfect stappenplan dat ik net zo lang getest en aangepast heb tot het gegarandeerd werkt om iemand overdag aan te spreken, bijvoorbeeld in de supermarkt, bij een bloemenwinkel of op straat.

Wijk altijd af van dit stappenplan voor openingszinnen

Een belangrijk onderdeel van dit stappenplan is dat je op ieder moment kunt (en moet!) afwijken om in het hier-en-nu te reageren. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd zegt en doet wat je daadwerkelijk voelt. Dus ook al durf je niet, dan zeg je dat eerlijk tegen de persoon die je aanspreekt. Je zet geen act op!

Stap 1 – Kom overal 15 minuten te vroeg zodat je tijd hebt voor de liefde

Kom overal 15 minuten eerder zodat je onderweg eventueel iemand kunt aanspreken. Als je dit iedere dag doet, zal je al vrij snel slagen.

Stap 2 – Heb stopkracht om iemand aan te spreken

Wil je iemand aanspreken, dan moet je ervan bewust zijn dat de ander in zijn/haar eigen flow of gedachten verzonken is. Daar komt de ander makkelijk uit, maar daar moet je wel wat voor doen.

Doe het volgende om stopkracht te creëren.

 • Jouw energie moet een stukje hoger liggen dan de energie van de ander, anders zal de ander zich niet overtuigd voelen om te stoppen: je voegt anders namelijk geen waarde toe qua energie, dus waarom zou de ander dan voor je stoppen? Dit is alleen belangrijk op het begin tijdens het daadwerkelijke aanspreken. Nadat je de aandacht na de ander hebt, kun je weer op je eigen authentieke energieniveau zitten.
 • Spreek iemand nooit aan terwijl je achter die persoon staat! Je kunt eventueel wel alvast je stem laten horen maar loop door totdat je voor de ander staat. Raak eventueel even zachtjes de elleboog aan terwijl je jezelf voor de ander positioneert.
 • Wanneer iemand aan het lopen is, dan is het zo dat zijn of haar benen automatisch door aan het lopen zijn zonder dat de persoon daar bewust van is. Dus als je langs iemand gaat lopen kun je nog zo hopen dat de ander gaat stoppen, maar je zal toch echt voor de ander moeten gaan staan zodat de benen niet meer automatisch door kunnen lopen. Sta recht voor de ander, met een rechte houding en met je voeten naar voren. Is dit niet opdringerig? Totaal niet, en integendeel! Tenminste, zolang je je aan de volgende tip houdt…
 • Als je besluit iemand te stoppen door voor die persoon te gaan staan, dan moet je wel het recht hebben om dat te doen. Je hebt het recht om dit te doen als je netjes verzorgd bent, mooie kleren aanhebt, lekker ruikt en een normaal persoon bent. Als dat allemaal in orde is, zal de ander altijd stoppen voor je. Is één van die dingen niet in orde, dan heb je het recht niet om iemand te stoppen. Sorry, maar al die dingen liggen gewoon in je eigen bereik, dus fix die dingen eerst!

Áls je de ander niet wilt stoppen maar als je dus gewoon mee wilt blijven lopen, maak dan ten minste wel op een of andere manier verbinding, bijvoorbeeld door hand in hand te lopen.

Stap 3 – Stel de ander direct gerust dat dit geen cat calling is

Laat direct merken dat je geen cat caller bent. Spreek ABN en gebruik op het begin ‘chique' en beleefde woorden zoals ‘Excuus juffrouw' of ‘Ik moest heel eerlijk bekennen dat ik je niet bepaald onaantrekkelijk vind.' Of: “Ik moest heel eerlijk bekennen dat ik je waanzinnig aantrekkelijk vind, dus ik moest je ontmoeten. Hoi, mijn naam is… wat is jouw naam?” Of: ‘Ik zie dat je een erg productieve pauze/picknick hebt en ik wil je niet storen.'

Ook stel je de ander gerust door te laten zien dat je sociale intelligentie hebt door het te erkennen als de ander een beetje schrikt: ‘Excuses, het was niet mijn bedoeling om je op te laten schrikken.'

Stap 4 – Spreek de ander aan met een niet te repeteren uitspraak

Het allereerste wat je zegt, moet iets zijn wat niet te repeteren is. Het is een uitspraak in het hier-en-nu. Heeft de ander een blauwe jas, dan zeg je bijvoorbeeld: ‘Dame in de blauwe jas!' Heeft ze een boek in haar handen, dan zeg je bijvoorbeeld: ‘Dame met een mega interessant boek.' Staat ze voor de Burger King, dan zeg je: ‘Dame die casual voor de Burger King staat.' Is ze opvallend zomers gekleed? Dan zeg je dat: ‘Zomers geklede dame.'

Bovenal moet je weten dat de eerste zin niks uitmaakt. Het kan zelfs gerust iets zijn wat nergens op slaat, zoals: “Wat is je favoriete Pokemon?”, “Frietjes zijn lekker,” “Paarden zijn fijn om tegen aan te leunen” of “Dadadieda, diedadadoe, babedieboe, boebediebab.” Niet als gimmick, maar omdat het daar totaal niet om gaat: alles wat na de eerste zin gebeurt, laat pas op een correcte manier zien wie jij bent. 

Stap 5 – Stel de ander gerust: zo doe je dat…

Dit is erg belangrijk. Als je iemand aanspreekt, spoken er allerlei mogelijke scenario's door het hoofd van de ander: ‘Waar komt hij vandaan? Is het een verkoper? Hoe lang achtervolgt hij mij al? Een uur? Een halve dag? Of pas net?' Dit moet je oplossen.

Je lost dit direct op door feitelijk te vertellen wat je hiervoor deed, waar je stond en wat er toen gebeurde waardoor je op deze persoon afliep.

‘Ik was 2 minuten geleden daar mijn tandenborstel aan het afrekenen (wijs met gestrekte armen in die richting), en toen zag ik jou daar ook, dus ik moest even teruglopen om je te even te stoppen… (ga direct naar de volgende stap)

Stap 6 – Geef de (lieve!) reden waarom je de ander aanspreekt

In veel gevallen is het onnatuurlijk om zomaar iemand aan te spreken zonder reden. Dit is het moment om integer, direct en authentiek te zijn. Zeg gewoon dat je de ander aantrekkelijk vindt! Dat is wat echte mannen doen: ze draaien er niet omheen maar ze komen uit voor wie ze zijn. Geen trucjes, geen tactieken, maar gewoon een man zijn: what you see is what you get.

…Want ik vond je best wel een leuke uitstraling hebben! Het is anders dan anderen.

…Want ik vond je er te leuk uit zien dus moest ik even hallo komen zeggen. Je verraste me.

…Je leek me gewoon leuk om te ontmoeten.

(Of een ander compliment.)

Zolang het maar eerlijk is over wat jij voelt. Voel je je rot, zeg dat dan. Voel je je zenuwachtig, zeg dat dan. Vind je het spannend, zeg dat dan. Wil je dingen rustig aan doen en heb je tijd nodig voor een connectie, zeg dat dan.

Stap 7 – Heb stiltetolerantie en laat alles los

Laat nu alles wat je weet, los! Wees gewoon stil en wacht de reactie van de ander af. Reageer daar weer op in het moment. Juist doordat je loslaat wat je al weet, kun je in het moment reageren op de ander. Je hebt dit stappenplan vanaf nu dus eigenlijk totaal niet meer nodig! Er is altijd iets aan de ander te zien of te horen waar je iets over kunt zeggen.

Stap 8 – Voeg eventueel deze elementen toe

Valt het nog een beetje stil en ontstaat er nog niet echt iets? Dan is er een grote kans dat jullie geen match zijn, maar het kan nog wel de moeite waard zijn om er meer energie in te stoppen. Het is nog te vroeg om op te geven. Je kunt de volgende elementen/zinnen toevoegen:

 • Plaats een ‘tijdsbeperking'. Zeg dat je over 10 seconden weg moet maar dat je heel nieuwsgierig bent naar {nieuw gespreksonderwerp}. Dit stelt de ander enorm gerust, terwijl je natuurlijk een stuk langer dan die 10 seconden blijft. ‘Hey, ik heb maar een minuut/Ik moet over 5 minuten eigenlijk naar mijn vrienden/Ik heb haast, en ik wilde eigenlijk gaan, maar mijn nieuwsgierigheid moet toch gestild worden/ik moest je ontmoeten/Ik moest even komen kennismaken.
 • Je kunt jezelf op ieder moment voorstellen. Dit is sterk aanbevolen omdat je hierdoor opeens geen vreemden meer voor elkaar bent. ‘Heb je ook een naam?'
 • Stel deze doodnormale vragen om het gesprek te starten: ‘Hoe gaat het?' ‘Hoe is je dag? (Goed? Dan kom ik hem nog beter maken!)'
 • Je kunt ook altijd nieuwe gespreksonderwerpen toevoegen: “Wat doe je als je niet aan het {werken/rondreizen/dansen/jongens aan het charmeren bent die de naam Robin dragen?” “Wat doe je voor je plezier? Komt daar ook een activiteit in voor waarin je leuke romantiek beleefd met leuke jongens?” Ook is een opmerking over de omgeving een geschikt gespreksonderwerp: ‘Wat brengt jou op deze verschrikkelijke plek?'
 • Maak statements: “Je lijkt me een commerciële economie-student. Je lijkt me een volwassen 20-jarige… die ervan houdt om te lezen. Je lijkt me zo'n typisch strenge advocate. Laat me raden: je speelt piano! Blond haar met een afgetraind lichaam… dat moet wel een hockeyster zijn. Je lijkt me een advocaat.” Etc. Vervolgens kun je ook op zo'n onderwerp ingaan met statements: ‘Dus als je s'ochtends opstaat, trek je je hoge hakken aan, een mooi pak…' In dit artikel over contact maken met mensen leer je meer over deze techniek.
 • Doe en zeg altijd wat je daadwerkelijk voelt. Vind je het spannend. Zeg het dan. Voel je je heel zenuwachtig? Zeg dat dan. Weet je niks te zeggen? Zeg dat dan. Heb je het mega koud? Zeg dat dan. Kostte het je echt heel veel moeite om haar aan te spreken, zeg dat dan. ‘Als ik het niet had gedaan zou ik me echt voor de kop geslagen hebben. Dan wist ik gewoon dat ik spijt zou krijgen.' Je zet geen act op. Je zegt wat je echt voelt!
 • Maak een grappige en/of memorabele foto als herinnering. Bijvoorbeeld waarin de ander jou op de wang kust. Dit kun je altijd later naar de ander sturen om het mooie gevoel weer op te roepen.
 • Schets een beeld over jullie toekomst samen. Dit kan al de eerstvolgende date zijn. Beschrijf uitgebreid wat je allemaal met de ander gaat doen en durf het ook gerust seksueel te maken.
 • Geef genoeg tegengas: wees het oneens, bekritiseer de ander overdreven, plaag, ga tegen de ander in, daag de ander uit, stel kwalificerende vragen en vraag gerust door om de ander te ‘beoordelen'.
 • Pak kansen om de ander aan te raken, bijvoorbeeld met een knuffel.
 • Pas alle charisma-tips toe, zoals het innemen van ruimte en het toestaan van stiltes.
 • Pas alle andere flirt-tips toe.

Tips voor het gebruik van dit openingszinnen-stappenplan

beste openingszinnen

Tip 1 – Aanspreken is kinderspel: je hebt nul concurrentie! Die zitten op apps en sites

Ik heb goed nieuws voor je: dankzij de opkomst van dating-sites en -apps, is al je concurrentie verdwenen. Die zitten thuis en ze doen er uren over om matches te vinden en afspraken te maken. Maar jij niet! Jij spreekt iemand gewoon direct aan, waardoor je aan dat geharrewar voorbijgaat!

Datingsites/apps halen ons uit dat echte leven. Persoonlijk contact hoort normaal te zijn, maar digitaal contact is helaas normaler dan iemand persoonlijk aanspreken. Creëer daarom magische momenten door elkaar gewoon persoonlijk aan te spreken. Maak zo je eigen sprookje!

Tip 2 – Openingszinnen gebruiken is authentiek én het is het enige wat je hoeft te doen

Als je op iemand afstapt met een openingszin, ben je klaar met imponeren. Nu hoef je alleen nog maar jezelf te zijn. Je hoeft geen salto's te maken, draken te verslaan, en super leuke grappen te maken zodat de ander je leuk vindt. Een erg knullig gesprek is misschien zelfs beter, omdat het echter is.

Dit is ook een teken van jouw authenticiteit en integriteit: gewoon op een directe manier laten weten dat je iemand leuk vind. Dat is het kader wat alles makkelijker maakt, en het gaat zeker niet ten koste van de spanning.

Tip 3 – Spreek de ander gerust op een normale manier aan als voorkomend, sociaal en vlot persoon

Ben je op een feestje, dan kun je aantonen dat je een sociaal persoon bent door een normaal gesprek te voeren en met iedereen een kort praatje te maken, zodat de persoon die jij leuk vindt, eerst kan zien hoe sociaal je bent met iedereen. Bovendien ziet de ander dat je niet alleen maar oog voor hem/haar hebt. Op het einde kun je de ander uitvragen.

Hoe je op een vlotte en voorkomende manier contact kunt maken met iedereen, lees je hier.

Zou jij niet blij worden als iemand tegen je zegt: “Kom maar hier bij mij zitten, wees maar niet verlegen!” Dan heb ik nieuws voor je: iedereen wil dat horen van iemand. Wees dus degene die deze spontane uitnodigingen uitdeelt.

Dus maak gebruik van dit verlangen van de ander. Lekker direct, positief en vol zelfvertrouwen erop afstappen. Intern ben je kalm en op je gemak met het contact maken en met jezelf. Je lichaamstaal is ontspannen en charismatisch. Je verbale boodschap projecteer je luid, langzaam en duidelijk gearticuleerd.

Iedereen droomt ervan dat zo'n persoon op ze afkomt. Dat brengt ons bij het volgende punt…

Tip 4 – Iedereen wil aangesproken worden

Iedereen vindt het alleen maar leuk of op zijn minst interessant om aangesproken te worden. Mannen vinden het nooit erg – en juist erg leuk om aangesproken te worden. Vrouwen vinden het erg leuk en hun hartslag gaat zelfs omhoog. Helemaal als ze door een dominante, coole gast aangesproken worden. Dat hebben ze zelfs veel liever dan Tinder.

Wanneer een single vrouw ziet dat een man naar haar aan het kijken is en haar op die manier aan het bewonderen is, hoopt ze heel erg dat ze aangesproken wordt. En ze verwacht ook dat er een reëele kans is dat hij dat ook daadwerkelijk gaat doen. Allemaal redenen om het gewoon te doen. Doe er wat mee: vertel haar je interesse. De ander zal verheugd zijn.

“Wat doe je?”
“Wat bedoel je, je hebt me net geroepen.”
– De eerste woordenwisseling tussen Henk Moody en een vrouw die naar hem glimlachte in een boekenwinkel (Californication).

Tip 5 – Ga niet al te diep tijdens het aanspreken: bouw de diepte langzaam op

Dit is pas je eerste ontmoeting. Begin niet meteen met: ‘Waartoe ben jij hier op aarde?' Houd het dus bij oppervlakkige dingen: over de omgeving, de dag en wat jullie doen. Ben je al een tijdje aan het praten, dan kun je gerust ook om zijn/haar persoonlijkheid vragen.

Op deze manier ben je ook een beetje de ‘koper' die beslist of de ander bij jou past. ‘Wat is je beste poging tot persoonlijkheid?' Een uitstekende manier om geleidelijk aan een gesprek de diepte in te sturen, is door gebruik te maken van de vragen van het model van de logische niveaus.

Tip 6 – Fixeer je niet op één persoon maar vermaak jezelf met iedereen

Maak een rondje en geef iedereen een high five, fistbump, compliment, knuffel of kort gesprekje. Zo raak je vanzelf in de flow en ontstaat er automatisch een leuke situatie met iemand.

Bonus-tip: Leer van Daan de Ram hoe je iemand automatisch aanspreekt

Leer hier van Daan de Ram hoe je automatisch iemand kunt aanspreken (je komt hiermee via een nieuw tabblad op een andere site terecht). Hij laat je namelijk exact zien – met voorbeeldvideo's en how to's – hoe je zijn legendarische zin gebruikt om overdag meteen iemands nummer te krijgen:

Hey, jij lijkt me leuk. Wat is je naam? Hey, mijn naam is Kees. Marie, ik wil je spontaan uitnemen. Stop je nummer in mijn telefoon.

– Daan de Ram, de #1 datingcoach van Nederland

Oké, ik weet nu hoe ik moet aanspreken maar hoe vraag ik de ander uit?

Je weet nu de beste openingszinnen! Je weet nu precies hoe je moet aanspreken, maar wat dan? Hoe je iemand uitvraagt, lees je hier!

Gerelateerd: lees verder...