Hoe kun je omgaan met afwijzing in de liefde of afwijzing van een date? Hoe kun je reageren en ermee omgaan? En hoe kun je de afwijzing accepteren? Het gevoel van afwijzing doet pijn, dus de angst hiervoor is terecht, vooral als je verliefd bent. Lees verder om ermee te leren omgaan…

Niet kunnen omgaan met afwijzing? Zo ga je om met angst voor afwijzing!

Voordat we naar de tips gaan, moet je iets belangrijks begrijpen… Het belangrijkste is dat een afwijzing je er niet van mag weerhouden om in de toekomst je liefde weer te blijven geven aan iemand anders.

Winnaars staan weer op nadat ze gevallen zijn. Iedere keer weer. Dat zijn winnaars.
– Arnold Schwarzenegger

Verliezers staan niet meer op. Verliezers stoppen en doen geen nieuwe pogingen meer. Angst voor afwijzing is het laatste wat je wilt. Want wat doe je als je niet afgewezen wilt worden? Dan houd je jouw liefde in… Je geeft niks meer. En wie niks geeft, kan ook niks ontvangen.

Hierna lezen:  Krachtige Motivatie-Muziek Top 10 [Liedjes Met Betekenis]

Dit is een gevoel dat we vanuit de prehistorie nog altijd met ons meedragen omdat toentertijd afwijzing gelijk stond aan dood gaan: je moest bij een stam horen en niet verstoten worden. Echter, in de moderne tijd heb je miljoenen partners om uit te kiezen zonder dat er überhaupt iets ergs kan gebeuren.

Laat je de angst voor afwijzing los, dan ga je daadwerkelijk jouw liefde geven aan potentiële partners. Dan kan eindelijk ook liefde naar jou toe komen!

Hoe ga je om met angst voor afwijzing? Laten we naar de tips gaan kijken.

Tip 1 – Wat zeg je precies als je afgewezen wordt? Hoe reageer je precies?

Reageer in ieder geval altijd positief naar de ander toe. Afwijzing is ook gewoon iets positiefs, zoals je in de volgende tips gaat leren.

Bovendien ben je op de eerste plaats beleefd en vanuit dat gevoel mag je er gerust een grapje bij maken.

 • Bedank de ander voor zijn/haar reactie.
 • Zegt de ander dat hij/zij al een partner of date heeft? ‘Die heeft geluk!'
 • Heel misschien zit er nog wat in. Voel dit aan en dan kun je één enkele keer onschuldig doorvragen: ‘Is het iets serieus wat jullie hebben?'
 • Zeg verder wat er maar in je opkomt wat authentiek is.
 • Ga er niet te lang over door. Een of twee opmerkingen zijn genoeg.
 • Ga vervolgens door met je leven.
 • Ga niet alsnog ‘als vrienden' met elkaar afspreken. Als het goed is had je potentieel romantische bedoelingen en dat is iets heel anders dan afspreken als vrienden.
 • Blijf wel net zo vriendelijk, aardig, attent en beleefd ten opzichte van de ander op de momenten dat jullie elkaar tegenkomen. Het is nogal zwak als je na je afwijzing opeens minder vriendelijk gaat doen tegen die persoon.

Hoe ga je er nog meer mee om? Lees vooral de volgende tips verder!

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Tip 2 – Betrek afwijzingen nooit op jezelf: een afwijzing zegt niks

Wat wordt precies afgewezen? Simpel:

 • Dat ene minuutje dat jullie interactie duurde.
 • Die ene zin die je tegen de ander zei.
 • Het humeur van de ander. Het ligt dus misschien helemaal niet aan jou, maar de ander had misschien een slechte dag, is ongesteld, heeft een trauma, is verliefd op iemand anders, heeft emotionele/psychische problemen of was met zijn/haar gedachten bij iets heel anders.
Hierna lezen:  Niet Streven: Waarom? En wat dan wél in plaats van streven?

Een afwijzing zegt dus helemaal niks over jou. Jij bent niet afgewezen. Dus waarom ben je er zo druk mee bezig? Laat dat los.

Tip 3 – Ga van afwijzing houden: dat doen alle gelukkige en liefdevolle mensen…

gelukkig leven afwijzing

Alle gelukkige en succesvolle mensen in het leven hebben één ding gemeen: ze zijn bereid afgewezen te worden. Ze weten namelijk: wil je iets winnen, dan moet je bereid zijn iets te verliezen.

Ben jij de afgelopen tijd niet of nauwelijks afgewezen? Dat is niks om blij over te zijn. Sterker nog: het betekent dat je heel slecht bezig bent. Je neemt geen risico, je groeit niet en je verandert niks. Je blijft op je plek, waar je niet afgewezen kunt worden.

Houd jij je liefde in en geef je er niks van weg uit angst om afgewezen te worden? Dan kun je ook geen liefde en geluk terugkrijgen. Als jij geen liefde durft te geven (mét kans op afwijzing), krijg je ook geen liefde. Hier is onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn in de theorie van kwetsbaarheid vastgelegd. Vanaf nu ga jij van afwijzing houden. Dit is de juiste houding.

Verwarring is goed. Zonder storm geen regenboog.

Zelfs (juist) de besten van de wereld krijgen een heleboel afwijzingen. Sterker nog: als je een bepaalde groep mensen voor je wil winnen, moet je bereid zijn door een grote andere groep afgewezen worden.

Als je niet 100 keer iemand hebt uitgevraagd wil ik je niet zien balen. Je moet eerst de prijs betalen,  het ‘werk' verrichten en dan pas resultaten verwachten. 

Het is héél simpel: als je nooit bezwaren en afwijzingen krijgt – bijvoorbeeld als je nog nooit bent afgewezen in de liefde – dan doe je iets gruwelijk verkeerds.  Een leven zonder afwijzing betekent namelijk dat je niet laat zien dat jij hier bent om de ander te versieren, om een date te krijgen, om de liefde te bedrijven, enzovoorts.

Je staat dan altijd aan de zijlijn en er gebeurt niks. Je moet juist een sterk, dapper persoon zijn in de arena die laat zien dat hij liefde geeft en vraagt. Dat hij wil afspreken, op date wil en de ander aan het einde misschien wel vol passie op bed gaat gooien. Natuurlijk kunnen er hierdoor allerhande bezwaren zijn – en dat is maar goed ook. De kans op bezwaren moet er zijn, want anders kan de ander ook geen kans krijgen om ja te zeggen. Het is niet mogelijk om te veel afwijzingen en bezwaren hebben.

Wil de ander niet in die romantische, intieme bubbel met jou zijn? Prima, dan probeer ik het straks nog eens of ik geef iemand anders een kans. Het gaat daarheen of het gaat nergens heen.

Niet iedereen kan jou knap, leuk en aantrekkelijk vinden. Maar heel veel mensen wel.

Zie Donald Trump. Hij heeft het alleen zo ver in de verkiezingen weten te schoppen door afgewezen te worden door miljoenen anderen. Door niemand gehaat worden betekent dat je ook door niemand geliefd wordt. Je kunt niet alles hebben. Afwijzingen zijn dus vereist voor succes.

Aan inzicht komt altijd verwarring vooraf: clarity and understanding comes after confusion.

Heb dus de mindset: afwijzingen horen bij succes. Je kunt zelfs zover gaan door situaties te betreden met de gedachte: ‘you're here to ruin shit'. Dat betekent dat je er helemaal oké mee bent als je een situatie voor jezelf ruïneert. Speel niet op safe. Wat je bedacht hebt, hoeft helemaal niet te werken. De lat mag heel laag zijn, dus je mag lekker fouten maken.

Afwijzing en afkeuring zijn vereist voor een gelukkig en liefdevol leven.

Als je er zo in staat, zal je eenvoudiger en vaker actie ondernemen. Veel mensen doen veel te lang helemaal niks uit angst voor afwijzing, dus laat ik het je sterker vertellen: Ga juist voor de afwijzing. Dit is nodig voor succes. Zo verliest afwijzing de macht over je.

Everything worth doing well, is worth doing badly at first. Experimenteer en word beter.

Je moet hopen dat je je ongemakkelijk voelt. Verwarring, opoffering en loslaten betekent dat je leert. Daar kun je dankbaar voor zijn.

Hierna lezen:  Depressie Overwinnen & Oplossen? 154 Tips [Beste Behandeling]

Je kunt niet iedereen pleasen: je moet mensen zelfs (bereid zijn te) afstoten. Laatst sprak ik een vrouw op straat aan en ze deinsde enorm terug nadat ik haar vrolijk begroette en haar al mee naar een terrasje wilde nemen. Ik lach gewoon terug en zeg: ‘Ik heb als filosofie dat ik alleen maar leef met mensen die van me haten of die van me houden. Aan mensen die twijfelen of erover na moeten denken, heb ik geen behoefte. Dus kies maar.' 10 seconden later loopt ze met me mee.

Als je niemand jou laat haten, doe je iets fout.
– Steve Jobs

Ook om deze redenen is afwijzing iets goeds – en waar je voor zou moeten gaan:

 • Je hebt actie ondernomen.
 • Je hebt iets geleerd. 
 • Je hebt een waardevolle ervaring opgedaan.
 • Je hebt niet aan de zijlijn van het leven gestaan: de ander heeft tenminste een reactie/emotie op je. Dat is veel beter dan helemaal geen reactie of emotie, omdat je dan aan de zijlijn had gestaan en nooit iets betekenisvols zou doen.

Beloon jezelf dus wanneer je actie hebt ondernomen en afgewezen bent!

Tip 4 – Bewijs aan jezelf dat je je niet meer laat tegenhouden door afwijzingen in je verleden

afwijzing omgaan tips

Veel mensen die bang zijn voor afwijzing – en dus heel weinig durven in de liefde – hebben een traumatische ervaring met een afwijzing uit het verleden. Ze zijn bijvoorbeeld vroeger op school gepest nadat ze afgewezen waren. Nu dragen ze dat continu met zich mee.

De oplossing? Zoek de afwijzing juist op. Zie je angsten onder ogen. Ga ze doen zodat ze verdwijnen. Het is namelijk essentieel om aan jezelf te bewijzen dat je jezelf niet meer laat tegenhouden door je negatieve ervaringen uit het verleden. Je bent sterker dan die ketens uit het verleden en je kunt ze zelf af doen: je laat je verleden je heden niet meer bepalen en je ontdekt dat afwijzing tóch niet het einde van de wereld blijkt te zijn!

Er is maar één manier om kritiek en afwijzing te vermijden: niets doen, niets zeggen en niets zijn.
– Aristoteles

Tip 5 – Spreek je angsten voor afwijzing uit

Voel je angst voor afwijzing? Die angst voedt zich op geheimhouding. De oplossing is dus om lekker vrijuit aan mensen te delen wat je voelt – zelfs de angst. Spreek je bijvoorbeeld een leuk persoon aan en voel je ondertussen die angst voor afwijzing? Zeg het maar. Dat mag. Dat is eerlijk. En daarom is het gigantisch krachtig.

Tip 6 – Statistisch gezien zullen er altijd afwijzingen zijn, en alleen jij bepaalt hoe je ermee omgaat

meer zelfvertrouwen hebben

Dit is een zelfvertrouwen-booster als het gaat om flirten: zelfvertrouwen met mannen en zelfvertrouwen met vrouwen.

Hierna lezen:  Acceptatie & Overgave [9+ Tips] Spiritueel Wonder Voor Verdraagzaamheid

Je moet afwijzingen krijgen en ermee omgaan. Het liefst als volgt: een afkeuring doet je niks. ‘Er zijn er genoeg die me wel mogen'. Het 60/40 principe hoort hierbij: denk aan daten. 60% ligt aan de ander, haar wereld en haar karakter. Er zal altijd een gapend gat zijn, er zullen altijd afwijzingen zijn. Dat hoort erbij.

Er zijn 3 categorieën mensen die je kunt ontmoeten:

 1. Ontvankelijk voor liefde
 2. Neutraal
 3. Niet ontvankelijk voor liefde

Tot welke categorie de persoon behoort die jij besluit aan te spreken, daar kun jij niks aan doen. De eerste twee categorieën, daar kun je mee werken. Die laatste categorie is serieus de moeite niet waard.

Misschien kun je het je niet voorstellen, maar het is voor veel mensen heel normaal om in de kroeg iemand letterlijk te vragen om met ze naar bed te gaan. Zij weten en accepteren gewoon: 9 van de 10 keer wordt dit een afwijzing. Dit gegarandeerde verlies hoort nou eenmaal bij deze vraag – waarbij ook veel te winnen is. En winnen, dat doen ze dus ook!

Als het om dating gaat, en je probeert een vrouw uit de derde categorie alsnog voor je te ‘winnen', zal slechts een op de honderd misschien van gedachten veranderen. Ga liever door! Via eerlijkheid kun je derde categorie eruit filteren. Zie het als een treasure hunt, dan wordt het zelfs leuk.

Elke nee brengt je dichterbij de ja. Een goede deur-aan-deur-verkoper weet: bij iedere 100 keer dat ik aan een deur aanbel, verkoop ik één abonnement. Dus wanneer hij een nee krijgt, wordt hij juist blij, omdat hij weet: nu ben ik statistisch gezien weer een stapje dichterbij de ja gekomen.

Laten we het even bij het daten houden. De meeste mannen nemen afwijzing echter persoonlijk. Er is maar een klein percentage van de vele vrouwen die geschikt voor je is. Je zal 95% van je schoten missen. Zelfs James Bond heeft een faal-percentage dat daarbij in de buurt komt. Dat was altijd het geval al, maar toen je je nog niet kwetsbaar opstelde, schoot je bijna niet, om maar niet afgewezen te worden. Als je toestaat dat je meestal gaat missen, kun je zo vaak schieten als je wil.

Je moet schieten, anders kun je niet scoren.
– Johan Cruijff

Tip 7 – Alleen jij kunt jezelf afwijzen, en alleen jij kunt jezelf liefde geven

tips voor afwijzing

Wees onafhankelijk van anderen. Alleen jij kunt jezelf afwijzen, en alleen jij kunt jezelf liefde geven. Anderen kunnen dat niet voor jou doen. Weet en affirmeer: ik doe ertoe. Ik houd van mezelf. Ik ben waardevol en al mijn aspecten mogen er zijn.

Geef jezelf echt complimenten en liefde voor ieder stapje dat je zet. Je hoeft je met niemand te vergelijken, want er is altijd wel iets dat beter kan, maar daar gaat het niet om. Het gaat om wat jij wilt en hoe jij liefde aan jezelf geeft.

Gelukkig word je niet van een ander. Maar van jezelf. Het is een illusie om het van een ander te krijgen. Ik vond geluk in het hier-en-nu, achter mijn piano, in het dansen en in het lachen om flauwe grapjes.

Hierna lezen:  Uit Je Comfortzone Komen? 55 Comfortzone-Opdrachten & 9 Tips!

Als je je alsnog afgewezen voelt door een ander, dan is dat altijd een reflectie van je eigen afwijzing van jezelf. Wat van jezelf wijs je af?

De grootste artiesten worden uitgelachen. Ik zou te lomp en te stevig zijn. Ik blijf gewoon mezelf!
– Pink

Tip 8 – Angst voor afwijzing? Heb plezier: zelf-amusement!

Ook hiermee kun je snel zelfvertrouwen kweken waardoor je beter om kunt gaan met afwijzing. Je kunt alles simplificeren door gewoon te denken: ‘have fun!' Denk bijvoorbeeld alleen aan: “Ik ben hoi aan het zeggen”. Als het mislukt is, kun je denken: het was gewoon zelf-amusement. Dan kun je later lachen. Je hebt je best gedaan.

Als jij mij afwijst, vind ik het jammer voor jou. Afwijzing is niet mijn probleem. Het is jammer voor de ander. Wees vervuld van zelfliefde. Dat is vrijheid: dat niemand dat van jou kan afpakken. En hoe kan het dat jij wel mag afwijzen – terwijl anderen jou niet mogen afwijzen? Dus afwijzing is respect. Hoe meer mensen me afwijzen, hoe succesvoller ik ben.
– Roy Martina

Tip 9 – Leer de edele kunst van belang hechten aan dingen die veel belangrijker zijn dan afwijzing

omgaan met afwijzing

Geef niks om afwijzing. Wat voor iets onbenulligs is dat nou? Heb je niks belangrijkers in je leven, wat écht belangrijk is? Geef wat om de belangrijke dingen in het leven! Bovendien: als je niks om de resultaten geeft, zal je de resultaten krijgen. Een complete samenvatting van De edele kunst van not giving a f*ck vind je hier.

Op het moment dat je je echt niks meer aantrekt van wat anderen van je vinden… Moet je eens kijken wat een vrijheid het oplevert!

Tip 10 – Belemmeren afwijzingen uit het verleden je nu nog? Accepteer dan mijn compliment: je was kwetsbaar en moedig…

Denk je regelmatig met pijnlijke gevoelens terug aan een of meerdere momenten in je verleden waarin je afgewezen werd? Misschien was dat nog een vrij recent moment? Bijvoorbeeld toen je je crush uitvroeg?

Dan heb ik goed nieuws voor je: je bent badass! Je hebt jezelf laten zien! Je hebt je kwetsbaar opgesteld! Je bent een kei! Iedereen had gewild hetzelfde te doen of te durven als jij.

Waar de rest aan de zijlijn bleef staan, stond jij in de arena! Je struikelde en kreeg klappen… maar je was dapper. Wat een badass ben je dan! Je bent een voorbeeld voor anderen want jij staat middenin het leven, in plaats van aan de zijlijn.

Je hebt het goede gedaan. Afgewezen worden is een heldendaad. Wees daar trots op.

Weet je hoe dit heet? Kwetsbaarheid. Dat is een van de krachtigste eigenschappen die een mens in zijn/haar leven kan tonen. Dat is dé #1 eigenschap waarmee je gelukkig wordt. En daar ben jij 100% een expert in. Lees hier meer over kwetsbaarheid.

Zit je vast in je oude verhaal? Dat oude verhaal wordt opeens jouw kracht als je de lessen eruit trekt. Afwijzing is zojuist veranderd in kracht. Je bent iemand met rijke ervaringen die nu voor nóg meer rijke ervaringen kan gaan en zelfs anderen hiermee kan inspireren.

Dus: in plaats van je liefde te verbergen: voer het juist op! Draai de volumeknop juist verder open! En merk op wat er gebeurt. Het is krachtig als je vanuit je hart communiceert en het komt krachtig binnen.

Hierna lezen:  Affectie & Genegenheid Tonen: 16 Tips [+Voorbeelden] Zo Uit Je Liefde

Wees dus juist kwetsbaar. Het maakt niet uit wat anderen vinden. Of ze je nou mogen, zullen accepteren of juist niet zullen accepteren… Daag op als jezelf met wat je echt wilt. Het enige wat uitmaakt is dat jij gaat voor wat jij wilt. Houd jezelf nooit in. Verberg je angsten niet. Hierdoor kan er echte menselijke connectie zijn.

Tip 11 – Geef niet om te ontvangen

Je kunt je alleen maar afgewezen voelen als je iets gaf met een verborgen agenda, namelijk om ook iets te ontvangen. Je moet niet geven om iets te ontvangen. Dat is narcistisch en manipulatief en daar komen alle persoonlijke problemen vandaan.

Tip 12 – Werk aan je zelfvertrouwen

werk-aan-je-zelfvertrouwen-voor-afwijzing

Klik tot slot hier voor 49+ tips om zoveel zelfvertrouwen te krijgen dat afwijzing al helemaal geen probleem meer voor je is. En wil je vervolgens lekker gaan flirten? Dan vind je hier 64+ flirt-tips.

Tip 13 – Belemmert een afwijzing uit het verleden je? Geef jouw zelfvertrouwen en de jongere jij

Jij hebt nu sowieso meer zelfvertrouwen – en meer lessen geleerd – dan de jongere jij die misschien ooit is afgewezen. Als jij daardoor nu niet zoveel meer durft, geef dan jouw kennis en wijsheid van nu als cadeautje aan de jongere jij. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel over ‘change personal history'.

Tip 14 – Praktisch boek vanuit NLP-perspectief

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel en ben je geïnteresseerd om jouw ervaringen met afwijzing vanuit NLP te bekijken? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met afwijzing aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Op jouw succes!