Hoe kun je omgaan met afwijzing in de liefde of afwijzing van een date? Hoe kun je reageren en ermee omgaan? En hoe kun je de afwijzing accepteren? Het gevoel van afwijzing doet pijn, dus de angst hiervoor is terecht, vooral als je verliefd bent. Lees verder om ermee te leren omgaan…

Niet kunnen omgaan met afwijzing? Zo ga je om met angst voor afwijzing!

Voordat we naar de tips gaan, moet je iets belangrijks begrijpen… Het belangrijkste is dat een afwijzing je er niet van mag weerhouden om in de toekomst je liefde weer te blijven geven aan iemand anders.

Winnaars staan weer op nadat ze gevallen zijn. Iedere keer weer. Dat zijn winnaars.
– Arnold Schwarzenegger

Verliezers staan niet meer op. Verliezers stoppen en doen geen nieuwe pogingen meer. Angst voor afwijzing is het laatste wat je wilt. Want wat doe je als je niet afgewezen wilt worden? Dan houd je jouw liefde in… Je geeft niks meer. En wie niks geeft, kan ook niks ontvangen.

Hierna lezen:  Omgaan Met Tegenslagen & Teleurstellingen Verwerken [Lessen & Voorbeelden]

Dit is een gevoel dat we vanuit de prehistorie nog altijd met ons meedragen omdat toentertijd afwijzing gelijk stond aan dood gaan: je moest bij een stam horen en niet verstoten worden. Echter, in de moderne tijd heb je miljoenen partners om uit te kiezen zonder dat er überhaupt iets ergs kan gebeuren.

Laat je de angst voor afwijzing los, dan ga je daadwerkelijk jouw liefde geven aan potentiële partners. Dan kan eindelijk ook liefde naar jou toe komen!

Hoe ga je om met angst voor afwijzing? Laten we naar de tips gaan kijken.

Tip 1 – Wat zeg je precies als je afgewezen wordt? Hoe reageer je precies?

Reageer in ieder geval altijd positief naar de ander toe. Afwijzing is ook gewoon iets positiefs, zoals je in de volgende tips gaat leren.

Bovendien ben je op de eerste plaats beleefd en vanuit dat gevoel mag je er gerust een grapje bij maken.

 • Bedank de ander voor zijn/haar reactie.
 • Zegt de ander dat hij/zij al een partner of date heeft? ‘Die heeft geluk!'
 • Heel misschien zit er nog wat in. Voel dit aan en dan kun je één enkele keer onschuldig doorvragen: ‘Is het iets serieus wat jullie hebben?'
 • Zeg verder wat er maar in je opkomt wat authentiek is.
 • Ga er niet te lang over door. Een of twee opmerkingen zijn genoeg.
 • Ga vervolgens door met je leven.
 • Ga niet alsnog ‘als vrienden' met elkaar afspreken. Als het goed is had je potentieel romantische bedoelingen en dat is iets heel anders dan afspreken als vrienden.
 • Blijf wel net zo vriendelijk, aardig, attent en beleefd ten opzichte van de ander op de momenten dat jullie elkaar tegenkomen. Het is nogal zwak als je na je afwijzing opeens minder vriendelijk gaat doen tegen die persoon.

Hoe ga je er nog meer mee om? Lees vooral de volgende tips verder!

Tip 2 – Ga van afwijzing houden: dat doen alle gelukkige en liefdevolle mensen…

gelukkig leven afwijzing

Alle gelukkige en succesvolle mensen in het leven hebben één ding gemeen: ze zijn bereid afgewezen te worden. Ze weten namelijk: wil je iets winnen, dan moet je bereid zijn iets te verliezen.

Hierna lezen:  Angst Overwinnen? 89 Tips Tegen Angst [Direct Toepasbaar]

Houd jij je liefde in en geef je er niks van weg uit angst om afgewezen te worden? Dan kun je ook geen liefde en geluk terugkrijgen. Als jij geen liefde durft te geven (mét kans op afwijzing), krijg je ook geen liefde. Hier is onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn in de theorie van kwetsbaarheid vastgelegd. Vanaf nu ga jij van afwijzing houden. Dit is de juiste houding.

Verwarring is goed. Zonder storm geen regenboog.

Zelfs (juist) de besten van de wereld krijgen een heleboel afwijzingen. Sterker nog: als je een bepaalde groep mensen voor je wil winnen, moet je bereid zijn door een grote andere groep afgewezen worden.

Niet iedereen kan jou knap, leuk en aantrekkelijk vinden. Maar heel veel mensen wel.

Zie Donald Trump. Hij heeft het alleen zo ver in de verkiezingen weten te schoppen door afgewezen te worden door miljoenen anderen. Door niemand gehaat worden betekent dat je ook door niemand geliefd wordt. Je kunt niet alles hebben. Afwijzingen zijn dus vereist voor succes.

Aan inzicht komt altijd verwarring vooraf: clarity and understanding comes after confusion.

Heb dus de mindset: afwijzingen horen bij succes. Je kunt zelfs zover gaan door situaties te betreden met de gedachte: ‘you're here to ruin shit'. Dat betekent dat je er helemaal oké mee bent als je een situatie voor jezelf ruïneert. Speel niet op safe. Wat je bedacht hebt, hoeft helemaal niet te werken. De lat mag heel laag zijn, dus je mag lekker fouten maken.

Afwijzing en afkeuring zijn vereist voor een gelukkig en liefdevol leven.

Als je er zo in staat, zal je eenvoudiger en vaker actie ondernemen. Veel mensen doen veel te lang helemaal niks uit angst voor afwijzing, dus laat ik het je sterker vertellen: Ga juist voor de afwijzing. Dit is nodig voor succes. Zo verliest afwijzing de macht over je.

Everything worth doing well, is worth doing badly at first. Experimenteer en word beter.

Je moet hopen dat je je ongemakkelijk voelt. Verwarring, opoffering en loslaten betekent dat je leert. Daar kun je dankbaar voor zijn.

Hierna lezen:  Alles Over Pleasen & 14 Tips Om Pleasen Af Te Leren [Confronterend]

Je kunt niet iedereen pleasen: je moet mensen zelfs (bereid zijn te) afstoten. Laatst ontmoette ik een vrouw en ze deinsde enorm terug nadat ik haar probeerde te zoenen. ‘Wat doe je?' Zei ze. Ik lach gewoon terug en zeg: ‘Had je dat niet door?' ‘Jawel,' antwoordt ze verbaasd, ‘maar je gaat veel te snel.' (Hier had ze overigens wel een punt: ik probeerde haar na 30 seconden te zoenen). Mijn reactie was als volgt: ‘Ik heb als filosofie dat ik alleen maar leef met mensen die van me haten of die van me houden. Aan mensen die twijfelen of erover na moeten denken, heb ik geen behoefte. Dus kies maar.' 10 seconden later zoent ze me.

Als je niemand jou laat haten, doe je iets fout.
– Steve Jobs

Tip 3 – Statistisch gezien zullen er altijd afwijzingen zijn, en alleen jij bepaalt hoe je ermee omgaat

meer zelfvertrouwen hebben

Dit is een zelfvertrouwen-booster als het gaat om flirten: zelfvertrouwen met mannen en zelfvertrouwen met vrouwen.

Je moet afwijzingen krijgen en ermee omgaan. Het liefst als volgt: een afkeuring doet je niks. ‘Er zijn er genoeg die me wel mogen'. Het 60/40 principe hoort hierbij: denk aan daten. 60% ligt aan de ander, haar wereld en haar karakter. Er zal altijd een gapend gat zijn, er zullen altijd afwijzingen zijn. Dat hoort erbij.

Er zijn 3 categorieën mensen die je kunt ontmoeten:

 1. Ontvankelijk voor liefde
 2. Neutraal
 3. Niet ontvankelijk voor liefde

Tot welke categorie de persoon behoort die jij besluit aan te spreken, daar kun jij niks aan doen. De eerste twee categorieën, daar kun je mee werken. Die laatste categorie is serieus de moeite niet waard.

Als het om dating gaat, en je probeert een vrouw uit de derde categorie alsnog voor je te ‘winnen', zal slechts een op de honderd misschien van gedachten veranderen. Ga liever door! Via eerlijkheid kun je derde categorie eruit filteren. Zie het als een treasure hunt, dan wordt het zelfs leuk.

Hierna lezen:  "Ik Word Gepest..." Zo Stop Je Het Definitief [Pesten Informatie]

Laten we het even bij het daten houden. De meeste mannen nemen afwijzing echter persoonlijk. Er is maar een klein percentage van de vele vrouwen die geschikt voor je is. Je zal 95% van je schoten missen. Dat was altijd het geval al, maar toen je je nog niet kwetsbaar opstelde, schoot je bijna niet, om maar niet afgewezen te worden. Als je toestaat dat je meestal gaat missen, kun je zo vaak schieten als je wil.

Je moet schieten, anders kun je niet scoren.
– Johan Cruijff

Tip 4 – Alleen jij kunt jezelf afwijzen, en alleen jij kunt jezelf liefde geven

tips voor afwijzing

Wees onafhankelijk van anderen. Alleen jij kunt jezelf afwijzen, en alleen jij kunt jezelf liefde geven. Anderen kunnen dat niet voor jou doen. Weet en affirmeer: ik doe ertoe. Ik houd van mezelf. Ik ben waardevol en al mijn aspecten mogen er zijn.

Gelukkig word je niet van een ander. Maar van jezelf. Het is een illusie om het van een ander te krijgen. Ik vond geluk in het hier-en-nu, achter mijn piano, in het dansen en in het lachen om flauwe grapjes.

Als je je alsnog afgewezen voelt door een ander, dan is dat altijd een reflectie van je eigen afwijzing van jezelf. Wat van jezelf wijs je af?

De grootste artiesten worden uitgelachen. Ik zou te lomp en te stevig zijn. Ik blijf gewoon mezelf!
– Pink

Tip 5 – Angst voor afwijzing? Heb plezier: zelf-amusement!

Ook hiermee kun je snel zelfvertrouwen kweken waardoor je beter om kunt gaan met afwijzing. Je kunt alles simplificeren door gewoon te denken: ‘have fun!' Denk bijvoorbeeld alleen aan: “Ik ben hoi aan het zeggen”. Als het mislukt is, kun je denken: het was gewoon zelf-amusement. Dan kun je later lachen. Je hebt je best gedaan.

Als jij mij afwijst, vind ik het jammer voor jou. Afwijzing is niet mijn probleem. Het is jammer voor de ander. Wees vervuld van zelfliefde. Dat is vrijheid: dat niemand dat van jou kan afpakken. En hoe kan het dat jij wel mag afwijzen – terwijl anderen jou niet mogen afwijzen? Dus afwijzing is respect. Hoe meer mensen me afwijzen, hoe succesvoller ik ben.
– Roy Martina

Tip 6 – Leer de edele kunst van belang hechten aan dingen die veel belangrijker zijn dan afwijzing

omgaan met afwijzing

Geef niks om afwijzing. Wat voor iets onbenulligs is dat nou? Heb je niks belangrijkers in je leven, wat écht belangrijk is? Geef wat om de belangrijke dingen in het leven! Bovendien: als je niks om de resultaten geeft, zal je de resultaten krijgen. Een complete samenvatting van De edele kunst van not giving a f*ck vind je hier.

Op het moment dat je je echt niks meer aantrekt van wat anderen van je vinden… Moet je eens kijken wat een vrijheid het oplevert!

Tip 7 – Belemmeren afwijzingen uit het verleden je nu nog? Ontvang en accepteer dan mijn compliment…

Denk je regelmatig met pijnlijke gevoelens terug aan een of meerdere momenten in je verleden waarin je afgewezen werd? Misschien was dat nog een vrij recent moment? Bijvoorbeeld toen je je crush uitvroeg?

Hierna lezen:  Metta Meditatietekst: (Zelf)compassie-Oefening [Loving Kindness]

Dan heb ik goed nieuws voor je: je bent badass! Je hebt jezelf laten zien! Je hebt je kwetsbaar opgesteld! Je bent een kei! Iedereen had gewild hetzelfde te doen of te durven als jij.

Waar de rest aan de zijlijn bleef staan, stond jij in de arena! Je struikelde en kreeg klappen… maar je was dapper. Wat een badass ben je dan! Je bent een voorbeeld voor anderen want jij staat middenin het leven, in plaats van aan de zijlijn.

Je hebt het goede gedaan. Afgewezen worden is een heldendaad. Wees daar trots op.

Weet je hoe dit heet? Kwetsbaarheid. Dat is een van de krachtigste eigenschappen die een mens in zijn/haar leven kan tonen. Dat is dé #1 eigenschap waarmee je gelukkig wordt. En daar ben jij 100% een expert in. Lees hier meer over kwetsbaarheid.

Zit je vast in je oude verhaal? Dat oude verhaal wordt opeens jouw kracht als je de lessen eruit trekt. Afwijzing is zojuist veranderd in kracht. Je bent iemand met rijke ervaringen die nu voor nóg meer rijke ervaringen kan gaan en zelfs anderen hiermee kan inspireren.

Dus: in plaats van je liefde te verbergen: voer het juist op! Draai de volumeknop juist verder open! En merk op wat er gebeurt. Het is krachtig als je vanuit je hart communiceert en het komt krachtig binnen.

Tip 8 – Lees Michelle's tips over afwijzing

Michelle van den Berghe is gespecialiseerd in afwijzing en liefdesverdriet. Ook wij kunnen haar aanbevelen. Klik hier om naar haar tips te gaan.

Tip 9 – Werk aan je zelfvertrouwen

werk-aan-je-zelfvertrouwen-voor-afwijzing

Klik tot slot hier voor 49+ tips om zoveel zelfvertrouwen te krijgen dat afwijzing al helemaal geen probleem meer voor je is. En wil je vervolgens lekker gaan flirten? Dan vind je hier 64+ flirt-tips.

Tip 10 – Belemmert een afwijzing uit het verleden je? Geef jouw zelfvertrouwen en de jongere jij

Jij hebt nu sowieso meer zelfvertrouwen – en meer lessen geleerd – dan de jongere jij die misschien ooit is afgewezen. Als jij daardoor nu niet zoveel meer durft, geef dan jouw kennis en wijsheid van nu als cadeautje aan de jongere jij. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel over ‘change personal history'.

Hierna lezen:  122 Beste Comebacks Om Karakter Te Tonen [Krachtig!]

Tip 11 – Lees deze twee boeken over afwijzing

Op jouw succes!

Beluister 5 bonus-audio's

Er is van alles te ontdekken rondom dit soort materiaal. Luister hier alvast naar vijf audio-bites uit de luisterbundel met 42 uur aan audio vol met NLP, persoonlijke ontwikkeling en praktische handvatten.

Tot slot hebben we de volgende bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...