Hoe vraag je iemand mee uit? In dit artikel vind je de 31 beste tips en originele, leuke zinnen om iemand uit te vragen voor een date. Dat kan bijvoorbeeld een collega of klasgenoot zijn of zelfs iemand die je pas net ontmoet hebt. Deze tips werken voor mannen én vrouwen!

Inhoud van deze pagina:

Belangrijk: Je hebt al genoeg aan de allereerste tip van dit artikel

Hoewel je in dit artikel een heleboel handige tips vindt om gegarandeerd een date te krijgen, heb je eigenlijk alleen maar de eerste tip van dit artikel nodig. De rest is namelijk op details gericht.

Eigenlijk zijn al deze tips pure onzin – en dat zeggen we gewoon over ons eigen artikel. De enige reden waarom deze tips hier staan, is omdat er tienduizenden mensen per maand Googlen naar tips om iemand uit te vragen. Nou, alsjeblieft. Hier heb je ze dan, ook al heb je ze, serieus, echt niet nodig! Wij wel, want dan krijgen we meer lezers. 😉

Focus je niet op de details maar onderneem gewoon actie en leer van je eigen ervaring. Ben je toch nieuwsgierig, lees en gebruik dan gewoon lekker alle tips van dit artikel!

Dit is bovendien de boodschap van Mark Manson in het boek: ‘Modellen'. Hij zegt dat je helemaal geen tips, howto's, trucs en zinnen nodig hebt. Je hebt enkel jouw oprechte eerlijkheid nodig om iemand uit te vragen.

Tip 1 – Gebruik deze drie simpele stappen om de ander uit te vragen

Stap 1: voel of er een vonk is overgeslagen

Er moet uiteraard wel een vonk zijn tussen jullie twee, anders hebben jullie er beiden weinig aan. Het zal niet leuk en niet spannend zijn. De kans is dan ook groot dat de ander nee zegt.

Betekent deze tip dat je bijna nooit iemand uit moet vragen? Zeker niet! Deze tip behoedt je alleen voor een slechte match en een date zonder seksuele spanning. Wat je wél moet doen, is iedereen waarmee je voelt dat er een vonk is overgeslagen, uitvragen!

Stap 2: Nu je een vonk voelt, kun je de ander op iedere mogelijke manier uitvragen

Inderdaad, zo simpel is het: het maakt niet uit hoe je de ander uitvraagt. Als er een vonk is, zal de ander bijna altijd ja zeggen.

Het is zo simpel dat je maar een paar woordjes hoeft te zeggen. Je hoeft bijvoorbeeld alleen deze woorden uit te spreken: Kom. We. Moeten. Een. Keer. Koffie. Drinken. Samen. Klaar is kees!

Stap 3: bij een ja ga je lekker genieten, bij een nee neem je direct je verlies

Krijg je een ja? Top. Gewoon lekker samen gaan en er iets leuks van maken. Krijg je een nee? Ga dan niet alsnog jagen of overtuigen. Bedank deze persoon dan beleefd en zet hem/haar vervolgens meteen uit je hoofd. Jij bent van hoge waarde – dus het is graag of niet. Er zijn zat anderen die het graag willen.

Dat waren alle stappen al. Speciaal voor jou vind je in de volgende tips van dit artikel alsnog voorbeelden van manieren hoe je de ander op specifieke manieren uit kunt vragen. Gewoon als voorbeeld. Lees verder!

Tip 2 – Vraag überhaupt niet letterlijk om een ‘date', maar laat alles subtiel ontstaan

hoe vraag je iemand uit subtiel

De beste manier om iemand uit te vragen, is door het geen date te noemen, maar gewoon een afspraak. Gewoon samen hangen, zoals lekker wandelen of iets anders waar geen druk op ligt. Nu kun je in alle rust de connectie laten ontstaan tijdens de wandeling en achteraf wanneer een van jullie voorstelt om naar huis te gaan.

Voor veel mensen die dit lezen, zal het onbegrijpelijk klinken dat je de ander niet om een date gaat vragen: “Ik moet toch een date regelen? Dus dan moet ik het toch ook letterlijk vragen?”

Uiteraard kan dat. Er is echter een subtielere manier. Die subtielere manier heeft ook een naam: flirten. Want wat is flirten nou precies? Juist: indirect en subtiel zijn. Want als je het woordje ‘date' al noemt, is er nogal een groot stuk subtiliteit en mysterie verloren gegaan.

Begrijp ons correct: ga gerust voor de directe manier als je dat graag wilt – dus vraag iemand gerust letterlijk uit – én weet dat er subtielere, flirterige manieren zijn waarbij je de vraag niet letterlijk stelt.

Hoe dan? Door gewoon een keertje – en uiteindelijk vaker – met elkaar af te spreken om iets leuks te gaan doen, waarbij je het in het midden laat of het nou met of zonder potentieel romantische intenties is. En dan is het tijdens het afspraakje gewoon een kwestie van fatsoenlijk flirten, wat je in dit artikel leert.

Tip 3 – Nodig de ander uit voor 1-op-1 activiteiten zonder het een date te noemen

Vind je iemand leuk? Gebruik dan je flirt- en gespreksvaardigheden om impliciet dates te laten ontstaan, dus zonder iemand formeel op date te vragen. Doe dit als volgt:

 1. Raak gewoon op een natuurlijke manier aan de praat met deze persoon. Gewoon op de plekken waar je deze persoon al van nature ziet. Bijvoorbeeld op een feestje, de studentenvereniging of de wekelijkse tennisles.
 2. Was er een klik? Hebben jullie bijvoorbeeld iets gemeenschappelijks of veel om over te praten? Hing er een flirt-achtige sfeer rond jullie? Laat deze persoon dan naar het volgende studentenfeestje, hockeyfeestje of andere laagdrempelige activiteit komen. Zonder druk, want het is geen ‘date'. Er komen namelijk talloze andere bekende mensen.
 3. Heb samen plezier op die plek. Stiekem is dit al een soort date, maar dan zonder de druk van een ‘date'. Er ontbreekt alleen nog het belangrijkste: jullie privacy, tijd, rust en aandacht om elkaar even helemaal voor jezelf te hebben. Dat regelen we in de volgende stap.
 4. Merken jullie op het laagdrempelige feestje dat jullie zóveel te bespreken hebben of gemeenschappelijke interesses hebben? Dan is het nu tijd om wél iets 1-op-1 af te spreken zodat jullie alle aandacht voor elkaar hebben. Dit kan bijvoorbeeld met de volgende ideetjes:
Hierna lezen:  Flirten/Versieren Via Chat? 21 Tips & 51 Zinnen [Whatsapp, Tinder]

Gebruik nu bijvoorbeeld de volgende ideeën om helemaal geïsoleerd elkaar te kunnen ontdekken:

 • “We moeten een keertje doorpraten over dit onderwerp. Lijkt me heel interessant.”
 • “We kunnen onze leuke gesprekken voortzetten op een rustige zondag in het park.”
 • “Kom anders een keer bij mij eten, dan kun je nog meer vertellen.”
 • “Gaaf dat piano/zingen/gitaar/videogames je hobby is. Kom anders een keer bij mij spelen.”
 • “Fijn dat je van de natuur houdt.” “Kom anders een keer met mij mee de natuur in.”
 • “Anders hangen we samen een keer. Lijkt me gezellig met jou.”
 • “Kom anders bij mij afterpartyen.”
 • “Wil je ‘m eruit peren samen?”
 • Of nog beter: je vraagt het niet, maar je vertelt het. “Kom, we peren ‘m eruit.”
 • “Hey trouwens, wat mij een goed idee lijkt: dat we samen een keer wat gaan doen.”
 • “Ik vind dat we eens samen wat moeten drinken.”
 • “Ik ga maandag naar Roermond voor de outlet voor een nieuwe jas. Ga anders lekker met me mee! Doe je maandag iets?” “Nee.” “Nu wel.”
 • “Anders zetten we het gesprek wel een keer voort aan de telefoon. Ik bel je graag nog eens hierover.”

Kortom: het doel is om de andere persoon alleen met jou te krijgen. Een date hoef je het dus absoluut niet te noemen, zolang je maar helemaal met z'n tweeën bent, want dan krijgt de liefde opeens vrij spel.

Tip 4 – Wees gewoon direct: het is gewoon een kwestie van de vraag stellen

Omdat de directe methode ook prima is – maar nét ietsje minder mysterieus en subtiel – leren we je ook maar de directe methode: draai er niet omheen. Weet wat je wil en stel gewoon de vraag. Hieronder vind je twee voorbeelden van een directe manier om de ander uit te vragen:

“Wat doe je later vandaag?”

“Ik zou het echt leuk vinden om met je te {vul in}. Wanneer ben je vrij?”

“Wanneer zullen we samen eens iets heel leuks gaan doen?”

“Kom, we moeten een keer samen een koffie doen.”

En raad eens… Niemand is dood gegaan! Het is extreem simpel… Stel gewoon de vraag. Hiermee maak je de ander ongelooflijk blij doordat de ander ja kan zeggen en een heel leuk persoon (namelijk jij) mag ontmoeten. En je hebt jezelf blij gemaakt doordat je integer ging voor wat je wil en doordat je kwetsbaarheid hebt laten zien.

Wanneer iemand nee zegt, heb je op zijn ergst de ander (en jezelf) een gigantisch goed gevoel gegeven. Het is dus geen big deal. Blijf het dan aan anderen vragen bij wie je de vonk voelt totdat het lukt. Lees hier meer over in het zelfvertrouwen-artikel.

Hierna lezen:  Date Ideeën: 188 Activiteitentips Voor Originele Date-uitjes [Lijst]

Tip 5 – Kom er eerst eventjes achter wat de plannen van de ander zijn

Dit is heel belangrijk: check eerst wat iemands situatie is qua drukte en agenda. Als je een plan wilt voorstellen, helpt het om eerst te weten of – en wanneer – de ander beschikbaar is:

 • “Wat doe je vanavond? Mooi! Videospelletjes bij mij!”
 • “Wat doe je de komende 10 minuten? Perfect! Kom, ik wil je een mooi plekje laten zien.”
 • “Wat doe je later vandaag?” “Ik weet het niet.” “Ik wel. Ik weet precies wat jij gaat doen.”

Tip 6 – Het uitvragen mag awkward en spannend zijn… Sterker nog: te smooth is niet echt

hoe vraag je iemand uit

Er zullen heel veel adviezen zijn die je vertellen dat je heel cool moet blijven: dat je de ander uit moet vragen alsof je iemand aan tafel vraagt om je de zout aan te geven.

Natuurlijk is dat goed advies, maar weet dat het net zo goed is om het awkward en vol spanning te vragen. Als de vonk eenmaal is overgeslagen, is dat juist leuk! Je verbergt hiermee ‘de echte jij' niet en het zorgt voor een verliefdheidsgevoel voor jullie allebei.

Tip 7 – Denk aan discretie: niet iedereen hoeft mee te genieten van hoe je de ander uitvraagt

Liefde en aantrekkingskracht is typisch iets wat ervoor bedoeld is om ‘geheim' te blijven. Zoek een tijd en ruimte om de ander uit te vragen wanneer niemand anders het kan horen. Het is onnodig en niet leuk voor de ander en jezelf. Bovendien toon je hiermee aan dat je ‘het snapt' en niet ‘blind in sociale situaties' bent. Bedenk gerust een (absurd) smoesje om alleen met de ander te kunnen zijn.

Tip 8 – Kom bij elkaar over de vloer

Bij jullie thuis afspreken is een stuk handiger dan letterlijk uitgaan. Doe desnoods beide, want het maakt het allemaal veel makkelijker als jullie bij elkaar over de vloer komen. Dat is namelijk wat geliefden doen. Thuis heeft romantiek veel meer kans. Kook dus bij elkaar, geniet van muziek, speel een videogame… allemaal leuke activiteiten om samen thuis te doen.

We hebben zoveel leuks te bespreken. Heb je tijd en zin om deze week koffie te drinken bij mij thuis?

Een manier om er nog minder druk op te leggen, is door alvast in jullie gesprekjes te praten over dingen die je alleen maar thuis kunt doen. Denk aan koken, taart bakken, de lekkerste pannenkoeken maken of je kunstcollectie laten zien.

Tip 9 – Hoe vraag je iemand uit? Vraag de ander niet uit, maar leid en ontdek wat er gebeurt

Uit vragen kun je gewoon doen. Daar is niks mis mee! Test daarnaast ook eens uit als je iemand leidt.

Hierna lezen:  Seksuele Spanning / Chemie / Polariteit Verhogen? Zo Dus... [14 Tips]

Dit is een voorbeeld van uit vragen:

Wat vind je van koffie met een leuke jongen?

Dit is een voorbeeld van leiden:

Kom, ik heb opeens een briljant idee: we gaan lekker samen koffie halen.

Ik ga je trouwens uitnodigen voor koffie met een leuke jongen.

Hey G, laten we iets leuks doen. 

Ik wil samen een drankje met je doen en Jenga met je spelen.

Ik ga je zo meteen uitvragen. Laten we op… gaan drinken in…

Ik ga je nog eens bellen. Geef je nummer maar even.

Wij gaan nog eens wat leuks doen. Ik ga je bellen. Stop je contactgegevens in mijn telefoon.

Merk je op dat het geen vraag is? Vaak werkt dit stukken beter. Test het eens uit!

Tip 10 – Ga in eerste instantie altijd voor een ‘instant date'

Zijn jullie allebei nu in de gelegenheid om een ‘date' te hebben? Maak daar dan gebruik van. Je kunt de ander meteen meenemen voor een gezellige wandeling of koffie, in plaats van op een andere dag af te spreken. Dit is bovendien erg spontaan en praktisch!

Het is handig om – voordat je voor een instant date gaat – erachter te komen of de ander op dit moment al andere plannen heeft of niet. Dan heb je meer informatie, zodat je jouw voorstel beter kunt brengen.

Als je vraagt: ‘Dus… Wat zijn je plannen op dit moment?' Dan kan dat misschien een beetje hard overkomen. Daarom raad ik aan om het woordje ‘anyway' toe te voegen. Dit is een magisch woord dat alle druk er direct afhaalt.

Wat zijn je plannen anyways voor de komende 10 minuten?

Zodra je weet dat de ander beschikbaar is, introduceer je het idee van koffie of een wandeling. Let op dat je het niet zwaar maakt: zeg dus dat het maar 10 minuten duurt omdat je daarna weg moet. Doe dit eventueel met een eureka-blik in je ogen:

‘Ik heb een gaaf idee! Weet je wat gaaf zou zijn? Ik weet dat we elkaar pas net heel random hebben ontmoet, maar wat vind je van koffie met leuke jongens?' En leid de ander direct mee. Je weet immers dat de ander nu beschikbaar is.

‘Ik heb echt een gaaf idee: houd je van koffie of thee? Groene of zwarte thee? Zwarte koffie of latte? Leuk, kom we gaan!'

‘Hey, weet je wat we doen? Even kort een koffietje nemen. Even tussendoor terwijl je je verhaal doorvertelt. Even kort, spontaan, lachen, waarom niet. Dat maakt het leven leuk. Kom, dan gaan we.'

Steek daarna je elleboog uit zodat jullie hand in hand naar de instant-date kunnen lopen. 

Dit is sowieso goed om te doen, vooral als je nog niet zeker weet of de ander wel single is. De oplossing is simpel: ga gewoon nu een leuk, diep gesprek aan om een connectie te maken – en vraag in dat gesprek ook naar hoe het leven van deze persoon eruit ziet en of er een partner aan zijn/haar zijde staat.

Hierna lezen:  Single op Valentijnsdag? Doe dan dit... (Werkt echt!)

Tip 11 – Sterker nog: neem de ander hier-en-nu gewoon even apart voor een leuk gesprekje

Waarom zou je wachten tot een andere dag of locatie voor een ‘date-ervaring'? Je kunt ook gewoon op de plek waar je nu bent, een leuk gesprek hebben met de ander, waarin je interesse toont en misschien zelfs lekker onnozele vragen stelt waaruit blijkt dat je interesse hebt in de ander. Neem de ander eventueel even naar een rustig plekje en je hebt direct al een soort date!

Nu kun je direct al je charmes inzetten! Voel je een klik in dit gesprek? Vraag de ander daarna uit voor een ‘officiëlere' date. Maak die date dan wel actiever dan alleen maar een ‘koffie/theetje doen' en een gesprek, want dat hebben jullie zojuist al gedaan. Date-ideeën vind je trouwens hier.

Tip 12 – Plant zaadjes over de date

hoe vraag je iemand uit

Wil je de ander bij jou thuis uitnodigen? Praat dan alvast over je kookkunsten, drank- en muzieksmaak. Wil je de ander voor een wandeling uitnodigen? Praat dan alvast wat over de natuur, tuinieren of wandelingen maken. Als je even later een wandel-date voorstelt, is het geen nieuw idee meer. Lees alles over deze techniek in het artikel over priming.

Je bent dus ook een gezondheidsfan. Dan mogen we geen chocomel mee als we samen zouden wandelen, maar thee en water.

Schets het beeld alvast van hoe leuk het is met jullie samen en hoe leuk de activiteit is. Je wilt niet saai klinken. Hype het een beetje. Voor je het weet, zal de ander jou zelfs uitvragen voordat jij het kunt doen. Wacht trouwens niet tot het einde van het gesprek maar verweef het midden in het gesprek.

Ook in dit artikel over seksuele spanning lees je precies hoe je dit doet. Je bouwt namelijk sterke seksuele chemie – vooral als man – als je laat zien dat je de leiding neemt en iets zegt als: “Weet je wat wij gaan doen? {Beschrijf jouw romantische plan.}”

Tip 13 – Niemand anders durft iemand uit te vragen: je hebt geen concurrentie… Maak daar gebruik van!

Laten we twee waarheden even naast elkaar zetten:

Waarheid 1: Bijna niemand durft het aan om iemand uit te vragen. Het gebeurt zelden. Je hebt dus geen concurrentie.
Waarheid 2: Bijna iedereen die single is wil close zijn met iemand en uitgaan met iemand als een normaal persoon zich aandient. Vraag je dus iemand uit, dan is de kans groot dat je een ja krijgt.

Maak hier dus gebruik van en pak je kans.

Hierna lezen:  Beste Datingsites Vergelijken: Consumentenbond & Top 10

Tip 14 – Telefoonnummers kun je niet zoenen… Vraag eerst om de date en daarna pas om het nummer

Je hebt niks aan telefoonnummers. Telefoonnummers kun je niet zoenen. Dates, daar heb je wat aan! Vraag dus niet zomaar om iemands nummer, maar vraag de ander uit. Daarna is het een logische vervolgstap om contactgegevens uit te wisselen.

Tip 15 – Ontvang niet het nummer van de ander, maar gééf jouw nummer

Wie zijn/haar nummer uitdeelt, roept daarmee automatisch een hogere status op zich af. Nu ligt de druk prestatiedruk opeens bij de ander en moet de ander een origineel eerste berichtje bedenken. Dit plaatst jou in de positie van de prijs. Geef dus gewoon een kaartje met je nummer. Jou zou het allemaal niks moeten schelen, want als deze persoon geen berichtje stuurt, geef je gewoon iemand anders weer een kans.

Tip 16 – Nummers uitwisselen? Stuur een SMS met de telefoon van de ander

Dit is een heel leuke én praktische tip. Zeg tegen de ander dat jij jouw nummer in de telefoon van de ander zet. Op deze manier kun je je naam en telefoonnummer er direct goed inzetten zonder fouten. Dit is een uitstekende kans om iets leuks van je eigen naam te maken.

 • Heet je Piet, dan voer je je naam als volgt in: ‘Sexy Piet met de {vul iets in wat terugslaat op jullie gesprek}'.
 • Of voer je naam als volgt in: ‘Die leuke boy (Piet)'
 • Deze tip is van Daan de Ram: of voer “Droomman” in als je achternaam.

Vervolgens gebruik je de telefoon van de ander om jezelf meteen het eerste tekstbericht te versturen. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

Hey, wat een leuke actie dat je me had aangesproken. Ik kijk uit naar onze date! {Hartje}'

Je improviseert wel wat! Dit is in ieder geval een hartstikke leuke manier om direct het eerste chatcontact gestart te hebben en de contactgegevens leuk en goed uitgewisseld te hebben. Dan ziet de ander je niet steeds als een ‘onbekend nummer' op het scherm. Je kunt de ander voor de grap zelfs ter plekke bellen.

Tip 17 – Nummer gekregen? Ga niet meteen weg!

Start met nog minstens één nieuw gespreksonderwerp nadat je het telefoonnummer hebt gekregen. Anders lijkt het alleen maar om het telefoonnummer te gaan.

Bovendien kun je twee minuten later, terwijl je nog gewoon aan het praten bent, je telefoon erbij pakken en alvast een grappig/flirterig berichtje sturen naar de ander. De ander staat ondertussen nog gewoon voor je. Zo kan het zomaar gebeuren dat jullie op deze manier wat berichten naar elkaar sturen terwijl jullie nog gewoon aan het praten zijn. Zo heb je alvast bijvoorbeeld vijftien chat-berichten met elkaar uitgewisseld en zijn jullie geen totale vreemden meer van elkaar.

Hierna lezen:  [Schokkend] Zo Maak Je Iemand Verliefd Op Je [Geavanceerde NLP]

Tip 18 – Zet de date neer als maar iets kleins, leuks en normaals

Ga liever voor een spontane “Hey, heb je zin om een keer wat te drinken?” Dan een moeizame, voorbedachte, officiële vraag waar heel veel druk op komt te liggen.

Het woordje “date” kan vrij zwaar overkomen. “Zullen we een drankje doen?” is al hartstikke prima… en als je het net wat meer low key wilt overbrengen, zeg je: “Ben je in voor thee/koffie/smoothies zuipen?”

‘Oeh het is een date…' Dat gevoel zou je kunnen vermijden om er geen onnodige druk op te leggen. Hoe? Laat weten dat je gewoon wilt chillen. Benadruk dat je er geen zwaar en groot ding van wilt maken, maar dat je een laagdrempelig gevoel wilt overbrengen.

Ik wilde je wel heel graag uitvragen, maar tegelijk wil ik het niet zwaar maken. Het is vooral leuk en als we na 10 minuten al merken dat het niks is, bedanken we elkaar voor de gezelligheid en zijn we weer weg. En dat maakt niet uit want ik heb het erg naar mijn zin en dat is het enige wat telt.

Breng dus hecht een casual gevoel over. Dus een gevoel van:

Gewoon ontspannen. Casual. Low impact. Ongedwongen. Zonder haast. Geen verplichtingen. Zonder verwachtingen. Geen druk. Niks hoeft. We zien wel hoe het gaat.

Tip 19 – Heeft de ander ja gezegd? Gefeliciteerd! Maak het minder zwaar met een leuke ‘afleider'

hoe vraag je iemand uit

Een afleider is een extra uitspraak die je direct doet nádat je de ander hebt uitgevraagd. Hierdoor maak je het minder zwaar.

Dus je begint met de ander uit te vragen:

Hey, ik ga je uitvragen… Romantische wandeling. Morgen om 12.

En voeg er direct een afleider aan toe:

 • Kom in sexy kleding vanavond, zodat we matchen.
 • Draag iets roods donderdag.
 • Maar beloof jezelf te gedragen.
 • Maar je moet me een cadeau geven: ik ben hoog in onderhoud.
 • Op een voorwaarde: als je komt, neem dan bloemen en bonbons mee.
 • Laten we iets veiligs doen: straks ben je misschien wel psycho, en is dat het addertje onder het gras.

Meer voorbeelden vind je in dit artikel over de-escaleren om fysiek te kunnen worden met iemand.

Tip 20 – Wil je veel gaan bellen of chatten, kondig dat dan ook aan!

Tegenwoordig vinden veel mensen het eng om te bellen, omdat chatten normaal is geworden. Daarom helpt het zo goed om aan te kondigen dat je de ander gaat bellen (als je dat van plan bent).

Ik stuur je dan een leuk tekstbericht. Niks te seksueels hoor. Gewoon een beetje flirterig. En dan gaan we voor een picknick in {plaats}.

Tip 21 – Vraag de ander uit op het moment dat hij/zij lacht

De kans dat de ander ja zegt is een stuk groter als je het niet op een serieus moment vraagt, maar op een moment waarop jullie allebei hard aan het lachen zijn. Doe het dus op een hoogtepunt.

Hierna lezen:  3 beste openingszinnen ooit: hoe spreek je hem/haar aan? Tips!

Tip 22 – Heb je wel een reden dat je de ander uitvraagt? (Kwalificatie)

hoe vraag je iemand uit

Weet ik waarom ik de ander wil uitvragen? Vraag ik de ander alleen maar uit zonder enkele reden, alleen maar omdat het zomaar iemand van het andere geslacht is? Dat is een beetje oppervlakkig.

Heb voor jezelf helder waarom je de ander uitvraagt, en laat dit eventueel ook weten aan de ander. Iedere reden is goed, zolang jij het maar een belangrijke reden vindt.

Is het de sprankeling in de ogen, de stralende lach, het positieve karakter of omdat je de ander nog niet hebt gesproken maar hem/haar mega knap vindt? Perfect, maar wees daar dan bewust van en laat dat dan ook eventueel weten.

Ik zie dat je heel open bent naar iedereen en diep contact maakt met mensen. Dat vind ik een leuke eigenschap dus wilde ik je graag uitvragen.

Je lijkt me best cool dus ik zou het niet erg vinden je nog eens te zien. Mag ik je uitvragen?

Je bent onverwachts een leuke meid, ook al had ik dat niet verwacht. Hoe ziet je agenda eruit?

‘Je maakt me heel nieuwsgierig naar wie er achter die glimlach zit die ik zo leuk vind, dus geef me eens een belletje en dan spreken we wel wat af… (slechte grap is optioneel)… met z'n drieën.' De ander: ‘Hoezo met z'n drieën?' Jij: ‘Nou, jij, ik en die mooie glimlach van jou.'

In het artikel met flirt-tips wordt dieper op kwalificatie ingegaan.

Tip 23 – Gebruik deze voorbeeldzinnen om de ander uit te vragen

 • Bedenk jij een leuke date voor ons en verras me.
 • Hoe ziet je week eruit? Mooi. Morgen koffie met mij. Je bent een grappig persoon, en ik beloof je niks meer dan leuke gesprekken.
 • Maar serieus, we moeten afspreken. Jij. Ik. Romantische date. Wanneer?
 • Stel je voor: jij en ik op een date. Met kaarslicht en shit.
 • Morgen wordt je beste avond ooit! Omdat je met mij uitgaat natuurlijk.
 • Hoe ga je dit ooit goedmaken met me? Trouwens, ik ben gek op zelfgemaakt eten.
 • Wij gaan picknicken! Ik regel de wijn en de kaarsjes, jij het kleedje.
 • Er is een nerderige film die ik wil gaan zien, maar ik heb een leuke nerderige dame nodig om het samen te gaan kijken Ken jij er eentje
 • Zin om iets leuks te doen? Laten we iets leuks doen morgen.
 • Ik heb mezelf beloofd om geen telefoonnummers aan te nemen van vrouwen die ik in een kroeg heb ontmoet. Maar jij bent best cool: je zorgt ervoor dat ik mijn regel wil verbreken.
 • Wat zullen wij dit weekend doen?
 • Weet je wat jij en ik dit weekend gaan doen? Iets leuks!
 • ‘Wat ga jij vrijdag doen?' ‘Niks…' ‘Wat ga jij vrijdag doen?' ‘Ik ben bezig.' ‘Met wat?' ‘Ik heb dan een date met jou.'
 • ‘Jij en ik, minigolf, vanavond. Je zult schoten zien die je nooit voor mogelijk had gehouden.'
 • Je had me bij koffie zuipen. Ik ben wel voor koffie zuipen en jou laten vertellen over je modeblog terwijl ik doe alsof ik luister.
 • Je bent ziek? Hier is het medicijn: drankjes met knappe mannen genaamd {jouw naam}.
 • Er is een zaak die ‘Paco's heet en heel goede recensies heeft op Google. Ik zeg: laten we donderdag om 8 uur die zaak gaan crashen en hun reputatie ruïneren.
 • ‘Hi Debbie.' ‘Hi Huub, hoe vind je het tot nu toe in mijn stad?' ‘Het eten en het weer is echt slecht, maar ik heb een paar dagen geleden een leuke blondine ontmoet die Debbie heet. Ik ben best enthousiast over haar.' ‘Oh ja, vertel me meer!' ‘Ik kan me niet veel herinneren, maar ze is best grappig, ze werkt bij MCI en ze haat auto's. Laten we vanavond een drankje doen en ik zal je alles over haar vertellen.'
Hierna lezen:  Seksuele Spanning / Chemie / Polariteit Verhogen? Zo Dus... [14 Tips]

Tip 24 – Krijg je een afwijzing… Ga dan door naar de volgende

Zoals je bovenaan dit artikel al kon lezen: Krijg je een nee, neem dan je verlies en ga door naar de volgende. Er zijn genoeg mensen die wel graag willen.

Meet je succes niet aan de hand van een ja of nee. Je bent succesvol geweest als je de ander uit hebt gevraagd, ongeacht het antwoord. Blijf niet volhouden bij die ene, maar ga gewoon door naar de volgende persoon.

Ook kan het zijn dat de ander eigenlijk wel wil, maar zelf te onzeker en verlegen is om ja te zeggen. Voel je dat er toch een sterke vonk is overgeslagen en voel je twijfel bij de ander, dan kun je de ander alsnog maximaal één extra keertje proberen over te halen:

 • Ik houd het vanaf 6 jaar en ouder… En ik neem mijn bijbel mee en houd mijn handen in mijn zakken.
 • ‘Ditch je plannen, neem je plannen ook mee.' ‘Tsja, lastig…' ‘Neem lastig ook maar mee.'
 • Een date wil niks zeggen: het is gewoon leuk en gezellig. In het slechtste geval hebben we gewoon een leuke tijd samen.
 • Wat is het ergste wat kan gebeuren: óf het klikt en we hebben een super leuke avond, of niet: dan bedanken we elkaar na een paar minuten al voor de gezelligheid, zeggen we elkaar gedag en wensen we elkaar het beste.
 • Dat is toch niet het allerergste idee ooit?

Hier vind je meer tips over afwijzing.

Tip 25 – Is de date pas over meerdere dagen? Ping de ander soms eens

hoe vraag je iemand uit

Super, je hebt nu een date, maar gaat er een week overheen voordat de date plaatsvindt? Het zou kunnen zijn dat het warme contact dan flink is afgekoeld. Stuur daarom soms eens een pingetje. Een pingetje is een tekstberichtje waarbij je niks verwacht of vraagt van de ander.

Laten we naar wat voorbeelden van pingetjes kijken:

 • Stuur een puppyfoto: ‘Sorry, ik moet je iets vertellen. Ik ben verliefd op een ander. Ze heft net zo mooi zwart haar als jou, maar veel leukere ogen.
 • Pingen is ook: foto's sturen van wat je aan het doen bent: ‘Damn, mijn moeder heeft net de allerlekkerste pizza ooit gemaakt.'
 • Sta je in de supermarkt en kun je niet kiezen tussen twee sapjes, maak er dan een foto van en stuur hem naar de ander: ‘Welke zal het worden?'

Tip 26 – Haastige spoed is zelden goed

Het kan gebeuren dat er iets tussenkomt of dat de date vooruitgeschoven moet worden. Dit geldt ook voor tweede dates, derde dates enzovoorts. Als dit gebeurt, dan geldt: haastige spoed is zelden goed. Push dus niet te hard naar een nieuwe datum. Alles hoeft niet snel, snel, snel…

Hierna lezen:  Flirten/Versieren Via Chat? 21 Tips & 51 Zinnen [Whatsapp, Tinder]

Bovendien: als het goed is, heb je ook in een date-vrije week gewoon al een super leuk leven. Het zou niet zo moeten zijn dat je de ander per se zo snel mogelijk wilt zien, want dat betekent dat jouw eigen leven niet zo leuk zou zijn. Leef gewoon je leukste leven – want daar heb je niemand voor nodig – en alle dates in je leven zijn mooi meegenomen als leuke bonus.

Tip 27 – Afzeggingen horen erbij…

Als je een normale afspraak met iemand maakt, is het vrij normaal als 5 van de 10 afspraken niet doorgaan. Ook bij dates kan dat gebeuren. Iemand kan ziek worden of andere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de ander moet afzeggen.

Sterker nog, bij dates is de kans statistisch gezien groter dat de ander afzegt dan bij een ander soort afspraak. Dat komt omdat jullie je erg emotioneel voelden toen jullie elkaar uitvroegen, terwijl dat gevoel in de dagen daarna wegebt.

Het ligt dus nooit aan jou. Wat kun je hieraan doen? Zorg er in ieder geval voor dat je een van de vorige tips in dit artikel toepast, waarbij je voor een ‘instant date' gaat. Daarnaast is het goed om je verwachtingen omlaag bij te stellen. Zelfs vier of vijf afzeggingen op rij horen tot de mogelijkheden. Wees daar oké mee, sta weer op en blijf doorgaan als een winnaar.

Tip 28 – Verleid de ander… en dat doe je zo!

verleid de ander uitvragen

Tot slot is het belangrijk om de ander proactief te verleiden. Ik laat mijn vrienden Mathijs en Daan graag dit aan jou leren.

 • Ben je een vrouw, lees dan hier hoe je hem verliefd op je maakt (daarmee verlaat je deze pagina en kom je op de website van Mathijs terecht).
 • Ben je een man, lees dan hier hoe je haar verliefd op je maakt (daarmee verlaat je deze pagina en kom je op de website van Daan terecht).

Tip 29 – Je kunt eerst vragen of de ander single is, maar dat hoeft niet

Je kunt dit als een optionele tussenstap zien voordat je iemand uitvraagt. Je kunt het heel simpel aanpakken en vragen:

‘Ben je single/heb je een vriend(in)?'

Dit heeft een direct kader neergezet waarna je de ander meteen kunt uitvragen.

Tip 30 – Houd sommige dingen een verrassing

Stel je voor dat je dit tegen iemand zegt: “Kom zaterdag om 12 uur naar de Stadhouderkade 77 voor een drankje met mij”. Je maakt het wederom veel te formeel en je zet er te veel druk op. Zeg liever: “Ik haal je zaterdag op om 12.00. Wat we gaan doen, blijft een verrassing.” 

Hierna lezen:  Nice Guys: Kenmerken & 10 Manieren Om Tegengas Te Geven

Tip 31 – En tijdens de date? Doe dit…

Met deze tips is je vraag: ‘Hoe vraag ik iemand uit' succesvol beantwoord. Je hebt als het goed is binnenkort iemand mee uitgevraagd op date. Lees ook de tips voor tijdens de date.

Tip 32 – Vraag iemand eens uit via een datingsite

Oefenen kan eigenlijk direct al. Even een account maken en klaar! Hieronder vind je de best beoordeelde datingsites waarmee je makkelijk een match krijgt:

Heel veel succes!