Wat is kwetsbaarheid en imperfectie? Hoe kun je jezelf kwetsbaar opstellen? Waarom is het zo belangrijk voor een vol en rijk leven? Dit artikel kun je zien als een volledige samenvatting van alle boeken van Brene Brown. Je vindt hier namelijk alle tips om je kwetsbaar te kunnen tonen.

Inhoud van deze pagina:

Alvast het snelle antwoord: wat is kwetsbaarheid?

Kwetsbaarheid is: de moed om op te dagen als je de uitkomst niet kunt controleren. Met andere woorden: je doet iets vol overgave, terwijl het onzeker is wat er daarna zal gebeuren. Je geeft iets, maar het is niet zeker wat je terugkrijgt.

Met een kwetsbare daad durf je dus jouw lot in de handen van iemand anders te leggen. Dit is een gigantisch cadeau dat je aan een ander kunt geven – waarmee je bovendien een grote kans hebt gecreëerd dat je een prachtig cadeau terugkrijgt.

Kwetsbaarheid is onzekerheid, risico en emotionele blootstelling.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Je armen openslaan en een knuffel aanbieden.
 • Iemand op een lieve manier uitvragen.
 • Tijdens een date de ander liefdevol naar je toe trekken voor een eerste zoen.
 • “Ik hou van je” als eerste zeggen.
 • Op een podium staan en jouw talent aan het publiek geven.
 • Naar een baan vragen.
 • Verkopen door te vragen of iemand jouw product wil aanschaffen.
 • Direct aanbieden om een arm om iemand heen te slaan als deze person zich misselijk voelt.
 • Direct aanbieden om een arm om iemand heen te slaan, gewoon omdat het kan. Gewoon om verbinding te voelen en liefde te geven.
 • Iemand een compliment geven.
 • Interesse tonen en iemand uitnodigen om meer te vertellen. Als bijvoorbeeld een onbekende zegt: “Ik heb goed nieuws gehad!” Zeg dan: “O, leuk, vertel!”
 • Met je handen op de plek naast je kloppen en iemand uitnodigen om naast je te komen zitten en/of om dichterbij je te komen zitten.

Kwetsbaarheid is niet praten over je angsten, maar je angsten daadwerkelijk overwinnen met daden. Daar zit het grootste geluk: transformeer je gevoelens in daden.

Kwetsbaarheid zit dus vooral in daden. Kwetsbaarheid is dus niet dat je zomaar via jouw woorden openheid geeft en al je angsten en details over je privéleven vertelt.

Show, never tell.
– Billy Eilish

Waarom zou je kwetsbaarheid leren en toepassen?

Waarom zou je kwetsbaarheid tonen? Het antwoord is simpel: je leven wordt leuker, liefdevoller, voller en avontuurlijker omdat je jezelf niet meer inhoudt. Je geeft meer en je ontvangt meer. Je staat middenin het leven.

Hierna lezen:  Emotioneel Afstandelijke / Onbereikbare Partner: Uitleg & 8 Tips

Als het goed is, moet dit logisch klinken voor je: hoe meer je laat zien, hoe meer er is om lief te hebben. Hoe minder je laat zien, hoe minder er is om lief te hebben.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je dit materiaal in de vingers krijgen om je communicatie te boosten? Ik heb een gaaf NLP Doe-Boek voor je gemaakt. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Kwetsbaarheid geeft het leven zijn schoonheid.

Heb je wel eens het gevoel tekort te schieten? Dat anderen beter zijn? En stopte dit gevoel jou om kansen te grijpen en in ‘de arena van het leven' te stappen, omdat je bang bent te falen? Later heb je ongelooflijk veel spijt dat je aan de zijlijn bleef staan! Nu is het moment om dit te veranderen, en dat kun je doen met kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheid is eng en voelt gevaarlijk. Maar het is lang niet zo erg als je hele leven niet opdagen en je afvragen :'Wat als…'

Als je de kracht van kwetsbaarheid toepast, grijp je de kansen weer en sta je weer midden in de arena van het leven. Hoe kwetsbaarheid je verder helpt om kansen te grijpen en wat het je oplevert, lees je in dit artikel met alle tips van Brene Brown (bekend van het boek ‘De kracht van imperfectie / kwetsbaarheid').

We gaan echte connecties met mensen helaas vaak uit de weg, want we denken dat we het niet waard zijn.

Dit uitgebreide artikel helpt je te beseffen dat we nou eenmaal niet bulletproof zijn. Juist doordat mensen dit beseffen en kwetsbaar kunnen zijn, kunnen ze vertrouwen en veiligheid naar anderen toe communiceren.

Hoe meer je laat zien, hoe meer er is om lief te hebben.

Hoe kun je kwetsbaarheid tonen? Laten we bij het begin beginnen…

Een introductie van kwetsbaarheid: Roosevelt's metafoor uit ‘De kracht van Imperfectie'

kwetsbaarheid-metafoor-roosevelt

Het gaat uiteindelijk nooit om de persoon die aan de zijkant staat en aan het benoemen is hoe de dappere persoon struikelt… of hoe de uitvoerder van de dappere daden ze beter had kunnen doen… Neen. De eer komt toe aan de persoon die daadwerkelijk in de arena staat, wiens gezicht is gebrandmerkt door stof, modder, zweet en bloed; die fouten maakt en steeds weer tekort schiet, maar ondanks dat toch steeds opstaat en iets probeert te bereiken.

De eer komt toe aan deze persoon die grote toewijding en een groot enthousiasme kent, die zich volledig geeft voor de goede zaak, die wellicht zelfs de triomf van een grootse verrichting mag proeven, en die, mocht het tegenzitten en hij heeft gefaald, in ieder geval moed heeft getoond.
– Theodore Roosevelt

Risico en blootstelling lijkt gevaarlijk. Maar er is niks gevaarlijker dan aan de zijlijn van ons leven blijven, en ons afvragen wat er zou gebeurd zijn als we er hadden gestaan, in de arena. Het zal nooit perfect zijn in de arena: je zal soms rond geschopt worden. In de arena zal je sowieso klappen krijgen. Het zal soms uitdagend zijn. Je zal gaan wiebelen. Maar een betere gift is er niet.

Hierna lezen:  Afwijzing Date / Liefde: Hoe Reageren & Ermee Omgaan? [14 Tips]

‘Verdorie, dat deed pijn. Opstaan, doorgaan en opnieuw!' Wat een badass ben je dan! Wees die badass! Wat is dan niet zo badass? Moeten leven met pijn en teleurstelling in plaats van negatieve gevoelens, pijn en teleurstelling te erkennen, voelen, erover te praten en te riskeren. Ik wil dus van je horen: ‘Ik wil in de arena zijn!' Laten we dit metafoor van de arena verder gaan ontdekken…

Val zeven keer, sta acht keer op.
– Japans gezegde

Ik heb ontzettend veel respect voor mensen die fouten maken, maar zich steeds weer voor de volle 100% kunnen inzetten.
– Johan Cruijff

Wil jij de geheime formule voor succes? Verdubbel het aantal fouten dat je maakt
– Thomas J. Watson

Naast fouten durven maken, draait kwetsbaarheid dus om op komen dagen. In die arena komen staan, in plaats van veilig aan de zijlijn door blijven dromen…

Droom niet je leven. Leef je dromen.
– Michael Pilarczyk

Wat is kwetsbaarheid? De betekenis uit De Kracht van Imperfectie…

kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid is wanneer je moed toont. Wanneer je de onzekerheid accepteert. Je staat open voor de waarheid. Dit kan eng zijn, want het is een emotionele risico die je neemt. Dit is echter helemaal geen zwakte! Je doet je masker af, om vervolgens te zien dat de echte ik helemaal niet zo teleurstellend is! Het is heel menselijk, en je voelt je levend. Het roept misschien verbazing op, maar uiteindelijk voel je vrijheid en bevrijding.

Liefde gaat niet om het vinden en gegarandeerd krijgen van de perfecte liefde. Liefde gaat om: in het onbekende stappen, een uitreiking doen en falen.

Kwetsbaarheid is jezelf in een positie zetten waarin je afgewezen kunt worden, én waar diepe verbinding en liefde kan ontstaan. Een grap vertellen die niet grappig zou kunnen zijn… Bij een tafel met mensen aanschuiven die je niet kent… Iemand vertellen dat je hem/haar leuk vindt en dat je met deze persoon wilt daten…

Als we die moeilijke, zweet producerende, authentieke gesprekken durven te hebben met mensen – en daar heel goed in worden – krijgen we fantastische relaties.

Veel mensen willen beide: ze willen vermijden een pijnlijke afwijzing te krijgen, iets stoms te zeggen of zichzelf voor gek te zetten. Je kunt ze niet beide hebben. Je kunt niet op safe spelen én aantrekkelijk zijn, op safe spelen én winnen… De twee gaan hand in hand: kwetsbaarheid en groei.

“Als je voortgang wilt, dan moet je risico nemen. You can't steal second base and keep your foot on first.”
– Freddie Wilcox, Engelse voetballer, actief in de jaren 1901 – 1909, die opmerkelijk genoeg een honkbal-analogie gebruikte

“Wie bang is om de dobbelstenen te gooien, zal nooit een zes gooien.”
– Chinees gezegde

“Je mist 100% van de pogingen die je niet waagt.”
– Wayne Gretzky

“Ik heb in mijn carrière meer dan 9.000 schoten gemist. Ik heb bijna 300 wedstrijden verloren. 26 keer werd mij toevertrouwd om het winnende schot te nemen en daarbij miste ik. Ik heb keer op keer gefaald in mijn leven. En daarom slaag ik.”
– Michael Jordan

Waarom kwetsbaarheid moeilijk lijkt… maar eigenlijk heel krachtig is!

Kwetsbaarheid kan voor veel mensen uitdagend zijn. Als we kwetsbaar en moedig genoeg zijn, en vaak genoeg moedig zijn, zullen we namelijk ook regelmatig vallen. Dit zijn natuurwetten van kwetsbaarheid. Je kunt niet terug naar waar je stond voor je dapper was of voor je viel. Je bent een stuk ego kwijt. Dat hoort erbij en dat is misschien uitdagend…

Hierna lezen:  314 Beste Complimenten Ooit! Voorbeelden (Lijst!) [Update 2023]

Maar doordat je valt en dat stukje ego kwijt bent, heb je ook een nieuw niveau van bewustzijn! Je weet wanneer je dapper bent en wanneer je je verbergt. Je kunt het niet meer faken, of jezelf voor de gek houden. We weten nu wanneer we er staan (in de arena), waar we onze waardes leven (en vallen hoort daar ook bij), en wanneer we ons verstoppen.

Kwetsbaarheid is dus: blootstelling, onzekerheid en een emotionele risico zoals rouw, verdriet of teleurstelling. Dit is geen zwakte maar het is juist de geboorteplaats van liefde, vreugde, beloning, creativiteit, innovatie, empathie en ‘erbij horen'. Dit kwetsbaar zijn is een vorm van macht! Een diepe vorm van macht. ‘Dit is hoe ik ben en ik weiger iemand anders te zijn of mensen te pleasen!'

Een kwetsbaar persoon staat recht, kijkt recht naar voren, kijkt je in de ogen, zegt wat hij denkt, uit zijn emoties (ook al betekent dat dat hij afgewezen kan worden) en is niet afhankelijk van wat de ander daarvan zou vinden.

Schaarste & kwetsbaarheid, hoe zit dat en wat is het betere alternatief?

schaamte en kwetsbaarheid

Schaarste is het ‘altijd niet {vul in} genoeg – probleem'… Bijvoorbeeld niet genoeg tijd, of niet goed genoeg, niet zeker genoeg, niet succesvol genoeg, niet slim genoeg, niet bijzonder genoeg, niet slank genoeg, niet genoeg geslapen… Steeds maar klagen en zorgen maken dat we er niet genoeg van hebben…

We beginnen er al mee in de ochtend, wanneer we niet genoeg tijd hebben om rustig te ontbijten en om te kleden, en lopen al direct achter. En als we s'avonds weer naar bed gaan, hebben we niet genoeg gedaan vandaag. Of we voelen niet genoeg acceptatie.

Wat heeft dat met kwetsbaarheid te maken? Een kwetsbaar persoon weet: ‘Maar het is oké om niet geaccepteerd te worden, en het is oké om soms geen zelfvertrouwen te hebben.' Want schaarste is de grote leugen.

We hebben onszelf ervan overtuigd dat ‘constant bezig zijn' goed is, en dat we ons erdoor van de waarheid kunnen verbergen. We geloven vaak: ‘als je niet bezig bent, ben je een loser'. Doe juist aan ontspanning: niet uitputting als statussymbool zien, en geen productiviteit zien als maatstaf voor eigenwaarde. Breng kalmte en rust in je leven. Maak van het laten gaan van stress jouw leefstijl.

Als we niet in schaarste moeten leven, hoe dan wel? Je zou denken het tegenovergestelde: overvloed. Maar dat is ook weer te veel van het goede. Beter is: genoeg. ‘Ik ben genoeg.' Dit is wholehearted leven. Je leeft dan in dankbaarheid en vreugde.

Stap dus uit die schuilhoek, in de arena. Ook Ramses Shaffy wist ons dit te leren.

Voor degene in een schuilhoek achter glas…
Voor degene met de dichtgeslagen ramen…
Voor degene die dacht dat ie alleen was…
Moet nu weten, we zijn allemaal samen…

Voor degene met de slapeloze nacht…
Voor degene die 't geluk niet kan beamen…
Voor degene die niets doet, die alleen maar wacht…
Moet nu weten, we zijn allemaal samen…

Voor degene met z'n mateloze trots…
In z'n risicoloze hoge toren…
Op z'n risicoloze hoge rots…
Moet nu weten, zo zijn we niet geboren…

Voor degene met 't open gezicht…
Voor degene met 't naakte lichaam…
Voor degene in 't witte licht…
Voor degene die weet, we komen samen…

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder…
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder…
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder…
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder…

– Ramses Shaffy

Makkelijker kwetsbare daden verrichten? Geloof in genoeg en zelfs overvloed, in plaats van schaarste

geef in overvloed in plaats van schaarste

Ga niet voor het gevoel van schaarste, maar ga voor het gevoel van ‘genoeg‘. Laten we zelfs een stapje verder gaan… Misschien heb je wel eens van het woordje ‘abundance' gehoord, oftewel overvloed.

Hierna lezen:  'Geld Maakt Niet Gelukkig' Argumenten Voor & Tegen [Schokkend]

Het hele punt is: er is genoeg. Het is niet nodig om te wedijveren, ruziën en concurreren. Het enige wat we hoeven te doen, is delen.

Helaas denken we vaak:

 • Niet genoeg tijd in de dag.
 • Niet genoeg geld op de bank.
 • Niet genoeg eten in de wereld.
 • Niet genoeg liefde in mijn leven.

En daardoor red je het maar nét. Met die mindset komen we nét rond en krijgen nét dat beetje liefde in ons leven…

Logisch gezien zou je inderdaad kunnen zeggen dat er niet genoeg is. Doe daarom alsof er overvloed is. Breng het idee in de praktijk dat er genoeg is – en dan zal er opeens ook genoeg zijn!

Hoe zou je je gedragen als je gelooft dat er genoeg tijd op de dag was en als er genoeg liefde was? Dan zou je er ook minder naar verlangen, het omdraaien en er juist meer van geven omdat je er zoveel van hebt. Zelfs aan iedereen die je ook even ontmoet. Daardoor ga je compleet anders leven.

Dit is het grote geheim van het leven: als je ‘genoegheid' in je leven wilt ervaren, geef dan datgene weg waar je meer van wilt hebben. Je hebt meer dan je dacht dat je had en dat ontdek je pas in het geven. Die shift in je attitude produceert de betreffende ervaring die je graag wilt.

Het voorschrift is: waar je ook meer van wilt ervaren in je leven – zoals liefde, geduld, begrip, overvloed of tijd – zorg ervoor dat een andere persoon dit ervaart in zijn/ haar leven. Liefde, begrip, tijd, geduld, financiële overvloed… Zorg ervoor dat een ander dat ervaart in zijn/haar leven.
– Neale Donald Walsch

De energie van Het Leven zelf stroomt door jou – en via jou naar anderen – dus laat die stroom niet stoppen bij jou doordat je denkt dat jij het van anderen moet krijgen. Zie jezelf als de bron in plaats van de zoeker van datgene waarvan je dacht dat je er niet genoeg van had.

Schaamte & kwetsbaarheid, hoe zit dat? Schaamte remt onze kwetsbare daden

Kwetsbaarheid

Schaamte is de pijnlijke gedachte dat we niet lief te hebben zijn, dat we het niet waard zijn om erbij te horen en om connectie te voelen. Schaamte is extreem gevaarlijk en destructief. Het gaat om wie je bent. Met schaamte zeg je: ‘Sorry, ik ben een fout.'

Schaamte is angst voor disconnectie. Dit gebeurt als je je niet goed genoeg voelt. Het is normaal om te hebben.

Schaamte-syndromen zijn hetzelfde als trauma-syndromen. Dus zijn ze trauma. Ze zijn vooral in de periode van de middelbare school opgedaan. Dus besluiten we: dichtgooien, en dan zijn we veilig, maar miserabel.

Alles wat we missen in het leven, komt door het dichtgooien van kwetsbaarheid. We staan niet meer open om te voelen. We staan niet meer open voor het risico. Al die dingen die we dicht gooiden moeten we weer openen voor succes, en om de persoon te worden die we willen zijn.

De mensen met een gebroken hart zijn het dapperste onder ons: ze durven lief te hebben.

Daarnaast is schaamte de angst van disconnectie: de angst dat we er niet bij horen en dat er niet van ons gehouden kan worden. Je schaamt je om je angst te laten zien en schaamte om je kwetsbaar te tonen. Schaamte is ook: ‘perfect moeten zijn', ‘niet genoeg zijn', ‘nooit genoeg' en tot slot: de imperfecte stukken van jezelf die je eigenlijk wil verbergen zijn onthuld.

Om kritiek te ontwijken, moet je niks zeggen, niks doen en niks zijn.
– Fred Shero

Ben je bang voor schaamte? Dan neem je geen kansen. Dan durf je niet groot te spelen. Omdat je de kritiek niet aan wilt. Je durft niet groot te spelen, maar in werkelijkheid ben je überhaupt niet aan het spelen.

Als je op safe speelt, speel je überhaupt niet.

Gelukkig kun je veel tegen schaamte doen!

 • Empathie is een van de tegenmiddelen voor schaamte. Ga ervan uit dat iedereen zijn best doet.
 • Bewustwording: weet wanneer en waarom je schaamte hebt, en wat het heeft getriggerd.
 • Schaamte put zijn kracht uit het feit dat het onbesproken is. Schaamte overleeft op geheimhouding, stilte en oordeel. Dus doe niet meer aan geheimhouding, stilte en oordeel!
 • Als je je ergens voor schaamt, benoem het dan. You’re as sick as your secrets.
 • Je kunt het makkelijker samen doen: vraag om hulp. Laat het gespreksonderwerp met een goede vriend ‘schaamte' zijn. ‘Ik heb laatst een artikel over schaamte gelezen, wil je er samen over schaamte praten?'
Hierna lezen:  Fouten Maken Mag... En Moet Zelfs! [Quotes & Wijsheid]

‘Perfect' is de vijand van ‘goed' – Kwetsbare personen weten dat

er-is-niets-mis-met-jouw-kwetsbaarheid

Lees bovenstaand gedicht van Jeff Foster eens, uit zijn bundel ‘De vrije val in het leven.' Er is niets mis met jou. Je hoeft jezelf niet te verbeteren. Je bent niet gebroken. Je onvolmaaktheden maken je zo beminnelijk, zo menselijk, zo echt!

Een gebrek aan kwetsbaarheid heeft sterk te maken met perfectionisme. Stop perfectionisme: er gewoon zijn is genoeg, jij bent genoeg! Het opgeven van perfectionisme leidt tot liefde, vreugde en erbij horen. Je zal weliswaar struikelen, vallen en rond geschopt worden, maar het dapper zijn en het durven is het wel waard!

Ik berouw niets in mijn leven, behalve dat wat ik niet heb gedaan.
– Coco Chanel

Ook je hart zal gebroken worden. Ook zal je falen. Ook zal je periodes van bloed, zweet en tranen kennen. Tenminste… als je moedig bent in je leven. Kies moed boven comfort en de ‘bescherming' van de zijlijn.

Het was klote… maar ik was moedig. En ik heb gewonnen, puur en alleen omdat ik in de arena stond.

Zoals je in het metafoor van Roosevelt al las:

“De eer komt toe aan de persoon die daadwerkelijk in de arena staat, wiens gezicht is gebrandmerkt door stof, modder, zweet en bloed; die fouten maakt en steeds weer tekort schiet, maar ondanks dat toch steeds opstaat en iets probeert te bereiken.”

Inderdaad, je zal – als je je kwetsbaar opstelt – op je bek gaan, weer opstaan, weer vallen, volledig de mist in gaan, totaal mislukken, uitgelachen worden, de draak mee gestoken worden, floppen, in duigen vallen, stranden, onderuitgaan, verward zijn, niet weten, niet snappen, belachelijk worden gemaakt, zelfs gekruisigd worden en verliezen wat je dacht wat je was (ego).

Kunnen we gewoon mensen zijn? Dat betekent met fouten, puinhoop, blijdschap, verdriet, dingen kwijtraken… En daar oké mee zijn?

Ook Jeff Foster haakt hierop in:

Ga ervoor. Maak er een puinhoop van. Heb het compleet bij het verkeerde eind. Ga volledig de mist in.

Omarm hoe volmaakt jouw schitterende onvolmaaktheid is. Laten we proosten op het omarmen van die totale puinhoop. Laten we gaan houden van de volmaakte onvolmaaktheid ervan. Laten we ons hart wijd openzetten.

Want dan kunnen we zeggen: ‘Ik kwam opdagen. Ik was er daadwerkelijk. Ik had bereidheid. En dat toonde ik. Ik leefde.'

Laat je behoefte om speciaal of perfect te zijn, verdwijnen. In het perspectief van het ego ben je dan weliswaar heel gewoon, maar je ware buitengewoonheid ligt verborgen in je gewoonheid.

– Jeff Foster, uit ‘De vrije val in het leven', vrije vertaling

Onthoud altijd: het geheim voor perfectie is imperfectie! Hier wordt uitgebreid op ingegaan in het artikel over perfectionisme. Lees daar verder!

Deel je twijfels met me. Open je tedere hart. Laat me toe tot je worstelingen. Ik zal je daar ontmoeten. Daar kunnen we elkaar werkelijk ontmoeten. Je onvolmaaktheden zijn zo volmaakt in dit licht. Ik wil niet dat je volmaakt bent. Ik wil dat je echt bent.
– Jeff Foster, uit ‘De vrije val in het leven'

Opdagen is eigenlijk het enige wat je hoeft te doen. Of het nou goed of fout gaat, maakt niet uit, zolang je er maar staat – in die arena. Zorg dat je gezien wordt. Je mag gezien worden. Daarom leef je! Leef vanuit liefde! Put yourself out there. Laat jezelf zien. Je kunt geen liefde en plezier krijgen als je jezelf niet laat zien.

Succes is dertig centimeter. Een stapje op het podium – of juist niet. Een stapje naar voren om iemand aan te spreken – of juist niet. Een stapje om er te zijn voor iemand – of juist niet. Een stapje om op de judomat te staan – of juist niet.

Of jou nou wint of verliest, het feit dat je de mat op gaat is alles. You are a champ.

– Roy Martina

Kwetsbaar zijn? Ga van ‘overleven' naar ‘overgeven'

Niet kwetsbaar zijn is overleven. Maar we willen meer dan overleven. We willen meer dan de ‘kelder van Maslow'. We willen onszelf ook kunnen overgeven! Wat een bevrijding!

Speel niet safe maar speel true.

Breng meer spel in je leven. Wat veel volwassenen echter doen, is het rechtvaardigen van spel: ‘Oh, dan is het goed voor me, het helpt me beter te werken, het is verandering, het is oefening.' Niet alles hoeft voor een serieuze reden gedaan te worden! Het leven is één groot feest! Geef je over aan dat feest! Op deze manier leven, is ontwaking.

Risico is de medaille al. De uitkomst maakt niet zoveel meer uit.

Congruentie is de sleutel voor het omarmen van imperfectie

Een mooie manier om imperfectie te omarmen, is door congruentie te ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor…

 • Congruent zijn met fouten maken.
 • Congruent zijn met niet weten.
 • Congruent zijn met jij wilt en denkt.
 • Congruent zijn met niet hoeven te voldoen aan de eisen en verwachtingen van anderen of van jouw rol.
Hierna lezen:  Fouten Maken Mag... En Moet Zelfs! [Quotes & Wijsheid]

Heb je een bepaalde mening of een bepaald verlangen, spreek jouw diepste waarheid dan gewoon uit. En ja, deze kwetsbare daad betekent dat je risico loopt om alles te verliezen: je trots, status, zelfbeeld, allemaal neppe dingen… maar dit risico is juist kracht! Zwakte is een leven van leugens, halve waarheden en onuitgesproken zaken…

Zie het opgeven van je status, zelfbeeld en trots als het ultieme offer… voor een vol leven!

Ben je eenmaal congruent over een bepaald thema van jezelf, dan kom je die incongruentie nooit meer tegen! Wel zal je continu weer nieuwe uitdagingen krijgen waaruit je lessen kunt trekken en waarmee je congruentie kunt ontwikkelen.

Kwetsbaarheid is de enige authentieke gemoedstoestand. Kwetsbaar zijn betekent open zijn, voor verwondingen, maar ook voor plezier. Openstaan voor de wonden van het leven betekent ook openstaan voor de overvloed en schoonheid van het leven.
– Stephen Russel

Het ego vindt kwetsbaarheid een zwakte

imperfectie kwetsbaarheid brene brown2

Jouw ego, oftewel jouw ‘kleine ik', wil geen liefde geven of ontvangen en bouwt dus een muur om zich heen. Ter ‘bescherming'… van wat? Bescherming van het ego, iets totaal onbelangrijks. Die beschermende muur om je heen betekent echter ook dat de goede dingen ook niet bij je in de buurt kunnen komen.

Als je kwetsbaarheid wilt tonen, is het dus belangrijk de ‘kleine ik' minder ruimte te geven. Gelukkig is dat niet erg: als je kwetsbaarheid toepast, heb je de ego-verdedigingsmechanismes niet eens meer nodig. Je wordt heel echt!

Het ego zegt echter: ‘Dat is gevaarlijk, je zal gekwetst worden. Je wordt kwetsbaar.' Het ego gelooft namelijk dat het een zwakte is, dat het gevaarlijk is. Wat voor het ego sterkte lijkt, is zwakte. Maar alleen door weerstand te laten gaan, door kwetsbaar te worden, kun je je ware en essentiële onkwetsbaarheid ontdekken.

Het ego neemt, en stoot daarmee juist iedereen af. Een kwetsbaar persoon geeft. Je geeft heel veel geluk, liefde en waarde als je kwetsbaar bent.

Weet dat het begin het moeilijkst zal zijn, wanneer je het schild net begint los te laten. Het is je eigen proces. Je bent dan even volledig in het duister. Het is ononderhandelbaar, je moet er even doorheen bijten, om dat stukje ego, dat stukje schild los te laten.

Het hart zit op slot door een persoonlijkheid – het ego.

Het is onderdeel van het proces. Je bent al vertrokken maar er is nog geen licht aan het einde van de tunnel te zien. Het is het moeilijkste, het smerigste stuk, maar het is ook waar de magie gebeurt, omdat je verlost wordt van het ego, dus blijf op koers!

Kwetsbaarheid is geen zwakte. Het is juist sterkte. Het ego wil ‘bescherming' en de moeilijke gesprekken vermijden, maar met kwetsbaarheid ben je Goddelijk beschermd.

In de ogen van de wereld lijkt kwetsbaarheid verkeerd, maar dat zit in je hoofd. Het feit dat het in miljoenen andere hoofden zit, verandert niet het feit dat het ego een illusie is. De vraag die we moeten stellen is: kunnen we en willen we de kwetsbaarheid van onze emoties openstellen en in onze waarheid staan? Kunnen we openstaan voor de initiële ongemakkelijkheid van nieuwsgierigheid en creativiteit zodat we dapperder kunnen zijn met ons levens?

Omdat afstand en afgescheidenheid (ego) de wortel is van ziekte en pijn, begint alle genezing met het laten vallen van je verdediging, muren, maskers en schilden. Genezing begint bij het opgeven van je geheimen, het vragen om hulp, het uitreiken van je handen, het ontvangen, anderen binnenlaten, intiem zijn, en jezelf samenvoegen met anderen.

Kwetsbaarheid is ook het vieren van je vreemdheid en het maken van fouten

kwetsbaarheid-vreemdheid

Raak je eigenaardigheid, vreemdheid en mafheid nooit kwijt. Jouw unieke en onvervangbare smaak. Vier jouw unieke expressie en verontschuldig je er nooit voor.

Onthoud altijd dat je absoluut uniek bent. Net als alle andere mensen.
– Margaret Mead

Bovendien heeft kwetsbaarheid van alles te maken met fouten durven maken. Het leven kun je niet verkeerd doen, dus doe het maar lekker verkeerd. Faal glorieus.

Word verliefd op die volmaakt goddelijke, o zo menselijke puinhoop die je bent. Je bent alleen maar een ‘complete puinhoop' in vergelijking met een of ander tweedehands beeld van volmaaktheid.
– Jeff Foster

Probeer dus niet onaantastbaar te zijn. Wees breekbaar. Dan ben je krachtig en kun je je liefde geven en het ook in overvloed ontvangen.

Hierna lezen:  60 NLP-Oefeningen & Tips Om Je Zelfvertrouwen Te Vergroten & Opbouwen

Kwetsbaarheid: veel te verliezen, maar daardoor juist heel veel te winnen

Stel jezelf open voor risico voor afwijzing. Juist door de mogelijkheid te creëren om afgewezen te worden, en misschien wel heel vaak daadwerkelijk afgewezen te worden, kun je veel winnen.

Je moet schieten, anders kun je niet scoren.
– Johan Cruijff

Try and fail, but never fail to try.
– Tyra Banks

Je kunt alleen kwetsbaar zijn als je gekwetst wordt.
– Roy Martina

Lief hebben is kwetsbaar zijn. Het is een risico, maar er hoort dan ook een grote beloning bij. Aan de andere kant hoort er ook groot verlies bij – des te meer als je de liefde van iemand hebt gekregen. Je moet namelijk vroeg of laat ook weer afscheid van nemen van alles wat je hebt…

Liefhebben en winnen is het beste. Liefhebben en verliezen is het op een na beste.
– William Makepeace Thackeray

Zekerheid is voor de twijfelaars.
– Loesje

Besef dat grote liefde en grote verwezenlijkingen ook grote ‘risico’s' vereisen en met zich meebrengen. Van iets houden betekent dat je ook het verlies van liefde kent. Kwetsbaarheid is dus moed. Moed om bereid te zijn dat verlies ook te nemen. Jezelf laten zien en geven aan de ander: all in gaan!

Zelfafwijzing betekent: de goede intentie is om geaccepteerd te blijven, om de échte afwijzing niet te hoeven ervaren. Daardoor blokkeren we onszelf juist.

Als je bijvoorbeeld trouwt, is een ding zeker: je gaat elkaar op bepaalde momenten pijn doen, maar dat zijn de risico's voor zoiets moois. Kwetsbaarheid is risicovol maar nodig voor connectie, en lang niet zo gevaarlijk als het opgeven van de liefde en het gevoel erbij te horen. Heb dus de instelling: ‘Ik wil in de arena staan!'

Je bent kwetsbaar als je bereid bent om te vallen. Je weet namelijk dat het leven je hoe-dan-ook regelmatig zal laten vallen. Je bent hier niet bang voor, maar je zet jezelf vol kwetsbaarheid in, wetend dat je kunt vallen, waardoor een kostbare ervaring en herinnering is ontstaan. En wetend dat je daarna direct weer zal opstaan.

Zo toon je je kwetsbaar: via eerlijkheid & je eigen imperfecties

imperfectie kwetsbaarheid brene brown2

 • In plaats van je in je rollen te verschuilen, toon je: dit ben ik echt! ‘Als je me echt zou kennen… Dit zijn mijn angsten en geheimen… Ze hebben me naar deze behoeften geleid… Zo heb ik geleerd hoe ik weer in mijn waardigheid kan staan.'
 • Deel iets mee van jezelf, bijvoorbeeld dat je bang bent in het donker, of dat je vroeger als laatste gekozen werd bij het kiezen van teams. Besef wel dat dit slechts woorden zijn – een heel klein beginnetje –  en dat dit nog niet de echte kwetsbaarheid is die zich alleen in jouw daden kan uiten.
 • Over je (negatieve) emoties praten.
  Bijvoorbeeld: in een relatie kan je praten over angst om de ander te verliezen.
  Benoem ook de trigger, wat het gedrag daarop was en wat je eigenlijk voelde. Vraag dit ook aan de ander. Onthoud ook te vragen: “Hoe is dat voor jou?”
 • Eerlijkheid: “Het is moeilijk voor me dit te vertellen:”
  “dat ik wil dat je liefde voor me toont.”
  Bijv. “dat ik zekerheid wil.”
  Bijv. “dat ik close met je wil zijn.”
  Bijv. “dat ik wil investeren in ons, in onze connectie.”
  Bijv. “Ik wil dat je voelt dat je op me kan rekenen, hoewel ik het moeilijk vind om me in andermans gevoelens in te tunen.
  Bijv. “Ik wil niet dat je je alleen of bang voelt.”
 • Vertel hoe specifieke (kleine) dingen die de andere persoon doet/deed je raken en belangrijk voor je zijn.
 • Kwetsbaarheid is: hulp bieden én hulp vragen!
 • Heb grenzen: vraag en geef aan wat je nodig hebt.

Er moeten mensen zijn

Er moeten mensen zijn die zonnen aansteken
Voordat de wereld verregent
Mensen die zomervliegers oplaten
Als ’t ijzig wintert
En die confetti strooien tussen de sneeuwvlokken
Die mensen moeten er zijn

Er moeten mensen zijn die aan de uitgang van ’t kerkhof ijsjes verkopen
En op de puinhopen mondharmonica spelen
Er moeten mensen zijn die op een stoel gaan staan
Om sterren op te hangen in de mist
Die lente maken van gevallen bladeren
En van gevallen schaduw licht

Er moeten mensen zijn die ons verwarmen
En die in een wolkeloze hemel
Toch in de wolken zijn
Zo hoog
Ze springen touwtje langs de regenboog
Als iemand heeft gezegd:
Kom maar in m’n armen

Bij dat soort mensen wil ik horen:
Die op het tuinfeest in de regen dansen
Ook als de muzikanten al naar huis zijn gegaan

Er moeten mensen zijn die op het grijze asfalt
In grote witte letters ‘liefde’ verven
Mensen die namen kerven in een boom vol rijpe vruchten
Omdat er zoveel anderen zijn die voor de vlinders vluchten
En stenen gooien naar ’t lenteblauw
Omdat ze bang zijn voor de bloemen
En bang zijn voor ik hou van jou

Ja, er moeten mensen zijn met tranen als zilveren kralen
Die stralen in het donker
En de morgen groeten
Als het daglicht binnenkomt op kousenvoeten

Weet je, er moeten mensen zijn die bellen blazen
En weten van geen tijd
Die zich kinderlijk verbazen
Over iets wat barst van mooiigheid

Ze roepen van de daken dat er liefde is en wonder
Als al die anderen schreeuwen: alles heeft geen zin
Dan blijven zij roepen: nee, de wereld gaat niet onder
En zij zien in ieder einde weer een nieuw begin

Zij zijn een beetje clown
Eerst het hart en dan het verstand
En ze schrijven met hun paraplu ‘i love you’ in het zand
Omdat ze zo gigantisch in het leven opgaan
En vallen en vallen en vallen en opstaan

Bij dat soort mensen wil ik horen:
Die op het tuinfeest in de regen blijven dansen
Ook als de muzikanten al naar huis zijn gegaan
De muziek gaat door
De muziek
Gaat
Door

– Toon Hermans

De kracht van imperfectie uit zich via moed

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid betekent dat je moedig bent. Er is geen moed zonder kwetsbaarheid. Wees dus moedig en ga voor onzekerheid, risico en emotionele blootstelling. Neem risico, wees kwetsbaar en ben bereid het onbekende te betreden en ontdekken.

Al onze dromen kunnen uitkomen, als we de moed hebben om ze na te jagen.
– Walt Disney

Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet. Omdat wij niet durven zijn de dingen moeilijk.
– Seneca

Moed is een liefdesaffaire met het onbekende.
– Osho

Moed start met opdagen en onszelf gezien laten worden.
– Brene Brown

Je hebt die moed nodig, want kwetsbaarheid is niet comfortabel. De seconde dat het comfortabel wordt, is het niet meer kwetsbaar.

Wees zo moedig om eerst te gaan. Toon bijvoorbeeld als eerste je affectie en liefde. Neem liever een stap te veel dan te weinig.

Moed is niet de afwezigheid van angst, maar de realisatie dat er iets belangrijkers is. En voor die belangrijkere dingen is moed nodig.

De deuren zullen geopend worden voor degenen die dapper genoeg zijn om te kloppen.
– Tony A. Gaskins Jr.

Moed is de prijs die het leven vraagt voor het verlenen van vrede.
– Amelia Earhart

Als ik niet kan winnen, laat ik dan dapper zijn in mijn poging.
– Motto van de paralympische spelen

Succes is het kind van moed.
– Benjamin Disraeli

Geluk is in het voordeel van de dapperen.
– Vergilius

Moed zal ons uit de modder halen.
– Keorapetse Kgositsile

Verklaar zelfvertrouwen per direct irrelevant: het doet er niet toe of ik zelfvertrouwen heb, ik doe het lekker toch. Echte moed is de bereidheid om bang te zijn – en het dan tóch te doen. De trots die je dan voelt, leidt tot een veel dieper zelfvertrouwen dan je ooit op een andere manier krijgt.
– 365 dagen succesvol

Het grootste risico is dat je geen enkel risico durft te nemen.
– Mark Zuckerberg

Kwetsbaarheid is de manier om moed te meten.
– Brene Brown

Lees nu ook dit prachtig stuk van Jeff Foster:

‘Moed is de bereidheid om het niet te weten, om de waarheid te spreken, om jouw pad te bewandelen, om bereid te zijn afwijzing te confronteren, om te blijven gaan, ondanks de stem in je hoofd en de oordelen van anderen. En er zijn geen garanties dat je het zal bereiken. Er zijn geen beloftes, alleen de spanning en het vooruitzicht om volledig vrij te zijn, niet langer verlamd maar volledig levend. En de geur van liefde die je overal ruikt, en de warme tranen die langs je wangen rollen. En deze prachtige kwetsbaarheid maakt je volledig onbreekbaar.'
– Jeff Foster, uit ‘De vrije val in het leven'

Dus misschien ben jij voortaan degene die een toenadering durft te doen naar een ander toe – vol moed – in plaats van te wachten totdat de ander een toenadering doet.

“Mag ik op de foto met jou.” “Nee. Ik wil op de foto met jou.”

Kwetsbaarheid betekent om hulp durven vragen: laat je onafhankelijkheid los

Laat je onafhankelijkheid los. Vraag dus om hulp. Zelfs Robinson Crusoe had Friday, Superman had Lois, Barack had Michelle en Batman had Robin. Vraag jezelf: wanneer besloot je zo onafhankelijk te worden? Waar ben je zo bang voor? Wie heeft je ooit pijn gedaan? Wie heeft je teleurgesteld? Waar verdedig je je tegen?

Hierna lezen:  Affectie & Genegenheid Tonen: 16 Tips [+Voorbeelden] Zo Uit Je Liefde

Beantwoord deze vragen niet zelf, want dat is weer onafhankelijk, maar vraag om hulp! Stel je eens voor dat misschien heel het universum er is om je te ondersteunen. Laat je cynisme vallen. Het is een oude wond. Open jezelf voor het leven. Laat mensen binnen. Dit is ware kracht.

Echter, niet iedereen verdient jouw kwetsbaarheid

Enige terughoudendheid is zeker op zijn plaats: hou het wel binnen de grenzen. Zorg niet voor 'too much information-situaties'. En al helemaal niet met iemand die je pas kent of waar je geen connectie mee hebt. Praat over schaamte met iemand die het recht heeft verdiend om ons verhaal te horen. Is het delen wederkerig? is er vertrouwen?

Omgekeerd geldt hetzelfde: het zou je niks moeten schelen wat anderen van je vinden, behalve de mensen die ertoe doen. Dit zijn mensen die van je houden, niet ondanks je imperfecties, maar vanwege ze! Mensen die je oprapen als je kopje onder gaat in de arena, en bevestigen dat de val pijnlijk en klote was. Dan herinneren ze je eraan dat je dapper bent, en ze zullen er de volgende keer weer zijn om het modder van je af te vegen. Dan kun je bij veel kritiek van de verkeerde mensen zeggen: Ja dat doet pijn, maar hij staat niet op mijn lijst.

Bovendien moet je goed onderscheiden naar wiens kritiek je wel en niet luistert: als je niet in de arena staat, ben ik niet geïnteresseerd in jouw mening / kritiek over mij. Er zijn miljoenen mensen in de wereld met goedkope stoelen aan de zijlijn, die kritiek geven aan degenen in de arena. Daar moet je niks van aannemen. Het s vergif.

En vraag vervolgens feedback aan mensen in de arena. En aan mensen die van je houden vanwege jouw kwetsbaarheid – niet eens ondanks jouw kwetsbaarheid.

Hoe kan ik nog meer kwetsbaarheid tonen? Ontwikkel deze eigenschappen van kwetsbaarheid…

kwetsbaarheid brene brown

Meer tips en inzichten vind je hieronder, in de vorm van alle eigenschappen die kwetsbare mensen hebben. Brené Brown ontdekte in haar onderzoeken dat de mensen die de sterkste connecties hebben met andere mensen, de volgende dingen doen of hebben:

Eigenwaarde

 • Ze hebben een sterk gevoel van eigenwaarde: ‘Ik ben het waard!'
 • Geloof dat je het volgende waard bent: liefde, erbij horen en geluk.
 • Geloof: ik ben genoeg!

Moed

 • Moed (om imperfect te zijn). Durf!

Initiatief nemen

 • De bereidheid om de eerste te zijn die zegt ‘Ik houd van je.'
 • Iemand kan jou dan bedanken en zeggen: bedankt dat je zo dapper bent.

Van risico houden

 • De bereidheid om iets te doen wat je geen garanties geeft.
 • Stel jezelf open voor pijn en afwijzing.
 • Waarom veel mensen niet kwetsbaar willen zijn: het doet te veel pijn.
 • Dit zorgt echter juist voor liefde. Een volwassene kan van een andere volwassene houden, niet ondanks zijn kwetsbaarheden maar juist vanwege zijn kwetsbaarheden.
 • Niet op safe spelen dus. We repeteren negatieve scenario's in ons hoofd om kwetsbaarheid te slim af te zijn. Maar er is helemaal geen zekerheid.
 • We willen geen vreugde, geluk en liefde voelen omdat we bang zijn dat het ons te veel pijn doet als we het kwijtraken. Maar dan missen we juist veel dingen.
Hierna lezen:  Beste boeken over gelukkig worden [Top 10]

Loslaten

 • Niet willen controleren en voorspellen.
 • Laten gaan van ‘Cool zijn en altijd in controle zijn'
 • Laten gaan van uitputting als statussymbool, en cool zijn en in controle zijn.
 • Laten gaan van de behoefte aan zekerheid.
 • Kalmte in plaats van angst als levensstijl.

Acceptatie en compassie

 • Compassie (eerst vriendelijkheid naar zichzelf en daarna naar anderen).

Betrokkenheid, liefde en zorg voor anderen

 • Heb de bereidheid om betrokken te zijn.
 • Bereid zijn om kwetsbaar te zijn, door moed, compassie en connectie.
 • Wanneer je uit je comfortzone stapt, zal iedereen daar sterk van gaan profiteren! Je bent een schitterend, zelfbewust persoon met de capaciteiten voor zoveel goede dingen, en je zult je fantastisch voelen en anderen laten lachen, wanneer je uit je schulp kruipt.
 • Moedig ook anderen aan hun kwetsbaarheid te delen: ‘Hoe voel jij je? Waar komt dat door? Wat zou je dan het liefst willen?'
 • Laat intimiteit en commitment iets bekends en normaals voor je zijn.

Eerlijkheid en authenticiteit

 • Authenticiteit: laat jezelf zien! Laat jezelf volledig gezien worden. Laat gaan wat mensen van je denken. Om een connectie mogelijk te maken moeten we onszelf toestaan om gezien te worden. Echt gezien te worden. Dat doe je door authentiek te zijn.

Kwetsbaarheid als een noodzaak zien

 • Ze geloven dat hetgene wat ze kwetsbaar maakt, ze mooi maakt. Het is dus nodig om kwetsbaar te zijn.

Geen perfectionisme

 • Perfectionisme laten gaan.
 • Creativiteit.

Veerkracht

 • Veerkracht: laat machteloosheid los.
 • Iedere keer weer opstaan.

Een gevoel van geluk: leven met volle teugen

 • Dankbaarheid en geluk.
 • 100% genieten is vereist voor een heleboel kwetsbaarheid.

In overvloed geloven

 • Laten gaan van schaarste.

Intuïtie gebruiken

 • Durf te geloven. Intuïtie ontwikkelen en vertrouwen in het lot, in plaats van zekerheid.
 • Intuïtie, geloof en vertrouwen in het lot: laten gaan van de behoefte aan zekerheid.

Leven voor jezelf

 • Laten gaan van het jezelf vergelijken met anderen.
 • Authenticiteit: laten gaan wat mensen vinden.
 • Vraag niet wat de wereld nodig heeft. Vraag wat jou tot leven doet komen en ga dat doen, want wat de wereld nodig heeft is mensen die tot leven komen.
 • Vraag gerust om hulp. Voel je er niet te trots of minderwaardig voor. Open jezelf gerust aan een ander persoon.
 • Ontvang en leun. Ontvangen is iets moois. Je hoeft niet altijd te geven en anderen op jou te laten leunen.
 • Verbind jezelf met je gevoelens.

Niet aan je onzekerheden denken

 • Verlegenheid is inherent narcistisch, omdat het op een belachelijke overtuiging is gebaseerd dat iedereen aandacht voor jou heeft. Wat egoïstisch!
 • Twijfelen aan onszelf zorgt ervoor dat we onze geschenken en talenten niet aan anderen kunnen delen.
 • Wees niet in competitie met anderen, maar wees in hetzelfde team.
Hierna lezen:  Emotioneel Afstandelijke / Onbereikbare Partner: Uitleg & 8 Tips

Spelen

 • Play: Lach, zing, speel, lach en dans. Laat het idee dat je altijd beheersd en ‘normaal' moet zijn los.

Opdagen

 • Wees er. Dat is al genoeg. Jouw aanwezigheid is zelfs meer dan genoeg. Je hoeft daarbovenop geen rare capriolen uit te halen.

Niet oordelen

 • Het is niet goed of slecht, het is wat het is.

Geven zonder half en met twijfel te geven

 • Geef je bijvoorbeeld een knuffel? Dat is een kwetsbare daad, maar niet als je ondertussen aan jezelf denkt, twijfelt, bang bent en dus een soort halve knuffel geeft. Nee: ga alléén geven. Vol geven. Niet twijfelend. Zonder ego dus. Ga niet je ego Beschermen.
 • Focus op liefde geven, connectie maken en betrokken zijn… in plaats van “Wat vindt iedereen van me…”
 • Geef met eigenwaarde: wat me ook overkomt, ik ben oké.
 • Hiermee geef je iemand macht: om jou echt af te wijzen, om je echt pijn te doen. Je geeft dat mega cadeau. Dán gaan mensen je respecteren.

“Children have a lesson adults should learn, to not be ashamed of failing, but to get up and try again. Most of us adults are so afraid, so cautious, so ‘safe,' and therefore so shrinking and rigid and afraid that it is why so many humans fail. Most middle-aged adults have resigned themselves to failure.”

Malcolm X

De rol van zelfliefde bij kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Je hebt mensen die zich geliefd, lief te hebben voelen, liefhebben en ‘erbij horen' ervaren. En je hebt mensen die er moeite mee hebben. Er is maar één ding dat die twee soorten mensen onderscheidt: ze geloven simpelweg dat ze het waard zijn om liefde te ervaren, erbij te horen en vreugde te hebben.

Vreugde is het meest kwetsbaar van alle emoties. Wees niet bang dat iemand het van je afneemt.

Je kunt alleen zoveel van anderen houden als de mate dat je van jezelf kunt houden. Houd van jezelf. Dan kun je kwetsbaar zijn, en dan worden Je relaties veel dieper. Als jij het verhaal bezit, kun jij het einde bepalen. ‘Ik ben lief te hebben. Imperfect, maar lief te hebben.' Erbij horen gebeurt als we onze authentieke zelf aan de wereld laten zien. Het niveau van erbij horen kan dus nooit groter zijn dan ons niveau van zelfacceptatie.

De boeken van Brene Brown (Aanraders)

Hieronder vind je een lijst met de hoofduitgaves van Brene Brown. Al haar boeken staan vol met tips, casussen en inzichten over kwetsbaarheid. De Nederlandse en Engelse titels van Brene Brown verschillen altijd sterk van elkaar. De Nederlandse titels zijn in ieder geval: De kracht van kwetsbaarheid, De Moed van Imperfectie en Sterker dan Ooit. Ook haar nieuwste boek, Verlangen naar Verbinding (Braving the Wilderness) is een aanrader.

Hierna lezen:  Emotioneel Afstandelijke / Onbereikbare Partner: Uitleg & 8 Tips

Wat zijn andere manieren waarop ik kwetsbaarheid in de praktijk breng?

Er zijn veel manieren waarop je je kwetsbaarheid kunt manifesteren. Je kunt bijvoorbeeld je warmte aan andere mensen geven door ze complimenten te geven of rapport te maken. Ook flirten getuigt van kwetsbaarheid, vooral als je fouten durft te maken.

Inderdaad, vooral fouten maken. Want wie zei dat het makkelijk zou zijn? Het is niet gemakkelijk om in de arena te staan en onvoorwaardelijke liefde te geven en ontvangen. Er zal een ravage aangericht worden en geen deel van jou zal gespaard worden. Maar ik sterf nog liever dan aan de zijlijn blijven staan en die liefde niet kennen.

We hebben dit nooit gerepeteerd. We zijn een puinhoop.

We trillen en zweten. We stappen op elkaars tenen.

Soms spelen we vals. En vergeten we onze tekst.

Maar dit is tenminste wel echt. We zijn tenminste niet half levend.

Begraven onder het gewicht van een beeld. Waar we toch al niet in geloofden.

Ik zal deze onvolmaakte dans altijd verkiezen. Boven helemaal geen dans.

– Jeff Foster, ‘De Dans' uit ‘De vrije val in het leven'.

Ga jij in op de uitnodiging om kwetsbaar te zijn in je daden?

durf je kwetsbaar te zijn

De Uitnodiging Door Oriah Mountain Dreaming

(…) Ik wil weten waar je naar hunkert en of je ervan durft te dromen het verlangen van je hart te vervullen.

Ik wil weten of je het risico wilt lopen er als een dwaas uit te zien voor de liefde, voor je dromen, voor het avontuur van levend zijn.

Ik wil weten of je contact hebt gemaakt met de kern van je eigen verdriet. Of je bent geopend door de teleurstellingen van het leven of dat je er door verschrompeld bent. Ik wil weten of je pijn kunt verdragen; van mij en van jezelf, zonder haar te verbergen of te verdoezelen.

Ik wil weten of je vreugde kunt voelen, de mijne of die van jezelf. Of je wild kunt dansen met overgave, tot je vingertoppen van extase vervuld worden. Zonder te manen tot voorzichtigheid, tot realisme, of ons te herinneren aan de beperkingen van het menszijn.

Het interesseert me niet of het verhaal dat je vertelt waar is. Ik wil weten of je een ander kunt teleurstellen door trouw te blijven aan jezelf, of je verdenking van verraad kunt verdragen, zonder verraad te plegen aan je ziel.

(…)

Ik wil weten of je met falen kunt leven, het jouwe en het mijne, en toch nog aan de oever van een meer kunt staan, en JA kunt roepen naar het zilver van de volle maan.

Ik wil weten of je op kunt staan na een nacht van wanhoop en verdriet, moe en gekwetst tot op het bot en toch doet voor de kinderen wat er gedaan moet worden.

Het interesseert me niet wie je bent of waar je vandaan komt. Ik wil weten of je met mij midden in het vuur kunt staan en niet terug zult deinzen.

(…)

– Door Oriah © Mountain Dreaming, van het boek The Invitation, 1999

Laat ook vooral jouw ervaringen weten in de reacties. En bovenal: geniet volledig van ieder moment. Dit kunnen kleine dingen zijn. Wees dankbaar voor wat je hebt, en deel wat je voelt met anderen!

Hierna lezen:  Beste boeken over gelukkig worden [Top 10]