complimenten

103 Complimenten: Beste Voorbeelden 👍 [Lijst & Tips!]

In dit artikel vind je een uitgebreide lijst met mooie, bijzondere en de beste complimenten om te geven, bijvoorbeeld aan collega’s, vrienden, familie, vrouwen of mannen!

Goed dat je hier terecht bent gekomen. In dit artikel vind je voorbeelden van de beste complimenten. Ze communiceren vooral openheid en dankbaarheid. Daarnaast zijn complimenten het beste cadeau die je iemand kunt geven, omdat ze iemand zelfvertrouwen geven. Je maakt hierdoor gebruik van kwetsbaarheid via openheid, acceptatie en validatie. Deze vaardigheden leer je ook in een NLP Practitioner Opleiding.

We mogen elkaar dus gerust meer warmte geven en valideren, want we willen allemaal acceptatie en validatie. Laat mensen dus goed voelen over hun doelen en over de dingen die ze al bereikt hebben. Word hun grootste fan. Je communiceert daarmee acceptatie.

103 voorbeelden van de beste complimenten om te geven

 1. Ik ben oprecht blij dat je er bent vandaag.
 2. Ik wil je bedanken dat je er bent.
 3. Jij verdient:
  Jij verdient een pauze vandaag.
  Jij verdient het allerbeste.
  Jij verdient alle succes.
 4. Het leven is sterk, maar dat ben jij ook.
 5. Ik zal je nooit vergeten.
 6. Ga zo door! Ik wou dat ik eruit zag als jou, vriend.
 7. Ik wou dat ik zoals jou kon zijn later.
 8. Jij bent uniek.
 9. Iemand wil of gaat lesgeven. “Als jij docent was zou ik les van je willen nemen.”
 10. Ik vond het fijn dat je toen … deed
 11. Ik geloof in je en ik meen het.
 12. Jij doet ertoe. Jij bent belangrijk.
 13. Ik zou helemaal niks aan je veranderen.
 14. Je bent het waard.
 15. Je zorgt ervoor dat ik een beter mens wil worden.
 16. Je inspireert me.
 17. Je bent mijn held.
 18. Voor zover ik weet, wou ik dat ik jou was.
 19. Hartelijk bedankt voor je bijzondere bijdrage!
 20. Ik zie je waarde nu.
 21. Jij, als een intelligent persoon, zou met gemak kunnen begrijpen hoe {state} al in je zit.
 22. Ik waardeer jou.
 23. Als je iemand of iets nodig hebt ben ik er voor je.
 24. Wat ben je een inspirerend persoon. Je mag echt onwijs trots op jezelf zijn dat je op deze leeftijd al zo naar de wereld kijkt. Je bent heel wijs en neemt alles in je op. Vond t zó leuk, heel erg bedankt!
 25. Jij bent schitterend.
 26. Talent! Je hebt een gave!
 27. Bedankt voor je innemende spontaniteit.
 28. Jij bent het beste wat dit kantoor is overkomen.
 29. Jij bent het beste wat mij is overkomen.
 30. Jij hebt geen idee hoe fijn het is om met mensen te werken die slim en scherp zijn, echt om dingen geven, en helder denken.
 31. Hey, ik mag je en ik vind je gezelschap heel prettig. We zouden meer tijd met elkaar moeten besteden.
 32. Wat een prettig persoonlijkheid heb je.
 33. Als je bij iemand bent, ben je ook bij hem. Je geeft mensen altijd je onverdeelde aandacht, je oordeelt nooit over mensen.
 34. Ik voel me echt begrepen door jou.
 35. Om dit met jou te doen was het hoogtepunt van mijn week.
 36. Ik ben een beter persoon nu ik je ontmoet heb.
 37. Je hebt mijn leven veranderd.
 38. Door jou wil ik een beter persoon zijn.
 39. Jij bent de reden waarom ik constant lach (en andere mensen ook).
 40. Je bent een goed persoon.
 41. Je ziet eruit als een aardig persoon.
 42. Ik heb de naam Dave altijd mooi gevonden.
 43. Luister, jij bent een volmaakt persoon. Je bent een volmaakt persoon en ik waardeer je.
 44. Ik ben blij je ontmoet te hebben.
 45. Ik ben blij dat ik je ken.
 46. De wereld is een betere plek met jou erin.
 47. Je bent de enige persoon die ik ontmoet heb die me continu imponeert als ik met je praat.
 48. Je bent een fantastisch persoon. Dankjewel voor het feit dat jij jij bent.
 49. Je hebt de eigenschap dat je het beste uit andere mensen haalt.
 50. Je hebt een warme persoonlijkheid.
 51. Je bent een warm persoon.
 52. Je bent heel makkelijk en fijn om me te praten.
 53. Je hebt verborgen schatten in je.
 54. Je ziet er goed uit.
 55. Je lach maakt iedereens dag beter.
 56. Je bent een mooi, slim persoon. Mensen vinden je aardig.
 57. Ik ken je als aardig en netjes, een man met integriteit en schoonheid die alle beproevingen en moeilijkheden van het {beroep}-schap heeft overwonnen met grootsheid en eer, en door blijft gaan met {state} door alles heen, wat een admirabele man met je moeiteloze charme!
 58. Spectaculair, speciaal, glorieuze man, heel aardig, attent en lief.
 59. …is grappig, sexy, mooi, getalenteerd, onbegrijpelijk intelligent, warm, en altijd stralend.
 60. Je warmte, liefde en intelligentie.
 61. Elegant, schitterend, slim, warm.
 62. Russel Brand: ‘Dit doe ik omdat ik je ken als aardig en netjes, een man met integriteit en schoonheid die alle beproevingen en moeilijkheden van het (vul in)-schap heeft overwonnen met grootsheid en eer, en door blijf gaan met (bv grappig te zijn) door alles heen, wat een admirabele man!’
 63. Russel Brand tijdens een interview in een ander land: ‘Die vrouw Fifi Box, is een projectie van alles wat geweldig is aan Australië: ze is leuk, ze is frivool, ze is mooi, uitbundig, vol met leven, moedig, met een ‘ik kan het -spirit’, ze is niet te stoppen, ik ben dol op haar!
 64. Ik zie energy, ik zie een persoonlijkheid.
 65. Spectaculair, speciaal, glorieuze vrouw, en hij is heel aardig en lief.
 66. Onbegrijpelijke intelligentie.
 67. Je warmte, liefde en intelligentie.
 68. Enthousiast, liefde, energy, mensen om je heen beziel je met je moeiteloze charisma.
 69. Warm, en altijd stralend.
 70. Beeldschoon, modieus, stijlvol.
 71. Aanstekelijk hoe warm en stralend.
 72. Je bent echt geboren om zo’n modeshowprogramma te maken op TV.
 73. Wees alsjeblieft niet te hard voor jezelf. Ik zou naar je toe willen gaan, op de bank met je willen zitten, pizza eten en je favoriete film kijken als ik zou kunnen. Maar ik kan niet. Dus jij moet aardig tegen jezelf zijn omdat ik nou eenmaal verhinderd ben, oké? Beloofd?
 74. Hey jij! Ja, jij! Kom hier.
  Ik weet dat je het moeilijk gehad hebt. Ik zie je. Je bent een fantastisch persoon. Ondanks je moeilijkheden heb je de moed gevonden om er stevig te staan en een rolmodel te zijn. Misschien gaat het wel eens fout, maar je doet steeds weer je best en dat is te zien, vriend! Er zouden meer mensen moeten zijn die zoveel respect waardig zijn als jij. We hebben meerderen zoals jij nodig in deze wereld maar dat kunnen we niet want jij bent uniek op de best mogelijke manier. Dankjewel dat je deze persoon bent. Zet nu een lach op en hou je kin omhoog want je verdient het.
 75. Lieve Stefan, volgens mij ben jij helemaal jezelf!
 76. Je kunt echt luisteren.
 77. Fijn dat je er bent, mooi mens!
 78. Ik wou dat ik net zo goed als jou kon …
 79. Conan O’Brian: ‘Of ik aan fitness doe? Ik wil op jou proberen te lijken. Ik zou nu meteen mijn lichaam met jou willen ruilen.’
 80. Je krijgt het voor elkaar dat wanneer je met mij praat mijn dag weer helemaal goed wordt.
 81. Rood. Het is jouw kleur! Het staat je goed!
 82. Je ruikt lekker.
 83. Is iedereen in {land} zo {compliment}?
 84. Ik zal mensen aanmoedigen om hun niet-lelijke kinderen naar jou te vernoemen.
 85. Russel Brand: ‘Ik heb naar je show gekeken en ik geniet er echt van. Leuk om hier te zijn, ik ben met plezier hiernaartoe gekomen. Dit is de vervulling van een van mijn vele jeugddromen. Niks kan deze ervaring evenaren, ik voel me vereerd om hier te zitten naast jullie.’
 86. Ik wou dat ik er ook zo goed uitzag in mijn kleren.
 87. Ik mag jou wel.
 88. Klasse!
 89. Ik wou dat ik dat net zo goed als jou kon doen.
 90. Je kunt het.
 91. Nadat iemand iets goeds heeft gedaan: “Hoe ben jij daarin geslaagd, terwijl alle andere mensen daarin falen?”
 92. Je bent awesome.
 93. Love your vibe.
 94. Jij, mijn vriend, straalt helemaal. Warm.
 95. Ik ben zo blij dat je dat met mij wilde delen, iets waar je gepassioneerd over bent. Bedankt voor dat cadeautje.
 96. ‘Ha, ik denk dat je een katten/hondenmens bent!’ Ze zullen vragen: ‘Waarom?’ of ‘Hoe wist je dat?’ En dat is je kans om een compliment te maken: ‘Oh, je ziet er gewoon zo warm/vriendelijk/sociaal/relaxed uit dat ik dacht dat je van honden/katten houdt.’
 97. Kid president: ‘Jij bent uniek. Jij bent jij. Er is geen ander persoon als jij in de wereld. Je zou goed na moeten denken over wat dat betekent. Er is geen ander persoon op de wereld als jij. Het betekent dat je je goed kunt voelen over jezelf, én dat anderen zich goed kunnen voelen omdat ze jou kennen.
 98. Zuinig zijn op {naam}, we hebben maar 1 {naam}.
 99. Van binnen ben je zelfs nog mooier dan dat je dat van buiten bent.
 100. Je bent een geweldige luisteraar!
 101. Serieus?! Het lijkt wel of je gefotoshopt bent! (Uit: Crazy Stupid Love, 2011)
 102. ‘Weet je wat mis is met jou?’ ‘Wat?’ ‘Niks!’ (Uit: Charade, 1963)
 103. (Bedenk er zelf eentje en laat hem weten in de reacties onderaan!)

Hoe kan ik dan het beste complimenten geven? Hieronder staan nog 8 tips!

hand-medium

Geef vooral complimenten om rapport op te bouwen en om warmte te geven aan de ander. Een extra voordeel is dat je op deze manier eerst kunt ervaren wat de ander ervaart, want je stapt in zijn wereldmodel, en daardoor doe je ook allerlei prachtige inzichten op. Daar kun je de andere persoon ook heel dankbaar voor zijn. Via sociaal medium Reddit onderzochten we al eerder welke soort complimenten het best ontvangen werden. De deelnemers aan de poll gaven zelf ook schitterende voorbeelden van de beste complimenten die ze ontvangen hebben. Hieronder staan de tips die de gebruikers gaven, waarmee je aan de slag kunt gaan met complimenten geven.

Tip 1 – Begin met samenvatten (kwalificatie)

Vat samen wat je hebt gehoord. Deze stap dient ook meteen als kwalificatie. Het compliment heeft veel meer impact als je eerst nog eens een reden geeft waarom je het compliment geeft. Hiermee zeg je dus dat je niet zomaar zonder reden met complimenten strooit, waardoor je compliment waardevoller wordt voor de cliënt.

Heb ik het goed begrijpen dat je A en B hebt gedaan?

Denk er ook aan dat je tijdens het samenvatten niet gaat parafraseren! Dat werkt sterk rapport-brekend omdat je andere woorden gebruikt dan de woorden van de cliënt. Je creëert daarmee een grote mismatch. Wees eerder een echo en gebruik de exacte woorden van de cliënt.

Tip 2 – Laat het compliment in ‘het nu’ ontstaan

Nu je een reden hebt gegeven waarom je een compliment zou kunnen geven kan je een oprechte en krachtige compliment laten ontstaan. Dit zal in het moment ontstaan doordat je in de vorige stap met je complete aandacht bij de cliënt was om te luisteren. Begin met een compliment over de omgevingsfactoren en werk je weg omhoog richting identiteit.

Ik kan zien dat jij een doorzetter bent.

Tip 3 – Geef geen ‘kaal’ compliment

Wanneer je een ‘kaal’ compliment geeft is er een kans dat de ander zich ongemakkelijk voelt door de stilte die erna komt. Zet er dus nog een vraag of statement achter.

Vraag toevoegen:

 • ‘Toffe ring/ketting/tattoo/riem/oorbel/horloge. Wat is het verhaal erachter?’ Vraag dus niet waar ze het vandaan hebben. Vraag altijd om verhalen, niet om feiten.
 • ‘Wat een geweldig buffet! Welke is je favoriete gerecht?’ Om een mening vragen is namelijk ook een beter alternatief voor feiten.
 • ‘Schitterend kostuum. Wat is je favoriete science fiction film?’

Statement toevoegen:

 • Ik vind je {shirt} leuk. Hij is cool.
 • Je hebt een geweldig figuur. Je hebt vast een onverslaanbaar dieet en trainingsroutine.
 • Ik vind je kunst mooi. Je bent duidelijk een creatief persoon.

Tip 4 – Grijp alle kansen aan om een compliment te geven

 • Geef waar mogelijk altijd een compliment.
 • Feliciteer iedereen altijd met al hun prestaties. Wees hun fan. ‘Gefeliciteerd, je zal wel trots zijn.’
 • Zoek dingen waar je je waardering voor kunt uitspreken. Bedank bijvoorbeeld iedere gastheer die je tegenkomt.
 • Bedank mensen overal waar dat mogelijk is. Zo is er een Amerikaanse nieuwslezer die aan het einde van iedere nieuwsreportage altijd zijn editor noemt om zijn werk ook te eren. Neem dit als voorbeeld om bijvoorbeeld de koks achter de schermen te bedanken, wanneer je op een evenement bent.

Tip 5 – Voeg de naam van de persoon eraan toe

Zwak: ‘Goedemorgen.’

Sterk: ‘Goedemorgen, Bas (met een lach).’

Tip 6 – Complimenteer op hogere logische niveaus

 • Zwak: ‘Doe het.’
 • Sterk: ‘Ik geloof in je kunnen, en ik weet dat je dit waar maakt. Ik reken op je.’
  Deze taak heeft te veel verantwoordelijkheid om zomaar aan iedereen toe te vertrouwen, dus vertrouw ik jou ermee.
  Het ziet eruit alsof je er heel veel werk in hebt gestoken.

Tip 7 – Beschrijf het effect dat het op jou heeft

 • Zwak: ‘Je bent een geweldige schrijver.’
 • Sterk: ‘Je boeken inspireerden me. Ik ben weer gaan beginnen met sporten door wat je schreef.’

Tip 8 – Na het geven van het compliment

 • Nadat ze je bedankt hebben: ‘You’re welcome’.
 • Maak het exclusief: ‘Koester het, ik geef niet vaak complimenten.’

Complimenten geven

Complimenten geven als coachingstool, is dat handig?

Veel coaches en counselors houden zich strict aan hun rol als waarnemende ‘spiegel’ en tonen geen enkele vorm van bemoediging in de vorm van complimenten. Natuurlijk is het een belangrijk onderdeel van coaching dat je zoveel mogelijk waarneembare en bruikbare informatie teruggeeft aan de cliënt, maar mag de coach daar niet soms een compliment aan toevoegen? Ik denk dat dat prima kan.

Van complimenten krijg je een speciaal gevoel. Ze kunnen een grote bron zijn voor de client want hij kan terugdenken aan jouw compliment op momenten dat hij aan zijn doelen aan het werken is. Ook worden complimenten, net als bij affirmaties, rechtstreeks in het onbewuste van de cliënt geïnstalleerd waardoor hij er ook profijt van heeft op momenten waarop hij er niet bewust aan terugdenkt. Complimenten in een coachingssessie kunnen zelfs een extra sterk effect hebben als je het combineert met je rol als waarnemende coach. Je blijft teruggeven wat je bijvoorbeeld waarneemt aan de houding, stem en woorden van de cliënt. Ook blijf je steeds nagaan of je nog altijd goed begrepen hebt wat de cliënt heeft gezegd.

Complimenten ontvangen is trouwens ook een kunst…

De kunst van het ontvangen van complimenten

Complimenten ontvangen, dat is altijd fijn. Hoe doe je dat stijlvol? We hebben het op het sociale medium Reddit onderzocht. Zie hieronder de vier tips. Eerder gingen we ook al in op het geven van complimenten.

complimenten

1. Gewoon dankjewel zeggen

 • Een driejarig kind bij Ellen: ‘Thank you I love you so much!’
 • ‘Bedankt… Broeder.’

2. Maak van je dankje een compliment

 • Bedankt! Jij ziet er ook uitstekend uit.
 • Een beter compliment kun je niet geven.
 • Ik kan het heel erg waarderen dat je dat zegt.
 • Je krijgt maar 1 kans om een nieuw kapsel op te merken (Jij greep hem.)
 • Zonder Sander’s hulp kon dit nooit gebeuren.
 • Dat betekent echt veel voor me.
 • Ik vind het zo aardig van je dat je dat opmerkte.
 • Ik waardeer echt dat je dat opmerkte. Niemand heeft dat ooit gedaan.
 • Ik voelde me wat ongemotiveerd en dit is precies de aanmoediging die ik nodig had om door te gaan.
 • Dat is lief van je dat je dat zegt.
 • Bedankt, dat is een heel aardig compliment.
 • Je hebt net mijn dag helemaal stralend gemaakt.
 • Je endorsement is vleiend en het betekent veel voor me.

3. Overdreven arrogant bedanken

Je kunt als een totale lul omgaan met complimenten die je ontvangt, waardoor het juist heel grappig en leuk wordt:

 • Ik geef het publiek wat het wil.
 • Ik hoopte al dat je dat zal zeggen.
 • Moet de fans tevreden houden.
 • They call me sunshine.
 • Als het compliment over je uiterlijk gaat: ‘Past goed bij mijn persoonlijkheid.’
 • Ik reageer goed op vleierij, dankjewel.

4. Overdreven terugkaatsen:

Jij bent grappig.
– Nee jij bent grappig
– Nee jij bent grappig

Een heldere video over complimenten

Bekijk deze video van Marielle Tromp:

Op 1 maart is het complimenten-dag. Deel deze pagina en maak iedereen blij!

Wat is een voorbeeld van het beste compliment dat jij hebt gekregen, waardoor je je heel warm ging voelen? Wat voor soort complimenten geven jou een goed gevoel? En hoe reageer jij wanneer je een compliment ontvangt? Laat het weten in de reacties!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

 

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!

 • Anoniem
  Beantwoorden

  Hartstikke gaaf, had ze op complimentendag gebruikt. Volgend jaar weer!