Klankschalen zijn een welkom spiritueel hulpmiddel dankzij hun ontspannende trillingen. Welke klankschaal past bij mij en is het beste om te kopen? Je zult versteld staan wat dit voor je lichaam en geest kan betekenen. In dit artikel vertellen we je niet alleen over de ins en outs van klankschalen, we vertellen je ook waar je zelf op moet letten als je er één aanschaft. Lees verder en ontdek de beste klankschaal om te kiezen en kopen…

Verschillende soorten klankschalen

Alle klankschalen zijn – de naam zegt het al – gemaakt in de vorm van een schaal en bestaan uit verschillende metalen, maar toch zitten er nog grote verschillen tussen klankschalen. Hoe weet je dan precies welk instrument je moet kiezen? Hieronder leggen we precies uit welke keuzes je hebt bij het aanschaffen van een klankschaal.

Klankschalen worden veelvuldig gebruikt bij meditatie en ontspanningssessies en zijn populair onder spirituele mensen. Lees hier alles wat je wilt weten voordat je een klankschaal aanschaft.

Klankschalen met een dikke wand

Het is eigenlijk heel simpel: hoe dikker de wand van de schaal, hoe langer je de toon hoort. Hierdoor hebben ze een erg heldere klank, wat zorgt voor een kwalitatief goed geluid.

Klankschalen met een dunne wand

Andersom is het natuurlijk ook zo: hoe dunner de wand, hoe korter het geluid aanhoudt. Hierdoor zijn de klanken lager dan bij een schaal met dikke wanden. Het voordeel van een klankschaal met dunne wand? Ze zijn vaak een stuk goedkoper dan schalen met dikke wanden, waardoor deze zeer geschikt zijn om te oefenen.

Klankschalen met een mantra erop

Voor een extra speciaal en spiritueel instrument kun je gaan voor een klankschaal met mantra. Een mantra is een combinatie tussen een spreuk en gebed, en heeft binnen de spirituele wereld een magisch effect. Als je een klankschaal met een mantra koopt ziet de schaal er nog net wat mooier uit dan normaal, en heeft de schaal een nog diepere betekenis. Klankschalen met mantra koop je bijvoorbeeld bij Spiru of Bol.com.

Welke klankschaal past bij mij?

Dat hangt af van de activiteit waarvoor je het wilt gebruiken. Een klankschaal met korte tonen is geschikt als wekker voor meditatie-sessies en een klankschaal met lange, lage tonen is geschikt voor een klankbad / ontspanningssessie.

Over het algemeen geldt: hoe groter de schaal, hoe lager het geluid.

En hoe groot moet de schaal zijn? Je kiest een kleine schaal als je hem naar verschillende plekken mee moet nemen. Een grote schaal blijft op één locatie omdat het erg zwaar is om steeds mee te nemen.

Verder zijn er nog een aantal variabelen. Zo bevatten sommige klankschalen een mantra als decoratie. En de dikte van de wand? Hoe dikker de wand, hoe langer de klank aanhoudt.

Alleen een schaal nodig? Een slaginstrument (klopper) is natuurlijk onmisbaar

Om gebruik te kunnen maken van een klankschaal heb je ook een klopper nodig. Deze wordt meestal als set aangeboden bij een klankschaal, maar heel af en toe krijg je er geen exemplaar bij. Dan is het zaak een losse klopper te bestellen, die je ook op Bol.com of Spiru koopt.

Waar een kussentje optioneel is, heb je toch echt een slaginstrument nodig om geluid te maken. Sommige klankschalen komen in een set met de klopper erbij.

Als je meer geluid fijner vindt, kies dan niet voor een rubberen maar een vilten bol van de klopper.

Onze zoektocht naar de ideale klankschaal

Nog niet zo heel lang geleden kwam één van onze redactieleden voor het eerst met een klankschaal in aanraking. Zij was meteen verkocht en bracht hem mee naar werk. Daar stelde ze hem tentoon en maakte er verschillende fraaie geluiden op. Wij waren ook onder de indruk. Op zijn minst was het een “heel leuk ding”. Later ontdekten we dat klankschalen ook mediterend kunnen werken. Dat piekte ons interesse, dus zijn we ons gaan verdiepen.

Waarom wij klankschalen zijn gaan reviewen

We kwamen bij toeval met klankschalen in aanraking. Soms is het zo dat je iets tegenkomt en meteen verkocht bent. Zo was het voor veel van ons met klankschalen. Deze zijn nu eenmaal erg bijzonder. Het reviewen van klankschalen gaat ons intussen vrij goed af. We vinden het leuk er verschillende uit te testen en nemen ze ook mee naar werk. Allereerst zijn ze prettig om naar te kijken. Daarnaast kun je er gevarieerde en verrassende geluiden mee produceren.

Een kritische houding past bij klankschalen

Als er ergens vraag naar is, dan volgt binnen de kortste keren ook een groot aanbod. Dat is met klankschalen niet anders. Helaas zijn niet alle klankschalen van even hoog niveau. De eerste schalen die we tegenkwamen waren authentiek, maar vandaag de dag zijn er ook heel wat goedkope alternatieven (kopieën) op de markt. Deze hebben wel de vorm van een originele klankschaal, maar produceren niet dezelfde diepe, resonerende en gevarieerde klanken.

Klankschalen en scepsis

Er bestaat wel enige scepsis over klankschalen. Dat klankschalen mooie geluiden voort kunnen brengen (mits je er één van kwaliteit aanschaft) staat buiten kijf, maar of het ook mediterend en zelfs helend kan werken, wordt nogal eens betwijfeld. Aan de ene kant is dat wel begrijpelijk: als je er niet voor openstaat, heeft een klankschaal je ook weinig te bieden. Wie er wel voor openstaat, zal merken dat er een bijzondere wereld aan klank en meditatie opengaat.

Beloften van klankschaal producenten

Klankschaal producenten zullen je graag beloven dat hun klankschaal de fraaiste geluiden produceert en dat je er helemaal mee tot rust kunt komen. Dat kan zeker het geval zijn, maar hiervoor zijn wel twee voorwaarden: allereerst moet de klankschaal van kwaliteit zijn en daarnaast moet je openstaan voor het geluid en meditatie. Of je de schaal prettig vindt, is voor een groot gedeelte ook een kwestie van smaak. Klankschaal de goedkoopste? Vergelijk eerst goed.

Hoe maak je geluid?

Kloppen of aanstrijken. Kloppen is eenvoudig: je slaat tegen de klankschaal. Strijken betekent dat je langs de buitenrand van de schaal strijkt totdat er een aanhoudende toon begint te ontstaan. Dit wordt ook wel het ‘zingen' van de schaal genoemd. In het engels: Singing Bowls.

Een klankschaal beoordeeld op deze criteria

Even zonder poespas. Wij beoordelen een klankschaal als volgt:

  • We kijken naar de prijs van de schaal
  • We kijken naar de reputatie van het merk
  • We kijken of er positieve (of juist negatieve) reviews over de klankschaal bekend zijn
  • We beoordelen de kracht van het ontwerp
  • Nog belangrijker is het geluid dat de klankschaal produceert
  • We kijken of de producent garantie aanbiedt op de klankschaal.

Klankschalen: onze onderzoeksdata

Deze review is geschreven aan de hand van onze eigen onderzoeksdata uit de praktijk. Dat houdt in dat we eerst uitgebreid onderzoek gedaan hebben naar klankschalen voor we erover zijn gaan schrijven. Als redactie vinden we het belangrijk elk product uitgebreid te onderzoeken en van alle kanten te belichten. Vandaar dat we ook nooit úitsluitend positief zijn.

Kleine klankschalen kopen bij Bol: dit zijn de beste

Bol.com heeft een aantal mooie klankschalen. Zie bijvoorbeeld onderstaande exemplaren die wij erg goed vonden:

Klankschaal Nada Yoga - 11cm - 300-400gr

Klankschaal Nada Yoga – 11cm – 300…€ 42,99

ProYoga - Klankschaal Nada Yoga - Klankschalen - 10.5 cm - 250-300 g

ProYoga – Klankschaal Nada Yoga – …€ 36,65

Klankschaal stick zwart suède - 17x2.8 cm - 100 g - S

Klankschaal stick zwart suède – 17…

Klankschaal set 7 Chakras 12cm

Klankschaal set 7 Chakras 12cm€ 11,95

Kleine & grote klankschalen kopen bij Spiru

Deze online winkel is erg geliefd – zelfs nog meer dan de wereldwinkel. Bij Spiru vind je naast klankschalen ook bijbehorende kloppers, aanstrijkstokken, kussens en onderzetters voor de klankschaal, tingsha's, windorgerls, gongs, bellen, klankstaven en stemvorken.

➡️Klik hier om ze bij Spiru te bekijken.

Klankschaal 50 cm

Grote klankschalen van 50 cm zijn erg kostbaar. Je kunt ze in ieder geval hier bij Spiru krijgen. Ook Bol.com verkoopt klankschalen die iets kleiner zijn dan 50 cm. Deze vonden wij erg goed:

Klankschalen tweedehands te koop

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen een tweedehands klankschaal te kopen. Dit is een goede optie als je een klein budget hebt of nog niet zeker weet of je de klankschaal veel gaat gebruiken. Voor een kleine prijs kun je het zo toch proberen.

Kijk voor het kopen van tweedehands klankschalen bijvoorbeeld op Marktplaats of meld je aan bij een spirituele Facebook-groep, waar ook regelmatig klankschalen worden aangeboden. Dus: zoek je tweedehands klankschalen, dan is het een uitstekend idee om bij Marktplaats een kijkje te nemen.

Second opinion: de beste klankschalen volgens MuziekGuru

Internetplatform MuziekGuru heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de kwaliteit van klankschalen. Hieronder bespreken we de drie klankschalen die als beste uit de test zijn gekomen:

  • De Regamarquable Tongue Drum Klankschaal (handpan) komt inclusief handboek voor begeleiding. Je kunt liefst acht verschillende tonen produceren. Deze worden in het handboek uitgebreid uitgelegd. Muzikale kennis vooraf is niet vereist. Speel met handen, drumsticks of vingercovers. Ideaal voor therapie, meditatie en yoga. Hij is lichtgewicht en gemaakt van gehard zwart staal, inclusief fraaie laklaag in meerdere kleuren.
  • De Klankschaal set met aanstrijkhout (250-300 gram) van Slaaploos.nl krijgt zeer goede reviews. Hij is lichtgewicht, klein, ligt comfortabel in de hand en is bijzonder gebruiksvriendelijk. Hij heeft het design van een fraaie Tibetaanse klankschaal en kan ook gerust als decoratie dienst doen. De klankschaal produceert bijzonder mooi geluid.
  • De Rytmz Lotus Drom met 11 tongen is geschikt voor klanktherapie en meditatie. Je krijgt er verschillende accessoires bij, zoals een gewatteerde opbergtas voor veilig transport. Ook krijg je drumsticks en vingercovers erbij. De handleiding staat vol praktische liedjes. Op de verschillende tongen van de klankschaal zijn nummers aangebracht.

Jouw klankschaal vervolgstap

Als je dit artikel gelezen hebt, ben je vast en zeker warm geworden voor de mogelijkheden van een klankschaal. De grote voordelen van klankschalen is dat ze niet duur zijn, dat je er geen muzikale kennis voor nodig hebt, dat ze prachtige noten produceren, dat je ze voor meditatie kunt gebruiken en dat ze ook perfect dienstdoen als fraai accessoire. Kortom: je kunt je gelijk bijna niet op. Veel plezier met het kiezen van jouw ideale klankschaal. Op jouw geluk!