Wat zijn de beste meditatiekussens om te kopen? Wij vertellen je hier waar je op moet letten en wat de beste en fijnste kussens zijn voor meditatie. Wist je dat je heel wat verschillende kanten op kunt met meditatiekussens? Deze kussens kunnen je echt helpen te ontspannen. Je zult merken dat er een meditatiekussen is voor iedereen. Lees verder voor onze aanraders…

Een meditatiekussen kopen: alle info & onze beste aanraders

Laten we punt voor punt kijken naar wat de beste meditatiekussens zijn om te kopen.

Wat is een meditatiekussen?

Een meditatiekussen is een kussen dat je gebruikt om te mediteren. Ook bij het beoefenen van yoga wordt een meditatiekussen veel gebruik. Een meditatiekussen zorgt voor comfort en ontspanning, zodat je je volledig op het mediteren of de yogaoefening kunt concentreren.

Onze zoektocht naar de allerbeste meditatiekussens

Waarom wij meditatiekussens zijn gaan onderzoeken en reviewen? Omdat wij ons bezig gingen houden met mediteren. Meditatie is nog niet zo heel lang populair in Nederland en de rest van de westerse wereld. Oosterse wijsheden hebben ons altijd getrokken. Vandaar dat verschillende redactieleden zich in yoga en meditatie zijn gaan verdiepen. Zij hebben hier ook attributen voor aangeschaft, zoals het meditatiekussen. Des te meer reden erover te schrijven.

Waarom wij meditatiekussens zijn gaan reviewen

Zoals gezegd, onze redactie staat open voor nieuwe indrukken. Dat houdt in dat we ons graag verdiepen in zaken als meditatie en yoga. Het meditatiekussen is voor ons dan ook geen mysterie meer. Verschillende redactieleden hebben ze uitgetest. Dat niet zomaar voor een oefeningetje of twee, maar voor een periode van weken, maanden. Inmiddels hebben we meer dan genoeg praktijkervaring om over meditatiekussen te schrijven. Lees hier onze inzichten.

Jouw meditatiekussen uitkiezen: onze aanraders

Het is belangrijk een meditatiekussen te kiezen dat qua vorm en andere uiterlijke kenmerken bij je past. Je kunt kiezen voor effen kussens, in vrolijke kleuren, of in grijs, wit of zwart. Er zijn ook kussens met een opdruk, of waarin bepaalde patronen zijn geborduurd: deze zijn vaak wat duurder. Wat belangrijk is, is dat het kussen comfortabel zit en dat de stof lang meegaat.

Kussen 1: Yogi & Yogini Rond, Katoen en Blauw

>> Bekijk op Spiru.nl

Dit ronde meditatiekussen is gemaakt van katoen en heeft een goudkleurige lotsopdruk. Het kussen heeft een rits aan de onderzijde en is opgevuld met boekweitdoppen, of te wel: met boekweitkaf. In het boeddhisme en hindoeïsme wordt de lotus beschouwd als een heilige bloem. Ze staat symbool voor puurheid, reinheid, zuiverheid, innerlijke groei en schoonheid.

Dit kussen helpt jou je pad naar verlichting te vinden. Of dat nu verlichting op grote schaal is, of verlichting van een kwaal als stress: het maakt niet uit. Je hebt niets te verliezen en een hoop te winnen. Het Yogi & Yogini is navulbaar, is 33 centimeter in de breedte en 17 in de hoogte.

kussen 2: Yogi & Yogini Halve maan hennepkussen

>> Bekijk op Spiru.nl

De afmetingen van dit kussen zijn 33 bij 13 centimeter. Ook heeft het halvemaan kussen een handgreep van 5 centimeter in de breedte. Het buitenkussen is gemaakt van 100% natuurlijk gekweekte hennep, dat op biologische wijze gekweekt is met behulp van de Haritaki plant. Het binnenkussen is gemaakt van bleek katoen. Ook dit kussen is opgevuld met boekweitkaf.

Dit kussen is natuurlijk gekleurd, waardoor er wat kleurverschil tussen afzonderlijke kussens kan ontstaan. Het kaf van de boekweitplant zal na verloop van tijd wat inzakken, maar kan worden bijgevuld. De buitenhoes kan worden gewassen in koud water, maar je moet de stof niet wringen.

Kussen 3: Yogi & Yogini Solar Plexus Chakra meditatiekussen

Dit meditatiekussen is rechthoekig in vorm en knalgeel: het heeft veel weg van een spons. Teken er twee oogjes op en je hebt Spongebob voor je liggen. Dit meditatiekussen is voor meerdere dingen te gebruiken: je kunt er op mediteren, maar je kunt het ook voor yoga gebruiken. Het kussen heeft een handvat en kan gemakkelijk worden meegenomen aan de hand.

Als je dit kussen koopt, krijg je er gratis ademhalingsoefeningen bij. Deze oefeningen helpen je om beter te slapen, om een betere focus en meer energie te creëren. Ze helpen je hoofd leeg te maken. Je kunt het kussen natuurlijk ook gebruik als je televisiekijkt of een goed boek leest.

Kussen 4: NOVO Design Lavendel yoga kussen

Dit ronde kussen met opzetkussentje is zowel te gebruiken voor meditatie en yoga. Het biedt de ideale lichaamsondersteuning en zorgt dat je rug recht is bij het mediteren. Daarmee gaat het pijntjes tegen. Het extra Lavendel oogkussen is een warmtekussen voor de ogen, dat in de magnetron kan worden gedaan. De warmte helpt je te ontspannen en kan hoofdpijn verlichten.

Het kussen is opgevuld met boekweitkaf en geeft de optimale ondersteuning. Zoek je wat meer zachtheid? Dan kan je een deel van de vulling verwijderen. De vulling is vrij van geur en geheel milieuvriendelijk. Aan de afneembare buitenhuis zit een handvat, zodat je het kussen kan dragen.

Waar wordt een meditatiekussen van gemaakt?

De meeste meditatiekussen worden gemaakt van katoen. In het kussen zit een soort vulling. Deze vulling moet regelmatig worden vervangen of bijgevuld, omdat het kussen kan gaan inzakken en zijn vorm kan verliezen als je het vaak gebruikt. Meditatiekussens zijn van groot belang bij het vinden van comfort en ontspanning. We zullen de voordelen van deze kussens hier bespreken.

Voordelen van meditatiekussens

Voordeel 1: Een ontspannen en comfortabele zithouding

Tijdens het mediteren is een goede zithouding onmisbaar. Je kunt onder meer kiezen voor de kleermakerszit of de lotushouding. De lotushouding lijkt op de kleermakerszit, waarbij de handen in de schoot rusten, of op de dijen met de handpalmen naar boven. De lotushouding is de bekende houding van de Boeddha en de houding waarin deze meestal wordt afgebeeld.

Een meditatiekussen helpt je een kleine holling te creëren in je onderrug. Hierdoor blijft de ruggengraat recht, met je nek in het verlengde van je ruggengraat. Zo is de kans op het ervaren van pijntjes in je rug of nek minimaal. Je kunt bovendien je knieën gemakkelijk buigen en je voeten gekruist naar je toe halen. Omdat het bekken makkelijker kan kantelen, liggen de knieën vaak direct op de grond. Als je knieën de grond raken, ben je optimaal in balans.

Voordeel 2: een meditatiekussen zorgt voor minder afleiding

Door je rug en ruggengraat recht te houden, is het makkelijker om lange tijd in dezelfde houding te blijven zitten. Hoe comfortabeler je houding, hoe beter je kunt mediteren. Kleine, zeurderige ongemakken leiden tot irritaties en irritaties leiden af van wat je probeert te doen: ontspannen. De kans dat je wordt afgeleid is met een goed meditatiekussen klein.

Voordeel 3: het kan helpen bij fysieke pijn

Een meditatiekussen is ideaal voor iedereen die rugklachten ervaart. Ook als je klachten hebt in je bekken, kan een meditatiekussen verlichting bieden. Als je al langere tijd klachten ervaart, is het raadzaam eerst met een professional contact op te nemen om te bepalen of een meditatiekussen een geschikte oplossing voor je is en welke houding je het meest zal ondersteunen.

Waarom je altijd kritisch moet zijn op het meditatiekussen aanbod

Kussens of meditatiekussens: je moet nooit zomaar de eerste de beste kopen. Ga maar na: je wilt ook niet elk kussen op je bank of het hoofdeinde van je bed hebben liggen. Sommige kussens vind je simpelweg niet mooi en anderen liggen niet lekker. Welk meditatiekussen het beste bij je past is voor een gedeelte een kwestie van smaak, maar het heeft natuurlijk ook te maken met de kwaliteit van het kussen. Hier bestaan nogal wat verschillen tussen.

Scepsis en het meditatiekussen

Oké, we geven het toe: in eerste instantie waren we best sceptisch over meditatiekussens. We zagen er namelijk niet direct de toegevoegde waarde van. Waarom zou je niet gewoon op de grond, je bed of op een tapijt gaan zitten om te mediteren? Dat is dan ook precies wat we in eerste instantie probeerden. Dat was geen succes… Dus toch maar een fraai kussen aangeschaft.

De beloften van meditatiekussen makers

De producent van een meditatiekussen zal je graag doen geloven dat hij of zij de allerbeste kussens in huis heeft. Deze kussens zorgen voor “optimaal comfort” en “ontspanning”. Ook zullen ze “het scherpst geprijsd” en met “de mooiste designs” zijn. Vervolgens zul je foto’s te zien krijgen van bovengemiddeld aantrekkelijke mensen in een bovengemiddeld mooie setting. Het is allemaal net wat over-the-top: een marketingtrucje om jou over de streep te trekken.

Criteria: hierop beoordelen wij een meditatiekussen

Waar we niet naar kijken als we een meditatiekussen beoordelen zijn de bovengemiddeld fraaie verkooppraatjes en de bovengemiddeld fraaie foto’s. Waar we wel op letten, is het volgende:

  • De kwaliteit van het materiaal van het meditatiekussen

  • Het ontwerp van het meditatiekussen

  • Het zit- en gebruikscomfort van het kussen

  • Of het kussen duurzaam (en eco-vriendelijk) geproduceerd is

  • Of het kussen gemakkelijk te onderhouden is

  • Of het kussen beschikbaar is voor een vriendelijk prijsje

  • Of het kussen fabrieksgarantie heeft

  • Wat de reputatie van het merk is.

Onze meditatiekussen onderzoeksdata

Hoe wij onze onderzoeksdata verzamelen? Door meditatiekussen aan te schaffen en uitgebreid in praktijk te testen. Dit doen onze redactieleden thuis, bij het beoefenen van meditatie. Elk van ons heeft verschillende kussens getest. Conclusies worden gedeeld en vergeleken.

De ideale houding

Een goede houding is erg belangrijk bij het mediteren. In het westen zijn mensen van jongs af aan meestal niet gewend in de lotushouding of de kleermakerszit te zitten, dus kost het ons vaak veel moeite dit langere tijd achter elkaar te doen. We zijn niet lenig genoeg om in deze houding te kunnen ontspannen. Toch zijn deze houdingen ideaal bij het mediteren, omdat de ruggengraat recht is. Een meditatiekussen is een compromis tussen ideale houding en comfort.

Een meditatiekussen uitkiezen

Een oncomfortabele houding en pijnlijke spieren zorgen voor veel afleiding en beïnvloeden de concentratie. Er zijn verschillende soorten meditatiekussens om uit te kiezen: het is van groot belang dat je het soort kussen kiest dat het beste bij je past. Die keuze is altijd erg persoonlijk.

Hoogte en vorm van het meditatiekussen

Je lengte bepaalt voor een groot gedeelte hoe hoog het kussen moet zijn om aangenaam te kunnen zitten. Als je lang bent, moet het kussen relatief hoog zijn. Ben je wat korter, dan is een lager kussen optimaal. Hoe lenig je bent is ook van invloed op het kussen dat je kiest. Ons advies: probeer verschillende soorten kussens uit voor je er één uitkiest die je vast gaat gebruiken.

Een rond meditatiekussen

De ronde meditatiekussens worden het meest verkocht en worden gezien als de standaard. Ze hebben een hoogte van zo’n 14 centimeter en een doorsnee van rond 30-32 centimeter. De kussens zijn ideaal voor mensen die gemiddeld lang en flexibel zijn. Je kunt de hoogte van het kussen aanpassen door vulling te verwijderen, of juist toe te voegen.

Een zafu meditatiekussen

Een zafu is een lager meditatiekussen, ideaal voor mensen die relatief wat kleiner zijn of wat meer lenigheid bezitten. Zafu’s zijn ook rond en hebben vaak plooien aan de zijkant, die als traditioneel Japans worden gezien. Een zafu is wat breder (rond de 35-40 centimeter) dan een gewoon rond meditatiekussen en wat lager (rond de 7-11 centimeter). Ook deze kussens kun je aanpassen door de vulling weg te halen of juist toe te voegen. Zafu’s zijn geschikt voor kinderen.

Kussens in halve maan vorm

Deze kussens worden ook wel crescent (Engels voor ‘halvemaan’) kussens genoemd. Het halve maan kussen heeft een vorm die wat gebogen is, met een zitvlak dat schuin afloopt. De vorm van het kussen helpt het bekken de juiste houding aan te nemen. De onderrug is recht. Het is makkelijker je voeten naar je toe te krijgen en de heupen worden ondersteund. De hoogte van het halvemaankussen is ronde de 15 centimeter bij het hoogste punt.

Een zabuton meditatiekussen

Een zabuton is een traditionele meditatiemat. De matten zijn vaak vierkant in vorm en bieden ondersteuning voor zowel je zitvlak als je heupen en voeten. Met behulp van de zabuton rustten je voeten en enkels niet op een harde ondergrond. De zabuton is meestal gevuld met katoen of wol. Zabutons zijn niet alleen comfortabel, ze gaan ook de kou tegen.

Materiaal en vulling meditatiekussen

Een slijtvaste stof is het beste. Meestal wordt katoen gebruikt. Een goed meditatiekussen heeft meestal zowel een binnen- als een buitenhuis. Het kussen zal niet gaan stuiven en de buitenhoes is meestal ook te wassen. Een kussen dat wat slap is geworden, is opnieuw op te vullen met vullingsmateriaal. Meestal wordt boekweitkaf als vullingsmateriaal gebruikt. Dit materiaal is stevig, maar ook comfortabel. Boekweitkaf zijn de schilletjes die rond het zaad zaten.

Beste meditatiekussen: extra tips van Happy With Yoga

Yoga- en meditatieplatform Happy With Yoga geeft een aantal nuttige tips voor aanschaf van je kussen:

  • Boekweitkaf is een ideale vulling voor een meditatiekussen

  • Kies voor een kussen met een stevige buitenhoes (en handvat)

  • Kies voor een handige binnenhoes (die het kussen schoon en in model houdt)

  • Kijk naar mogelijkheden voor het hoger of lager maken van het kussen

  • Kijk of je het kussen ook kunt kantelen voor een optimale geknielde houding

  • Pas je zithouding aan als je ongemak ervaart

  • Combineer een meditatiekussen met omslagdoek of meditatiedeken.

Jouw meditatiekussen vervolgstap

Zoals gemerkt, kun je met meditatiekussens heel wat kanten op. We hebben je hierboven verschillende tips en adviezen gegeven. Ook hebben we tal van sublieme modellen en de beste merken laten zien. Het is nu aan jou je ideale model uit te kiezen. Wat houdt je tegen? Uittesten kan altijd. Mocht een meditatiekussen je niet bevallen, dan kun je er altijd nog vanaf zien (of een kussengevecht mee houden). Kortom: een extra kussen in huis is nooit mis.

Mediteren is persoonlijk

Er zijn geen meditatiekussens die voor iedereen werken. Alleen kussens die voor specifieke mensen werken. Je moet vooral iets uitkiezen dat goed bij je past. Je kunt afgaan op vorm, voor een optimale houding, maar als een specifiek design je aanspreekt, laat je dan niet tegenhouden.