Wil je een goede Yoga-bolster kopen? Hier vind je de beste winkel om een Yoga-bolster te kopen met een leuke aanbieding, evenals een korte uitleg over het gebruik van een Yoga-bolster. Wist je dat yoga bolsters verrassend veel toepassingen en toegevoegde waarde hebben? Ze zijn veel meer dan leuke hebbedingetjes, maar hebben ook praktische functies. Welke is nou het beste? Lees verder…

Wat is een Yoga-bolster?

Een bolster is een Yoga-meditatiekussen dat speciaal bedoeld is om extra steun te bieden tijdens bepaalde Yoga-oefeningen. Een bolster is meestal een lang, dik kussen of kussen dat cilindervormig of rechthoekig van vorm kan zijn, vaak met een hoes die kan worden verwijderd zodat de hoes schoongemaakt kan worden.

De Yoga-bolster ondersteunt het lichaam van de yogi in diepe ontspanning, waardoor de spieren zich passief kunnen ontspannen – en in zittende of liggende houdingen waarin het de belasting verlicht en de yogi dieper in de houding laat gaan. Deze steun kan ook gebruikt worden om de wervelkolom te ondersteunen bij de longuitzetting, om pranayama (ademhalingsoefeningen) te bevorderen.

In bovenstaande video zie je dat de Yoga-bolster ook beschouwd kan worden als puur correctie-hulpmiddel, onder andere voor het stretchen van je rug en nek.

Een aantal voorbeelden van het gebruik van een bolster

Bij deze houdingen worden yoga bolsters doorgaans gebruikt:

 • Bij savasana (lijk-pose) wordt de bolster onder de knieën geplaatst om de belasting van de onderrug te verlichten.
 • In balasana (kinderhouding) wordt de bolster tussen de benen geplaatst, zodat wanneer het lichaam naar voren vouwt, deze op de bolster rust.
 • Bij viparita karani (legs-up-the-wall pose) wordt de bolster onder de heupen geplaatst, waardoor de houding rustiger wordt.
 • Ook in bovenstaande video vind je voorbeelden in de praktijk.

Welke bolsters zijn het beste?

Hieronder bespreken we de resultaten van onze bolster-test:

Beste winkel voor het kopen van Yoga-bolsters

Onze favoriete winkel voor het kopen van een Yoga-bolster, is Spiru. Op deze pagina kun je hun bolsters bekijken. Ze hebben verschillende soorten bolsters, zoals rechthoekige en ronde bolsters. Deze online winkel functioneert eventueel ook als een Yoga-bolster-groothandel.

Bolsters van het merk Manduka zijn onze #1 keuze

Bij Spiru hebben ze ook bolsters van het premium-merk Manduka, dat bij ons als beste uit de test kwam. Daarnaast hebben ze heel soms ook bolsters van Bodhi Yoga en Ecoyogi in hun assortiment. Bekijk hier bijvoorbeeld een echte stevige Manduka-bolster. Dit zijn de beste yoga-bolsters.

Andere goede aanrader van Bol.com

Yoga-bolsters zijn niet zo eenvoudig te vinden als Yoga-matten, maar je kunt het altijd proberen bij winkels als Hema, Action, Blokker, Kruidvat, Lidl, Perry Sport en Decathlon.

Ook Bol.com heeft goede bolsters met een vriendelijke prijs – waaronder de populaire bolsters van Yogi & Yogini die van boekweitkaf en biologisch katoen gemaakt zijn.

Yoga bolster aanbiedingen: bekijk de sale voor goedkopere bolsters

Spiru heeft ook soms mooie aanbiedingen voor hun  Yoga-bolsters, die overigens altijd boekweit-vulling bevatten. Als je aanbiedingen zoekt, kijk dan op de sales-pagina van Spiru en misschien heb je geluk dat er een bolster in de aanbieding is.

Yoga bolster zelf maken

Uiteraard zijn er ook mooie tutorials beschikbaar voor het zelf maken van een Yoga-bolster. Bekijk de video hierboven en/of koop lekker een Bolster. Bekijk hier nogmaals de Bolsters van Spiru.

Onze zoektocht naar de ideale yoga bolster

Waarom wij op zoek zijn naar yoga bolsters? Omdat we ons met yoga bezighouden. Hoe meer we over de verschillende yogaposities en –houdingen te weten kwamen, hoe meer we beseften dat er verschillende kussens en ondersteuningen nodig zijn om deze op een goede manier uit te voeren. Zo kwamen we al snel uit bij het yoga bolster. Op het eerste gezicht is een yoga bolster een wat onopvallend dingetje, maar het heeft wel degelijk een belangrijke functie.

Waarom wij yoga bolsters reviewen

Wij reviewen yoga bolsters omdat reviewen ons beroep is. Reviewen is niet alleen ons beroep, maar ook onze passie. We reviewen van alles en nog wat, eigenlijk altijd zaken waar ons enthousiasme naar uitgaat. Yoga is iets dat we op de redactie allemaal doen of op zijn minst interessant vinden. We hebben verschillende reviews geschreven over yoga en yoga gerelateerde zaken. Ditmaal is de yoga bolster aan de beurt, dus maak je borst maar nat!

Een kritische blik op yoga bolsters

Yoga bolsters lijken op het eerste gezicht allemaal hetzelfde, maar stiekem zit er best veel verschil in kwaliteit. Het aanbod yoga bolsters is verrassend groot. Juist omdat het aanbod zo groot is, mag je kritisch zijn. We willen natuurlijk wel een bolster van hoge kwaliteit: één die echt ondersteuning biedt tijdens het uitvoeren van oefeningen. Geen slap gevalletje dus.

Onze eerste sceptische indruk van yoga bolsters

Toen we voor het eerst van yoga bolsters hoorden, waren we wat sceptisch. Immers: wat stelt zo’n rond worstgevalletje nu voor? Uiteraard weten we inmiddels wel beter. Een yoga bolster is zeker geen raketwetenschap, maar vaak zijn juist de simpele oplossingen de beste. Zo werkt dat ook met yoga en yogaondersteuning. Onze scepsis bleek dus niet terecht.

Wat belooft een yoga bolster producent je zoal? En wat kun je met zo’n belofte?

De beloften van yoga bolster producenten zijn vrij rechttoe-rechtaan: de producent belooft je optimale ondersteuning tijdens het uitvoeren van verschillende yoga oefeningen. Toch is het vaak zo simpel niet: de yoga bolster moet bij je passen. Zo zijn er bijvoorbeeld grote verschillen in behoeften van man of vrouw. Ook telt mee hoeveel je weegt en welke oefeningen je doet. Belooft een producent de goedkoopste te zijn? Dat horen we iets te vaak.

Op deze criteria beoordelen wij yoga bolsters

Toch is het allemaal vrij simpel. Een yoga bolster beoordelen wij op het volgende:

 • Hoe duurzaam is het materiaal van de bolster?
 • Is de bolster verantwoord geproduceerd?
 • Hoe duurzaam is het ontwerp van de bolster?
 • Hoe comfortabel is de bolster tijdens gebruik?
 • Kun je de bolster voor elk soort oefening gebruiken?
 • Is de bolster verkrijgbaar tegen een eerlijke prijs?
 • Zit er fabrieksgarantie op het product?

Onze yoga bolster onderzoekdata

De yoga bolsters die wij in dit artikel bespreken, zijn door onszelf uitgetest. Als redactie maken we er werk van dat we alle producten, maar ook diensten en websites die we reviewen, eerst uitgebreid testen. Dat doen we ieder afzonderlijk, maar ook als redactie als geheel.

Belangrijke bolster criteria volgens Yogaopwerk.nl

Yogaopwerk.nl geeft een aantal zaken waar je op moet letten als je een bolster aanschaft:

 • Kijk goed naar de vulling van de bolster. Boekweitkaf is een heel geschikte optie, omdat het lichtgewicht is en toch voldoende stevigheid biedt. Ook biologisch katoen is heel geschikt.
 • Yoga bolsters hebben zowel een binnenhoes als een buitenhoes. De binnenhoes geeft toegang tot de vulling, die je kunt aanvullen of vervangen. De buitenhoes moet goed te reinigen zijn.
 • Er zijn twee vormen yoga bolsters: een rechthoekige (stabiel en stevig – vooral voor liggende posities) en een ronde (ondersteund spieren, gewrichten en ledematen).
 • De ideale grootte van je yoga bolster is afhankelijk van je lengte- en breedtematen. 60 bij 20 cm is gebruikelijk voor een gemiddeld postuur.

Second opinion: beste yoga bolsters volgens Yogaopwerk.nl

Deze yoga bolsters scoren het beste volgens andere recensenten:

 • Het Lotus Yoga Bolster – betaalbaar, mooi en duurzaam: vulling van 100% natuurzuiver boekweitkaf en een buitenhoes van 100% katoen.
 • Het Yogi & Yogini bolster – zowel in ronde als rechthoekige vorm verkrijgbaar: navullen kan zoals je zelf wilt, ook hier een buitenhoes van katoen en binnenhoes van 100% boekweitkaf.
 • Het Decathlon yoga bolster – gevuld met biologisch katoen, daardoor zachter dan boekweit. Ideaal voor bredere en langere mensen 100% biologische hoezen.

Jouw yoga bolster vervolgstap

Je ziet het: yoga bolsters zijn er voor allerlei soorten mensen – alleen yoga-fanaten – en voor allerlei soorten yoga oefeningen. Kortom: de mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt. In dit artikel hebben we je verteld hoe je zelf een fraai en geschikt model kunt uitzoeken. Ook hebben we een aantal puike suggesties gedaan. Het is nu aan jou een bolster te kiezen die bij je past.

Onze #1 keuze: het merk Manduka

Bekijk hier bijvoorbeeld een echte stevige Manduka-bolster. Dit zijn de beste yoga-bolsters in onze beleving.

Op jouw geluk!