Zo herken je de Midlife crisis

De Midlife crisis is een bekend fenomeen, maar lang niet iedereen zal precies weten wat ermee bedoeld wordt. De meeste mensen begrijpen het “ongeveer”. Je zult de Midlife crisis pas echt begrijpen als je hem zelf meemaakt. Aan de hand van dit artikel leer je er in ieder geval meer over. Misschien zijn er wel zaken waarin je jezelf herkent. Doe daar je voordeel mee.

Wanneer heb je de Midlife crisis? Alle kenmerken…

Niet iedereen maakt de Midlife crisis mee. Uit onderzoek blijft dat zo’n 20% van de mannen tussen de 35-60 jaar een Midlife crisis zal meemaken. Als een man een Midlife crisis heeft, is dat te herkennen aan zeven verschillende kenmerken. Die kenmerken worden hieronder besproken.

Kenmerk 1: het besef ouder te worden

Iemand in de Midlife crisis beseft dat de eigen jeugd voorgoed voorbij is en dat de dood steeds dichterbij komt. Er zal vaker aan de dood worden gedacht, wat kan leiden tot veel weerstand. Het idee dat er nog dromen zijn om te verwezenlijken, kan leiden tot heel veel onrust.

Kenmerk 2: aandacht voor het uiterlijk

Als je een Midlife crisis hebt, vind je het vaak lastig om jezelf in de spiegel te zien. Er bestaat vooral angst er “oud” uit te zien. Vaak worden er veranderingen aangebracht in het uiterlijk, zoals een nieuw kapsel of zelfs een haartransplantatie. Manne willen afvallen of juist spieren kweken.

Kenmerk 3: dromen van vrijheid

Mannen in de Midlife crisis dromen meer dan al van vrijheid. Ze willen meer tijd hebben om de dingen te doen die ze leuk en belangrijk vinden. Dat heeft er ook mee te maken dat ze het gevoel hebben niet genoeg tijd op aarde over te hebben. Ook gaan ze op zoek naar nieuwe vriendschappen (veelal een jongere generatie, die een andere energie en meer levenslust geeft).

Hierna lezen:  Alle symptomen van oververmoeidheid [complete lijst]

Kenmerk 4: het idee dat vroeg alles beter was

Als je een Midlife crisis hebt, zul je veel stilstaan bij het verleden. Je zult vooral focussen op hoe prettig en onbezorgd alles in je leven toen was. Ook sta je veel stil bij jeugdliefdes. Je kijkt door de spreekwoordelijke “roze zonnebril”: alles lijkt leuker dan het in feite eigenlijk was.

Kenmerk 5: down en onrustig

In de Midlife crisis voel je je veelal down en onrustig. Je bent niet tevreden over het leven dat je leidt en wilt per se verandering aanbrengen, al weet je niet hoe je dat precies moet doen. Dit leidt tot een gebrek aan motivatie en een toename van depressieve gevoelens.

Kenmerk 6: radicaal willen veranderen

Om de negatieve spiraal te verbreken, heb je vaak het gevoel dat een radicale verandering nodig is. Een kleine verandering is niet genoeg. Het huidige leven wordt zozeer als negatief en onbevredigend ervaren, dat alles het liefst zo snel mogelijk op zijn kop moet worden gegooid. Dit leidt vaak tot smijten met geld, bijvoorbeeld de aanschaf van een dure auto (het clichébeeld van de mannelijke Midlife crisis). De auto symboliseert succes en jeugdigheid.

Kenmerk 7: bevestiging zoeken bij de vader(figuur)

Als een man een Midlife crisis heeft, zal hij vaak worstelen met de rol die de vader in zijn leven speelt. Sommige mannen zijn in hun jeugd niet vaak genoeg verteld door hun vader dat deze trots op hen is. Als iemand op jonge leeftijd de vader is kwijtgeraakt, zal dit ook bovendrijven.

Het komt voor bij mannen én vrouwen

Een Midlife crisis komt natuurlijk niet alleen voor bij mannen, maar ook bij vrouwen. De meeste vrouwen die een Midlife crisis hebben, zullen zich in één of meerdere van de bovenstaande kenmerken herkennen. Wil je het ultieme archetype van de vrouwelijke midlife crisis in actie zien? Lees dan: Eat Pray Love of bekijk de verfilming.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Doorgaans verloopt een Midlife crisis in een vast aantal fases. Doorgaans zijn dit 6 fases. Deze fases zullen hieronder besproken worden.

De fases…

Laten we nu kijken naar welke fases je doorloopt bij een midlife crisis. Deze zes fases zijn wereldwijd algemeen bekend.

Fase 1: het ouder worden willen ontkennen

Het is heel normaal om het ouder worden te willen ontkennen. Aan oud worden zijn meer nadelen dan voordelen verbonden. Ten eerste word je lichaam er niet fraaier op en ten tweede gaat ook je geest er op achteruit. Het ontkennen van het feit dat je ouder wordt en niet alles meer kunt wat je vroeger kon (of eruitzien zoals je er vroeger uitzag) kan niet voor eeuwig.

Hierna lezen:  Burn-out Overwinnen? 144 Tips: Herstel, Symptomen & Voorkomen

Fase 2: Boosheid

Ontkenning zet zich om in realisatie en die realisatie leidt tot boosheid. De tweede fase wordt voor de omgeving wat intenser. Iemand die een Midlife crisis heeft, wordt snel boos op alles en iedereen. De persoon voelt zich slachtoffer van het leven en wil zich hier tegen verzetten. Veel mensen denken in deze fase aan een vorm van vluchten: scheiden, verhuizen of het opzeggen van de baan. Vluchten heeft echter geen zin, de confrontatie komt vroeg of laat.

Fase 3: de ‘Replay’ fase

Dit wordt ook wel de “uitleef-fase” genoemd. Dit leidt tot excessief gedrag, zoals het kopen van die stereotype sportwagen, of hele avonden van huis blijven. Ook hoort er drugs- en drankgebruik bij. Soms wordt een echtscheiding aangevraagd, of kan er ontslag worden genomen.

Fase 4: depressie

In deze fase beseft de persoon dat tegen het ouder worden vechten geen zin heeft en dat ook uitleven de stemming niet structureel verbetert. In tegenstelling: uitleven leidt alleen maar tot grotere problemen. In de depressieve fase voelt de persoon zich nutteloos en vaak hulpeloos.

Fase 5: teruggetrokken worden

Uit de depressieve fase vloeit de teruggetrokken fase voort. In de teruggetrokken fase uit de persoon zijn of haar gevoelens nauwelijks en is er nergens fut voor. Toch is dit de eerste fase die uit de tunnel leidt (de depressieve gevoelens trekken langzaam weg). In deze fase wordt veel nagedacht over het eigen leven, de baan, het huwelijk, de jeugd. De waarheid wordt gerealiseerd. Die waarheid zal soms leiden tot verdriet op woede, maar ook tot acceptatie.

Fase 6: accepteren

De rust kan eindelijk wederkeren. De crisis is overleefd. De partner in een relatie zal nu opgelucht adem kunnen halen. Je ziet het: de fases van een midlife crisis zijn grofweg hetzelfde als die in het rouwproces: ontkennen – woede – vluchten – onderhandelen – accepteren. Net zoals in het rouwproces is het bij de Midlife crisis niet mogelijk een stap over te slaan.

Hoe los je het dan op?

Daartoe raden we deze boekenlijst aan over de midlife crisis.

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Balans In Je Leven Vinden: Hoe? 9 Gouden Tips Die Werken!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: