Geldt de uitspraak ‘Ik voel me altijd moe, futloos & slaperig‘ voor jou? Kom je bijvoorbeeld met moeite uit je bed, kun je niet meer dan één activiteit per dag doen en moet je steeds uitpuffen? Vraag je je af: ‘Waarom ben ik de laatste tijd zo moe?' Lees dan dit artikel even verder…
Inhoud van deze pagina:
Altijd moe en slaperig? Tips om te herstellen van vermoeidheid…
Voel je je constant moe, futloos, heb je geen energie en heb je nergens zin in? Ga dan snel naar de eerste tip om te zien of je je in de symptomen herkent…
Tip 1 – Altijd moe en futloos? Bekijk even deze symptomen van vermoeidheid
Test jezelf aan de hand van deze symptomen van stress en vermoeidheid:
- Altijd moe wakker worden.
- Duizeligheid.
- Vergeetachtigheid.
- Moeite met denken / een vermoeide geest.
- Ben je je hele leven al moe?
- Angstgevoelens.
- Neerslachtigheid, lusteloosheid en futloosheid.
- Down voelen zonder reden.
- Geen energie om te praten.
- Niet uit je woorden kunnen komen.
- Snel geïrriteerd zijn.
- Vermoeide ogen, hoofdpijn of spierpijn. Of klachten in de nek, schouders of rug.
- Niet goed kunnen functioneren zoals je dat normaal gesproken doet.
Gelden een of meerdere van bovenstaande symptomen voor jou, ga dan door naar de volgende tip over de huisarts…
Tip 2 – Ga naar de huisarts
Voel je je moe en voel je zelfs extreme vermoeidheid? Zou je chronisch moe kunnen zijn? Ben je plotseling extreem moe of is er sprake van een opbouw? De huisarts is een betrouwbare bron om daar een gedegen antwoord op te geven.
De huisarts kan – aan de hand van een test en symptomen – een diagnose stellen of je doorverwijzen… óf de huisarts kan je geruststellen dat er (voorlopig) geen sprake is van een diagnose en dat je bijvoorbeeld even vrij van je werk moet nemen.
Zo weet je zeker of het allemaal meevalt – óf dat er toch sprake is van bijvoorbeeld een lichamelijk probleem, overspanning, burn-out, de ziekte van Graves, CVS (Chronische Vermoeidheids Syndroom) of een andere vorm van vermoeidheid.
Tip 3 – Onderzoek de mogelijkheid van burn-out
Het is al knap dat je erkent dat je moe bent. Durf je ook een stapje verder te kijken om misschien wel te erkennen dat je burn-out en/of depressie ervaart? Hier lees je alles over burn-out en in dit artikel over depressie vind je 154 tips om er wat aan te doen, waaronder tips over voeding, slaap en beweging.
Alle symptomen van oververmoeidheid [complete lijst] >>
Tip 4 – Logisch dat je moe bent: na een drukke periode
Wacht even… geen paniek. Misschien is er helemaal niks aan de hand heb je gewoon een drukke periode achter de rug. Dan is het hartstikke logisch dat je nu moe bent. Na pieken hoort rusten. Pak dus lekker je rust en kijk of het volgende week al beter gaat.
Heb je gepiekt, dan is het logisch dat je daarna moe bent.
Als student kon je misschien zonder problemen doorgaan, doorgaan en nog eens doorgaan met studeren en feesten… maar na je studietijd is dat vaak anders. Dan moet je daadwerkelijk rusten als je een weekend hard gefeest hebt of doorgehaald hebt, terwijl je maandag op je werk moet zijn. Het is normaal dat je die lifestyle niet eeuwig vol kunt houden.
Tip 5 – Zorg lekker voor jezelf en ontstress
Is de batterij van je smartphone bijna op? Dan hang je hem aan de oplader. Dat is met ons eigen lichaam niet anders. Die kan ook niet alleen maar doorgaan zonder op te laden.
Op jouw geluk!