Hoe kun je je leven in balans krijgen? In dit artikel leer je hoe je jezelf en je leven in balans kunt brengen. Lees verder voor alle tips…

Waarom is balans in het leven zo belangrijk?

Mocht je nog niet overtuigd zijn van waarom balans zo belangrijk is in je leven, dan zijn hieronder nog wat belangrijke redenen opgesomd:

  • Als je geen balans en matigheid toepast in je leven, volgen de extremen elkaar op.
  • Een gebrek aan balans is schadelijk voor de gezondheid.
  • Als we te veel van iets nemen, zijn we de controle kwijt.
  • Als we gebalanceerd zijn, is de kans veel groter dat we ook daadwerkelijk gaan krijgen waar we zoveel behoefte aan hebben in ons leven.
  • Ook andere mensen hebben er meer aan als wij in balans zijn. Zo zijn wij anderen niet tot last en kunnen we juist meer bijdragen.
  • Zolang je voldoende in balans bent, dan maakt het niet zoveel uit als je een keer een tegenvaller hebt. Als je bijvoorbeeld een goede gezondheid hebt en je bent goed in balans, dan maakt het helemaal niet zoveel uit als je eens iets verkeerds eet of dat je een keer verkouden bent. Je herstelt namelijk weer snel en het is net alsof het niet geweest is.

Kortom: balans is de sleutel tot succes en maakt alles vaak ook een stukje lichter. Bovendien hoeft alles dan niet steeds perfect te zijn.

Er zijn 2 soorten mateloosheid (disbalans)

Allereerst is het goed om te weten dat je met disbalans twee verschillende richtingen op kunt:

Richting 1: als je te veel vraagt en verspilt.
Richting 2: als je je behoeften ontkent en niet genoeg krijgt voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Hoe houd je de boel in balans? Laten we naar de tips gaan kijken…

In balans leven? Vaak ligt de waarheid in het midden.

Tip 1 – Neem niet te veel: ontwikkel de eigenschap van matigheid

lekker leven in balans

Matigheid zorgt ervoor dat we geen speelbal zijn van onze verlangens. Drink, eet, werk bijvoorbeeld met mate.

Iemand die niet op pleziertjes uit is, zich niet laat leiden door zijn lusten, matig met voedsel, trouw en sterk is… Bij zo'n persoon krijgt de verleider geen kans, evenmin als de wind een stenen berg omver kan blazen.
– Dhammapada 8

Tip 2 – Neem ook niet te weinig

Mateloos veel praten én mateloos weinig praten kunnen beiden hinderlijk zijn.

Hierna lezen:  Leren Nee Zeggen? [14 Manieren & Tips] Zeg Netjes & Assertief Nee

Tip 3 – Stop tijdig

Stop met iets voordat het misgaat. Maak hier een gewoonte van en je zal vanzelf de resultaten opmerken.

Meer is niet beter. Beter is beter.

Tip 4 – In balans leven? Pas zelfdiscipline toe

Als je de eigenschap van zelfdiscipline laat zien, gaat het helemaal goed komen om in balans te leven.

Tip 5 – Leer je eigen grenzen kennen

Wat is te veel voor jou en wat is te weinig voor jou? Dit verschilt namelijk per persoon. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld genoeg aan 7 uur slaap, en anderen hebben 8 uur nodig. Lees dit artikel over het stellen en aangeven van je grenzen.

Je grenzen kennen, betekent ook dat je dingen die over je grenzen heengaan, rigoureus uit je leven moet schrappen. Lees dit artikel over burn-out, waarin je onder andere leert om dingen rigoureus te schrappen. Dat wat jou onbalans geeft, moet je weghalen – óf je kunt jouw veerkracht om de balans te vinden, versterken. Wat heb jij daarvoor nodig en wat kun je daarvoor doen?

Tip 6 – Geef je grenzen aan en krijg wat je nodig hebt

lekker leven in balans

Nu je weet wat je grenzen zijn, kun je ze gaan bewaken. Breng de wijsheid en liefde in praktijk om je grenzen ook te respecteren. Lees dit artikel over het aangeven van je grenzen.

Niet genoeg voor jezelf zorgen is namelijk de grote oorzaak van niet in balans zijn. Weet wanneer het de tijd is om voor jezelf te kiezen en ga niet voor te veel en niet voor te weinig.

Tip 7 – Stop met het zoeken naar balans

Wat? Zit je een artikel over balans te lezen en wordt je opeens doodleuk verteld dat het niet eens hoeft? Inderdaad. Zodra je jouw huidige onbalans accepteert, is de huidige situatie precies zoals je het wilt hebben. The subtle art of not giving a f*ck leert ons dit ook: hoe meer je op zoek gaat naar balans, hoe minder balans je ervaart. Het accepteren van de onbalans, brengt ons in balans.

Het is bovendien soms fijn en leuk om uit de bocht te vliegen.

Waarom zou je streven naar een ‘betere' toekomstige situatie waarin er meer balans is? Omdat het in de Happinez staat? Dus moet je het daarom per se? Je bent nu lekker in onbalans en dat is de realiteit. Dat is prima voor nu. Het hoeft niet volgende week of volgende maand al ‘opgelost' te zijn.

Mijn acceptatie van de onbalans is mijn balans.

Hoe minder je zoekt, hoe meer je zal vinden. Ga dus niet obsessief en geforceerd op zoek naar de balans. De balans vindt jou wanneer je het de ruimte biedt. Wees even stil, laat het maar even precies zoals het is en doe niks…

Als je aan een hartmonitor ligt, zie je als het goed is dat het heel erg op en neer gaat – golfbewegingen. Als jouw levenslijn in balans is – een helemaal strakke flatliner – dan gaat het niet goed met je. Je sterft dan langzaam af. Er moet beweging in zitten. Alles in het leven is ingesteld op beweging. De seizoenen wisselen elkaar af. En door in beweging te zijn, is het juist in balans.
– Michael Pilarczyk

Het is ook gewoon fijn om niet in balans te zijn. Sterker nog: dit zijn vaak uitzonderlijke mensen. Extreme mensen zorgen namelijk voor extreme resultaten – en als je dat wil, is daar niks mis mee.

Wees geen lauwwarm persoon zonder extremen in zijn leven. Extreme mensen brengen extreme resultaten.

Tip 8 – Wees even stil

Weet je wat balans brengt? Even in stilte zijn en niks doen. Waarom brengt dat balans? Omdat je dan niet geforceerd – vol strijd tegen je huidige leven – op zoek gaat naar de balans. Mediteer en de balans zal jou vanzelf gaan vinden.

Als je depressief bent, leef je in het verleden. Als je angstig bent, leef je in de toekomst. Als je in balans bent, dan leef je in
het heden.
– Lao Tzu

Tip 9 – Ontwikkel tevredenheid

Als je matigheid in de praktijk brengt, ben je tevreden met wat je echt nodig hebt.

Wees tevreden met genoeg.

Affirmeer tot slot hoe jouw leven goed in balans is

Lees onderstaande affirmatie hardop voor.

Ik praktiseer matigheid en balans. Ik ben dankbaar en tevreden als ik krijg wat ik nodig hebt. Plezier en werk is bijvoorbeeld in evenwicht in mijn leven. Ik doe niet te veel en niet te weinig: ik ontdek en weet wat de juiste hoeveelheid voor mij is.

Ga nu lekker in balans leven, en heel veel succes!

Hierna lezen:  Byron Katie's 4 vragen: The Work - Stap voor stap uitgelegd (Uitgebreid!)

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: