Vraag jij te veel van jezelf? Moet jij zoveel van jezelf en anderen? Voelt alles steeds als ‘moeten'? In dit artikel gaan we ontdekken hoe we dit kunnen doorbreken. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Veel mensen leggen druk op zichzelf – óók om dingen voor andere mensen te doen…
Voor veel mensen voelt alles als moeten. Ze vragen dan ook vaak te veel van zichzelf. Ook moeten ze zichzelf altijd verantwoorden in het leven en zijn ze te kritisch op zichzelf. Je zal zien dat hun agenda vol staat met afspraken – en misschien worden ze ook een beetje geleefd door hun agenda en door andere mensen.
Veel mensen moeten zoveel dingen: ze moeten zichzelf verbeteren…
Laatst kreeg ik een mailtje van een lezer. Ze had het over allerlei dingen die ze van zichzelf moest om zichzelf te verbeteren, terwijl ze die dingen niet echt deed. Dit gaf haar stress.
“Mijn issue is dat ik me dingen voorneem omdat ik denk dat ze me kunnen helpen. Ik begin ook, soms houd ik het zelfs lang vol (vind ik zelf), maar vaak verzandt het toch.
Soms blijven ze overigens wel hangen (beter ademhalen), maar vaak niet (bv voor het slapen gaan 3 positieve dingen van de dag doornemen, eetgewoonten veranderen naar meer groen, rek-oefeningen doen, etc).”
Zoals je al ziet, moet ze van zichzelf van alles doen in haar dag: ademhalingsoefeningen, verplichte dankbaarheid-oefeningen, aan haar eetgewoonten denken, rekken en strekken… In de tips van dit artikel gaan we kijken wat we met deze gevallen aankunnen.
Laten we naar de tips gaan kijken…
Leg jij jezelf te veel druk op, ben je ondertussen moe van al dat strijden en vraag jij jezelf af: “Ik wil niet meer moeten. Hoe bereik ik dat?” Laten we beginnen met de eerste tip.
Tip 1 – Leef ‘kaizen': wees tevreden met alle kleine stappen die je maakt
“Ik baal dat ik maar niet vooruit kom.” Voor dit soort mensen is kaizen een belangrijke oplossing. Dit principe komt neer op het nemen van kleine stapjes.
Die kleine stapjes zijn jouw focus en doel. Als je dit toepast, ben je altijd tevreden als je alleen al een voet op de judomat hebt gezet. Dit is het meest vredige dat je voor jezelf kunt doen, terwijl je ook nog eens groeit, omdat je op de judomat stond en ten minste iets hebt gedaan.
Dit is de kaizen-manier van leven, iets waar de Japanners heel goed in zijn. Dit is de ideale remedie tegen perfectionisme waardoor ook nog eens jouw resultaten verbeteren.
De lezer die ik aan het begin van dit artikel citeerde, krijgt dan ook een dikke 10 van mij. Waarom? Omdat ze schreef: “Ik begin ook.” Iedereen die met een klein stapje begint, is van mij al helemaal geslaagd. Meer is niet nodig. Ze heeft zelfs al te veel gedaan.
Tip 2 – Overwin perfectionisme
Als je zoveel moet… is de kans groot dat je veel onzekerheid hebt over bepaalde dingen zoals geld, inkomsten of zelfvertrouwen. En raad eens: perfectionisme is de ultieme vorm van onzekerheid.
De titel van deze tip – ‘overwin' – is eigenlijk niet correct. Perfectionisme is namelijk geen ‘vijand'. Dat perfectionisme heeft hartstikke goede bedoelingen met je. Dat noemen we de positieve intentie.
Dus het enige wat je nu even hoeft te doen, is de positieve intentie van dat perfectionisme erkennen en bedanken. ‘Dankjewel dat je er tot nu toe voor me was en dat je voor me wilde zorgen.'
Vaak is die goede intentie van perfectionisme: zekerheid. Als iets perfect is, weet je precies wat je kunt verwachten. Perfect is perfect en daarmee weet je precies wat je krijgt.
Hier vind je 24+ tips over perfectionisme.
Tip 3 – Lees Het Zelfverwoestingsboek
De ondertitel van dit boek vat het goed samen: “Het Zelfverwoestingsboek – Waarom we meer moeten stinken, drinken, bloeden, branden en dansen.”
Dit is onder andere een uitnodiging om te leren weer mens te zijn. Een klein stukje van de auteur Marian Donner:
Elke dag opnieuw schieten we tekort, doen we domme dingen en maken we fouten. We weten hoe het leven zou kunnen zijn, wie we zelf zouden kunnen zijn, en toch lukt het ons niet om daaraan te voldoen. We verlangen naar het hoogste en worden naar beneden getrokken door het laagste. In die discrepantie, ergens tussen droom en mislukking, bewegen we ons. Wetende dat de realiteit het nooit zal halen bij de fantasie. En toch we blijven het proberen.
– Marian Donner
Tip 4 – Laat het streven los
Van alles moeten van jezelf… we noemen dat ook wel eens streven naar een betere toekomst. Als je denkt dat je in de toekomst geluk, vrede en tevredenheid gaat vinden als gevolg van het streven… dan kom je altijd zwaar bedrogen uit.
De lezer die ik aan het begin van dit artikel citeerde, schreef in diezelfde mail ook: “Mijn uiteindelijke doel is gezond en gelukkig zijn…”
Dat geluk ga je niet als doel in de toekomst vinden. Je huidige situatie hoeft niet verbeterd te worden. Je bent zelfs al heel. Je bent gewoon nu ook al gelukkig. Het is gewoon hier al. Van mij hoef je niks.
Alle tips en mails die ik stuur, zijn waardeloos. Al dat advies en al die tweedehands inzichten over wat we zouden moeten doen, zijn waardeloos. Alle 5 stappen naar de ideale relatie, 7 manieren om een sixpack te krijgen, 3 manieren om je droombaan te creëren etc. Het zijn maar woorden.
In dit artikel over ontwaking gaan we hier direct op in – en in dit artikel over het hier-en-nu gaan we hier verder op in.
Het kleine moment van ‘het nu’ wordt gezien als onvoldoende. Het onderliggende sentiment is: ik ben nog niet genoeg, en daardoor kan ik niet vreugdevol zijn.
Tip 5 – Stel grenzen en zeg nee
Wil je ervoor zorgen dat je minder ‘moet' voor anderen in je leven? Dat is simpelweg een kwestie van grenzen stellen en aangeven.
- Hoe kun je grenzen stellen & aangeven? 12 tips, voorbeelden & betekenis.
- Leren nee zeggen? [14 Manieren & Tips] Zeg netjes & assertief nee.
- Alles over pleasen & tips om pleasen af te leren.
Maar goed, misschien zit je al vast aan allerlei afspraken en ‘moetens' in je leven, waar je in het verleden al ja op had gezegd. Kunnen die met terugwerkende kracht geschrapt worden? Kun je daarop terugkomen? Het antwoord is gewoon ja! Zie volgende tip…
Tip 6 – Kom gerust terug op beslissingen
Soms stroomt het leven anders. Oh – en niet soms – maar altijd. Je kunt dus gerust terugkomen op beslissingen. Had je een doel voor dit jaar gesteld, maar word je daar nu niet meer zo blij van? Schrappen maar! Staat je agenda vol met afspraken, maar wil je na het lezen van dit artikel toch echt voor jezelf kiezen? Schrappen maar! Het mag gewoon. Wees daar oké mee.
Hoe kun je die troep uit je leven gaan schrappen? Het kan, maar soms moet het wel rigoureus. Het is niet altijd even pijnvrij. De volgende tips helpen je hier gelukkig bij…
Tip 7 – Schrap alle troep uit je agenda (en ja, inclusief afspraken bij die eigenlijk ‘moeten')
Inventariseer wat allemaal weg moet uit je leven. Dat geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor afspraken, verantwoordelijkheden en verplichtingen… die jou eigenlijk helemaal niet zoveel opleveren. Dit artikel over ontspullen gaat verrassend genoeg ook over het ontspullen van je activiteiten en afspraken. Lees bovendien dit artikel over minimaliseren.
Tip 8 – ‘Moetens' rigoureus schrappen? Lees dit artikel over depressie en burn-out
Ik heb al eens een artikel geschreven waarin ik – ergens halverwege het artikel – uitgebreid in ga op het schrappen van alles dat jouw energie leegzuigt. Gewoon weg ermee. Lees dit artikel over depressie overwinnen – en dan vooral de paragraaf over het rigoureus schrappen van al je ‘moetens'.
Tip 9 – Wees eens wat liever voor jezelf
Je kunt er natuurlijk voor zorgen dat je minder voor anderen hoeft te zorgen, maar je wilt natuurlijk nog wel wat kunnen betekenen voor anderen. Dat is voor velen zelfs het doel van het leven.
En zoals het cliché luidt: als je voor anderen wilt zorgen, moet je ook eerst goed voor jezelf zorgen. Goed voor jezelf zorgen & kiezen? Lees deze 26 tips!
Heb dus ook zelfacceptatie en wees niet te hard voor jezelf. Als je iets moet, dan betekent dat vaak dat je geen vrede hebt met hoe het nu is. Zelfliefde & zelfacceptatie vergroten? 26 tips om van jezelf te houden!
Op jouw geluk!
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: